6,047 cititori

Simțiți și voi?

Mă gândeam să vă întreb ceva. Voi nu aveți așa un fel de senzație că țara asta se duce dracului? Că mie așa mi se pare. Pot să înțeleg starea de emoție colectivă generată de ce s-a întâmplat la Caracal, dar, dincolo de asta, în fiecare zi mai apare câte ceva care te face să te gândești dacă nu cumva te-ai născut în locul greșit.

Și pe lângă toate astea, simt că stăm pe un butoi de praf de pușcă și că e doar o chestiune de timp până o să-l facă ceva să sară în aer.

Dar poate-s eu nebun, de-aia am zis să vă întreb și pe voi.

114 de păreri la “Simțiți și voi?

 1. Senzația că țara asta se duce dracului da, există și e justificată – senzația! Dar țara se duce dracului de mulți ani.

  Senzația există acum pentru că aflăm tot felul de orori la foc automat, zi după zi. Cuvântul cheie este ”aflăm”. Ororile nu-s de azi-de ieri.

  Comentariu beton! Thumb up 71 Thumb down 2

  • Cumva o să explodeze la un moment dat.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 9

  • esti sigur? … nu toate tarile reusesc sa schimbe cursul cand lucrurile ajung suficient de rau, unele isi schimba ADN-ul , adaptativ la noile conditii. Eu vad Romania mai mult in categoria asta, a doua (de aia si scriu de foarte departe..). Vad multa coruptie institutionalizata, mafie curata pe alocuri, si overall un triumf al mediocritatii. Vad si ca diaspora conteaza la alegeri – ceea ce e nasol, nu stiu daca poti schimba o tara impotriva vointei majoritatii populatiei rezidente…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 5

 2. doar 3 idei: pe unele spete s-a degradat treaba de mai multi ani dar ne-am adaptat si ne vom mai adapta. pe alte spete s-au facut progrese. si 3 – e f. multa galagie sterila si asta poate distorsiona perceptii. parerea mea…

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 4

  • Asta e un eufemism pentru “mămăliga nu explodează”?

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

 3. Tocmai de aceea am plecat. Pentru că România…

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 9

  • Și de la tine cum se simte?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • Ai luat cu tine o parte din ea, stai linistit! Romania nu e numai munti, codru, Dunare si marea cea mare.

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 11

  • @MV: nu-s religios de felul meu, dar când aud sau văd ce se intâmplă acolo, îmi fac cruce.
   @ventidius: meștere, te-nșeli. Amarnic.
   Aici nu cunosc români și nici nu vreau să cunosc, tocmai pentru că ei au adus cu ei acea parte mizerabilă caracteristică. Exact ca și turcii și ceilalți emigranți din Orientul Mijlociu. Păcat că a picat guvernul Kurz. Ăsta dorea să mai rărească din ei. Din mizerabili, zic.

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 12

  • Nu ma refeream la alti romani, pe aia evident ca poti sa-i ocolesti. Ma refeream la tine si eventual la cei pe care i-ai luat cu tine.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 10

  • “Aici nu cunosc români și nici nu vreau să cunosc, tocmai pentru că ei au adus cu ei acea parte mizerabilă caracteristică”

   @John Temple, bineinteles ca doar alti romani au adus…doar altii
   Seems legit

   Comentariu beton! Thumb up 36 Thumb down 4

  • @moatza: nu-ș cum să spun, dar io am avut ocazia să văd Occidentul de mic, iar partea sa civilizată m-a marcat. În bine. Îmi place ordinea, curățenia și lucrurile bine făcute.
   Ceea ce mi se pare interesant e că jegoșii, indiferent de nație și religie, nu vor să se schimbe, vor doar să profite de sistem. Poate că sună radical, iar PC ventidius se va inflama ca un abces rectal, dar eu p-aștia i-aș împușca ș-apoi incinera. Pentru că vor doar drepturi, fără obligații.
   P.S. Când am fost internat în spital la Oradea, ghici cine nu vroia să ia botoșeii și halatul de unică folosință și nu respectau orele de vizită? Ai ghicit: țiganii și imbecilii. Numai eu știu de câte ori i-am rugat să ia botoșeii și halatul, că erau destule ș-unele și altele.

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 8

  • @John Temple
   Nu am motive sa ma inflamez, nu am decat repulsie pentru PC. Problema mea e ca unii confunda PC cu bunul simt si le pun in aceeasi oala. Nu soarta tiganilor sau a jegosilor ma preocupa
   atunci cand aud afirmatii ca ale tale. Lucru care ma deranjeaza e faptul ca asemenea afirmatii presupun automat o revendicare a unei superioritati personale, pe care rareori o vad justificata de ceva rezonabi. Sunt inclinat sa cred ca astfel de afirmatii sunt specifice mai ales oamenilor rudimentari, inzestrati cu o gandire excesiv de simplista.
   Inteleg ca a trebuit sa te duci pana in occident ca ajungi sa iti placa ordinea, curatenia si lucrurile bine facute. Deci nu ar fi vorba de o inclinatie naturala. Sa inteleg si ca in lipsa acestor vizite azi ai fi putut sa fii unul dintre jegosii care se balacesc satisfacuti in propria scarna? In cazul asta diferenta fata de jegosi pare mai degraba o banala spoiala. O superioritate morala cladita pe baze atat de firave nu imi pare superioritate reala ci pura obraznicie.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 8

 4. Măi, nebun ești oleacă, dar din alte motive. 😜

  Ororile vehiculate acum în media și în on-line existau și înainte, doar că erau ignorate și nu ieșeau la suprafață. Își imaginează careva că poliția română a luat-o razna brusc, de la încălzirea globală? Ori că spitalele sunt pline de bacterii pentru le-au adus bubulii, cu punga, să pice prost pesedeu’ în fața cetățenilor? Să fim serioși, e aceeași Românie pe care unii dintre noi au văzut-o abia acum fără machiaj și gene false.

  PS: am vrut să spun zilele trecute, dar era prea agitată lumea, aveți mare grijă cu tăvălugul ăsta de subiecte nasoale, generează o spirală periculoasă care dă buba la cap. România reală trebuie consumată cu moderație, pauze și poze cu pisici. 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 71 Thumb down 3

  • @didina,
   Nici încălzirea globală nu-i chiar bruscă. Așa că-i de înțeles de ce poliția română involuează așa lent. Să n-o grăbim că amețește 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 3

  • @Laura, amețește, îi cade cascheta și face insolație. Apoi cine știe cu ce belele ne mai trezim pe cap. Te pomenești că, pe lângă permisul de conducere, încep să ceară și rețetă de sarmale a bunicii și iei amendă dacă nu-s bune.

   Am văzut, după ce am postat comentariul, că am scris același lucru ca tine, da’ mi-a fost lene să modific. 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 4

  • Uneori trebuiesc date drumul la supapele de refulare. Anul trecut a fost 10 august (care NU se va mai repeta anul acesta), acum 2 ani au fost protestele din ianuarie , in 2016 am un lapsus, in 2015protestele pentru Colectiv, si tot asa…

   Dupa care iese la iveala esaloanele 2-3 din patidul aflat la putere, eventual cu niste tehnocrati la ministere si iar fac ce vor.

   Probabil ca scinteia declansatoare in 2019 va fi ceva legat de un abuz al militiei, o neinterventie la ceva, protejarea unui interlop. Si aproape fac pariu ca urmatorul cap care va cadea va fi al lui Raed Arafat…

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

  • @adib, e amuzant să suspectezi o premeditare, asta ar implica o minimă inteligență, măcar ușor mai ridicată decât cea a unei râme. Eu nu-s așa de generoasă, în afară de ticăloșie, prostie, egocentrism și incompetență crasă nu mai zăresc nimic la orizont.
   Scandalurile astea nu le fac niciun serviciu, ba din contră (vezi procentele obținute de pesede la europarlamentare). 😉

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • @didino, auzi? E bine în concediu, nu?

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

  • Nț, nț, nt, @Vasilescule, lasă invidia și pune mâna de-ți calcă rochițele, acuș vine ș-al tău și te prinde nepregătit. Am o mică pauză de la concediu, da-mi revin mintenaș. 😛

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 3

  • @Didina, exprimarea corectă e ”poze cu Suzana și Vasile”. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Ai dreptate, @Ady, nu știu ce-a fost în mintea mea. Mă duc să caut un pix, să corectez. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Doamna Didina…mare adevar ati grait si sa imi fie iertata parerea dar cred ca sun scoase in evidenta multe chestii nasoale in aceasta spirala si pt ca vine 10 august. Nu e teoria conspiratiei,e doar o parere.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 3

  • @Alex.D, hai s-o păstrăm pe “doamna” pentru doamne, că dacă mă vezi, te bușește râsul. (@Marius M, ‘ți-ar capu’ să-ți fie, minunea asta de la tine a pornit.)

   Nu știu dacă e musai vorba de 10 august. Contribuie, probabil, la fel ca restul evenimentelor din ultima vreme, însă eu cred că ne facem un deserviciu dacă vedem numai nasoalele, nu mai reușim să gândim constructiv. I s-o fi ars becul lui @Vasilescu, de se tot izbește de mobile prin casă și nu mai nimerește ușa.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

 5. Rezoluția mea pe anul acesta este să devin mai nesimțit și mă cam țin de ea, în concluzie – eu nu simt nimic. Poate doar “vedeți” voi mai bine, atâta tot.😜

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 3

  • Nu prea-ți iese. Rezoluția, zic.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

 6. Atâta timp cât nu se taie din rădăcină răul nu se rezolvă nimic ,cangrena este extinsă peste tot și doar o extirpare totală mai poate salva ceva ,atâta timp cât pe pozițiile de forță ,in sănătate , învățământ, poliție și politică sunt înfipți vechii comuniști cu diplome xeroxate la 50 de ani iar acum urmașii lor doctoranzi cu același fel de diplome tara va fi un fel de Sudan controlată de șmecheri burtoși înfrățiți cununați, botezați,de maiori colonei și generali de tinichea in slujba unor politicieni putrezi până în măduva oaselor,asta e România!!!

  Comentariu beton! Thumb up 35 Thumb down 3

  • Nici măcar nu pot să te contrazic. 🙁

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

 7. Tic, tic, tic… mă tem ca o dată ajuns la final contoarul, o sa fie doar un fâs… între timp, cineva a trecut bomba pe persoană fizică. 🐽

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

 8. Aproape ca te-as fi crezut, dar mi-a fost descrisa reactia spontana a femeilor din redactia unui ziar fata de fata respectiva. Dincolo de revolta afisata in scris. Femei foarte progresiste dealtfel.
  Nu stam pe nici un butoi de pulbere.Posibilitatea de a injura si de a plange cu lacrimi de crocodil pe un blog sau altul reprezinta remedii suficiente pentru astfel de stari de spirit care sunt de fapt apa de ploaie. Ne revoltam pentru ca e vorba de altii, ne mintim singuri ca suntem mai buni, exersam aratatul cu degetul. Dar in adancul nostru suntem la fel si pusi in fata faptului am reactiona la fel.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 17 Thumb down 17

  • Păi și nu ne zici și nouă care a fost reacția aia?

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

  • ”pusi in fata faptului am reactiona la fel” – Poate tu!

   Nu mi-am bătut copilul cu cureaua, n-am în jurul meu violatori și nici nesimțiți/nesimțitori. Și nu ”ne mintim singuri ca suntem mai buni” – chiar există oameni mai buni. Poate mai puțini, dar buni.

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 2 Thumb down 13

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 14 Thumb down 27

 9. “Da’ nu-i nimic, sunt consolat de mic
  Nu ne-am născut în locul potrivit”.

  Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 2

  • Mda, problema e că aia e doar o piesă. Mie nu-mi prea vine să cânt. 🙁

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • Ştiu ce spui, dar reflectă esenţa fenomenului, ca să zic aşa.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

 10. Simt tot ce zici tu. Dar cel mai mult simt că acum s-au trezit puţin și ăia care făceau pe indiferenţii…că politica e prea murdară, că ce mă doare pe mine ce fac ăia, dă-i dracu’ că sunt toţi la fel…îmi văd de treaba mea și totul va fi bine. Well, poate acum realizează toţi că absolut fiecăruia dintre noi i se poate întâmpla ORICE și că pe autorități le va durea în dos.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 2

 11. Țara nu are nici o problemă, în schimb locuitorii ei sunt bubuiți bine…cel puțin o parte. Sau toți?

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

 12. Ai o senzatie corecta… Din pacate…

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

 13. Intreaga lume se cam duce pe pluwa, nu doar romanica..daca apare un kkt si toata lumea e cu gura pe el, normal ca senzatia este puternica.. faptul ca avem internet sa ne punem si in cap nu ne face mai destepti ca specie..am ajuns sa ne preocupe prea multe kkturi, ne agitam pentru tot felul de lucruri, integram etnici, punem quru la bataiw pt ghei, salvam pinguinii din madagascar da ne tragem pe qur cand e vorba sa dam cu sapa la noi pe plantatie. Crimele de la Caracal…plm, dincolo de tragedie, toti aia implicati acolo fac parte din societatea noastra, sunt romani de-ai nostri, cu toate calitatile si defectele.De ce s-a ajuns aici? Din cauza mea, a ta, a tuturor..

  Comentariu beton! Thumb up 35 Thumb down 3

 14. E dusă dracului de mult timp. Și nu doar România, ci întreaga lume. La americani doi tâmpiți au omorăt zeci de oameni. Diferența este că la ei poliția a avut o reacție imediată și i-au anihilat imediat. Prăpădul era mult mai mare la noi.

  Necazul cel mai mare care ne pândește este că NU avem alternativă. NU avem pe cine pune în locul ăstora. N-am promovat decât lichelele, botoxatele, maneliștii și nunțile țigănești. Dacă mi-e frică de ceva, asta cred că e frica mea cea mai mare. Eu pe cine votez?

  Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 2

  • Si in ideea ca nu avem alternativa hop si eu spunand ca eram gata gata sa afirm ca voi vota Barna dar de cand ex basistul udristul preda e tot mai mult pe langa el…ma mai gandesc.
   Si da,plua alternatina.
   Si da, ramane cum am stabilit UE pesede.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

 15. voi nu simtiti ca lumea asta se duce dracului?Ne o trebui vre un restart…

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 4

 16. Eu zic să ne punem pe treabă, fiecare ce poate și cum poate.
  As porni de la cartea Copiii lui Irod a lui Vlad Alexandrescu si de la afirmatiile lui in linkul pus de Didina ieri.
  https://pressone.ro/raport-devastator-despre-copiii-orfani-si-abandonati-ai-romaniei-sedati-abuzati-si-privati-de-educatie/amp/
  Ce am facut eu: am trimis la UNICEF situatia asta si voi trimite la toate organele si organismele internationale.
  Cine din voi se alatura acestei idei? Denuntam la foruri superioare si cerem ajutor.
  Ziceam si in alta parte, este lux sa mai stam la scris si citit, nu ni-l putem permite.
  Deci?Cine e cu mine?

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 0

  • @GMT,
   Îți închipui că UNICEF-ul nu știe? Și ce să facă? Doar n-o să aducă oamenii lor să-i pună în locul nemernicilor de aici.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • @GMT: Marii directorași de prin UNICEF au fost arestați pentru pedofilie. Numa’ zic…

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

  • Oameni buni, stiu! Dar eu zilele astea asta fac: denunturi peste tot. Vor fi zeci, sute, vedem cate…UNUL singur daca isi face efectul e perfect. Situatia in Romania este intolerabila dar copiii sunt fara aparare, fara voce si cine trebuie sa-i protejeze ii abuzeaza. Trebuie sa fim vocea copiilor! Trebuie sa vorbim in locul lor. Sa scriem pana una alta daca tot avem internet.
   Sperand ca Mihai nu se supara las un mesaj aici. Prietenul meu Relu Voicu – pe care-l gasiti pe fb- iata ce cere de luni bune:
   CU CĂRȚILE PE ULIȚĂ – TELEORMAN, com. Scrioaștea:
   Vrem să construim un CENTRU CULTURAL multifuncțional, pt copii: bibliotecă, sală lecții, sală teatru etc – putem construi acest Centru doar Împreună.
   RO93RZBR0000060020432836, Raiffeisen Bank, Voicu Relu.
   Mulțumim!
   Orice sumă, oricât de mică, este aur.

   El mai aduna si caiete, creioane, ghiozdane, hrana…se ocupa de copiii necajiti ai satului si-i invata carte. Deci daca puteti…
   Incepe scoala si ne putem organiza- Mihai sa ne organizeze- sa dam o mana de ajutor familiilor sarace ale tarii. Rechizite, haine, orice e de folos.
   Blogul asta este plin de oameni inimosi, sunt sigura ca putem face multe impreuna!

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

  • Raspunsul primit pe mail:

   Thank you for submitting your enquiry to the European Youth Portal. We aim to get back in touch with you within 3 working days.

   Best wishes

   The European Youth Portal team

   Va tin la curent. Am gasit multe alte site-uri de organizatii si trimit. Vreau sa-i scriu si Papei Francisc. Primesc orice sfat si orice idee. Ma gandeam la o petitie impotriva traficului de carne vie. Romania este prima tara in Europa la capitolul asta. Cine face petitia? Cineva cu vizibilitate iar noi restul sa share uim pe fb si sa obtinem semnaturi.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • Am trimis emailuri la UNICEF, la Parlamentul European, la tot felul de Organizatii si comisii europene unde am vazut scris Protectia copilului si Drepturile omului, la Guvernul Romaniei. Pana acum sunt 9 emailuri. Am scris concis, nu am criticat nimic si pe nimeni, am prezentat cartea lui Vlad Alexandrescu si linkul pus de Didina. Am cerut ajutor. In mod automat am avut feed back cu texte de genul ” va multumim de contact, in trei zile va raspundem”. Astept.
   Acum ma pun pe scris Papei. 🙂 Lui ii scriu frumos pe hartie si trimit in plic. Nu exista posibilitate on line. Fiecare scrisoare va fi citita de o comisie din Vatican iar cele mai importante, cele mai grave le va citit insusi Papa. Sper ca scrisoarea mea sa ajunga in mainile lui. A fost in Romania si a fost tare bine primit. Pe asta ma bazez.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • Primul raspuns primit azi:

   Stimată doamnă GMT

   Vă mulțumim că ați contactat Centrul de Informare Europe Direct.

   Drepturile copilului fac parte din drepturile omului: drepturi pe care UE și țările UE trebuie să le respecte, să le protejeze și să le îndeplinească. Așa cum este prevăzut în Convenția ONU privind drepturile copilului (UNCRC), un copil este o ființă umană sub vârsta de 18 ani. Comisia este ghidată de principiile enunțate în Convenția ONU privind drepturile copilului, ratificată de toate țările UE.

   Articolul 3 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană stabilește obiectivul pentru UE de a promova protecția drepturilor copilului.

   Carta drepturilor fundamentale a UE garantează protecția drepturilor copilului de către instituțiile UE și de către țările UE atunci când pun în aplicare legislația UE. Articolul 24 privind drepturile copilului și articolul 31 privind interzicerea muncii copiilor acoperă în mod specific drepturile copiilor.

   Pentru mai multe informaţii:

   https://ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/rights-child_ro

   https://ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/rights-child/child-protection-systems_ro

   https://ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/rights-child/eu-action-rights-child_en

   Dorim să vă informăm că este posibil să faceți o plângere la Comisia Europeană dacă considerați că anumite norme europene au fost încălcate.

   Vă rugăm să urmați link-ul pentru instrucțiuni complete despre cum să faceți o plângere:

   https://ec.europa.eu/info/about-european-commission/contact/problems-and-complaints/how-make-complaint-eu-level/submit-complaint_ro

   Cu toate acestea, rețineți că acțiunea Comisiei ca răspuns la reclamații este puțin probabil să vă rezolve direct situația dumneavoastră personală.

   Comisia nu este obligată să deschidă proceduri oficiale de încălcare a dreptului comunitar – chiar dacă consideră că a avut loc o încălcare.

   În cazul în care Comisia vă va urmări în mod oficial plângerea, scopul său este unul general – de a asigura conformitatea legislației statului membru în cauză cu legislația UE și aplicarea corectă a acesteia.

   Sperăm că aceste informații vă vor fi de folos. În cazul în care aveți alte întrebări despre Uniunea Europeană, activitățile sau instituțiile sale, nu ezitați să ne contactați.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 17. Poate că noi ne ducem dracu’ mai repede, dar toată lumea merge în aceeași direcție. Și cred că va bubui mai curând decât ne așteptăm. Cumva e nevoie de un reset…

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 3

 18. Vrem o țară ca afară, dar nu vrem să ne comportăm ca și oamenii de afară. Că țara aia pe care ne-o dorim a răsărit ea așa, ca o ciupercă după ploaie…

  Din păcate, cred că nu va exploda nimic..doar ne crește toleranța și mai tare la nesimțire și degradare umană, urmând, în final, să ne acapareze pe toti. Mai puțin pe cei care vor pleca în țara de afară.

  Românii s-au născut să fie nesimțiți. O dovedesc zilnic prin orice. Absolut orice. De la mămicile incompetente care își târâie căruciorul pe pista de biciclete până la ăi unși.

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 2

  • Exact la asta mă gândeam dimineață când era să dea peste mine o pixdă biciclistă care mergea cu grație pe trotuar, exact PE LÂNGĂ pista de biciclete. Știi, părea genul de tipă care mai mult ca sigur își dorește o țară ca afară.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

  • Uscăciuni sunt in toate taberele. Dar să vrei să mergi cu căruța pe autostradă, asta chiar mi se pare involuție. Atât timp cât Miorița se predă prin școală, ne merităm soarta.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 2

  • @Ananas, doamne, câtă muie mi-am luat prima oară când am scris că neamul ăsta își merită soarta câtă vreme Miorița se mai predă încă în școli.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 3

 19. Plm,parcă în treijdeani ati fost orbi,surzi.Pentru unii care se mândresc cu vasta cultură generală indesata între urechi suntem incredibil de boi.Suntem ca băiatul ala din ” 28 Days later ” care se trezește din coma în mijlocul unui gangbang cu zombi si nu stie de p.ula lui.Asa si noi.Vine,iar, o tragedie,ne frecam la ochi si iarăși nu ne vine să credem că,uite ba ce tragedie,cum este posibil.Iarasi si iarasi.Că herp-derb o să facem,o să bubuie,ca o să, m.uie.
  Noi suntem poporul “ctr+alt+del”,natia restartului.Da’ nu ai bă ce să restartezi când nu ai ce OS să pornești.
  Când o să termin cu campania si o să mă reîntorc la căsuța mea la aprox saijdekm de Hamburg si o să mă mir cum unii care nu au nici juma din cultura noastră generala fac autostrăzi,spitale,scoli,nu’s boss,cum.dreacu.Si fac greșeli gramaticale bos.
  Si as vrea să stau liniștit,bos,da’ nu pot, că sunt infectat de românism,bos.Putin,da’ este.O să dispară când o să mor.Are perfectă dreptate,Ventidius,luăm cu noi,luam cu noi din metastaze,luăm celule.Altfel,n-as mai sta să comentez pe blogu’ tău.Da’ mă străduiesc bos, să uit,dacă nu tot,măcar cât mai mult.Lasa sa am eu in mine,da’ sa nu mai aiba copiii mei.Am copiii,am sotia,am motorul,o să îi am si pe ai mei parinti pe timpul iernii,este perfect.Viată mea este prea scurtă ca să nu o iau în serios.

  Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 3

  • Aham, deci statul să comentezi pe blogul meu mai bagă niște românism în ADN. Io aș fi zis ca e exact invers.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • @Edelweiss: Pentru că acolo unde ești, sistemul a fost pus la punct de oameni cu cap, iar tolomacii dacă vor să facă nazuri sunt pedepsiți pe măsură.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • Bos,după fiecare terminus din asta tragic care O SĂ declanșeze albirea cu clor a natiei,esti ca un copil care așteaptă în sfârșit o să primească acadeau da’ primește de la ăia de îl conduc o poză.Cu o acadea.Si io.citesc cum nu ai primit acadeaua.Si mă enervez,cum plm nu a primit asta, acadeaua.Si iar am venele cât cablurile la gât.Cât am stat departe,cred că am fost liniștit.Da’ mă împinge de la cur celulile alea,rădăcinile p.ulii.

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 2

  • Salut edelweiss! Cu scuzele de rigoare pentru deranj și eventual puțin timp pierdut cu mine te rog – dacă vrei – dă-i voie lui Mihai să-mi dea adresa ta de e-mail. Vreau sa te rog un lucru mărunt. Mulțumesc anticipat, Victor.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 5

  • Re,Victor,dacă te pot.ajuta,cu cea mai mare plăcere.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • Mulțam fain!

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

  • Edelweiss, de acord cu tine ca luam din metastaze dar adaug: luam si din Mihai Viteazul, din Horia, Closca si Crisan, din Eminescu, din Stefan cel Mare, din Brancusi, din Nichita Stanescu, din Nichifor Crainic , din Enescu si din Ciprian Porumbescu, din invatatorul care ne-a invatat sa scriem romaneste, pardon românește, din marea multime de români care ne-au adus fiinta la un anumit nivel.
   Si eu ma mir foarte tare ca oameni cu mai putina cultura, cu mai putina invatatura au atins o civilizatie pe care tara noastra nu o are. Ma uimeste chestia asta. Ma revolta.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • John Temple, cele 6 milioane de romani – sau cei 6 milioane de romani, corecteaza-ma daca gresesc- au ajuns in America, in Canada, in Italia, in Anglia, in Franta, in Austria, in Spania…Nu au plecat in Mozambic ori in Nigeria …Au ajuns in tari cu sisteme muncite, cu civilizatii cucerite si hranite cu sacrificii si cu suferinte. Emigrantii români- au ajuns la de-a gata. Fara merit deosebit ne bucuram de munca altora. De aceea consider ca suntem datori sa ajutam România! Poate ca sansa tarii noastre suntem tocmai noi, emigrantii…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

 20. ”God, grant me the serenity to accept the things I cannot change, courage to change the things I can, and wisdom to know the difference”. Niște vorbe pe care le am în vedere de fiecare dată când mă încearcă sentimente negative extreme. Mă ajută mult, recunosc că partea aia cu înțelepciunea îmi dă cel mai mult de furcă, dar, pe de altă parte, am de foarte multe ori senzația că m-am născut în locul potrivit pentru a o exersa. Lucru pentru care, oricât de dubios ar suna, sunt chiar recunoscătoare.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 4

 21. Țara asta se duce dracului doar dacă chestiile care se întâmplă te afectează într-un mod sau altul. Altfel, e doar ceva normal, o realitate care se întâmplă de minim 30 de ani, care poate fi luată la cunoștință și ignorată cu real succes.
  Blochează social media 3 zile și pleacă din București. Dacă nu ai ghinionul să ai nevoie de poliție sau spital, viața poate fi chiar frumoasă în coțul ăsta de rai (aci am fost ironic😜).
  Sau, ca să scot niște versuri din context și să le adaptez la situația actuală: “Pleacă! Mâine o să-ți treacă!”

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 3

  • Când zici să plec din Buucrești te referi tot la România sau undeva unde e apă caldă?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

  • @Mihai, pe termen scurt și evitând ghinionul de care vorbeam, merge și în România. Pe termen mediu și lung, doar la apă caldă. “Pleacă! ” ăla e pentru varianta a doua. 😜

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

 22. Serif s-a stins de mult lumina in țara asta

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

  • Problema e că noi încă suntem aici și orbecăim.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

 23. Mai mult decât orice trebuie umblat la legislație. Să fie mai scurtă, mai clară și să fie eliminate portițele legale care pot fi speculate și care sunt introduse cu bună știință. Cu ajutorul legislației s-a ajuns aici. Cu ajutorul legislației, clanurile și lumea interlopă, dictează și controlează.

  În paralel, ar trebui să ne educăm și noi. Cred că pentru prima oară îi dau dreptate lui @ventidius, arătatul cu degetul și haiducia din online, vorba @didinei, ne plac mai mult, decât să gândim constructiv, să facem ceva, un lucru cât de mic, dar să facem ceva.

  La distrugerea statului, am asistat pasiv și noi. Instituții fundamentale ale statului au fost golite sistematic de profesioniști, puținii care au rămas nu pot face prea multe. Avertizări au fost, dar nu au fost luate în seamă. În schimb este plin netul de poze și memeuri în care luăm la mișto neregulile, pentru că asta facem. Mișto. Fix asta primim.

  În rest, bravo @Anduța! Mulțumirea personală că ai făcut un lucru mic care îți stă în putere să îl faci, face diferența. Perfect nu a fost și nu va fi niciunde, niciodată. Dar putem progresa, nu regresa, noi ca indivizi. Și asta va aduce și schimbarea sistemului. Conștiința și conștiența, au făcut ca bunii și străbunii noștri să moară pentru țara asta. Și tot conștiința și conștiența, respectiv lipsa lor, ne-au adus aici.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 3

 24. Românii sunt o nație de hoți, proști, analfabeți,curve, șpăgari, delăsători , șamd.Ce nu înțeleg e cum mama dracului ăia care fac afirmații de genul ăsta, atunci când e vorba de ei n-au nici o greață să afirme ca sunt cei mai integrii oameni de pe mapamond, nu iau/dau șpagă, nevestele și mamele lor lor nu sunt curve, ei muncesc de cad în cap și nu fură, nu fac nici un fel de măgărie nciodată. Poate alții, ei nu!
  Hai sictir bă, zeilor !

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 7

  • Aolio, domnu’ @Marius M, insinuați cumva că elitele mioritice ar fi ipocrite? Așa ceva… aveț’ mare grijă, să nu vă treziți cu v’un topor în tâmplă. 😜

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

  • Insinuez pă dracu’!
   Le zic direct, ce insinuare ?
   Hai că mi-am adus aminte, am vazut mai jos chestia cu Galațiul. Am vazut la tv ceva inregistrare cu politistii aia.Acum, in afara de faptul ca da, se puteau da jos din masina si sa vorbeasca cu fata aia, In rest cam ce puteau sa faca ?Vad ca e atata circ pe tema asta, dar ia, spuneti voi ce faceati in locul lor?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 6

  • @Marius M, habar nu am ce presupune codul deontologic al unui polițist în acea situație. Dar știu sigur că m-aș fi dat jos din mașină, aș fi vorbit cu copilul ăla aflat în stare de șoc, aș fi aflat ce s-a întâmplat și aș fi dus-o la primul spital măcar pentru a identifica de unde e sângele ăla. Cam asta aș fi făcut.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 2

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 2 Thumb down 9

  • NU e corect din punct de vedere medical? Asta e valabil pentru alte cazuri. Până una-alta tu aveai în fața ochilor o fată cu sânge pe picioare, o bagi în masina poliției, dai drumul la girofaruri și-o duci foarte rapid la primul spital. Aia cu personalul specializat e valabilă pentru altfel de afecțiuni.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

  • Bun.Dacă cunosți pe cineva care e angajat la ambulanța, întreaba-l.Că in politie banuiesc ca n-ai incredere.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 4

  • @Marius M: într-o țară civilizată, poliția se oprea, unul chema o ambulanță la locul cu pricina, în timp ce celălalt încerca să afle care-i faza. Și dacă fata ar fi fost doar pe ciclu și îi lipsea tamponul sau absorbantul. Greu, nu?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

  • @ John, intreb si eu, citesti ce scriu altii sau doar iti dai cu parerea ?
   ,,Acum, in afara de faptul ca da, se puteau da jos din masina si sa vorbeasca cu fata aia”, cred ca asa ceva am scris, nu?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

  • @Marius M: “Siguranță și încredere” scrie pe mașinile alea, nu?
   Și țin să te contrazic: e în atribuția polițaiului să sune după o ambulanță. Faptul că n-a făcut-o dovedește cât de imbecil e respectivul. Probabil s-a făcut polițai pentru avantaje, nu din pasiune.
   😎

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • Devin asa zei dupa ce pleaca cica…..tara e de vina nu noi…..

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 25. Stai linistit, nu explodeaza nimic. Romanul se adapteaza in orice situatie.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

 26. Acum vreo 20 de ani, conștient la fel ca tine că ne îndreptăm în pas vioi spre dezastru, fratele meu zicea: Of, mama mea! După ce că m-ai făcut în România, m-ai mai făcut și la Pașcani!

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 2

 27. Am auzit de fata din Galati si fix la articolul tau in care considerai ca trebuie dati afara toti m-a dus gandul. Cata dreptate ai! Dar dati afara din tara, ar trebui! In fine, nu cred ca explodeaza nimic, nici curand, nici mai tarziu.Si vorba unora, luminita de la capatul tunelului e trenul.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

 28. Eu am.impresia din ce in ce mai pregnanta ca trebuie sa mi gasesc ceva de lucru de la distanta, ca sa.pot sa Plec de aici… Nu mai simt ca am ceva in comun cu locul asta…

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

 29. Vasilescu are dreptate. E o chestiune de timp pana la explozie. Nu mai are cum sa dureze prea mult.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

 30. din propria mea experiență vă scriu că n’o să se schimbe nimic
  securiștii împuțiți, bugetarii și pensionarii cu pensii speciale o să se împotrivească din toate puterile
  CSM deja a dat aviz negativ impozitării pensiilor speciale ale judecătorilor și procurorilor, leș a spus că n’o să se taie pensiile din armată, în MAI e o viermuială de zici că nu’i adevărat, iar securiștii împuțiți de la sri tocmai au primit la rectificare 390 de milioane de lei pentru salarii și pensii

  IAR VOI PROȘTILOR O SĂ MUNCIȚI SĂ LE PLĂTIȚI SALARIILE URIAȘE ȘI PENSIILE SPECIALE ȘMECHERILOR ĂȘTIA DE MAI SUS, IAR DACĂ BANII NU AJUNG ORLANDO SE VA ÎMPRUMUTA DE LA BĂNCI, IAR VOI ȘI COPIII VOȘTRI VEȚI PLĂTI RATELE

  pentru că na securiștii împuțiți, bugetarii și pensionarii nesimțiți au nevoie de un venit, au copii de crescut care se angajează tot unde au lucrat părinții lor și viața e grea, ei nu pot să muncească pe salarii de mizerie la privat sau să’și rupă oasele la muncă și să șteargă bătrâni la cur în UE

  @tata vasilescu sper că ai strânși bani pentru zile negre și că ai prieteni adevărați, c’o să te halească securiștii împuțiți de’o să îți blestemi zilele (propria experiență)

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 3

 31. Exagerezi maestre Vasilesco, gandeste-te cum era in anii 90′-2000′ sau si mai bine ce era inainte de decembrie 89′ .Bine… nu ca acum am fi evoluat prea mult dar au fost vremuri mult mai rele.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 4

  • E posibil să exagerez, dar exact așa simt.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

 32. După ce au băgat manele la Neversea şi Electric chiar eram pe un butoi de pulbere gata, gata să explodeze.Dacă băgau şi la Untold, aia era, exploda mămăliga. Practic, ne-a trecut glonţu’ pe la ureche.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • Să știi că și io am stat cu inima cât un purice la untold.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

 33. eu m-am nascut in locul potrivit. doar ca am ajuns sa traiesc in tara nepotrivita 🙁

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

 34. Mihai,
  Peste tot e demență! Și nu e exclusiv pentru că pare accentuată de media/fb/shit!
  E mai mare demență decât a fost vreodată! Poate criza Cubei să fi fost mai mare!
  – USA: un tâmpit președinte! Nici măcar nu e capabil să mimeze compasiune (vezi împușcăturile de la „Toledo”)! Uneori, prea des, pare că o face intenționat ca să reseteze jocul – doar că metoda lui Thanos e preferabilă!
  – China – e groasă și noduroasă! Mâine poimâine se duc să facă pace în Hong Kong folosind metoda USA a democratizat Orientul Mijlociu! Și ieri tocmai ce s-au p..t pe burse!
  – Rusia… să mai zic? Singurul lucru”bun” e că Avangarde a redeschis pompa pentru cercetarea militară super-avansată.
  – Germania: madam Merkel e pe ultima suta de metrii și totul e „după mine potopul”! E ok să ardem cărbune și nasoii de americani ne-au futut cu dieselul!
  – Franța: Macron se vrea reales și arată ce p..a noduroasă are francezul care se predă!
  – UK: dacă aia a fost incredibil proastă, uite că se poate și mai rău!
  – până și la mine în Irlanda: Brexit ridică discuția dacă nu mai bine începem să circulăm pe dreapta ca toată lumea? Glumesc, e ultima problemă! Dar dacă Boris fute hard-border și distruge comerțul cu UK, are ceva logică, că oricum nu va mai exista idea de second hand ieftin din UK. Un judecător a decis că legea emigrației din ’56 trebuie aplicată ad-literam. Și a blocat practic orice naturalizare!

  Nu e România! Trăim o perioadă tâmpită și plătim o factură uriașă! Și o vom plăti ceva ani de acum înainte!
  Nu există doar 2 nebuni că în WWII, factura umană nu va fi la fel de mare, sau cel puțin nu așa mare pe termen scurt.
  Dar futem natura cu forță, tofu e mâncare, impunem schimbări de dragul schimbării și totul e din ce in ce mai scump!
  Și e o singură întrebare: când va exploda?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 4

 35. Si mie mi se pare la fel. Dar mi se pare ca nu e doar la noi. Toata lumea sta pe praf de pusca.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 3

  • Cu atât mai mult ceva, undeva, o să explodeze.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

 36. Statisticile și ce-mi aduc eu aminte de pe vremea la Pingelică-Împărat zic că este fix invers, evoluția este spre bine, dăcât că noi aflăm ce nu aflam veci în urmă cu două prăpădite de decenii, asta-i singura diferență.
  Natura umană, peste tot pe globul globulos este aceeași ca pe vremea scrierii Vechiului Testament, sistemul de control și pedeapsă diferă, este mai performant sau mai puțin, dupe cum e educată populimea, că milițienii nu vin din Cosmos, ci dintre noi, fix ca noi.
  Problema este că noi nu mai avem răbdare și nu pricepem că lumea evoluează în bine deodată cu înlocuirea noastră prin decese naturele cu alții mai noi.
  Părerea mea.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

  • @Popescu Tiberiu, 🙂
   Ceva pe-aproape de ce spui am citit recent în cartea ”Sapiens: scurtă istorie a omenirii” – Yuval Noah Harari, foarte bună, o recomand.

   Pare-se că la nivel macro, asta este perioada cea mai înfloritoare a omenirii.
   Cartea a fost scrisă în 2015, deci ia în calcul și evenimentele recente.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • Si dupa ce l-ai citit pe Harari ai retinut doar concluzia asta optimista? Nu sustinea tot el ca inflorirea respectiva o datoram unei increngaturi interdependente de scheme Ponzi, gata sa faca implozie in orice moment?

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

  • @ventidius,
   Am reținut mai multe, vrei să-ți povestesc aici? Mai bine nu 🙂

   Încrengătura de tip Ponzi de care zici se referă în carte la sistemul bancar – sistem fără de care nu, n-am fi ajuns aici. Și da, poate pocni oricând. La fel cum și mâine se poate să ne cadă o cărămidă în cap (mie sau ție). Asta nu înseamnă că omenirea se oprește din respirat 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

  • Nu se referea doar la sistemul bancar. Acela era doar sistemul care a furnizat modelul si impulsul prin generarea de resurse suplimentare pentru celelalte sisteme care ii imitau si duplicau modul de functionare bazat pe increderea autogenerata in progres si crestere practic nelimitata economia in intregime, activitatea stiintifica, bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale, in final statul si intreaga organizare sociala. In cadrul unui astfel de sistem a ajunge pe culme si a te uita inapoi la cat de mult ai urcat nu prea e de bun augur. Linistitor ar fi sa fii la poale ca sa poti privi doar in sus la cat de mult mai ai de urcat pana sa ajungi in varf. Dupa culme nu te poate asteapta altceva decat o prapastie previzibila. Daca placinta inceteaza sa mai creasca sau chiar se reduce, omenirea nu se va opri din respirat. Activitatea fizica creste ritmul respiratiei si va fi necesara ceva activitate fizica intensa pentru a-i mai rari pe comeseni, asa ca sa ajunga la toata lumea.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 37. Io am simtit de mult ca m am nascut in locul gresit. De aia am si plecat. Stii, ca te nasti in locul gresit, nu i neaparat vina ta, da’ daca nu faci nimic…

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

 38. Si mie mi se pare ca tara si de fapt lumea merge spre mai rau. Dar este vorba de perceptie cica. S-a chinuit o colega dintr-o tara mai avansata sa imi explice ca daca te uiti statistic lumea evolueaza. Si nu o pot contrazice, traim in cele mai bune timpuri ever. Cred ca simplul fapt ca ne putem petrece timpul cu dezbateri etice si de principiu pe un blog e un semn ca nevoile elementare sunt satisfacute. Acum, eu tot romanca sunt si poate de aia am aceasta inclinatie sa privesc cu un ochi critic si sa nu accept lucrurile care nu merg bine, ci sa vreau sa contribui asa cum pot la imbunatatirea lor. Si cred ca la baza tuturor problemelor noastre in Ro sta coruptia, asa ca putem sa incercam sa contribuim la constructia unui spital sau sa donam pentru un ONG care are grija de orfani sau sa contribuim la construirea unui teatru etc. Dar asta nu va schimba fundamental lucrurile. Asa ca vin sa va intreb, stie cineva un ONG care lupta impotriva coruptiei? Ca am ajuns la concluzia ca asta ar fi cea mai buna optiune pentru donatii la momentul asta. Cel putin pentru mine si pentru Romania.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • @Sysley, vezi dacă te coafează echipa și proiectele celor de la Funky Citizens: https://funky.ong/

   Eu prefer să susțin tinerii, am ales Code for Romania: https://code4.ro/ro/

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

  • Daca vrei sa intelegi in detaliu statisticile alea, o carte foarte interesanta e “Factfulness – Ten Reasons We’re Wrong About the World – and Why Things Are Better Than You Think” (autor Hans Rosling). In rezumat, avansul major e in tarile din lumea a 3-a si emergente – ele ridica, statistic, cifrele la multe din categoriile care se analizeaza. Insa pe de alta parte, chiar si in Romania, in medie, se traieste mai bine decat acum 100 de ani. Avem mai multa infrastructura, speranta de viata mai mare, apa calda si canalizare in ceva mai multe case decat in 1918. Ca-s insuficient de multe pentru secolul asta sau in comparatie cu tarile din jur e alta poveste. Chiar si in haosul care e in tara azi, e mai bine decat in alte momente din ultima suta de ani … Bunica mea care a trait bombardamente si a ascuns fetele in pod cand au trecut rusii si apoi i-a rechizitionat statul vaca si porcul si … si… ar zice ca eu traiesc totusi o viata mai buna. Recomand calduros cartea, mie mi-a dat o alta imagine de ansamblu si o gura de oxigen optimist de care chiar aveam nevoie….

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

 39. Eu multi ani am trait cu senzatia ca o sa ajunga tara suficient de rau cat sa explodeze buba si sa se schimbe traseul … Intr-o zi am avut asa o epifanie, ca treaba asta poate dura decenii si chiar secole. Nu toate tarile si popoarele reusesc sa isi schimbe cursul… Prin America de Sud sunt niste exemple bune in sensul asta… Pentru mine Colectiv a fost picatura care mi-a revarsat paharul, care m-a scos din bula in care traiam – tocmai nascusem, am stat in noaptea aia in pat langa bebelusul meu ascultand sirenele si in zilele urmatoare un lucru mi-a devenit clar… am plecat din tara luna urmatoare. De la distanta, realitatea Romaniei se vede si mai trista. Iar viitorul nu suna deloc orange. Am prieteni pe Facebook, cat i-oi mai rabda, fosti colegi de liceu din oraselul mic de provincie in care am crescut … Multi ar fi fost perfect capabili sa reuseasca cinstit, dar au ales varianta comoda – o spaguta undeva, un job caldut in administratia stufoasa… Nici macar nu realizeaza ca sunt parte integrala a problemei. Soacra-mea voteaza PSD si i-a trantit telefonul in nas lui fii-su care nu reusea sa voteze in Londra in 2016 ” ei, nu stii tu unde sa te duci , am vazut eu la tv sectii de votare gol golute”. Cumnata-mea e bugetara de lux, pe filiera nepotista. N-are nici o calificare pentru jobul pe care il are, cum n-a avut nici pentru ala dinaintea astuia. Acolo au tulburat un pic apele Ciolos si Voiculescu, s-a terminat cu bine – a stat un pic acasa dar cum a plecat „guvernul zero” (singurii care s-au apucat de facut nitica curatenie) cum a gasit un alt loc , mult mai cald. Matusile de pe la tara se bucura in ignoranta lor de oameni cu putina scoala de o marire de pensie data in septembrie, maica-mea incearca in zadar sa le explice ca e doar o intarziere a indexarii cu rata inflatiei care trebuia facuta, conform legii, de la inceputul anului … Traiesc toate din banii veniti din Italia , Spania, Finlanda, Suedia si dracii mai stie pe unde mai suntem noi, verii, dar isi dau votul prostite de aia 50 de lei in plus la pensie si voteaza mioritic orice roman , numa’ neamt sa nu fie. Desi nepotii lor nu sunt romani decat in pasapoarte… Da, am o bula de cateva sute de oameni normali la cap, aia cu care am facut turturi ocazional pe la Victoriei. Cred ca si ei sunt fix ca mine … minoritari in tara lor. Presupun ca si in Venezuela sunt o mana de oameni care vor o tara ca afara ….
  Deci da, mi se pare din ce in ce mai rau. De la distanta asa, pare un triumf total al mediocritatii si coruptiei institutionalizate (in fine, „mediocritatii” e un eufemism …e mai rau de atat). Iar daca maine pui un guvern competent, cu sustinere puternica in parlament etc etc etc, tot sistemul asta corupt va opune o rezistenta feroce schimbarii . Si judecand dupa cat conteaza diaspora la momentul actual la alegeri , tare ma tem ca nu poti schimba o tara impotriva vointei majoritatii cetatenilor rezidenti… Eu personal asa vad lucrurile, si intr-o zi am incetat sa mai sper ca prind vreo schimbare reala , sau vreo autostrada ca sa nu mai fac 300km in 6 ore pana la mama. Imi pare rau de ai mei, ca imbatranesc singuri si chiar au facut / votat cum trebuie … Plang de nervi si de frustrare si de mila cand imi sunt prietenii (care inca indraznesc sa creada, la modul ala bun) gazati in piata victoriei de niste analfabeti. Ma intristez deseori cand realizez ca fii-miu are alta identitate nationala si alte radacini decat avem noi (e greu de explicat asta … e super ciudat; de exemplu ia finala de la Wimbledon ; evident noi am tinut cu Halep, nici macar nu ne-am pus problema sa nu ; fii-miu de 4 ani a fost foarte uimit la final , de ce ne bucuram ca „our player lost!”; ne-au iesit ochii ca la melc …). Zilnic ma simt vinovata ca am plecat … si atunci citesc stirile din romania si imi trece. Nu stiu daca e lasitate sau moliciune sufleteasa sau whatever, dar decat sa imi cresc copilul cu speranta ca va reusi sa plece – si sa traiasca el dorurile si vinovatia si tot ce mai vine pachet promo cu eticheta de imigrant – mai bine inghit eu pastila asta amara. p.s. acum urasc visceral , mai mult decat inainte, slugutele la stat. de cate ori imi e dor de bucegi si de vama si de untold si de mama si de prietena mea de o viata si de tot ce ma defineste pe mine ca om :(. p.p.s cred ca am fost incoerenta si fara fir logic … macar m-am racorit …

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 3

 40. Am citit câteva comentarii interesante care, în esență, ne definesc ca nație. Aceste comentarii spun, diferit, același lucru: e mai bine acum decât în trecut. Problema este că cei care cred asta se raportează la România din trecut și cea din prezent. Și le iese pe plus. Mai pe românește: ne mulțumim cu puțin.
  Nu tindem spre “binele” din țările cu “apă caldă”, ci ne gândim superior la cele care stau mai rău decât noi. Sigur, teoretic, trăim cea mai mișto perioadă din istorie. Dar și ăia în Africa o trăiesc. Dar nu la nivelul nostru(discutabil, poate, pe alocuri). Problema e că eu nu mă bucur că trăiesc mai bine și mai mișto decât ei, sau că trăiesc mai bine ca ăia de acum 100 de ani, ci mă oftic că nu trăiesc la fel de bine și de mișto ca cei din “civilizație”. Cam asta aș vrea. Și cam asta ar trebui să fie gândirea ca să putem progresa și avansa.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • Daca printre comentariile la care te referi e si al meu de mai sus, cu recomandarea de carte, simt nevoia sa clarific. Faptul ca facem mai bine decat acum 100 de ani nu inseamna decat fix asta. Altfel, comparatia am facut-o mereu cu tarile din UE, hai ajustat ca nu putem recupera peste noapte decenii, dar pe la punctul la care am inceput sa invidiez autostrazile bulgarilor…. Si de multumita ce-s de comparatia cu acum 100 de ani, mi-am si luat doua valize si copilul in brate, la 35 de ani , si am plecat unde-am vazut cu ochii. Pentru ca desi traiam mai bine decat bunica in Romania, traiesc mult mai bine decat bunica in State. (unde nici aici nu e perfect dar in fine, e mai bine; asa s-a nimerit si asa imi trebuie daca ani de zile am atarnat de un fir de speranta si am refuzat sa plec cu jobul in Elvetia, ca tara, raul, ramul …. ).
   Dar da, am nevoie sa stiu ca progresam, ca umanitate. Ca overall e o lume mai buna decat a fost vreodata. Ca sa pot dormi noaptea … (in ciuda faptului ca exista un capitol la care stam mai prost decat am stat vreodata in istoria scrisa , si s-ar putea sa le rezolve ala pe toate; de global warming zic…).

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Daca tot te raportezi la statistici nu inteleg care mai e problema ta cu incalzirea globala. Banuiesc ca orice statistica iti poate arata ca prosperitatea si incalzirea au mers mana in mana de-a lungul intregii perioade a istoriei scrise. Dupa cum e destul de sigur ca fara incalzire globala nici macar nu am fi avut parte de o istorie scrisa. Asa ca stam foarte bine, poate mai bine ca oricand si la capitolul asta. Ca o viitoare schimbare climatica, mult prea brusca, ar putea prezenta si riscuri, posibil. Dar pana acum cel putin, nu prea am avut de ce sa ne plangem de incalziri, racirile au fost intotdeuna cele care ne-au pus probleme.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • Recomandam o carte interesanta (si bine documentata) cuiva, intr-un anume context. Despre global warming, nu e nici pe departe domeniul meu de expertiza. Zic unii mai experti ca e nasol. Tind sa ii cred. Posibil sa greseasca ei, posibil sa fie doar fake news , Chinese hoax sau ce mai zice Trump, vom trai si vom vedea….

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 41. Dupa 50 de ani de comunism si inca 30 de jaf si legea junglei, tu vrei sa sara in aer butoiul?! Imi iubesc tara enorm si am vorbit mereu la superlativ despre ea. Din nefericire acest ultim caz, al Alexandrei este doar inceputul la ce va fi sa fie un fel de “cotidian”. A venit timpul sa “culegem” roadele celor 30 de ani de “democratie”. Imi pare rau, dar butoiul a fost furat si deturnat. Ce e drept si la nivel mondial, lumea este cu susul in jos.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

 42. Deloc nu greșești. Eu unul, ca un “bătrân” de 50 de ani ce sunt, regret din ce in ce mai mult încăpățânarea de care am dat dovadă după “revoluție” când, rand pe rand, mare parte din colegi, prieteni și apropiați au “taiat-o” dincolo după ce s-au deschis frontierele ai mă chemau și pe mine. Dar eu nu, Batman, rămân aici pt ca va fi bine și la noi, ca-n Germania! Iar acum regret toate speranțele deșarte pe care mi le-am făcut. Țara asta nu prea are sorți de izbândă.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.