Zilele trecute, m-am trezit cu un comentariu la un articol pe care l-am scris acum vreo doi ani. O femeie, o mamă, o cetățeancă de sex feminin, a ținut să explice cam cum își pedepsește ea copilul (îi zic „mamă” doar pentru că a trecut prin experiența nașterii, dar femeia nu are nimic în comun cu ce înțeleg eu prin „mamă”). Inițial am crezut că trolează, dar au mai urmat încă trei comentarii care dovedesc că e cât se poate de serioasă. Ia fiți atenți aici.

Comentariul numărul unu:

Eu zic ca sunt foarte bune pedepsele iar copiii trebuie pedepsiti! Chiar daca unele mamici nu vor fi de acord cu ce voi spune eu cred ca chiar si pedeapsa cu bataia are rostul ei! Eu de exemplu invatam de frica lu maica mea non stop. Fiica mea la fel, invata de rupe, e prima mereu in clasa, dar asta pentru ca stie ca daca vine cu vreo nota sub 8 acasa ia o trosneala cu cureaua de piele de numai ea stie. De asemenea i-am spus ca toate notele trebuie trecute in carnetul de note iar eu sa le semnez. Si ma asculta nu mi iese din cuvant, ia premiul I, in fiecare an si este un copil si cu prieteni, si cu viata sociala. Dar stie si de frica mea ca va fi pedepsita daca nu invata! Foarte multi dintre noi am crescut cu celebrul furtun de la masina de spalat Albalux (eu da) sau cu cureaua agata in cui, si am crescut cu bun simt, si am invatat si carte. Eu sunt medic acum, chiar daca poate atunci o injuram in gand pe maica mea cand ma batea cu furtunul pentru note.

În naivitatea mea, am întrebat-o dacă vorbește serios. Și-a urmat comentariul numărul doi:

Da, vorbesc foarte serios! Eu luam bataie cu furtunul de la masina de spalat sau cu prelungitorul de la mama pana faceam pe mine si nu am mai murit. Ba chiar cred ca mi a prins bine. E normal ca daca un copil nu invata si nu e cuminte sa fie pedepsit, chiar uneori si cu cureaua. Am destule prietene care isi bat copiii mai tare decat o bat eu pe a mea, in fiecare zi aproape, si sunt cu educatie, cu job bun, si le oferim copiilor toate conditiile, scoli bune, meditatii etc. Dar e mai bine sa ii lasam de capul lor, nu? corigenti, cu tigara in gura de la 7 ani si sa ramana cu 10 clase terminate, nu? Eu am ajuns medic de bine de rau inainte de admiteri chiar daca aveam 18 ani tot mai luam bataie. In schimb un copil de 12-13 ani cum va intelege de vorba buna ca sunt atatea distractii in ziua de azi? Prefer sa fiu mai severa cu fata mea dar sa stiu ca o fac pentru binele ei. Multumesc!

După care a venit și lovitura de grație, comentariul numărul trei:

Nu a spus nimeni ca trebuie batuti zilnic ci eu consider ca atunci cand un copil greseste trebuie sa fie si pedepsit. Asta este titlul articolului “Copiii trebuie pedepsiti sau nu?” eu mi-am exprimat punctul de vedere si am spus ca severitatea mea (nicidecum ca un copil ar trebui batut zilnic, Doamne fereste) da roade mai tarziu. Pe fiica mea o pedepsesc fara telefon daca nu ia 10 dar daca ia 7 (s-a intamplat de 2 ori anul trecut) i am dat si o bataie cu cureaua, iar dupa tot anul a luat numai 10. I am zis ca toate notele trebuie trecute in carnet si semnate de mine. Faptul ca ma interesez de copilul meu este ceva atat de daunator? E adevarat ca invata de frica, si imi zice mami pot sa ies afara, si ii zic ai terminat temele? Da, mi le arata le verific si ii dau voie afara. Dar asta nu inseamna dezinteres ba din contra! Nu mai extrageti din context doar ce vreti voi ca sa veniti cu acuzatii nefondate. Multumesc!

Nici măcar nu mă pot apuca să scriu ce-aș vrea eu să scriu, pentru că nu m-aș mai putea opri două zile. Voi înțelegeți că femeia asta crede că e bine ce face pentru că n-o bate zilnic, n-o bate atât de tare cum își bat prietenii ei copiii și, mai ales, pentru că bietul copil învață de frică.

Sunt cu atât mai uimit cu cât e medic, deci un om care a făcut niște școală la viața ei, ceea ce, după cum se vede, n-o împiedică să-și umilească propria fiică și să mai fie și convinsă că face asta pentru binele ei.

Și când credeam că totul s-a terminat, două zile mai târziu a venit și comentariul numărul patru:

Pentru cei care inca tot dezbat aici. Eu NU am zis ca un copil trebuie batut sistematic. ci ca trebuie pedepsit atunci cand greseste! La mine e in functie de ce a facut, poate fi o pedeapsa de 2 zile fara iesit afara, o saptamana fara telefon, 1 luna fara telefon, sau poate chiar si o bataie cu cureaua. Am spus ca am prietene care isi bat copiii zilnic dar nu ca sunt de acord cu asta, ba chiar consider ca nu e bine deloc ca se obisnuieste copilul cu bataia si nu va mai avea niciun efect. Iar cei care zic ca nu e bine sa atingi deloc copilul cand acesta nu invata carte si face tot felul de prostii il lasi de capul lui? Pui mana pe o curea ii dai o lectie si data viitoare garantez ca nu iti va mai iesi din cuvant. Asta o faci pentru binele copilului tau nu pentru altceva!

Voi înțelegeți că femeia asta tocmai a scris că nu e de acord să-și bată copilul zilnic, cum fac prietenele ei, doar pentru că se obișnuiește cu bătaia și nu-și mai face efectul?

Gizăs fucking craist!