M-am hotărât să scriu pe subiectul ăsta, pentru că în ultima vreme sunt tentat să fac din ce în ce mai des greșeala „nu mai zic și eu despre chestia asta, c-au zis destui din bula mea”, ceea ce este complet fals. Dacă există aici, pe blog, un singur om care nu știa despre ce e vorba, dar a aflat în urma articolului meu, și tot merită să scriu.

Tot mai mulți cetățeni se plâng pe net de diverse nasoale pățite cu cardurile revolut. De fiecare dată când citesc, mă mir cum pot oamenii să țină sume mari într-un cont afiliat unui produs/serviciu care, pe lângă că este la limita legalității, mai este și în afara oricărei zone de control, cel puțin pentru noi, pulimea.

După care să se plângă că li s-a blocat contul sau altceva de același gen și nu vrea nimeni de la revolut să-i ajute sau să-i bage în seamă. Pai cine să te bage în seamă, boss, când toată interacțiunea pe care ai avut-o vreodată cu revolut este instalarea unei aplicații și crearea unui cont virtual?

Prin urmare, o să vă las aici cum și la ce utilizez eu revolutul, pentru că sunt convins că așa ar trebui să-l utilizeze orice cetățean care nu vrea bătăi de cap inutile.

  • Nu țin niciodată acolo sume mai mari de 200-300 de lei (de ce să mint, la un moment dat aveam peste 500 de lei adunați prin cont, dar s-a ocupat regina fashion-ului să nu mai am. Cred că s-a prins care erau riscurile și de-aia.);
  • Când am nevoie să cumpăr chestii online de pe site-uri care mi se par mai dubioase, prefer să bag revolutul și în felul ăsta nu mă trezesc cu surprize nedorite;
  • Pentru transferuri instant de diverse sume mici. Serios, eram la cârciumă, n-aveam cash deloc la mine și i-am lăsat ospătarului bacșiș pe revolut;
  • Când ies din țară, îmi bag pe revolut suma pe care-mi propun s-o cheltuiesc cât hălăduiesc pe unde mă duc și cu asta basta.
  • În mod cu totul și cu totul excepțional, dacă e nevoie să ajut pe cineva în regim de mare urgență, pot face un top-up mai mare, dar pe care îl și transfer în secunda doi. În rest, dacă nu moare nimeni, prefer să fac transfer bancar, clasic și bătrânesc, dar nedătător de emoții inutile;

Da, știu, are mult mai multe avantaje, beneficii și funcționalități. Well, prefer să mă lipsesc de ele, dar să dorm liniștit și dacă e să pierd banii, să pot să le urez drum bun și cale bătută fără să mă ia preinfarctul.

Desigur, poți să fii mai aventurier de felul tău, sau naiv, sau să ai atât de mulți bani încât o eventuală țeapă sau blocare de cont să te lase rece. Dar dacă ești un cetățean normal, pentru care câteva sute sau mii de euro contează, de ce i-ai ține într-un loc în care, dacă rusul a tras serverele din priză, s-a cam terminat cu șmecheria?

Că până la urmă, băncile sunt ele cum sunt, dar măcar, la o adică, te poți duce la sucursala ta la ușă, ai cu cine să te cerți, ai pe cine să tragi la raspundere sau cu cine să te judeci. Dar la revolut ce faci? Fluieri a pagubă, bați mărunt din buze și te plângi pe interneți„mi-au blocat contul și nu mai vor să mi-l deblocheze”, aia faci.

Desigur, există și cetățeni care știu toate astea, dar pe care-i încântă comisioanele mai mici (sau chiar total inexistente) la schimbul valutar. Sau cetățeni care produc niște bani pe care ar vrea să-i țină departe de ochii fiscului, caz în care revolutul este soluția ideală pentru ei. Sau cetățeni din categoria „mie nu mi se poate întâmpla”. Well, în viață nu poți doar să câștigi sau să fii doar tu cel mai șmecher tot timpul. Așa că, dacă-ți place să riști, asumă-ți că într-o zi s-ar putea să și pierzi.

Să nu interpretați textul de față ca pe o pledoarie anti-revolut, că nu este. Dimpotrivă, vă încurajez să vă faceți, dacă nu aveți, pentru că la ora asta este imbatabil dacă-l folosești cu creier și nu ții pe-acolo sume a căror eventuală pierdere te-ar da peste cap.

Gata. Atât pentru azi. Aștept experții în finanțe să mă ia la lupă.