Îi știu pe oamenii ăștia de vreo patru ani și trăiesc cu convingerea că au pus la punct una dintre cele mai mișto chestii din România și una dintre puținele care pot ajuta sistemul ăsta de învățământ falimentar, în lupta cu nenorocitele alea de teste PISA. Asta așa, că tot ziceam zilele trecute că nu face nimeni nimic pe partea asta.

Despre ce e vorba? Despre un instrument de testare la română și matematică, unicul de genul ăsta din spatiul carpato-danubiano-pontic. Și zic „unic”, pentru că mai există site-uri unde poți sa dai teste, dar un instrument atât de complex precum BRIO, cu siguranță nu mai există.

Dacă ai copil la școală și te interesează cât de cât viitorul lui, probabil deja te întrebi pe ce mă bazez când spun asta. Păi, fii atent aici pe ce:

  • testare robustă, serioasă, raportată la programa școlară, la română și matematică;
  • se adresează elevilor din întreg ciclul de învățământ, clasele 1 – 12;
  • vine și cu niște EXTRA teste de: inteligență, personalitate, stiluri de învățare, inteligență emoțională etc
  • biblioteca de items, la matemtică, este echivalentul a 40 de culegeri (aici am înghițit în sec și m-am îngălbenit un pic la față, mie cuvintele „culegere de matematică” îmi stârnesc încă frisoane reci și vertij);
  • îți monitorizează progresele. Adică știi în permanență la ce nivel ești, în plus, dacă vrei, te poți testa doar la anumite capitole (cele la care ești deficitar) și poți să sari peste cele pe care deja le visezi;

Mno, cam astea ar fi și toate sunt accesibile pentru imensa sumă de 25 de lei/ lună. Bani de care-ți poți testa lunar copilul la matematică și la română.

Da, știu, nu suntem obișnuiți să plătim abonament pentru educație, învățământul trebuie să fie gratis în țara asta, că de-aia am murit la revoluție. Well, păi cel puțin la nivel teoretic a tot fost gratis (numai cine n-are copil la școală nu știe că „gratis” ăsta înseamnă de la câteva sute de lei pe lună în sus) și uite că n-a produs nimic bun.

Iar pentru părinții care-și dau copiii la meditații, din punctul meu de vedere devine obligatoriu să-l testezi cu un instrument de genul Brio. Pentru că, dacă tot dai niște sute sau mii de lei pe lună pentru pregătirea lui, cred eu c-ai cam vrea să știi care e nivelul real al copilului. Ca să nu mai spun că, dacă aș fi profesor, aș folosi Brio din proprie inițiativă, tocmai ca să am ce să le arăt părinților la modul concret și precis, treabă la care sistemul de raportare al lui Brio n-are cum să se înșele pentru că EXACT pentru asta este gândit și dezvoltat.

Apropo, Dragoș Iliescu, fondatorul BRIO, printre alte chestii cu ștaif, este membru și în comisia care administrează și etalonează la nivel global blestematele de teste PISA. Dar, dincolo de asta, e un super-tip și un om incredibil de inteligent care are nebunia să creadă că chiar poate schimba ceva în ceea ce privește viitorul copiilor noștri și al învățământului românesc. De-aia zic că probabil e nebun.

Nfine, sfatul meu e să intrați pe site, să vă jucați pe-acolo până vă prindeți cum funcționează (prima săptămână de utilizare e moca sau aproape moca, în sensul că vă costă UN LEU), după care să investiți liniștiți glorioasă sumă de 25 de lei lunar (undeva sub prețul a două pachete de țigări) în copiii voștri și să-i testați la cele două materii care ar trebui să fie baza învățământului românesc: română și matematică.

Ah, să nu uit, tocmai pentru că trăim în țara în care trăim, Brio are și teste pe modelul celor de la evaluările naționale și BAC. Ca să știe bieții copii cum stau și ce naiba mai trebuie să învețe sau să repete.

P.S. Dacă găsiți ceva în neregulă pe site, dacă nu funcționează ceva sau dacă dați peste bug-uri, semnalați cu încredere în comentariile de la acest articol. Le voi spune oamenilor c-am scris despre ei, deci vor monitoriza atent tot feedback-ul vostru.

sursa foto: istock.com