17,114 cititori

Când lași bacșiș curierilor?

Știu că o să comit un sacrilegiu de neiertat astăzi, în sensul că, în sfântă zi de campanie electorală, n-o să pomenesc nimic despre cei doi candidați la funcția de președinte, dar cred am o chestiune care bate la fund orice lucru legat de doamna Veo sau de Președintele ficus.

Așa, să purcedem, zic.

Să presupunem că într-o zi ca oricare alta, în care foamea mi se îmbină armonios cu lenea, hotărăsc să beneficez de avantajele tehnologiei moderne și să-mi comand câte ceva de mâncare. N-are importanță ce. Pizza, paste, hamburger, sarmale, d-astea de care mai mănâncă dacii liberi când le chiorăie mațele, dar îi doboară procrastinarea.

Odată ce-am luat această înțeleaptă hotărâre, am două posibilități mari și late: să comand direct de la ăia care fac mâncarea (dacă au și sistem de livrări, evident) sau să comand printr-un livrator sau printr-o aplicație de genul glovo, uber eats, bringo etc.

O oră și ceva mai târziu (să nu credeți vrăjelile alea cu „comanda dumneavoastră va ajunge în 30 de minute”, în București în 30 de minute nu treci nici de primul semafor care-ți iese în drum) sună la ușă băiatul cu mâncarea. Ce facem noi după ce-am preluat de la el prețiosul conținut, lăsăm bacșiș sau nu?

Eu, în primul caz, las întotdeauna. În cel de-al doilea nu las niciodată, consider că am plătit deja acest serviciu, odată cu taxa de livrare, atunci când am comandat prin aplicație.

Ah, să nu uit, mai există și cazul curierilor pentru produse nealimentare, caz în care las bacșiș de fiecare dată, doar adaptez suma în funcție de ce trebuie să-mi livreze. Pentru că una e să-mi aducă un plic și alta e să care un frigider.

Bun, acum e rândul vostru, când lăsați și când nu? M-ar interesa cum stă treaba și la cei care au părăsit spațiul carpato-danubiano-pontic și acum adăstează prin cele negre străinătăți.

128 de păreri la “Când lași bacșiș curierilor?

 1. Eu las intotdeauna.

  Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 7

  • Indiferent de situatie?

  • Mi-am deschis de curând o pizzerie și din lipsa de personal fac eu livrările. Fiind afacerea mea sunt foarte draguta cu toți clienții, livrez cu 10 minute mai devreme fata de timpul estimat, sunt mereu zâmbitoare și le duc uneori o mică atenție din partea casei.
   Clienții lasa bacșis in proporție de 20 la suta, cel puțin asta mi se întâmpla mie, nu știu dacă e șocul suferit când văd o tânăra draguta și prezentabila ca le aduce pizza “la nas” sau e doar chitrosenia cronica de care suferă.
   Un singur lucru este cert, nimic nu e mai deranjant decât insistentele clientului de a primi un leu pentru serviciul oferit, chiar și pizzarul care este angajat se bucura mai mult de calde mulțumiri și complimente decât de vestitul leu sau 50 de bani, mai ales pe vremea asta ploioasa când poți fi trăsnit de fulger.
   In concluzie dacă nu simțiti sa lăsați bacșis, mulțumiți-i livratorului, ajuta la moral, iar dacă simțiți un 10% din valoarea comenzii e suficient.

   Comentariu beton! Thumb up 83 Thumb down 12

  • Da.
   In 99 % din cazuri.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

 2. Suma depinde de multe variabile, gen rapiditate, amabilitatea celui ce livrează, condiția în care se prezintă comanda. Dar în general las de fiecare dată.

  Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 1

  • Da, e bună asta cu condiția în care se prezintă coletul.

 3. Eu am ales altfel,fiindcă sunt reprezentant la cosmetice și primesc colete la domiciliu, nu ,fiindcă taxa de livrare e oricum destul ,dar daca plătesc cash,orice,las cu dragă inimă, mai ales pe vremea asta rea sau pe căldura excesivă…a,și la colete de cosmetice nu plătesc pe loc,factura are termen de 15_18 zile.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 7

 4. Daca e cumsecade, las. Daca nu e cumsecade, nu las.

  Promptitudinea iar e un factor. Eu stiu ca zic 30 de minute, dar sunt sigur ca atunci cand zic, nu zic citind pe google maps. Zic din cap alea 30 de minute. Macar sa fie acoperit “va ajunge in 40” si ajunge in 30. Atunci e mai bine. In cazul meu, daca am dat comanda sa imi vina acasa, nu plec inainte de a-mi ajunge pe undeva. Totodata, daca am comandat din online de lene, tot de lene nu plec nicaieri. Asa ca.

  Si, cum ai zis si tu, valoarea lui e in functie de valoarea produselor: la 5 lei produsul, nu las 5 lei bacsis, ca atunci lenea e invinsa de zgarcenie si totusi ma imbrac si ma duc si mi-l iau…

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 4

  • Adică tu ai comandat vreodată ceva ce valora 5 lei? 😀

  • Nu eu. Sunt adeptul miscarii. Am prieteni care au comandat o paine:))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 4

 5. Întotdeauna las bacșiș. Chiar și atunci când încurcă scările, nu se obosește să folosească interfonul (“pentru că trebuie să ocolesc tot blocul, boss”) ori când mă “roagă” să cobor pentru a-mi lua coletul.
  La fel procedez și la restaurant, chiar dacă mai sunt chelneri care îmi iau farfuria din faţă ori sunt total pe lângă tot ceea ce înseamnă “servicii de calitate la nivel ireproșabil”, așa cum se laudă.
  Și când am fost plecat în vacanţă nu m-am abătut de la regulă. Mai ales că persoanele de la servire îmi mulţumeau în neaoșul nostru grai.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 14 Thumb down 16

  • Ah, nu, bacșișul de la restaurant e subiect cu totul și cu totul aparte.

  • @Constantin fără supărare, dar dacă înveți și tu, cum să pui cuțitul și furculița pe farfurie, într-un restaurant, altfel încât să semnifice: “Nu am terminat” cred că nu o să îți ia nimeni farfuria din față.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 10

  • @BaGheRa, 1. niciodată nu reușesc să-mi amintesc semnificația poziționării tacâmurilor.
   2. într-un local, odată, unei prietene i s-a luat farfuria din față când era cu tacâmurile în aer, abia băgase în gură ultima îmbucătură, n-apucase să le pună jos. asta, plus alte câteva faze au fost motivul pentru care acea ospătăriță n-a primit nimic, unul din cele 2 cazuri, de 7-8 ani de când ies eu în grupul acela.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 6. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 34 Thumb down 63

  • Băejnebun, curierul de la tine de pe zonă știe când îți doarme copilul? Practic, ești la alt nivel, boss. 😀

  • Mama… aia da treaba sa stie cand sa te deranjeze.:))

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 2

  • Cum plm sa nu te sune curieru cand iti doarme plodu? 🤦🏼‍♂️
   Mi-ai stricat ziua. 🙄 Nu iti comanda acasa chestii daca printisoru e asa sensibil. Valea dupa ele la sediu… Pfaaa fmm viata

   Comentariu beton! Thumb up 60 Thumb down 5

  • Curierul e vinovat că tu nu îți pui telefonul pe silent când doarme copilul. Tare! Dacă dai drumul la televizor vând doarme copilul și e pe Pro TV cu sonorul tare, sunt curios cine e vinovat în acest caz, televiziunea care difuzează emisiunea cu sunet sau producătorul TV-ului….

   Comentariu beton! Thumb up 51 Thumb down 3

  • Păi eu am 3 copii,care dorm pe rând sau deloc,ar însemna să nu mai cumpăr nimic de pe net sau să-mi ridic colete de la poștă
   ..wtf, cu 3 copii după mine?

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 5

  • Mda… vad ca e simplu cu hate-ul…
   Nu stiu de ce vi se pare ciudat ca un curier care vine zilnic in aceeasi zona sa stie deja persoanele carora le livreaza. La cateva comenzi/ luna de la aceeasi adresa cam tii minte.. si pt ca l-am rugat sa nu vina in intervalul 12-14 a tinut cont …
   Dar e mai simlu sa dam cu hate decat sa crezi ca sunt si asemenea oameni

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 13 Thumb down 18

 7. Eu sunt nehotarat, cand vreau sa comand pizza sau alta mancare imi imaginez un curier d’asta care scuipa pe ea preventiv. Daca primeste bacsis isi zice: De asta chiar imi pare rau, nu merita asta! Daca nu primeste: Ce i-am tras-o taranului, pacat ca nu eram racit! Asa ca de cele mai multe ori renunt.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 14 Thumb down 9

  • Păi comandă-ți calzzone.

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 7 Thumb down 15

  • Pentru asta s-a inventat cutia sigilata ;). Vezi ca sunt cateva pizzerii cu un fel de hartie pe margine pe care trebuie sa o tai cand deschizi cutia, e lipita bine acolo. La fel si la paste.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 8. Anul trecut am comandat niște mobila de la IKEA – destul de mare comanda. Au venit 3 inși să livreze, doi vlăjgani tineri și un domn pe la 55 de ani. Ăia tineri numai la chestii ușoare se băgau și ăl’ bătrân aproape că a descărcat tot camionul de unul singur și a mai și urcat tot de unul singur cele mai grele chestii pe scări, în timp ce ăia tineri se uitau ca proștii să ginească ce e mai ușor de cărat de pe acolo, la modul că ăl bătrân căra de unul singur biblioteca și ceilalți agarici abajururi și alte nimicuri. Să vedeți ce fețe au făcut toți când i-am dat 100 de lei ăluia bătrân și lor nimic.

  Comentariu beton! Thumb up 90 Thumb down 1

  • Da, dar tot la trei s-a împărțit. 😉

  • In situatii din astea se da fara sa vada fraierii aia. Ce uameni !

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 9. Eu, în România, utilizam legea lui Om: dacă ești om cu mine, atunci sunt și eu om cu tine, altfel…pa.
  Aici, în Austria, las tot timpul o atenție pentru că toți sunt oameni.

  Comentariu beton! Thumb up 31 Thumb down 2

  • Zi ce înseamnă “atenție”.

  • @MV: de obicei rotunjesc suma și aia e “atenția”.
   Când m-au ajutat la cărat mobila le-am dat celor care au adus-o câte 20€ de căciulă.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

 10. io-s mai stransa, dar omu’ da cu succes peste tot, inclusiv ospatarilor care ne servesc la nunta.
  en fin, a dat un bacsis bun unuia care a venit cu doua pizza la usa, chiar mi s-a parut cam mult.
  zic: da’ cand ai comandat, ca nu te-am auzit?
  pai n-am comandat, dar mi-am dat seama ca a gresit asta apartamentul, si m-am gandit sa nu ratez ocazia, ca tu nu esti niciodata de acord cu pizza, si-mi dadeai iar ciorba.

  baiatul de la pizza stia ca in scara asta comanda des fi-miu si cred ca nici nu se mai uita atent la adresa.
  numa’ ca fi-miu se cam mutase intre timp.

  Comentariu beton! Thumb up 62 Thumb down 1

  • Cum a fost asta cu “io-s mai strânsă”. :)))))

  • nu asta am vrut sa spun, da’ mi place cum gandesti!

   Comentariu beton! Thumb up 31 Thumb down 4

  • Săracu’ om, de la atâtă ciorbă …vezi că avem destula apa în corp, de la ciorba mulța ii creste par in stomac.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

 11. depinde de atitudinea curierului… daca zambeste si isi cere scuze, poate face o gluma despre cat e de fluidizat traficul, ii las… celor cu colete le las, tot asa functie de atitudine,… unii lasa coletul in fata masinii, conform intelegerii, altii suna cu o secunda inainte sa ajunga la tine si te mai iau la rost ca nu esti acasa dupa ce ei au intarziat livrarea cu vreo 2-3 zile… aia, nu, clar!

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • După 2-3 zile nu le mai iau nici coletul, ce să mai vorbim de bacșiș.

 12. În Rotterdam 2 euro standard.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

 13. Am scăpat, ăștia nu au cultul bacșișului. Se lasă și aici, dar în mult mai puține situații decât în Ro și nu te mârâie nimeni dacă nu dai. Curierului / poștașului, de pildă, nu (sau nu știu eu), oricum comanda se achită online. Să-mi fi văzut fața când am aflat că la crâșmă pot plăti inclusiv bacșișul cu cardul… 😁
  Acu’ îmi dau seama că de când ne-am mutat, nu am comandat niciodată mâncare acasă.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 3

  • E visul meu să pot lăsa bacșisul cu cardul. Din secunda aia n-aș mai avea niciodată cash la mine.

  • Adică să poți pleca de acasă doar cu telefon, chei, card și un pachet de șervețele în buzunar? Yeap, e mișto. 😁 Curând scăpăm și de card, plățile pot fi făcute direct cu telefonul.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

  • Cum adică “curând”? La noi doar sălbaticii mai platesc cu cardul. 😛

  • Iete-te, măi, la el. 🤣 Să nu-mi spui că poți plăti cartofii sau pătrunjelul la piață cu telefonul (sau, măcar, cu cardul), că nu te cred.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

  • Ba da, pot. Ce-i drept într-un singur loc, dar este un cetățean, la piața unde merg eu, care are pos. 😀

  • @ doamna din strainatati, sa stii ca au aparut la piata pos-uri sau cum naiba le zice minunilor alea, platesti cu cardul patrunjelul.
   #nusuntemasainapoiaticumcredunii!

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • @Domnu’ Marius Mî, chiar mă bucur. 🙂
   Și relaxați-vă, nu fac parte dintre aceia care aplaudă vestul și înjură România, numa’ îl sâcâiam oleacă pe @Vasilescu, l-am cam iertat în ultima vreme. Mi-e să nu creadă că m-am molipsit de seriozitate de la noua @Elena P.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 3

  • Oameni buni, cand ziceți ‘aici la mine’ gândiți-va ca nu toate zecile de mii de cititori va cunosc, personal sau din alte comentarii, si sunt si ei curioși ce țara e aceea. Sunt multe comentarii de genul asta, nu ma refer strict la tine

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

  • @didino, dă să pup!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 3

  • @Ana, ai dreptate, iartă-mă. 🙂 De Olanda ziceam.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • @Eleno, 😘

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 3

 14. La mine (la muncă) vin zilnic cel puțin trei curieri. Le las întotdeauna ceva în plus chiar dacă pachetele sunt ale colegilor. Și întotdeauna am bomboane, biscuiți sau alte chestii de ronțăit din care îi servesc și pe ei. Iar băiatului de la Fan i-au plăcut atât de mult brioșele pe care le-am făcut de ziua mea că a luat câteva și pentru drum.

  Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 1

  • Asta cu brioșele trebuie verificată personal ca s-o cred. Știi ce zic?

  • @MV, fă-te curier! 😉

   Comentariu beton! Thumb up 37 Thumb down 1

  • Cum a putut fi asta cu “fä-te curier!” 😁 Anouk, chapeau! Mihai, cred că mai ai dreptul la o singură încercare.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

  • @Anouk am râs cu gura până la urechi! O replică de milioane!

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • Eu nu stiu sa fac decat cocktail-uri, credeti ca ar aprecia gestul? 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 15. Dacă curierul nu e nesimțit, dau. Asta se aplică și la restaurant sau taxi.
  Dacă nu am, nu dau. Ieri mi s-a întâmplat să vină doi curieri, unul cu mâncare și unul cu produse. Plata cu card la curier. Băi, nu aveam nici un fel de cash în casă. Nimic. Așa că…n-am dat. Partea bună e că ăla cu mâncare mă știe, i-am dat mereu, așa că sper că nu o să-mi scuipe în mâncare data viitoare. Cel cu produsele….asta e, ghinion!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 4

  • Mdeci, mi-am comandat odată mâncare și când mi-am dat seama că nu am cash în casă, m-am dus la bancomat să scot. Jur. 😀

  • Să nu exagerăm! 🤣🤣
   Să-ți zic ceva: am câțiva prieteni care livrează. Și a apărut de câteva ori discuția asta despre cine, ce, cât, când le lasă ceva. Toți, fără excepție, au zis că, atunci când li se spune să ia și POS-ul, că plata se va face cu cardul, nu se așteaptă să primească nimic. Pleacă de la premisa că, dacă clientul a ales această modalitate de plată, atunci precis nu are cash la dispoziție. Dar asta nu îi face să fie mai miserupiști. Numărul de clienți care nu dau nimic e mult prea mic comparativ cu cei care dau ceva, așa că nu îi afectează și nu le modifică atitudinea. Îi afectează, în schimb, salariul mic, condițiile de trafic și mentalitatea aia a patronului că “lasă, bă, că-ți iese și ție ceva, nu-mi fac eu griji!”.

   Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 1

  • Eu cer plata cu POS mobil și le las 5 lei. Am mai tot timpul 5 lei cash pentru curier. Tot 5 lei le las și celor care aduc chestii plătite cu cardul. Pentru grele / voluminoase, depinde.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 16. (SUA) La livrarea de mancare in general daca e cazul sa las , am camp corespunzator in formularul de comanda. Ceea ce imi convine ca niciodata n-am cash in casa… Daca n-am camp de tip, inteleg ca e inclus in pret.
  La livrarile generale nu apuc sa las , ca toti le lasa la usa casei sau garajului. (m-a socat teribil asta la inceput … in 5 ani in care am comandat mai totul online, de la covoare la alimente de baza, nu mi-a disparut nimic niciodata; nu bag mana in foc ca asa e in toata America, stam ce-i drept in suburbie si intr-o zona rasarita..). Pentru ca nu am cand sa le las, ii pandesc in decembrie si le dau un gift card mai consistent (asa e obiceiul … in decembrie tip-uim curierii, postasul, gunoierii, baietii care tund iarba, menajerele si babysitterele ; cumulat asa, cu titlu de cadou …). In plus, vara cand e ingrozitor de cald mai las afara coolerul cu bauturi reci la gheata si un mesaj dragut, in decembrie cand stiu ca lucreaza programe prelungite ceva snacks. Nu trebuie, dar mi se pare omeneste. Comandam foarte mult online, am curieri care vin aproape zilnic cu una sau alta….
  Daca e o livrare pentru care trebuie sa fiu acasa (mobila mai mare si electrocasnicele mari , altceva nu imi vine in cap), depinde de amabilitatea celor care livreaza. Daca sunt zambareti si amabili, le dau ceva. Daca sunt amabili si depasesc termenii contractuali (ma scapa de ambalaje si cutii, sau imi cara la etaj un corp de mobilier desi livrarea era prevazuta la intrarea in casa, de exemplu), dau si eu mai mult. Daca-s scarbosi, sunt si eu la fel (nu mi s-a intamplat des, dar mi s-a intamplat).

  Comentariu beton! Thumb up 36 Thumb down 1

 17. Cand comand de mancare, intotdeauna dau bacsis. Baietii aia care vin pe bicicleta prin ploaie sa imi aduca mie mancarea la botul calului lucreaza fara asigurare medicala, traiesc din bacsisuri, si sunt in general imiganti/refugiati (traiesc in Germania). Mi-ar sta mancarea in gat altfel. Le las in general 2 euro.

  Curierilor care imi aduc pachete, gen DHL, nu le las nimic. Pur si simplu nu se obisnuieste aici. Poate si din motivul ca plata nu se face niciodata la curier? Curierul oricum e sictirit, se face ca nu te gaseste acasa, uita sa iti lase bilet sa iti spuna la care vecin sau magazin ti-a predat coletul… Prefer sa comand cu livrare la PackStation, ma duc si imi ridic singura pachetul.

  Mai exista si cazurile in care mi se livreaza ceva foarte greu, si atunci normal ca o sa le dau ceva dupa ce s-au opintit 3 etaje.

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 2

 18. Pe mine mă sună să cobor în fața blocului, mă enervez pe loc pentru că adresa de livrare nu e „în parcare”, ci conține etaj și număr de apartament, așa că nu le dau nimic.
  Ne-au adus o dată unii mobilă pe bucăți și au zis că nu vin cu coletele sus nici dacă plătim extra.
  Cei cu frigiderul au venit cu el și le-am lăsat ceva pentru că ne-au ajutat cu el.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 3

  • Am comandat un aragaz cu livrare in fata usii, plata ramburs la curier. Venit cu fite ca sa-l iau din parcare. Nu au vrut sa-l duca la usa, pa si la revedere, sa va spalati cu el la cur. Scris la magazinul online motivul refuzului si asta a fost. Comandat la alt magazin, adus in fata usii, platit bacsis (nu mai tin minte cat).
   Comandat online frigiger mare, au venit 2 curieri cu carut special, carat in casa, bacsis 20 lei.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

 19. Stăteam și mă gândeam dacă e bine să îi învățăm cu bacșiș…La mâncare comandată la botu’ armăsarului (comand extrem de rar) las câțiva lei. Ultimului i-am lăsat 10 lei și mi-a adus și altfel de pizza…cu gorgonzola…Cu ocazia asta am aflat că urăsc gorgonzola.
  La curieri non-alimentari nu las, pentru că transportul e plătit deja. Și plătesc online și după majoritatea alerg eu…pe benzina mea. Nu spun că m-au lăsat cu vreo 4 pachete mari în fața blocului…oricum, am lift, le-am strigat eu în urmă, în timp ce demarau în trombă!
  Și mă simt bine !

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

 20. Eu locuiesc si lucrez in Suedia ,in domeniu, adica livrez si preiau diferite marfuri de la pers.fizice sau juridice de aproximativ 8 ani si am primit in toata acesta perioada de 2-3 ori atentii.Valoarea lor totala fiind de max 50 euro (echivalentul coroanelor suedeze).
  Nu prea exista la ei termenul spaga.Esti platit pentru serviciul prestat.Ura si la gara!

  Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 1

 21. Prin negrele strainataturi nu prea lasa lumea, da’ eu las aproape de fiecare data , iar daca si ploua sau e vreme nasoala, garantat

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • @Irina, muta te in cele albe. Acolo lasa lumea

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 5

 22. Eu las de fiecare data. Si la comenzi de mancare si la produse non-alimentare. Iar daca e amabil (suna din timp, ma ajuta la descarcare, etc.) las mai mult 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

 23. Ah, la mine lucrurile stau așa: pentru că lucrez într-un loc în care curieri diverși vin de două-trei ori pe zi, tot ce comand aleg să se livreze la serviciu. Vorbim de colete mici, da? Deci fără șpagă că oricum avea ceva de adus.

  P.S. așa că dacă vedeți vreo nebună prin autobuz cărând niște cutii, să știți că nu e femeie-curier. Sunt eu, cea care abia am reușit să-mi scot unghia din gât ca să-mi pot căra agoniseala.

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 5

  • Eu prefer să le las și când comand la uzină. Mulți nu le lasă, dar le lasă suficienți încât să-i cointereseze, motiv pentru care în preajma sărbătorilor sau de black friday, când tot netul înjură că nu vin pachetele la timp, la noi la întreprindere sunt veșinc 2-3 dube cu curieri care descarcă chestii. Am comandat pe 23 decembrie și am primit pachetul a doua zi, pe 24.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 24. Daca livrarea e ok, las mereu bacsis, indiferent de firma. Fiica-mea, 1.50 inaltime, a vrut sa faca livrari prin sist Glovo, chiar nu mai stiu cum se chema firma, am incercat sa o conving ca nu e un job ok pt o fata miniona, dar aveam un batman, batman si nu m-a ascultat. Astfel incat a venit cu un ranjet maxim dupa ziua de instruire,superincantata, traseul era usor, facea si sport si primea si bacsis pt ca salariul evident era o mizerie.Doar la pedalele bicicletei nu ajungea chiar cum trebuie dar era la maxim reglajul facut de colegi. Si vine prima zi de munca, dupa vreo 5 ore ma suna si cu o voce gatuita de parca o fugarise un velociraptor imi spune,, mama, mi-e rau, sunt pe o banca in parc, nu pot respira”. Iar eu ca o mama adevarata am urcat in masina si am catat copchilul sa nu care cumva sa lesine si eu sa nu stiu pe ce banca a lesinat. In 5 ore a pedalat continuu pe o caldura infernala, pauza nema, dupa fiecare livrare racneau ,,misca-te , misca-te, e tarziu”, in timpul comenzii i se spunea te misti greu, trebuie sa faci maxim 30 minute”, astfel incat , i s-au blocat muschii si evident ,,mama, eu mooor””. A fost cel mai scurt job al ei, a doua zi le-a spus ca renunta, iar bacsisul din acele 5 ore, a fost de 12.5 lei si mi-a spus ca il pune in rama , nu il poate cheltui cand stie cat de greu l-a obtinut , si ,,mama, oamenii sunt zgarciti”. De atunci e foarte atenta cat bacsis lasa la livratori. Eu evit serviciile de tipul glovo pt ca efectiv ii exploateaza pe tinerii in cautarea unui job, lipseste orice protectie pt salariati ,in urbea mea biciclistii nu au nici macar casca pt ca nu li se da.Consider ca pot comanda de la firme care livreaza cu auto, chiar daca timpul de asteptare e mai mare.Si da, bacsis pt ca tinerii aia nu se imbogatesc de la bacsisul primit.

  Comentariu beton! Thumb up 47 Thumb down 2

  • Îmi pare rău pentru experiența fiicei tale.
   Eu am lucrat curier pe bicicletă în străinătate în studenție (nu livram mâncare) și n-am primit niciodată nimic și plata era minimă. Era un job extra, nu ceva din care să mă întrețin, cum bănuiesc că e și cazul fiicei tale. Cu diferența că șefii nu urlau la mine. S-au mai purtat unii cu superioritate când ajungeam prin locurile unde livram chestii, dar nimic care să mă facă să renunț. Din punctul meu de vedere am avut numai de câștigat: mă plăteau unii să fac mișcare (așa încât am putut mânca toate nebuniile cât am stat acolo fără să mă fac cât casa) și să văd un oraș nou. A fost o experiență complexă, nu am luat-o ca pe un job din care să fac carieră, nu m-am așteptat să fac o grămadă de bani și în niciun caz nu mă așteptatm să-mi dea cineva bacșis.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • Rox, pt ca nu livrai mancare nu aveai problema timpului, si e normal ca era un sport platit, asa a gandit si fii-mea ca va fi, dar citeste ce a scris mai jos un cititor, nu a venit biciclistul repede, l-a penalizat, nema bacsis , pt ca lui ii ghioraiau matele si de obicei oamenii nu vor sa gandeasca decat ca ,,eu am comandat si mi s-a spus juma de ora, tu ai venit in 50 minute, ce daca 40 grade afara, ce daca ai pedalat. ce daca ai urcat si pan la et 10 ca nu mergea liftul, ce daca ai mai facut asta de 10 ori, trebuia sa-mi aduci shaorma in treij de minute, si oricum meniul costa mai mult decat la restaurant” asa ca …

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 2

  • Așa e, nu duceam mâncare, dar duceam alte chestii urgente, în general plicuri de la o firmă la alta sau mici colete care trebuiau să ajungă rapid, luam dintr-un loc si pedalam repede să-l predau că-l așteptau. S-a întâmplat să întârzii că nu găseam adresa (cu harta-n mână, că de smartphone nu auzise nimeni) și mă sunau de la dispecerat și încercau să mă ajute, nu strigau la mine, nu mă jigneau. De plătit mă plăteau în funcție de câte livrări făceam, era interesul meu să fac cât mai multe.
   Repet – ideea era că nu m-am așteptat nicio secundă să primesc de undeva bacșiș.
   În România nu am lucrat niciodată în domenii în care de obicei se lasă bacșiș. Dar când aveam 16 ani am vrut să lucrez peste vară la o spălătorie auto și doar gândul de a câștiga să zicem un salariu minim, cât o fi fost el atunci, mi se părea extraordinar (toți banii ăia doar ai mei – wow!!!) nu mi-ar fi trecut prin cap să mă plâng de bacșiș.
   Altfel, toată admirația pentru fiica ta că a vrut să muncească, experiențele de genul ăsta o călesc și o pregătesc pentru joburi mai ok.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

 25. Mâncare comand foarte rar, prin aplicații niciodată până acum, doar cu plată cash. Și nu las bacșiș, ci rotunjesc suma.
  Acum vreo două săptămâni, într-un grup mai mare fiind, comandăm de la un restaurant japonez. 2 ore termen de livrare. E ok, plata cu card. Peste 3 ore sună cineva, răspunde chiar șoferul. Ajunge în 30 de minute. Peste încă o oră iar se sună, ajunge în 15 minute. Mulțumim, dar nu. Se anulează comanda. De recuperat ulterior banii. Și nu s-a dat niciun bacșiș, evident.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 3

 26. Call me cheap, dar eu nu prea las bacsis. Adica eu daca imi comand mancare online, platesc online mancare + taxa de livrare (ca in tara asta semicivilizata unde locuiesc cam peste tot se percepe taxa de livrare). Daca astept un colet greu si firma respectiva considera ca serviciile lor se termina la usa blocului, de obicei aranjez cu un prieten sa ne ajute. Am avut cazuri cand curierii au refuzat cu tot cu bacsis sa care canapea, frigider, etc pe motiv ca e company policy (nu au voie sa isi puna integritatea fizica la bataie in timpul serviciului). Cand merg la un restaurant las mereu pentru ca am si copil mic si uneori suntem mai galagiosi si mai murdarim si chiar daca eu sterg pana si pe jos dupa copil!! mi se pare normal sa lasam ceva pentru deranj. Evident, daca serviciul e prost, nu las nimic.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 12

 27. La Glovo/UberEats/Foodpanda nu. Isi iau iei deja suficient. Plus ca cu Glovo am avut o experienta nasoala. A durat o ora jumate pana a ajuns baiatul la restaurant si mi s-a zis ca mai dureaza inca o ora sa ajunga la mine. O distanta de 5-6km la ora 14. Am vrut sa anulez si mi-au zis ca doar contra cost, ca la ei daca se scurg cele 60 de min fie iti dau un voucher de 10%, fie anulezi si iti iau o taxa de 15 lei la urmatoarea comanda. Am anulat si n-am mai comandat prin ei. Also, au preturi mult diferite fata de restaurant (la ei costa 30 lei ceva ce in restaurant e 15. Plus taxa de transport). La Fan, Cargus, mai las in functie de ce bani am. Daca e 205 si am 210, ii las lui.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 8

  • Xonia, daca citesti ce am scris mai sus, nu curierii iau acei bani, aia sunt banii patronilor de la Glovo ,Food Panda, etc, pe curieri efectiv firmele ii exploateaza pe nimic, bacsisul e ceva ce las curierilor daca nu sunt nesimtiti, pt ca stiu ca fac acest job nu de placere , ci de nevoie (in general studentii fac aceste livrari) . Si da, fiica-mea avea probleme cu respectarea acelor 30 minute pt ca ghici ce, nu poti pedala ca un campion 5-6 ore pe zi.La inceput reusesti sa te incadrezi in timp, dar dupa 2 ore, la 40 grade, prin trafic, cu sufletul la gura, e naspa. Eu nu incurajez aceste firme, pt ca exploateaza salariatul pe salarii de mizerie , cei ce accepta jobul de cele mai multe ori nu au incotro , trebuie sa taca si sa faca daca vor un banut.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 5

 28. Eu intotdeauna las si voi lasa bacsis!😊

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 2

 29. La muncă sediul nostru seamănă cu un hub de curierat, cu singura diferență că vin toate firmele care fac livrări. Chiar toate; de la prioripost până la DHL și TNT, așa că tot personalul își comandă cu livrarea la muncă. Sunt curieri de zona care primesc câte o cafea, alții sunt vrăjiți și caută zâmbetele fetelor din prăvălie, iar alții sunt atât de nesuferiți, încât nici măcar nu merită să îi ajuți la descărcat. Astăzi dimineață am avut un transport printr-un curier specializat de app 3 tone. După ce ne-am rupt oasele cu descărcatul (a trebuit coborâtă marfa într-un subsol), i-am lăsat șoferului, pentru că ne-a ajutat, 100 de lei. “Așa de mult credeți a merit??? Fac zilnic astfel de transporturi și nimeni nu mi-a dat atâția bani” Sincer, chiar dacă transportul a costat destul de mult, nu am simțit ca ii dau bacșiș sau șpagă, pur și simplu am simțit că îl plătesc corect pentru ca a MUNCIT. Nu avea nicio obligație sa pună mâna sa descarce, dar totuși a făcut-o. Și dacă tu nu ai făcut sacrilegiul de a vorbi despre alegeri, o să îl fac eu. Nu am auzit nici un candidat care să vorbească despre și pentru oamenii care chiar muncesc, despre oamenii care își asumă riscuri, care fac ceva concret, despre cei care produc plusvaloare autentică, adică despre ăia care țin în cârcă țara asta. Nu am auzit nici un candidat care sa spună, după ce s-a lăudat, că a făcut și el greșeli, că a luat o decizie greșită, că putea face mai mult. Toți s-au prezentat ca fiind perfecți, ei nu au greșit nimic. Alții sau sistemul este de vină. Eu unul, nu am încredere în oamenii perfecți! Eu vreau să am în jur și eventual în conducerea comunității, oameni imperfecți. Care au greșit, au avut eșecuri, și-au asumat, au învățat și merg mai departe. Nu cred în oamenii fără cicatrici.

  Comentariu beton! Thumb up 39 Thumb down 2

 30. las mereu (exceptie obraznicii sau baiatu’ de la glovo care se oprise in fata blocului 15 min sa iti termine discutia la telefon).
  taxa de transport, ca si in cazul “taxei” din carciuma, ajunge la proprietarul business-ului, nu la curier/cel care livreaza. si, exact ca la carciuma, daca s-a miscat repede, daca a adus tot ce trebuia, daca s-a asigurat ca nu le varsa, nu le strica etc. atunci este grija lui si consider ca merita sa fie rasplatit.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 5

  • Cum adică “taxa din cârciumă ajunge la proprietarul business-ului”?

  • @Mihai – adica asa cum ai un pret pe meniu, la fel e si taxa de livrare ca ala e meniul lor. nu e o taxa care intra in buzunarul celui care iti livreaza.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

  • Aaa, înțelesesem altceva. Da, da, corect.

 31. Eu las aproape mereu. Depinde exclusiv de felul cum se comportă curierul: dacă-mi răspunde la telefon când vreau să mă interesez de ora aproximativă de livrare (în sms-ul de avertizare e mereu nr curierului), dacă-mi aduce coletul în fața ușii și mi-l bagă în apartament, dacă e colet mai greu, dar nu destul de greu să-l pună pe liză/cărucior (nici nu știu dacă au- ultima oară am avut colet de peste 20 kg-mâncare și silicat pt pisic, provizii pt 3-4 luni), dacă le are cu bună-ziua și alte d-astea.
  O singură dată n-am lasat bacșiș, m-a chemat pe mine afară în parcare la fereastra mașinii. E vorba de o carte, dar ploua și era frig (nu cu bulbuci, dar ploua) și eu plecasem din birou în cămașă pt că niciun curier nu mă mai chemase afară ever.
  În general nu am avut experiențe d-astea cu lăsat în fața blocului, chemat prin parcări sau dracu’ știe pe unde. Las chiar și atunci când am plătit livrarea, dar mai puțin.
  Nu prea comand mâncare sau cumpărături de supermarket, dar la modul general las ceva mereu (nu prea mult, portofelul meu are arici). Din ce știu, genul ăsta de slujbe (ospătar, curier) sunt pe salarii nașpa, baza e bacșișul.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 3

 32. Prima chestie si cea mai importanta – comand exclusiv in Bucuresti si nu comand, aproape niciodata, cu plata in avans. Doar rar de tot, daca arde si doar din locuri verificate de min 2-3 ori. Daca nu se poate fara plata in avans, aproape de fiecare data, renunt. Sa alerge ei dupa mine sa ceara banii, nu eu dupa ei sa caut produsul sau sa-l returnez daca e spart, stricat sa nu e ce trebuie. Plus ca URASC sa vorbesc cu robotii cau call-center-urile cand am o treaba de rezolvat.
  A doua chestie – nu sustin ideea de spaga “din inertie” oricand, oricunde si oricum e serviciul. Suna cinic dar daca NU le dau spaga, pe termen lung, le fac un bine curierilor. Cand firmele vor intelege sa-i plateasca altfel decat la minim pe economie si nu pe principiul “las’ ca oricum iti iei tu spaga” o sa ne mearga mai bine. Pana atunci, nu. Spaga e la latitudinea mea si DOAR pentru EXTRA-efort. Daca platesc produs+taxa livrare si primesc ce am comandat, toata lumea si-a facut treaba, nu e nimic extra aici.
  Totusi, daca livratorul vrea spaga, nu ma opun, dar dupa mine mingea e la firma/curier – daca primesc mesaj ca livreaza intre 09:00 si 17:00 … de principiu La revedere! spaga. Ex – GLS-ul da interval de 2-3 ore, plus telefonul curierului. Daca il suni pe curier si il rogi sa vina in prima ora din intervalul indicat in mesaj, in 99% din cazuri e amabil si vine. Si primeste spaga, la modul generos. FAN-ul da interval de 10 ore si vin cand vrea plua lor, deci plua spaga.
  Tot la extra-efort – eu specific de fiecare data comand ca vreau sa fiu sunat cu min 30 minute inainte. Daca ma suna si imi zice ca e in fata blocului … La revedere! spaga.
  Mancare NICIODATA prin curier, livrator, glovo, uber, whatsoever. Eu pornesc de la “worst case scenario” si evit sa las prea multa lume sa puna mana pe mancarea mea. Bizonul de angajat, daca se cearta cu patronul, considera ca asa e OK, sa se razbune si sa scuipe in mancarea clientilor, ca atata il duce capul, Chiar si daca il nimeresc pe ala cinstit si OK si nu imi scuipa in mancare chiar de fiecare data 🙂 … de ce sa risc? Mananc la restaurant unde sunt constient se poate intampla la fel pentru ca, asta e, nu pot sa stau chiar numai in casa. Doar ca, daca ma cert cu chelnerul, eventual, doar dupa nota de plata. In niciun caz inainte sa aduca mancarea … if you know what I mean.
  Cam asta … spaga fara extra-efort fata de client si doar pentru ca asa e obiceiul, e cancer social!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 9

  • Și dacă ți face foame la unșpe noaptea, n-ai de niciunele prin frigider și nici chef să mai ieși la restaurant, cum faci?

  • Cele spuse mai sus sunt niste principii. Ma ghidez dupa ele cat pot de mult dar nu reusesc sa fac chiar de fiecare data fix asa ca nu-s robot.
   Cand ma mai abat de la principii pe chestii punctuale, decizia “spaga sau nu” e 100% in functie de promptitudine si atitudinea livratorului.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 4

  • „Și dacă ți face foame la unșpe noaptea, n-ai de niciunele prin frigider și nici chef să mai ieși la restaurant, cum faci?”

   MĂ CULC :))))) Cum să mănânc la 11 noaptea? :))))

   Întotdeauna am chestii de back-up – pâine în congelator, conserve diverse în cămară, o zacuscă, un pate, un ton, ceva. Dacă n-am pâine, le mănânc și goale.

   Bine, eu comand mâncare fără probleme, da nu la ora aia 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 1

  • Multumesc pentru votul negativ. Si nu e la mishto.
   Am boala asta, scriu cam lung, dar esenta postarii mele este subliniata in ultimele doua randuri.
   Cel cu votul negativ – cand mai vrei o tara ca afara, fa un exercitiu de imaginatie si explica unui elvetian, in Elvetia conceptul de spaga … Balkan style.
   Inca o data, multumesc!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 5

 33. În principiu las mereu. Au fost doar 2 cazuri când nu am dat bacşiş celor care îmi livrează mâncarea, şi anume: prima dată când a ajuns mâncarea după vreo 3 ore peste ora la care spusese (şi rece bineînteles), iar a doua, când a sosit cu toată mâncarea amestecată în cutia termică, era practic un mare ghiveci acolo, caserole desfăcute printre care se distingea ceva ciorbă, amestecată cu nişte fripturi, cu cartofi şi alte garnituri, la grămadă. În ambele cazuri am refuzat comenzile, deci nu a fost cazul de bacşiş.

  Curierilor de pachete nealimentare le las în funcţie de atitudinea lor. Când am avut piciorul în ghips, curierul nu a vrut să urce la etajul 3, cu liftul, să îmi lase un colet destul de voluminos, nu şi greu, cu toate că îi explicasem situaţia. A trebuit să sun la vecini, până am găsit pe cineva acasă să coboare să îmi ia şi mie pachetul. În general curierilor de genul, nu le las nimic. Pentru pachetele grele, cu mobilă, electrocasnice etc, mereu am dat un bacşiş consistent dacă au acceptat să ajute la cărarea lor. La fel şi celor care nu mă găsesc la adresă prima dată, dar mai vin ei o dată din proprie iniţiativă la sfârşitul zilei şi nu trebuie să aleg eu după ei.

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

 34. am făcut astă vară la carrefour o comandă de o pereche de papuci de 7,5 lei, transportu gratuit
  am plătit curierului 10 lei și i’am spus că nu vreau rest
  tot anu ăsta am luat un frigider de 1000 de lei prin rabla pentru electrocasnice și le’am dat băieților de la altex 30 de lei să ne aducă frigideru vreo 300 m până în bucătărie și să ia stricăciunea încă 300 m până la camion, eu și tata n’am mișcat un deget
  în rest nu dau bacșiș, am banii ficși și NU COMAND MÂNCARE

  și să vă feriți de whirlpool, sunt cea mai proastă marcă de electrocasnice, mai bine luați arctic sau noname ieftine cu 5 ani garanție și mult mai ieftine, frigideru s’a stricat după 8 ani FUCK!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 6

  • 8 ani si te plingi? acuma e adevarat ca am un bosch de vreo 15 ani si nu iam facut nimic . dar 8 deja e mult

   razvan

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 3

  • 8 ani? LoL!
   Maică-mea încă mai folosește Arctic producție 1979, care merge ca-n prima zi, conform spuselor ei. I-am zis că-l schimb, dar a zis că nu vrea “tablă nouă”.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • părinții au avut un frigider vechi din anii ’80 până în 2010 și l’au dat deși mergea foarte bine ca să’și ia o combină frigorifică modernă care s’a stricat după 8 ani
   acum avem o combină arctic no frost ieftină cu 5 ani garanție

   acum se fac produse care se strică repede ca să tot cumperi, corporații jegoase și lacome

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • @john: umila mea părere e SĂ NU ÎL SCHIMBE, că astea noi sunt scumpe și se strică repede, cazu meu
   sau să își ia ceva ieftin de tot

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

  • @Tony, pari așa mișto când vorbești despre Altex, ceva de speriat, îți spun sincer. Aproape că am și uitat că ai fost dependent de sex.

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 6

  • @elena majoritatea electrocasnicelor și electronicelor le’am luat de la altex, concurența e prea scumpă

   și DA am fost dependent de sex… ANAL fără prezervativ 😁

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 7

  • Na, @Eleno, dacă te-a mâncat în fund. :))))

  • @tata vasilescu ăsta e comentariu zilei 🤣
   PLAY OF THE DAY!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • sper sa se scarpine….cu prezervativ macar de data asta ……..@Elena P…100% gluma in stilul “promoter Altex No 1 Anton de la Munte”

   oare tipologia lui este specifica majoritatii clientilor Altex ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 4

  • Băi, mie îmi plac glumele. Alea bune. Mă doare (nu mă mănâncă😜) NICI în dos când văd crispați în jurul meu.

   @Tony, păi nu era păcat să treacă ziua asta așa pe sec? :)))

   @Sorine, repetă după mine: “glume bune”, da?!

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

  • Acum 4 ani cand ne-am cumpărat apartament am achitat contravaloarea mașinii de spălat și combinei frigorifice în magazinul Altex și după 2-3 zile s-a facut livrarea, etaj 1 fără lift, consultantul de vânzări din magazin ne-a precizat de 2 ori: colegii mei de la livrare vor face livrarea fix până la ușa apartamentului, le este interzis prin regulament să le care până în casă, noi : sigur sigur lasa ca doar suntem romani, știm cum se respecta regulile. Ajung electrocasnicele, eu trag paiul scurt ( 30 minute de la muncă până acasă fața de 75 minute domnul) , cară băieții electrocasnicele fix până la ușa apartamentului și eu : va rog daca este posibil…nimic, de 2 ori mă rog de ei…nimic ( după m-am gândit că ei considerau că aș fi un “client misterios” angajat de Altex să vadă dacă chiar respectă regulile, dar nu, eram un simplu client) . Cine s-a chinuit cu 2 colete voluminoase să le bage în casă vreo 20 minute( era în timpul zilei, oamenii -vecinii erau la muncă, scară nouă- Nu stiam dacă pot lasa pe hol fără să dispară/ fie lovite…)? Deci am tot respectul pentru acei angajați Altex care nu s-au abătut de la regulament.
   Evident am încercat să le las bacșiș, au refuzat desi le-am zis ca nu este pentru băgat în casă ci pentru că mi le-au cărat până la etajul 1.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

 35. Eu primesc prin natura meseriei, așa ca, întotdeauna las și eu 🙂 și mie îmi pică bine când primesc așa ca sa sd bucure și altul când ii vine rândul 🙂

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

 36. Pe aici prin Spaniolia acest obicei e total necunoscut iar în cazul în care vrei să dai ceva cuiva te privește curios , dacă nu te privește curios e român !!!😂😂😂

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

 37. Mâncare nu comand niciodată acasă, la serviciu însă da și atunci las bacșiș de fiecare dată chiar dacă de cele mai multe ori îl plătesc doar eu (colegii nu se înghesuie să împartă).
  La colete însă nu văd de ce aș lăsa bacșis pentru că de fiecare dată curierul mă sună să merg să-mi iau pachetul din parcare, never-ever nu a venit la ușa apartamentului.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

 38. Eu nu dau niciodată curierilor care mă anunță nonșalant că sunt jos, doar celor care îmi aduc produsul la ușă, și nu mai mult de 5 lei.
  Totuși, urăsc patronii care dau salariul minim doar pentru că „oricum iei tipsuri”. Am vorbit recent cu unul care se plângea de românii care nu vor să muncească, el oferind 1200 lei, dar „cu bacșiș treci lejer de 2000”. Cred că ar trebui să ne oprim din dat bacșișuri, altfel atitudinea asta jegoasă nu va dispărea niciodata.

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

 39. Primesc mereu comenzi la domiciliu. La ora 9 am primesc SMS :”Azi vine coletul”. La ora 10.05 sun mereu soferul :”Ajung acasa dupa ora 14. Va astept.” Indiferent de firma de curierat raspunsul e invariabil:”Aaaa… nu am cum. La dvs in zona la ora 12.” “Va astept seara cand terminati, treceti ultima oara la mine!” Invariabil:”Nu se poate.Lasam pe maine.” Serios? “Maine am acelasi program. Tot dupa ora 14 ajung. Cum facem? Nu mai primesc coletul in veci?” Si incepe o negociere de toata jena. Bacsis? Rar.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • Am avut și eu recent discuția cu cei de la FAN. I-am zis tipului că nu-s acasă decât după 4. A zis că e târziu, că după 4 el are preluări. Am întrebat ce fac oamenii care lucrează până mai târziu. Răspuns: își comandă la serviciu. Ok, și cei care nu pot? Poate nu am voie, poate nu vreau să vadă colegii ce-mi cumpăr eu. Răspuns: se ridică de la sediu.
   Ok, mă duc după el la sediu la mama naibii în afara orașului, da’ atunci nu ar trebui să existe taxe diferite de livrare pt preluare de la sediu de către mine vs. predare la adresă de către ei?

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • De ce nu lași adresa de livrare la serviciu și ai scăpat de Belele 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

 40. Ro- da: chelneri, taxi, coafor/cosmetica
  nu: doctori, asistente, ANAF, orice tine de stat ( știu că sunt înjurată și toată lumea se uita chiorâș la mine, dar daca vrem o țară că afară să ne purtăm că afară+ că am impresia că e cam ilegal)
  UK- da: chelneri, taxi, coafor/cosmetica
  nu: nici măcar nu m-am gândit să dau vreo șpagă pt că e aproape imposibil

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

 41. Pe mine mă disperă cultura asta a bacșișului și așteptările unor oameni de a primi mereu ceva extra pentru simplul fapt că și-au făcut jobul. Modul în care îți faci munca nu ar trebui să fie influențat de posibilitatea de a primi sau nu bacșis la sfârșit. Că așa unde tragem linia? De ce să nu primească toată lumea bacșiș? Poate doamna casieră de la ABC are salariul minim, ei de ce nu-i dă nimeni bacșiș? Da’ pentru un profesor suplinitor de ce nu fac copiii chetă la sfârșitul fiecărei ore să-i dea de o cafea? Etc…

  Sunt perfect de acord cu cineva de mai sus care zicea că e în primul rând vina patronilor că plătesc prost angajații cu o mentalitate de genul: „Dă-l, bă, încolo, că-i ajunge, face el restul din bacșișuri.”
  Bacșișul ar trebui să fie (dacă chiar e musai) o atenție minimă, nu să depindă omul de el așa de mult ca la noi.

  Da, las bacșiș la unele servicii (curierilor nu, am zis mai sus de ce nu, nici taximetriștilor, nici altor categorii), dar depinde mult de persoana și de tipul de serviciu.

  Puteți să dați unlike acum.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 5

  • Păi și pentru ce servicii lași?

  • Coafezei și cosmeticienei la care merg de ani de zile pentru că sunt de treabă, îmi găsesc mereu loc, sunt mulțumită de ce îmi fac si pentru că m-au tratat la fel chiar dacă n-am avut întotdeauna să le las și bacșiș. Am incredere că nu-mi pocesc părul, sprâncenele, fața la următoarea programare. În schimb în chelneri n-am incredere deloc – mă gândesc ca îi pun pe un panou mental pe toți cei care nu au dat bacșiș ca sa-i recunoască data viitoare si sa le facă surprize in mâncare. De aceea, daca a fost ceva așa rău la un local încât să nu lăsăm bacșiș deloc, mai bine nu mai mergem acolo deloc ani de zile :))
   La livrare de mâncare de obicei pregătim banii cu tot cu bacșiș (10%) sau doar bacșiș daca am plătit cu cardul, dar dacă întârzie exagerat de mult nu mai primește nimic.
   Zilele trecute am comandat la birou prin food panda si am căutat anume un loc la care sa pot plăti cu cardul ca nu aveam niciun leu cash si aproape că am vrut să ma justific fetei care a venit că n-am nimic sa-i dau. Si mi-e ciudă, n-ar trebui să mă simt vinovată sau obligată să las ceva.
   La taxi aproape niciodată.
   La curier am zis mai sus că nu, mai ales că de obicei sunt chestii plătite cu cardul, nici n-am ce plată sa rotunjesc.
   Nu mă deranjează atât să las, cât mă deranjează când li se pare că e de la sine înțeles că le lași ceva doar așa.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 4

 42. Întotdeauna las. Mai ales că eu am aici la țară 3 domni – unul de la Fan, unul de la Urgent Cargus și unul de la Sameday – neschimbați de ani de zile, tustrei foarte amabili și politicoși. Cel puțin domnul de la Sameday e atât de haios, mereu plin de poante, încât simt că merită fiecare ban. Chiar l-am întrebat o dată, de curiozitate, dacă nu cumva are studii superioare (fiindcă il bănuiam, atât de frumos se poartă cu clienții) și mi-a răspuns “Da, doamnă, am terminat ASE, dar prefer să lucrez aici că-mi place zona și clienții sunt deosebiți”. Cum să nu-i dai? Cum? E mereu curat, parfumat, vesel, impecabil, are soluții dacă nu sunt acasă, îi știe pe copii, am încredere maximă în dumnealui. Îi dau din toată inima. Și lui, și celorlalți.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

 43. Bai eu las bacșiș oriunde ma duc. Omul va avea o purtare diferită față de tine dacă îi lași minim 5 lei în plus dacă te întorci în același loc data viitoare. Cel mai mult las la service dar acolo când îmi frige buza cine își ia mașina de pe o zi pe alta? Sau chiar în aceeași zi… sâmbăta de obicei mă apucă reparatul mașinii.
  Curierul este doar un exemplu!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

 44. da, întotdeauna, sunt atât de socially awkward încât las minimum 5 lei chiar și când întârzie sau e atât de prost încât e nevoie sa ii explic eu cum sa ajungă.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 45. E pentru prima data cand aud ca se lasa bacsis curierilor. Aici la mine (canada) mai toti sunt angajati la servicii de curierat (ups, fedex, dhl…) adica au salariu, negociat sau nu, sunt platiti pt munca pe care o fac. So big non no pt lasat bacsis…
  In schimb la livrari de mancare, livreurii traiesc din salariul minim pe economie (11$/ora parca) plus bacsisul care se lasa si e un fel de lege nescrisa in toata NA. Si bacsisul este intre 10-15% din costul mancarii, ca e livrata sau ca e in restaurant. Si da, las, ca asa lasa toata lumea 🙂

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

 46. Eu dau bacsisul pe alt considerent. Il mentionam si in comentul pe care iti permit aplicatiile sa il faci. Sa ajunga cu mancarea calda. Scriam acolo ca dau 20%. Comanda medie este de 150 lei. Dupa ce s-au obisnuit cei de pe zona mea nu a mai fost nevoie sa specific acest lucru. Surprinzator, si dupa ce unii dintre curieri s-au schimbat, hrana tot calda ajunge. Nu dau mai puton de 20%, consider ca este un job solicitant in Bucuresti, prost platit, pe care nu l-as practica. Cu cel de la FAN pot spune ca m-am imprietenit acum vreo 6 ani, e acelasi, si e super barbat. Ideea de comunitate functioneaza daca nu ai fluctuatii de personal.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

 47. Hai sa va zic cum sta treaba eu sunt curier si in legatura cu bacsisul nu ma pot vaita in conditile in care ai la tine vro 80 de colete si ceva plicuri jumatate din ei iti lasa si jumatate sunt doar cu multumesc si cu pretenti
  Singurul lucru care ma scoate din sarite sunt persoanele care te suna de la prima ora si iti spun ca ei ajung acasa la ora 4 sau 3 sau 5 si le spui politicos ca tu ajungi acolo mai devreme si nu mai poti la ora aia te iau cu dalea ca eu am platit nu ma intereseaza tu vi la ora aia sau pe cei care ii suni nu iti raspunde te duci la interfon sau sonerie nu raspunde si te suna dupa 10 minute si iti spune ca era acasa si nu a auzit
  Dar in rest e ok

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 48. Eu comand uneori de la un restaurant indian. Le las bacsis de frica sa nu-mi scuipe “dreacu’ ” in mancare. Cat despre cei ce mi-au livrat ultima data frigiderul(de 130kg) la etajul 2… ăăă nu. Eram la munca cea munceasca si barbate-miu chitra intruchipata cu ciloti in dungi, a zis :”Pusca mea am platit deja 30€ pt transport”. Adevarul e ca nu stiu cum ii lasa inima pe unii. Ma si un căcățel mic daca urca omul sa iti aduca, dai frate ceva ca si-a copt “oole” pana la 2.😒

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 49. Las bacsis intotdeauna,nici nu concep altfel,sunt demoda veche🤔🤔🤔

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 50. Sunt de sase ani in Marea britanie si nu am lasat niciodata bacsis pentru ca in majoritatea cazurilor plata se face online la food delivery si sa fiu sincer m-am dezobisnuit sa am cash in casa. Cateva monede in masina in cazul in care vrei sa platesti o parcare. Restul doar cu card.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 51. Aplic cam aceleasi principii:
  – las celor care aduc mancare de la locul la care comand (pentru ca stiu ca au doar un salariu amarat), mai putin cand intarzierea e nesimtita. Am avut saptamana trecuta 2 ore la o estimare de 50 de minute, de a trebuit sa sun sa intreb daca au preluat comanda mea sau nu. Nu mai zic ca eram deja mort de foame si am mancat ce mai aveam prin casa deja. Alta exceptie a mai fost cand m-a pus sa alerg prin cartier dupa el pentru ca nu gasea strada, blocul si scara si nu intelegea nici punctele de reper pe care i le dadeam. Omul ala nu avea treaba cu acest job;
  – presupun ca platesc serviciul cand comand prin UberEats sau altii de genul. Am lasat o singura data cand am vazut ce traseu a trebuit sa ia curierul, pe podul Basarab (care stiu cat e de aglomerat si abrupt) pe bicicleta. Si era un baiat sfrijit la 20 de ani, mi s-a parut un gest normal sa ii las ceva de incurajare si ca sa ii arat ca ii apreciez efortul;
  – la curieri de colete las doar cand platesc cash (ceea ce se intampla destul de rar) sau daca trebuie sa se chinuiasca cu coletul (mare, greu, multe, il vad ca face un efort sa fie amabil sau sa isi depaseasca atributiile de genul se ofera sa ma ajute ca sa il caram in casa pana unde vreau sa il depozitez, care de obicei e pe hol pana il desfac singur).

  Cam atat.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

 52. Dacă e livrare la care plătesc transportul, nu las. Dacă nu plătesc transportul, las până la suma rotundă: 90 la 84 de lei, de ex. La pizza (singura mâncare comandată acasă) las bacșiș în funcție de cât costă (de obicei 10%). Amuzant e că operatoarea mă întreabă întotdeauna dacă am sumă fixă sau dacă trebuie să pregătească rest. Și livrarea e în 99% din cazuri la timp, sub 45 de min. Dacă depășește 45 de minute, firma oferă un voucher cadou (1 pizza gratis la următoarea comandă)

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 53. Te cam doare putin inima cand citesti comentariile. Oameni buni, nu e vorba de spaga, e vorba tot de oameni! E vorba de un nivel de trai scazut, de saracie, dar mai ales de omenie! Cand vrei la botul calului mancare in x minute, sau un pachet livrat la o anumita ora, ca deh, atunci poti tu, desi si ceilalti sunt fix in situatia ta, nici ei nu pot decat la ora ta (si apoi ne razbunam pe curier pentru ca n-a venit cand am vrut), cand vrei pe ploaie, vant, canicula, polei sa-ti vina la minut, mai poti ramane rece si sa nu-i dai si lui ceva pe motiv ca e platit si ca tu nu incurajezi „mita”?

  E vorba de omenie, empatie, inima buna! Comand online foarte des si mereu mi-a fost mila de curieri! Am observat ca tonul eu il dau, nu tin minte sa fi avut vreo problema cu vreunul! Daca eu ma port frumos si ii arat ca il respect, apoi ii mai si dau ceva pentru ca mi le aduce pe orice vreme, si el se destinde si imi arata respect. Da, stiu, am platit pentru livrare, dar nu suntem roboti, iar vremea este imprevizibila. Cand sunt sarbatori, mereu ofer cate ceva frumos pentru copii sau sotii, nu vreti sa stiti cata bucurie le apare in ochi, desi nu stiu ce au primit, insa gestul unui cadou le deschide pur si simplu inima!

  Suntem atat de stricti de parca am avea un bat nobiliar in fund, chipurile nu renuntam la principii (care or fi alea?), dar uitam esentialul: orice om are nevoie de un gest frumos, care sa-i mearga la suflet, chit ca e vorba doar de un cuvant bun spus sau o atitudine respectuoasa.

  Nelasand nimic curierului pe motiv ca ii incurajam pe patroni sa le dea salariu mic in continuare nu facem decat sa ne mintim pe noi ca am procedat corect. Daca chiar vrem schimbare, noi de patroni trebuie sa ne luam la propriu, sau sa-i sabotam in asa fel incat sa nu-i mai abuzeze pe angajati. Cum? Sunt multe modalitati, numai ca nu stiu cati de aici care au comentat, au si actionat la cauza (patron), dupa ce au turuit despre „principii”, pentru ca ei actioneaza doar la efect (angajat). Si asta pentru ca de fapt inima le este stramta si plina de „principii” care nu mai lasa loc si emotiilor si milei.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.