Noi, așa ca popor, pare c-am făcut în scăldătoare. Și mă refer aici la faptul că de la cutremurul din ’77 încoace și revoluția din 89, nu ni s-a întâmplat mai nimic care să pună la lucru autoritățile

Mă refer la chestii care vin din exterior, independente de voința noastră, că singuri am știut să ne facem destul rău. A se vedea Colectiv sau cazul Caracal, a se vedea ce-am votat în toți anii ăștia și a se vedea multe altele pe care am binevoit să ni le facem singuri singurei. Dar probleme precum cutremure, vijelii, uragane, războaie, atentate, epidemii, pandemii, am avut foarte puțin spre deloc, pentru că, după cum ziceam, ne-am căcat în scăldătoare.

Vă rog, nu vă apucați să-mi povestiți despre gripa aviară, gripa porcină sau pesta aia, tot porcină și ea, că niciuna dintre ele nu ne-a afectat în mod real și oricum s-au stins de la sine, n-au avut autoritățile minunatului stat român niciun fel de contribuție. Bine, dacă nu punem la socoteală bălțile prin care erai obligat să treci cu mașina când intrai sau veneai din Bulgaria. Da, cred că bălțile alea au avut o contribuție decisivă la exterminarea virusului pestei porcine. Și anume, l-au făcut să moară de râs.

Nfine, voiam să zic că nici măcar nu vreau să mă gândesc cam cum ar arăta o catastrofă, o epidemie, un război, o ceva, o orice, care ne-ar face pe toți să depindem de modul în care acționează autoritățile române.

Ia faceți un exercițiu de imaginație și puneți-vă în situația în care s-ar întâmpla ceva atât de nasol c-ar afecta cam pe la un sfert din populația României și ați aștepta rezolvarea de la instituțiile statului român. Este că vă cutremurați?

Nu știu dacă am mai spus pe aici, dar eu sunt îngrozit de orice potențială interacțiune cu vreo instituție care ține de statul român. Indiferent că vorbim despre poliție, spital, fisc, pașapoarte, bibliotecă publică sau orice altceva. Simplul gând că am nevoie de vreun funcționar de pe acolo, mă paralizează. Prefer să-i plătesc pe alții, dacă am opțiunea asta, să facă în locul meu ce e de făcut. De altfel, este unul dintre motivele pentru care am pașaportul expirat de doi ani și încă n-am găsit curajul să mă duc să-l reînnoiesc. Da, știu că în momentul de față situația de la serviciul pașapoarte e printre cele mai roz din domeniul public, dar nu te pui cu sechelele mele.

Știți cu ce asemăn eu modul în care se „mișcă” autoritățile noastre? E fix ca atunci când ai un cui înfipt într-unul dintre cauciucuri și rulezi așa cu el, fără să știi că-l ai. Da, se mai dezumflă roata, mai oprești la o benzinăre și-o umfli la loc, pe scurt, poți să mergi luni de zile cu cuiul ăla înfipt fără să-ți dai seama. Problema apare abia când până la urmă te saturi să tot umfli și te oprești la o vulcanizare să vezi ce are. Iar acolo descoperi cu stupoare că de fapt tot cauciucul e plin de cuie și dacă ți le scot băieții pe toate, nu ți-l mai poate vulcaniza nici dracu’, trebuie să schimbi cauciucul cu totul.

Ei bine, cauciucul ăla e statul român, căruia, din păcate, nu are nimeni curaj nici să-i scoată toate cuiele, dar nici nu vrem să-l schimbăm cu totul. Și-atunci funcționăm așa cum ne-am obișnuit de atâția ani: umflând roata din bezninărie în benzinărie.

Am scris toată poliloghia asta de mai sus pentru că au început să urle adepții teoriei conspirației că să fim pregătiți, că vine coronavirusul peste noi și ne extermină, că chinezii mint și că în realitate sunt zeci de mii de victime.

Or fi, nu zic nu, or minți și chinezii, dar dacă chiar vine coronavirusul peste noi și este doar pe sfert atât de transmisibil și letal față de cum susțin adepții teoriei conspirației, putem să ne săpăm încă de pe acum groapa. O să găsească destoinicul stat român o cale, la care încă nu s-a gândit nimeni, să ne infectăm în timp record cu toții. De scapat o să scape tot cine poate.