Am luat multă bătaie când eram copil. Cum mai luam o notă proastă sau cum mai făceam vreo tâmpenie, mama punea mâna pe cureaua lui taică-meu sau pe cârligul ăla de lemn de la mașina de spălat albalux și mă pregătea temeinic pentru viață. Probabil mulți dintre voi ați luat și voi bătaie de la părinți cam din aceleași motive. Nici măcar nu-i putem învinui, pentru că așa erau vremurile, așa credeau ei că se face educația unui copil ca să „ajungă și el cineva”.

Dar azi, când toată informația omenirii este la un click distanță, azi când poți afla ce vrei tu despre orice subiect în doar câteva secunde, azi, când numai dacă nu vrei nu-ți sare în față sau nu-ți cade în cap vreun articol despre parenting, azi, dacă n-ai învățat nimic despre cum ar trebui crescut un copil și dacă metoda ta de educație este bătaia, înseamnă c-ai eșuat atât ca om, cât și ca părinte. Ca om ești doar un nimic laș care poate lovi o ființă mult mai slabă decât el, iar ca părinte ești doar un jeg uman care ar trebui decăzut din drepturi.

Rămân cu gura căscată de fiecare dată când văd că oamenii ăștia care-și bat copiii există, sunt printre noi. Nu numai că nu reușesc să găsesc sau să înțeleg motivele care te-ar putea face să-ți lovești propriul copil, dar să-l mai bagi și în spital pentru un 6 la istorie și un 7 la latină, mi se pare de-a dreptul incalificabil și absolut stupid. Nu că dacă erau note la română sau la matematică s-ar fi schimbat vreun pic situația. Dar latină? Cui plm i-a trebuit vreodată latina pe lumea asta? Cât despre istorie, vă dau cuvântul meu de onoare că, deși mi-a rămas în cap între ce ani a domnit Ștefan cel Mare sau când a fost răscoala de la Bobâlna, aceste informații s-au dovedit complet inutile până acum.

Și rețineți că vorbim despre un individ care, cel puțin teoretic având în vedere că e medic, ar trebui să aibă un coeficient de inteligență destul de ridicat. Lucru care nu l-a împiedicat absolut deloc să-și bată copilul până a trebuit spitalizat.

Atât pot să mai zic: sper să nu mai lucreze nicio zi în viața lui ca medic și să facă și niște pușcărie.

Child abuse concepts