E seară, e târziu, ești obosit și mergi spre casă. Pe jos, cu metroul, cu ratb-ul, nu contează. Cert e că ești singur-singurel și la un moment dat găsești o geantă, un rucsac, un troller sau ceva de genul. Te uiți în dreapta, te uiți în stânga, în spate, în față, nimeni. Așa că te prinzi repede că obiectul e uitat sau pierdut. Ei, în momentul ăla, presupunând că nu ești ca mine, te apropii de el să-l deschizi, să vezi ce e cu el. Zic „presupunând că nu ești ca mine” pentru că io n-aș avea în veci inițiative din astea chiar dacă obiectul ăla ar fi un cufăr de jdemii de euro de la louis vuitton (mi-e oleacă silă să pun mâna pe lucruri de genul ăsta, nu de alta).

Apropo, v-am povestit cum m-a târât regina fashion-ului în magazinul loius vuitton de la Roma ca să-mi arate niște cufere de călătorie care nici măcar nu aveau preț pe ele? Nu v-am povestit, nu? Mdeci cuferele alea nu aveau nici măcar prețuri pentrucădece, o dată că e indecent să pui numere cu atâtea zerouri pe o ladă și a doua oară pentru că oricum prețul e ultima problemă pentru oamenii ăia care-și comandă așa ceva. Credeți-mă, cetațenii care-și permit cufere din alea intră în magazin si întreabă disperați prima vânzătoare care le iese-n cale: „Prego, signora, un cufăraș cu care să pot să transport și eu jucăriile pisicii până la New York găsesc la dumneavoastră?”. Și răsuflă ușurați când vânzătoare le raspunde că „si, si, certo”. Ce, aveți impresia că aberez? Mergeți în magazinul vuitton de la Roma și mai vorbim după.

Nfine, revenind, ziceam c-ai găsit o geantă, un rucsac sau un troller și să prespunem că un al einșpelea simț te face să-l deschizi. Moment în care, surpriză, constați că ți-a pus bărbosul suprem mâna în cap: obiectul e plin cu bani. Mulți bani, cam pe la una sută mii de euro așa. Plus niște acte ce aparțin persoanei care i-a pierdut sau i-a uitat.

Întrebarea mea este: ce faci în momenul ăla? Repet, ești singur-singurel, nu te vede absolut nimeni, poți să iei banii liniștit, să-ți vezi de drum și de a doua zi să-i cheltui cum vrea mușchiul tău. Ce faci, ți-i însușești? Sau te duci cu ei la prima secție de poliție? Ori îl cauți tu, direct, pe păgubaș?

Știți, mi-ar plăcea niște răspunsuri sincere.