6,443 cititori

Ce facem când găsim o geantă plină cu bani?

E seară, e târziu, ești obosit și mergi spre casă. Pe jos, cu metroul, cu ratb-ul, nu contează. Cert e că ești singur-singurel și la un moment dat găsești o geantă, un rucsac, un troller sau ceva de genul. Te uiți în dreapta, te uiți în stânga, în spate, în față, nimeni. Așa că te prinzi repede că obiectul e uitat sau pierdut. Ei, în momentul ăla, presupunând că nu ești ca mine, te apropii de el să-l deschizi, să vezi ce e cu el. Zic „presupunând că nu ești ca mine” pentru că io n-aș avea în veci inițiative din astea chiar dacă obiectul ăla ar fi un cufăr de jdemii de euro de la louis vuitton (mi-e oleacă silă să pun mâna pe lucruri de genul ăsta, nu de alta).

Apropo, v-am povestit cum m-a târât regina fashion-ului în magazinul loius vuitton de la Roma ca să-mi arate niște cufere de călătorie care nici măcar nu aveau preț pe ele? Nu v-am povestit, nu? Mdeci cuferele alea nu aveau nici măcar prețuri pentrucădece, o dată că e indecent să pui numere cu atâtea zerouri pe o ladă și a doua oară pentru că oricum prețul e ultima problemă pentru oamenii ăia care-și comandă așa ceva. Credeți-mă, cetațenii care-și permit cufere din alea intră în magazin si întreabă disperați prima vânzătoare care le iese-n cale: „Prego, signora, un cufăraș cu care să pot să transport și eu jucăriile pisicii până la New York găsesc la dumneavoastră?”. Și răsuflă ușurați când vânzătoare le raspunde că „si, si, certo”. Ce, aveți impresia că aberez? Mergeți în magazinul vuitton de la Roma și mai vorbim după.

Nfine, revenind, ziceam c-ai găsit o geantă, un rucsac sau un troller și să prespunem că un al einșpelea simț te face să-l deschizi. Moment în care, surpriză, constați că ți-a pus bărbosul suprem mâna în cap: obiectul e plin cu bani. Mulți bani, cam pe la una sută mii de euro așa. Plus niște acte ce aparțin persoanei care i-a pierdut sau i-a uitat.

Întrebarea mea este: ce faci în momenul ăla? Repet, ești singur-singurel, nu te vede absolut nimeni, poți să iei banii liniștit, să-ți vezi de drum și de a doua zi să-i cheltui cum vrea mușchiul tău. Ce faci, ți-i însușești? Sau te duci cu ei la prima secție de poliție? Ori îl cauți tu, direct, pe păgubaș?

Știți, mi-ar plăcea niște răspunsuri sincere.

159 de păreri la “Ce facem când găsim o geantă plină cu bani?

 1. Bre, pot sa fie enorm de multi bani. Il caut pe om sa ii returnez. Nu ma mai bucur la asa ceva. Ma pun in pielea lui. Si mie mi-ar fi placut sa ma caute cine ar gasi o geanta plina cu bani pierduta de mine (nu stiu cum as putea sa o pierd). Nu am idee cand si daca o sa am asa ceva, dar mi-ar placea sa stiu ca exista oameni de genul. 😁

  Comentariu beton! Thumb up 53 Thumb down 4

  • Poliție sau îl cauți singur?

  • Și dacă omul zice că avea 150 000 de euro, nu doar 100 000 și te acuză de furt?

   Comentariu beton! Thumb up 33 Thumb down 7

 2. Am trecut prin așa ceva. Am găsit un portofel doldora de bani! Mi-am luat 10 cingo Turbo ! 10 !!!
  Aveam fălci de hamster !

  La cât de prost sunt, sincer, aș da înapoi geanta acum. Sănătos să fiu…Dar, de curiozitate, pe ce stradă zici că..ai găsit-o? Întreb pentru un prieten care nu e prost…

  Comentariu beton! Thumb up 50 Thumb down 1

 3. Cred că la cât sunt de idiot, l-as suna/ căuta pe ăla sa ii dau banii. În afara de cazul in care ar fi o persoană arhicunoscută si care stiu că e plină de bani câștigați din învârteli , i-aș păstra fără prea multe remușcări și o mare parte i-as dona la diverse, gen case de copii, azile de bătrâni,cazuri care chiar merită. Și aș dormi chiar foarte liniștit și fericit.
  P.S. Ai găsit o geantă plină de lovele și nu știi ce să faci? Unde ne întălnim că sa o pierzi și să o găsesc eu?

  Comentariu beton! Thumb up 53 Thumb down 4

  • Eram absolut convins c-o să mă întrebați asta. :))))))

  • Marius M, la beserică nu dai nimic?…că dumniezo te-a adus norocu in cale..

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 1

  • Redoo, o să-i arunc în sus, ce cad jos îs ai mei, ce raman acolo îs ai bisericii, ca in banc.

   Comentariu beton! Thumb up 53 Thumb down 1

 4. In conditiile in care si allah e barbos…as suna in plm la politie…nu te mai joci cu bagaje suspecte.
  Bine, mai si riscul sa fie troll erul ala al unui boschetar care e cu putina treaba in boscheti, deci, nu vrei sa urle ala ca-i umbli in bagaj..cred ca e de preferat sa fie ceva pocnitoare de la ipoteza 1…ca asa nu rade lumea de tine ca ai cotrobait in bagajul boschetarului..
  A, daca-s sigur ca e cu o suma de bani, cred ca stiu ce sa fac cu ei…oricum, nu-i inapoiez..ala de i-a pirdut ori are prea multi ori e prost…si am vazut eu la matale pe blog ca uamenii nu-i plac pe proștii cu bani..deci..

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 1

 5. Sincer? I-aș lua…cine e atât de prost să piardă atâția bani nu merită să-i aibe

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 17 Thumb down 12

  • Știi că pot exista tot felul de circumstanțe, da? Și mie mi s-a întâmplat să uit lucruri de valoare prin diverse locuri. Inclusiv portofelul, pe vremea când încă mai umblam cu cash.

  • Aaaa, păi boss, dacă ar fi ai tăi , s-ar schimba datele problemei. I-aș lua , as intra cu nume fals aici de pe ip-uri dubioase si ti-as scrie ceva de genul: te-am ars, ….. Dacă ai si adresa acolo, ti-as comanda online vreo 10 dulapuri si diverse chestii de asamblat de la Ikea, cu livare la domiciliu. Și niște scule. Apoi ti i-as da inapoi.
   Ah, ceva s-a întămplat, daca n-ai găsit bani înseamnă că i-ai pierdut. Chiar atâția bani faci cu blogul ăsta?Vezi dacă nu ne dai si nouă ce pățești?

   Comentariu beton! Thumb up 40 Thumb down 1

  • @Ioan, la noi fusese un caz când un bătrân pierduse vreo 200 de milioane, bani de o operație…sunt cazuri și cazuri.

   @Marius, te ajut să-i cheltuim banii lui MV. Știu eu niște site-uri cu de toate ! Să facem o strigare, cine se mai bagă la banii pierduți ai lui MV ? :))

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

 6. Iau datele păgubașului pentru a mă asigura că-și va fi primit cele pierdute pana la ultimul leuț. De la poliția la care voi preda geanta. Chestia e că nu știu dacă să și număr banii înainte, sau să le cer polițiștilor să execute această procedură sub ochii mei.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

  • Nu trebuie să le ceri tu, e procedura standard.

  • Știu că e procedura standard, dar fac parte dintre cetățenii care și-au pierdut grav încrederea în capacitatea poliției să le respecte așa cum se cuvine. Ce altă variantă aș avea să mă asigur că acei bani chiar vor ajunge la păgubit și fără nici măcar un euro lipsă? Din greșeală, desigur.

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 2

  • Numai din greșeală, ce naiba.

 7. Sun la poliție și apoi mă duc cu ei să facem proces-verbal de predare sau ce se face în cazuri d-astea.
  Pt că eu cred că “karma is a bitch”. Oricum karma is a bitch, dar în cazuri d-astea ți-o trage de nu mai știi de tine. Chiar și în condițiile în care donezi banii sau d-astea.
  Sau sunt eu mai proastă decât prevede legea. 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 1

  • Nu ești. 😀

  • da, karma is a bitch….am găsit demult, sa tot fie vreo 10 ani de atunci, o geacă din piele într-un șanț..presupun că o luase vântul de la vreun balcon, că alta variantă mai civilizată nu găsesc…și într-un buzunar erau vreo 200 lei și ceva mărunțiș..ei, de atunci pierd anual vreo 2-300….nu a fost an de atunci în care sa nu pierd bani…în sensul că îi pierd pe stradă, sau in bar, sau te miri pe unde..

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 8. Barbados,Maldive,un safari in africa,aurora boreala….

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

 9. As incerca sa dau de om, daca adresa nu e prea dubioasa. nu de alta, dar poate nu vrea sa dea cu subsemnatul pe la politie explicand de ce are atat de multi bani cash intr-o geanta.

  daca e dubioasa si mi-ar fi teama, m-as duce la politie.

  P.S. cum ar fi sa dai in gat vreun traficant ceva doar ca tu vrei sa-i dai banii de pe curve inapoi?

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 2

 10. Daca in mijlocul banilor ar fi pachete de heroina si in mijlocul heroinei ar fi o bomba cu un bilelel pe care scrie “Te vom gasi oriunde” tot as lua geanta. Nu pentru bani , mai mult pentru adrenalina

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 2

  • @Corl, nu ptr bani?
   pai autorul n-a precizat ca geanta ar fi LV de-ala de-a vazut el la Roma!

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

 11. Eu sincer i-as da banii înapoi, dacă n-ar fi probleme legate de GDPR. Aşa, nu mă risc!! Eu nu ma joc cu datele păgubaşului!!

  Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 1

 12. Doamne, sunt un suflet slab si plin de patimi, nu ma-ncerca intr-atat!

  Comentariu beton! Thumb up 35 Thumb down 1

 13. Eu am găsit 200 lei pe traseu la maratonul București acu vreo 2 ani și am fost la organizatori să pună anunț pe pagina de fb că poate găsim posesorul. Au pus dar nu înțelegeau de ce fac asta și nu i-am pus în buzunar pur și simplu. La final i-am predat la secția de politie din cartier.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 4

 14. As suna la politie. Nu de alta, dar oricum e plin de camere peste tot si nu vreau sa imi aprind paie in cap daca nu ma doare.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • Și dacă nu e nicio cameră?

  • Nu are cum să nu fie camere. Ba mai mult: povestea de mai sus este de ‘camera ascunsă’ chiar. 😀

   “Viral pe net” este the next step logic.

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 1

  • Dacă nu sunt camere, se pot cumpăra de banii găsiți…

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 1

 15. Vaz ca bunii cetateni au postat primii. No, eu am sa fiu sincer si am sa zic ca in circumstantele date as pastra banii, cu constiinta absolut impacata. S-a intamplat de cateva ori sa pierd bani/acte, pierduti au ramas.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 4

  • Nu “bunii”, ci cetățenii a căror conștiință probabil funcționează diferit de a ta.

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 5

  • Ahaha, definește conștiința, doamna Anduța. Am citit o definitie data de un copil, tare de tot.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • Nu știu s-o definesc, dar eu clar n-aș împăca-o luând acei bani. Și nici bună nu sunt, deci m-am gândit că e doar diferență a modului de funcționare.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

 16. As lua-o, as face toata noaptea planuri pt bani si apoi m-as simti ca ultimul jeg si m-as hotari sa o dau inapoi. Dupa care m-as simti ultima tuta ca nu am pastrat banii. E un paradox 🤣🤣🤣 cat despre modul de predare, la politie, stiu eu ce anormali sunt aia de-au pierdut atatia bani ???

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 1

 17. Asta e o premoniţie? Cum se numea strada aia din viziunea de mai sus? Ştii şi data? Ora?
  Acum că ai domeniul tău, îl transformi în site de vrăjitorie?

  P.S.1 de-a serioaselea: nu păstrez nimic ce nu e al meu (insert anything here 😀 ). Azi în special. Copilul are lecţia ‘cinste/necinste’ la civică. Am repetat ieri împreună, am dat exemple. Cu portofelul găsit şi înapoiat, etc. În carte nu era şi cu geantă, cufăr pline cu bani. Varianta asta este la limba română, la poveştile cu piraţi, cu insula comorilor, etc. Şi de regulă acolo se face tabel: elemente reale/elemente imaginare.

  P.S.2 Dorinţă către peştişorul auriu: revino cu articolul ăsta când avem ora de geografie, lecţia: invatatm geografia prin călătorii.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

 18. Deci tu mi-ai găsit geanta! Ufff, îmi luasem gândul de la bani…

  Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 1

 19. Bineinteles ca mai toata lumea si-ar insusi banii insa nu da bine sa zici, pe net, ca ai face de astea.
  Iar daca suma este echivalentul a macar 2000-3000 EUR sau, mai rau, mai mare de atat (ma refer la un portofel), nici dracu` nu mai returneaza.
  Asta nu are de-a face cu poporul, la fel ar face orice natie.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 7

 20. De pastrat nici vorba, de dus la politie – nu multumesc, nu prea am incredere. Deci fac propria investigatie si returnez banii, clar.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

 21. 100 000 m-ar scoate din foame, deci îi țin. 😂
  Am găsit sume mici (200-500 de lei) și i-am dat înapoi.
  Ultimii bani găsiți pe jos, 103 lei, i-am păstrat. Nu era nimeni în jur, m-am dus frumos și mi-am luat cărți din ei și uite, cum e soarta asta: acum voiam să duc undeva niște cărți, citite și noi, iar cineva de acolo mi-a zis că ar prefera doar noi și le voi duce fix pe alea de atunci, că nu am apucat să le citesc. Nimic nu se pierde, totul se transformă.
  Da, aș păstra banii și aș căuta imediat zboruri spre Jamaica, Curaçao, pe-acolo.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 2

 22. Citind, mi-am adus imediat aminte fix de filmul cu dem radulescu și m-a bufnit râsul și mă gândeam ce răspunsuri o să fie după…apoi am văzut că ai zis sa fie răspunsuri sincere…eu aș duce la poliție geanta, uitandu-mă sa văd dacă sunt documente înăuntru. La un moment dat, cu mulți ani în urmă, m-am dus cu geanta plină de bani(nu aveam carduri!!) ca să cumpărăm(agoniseala alor mei) o mașină din cealaltă parte a orașului, cu autobuzul in care erau de obicei cei mai mulți hoți. Păi dacă pierdeam sau se întâmpla ceva cu geanta…😱😱😱acum mă întreb de ce am ținut să merg eu singură cu banii ăia?! in loc să vină ai mei de la muncă și să mergem împreună, cu același autobuz. După ce am cumpărat casa, am zis să îmi iau un kebab ca eram in deficit de proteine(pe lângă bani) și am uitat geanta cu acte acolo. Noroc că ăia ma văzuseră ( eram unica la ora 14 care a luat kebab) și m-am întors în 10 minute la locul faptei. Cred că prin prisma acestor evenimente, o să duc mereu obiectele valoroase/documentele la poliție sau proprietarului. De fapt, cred că aș face așa pentru că așa sunt eu.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

 23. mai, stiu ca o sa imi aprind paie-n cap, dar eu am gasit o data in Mamaia 300 lei pe jos, in parcarea unui hotel de lux, unde erau numai mertzane ultimu’ model si alte masini super scumpe. asa ca nu am avut constiinta prea incarcata ca am pastrat banii. bine, ca puteau sa fie ai unui trecator, ca si mine, dar nu am avut incredere sa ma duc sa ii las la receptia hotelului, asa ca i-am luat. nu stiu daca a fost karma sau nu, dar in ziua aia am adormit pe plaja la soare si m-am ales cu niste arsuri de toata frumusetea, de nu am mai putut dormi ca lumea vreo 2 saptamani. deci…nu stiu ce sa zic. daca e o suma super mare, cum zici tu, i-as da inapoi. daca sunt cateva sute de lei…m-as mai gandi 😀 nah, sunt sincera, ce vrei?! 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 1

 24. 1.i-as pastra clar.
  2.ai spus ”Știi că pot exista tot felul de circumstanțe, da?”
  Descrie un pic circumstantele in care un om cinstit ar pierde o valiza cu 100.000 E cash. Poate in acest fel ne-am schimba si noi cei care i-am pastra parerea.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 5

  • Ce legătură are cinstea celui care pierde ceva cu obligativitatea celui ce-l găsește de a nu și-l însuși pe nedrept?
   Art. 942 Proprietatea bunului găsit
   (1) Bunul mobil pierdut continuă să aparţină proprietarului său.
   (2) Găsitorul bunului este obligat ca, în termen de 10 zile, să îl restituie proprietarului ori, dacă acesta nu poate fi cunoscut, să îl predea organului de poliţie din localitatea în care a fost găsit. Acesta are obligaţia de a păstra bunul timp de 6 luni, fiind aplicabile în acest sens dispoziţiile privitoare la depozitul necesar.
   (3) Organul de poliţie va afişa la sediul său şi pe pagina de internet un anunţ privitor la pierderea bunului, cu menţionarea tuturor elementelor de descriere a acestuia.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

  • Serios? Nu poți găsi un exemplu în care un cetătean normal să uite undeva o geantă cu bani? Mie mi s-ar putea întâmpla lejer, mai ales că nu-s obișnuit să am așa ceva după mine.

  • @Mihai Vasilescu
   vorbim de 100.000 E, nu portofelul cu salariul scos de la bancomat.
   Ok, nu as proceda corect eu, dar tot mi-ar placea sa enumere cineva cateva circumstante reale

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • Uite o circumsatnță care-mi vine la prima strigare. Îmi vând eu apartamentul. Și trecem în acte o sumă minimă, iar restul mi-i dă cumpărătorul cash. C-așa vrea el. Iar eu uit undeva geanta cu banii tocmai pentru că nu-s obișnuit s-o am după mine.

  • @Mihai Vasilescu referitor la faza cu apartamentul : deci suntem cinstiti doar cand ne convine: de ce am accepta sa fentam statul daca tot vrem o tara ca afara trecand alte sume pe contract doar sa nu platim impozite sau ca nu putem justifica suma respectiva ?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 6

  • @dny, ahahahahahaaaaa. Ai cerut o circumstanță și ți-am oferit-o (ca să nu mai spun că ți-am oferit două, dar pe a doua, care e sută la sută reală, ai preferat să te faci că n-o vezi). Auzi, nu e mai simplu să spui că iei banii și gata? Că asta cu fenatul staului m-a făcut să grohăi de râs. Pe sisitemul ăsta poți să găsești orice motiv. Să stii că mi s-a întâmpat să nu respect nici regulile de circulație de câteva ori. Păi dacă nici ăsta nu e motiv să iei banii, care dracu mai e?

  • @Mihai Vasilescu: ”Auzi, nu e mai simplu să spui că iei banii și gata?”
   Cu asta am inceput primul comentariu ‘1.i-as pastra clar.’

   N-am igonorat al 2 lea exemplu , doar ca nu se aseamana cu exemplu tau , cand esti singur singurel pe o strada si gasesti un troller sau o geanta. In plus , tot nu i-as tine in casa.Pot declara selectie naturala pentru a 2a circumstanta :D.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

  • Da, boss, ai spus la punctul 1 că “clar i-ai păstra”, după care ai venit cu punctul 2 și-ai cerut un exemplu care te-ar putea face să-ți schimbi părerea. Și nu înțeleg pentru ce l-ai mai cerut, pentru că ți-am dat două, unul plauzibil, iar celălalt REAL, și părerea ta n-a putut fi schimbată.

 25. Asa cum am mai povestit aici,mama mea mi-a infipt in creier chestia cu ,,nici daca gasesti pe jos un stilou chinezesc , nu te apleci sa il ridici pt ca nu e al tau”. Mno, am mai crescut , dar elementele de baza le am si le aplic. Intr-o zi cu soare, nu existau plati ale utilitatilor online sau plati in n-spe locuri, drept urmare te duceai frumusel acolo unde aia cu intreprinderea de gaz/energie isi aveau sediu. Si cum mergeam eu asa, vad pe carare o bancnota de 5 lei (nu era asa mare ca valoare in acel moment bancnota de 5), ma uit in dreapta-stanga, nici tipenie de om, spun in gand ,,iarta-ma mama ca am ridicat de jos ce nu e al meu” si plec mai departe sa imi platesc factura. La ghiseu lume multa, stau cateva zeci de minute si cand mai aveam o persoana in fata mea (un barbat inalt si bine facut) il vad pe ala ca incepe sa caute prin buzunare, sa intoarca pe dos captuseala si apoi cu un oftat zice,,nu-mi ajung 5 lei, da i-am avut”. Asa ca, mi-am strecurat mana pe langa el, i-am intins 5 lei si i-am spus ca i-am gasit pe alee. Credeti-ma, s-au uitat ca la martieni la mine. Probabil si astazi povesteste nea Vasilica cum a incercat una sa il agate cu 5 lei.

  Comentariu beton! Thumb up 33 Thumb down 1

 26. Dam o dedicatie nefericitului pe Taraf tv si dupa aia donam banii la catedrala!

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

 27. Îmi lipsește complet “al einșpelea simț”, n-aș umbla în veci în genți care nu-mi aparțin. Aș anunța poliția. De fapt, nu aș, ci am, când am văzut rucsac ce părea al nimănui în gară, lângă o bancă.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

 28. cine umba cu zeci de mii de euro intr-un rucsac este interlop/traficant/recuperator. clar nu i-as da inapoi. oricum, in buletin ai poza si adresa, astea pot spune multe despre un om.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 4

  • Mi se pare fascinant cum funcționează mintea umană. Practic, tu ți-ai găsit scuza perfectă să poți să iei banii liniștit.

  • Impresionantă capacitatea ta de a judeca și de a da sentința. De curiozitate, cam cum crezi că va acționa interlopul/traficantul/recuperatorul când va afla că-i lipsesc 100 000 de euro?

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • @mitica, foștii proprietari ai apartamentului pe care îl dețin acum, doi pensionari nu deosebit de înstăriți, au plecat de la bancă cu 115000 de euro într-o pungă de plastic de 50 de bani. Nu au vrut transfer bancar.
   Deși sunt de acord cu modul tău de gândire, iată că există excepții. Dacă dai fix peste excepție?

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • @Ioane, dacă pensionarii ăia au vrut banii la pungă, cu siguranță nu erau cinstiți. Poate se pensionaseră după ce-au fost interlopi toată viața, ce știi tu. Sau poate avuseseră hepatită când erau tineri. Ceva, ceva făcuseră ei. Deci, norocul lor că n-au pierdut banii. 😀

 29. Noi, “dacă găsim pe jos un portofel, un portmoneu cu bani”, îl ducem la Miliţie. Pardon, la Poliţie. Înainte verificăm dacă banii nu sunt falși.
  La Poliţie trebuie să întocmim un proces verbal de predare-primire, că nu se știe dacă poliţiștii sunt cu toţii corecţi.
  Oricum ar fi, banii trebuie să ajungă la proprietar.
  P.S. Eu am dus o bicicletă pierdută înapoi și proprietarul s-a plâns că a fost folosită. Doar nu era să ma duc pe jos.

  Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 2

  • Folositorule de biciclete, care ești tu folositor 🤣
   Aia cu viața bate filmul e aproape adevărată!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

  • Am râs și eu, și poliţistul. Nu, pe bune. Cum naiba să merg pe lângă bicicletă, când postul de Poliţie era la vreo doi kilometri?
   Bine, omu’ era după o noapte de beţie. De aia nu știa unde își lăsase bicla. Cred că voia să îl și cinstesc.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

 30. Mai, eu una, oricat mi ar arde buza dupa suta de mii, m as duce la politie. Pentru ca eu la faza cu bani si valori gasite eu cred in karma, adicatelea daca gasesti ceva, iti pica ceva din cer nemuncit sau ne castigat de tine personal, sigur pierzi pe undeva, cumva aceeasi valoare. Asa ca eu ma lipsesc. Te salut de la Frankfurt!

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • am citit ca multi dintre noi cred in legea compensatiei, adica daca iti insusesti ce nu-i al tau, sigur vei avea vreo pierdere, de orice fel ar fi ea, deci nu-i de bine.
   dar daca ai suferit pierderea inainte, mai aplicam legea compensatiei? adica daca tot i-am gasit, sa fie in contul celor pe care i-am pierdut!

   ca deocamdata io-s pe pierdere.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

 31. Am păţit ceva similar în urmă cu vreo 7-8 ani. Treceam pe lângă o staţie de autobuz şi am văzut pe băncuţă o geantă. Cum nu era nimeni pe o rază de multe sute de metri, am luat-o şi am mers cu ea la poliţie. Ajuns acolo, am întrebat nişte poliţişti unde se duc obiectele pierdute. Experienţa neplăcută a constat în faptul că unii dintre ei, aflând că n-am fost curios ce conţine geanta, m-au tratat cu hăhăieli de genul “păi şi dacă erau câteva mii de euro şi tu le dai cu piciorul?” I-am ignorat şi am apreciat ajutorul restului poliţiştilor – adică a celor care m-au îndrumat spre biroul corespunzător. Acolo era o doamnă care a ţinut să deschidă geanta de faţă cu mine – erau în jur de vreo sută de lei (nu mai ţin minte exact) şi o factură de mobil. Doamna a sunat la numărul de pe factură – s-a dovedit că era a unui om în vârstă căruia i se făcuse rău aşteptând autobuzul şi câţiva cetăţeni au chemat Ambulanţa, care l-a luat şi l-a dus la spital (dar se pare că nimeni n-a observat geanta). Omul între timp îşi revenise, ieşise din spital şi a fost foarte bucuros că i s-a găsit geanta. Poliţista m-a întrebat dacă pot aştepta până vine omul să-şi recupereze obiectul, am stat, ne-am văzut, ne-am strâns mâna, omul a vrut să-mi dea 50 de lei, dar l-am refuzat şi i-am spus că plata cea mai bună ar fi să ajute şi el pe cineva cu prima ocazie.

  Comentariu beton! Thumb up 39 Thumb down 1

 32. Devine de depinde.
  Cam cine ar putea să care cu sarsanaua atâta amar de bănet?!
  Suntem în era internetului, din 3 click-uri, pornind de la datele din acte, afli dacă-i vorba de un amețit care și-o vândut casa fiindcă ceva urgență scumpă, ori despre unul care căra bani negri.
  Ca idee, am găsit un purcoi de bănet și i-am returnat, erau ai unei familii faine, banii de mobilă nouă, la câțiva ani am găsit în buzunarul unei perechi de blugi Zico pe care-i probam la Oravița, la bijnițari sârbi, 10 mii de lei, cam 4-5 salarii pe vremea aia, bani pe care i-am păstrat după o scurtă analiză a situației, era imposibil să aflu dacă erau banii sârbului ori ai unui amețit care venise să ia ceva marfă de piață neagră.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 3

 33. daca gasesti o geanta de bani apai nu poate fi decat a unui politician sau a unui mafiot. Alte categorii sociale mai rar umbla cu atatia bani in geanta . Cum distinctia nu mai e asa de clara in ziua de azi si ai apucat sa pui mana si sa lasi amprente mai bine suni la politie si ii predai. Asa te invata filmele ca mafiotii te gasesc oricum mai repede ca politia . Decat cu stresul ca iti suna doi Thori la usa intr-o buna zi , mai bine dormi linistit. Zic si eu asa ca sansele sa gasesti o geanta cu 100 000 euro sunt aproape nule. Daca gaseti un portofelul cu 300 ron in el , atunci categoric il returnezi ca poate e un om normal ca tine care venea obosit de la munca si nu si-a dat seama ca l-a pierdut. Macar il scutesti de chinul de a umbla dupa acte.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 1

  • @RAZVAN,acum ceva ani mi s a furat portofelul cu o suma, nu f mica, pe vremea aia, de bani si cu acte.In cateva zile am fost chemata la o sectie de politie unde mi s a inapoiat portofelul fara bani dar cu toate actele in el.Nici nu stii ce fericita am fost ,mi era groaza sa alerg dupa refacut actele…..sotul imi zicea ca am avut noroc de un hot de meserie care se respecta

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 1

  • Stiu , cunosc bine sentimentul pentru ca si eu mi-am uitat odata portmoneul in taxi ( a cazut pe jos dupa ce am platit). Noroc ca o camera de mall m-a filmat urcandu-ma in taxi si astfel am putut sa il amenint legal pe respectivul si din ce a inceput prin a spune ca nu a gasit nici un portmoneu a sfarsit prin a-l da inapoi. Pe mine ma durea mai tare de acte, ca oricum nu aveam ceva suma mare de bani inauntru. Si oricum din ce mi-am dat seama era o alta combinatie de bacnote puse inapoi , dar chiar ca nu a contat.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

 34. Practic….as trece pe langa rucsacul ala fara sa l vad….eu nu vad nimic cand merg pe strada doar tinta spre care ma indrept dar hai sa zicem ca l vad si il mai si deschid …..stiu ….da bine sa zic ca i inapoiez etc …ei ,bine cred ca tentatia de a i pastra ar fi foarte mare.De obicei actionez in functie de impulsul momentului ,daca as decide sa i pastrez ,i as pastra.Stii cum e…niciodata nu zice niciodata iar deciziile le luam de obicei emotional nu rational.Acum sunt la caldura ,inca sorbind cafeaua ,oarecum linistita din punct de vedere material asa ca pot zice ca i inapoiez dar stiu eu cum voi fi cand ii gasesc?

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 3

 35. Sun la 112, spun unde sunt , ce am gasit si astept acolo , langa.
  La faza cu acuzatul ca as fi luat din bani, cred ca trebuie dovedit. De aceea nu ma duc eu cu ei la politie si astept sa vina politia. Avand actele omului, le pot da detaliile si sa il caute ei. Cateodata si la un search pe ,,goagle” dupa nume, poti gasi telefonul.
  Imi e teama sa iau ceva nemuncit sau dat cu sufletul. Se intoarce sigur.

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

 36. Am găsit la un moment dat un telefon. Nu scump, nu ieftin. L-am dus la biroul de obiecte pierdute. Și am spus că nu vreau recompensă dacă vine proprietarul să-l revendice. Aș face același lucru și cu 100.000 de euro.
  Banii veniți ușor, ușor se duc. 😉

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 1

 37. In urma cu ceva ani am gasit iesind de la sala de sport un portofel doldora de carduri si acte de identitate (CI, legitimatie servici…); primul impuls am intrat la receptia salii si am intrebat daca persona respectiva dupa nume este abonata a salii, nu era, dar unul dintre antrenori s-a oferit sa mearga cu mine la adresa inscrisa in CI; acolo surpriza: apartamentul era inchiriat- am obtinut totusi un nr. de telefon al proprietarului, care era fratele doamnei din CI; dar…acesta nu a raspuns la telefon -era internat in spital. Am scris mesaj sms cu povestea, intr-un final m-a sunat o doamna , posesoarea portofelului- nici nu banuia ca a pierdut portofelul, am stabilit intalnire pt a2a zi dimineata ( gasirea s-a intamplat pe la ora 20.00 iar momentul cand m-a sunat era deja 22.45). A venit sotul doamnei care…era lucrator in Politie. Mi-a multumit si mi-a explicat ca era mult mai simplu sa-l depun la o sectie de Politie. Recunosc ca primul gand cand l-am gasit a fost sa ma indrept catre o sectie de politie, dar nestiind procedurile am crezut ca va dura mult si ca pot rezolva eu mai simplu. Dar nu a fost asa. O concluzie tot am tras : de atunci tin in portofel o carte de vizita proprie-daca il pierd , cel care-l gaseste sa nu treaca prin ce am trecut eu 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 1

 38. In urma cu mult timp, sora mea a gasit un portmoneu cu bani si acte. L-am fi putut retine insa ne-am dus la adresa proprietarului si l-am introdus in cutia postala. Astazi, cred ca i-as retine, de dragul adrenalinei, vorba unui cititor de aici! Pup si o zi frumoasa!😊

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 4

 39. Veneam intr-o seara cu masina si sotul din dotare spre casa, cand, pe Kisseleff, pe o trecere de pietoni, un portofel. Sotul : uite un portofel. Eu: da-l dracu! Sa-l ia altcineva! Coboara nebunu” din masina si ia portofelul. Inauntru bani si acte. Toate actele! Frate, cum sa-ti tii toate actele in portofel?! Ajungem acasa, sun la Telekom si cer nr. de telefon pe baza adresei din buletin. Nfine, sa n-o mai lungesc, vine omu” sa-si ia bunurile de la noi si ce fac eu? Cobor cu o lanterna ( intre timp se innoptase) si-l pun sa numrere banii in fata mea si sa confirme ca nu lipseste nimic, ca sa nu am surpriza ca se duce la politie si declara ca avea in portofel 4.000 de euro. Deci, revenind, nu m-as apropia de obiectul cu pricina full de bani, nici daca ar fi ultimul lucru din lume pe care as putea sa-l fac.

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

 40. Nu mai pun mâna pe banii care nu-mi aparțin nici bătută cu prosopul ud.

  Vineri dimineață, ora 04:30, acum câțiva ani. Plecam în TB la bulgari. Chem un taxi, cobor și intru in benzinăria de la colț (de unde îmi luam țigări zilnic, deci mă știam bine cu fetele de acolo). Cer trei pachete, ies, intru în taxi și observ că mi-a dat rest la două pachete. Iată, zic, cum am făcut rost și de bani de taxi. În tb nu mi s-a întâmplat nimic. Nimic din ceea ce bănuiți voi că se petrece la astfel de întruniri.
  Mă întorc acasă duminică seara. Luni era zi de leafă. Banii intrau pe la ora 14. Mai aveam în buzunar 19 lei. 12 lei era un pachet de țigări. Îmi fac rapid un calcul. Am bani de țigări, două pateuri și un kefir. Cobor la (ACEEAȘI) benzinărie să iau țigări. Nu intru bine că o aud pe fata de vineri: auzi, auuuziiii, ai să-mi dai 12 lei. Că mi-ai plătit două și ți-am dat trei. Leșin brusc, că eu intrasem să cumpăr cu ULTIMII mei bani, nu să plătesc datorii. Îi dau banii, și ea mă întreabă: nu-ți iei țigări? (Mă iei la mișto?!?!) Nu, că am. Am intrat doar să-ți dau tie banii (nebuno. Că nu puteai să fii liberă azi). Că mi-am dat seama în taxi că te-ai păcălit. Cu lacrimi în ochi ies din benzinărie. Mă gândeam că bani n-am, o să urlu ca nebuna la serviciu până la ora două, o să intru în sevraj și în final o să mor. Săracă. Mai aveam 7 lei în buzunar.
  Dar stai, când ies din benzinărie, văd pe jos 5 lei. Nu știu cum să vă descriu ce am simțit. Uite, mă, că nu mă lasă providența la greu. Intru iar în benzinărie să-mi iau tigări. Fraților, eram fericită, vă jur! 7 cu 5 egal 12, nu mai aveam bani de mâncare, dar hei? ce fumător mănâncă înainte să fumeze. Bun, sa revin. Intru iar și fata de la casă îl certa pe un nene că a pus benzină de 50 lei și el are doar 45. Ăla că îi lasă buletinul până aduce ăia 5 lei, că se jură că îi avea, că poate i-a pierdut, ea că nu, că ori dă banii, ori cheamă poliția. Am murit lent în timp ce-mi băgam mâna în buzunar după ăia 5 lei și îi dau omului: uite, dom’le, i-ai pierdut în fața pompei.
  Ies, a mia oară din benzinărie și o iau spre muncă. Au fost cele mai lungi ore din viața mea și la ora 13:55 deja eram la un bancomat să scot banii. Au intrat după ora 15 din cauza unei lipse de conexiune la internet a băncii.

  Comentariu beton! Thumb up 56 Thumb down 3

  • Cea mai buna campanie antifumat zic

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

  • Auzi? Faza asta n-a fost scrisă și ca articol pe blog?

  • @Mihai, nu. A fost tot un comentariu pe la un text.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

  • @Nico, așa m-am gândit și eu: cred că e un semn să mă las.
   Dar nu l-am băgat în seama pe semn. 😜

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • ce înseamnă tb?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • team building

 41. Nu știu cum sunt hoții din tramvaie acum, dar pe vremuri aveau caracter. Nu pot sa uit o întâmplare din mileniul trecut, pe vremea când eram proaspăt student. Abia luasem prima bursa si am pus-o bine in buzunarul exterior de la piept al gecii de blugi, bine închis cu un nasture. Apoi am avut buna inspirație sa urc in tramvaiul 41. Dupa ce am coborât, am găsit buzunarul încheiat si bursa ioc. Asa-i ca aveau caracter? Puteau foarte bine sa-l lase descheiat, dar nu, noblesse oblige!!

  Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 1

  • Te-ai urcat din stație de la Agronomie? Nu, nu sunt eu ăla de ți-a luat banii, doar că am pățit aceeași boroboață în tramvaiul 41…

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

 42. Mda, era un banc parca, fiul unui om de afaceri il intreaba pe ta-su ce sa faca daca gaseste bani pe jos.
  Ta-su ii spune:
  – Daca gasesti 25 de centi, nici nu se merita sa te apleci. Daca gasesti 100 de dolari, ii duci la politie ca o sa se spuna de tine ca esti cinstit si cinstea e un capital bun.
  -Dar tata, daca gasesc un milion de dolari?
  -Daca gasesti un milion de dolari, o dai dracului de cinste!

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

  • Simpatic banc. Dar fiind vorba de tratarea cinstei ca o marfă la licitație, parcă aș înlocui finalul ”o dai dracului!”, cu ”o vinzi dracului!”.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

 43. Mie mi se pare asa de clar. Direct la politie. Sa se descurce ei cu beleaua.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

 44. Presupunând prin absurd că nu sunt ca tine (că nici eu nu mă apropii de lucruri străine lăsate aiurea) sub nici o formă nu pot să iau ce nu-mi aparține. În momentul ăla mă gândesc doar cum mi-ar fi mie dacă aș pierde cufărul Louis Vuitton……

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

 45. Una dintre colegele mele si-a uitat portofelul in caruciorul de la Kaufland, un magazin aflat intr-o zona cu multi suti, mno, atenta la copilas, la bagaje,aia e. Vine la seviciu , necajita, ne spune ca avea toate actele si intreg salariul proaspat primit. Era ingrozita de faptul ca tre sa umble sa refaca actele (isi crestea singura copiii din motiv de sot care lucra peste hotare), deci timp nema, bani nema, iar dupa incurajarile noastre nema posibilitate de recuperare. Pe la mijlocul zilei soseste la poarta insitutiei o pereche de batranei sot-sotie,cu haine de alea de miroseau a naftalina, deci modesti, cu portofelul fetei, cu absolut totul in interior. I-au spus ca au deschis portofelul, au vazut legitimatia de serviciu langa care era o iconita. Si cum ar fi putut ei sa isi insuseasca ce era acolo, ca ii batea soarta daca ar face asa ceva (ba mai mult, au urcat intr-un autobuz si au venit la firma situata in extravilanul orasului).A incercat sa le dea un banut, dar au refuzat. In institutia noastra se dadusera in acea zi cadourile de Craciun pt copii, o sacosa plina de dulciuri, iar colega mea a luat sacosa ei si le-a daruit-o mai mult fortat.Deci omul poate fi ,,OM” indiferent de patura sociala din care face parte. Depinde de cum ai fost crescut dar si de caracterul tau.Nici o justificare nu sta in picioare in cazul in care iti insusesti bunul altuia.

  Comentariu beton! Thumb up 35 Thumb down 1

 46. Nici un traficant nu-și ține actele în același loc cu banii. E la minte Cocoșului doar oameni suntem și noi nu?

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

 47. Il caut pe pagubit. Been there, done that.

  Si eu as plange daca as pierde un munte de bani.

  Nu, nu mi-as insusi nimic. Daca sunt pt o operatie pe creier pt fi-sa cetaneanului ce a pierdut?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

 48. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 5 Thumb down 14

  • M-aș fi aștepta să zici că ți-l bagi înainte să mănânci frișcă, dar, na, nu ești nici tu așa de versat pe cât te pretinzi.

  • întotdeauna mi se băgau degetele în fund DUPĂ ce beam cola și mâncam frișcă
   gusturi diferite

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 5

  • Și Alah ce-ar zice de asemenea fapte? De însușitul unor bunuri ce nu-ți aparțin pentru simplul motiv că n-ai fi pedepsit de legile pământene, vreau să zic.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • @anduța: am glumit mamă, mai puțin partea cu frișca și degetele în fund, aia e pe bune
   sunt de aceeași părere ca @ionuț mai jos, nu aș vrea să mă caute recuperatorii

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • Am bănuit eu că glumești, dar am vrut să mă asigur. Deci nu i-ai lua, pentru că ți-ar fi frică de recuperatori. Bun așa 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

 49. Din ce am citit din comentarii, nu sunt singura ciudata care crede in karma sau cum vrei sa ii zici. Am fost in situatia de a gasi lucruri pe care le-am inapoiat. Inclusiv un portofel cu bani si acte, care bani, la vremea cand eram eu studenta fomista mi-ar fi fost buni, desi nu erau o avere. M-a impresionat, insa, o treaba. Tipul caruia ii gasisem portofelul si pe care l-am cautat prin mijloace indirecte, ca pe atunci nu era facebook, de ex, avusese o serie de peripetii inainte, iar asta cu portofelul era fix picatura. I-am inapoiat omului ce era al lui, a vrut sa imi dea din bani, am acceptat sa dea doar o cafea si, stand la povesti si fiind cam de aceeasi varsta am stabilit sa mai tinem legatura. Ideea e ca la o luna l-am sunat sa ii urez La multi ani! si mi-a raspuns nevasta-sa. Eu am dat in balbaieli cu ea ca ma gandeam ca isi inchipuie alte chestii, dar fata mi-a zis ca stia de intalnirea noastra si imi multumea si ea pentru gest, dar ca ghinioanele lui nu se oprisera acolo ci, la cateva saptamani distanta a murit intr-un accident de masina. Am ramas masca, mai ales ca am si eu superstitiile mele. Cand ti se-arata, ti se-arata.
  Bottom line is: niciodata, dar NICIODATA nu imi insusesc ceva ce nu e al meu, caut prin orice mijloc sa il inapoiez. Am trecut de multe ori ca o bleaga pe langa diverse noroace de-astea (bine, nu geanta cu 100k) si m-am certat ca nu mi le-am insusit. Dar viata m-a rasplatit cu atat de multe lucruri pentru care nu mi se pare ca am facut atata efort incat tind sa cred ca toate lucrurile astea s-au legat cumva intre ele.
  PS: legat de faptul ca banii ar putea depinde ai cui sunt: eu nu fac diferente nici intre pacientii mei, ca sunt tigani, tarani, oameni simpli, interlopi sau mari granguri locali cu pretentii. Toti au aceleasi drepturi si eu n-am de ce sa judec pe nimeni.

  Comentariu beton! Thumb up 33 Thumb down 1

  • Dacă sunteți doctor cumva și lucrați în spitalele de urgență, acum că v-au mărit salariile mai luați șpagă? Că de dat, încă se dă șpagă.
   Dacă da sau nu… nu e treaba mea, era doar o întrebare nevinovată și nu judec pe nimeni.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @BaGheRa, draguta intrebare. Puteai sa ma intrebi daca sunt cumva c*rwa, la fel de nevinovata era. In naivitatea mea iti raspund ca si cum te-ar interesa si ai lua in seama raspunsul. Nu, nu iau, dar ma lovesc obositor de mult de obiceiul de neclintit al multor pacienti sau rude, care se uita la mine cu niste ochi mari de parca as fi o ciudatenie a naturii. “Doar” aprox 98% din ei insista suparator si se declara jigniti ca refuz. Ce e drept lucrez in provincie, om fi noi mai involuati, banuiesc ca la capitala nu se pune problema de aspectul asta. Lucrez in oncologie si ultima mea pretentie e sa iau 30 de arginti ca sa se uite omul ca la Dzeu la mine.
   Imi doresc ca si daca nu ma crezi, sa fii tu un exemplu in societatea asta si sa faci perfect ce faci tu in viata ta ca sa invatam si noi, astia de ne vezi corupti, de la tine.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 50. Anunț proprietarul și depun banii la Poliție. Cu gândul la recompensă desigur!

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 51. În mod normal nu m-aș apropia de așa ceva. Știu, nu suntem o țară în care mujahedinii să pună bombe ca hobby, dar parcă nu aș vrea să mă înalț prematur la cer. Și în bucăți. Probabil aș suna la poliție și i-aș lăsa să-și bată ei capul.
  Dar să zicem că, într-un acces de curaj nebănuit și care nu îmi este caracteristic în acest gen de situații, aș deschide geanta, troller, ce o fi, și aș găsi banii. I-aș număra. Dacă am cum să contactez telefonic posesorul, l-aș suna (înregistrat și cu număr ascuns bine), i-aș spune ce am găsit și aș stabili un loc de întâlnire public și cât mai aglomerat unde să îi dau înapoi geanta cu bani și acte. Dacă zice că erau mai mulți bani și mă acuză că i-am luat eu, e simplu: “Coa’, dacă zici că ai avut mai mulți, înseamnă că nu sunt ai tăi ăștia pe care i-am găsit eu. Dacă insiști, te duci și îi recuperezi de la Poliție.” Nici un polițist nu e atât de tâmpit încât să creadă că cineva care găsește o sumă mare de bani, cheltuie din ea și apoi predă restul. N-are logică!
  Acu’, de ce nu i-aș lua eu? Nu, nu din prea multă cinste, nu sunt genul. Nici pentru că doamne-doamne sau karma sau alte tâmpenii d-astea. 🤣🤣Ci pentru că am văzut multe filme în care unii găsesc bani sau obiecte de valoare care nu le aparțin, folosesc ce au găsit, și apoi se trezesc urmăriți, bătuți, torturați sau uciși de posesorii banilor sau obiectelor respective. Da, știu, sunt filme, dar viața bate filmul de obicei. Niciodată nu știi cine e martor, poate vreun om plictisit ieșit la o țigară la balcon fix când iei geanta, poate vreun șofer care observă asta cu vederea periferică, poate vreun boschetar, poate vreun vânzător de vis-a-vis care fix atunci se uită plictisit pe geam, plm, toți fără a da importanță gestului și situației până când aud prin presă sau cine știe pe unde și fac legătura. De ce să risc liniștea mea și a familiei? Poate, dacă îi returnez, mă aleg chiar cu vreo recompensă sau îmi fac un prieten important și influent care, cândva, mă va ajuta sau mă va scoate din vreo belea.
  Deci, nu, nu mi-aș însuși banii.
  Să fim bine înțeleși, nu vorbim aici de câteva sute de lei pe care i-aș băga în buzunar fără să clipesc, ci despre suta de mii de euro.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 3

  • Ioane, și dacă-i găsești chiar în seara zilei dinainte să plecați toți știi tu unde?

  • Nici atunci. Granițele au ajuns niște linii imaginare, iar datele de contact ale oricui sunt la un click distanță. Și n-am de gând să emigrez în America de Sud sau Australia. Încă. 😜
   Știi care e faza? Poate sună ca un clișeu, dar sunt mulțumit că, în scurta viață de până acum, în ciuda belelelor în care m-am băgat sau pe care le-am evitat, pot zice că merg pe stradă fără să mă uit în spate cu teamă. N-am lăsat nimic delicat nerezolvat sau care să mă “urmărească” în timp. Îmi bag ceva în ea de sută de mii de euro. Oricum nu-mi ajunge pentru mare lucru. 🤣🤣

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

 52. Cu toate ca ultimele filme vazute ar zice sa nu te atingi de asa ceva, sincer,cred ca l-as deschide..Daca nu explodeaza nimic, am avut noroc si sun la politie..Acum cativa ani, eram in vizita la niste rude,pe aceeasi strada cu mine,intra un nepotel val-vartej cu 50 de lei in mana ,gasiti pe strada.Bucurie mare, copiii cumpara dulciuri, noi cei mari mici si bere,normal…Ajungem acasa ,tata era aproape in genunchi pe coji de nuca, mama-l certa cu foc, tocmai pierduse pe strada 50 de lei…Am mascat usor un ragait pe drumul de iesire,cred ca au avut prea mult bicarbonat micii aia..Karma fu buna cu mine de data asta…

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

 53. A, si inca una.Mai veche. Gaseste acelasi sot al meu un mobil. Il aduce acasa, dau sa-l deschid sa sun pe cineva din agenda, gen sot, mama, tata. Telefonul blocat. Intru in mesagerie si gasesc niste mesaje de la un boyfriend care ii promitea sex salbatic intr-o seara. Reusesc sa iau legatura cu el si ma ”bat” cu sotul sa ma lase pe mine sa ma duc sa inapoiez telefonul, ca sa-l vad si eu pe acel salbatic Casanova. Apare un tip tanar, bondoc spre grasut, cu un inceput de chelie, absolut sters:- Va datorez ceva?-Absolut nimic!!!

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

 54. In urma cu 3 ani am gasit o geanta uitata pe un scaun la food-court-ul pe unde capsuneam. In interiorul portofelului am vazut ca erau o “gramada” de bani. Am vazut ca erau si documente de identificare, prin urmare am sunat la postul local al fortelor de ordine. In 10 minute erau deja la fata locului iar dupa alte 20 de minute de cautari telefonice l-au interceptat pe proprietar (in geanta erau documente de la medicul sau si de la banca). Tipul inca nu realizase ca pierduse geanta si credea ca e vreo gluma. Pana la urma s-a lasat cu hohote de plans si mii de multumiri ca isi recuperase “paguba”, circa 5500 de euro. Chiar daca la telefon cu fortele de ordine tipul imi promisese o recompensa, am ramas doar cu multumirile de rigoare si cu “faima” de persoana onesta.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

  • Și acum or să apară cei care vor spune “da, boss, păi 5500 de euro îi dădeam și eu înapoi, ce naiba”. Se pare că de pe la 50.000 încolo e mai greu. 😀

  • One, ai rămas ”cu mulțumirile de rigoare, ”faima” de persoană onestă” și, cel mai important, confirmarea personală că și chiar ești. Că celălalt nu și-a respectat promisiunea e exclusiv problema lui și nicidecum, în niciun fel, a ta.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

 55. Dacă actele spun că proprietarul ar fi cineva gen Al Capone, Nuțu Camătaru…..i-aș lua fără regrete.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

  • Dacă ar fi ai cuiva gen Al Capone, Nuțu Cămătaru, ultimul lucru pe care vrei să-l faci este să îi iei. Aș zice că ar fi chiar indicat să mai pui ceva în plus sau să închiriezi din banii tăi un bodyguard care să îi păzească până ajung la proprietar. Și poate scapi…. Poate… 🤣🤣

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

  • Cel mai probabil în actul de identitate al lu’ Nuțu Cămătaru nu scrie Nuțu Cămătaru. 🙂
   Și să dea naiba dacă eu știu numele real al vreunui interlop.
   Cred că în afară de Nuțu Cămătaru o să-mi sune cunoscut maxim încă 2-3 porecle de interlopi, așa că eu aș restitui/duce la poliție banii fără apăsări d-astea.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 56. Io nu deschid traista.
  Până nu ajung într-un loc sigur.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

 57. As cauta eu persoana sa ii returnez banii. Mi s-a intamplat sa gasesc un telefon f scump si l-am returnat proprietarului.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

 58. Experiența 1: Am pierdut la un moment dat portofelul cu vreo 500 de lei. De fapt l-am scăpat în taxi. Taximetristul a observat cardul ING și l-a dus la prima bancă care i-a ieșit în cale. Casierița m-a căutat în sistem, m-a sunat și-am recuperat portofelul intact.

  Experiența 2: Cu vreun an înainte de prima întâmplare, am pierdut portofelul cu vreo 350 EUR și niște sute de lei în el. Nu l-am mai găsit niciodată.

  Acu, mie mi-e clar că n-are nicio treabă karma cu poveștile mele, dar parcă tot aș duce sacul de bani la poliție, sperând că sunt bani murdari și că așa aș soluționa un caz celebru de corupție pentru care DIICOT sau DNA nu avea încă proba decisivă.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • Da, sună frumos, doar că banii nu pot constitui probe decât dacă sunt marcați sau se constată un flagrant.

 59. Greu de grezut ca mai umbla cineva cu sume asa mari in geanta in era cardurilor si al transferurilor interbancare, pentru a trimite 10k euro in tara plates 22 la banca, nu vad nici un motiv sa nu calatoresc linistit pt cei 22€
  Am pierdut o singura data un portmoneu cu vreo 300€ si cateva sute de lei cand m-am schimbat la volan cu fiul meu in ciucea noaptea, dar cel mai importante erau actele mele de rezidenta din el, am mers peste 50 km inapoi pana la locul respectiv si nu cred ca a fost bucurie mai mare cand am vazut pata neagra in zapada(era dupa sarbatorile de iarna) pe marginea drumului unde am facut schimbul cu fiul meu
  Si ca raspuns la intrebare, e da, as duce geanta/portmoneul la politie, uneori e mai valoros ce e langa bani decat bani in sine, pierderea actelor de rezidenta de exemplu imi creau o gramada de probleme, vb strict in numele meu

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • Ieși un pic din bula ta, în orașele mici poate benzinăria și maxim 2 supermarketuri (dacă sunt de ceva lanț) au POS. Și poate vreo farmacie dacă ai noroc. De sătuce nici nu mai vorbim
   Sunt încă foarte mulți oameni care-și scot banii cash în ziua de salariu și altă grămadă (de diferite vârste) care n-au încredere în bănci absolut deloc și care sigur ar scoate banii cash în cazul unei tranzacții mai importante, chiar și în cazul în care actele au fost pe toți banii (că tot a zis Mihai mai sus de acte pe mai puțin și supliment cash și i-a sărit cineva în cap).
   În România cash-ul n-a murit și există posibilitatea ca cineva să transporte o sumă importantă cash fără să fie interlop, politician, sau banii să provină din ceva dubios într-un fel sau altul.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

  • @Ady, Mihai nu vorbea despre persoanele mentionate de tine, cele mentionate de tine e clar ca nu umbla cu zeci de mii de euro in geanta
   App, in romania nu traiesc intr-un oras mare insa si magazinul de la parterul blocului din colt are pos, in satucul unde am vazut lumina zilei nu mai tin minte daca este pos la magazinele de acolo

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • revin cu această mențiune: ”și altă grămadă (de diferite vârste) care n-au încredere în bănci absolut deloc și care sigur ar scoate banii cash în cazul unei tranzacții mai importante, chiar și în cazul în care actele au fost pe toți banii (că tot a zis Mihai mai sus de acte pe mai puțin și supliment cash și i-a sărit cineva în cap)”.
   vezi ce zice @Ionuț mai sus de bătrânii de la care și-a cumpărat el apartamentul. încă mai sunt oameni d-ăștia.

   în orașul meu de baștină, foarte mic, în afară de benzinărie, farmacii și 2 supermarketuri de lanț extrem de puține magazine au pos. și unde au, uneori nu prea știu vânzătoarele să-l folosească.
   la magazinul unde se duc ai mei de obicei acum un an și ceva se adunaseră toate vânzătoarele de la toate raioanele să-mi proceseze plata cu cardul, că eu uitasem unde mă duc și n-aveam cash.
   recunosc totuși că anul ăsta, acum câteva luni, a funcționat impecabil în același magazin.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 3

 60. Da si eu i-as trimite o vedere din Caraibe pagubitului cu textul “multumesc in pwla mea, conform legii ai voie tranzactii cash pana la 10000.Vrei sa te reclam la ANAF / DNA sa-ti faca perchezitie si acasa ?”

  Multumesc pentru vacanta nesperata.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 5

 61. Era un banc:
  – Daca iti dau o suma mare de bani, te culci cu mine?
  – Sigur ca nu! Dar cat ai vrea sa-mi dai?
  – 10 lei.
  – Tu ma crezi curva?
  – Asta am stabilit deja. Acum negociem pretul.

  Alt banc:
  Un evreu îi dă lecții de viață fiului său:
  – Copile, dacă găsești o bancnotă de 500 € și una de 50 €, pe care o iei?
  – Pe cea de 500, tată!
  – Și mă rog, de ce nu le iei pe amândouă?

  Pana la urma moralitatea are suma ei.
  Cred ca la toti cinstitii de aici singura lor problema e doar suma prea mica.
  Fiecare om are pretul sau.
  La ce sume s-au vehiculat pe aici, pretul meu e departe de 10ooo euro. In jos.
  Am gasit valori, portmonee cu bani si acte. Le-am inapoiat pe toate. Era doar prea mica suma.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

 62. As suna la politie! Odata am gasit £40 pe jos fix in fata companiei la care lucrez, in centrul Londrei, si i-am dus la receptie. Nu de alta, Dar e plin de camere si nu as fi vrut pentru 40 de lire sa ma stie toata compania, ia uite o si pe romanca aia cum a bagat banii in buzunar:)) bineinteles, cei de la receptia cladirii au fost socati ca de ce nu ii pastrez (erau o romanca si un tip tot din Europa de Est). Lasa, beti voi o bere si pentru mine :))

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

 63. De fapt frica de camere ii indeamna la cinste pe gasitori.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

 64. Mno, mișto subiect. Io, pă persoană fizică, dacă aș găsi 100k dă euro și nu m-ar vedea nimeni, în mod sigur i-aș lua și i-aș da celor care chiar au nevoie de bani. Îs convins că într-o săptămână i-aș împrăștia pe toți 😉

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • De vreo 10 mii aş avea şi io nevoie. Cam pe când preconizezi că o să găseşti gentoiul cu euroi ?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 3

  • Ăăă… pot să mă înscriu și eu?

  • HM, vezi că dacă se adună mai mulţi pe listă şi îţi dă cu minus ar cam trebui să te apuci de haiducie 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • Copy Paste Mode on
   Iţic sună la Securitate:
   – Alo, vedeţi că Ştrul are nişte lemne !
   – Şi ce e cu asta?
   – A găurit şi a introdus în fiecare lemn bijuterii,diamante, dolari şi, probabil, ceva muniţie adusă din America, de la fratele lui.
   Apoi îl suna pe Ştrul:
   – Mă, dobitocule, pregăteşte-te că am trimis să-ţi spargă lemnele!
   – Pe cine?
   – Pe aia pe care mi i-ai trimis tu anul trecut de mi-au săpat grădina.
   Ps. Io încă mai sap 😜
   @Shoric de la ce crezi că vine HM ? HAIDUC Mic 😜 Mu$Þ@Ŕ

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

  • Și cu geanta ce faci?😛
   Glumesc, te văd în stare de așa trebușoară. Vezi doar de-ți păstrează și tu măcar de-o ciungă sau o cafea. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @Anduța, firește că geanta o dau unei femei 😜, un bărbat nu ar aprecia așa ceva.
   De-o cafea și de-o gumă de mestecat oi găsi eu pe careva să îmi dea. Io n-am rușine, cer când am nevoie😜

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 65. Probabil că m-aș da balenă în găleată și aș brava spunând că aș ști ce să fac. Nu poți ști cum ar gândi omul și ce impuls de moment ar avea. Dacă e obișnuit să facă mai mult rele decât bune cu siguranță ar păstra gentuța. Invers ar fi o decizie destul de grea pentru că astfel de oameniau conștiință și ar prefera să rămână cu ea împăcată.
  A fost în Ploiești acum câțiva ani o gașcă de ciori care a găsit 2 mil de euro în podul unei case părăsite.

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

 66. N-as putea sa-i iau pentru ca nu as mai putea trai apoi cu constiinta mea in buna intelegere :))) Aveam vreo 10 ani si eram cu tata la o coada intr-o piata cand am gasit pe jos un ceas de mana . Era foarte frumos si in primele momente imi amintesc ca eram foarte fericita la gandul ca va fi al meu :))) Doarca tata mi-a spus „Exclus ! cum sa pastrezi ceva ce nu e al tau ? ” ..”dar l-am gasit eu !” ..incercam sa-l induplec . Tata s-a uitat la mine si mi-a zis ” Daca tu ti-ai pierde ceasul ti-ar placea ca cel care l-a gasit sa-l predea ?” Am lasat capul in jos de rusine si am mers in fata la vanzator si i-am spus ca am gasit un ceas , omul a luat ceasul l-a pus in sertar sa nu se vada si a strigat in gura mare ” care ati pierdut ma un ceas ? ” A aparut o doamna care dupa ce a raspuns la toate intrebarile legate de ceas si l-a primit inapoi fericita . Mi-a ramas in minte intamplarea aia.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

 67. Opresc ca “baietii” 10% pt deranjul de a merge pe la Poliție,declaratii,etc..time IS money!

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

  • Un adevărat bisnismen. Băi da’ o diplomă sau o decoraţie ceva să o pui în ramă… pfff, aşa ceva, numa’ pe profit sunteţi 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

 68. Poți pune o cota sigura la pariuri și după ii dai banii omului sa te premieze și el cu ceva forinți..

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 69. Nici nu discut asta,știi; cum ziceam: ursuleț de catifea……..: Cam asta este!!!

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 70. Când am ajuns în italia, am lucrat la un spital privat. Când am externat o pacientă, fiul mi-a dat un plic cu bani pentru cum îi tratasem mama. Am refuzat, dar a insistat zicând că toți din secție merită (aș zice că era un mod de a-și spăla conștiința că a lăsat-o peste vară în spital, fără să o viziteze). Nu a văzut nimeni că mi-a dat plicul și mi se părea cam grosuț…așa că am numărat banii singură, erau 3000€. Nu prea ii cunoșteam pe colegi și nu am avut încredere să vorbesc cu cei prezenți în după masa aia. Peste noapte m-am gândit dacă să dau în secție banii, să opresc o parte sau să îi țin…mi se părea oricum că o să se vadă pe fața mea dacă nu fac ce trebuie( pentru conștiința mea, evident). Au mai fost ocazii in care să trebuiască să aleg, dar experiența asta mi-a demonstrat că roata se învârte și recompensa vine din altă parte, poate sub altă formă și, mai ales, atunci când am nevoie…sau, cel puțin, așa îmi place să cred.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

 71. Asta-mi aminteste de piesa de teatru “Bani din cer”. Karma…

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 72. M-i s-a spart masina. Geam spart, cd si detector radar luate. Amprente din belsug, chestii, declaratii etc.
  Hotul 1 : Asiguratorul, care spune ca masina nu a venit din fabrica cu cd in dotare, refuza sa-l despagubeasca, desi era trecut in polita.
  Hotul 2 : politia, prinde faptasul dar despagubeste “pretenarii” cu bunurile mele.
  Hotul 3 : dupa 5 ani ma sperie procuratura cu o scrisoare ca in data de la ora x sa ma prezint la ei. Ce-am facut bai nene bai ?Merg, pierd vreo 2 ore pe acolo, ca sa mi se inmaneze o scrisoare de informare precum ca, “s-a clasat cazul” infractorul nefiind de gasit.
  Hotul 4 : Eu! Pe langa riscul de a fi anchetat si ore intregi pierdute dand declaratii(ca om cinstit), “cazul” va fi clasat, iar banii se duc unde ? In buzunarul “gasitorului” precum e legea ? Nicicum ! Se duc la praduitorii de mai sus !
  Concluzia ? Am restante la copii, intretinere, bere, cimitir etc. Mai vine si iarna 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 73. În primul rând nu știu dacă aș avea curaj să deschid punga sau ce o fi. Dar să presupunem că o fac și văd banii. Pe lângă ideea că nu-s ai mei și cineva plânge după ei, gândul m-ar duce la ,,Nu există țară pentru bătrâni”. Așa că sun la poliție, că or fi știind mai bine că mine ce e de făcut.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 74. Eram cu un coleg, acum vreo 10, 12, ani. Intrăm într-o șhaormerie. La o masă, pe un scaun, un portofel. Acte, carduri, cărți de vizită, 1000 de lei. Omul era ceva agent de vânzări. Zic: Gicule, hai să facem o faptă buna. Îl sun pe om, îl întreb unde e. Se îndepărtase deja la vreo 30 de km. de noi. Îĺ așteptăm pe ăla, apare după vreo oră, cu o mină acră ia portofelul, verifică conținutul, ne măsoară de sus până jos cu o privire de aia “uiteșifraeriiăștiea”, și pleacă. 1000 de lei erau 2 salarii de ale mele atunci. În continuare, cred că la fel aș proceda.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

 75. Am gasit in costinesti in ’99 o borseta – plina de dolari +actele individului (cetatean strain) +cheia de la hotel. Am mers la receptie sa ii dau omului ce era al lui, suflet samaritan ce eram… Ma gandeam ca da si el o bere…..
  Mi-a dat de m-a rupt…. In borseta trebuiau sa fie mai bani, inca ceva acte, urmeaza plangere la politie.
  Am luat bataie la politia costinesti 2 zile ca am zacut 2 saptamani..
  Facerea de bine…….

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 76. Cine are100000e si ii pierde, uita pe strada , clar nu ii trebuie si mai are acasa,,, ii iau si ii dau o dedicatie muzicala la radio…

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 77. Cred ca as merge la politie, nu as sta sa caut adresa omului.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 78. Mă feresc de geamantan că de dracu. Nu vreau să mă caute mafioții.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 79. Caut păgubașul.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.