6,245 cititori

Sectanți moderni: militanții anti-avort

Sincer, până de curând nu prea m-a interesat subiectul “avort la cerere”. Pentru că, în naivitatea mea, credeam că lucrurile sunt mai mult decât clare și fiecare femeie are dreptul să decidă. Dar se pare că lucrurile nu stau chiar așa și că la ora asta există, în România, 60 de spitale care refuză avortul la cerere. Majoritatea, dacă nu toate, invocând motive religioase.

Vorbim despre spitale de stat, da? Adică cele care trăiesc din taxele plătite de noi. Te duci să faci întrerupere de sarcină, dar nu se poate, pentru că nu vrea doamne-doamne. Și asta deși în România avortul la cerere, până în 14 săptămâni (vârsta fătului), este legal. Well, deja sună interesant, sună a ilegalitate, nu?

După care, jbam, văd acest articol și rămân cu gura căscată.

Citiți-l și-o să vă faceți cruce. Domnișoara autoare e militant pro-life, e anti-avort, e anti-educație sexuală în școli, e anti-contracepție, e anti-prezervative (cred, n-a fost extrem de clară în această privință), e anti-orice. Și, ca să ne arate cât de păcătoși suntem noi, cei care credem în liberul arbitru, umblă așa, teleleu, pe căile interneților, cu crucea-n dinți și biblia-n mână, convinsă că are misiunea sfântă să ne arate calea cea dreaptă. Pentru că, nu-i așa, istoria ne-a arătat deja câte lucruri bune sunt în stare sa facă religia și adepții ei habotnici. Încă o dovadă că consumul excesiv de aghiasmă dăunează.

Nfine, după ce-l citiți, vă mai spun doar că mie mi s-a părut extrem de relevantă chestia asta:

”65–85% dintre femeile care fac avort ar fi născut copilul dacă aveau sprijinul UNUI SINGUR BĂRBAT.”

Desigur, e foarte sănătos să iei decizia de a naște un copil bazându-te pe sprijinul altcuiva, pe sprijinul unui om care astăzi poate să fie alături de tine, dar mâine, la fel de bine, poate să nu mai fie. Și nu mă refer musai la divorț, dar omului ăluia i se poate intâmpla orice, poate să dea mașina peste el pe trecerea de pietoni și devine invalid, poate să facă un infarct și să moară, poate, poate, poate. Ce te faci? Că doar tu luasei decizia să naști copilul bazându-te pe sprijinul lui și uite că el nu mai e.

Asta nu înțelege domnișoara autoare: nu despre NĂSCUT un copil este vorba, ci despre CRESCUT. Când iei decizia, te întrebi dacă poți să-l crești, nu dacă poți să-l naști, că asta poate oricine. Și-ar fi bine să te întrebi dacă-l poți crește, indiferent de oamenii care vin și pleacă din viața ta, indiferent dacă te vor ajuta soțul, iubitul, amantul, părinții, rudele, prietenii sau colegii. Abia după ce ai răspunsul la toate aceste întrebări, iei decizia de a face un copil.

Dar distinsa autoare n-are cum să-și pună problema așa, că poate se supără prietenul ei imaginar, bărbosul suprem, sau, și mai rău, domnii ăia cu bani care finanțează ong-urile pro-life. Și asta chiar ar fi de porc, nu se face.
“65–85% dintre femeile care fac avort ar fi născut copilul dacă aveau sprijinul UNUI SINGUR BĂRBAT.” Gizăs fucking craist!

A propos, ce voiam să întreb, voi ați observat că toți ăștia, care militează pentru cauze dezaxate ce îngrădesc liberul arbitru și libertatea de decizie, zici că sunt sectanți sau naziști? Oh, wait…

P.S. Dacă aveți timp și vreți să vă enervați cu adevărat, să simțiți cum vă crește tensiunea pe loc, citiți comentariile de la postarea distinsei autoare. Merită fiecare minuțel pierdut, pentru că unele dintre ele sunt cu adevărat năucitoare. Cum ar fi ăsta, de exemplu, lăsat de un cetățean care nu crede în educație sexuală în școli, ci în… abstinență. Iată:
“Asta cu “educatia” e un lait motiv penibil. Sa inteleg ca dumneata nu le spui copiilor tai ca nu i ok sa aiba o viata sexuala destrabalata? Bunul simt va fi inlocuit de niste notiuni cretine, pe care acesti tineri needucati de parintii lor oricum nu o sa le respecte. Cel mai bun contraceptiv e buna educatie, abstinenta.”

Bine, cetățeanul cu comentariul cam arată a abstinent, adept al zeului Onan, dar să nu fim răutăcioși, zic, că nu e vina lui. Nfine, citiți și minunați-vă singuri.

Dar partea cea mai tristă rămâne cea despre care ziceam la început: din cauza sectanților de genul ăsta, 60 de spitale din România refuză întreruperea de sarcină la cerere. Ceea ce mi se pare profund inacceptabil și mai este și ilegal.

Sursa foto

137 de păreri la “Sectanți moderni: militanții anti-avort

 1. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 17 Thumb down 108

  • Mă așteptam să apară comentarii de genul, dar chiar primul, nu. Wow!

   Comentariu beton! Thumb up 47 Thumb down 8

  • Șefu’, îl obligă legea și taxele alea pe care le plătim. Știi cum zic?

   Comentariu beton! Thumb up 52 Thumb down 5

  • @Ion: Si cam pe unde anume in articol ai vazut ceva despre a obliga medicii sa faca asta? 😈

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 6

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 23 Thumb down 50

  • Doamne, ce mentalitati, ma ia capul. Nici nu mai am nevoie de cafea. Sa inteleg, @Ion, ca o femeie violata e vaca? O femeie care are sarcine cu probleme e vaca? Se rupe prezervativul, esti vaca? Atat de inapoiati sa fim? Parca isi doreste cineva sa faca avort doar asa, ca-i distractiv.

   Comentariu beton! Thumb up 36 Thumb down 9

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 11 Thumb down 41

  • Ești superb. În lumea ta există doar alb și negru. “Stii ca risti o sarcina nu te futi.” – superb, absolut superb. Desigur, ar fi o totală pierdere de vreme să-ți explic că niciun contraceptiv de pe lumea asta nu-ți garantează protecție sută la sută. Stii ca nu ești protejat sută la sută, nu te fuți, nu? Hai că aproape am râs. Voi, ăștia, unde trăiți?

   Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 11

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 5 Thumb down 26

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 9 Thumb down 23

  • Șerif, ești atât de amuzant. Uiți un amănunt, puii ăia s-au născut. N-aș avea nimic împotrivă să-i întrerupă cineva sarcina pisicii sau cățelei, tocmai ca să nu se ajungă în situația descrisă de tine. Prinzi diferența?

   Comentariu beton! Thumb up 28 Thumb down 5

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 8 Thumb down 19

  • Șerif, păi nu vrei tu matale să faci o petiție și să schimbi legea? Pentru că la ora asta legea spune că până la 14 săptămâni suntem ok să cerem întrerupere de sarcină. Așa, după ce faci tu petiția și schimbi legea, te aștept aici sa mă iei cu întrebări din astea filozofice.

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 5

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 9 Thumb down 24

  • Corect. Bine că înseamnă că poate să nu respecte legea pe banii mei și pe taxele mele.
   Și da, ai dreptate, o femeie poate să rămână gravidă numai pentru că “s-a distrat”. Ți-a plăcut sa te distrezi, nu? Atunci pune mâna si fă copilul.
   Sunt speechless.

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 5

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 2 Thumb down 15

  • Să-l citez pe marele Caragiale “ ești un dobitoc treci înapoi in banca”

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 4

  • Sunt femei care considera avortul un tip de contraceptie si fac avort la fiecare sarcina, doar pentru ca fie ele, fie partenerii lor nu vor/nu stiu sa foloseasca metode contraceptive. Sunt femei care sunt violate si raman insarcinate chiar si dupa ce iau pastila de a doua zi. Sunt femei care au sarcini cu probleme care le pun viata in pericol. Sunt femei care raman insarcinate dupa ce o metoda contraceptiva a dat gres (s-a rupt prezervativul). Intelegi @Ion ca nu poti generaliza si ca fiecare caz de avort poate avea o poveste si motivatie diferita in spate? Nu este legal ca medicii din sistemul de sanatate public sa refuze sa faca un act medical pentru care sunt angajati. A, ca ar trebui ca serviciile medicale sa includa si consilierea femeii si cuplului cu privire la avort si metode contraceptive, ca fiecare avort ar trebui tratat, atat de medic cat si de femeie/cuplu, ca ceva important, care are consecinte atat fiziologice cat si psihologice si nu e ceva trivial, ca trebuie sa insistam pe preventie cat mai mult, pe educatie sexuala, pe consiliere de specialitate, da, toate astea ar trebui si ele sa se intample in acelasi timp… dar mai e mult, foarte mult pana acolo…

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 2. Dacă prostia ar durea… Mare filozofie sa naști copilul nu e da să l crești e mai greu. Ii trebuie dragoste , lucruri, nenumarate chestii… Deci ori e pe alta planetă ori e proastă de bubuie…

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 4

 3. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 23 Thumb down 33

  • Și cum afli despre mijloacele de contraceptie dacă educație sexuală în școli nu există? Sau ce faci dacă rămâi gravidă în urma unui viol? Că mi-e tare teamă că violatorii nu folosesc prezervative.

   Comentariu beton! Thumb up 46 Thumb down 6

  • Ah, încă ceva, cu toate mijloacele de contracepție, se mai întâmplă accidente. Well…

   Comentariu beton! Thumb up 35 Thumb down 4

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 10 Thumb down 34

  • Când ajungi să faci avort la cerere, deja ai o situație excepțională.

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 7

  • @Ioana, nici un mijloc de contraceptie nu e infailibil. De aceea e ok sa ai alternativa asta. Si un spital de stat, care functioneaza pe taxe si impozite, ar trebui sa-ti ofere alternativa asta. De la un spital sponsorizat de biserica nu ceri asta…WAIT. Exista asa ceva? 😑

   Comentariu beton! Thumb up 37 Thumb down 3

  • @Ioana, traiesti in lumea ta perfecta, nu? Ca atunci cand vine sotul din dotare bat ca porcu’ si putin abuzeaza de tine mda, intai si intai se gandeste la prezervativ si dupa aia ti-o trage. Ai idee cate femei sunt abuzate in celula aia a lor care se numeste familie? Da’ ai idee ca si oamenii care nu au dupa ce bea apa fac sex? Astia nici nu stiu cum arata un prezervativ sau ce e aia mijloc de contraceptie, chiar daca si-ar dori asa ceva ma simt obligata sa iti repet, nu au bani de contraceptie.,,Cu putina educatie?” Cand ai fo ultima oara la sat sa le faci tu putina educatie, ca primarul sigur nu le face iar mamaica e la fel de needucata in privinta asta (si crede-ma ca sunt si oameni minunati dar educatia asta sexuala nu zboara peste lanul de porumb si nci la cafeaua de dimineata peste gard cu vecina ?

   Comentariu beton! Thumb up 53 Thumb down 5

  • @ioana, tu stiai ca la baza roata a fost patrata? de-a lungul timpului s-au tocit colturile si s-au prins oamenii….ei, cam asa si cu mijloacele informationale din ziua de azi; nu mai e nevoie sa treaca timp pana sa se prinda lumea.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 4. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 14 Thumb down 35

  • ȘI? Asta nu tor situație excepțională e?

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 5

  • @Mihai, ai deschis o cutie a Pandorei…
   va fi o postare dezbatuta intens, cu multe puncte de vedere, care nu vin neaparat in demolarea ideii de la care tu pornesti…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 7

 5. Ăla din poză (din dreapta) şi arată a bărbat adevărat.

  Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 3

 6. A făcut cineva o solicitare scrisă la spitalele alea? Că mă întreb ce ar răspunde. Bine, ştiu că uneori nu e timp să aştepţi după răspunsul lor, dar aş fi curioasă cum motivează ÎN SCRIS răspunsul.

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 3

  • @ady, păi exact la acest articol face referire doanișoara autoare în tot textul ei. N-ai intrat să citești?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

  • @Mihai, mi-am închipui că la acest articol face referire. sincer, n-am intrat să citesc și articolul domnișoare pro-life, c-am citit o parte din comentariile de pe fb de la articolul inițial și zău dacă aveam chef să mi se facă iar greață, să mă doară capul și să mă ia cu tremurici de nervi, toate în același timp.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

 7. Avem 60 de spitale ? E ceva… !

  Comentariu beton! Thumb up 28 Thumb down 3

 8. E plina lumea de idioti si ignoranti. Am incercat sa ii las un comentariu „virulent” cu cateva intrebari si „sugestii” pe blog (ca pe FB nu am avut acces la comentarii. Pare ca nu s-a trimis inca. Nu ma mir…. Pacat ca „activistii” astia tind sa se multiplice – sunt convins insa ca s-ar imputina vizibil daca ar fi obligati sa raspunda LEGAL pentru toti copii nedoriti nascuti (adica sa zica mama „il fac mai, da’ semnati o hartie ca il cresteti voi, iar daca nu va iau toti banii si proprietatile si faceti puscarie pe viata”) sau pentru femeile care sufera din cauza unor medici care NU RESPECTA LEGEA!
  Gata! Ma opresc aici!

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 7

  • Exact
   Ăștia toți urla sa nu se mai facă avorturi dar cu copiii deja apăruți care sunt sălbăticiți de foame ce se întâmplă?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

 9. Doctorii respectivi lucrează la spitale de stat unde se practică cele mai mici tarife pentru întrerupere de sarcină la cerere. Sunt saloane întregi de femei a căror unică metodă de contracepție este avortul. Nu comentăm prea mult motivele dar nici nu bine să ne imaginăm exclusiv violuri sau alte motive excepționale.

  Cam asta ar fi, cât se poate de obiectiv, mediul de lucru al medicilor în discuție.

  De aici, poate apare orice deviere, inclusiv “sunt bugetari deci să chiureteze când li se cere”, abordare absolut sinistră.

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 9

  • Da, dar problema e ca si femeile care nu folosesc avortul ca metoda unica au de suferit din cauza asta. Se poate intampla ca metoda clasica de contraceptie sa nu fi functionat. Cand se intampla asta, cuplul decide fie sa pastreze copilul, fie sa nu il pastreze, pentru ca nu il pot creste acum.
   Nu cred ca e mai bine sa il nasca si sa il lase prin orfelinate – cel putin nu in RO. Plus ca nici sarcina nu e chiar ceva floare la ureche, mai ales daca nu e ceva ce iti doresti.

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 3

  • @Vali,
   Pentru medicii respectivi nu-i acceptabilă scuza asta. Tot așa, să zicem, și operațiile de apendicită se fac pe bandă rulantă și probabil sunt gratuite la stat. Ce-ar fi să fie ”redirecționate” spre alea private?

   Ești medic într-un spital de stat? Atunci prestezi conform legilor și regulilor acelui spital.

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 10

  • poate pt unele/multe dintre femeile alea avortul e singura metodă contraceptivă pe care o cunosc (chestie de educație) și/sau singura pe care și-o pot permite.
   mă gândesc la toate femeile alea de prin sate/orașe foate mici care n-au bani nici să cumpere mâncare la copii. prezervativele costă destul (bine, e 10 lei pachetul de 10 la lidl, dar nu e lidl peste tot :), iar restul sunt scumpicele) și magazinele sătești nu aduc așa ceva. iar drumul la oraș costă, nu poți să rogi vecina care se duce cu treabă că te vorbește tot satul și te spurcă popa duminica în biserică. asta dacă bărbatu’ acceptă să folosească.
   pilulele, iar. trebuie drum la oraș, mai întâi la medicul de familie să-ți dea trimitere (mulți n-au medic de familie) la ginecolog, sunt necesare unele analize și investigații homonale, că ți se prescriu contraceptive nu faringosept și alea costă (fie nu sunt acoperite de asigurare, fie s-a terminat plafonul), iar pilulele în sine costă.
   iar educația! când eram eu foarte tânără, cam între 17 și 20 de ani, mi-a povestit la un moment dat bunică-mea de vecina x (de vârsta mea, sau vreun an mai tânără, nu mai știu exact) se mărita în mare grabă c-a rămas gravidă. eu, copil prost, am început să perorez despre mijloacele contraceptive și că ”ce proastă a fost aia”. când au venit ai mei, bunică-mea a tras-o pe mama de-o parte ”uite ce știe A, tu știi că ea știe asta?” maică-mea a căzut din pod ”da, știu, de la mine știe, eu i-am spus”.
   să zic cum mi-a vorbit bunică-mea despre menstruație?! ”o să înceapă să plângă păsărica, vezi că ai vată în dulap”. dacă n-aș fi avut deja menstruație deja de vreo 2 ani la momentul ăla n-aș fi înțeles nimic.
   hai să vedem un pic mai departe de bula noastră de oameni cât de cât educați, cu acces la resurse de informare și oarece bani.

   Comentariu beton! Thumb up 36 Thumb down 3

 10. La fel ca fiecare si cei ce refuza sa faca avort au dreptul la liber arbitru!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 14 Thumb down 19

  • Nu, boss, că eu nu vorbesc despre doctori, eu vorbesc despre SPITALE unde se refuză avortul la cerere. Că liberul arbitru merge totuși doar până la “te obligă legea”. Ești spital de stat și e legal să ceri întrerupere de sarcină, o faci, că de-aia există legi, ca să nu ne tocmim.

   Comentariu beton! Thumb up 31 Thumb down 7

  • Asa cum in celelalte medii, nu poti refuza proiecte pentru ca nu iti convine tie ceva, mi se pare normal ca si la spital sa fie la fel. E ca si cum un estetician ar refuza sa faca implanturi pentru ca el prefera natural. Unde-i lege nu-i tocmeala. Si e pentru toti. 🙂
   P.S.: @Mihai, foarte multa vreme nu am mai comentat pe aici, dar articolul asta m-a activat :))

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 5

  • Institutia, spital, nu poate refuza, dar ce faci daca toti doctorii din acel spital refuza sa faca avortul pe motiv de constiinta. Pur si simplu nu vor sa intrerupa o viata. Asta in cazurile normale cand avortul nu pune in pericol viata mamei.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 9

  • Păi ce să faci, le desfaci contractul de muncă pentru insubordonare. Punct.

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 7

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 5 Thumb down 24

  • @Robert, as zice mai degraba ca am o parere diferita de a ta si de a celor care au ochelari de cal, dar pot trai lejer cu asta, multumesc de grija 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 4

  • Problema e ca aceiasi medici care refuza sa faca o inrerupere de sarcina la un spital de stat sunt angajati la privat si acolo o fac pe bani multi. Ipocriti.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 11. De fapt ce să ne mirăm, în Polona au ars în public cărţi din seria Harry Potter. Fanatismul e o nenorocire.

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 5

 12. “Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere”. Mie îmi place asta. Mortal…..ca nașterea la o vârstă fragedă? Mortal… ca modurile de debarasare de copil, după naștere? Mortal… Ca avorturile făcute acum n ani, când avortul era ilegal? Mortal… Ca efectele psihologice pe care procesul nașterii le poate avea asupra femeii? Mortal…ca modul de creștere a unui copil nedorit? Și altele, și altele, și altele …
  Ca sa nu mai zic că pe prospectul pentru majoritatea medicamentelor, e și moartea o reacție adversă posibilă…🤷🤷🤷

  Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 3

  • Absolut de acord. Sunt destule situatii in care o moarte rapida este preferabila alternativei! Sa recunoastem asta si sa nu fim ipocriti.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 3

 13. In privinta avortului, sunt clar pro-choice. In acelasi timp sunt si pentru dreptul medicilor de a refuza sa efectueze un avort, medicul depune un juramant sa apere viata si daca el considera ca un avort intra in contradictie cu juramantul depus, e dreptul lui sa refuze, indiferent ca lucreaza la un spital de stat sau privat.

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 12

  • Sigur că da. Dar poate că medicul ăla crede în ceva ce nu-i permite să-ți scoată apendicele și te lasă așa până faci peritonită și septicemie. Că, na, dacă nu-i permite conțiința, nu-i permite.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 19 Thumb down 14

  • Nu e chiar asa. Medicul nu are voie sa ia o decizie care sa iti puna viata in pericol, adica sa refuze sa te opereze de apendicita, asta ducand la complicatii.

   Insa are voie sa refuze sa faca un act medical ales de pacient care contravine principiilor lui.

   De altfel, eu sunt pro-alegere. Si sper sa existe medici care sa faca asta in conditii bune. Pentru ca legal sau nu avorturi tot se vor face. Cu mai multe sau mai putine femei moarte sau mutilate ca urmare a unor avorturi facute cine stie cum.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

 14. Ma, ca tot ati deschis cutia pandorei, si e chestia asta cu ,,medicii au tot dreptul de a refuza intreruperea unei vieti”. Nu prea stiu cum sa interpretez asta pt ca in strainatate, unde se duc multi dintre medicii nostri sunt obligati sa respecte cerintele pacientului, care de multe ori cer sa nu fie resuscitati, deci e tot o intrerupere a vietii cuiva care are sanse sa traiasca. Problema e ca acolo legea functioneaza si tu medic, trebuie sa respecti un contract (o lege)indiferent ca ai alte conceptii despre viata.Sa mai discutam de tarile unde e legala moartea asistata( Elvetia, Belgia, Olanda si in Oregon S.U.A.)? Sa vorbim de medicii care in cazul in care iti descopera o sarcina cu probleme (copii cu dizabilitati) iti recomanda intreruperea, oare acolo nu se mai pune problema moralitatii? Oare crede cineva ca o femeie care ajunge sa faca o intrerupere de sarcina e fericita?

  Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 6

  • Sunt cazuri si cazuri. Motivele pot fi diferite dar in esenta nu cred ca o entitate de stat iti poate refuza un drept legal bazat pe motive religioase. Iti poate refuza un drept bazat numai pe aspecte legale.

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 6

  • Asa este Razvan , uite un raspuns la obiect ,,nu cred ca o entitate de stat iti poate refuza un drept legal bazat pe motive religioase. Iti poate refuza un drept bazat numai pe aspecte legale.” Lasa-ma pe mine femeie sa accept sa-mi duc acest pacat daca l-am facut, pt ca e pacatul meu…

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 3

 15. Din cate stiu eu Romania este inca stat laic ,spitalele de care vorbeste Mihai probabil sunt spitale de stat,avortul este legal pana la 14 saptamani de sarcina.Deci….despre ce vorbim aici?Ai alte convingeri religioase mergi si profeseaza intr un spital privat care ti permite sa ti urmezi convingerile.Atata timp cat esti platit din taxele noastre urmezi legislatia in vigoare.Cum ar fi acum astia care lucreaza la foc continuu sa refuze sa mearga la lucru in zilele de duminica si n toate alea cu cruce rosie in calendar.Cat despre problema avortului in sine ….a ne mai scuti domnii barbati cu parerile lor ,doar femeile pot decide ptr corpul lor ,nu barbatii ,nu politicienii sau talibanii aia cu agheazma.Hai ca m ai enervat de luni dimineata….Elenooo ,help …salveaza mi ziua

  Comentariu beton! Thumb up 42 Thumb down 7

  • @claudiooooo, vezi mai jos!😜

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

 16. E un subiect prea amplu si , daca analizam putin, fiecare are dreptate in felul lui. Nu poti fi nici pro, nici contra.
  Strict la subiect ” spitalul”, nu spitalul face intreruperea de sarcina, ci un medic. Nu poti trece in fisa postului la angajare ” sa fie de acord sa faca intreruperi de sarcina la cerere”. Medicul , indiferent ca e la stat sau la privat, trebuie sa poata decide si el ce face cu constiinta lui, pt ca juramantul si profesia lui sunt sa salveze viata.
  Motivele pt care alege o femeie sa opreasca o sarcina in evolutie sunt .. fara numar!
  Am vazut o emisiune ( cred ca Romania, te iubesc!), cu ce se intampla in mediul rural, intr-o zona mai saraca. Erau mame ce nascusera de curand,mame al nu stiu catelea copil, unele minore. In sat nici picior de medic. Stiau de contraceptie! Avusesera in sat un cabinet, candva. Acum, ca sa ajunga la medic, la oras, erau transportate cu masina unui ONG. O femeie spunea: vine acasa ( barbatul) baut , cu chef si daca nu stai iti mai iei si doua! Stim de contraceptie, dar de unde bani?! Trebuie mers la oras dupa reteta si daca-i cer barbatului bani, nu-mi da!
  Revenim in Bucuresti, unde in nicio scoala nu se face educatie sexuala. ” Arata-mi ca ma iubesti!” inca e de mare actualitate. Chiar daca am evoluat si informatia e sub nas, ma indoiesc ca un adolescent cauta din proprie initiativa ” efectele nedorite ale unui sex neprotejat”. Azi nu mai sunt subiecre tabu, e mai grav,parintii nu mai au timp pt copii!
  Revenim in viata de zi cu zi, unde inca exista mult deranj la ” mansarda”. Am intalnit: sa se protejeze ea daca nu vrea sa ramana gravida, daca raman gravida o lasa pe aia si ramane cu mine…

  Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 4

  • Legea spune că “viața” fătului începe de la 14 săptămâni. Ești doctor și conștiința ta îți spune ca legea greșește și că viața începe mai devreme? Te duci frumușel și te faci pictor sau îți faci cabinetul tău, privat. Nu mă prind de ce in cazul avortului este loc pentru “conștiință” în interpretarea legii, dar dacă io îl bat pe unul care agresa o femeie stradă și ăla moare, eu fac pușcărie deși conștiința mea mi-a spus ca femeia aia trebuie apărată și că nu am timp să sun la 112 dacă vreau să mai trăiască. De ce într-un caz conștiința e mai presus decât legea și în celalalt nu?

   Comentariu beton! Thumb up 42 Thumb down 9

 17. Aveai chef de scandal luni dimineață, nu? 🤣🤣
  Teoretic ar trebui să fie simplu: ești doctor la spital de stat și ești obligat prin lege să faci chestia asta? O faci sau zbori de acolo.
  Practic, ești doctor la spital de stat în România Evului Mediu unde respectarea legii e strict facultativă? Nu faci decât ce ai tu chef.
  Restul sunt discuții degeaba asupra cărora ar trebui să revenim doar în momentul în care unul dintre acești doctori va primi un mare șut în cwr. Nu se va întâmpla niciodată.

  Comentariu beton! Thumb up 28 Thumb down 5

  • Ai dat click spre articolul din Libertatea? Să vezi spitalul ăla din Iași cu biserică în curte?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 4

  • @Mihai, foarte multe spitale au biserică în curte. N-am dat click. Mi se rupe de convingerile religioase.
   Dacă pe mine convingerea religioasă mă obligă să nu muncesc lunea, cam cu ce putere a jetului s-ar pișa pe mine șefu’? 🤣
   Sau dacă convingerea mea religioasă mă obligă omor anumite rase (cc. Adolf, Stalin și alții) înseamnă că e ok?
   Evul Mediu, șerif! Popi, șamani, vrăjitoare, stabor, baroni locali, sclavi, secte, argați, cămătari, săbii… Plm! Ce civilizație, ce modernism? Ai uitat de ăia care au îngropat porci ca să nu se ridice moschee nu știu unde? 🤣
   Repet ce am zis mai sus: teoretic subiectul nici nu ar trebui să existe dacă s-ar respecta legea.

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 4

  • Exact….unde i lege nu i tocmeala…sau asa ar trebui sa fie si atunci asta ar fi un fals subiect

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

 18. N-am înțeles niciodată de ce se bagă statul, politica, activiștii, religia pe problemele strict intime și personale ale cuiva (oricine), atât timp cât acele probleme nu afectează zona socială/societatea.

  Femeile vor să facă avort pentru că nu-și doresc copiii (motivele lor, nici măcar nu trebuie să se justifice!). Pe cine afectează faptul că NU se nasc niște ființe nedorite? Pe cine? Oricum suntem prea mulți pe pământ. Și prea haotici…

  Ăștia cu pro-life, pro-toate-alea, ce-aveți, fraților?! N-aveți altă treabă decât să vă băgați nasul în viața altora? Dacă sunteți pro-life, adunați toți copiii străzii și creșteți-i voi. Că ăia îs deja născuți și se chinuie să supraviețuiască.

  Comentariu beton! Thumb up 57 Thumb down 3

  • Îți spun eu ce au. Bani foarte mulți în spate care trebuie cheltuiți.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 3

  • Dacă sunt așa mulți bani, de ce naiba nu-i direcționează către educația și cultura celor deja născuți…

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 3

  • Pentru că este mult mai ușor să conduci oameni needucați care cred în prieteni imaginari.

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 5

 19. Eu as face o ancheta jurnalistica, sa vedem cati dintre medici cu probleme de constiinta in spitalele de stat, brusc nu mai au remuscari in clinicile private. Nu cumva invoca motive religioase pentru ca nu primesc destui bani?
  Fara educatie in scoli si fara obligativitate scolara pana la clasa a 8-a nu ai sanse sa educi oamenii sa realizeze implicatiile faptelor lor.

  Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 5

 20. Uite de-asta nu vreau eu să plătesc taxe! Pentru că pe banii mei respectarea legilor e facultativă.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 4

 21. ARTICOLUL 34 din codul de deontologie medicală al Colegiului Medicilor din România, din care eu cam înțeleg că medicul poate refuza legal efectuarea unui avort, dacă acest lucru nu pune în pericol viața sau sănătatea pacientei.
  ”Refuzul acordării serviciilor medicale
  (1) Refuzul acordării asistenței medicale poate avea loc strict în condițiile legii sau dacă prin solicitarea formulată persoana în cauză îi cere medicului acte de natură a-i știrbi independența profesională, a-i afecta imaginea sau valorile morale ori solicitarea nu este conformă cu principiile fundamentale ale exercitării profesiei de medic, cu scopul și rolul social al profesiei medicale.

  (2) În toate cazurile, medicul îi va explica persoanei respective motivele care au stat la baza refuzului său, se va asigura că prin refuzul acordării serviciilor medicale viața sau sănătatea persoanei în cauză nu este pusă în pericol și, în măsura în care refuzul este bazat pe încălcarea convingerilor sale morale, va îndruma persoana în cauză spre un alt coleg sau o altă unitate medicală.”

  Pe de altă parte, orice femeie în România are dreptul legal de a face avort la cerere, în condițiile în care fătul are sub 14 săptămâni.
  Și conform acestui raport al celor de la Centrul Filia https://cdn.edupedu.ro/wp-content/uploads/2019/06/Raport_Avorturi_2019-1.pdf, avem minim 51 de spitale de stat în care nu se fac avorturi deloc, minim 30 de spitale în care nu se fac avorturi în timpul sărbătorilor religioase și minim 40 de spitale în care se fac avorturi oricând. Zic minim, că nu au răspuns întrebărilor toate spitalele.

  Așa că eu nu cred că problema aceasta trebuie pusă în primul rând pe umerii medicilor, ci mai ales de la umerii directorilor de spitale în sus, care ar trebui să se asigure că există în unitățile spitalicești pe care le păstoresc condiții, dacă nu optime, măcar minime, pentru neîncălcarea drepturilor legale ale pacienților.

  Că întreba cineva mai sus de motivele invocate de către spitale pentru neefectuarea avorturilor, pe lângă cele specificate în raportul de mai sus, la Vaslui: nu se fac avorturi la spitalul județean pentru că medicii care respectau acest drept al pacientelor au intrat în închisoare pentru șpăgile cerute și primite în acest scop.
  Ce să faci, al naibii de greu cu pârdalnicele astea de lege și, mai ales, moralitate…

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 5

 22. Ce frumos a deviat discutia de la ura anti drept femeia de a alege ce face cu trupul/viata ei in urmatorii 18 ani la ura impotriva medicicilor.Ca sa precizam :exista casa de asigurari de sanatate care are contract cu spitalele.Si de cativa ani nu mai scrie in acel contract cnas-spital “decontam avort la cerere”.Asa ca vine curtea de conturi si imputa medicilor sume…E mai simplu sa spuna medicul “am constiinta” decat “nu platesc avortul uneia care vrea in postul pastelui/craciunului sa intre curata”.Pentru ca o cutie de anticonceptionale(cele mai ieftine ) e 30 ron asa cat cel mai ieftin abonament telefon si internet.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 11

  • Pur și simplu nu sunteți capabili să înțelegeți că există oameni care habar nu au ce să facă cu prezervativele sau cu anticoncepținalele, pentru că în țara asta lipsește cu desăvârșire educația sexuală. Pur și simplu nu reușiți.

   Comentariu beton! Thumb up 31 Thumb down 8

 23. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 7 Thumb down 15

 24. 1. Educatie sexuala in scoli incepind cu clasa a-6-a

  2.Educatie sexuala din poarta’n poarta in TOATE satele si localitatile cu 1 singura scoala, inclusiv pentru adulti

  3.Automate cu prezervative / pastile anticonceptionale ( asta poate fi o prostie) in locurile de “risc’ (localuri / caminul cultural / etc)

  4.Constientizarea ca exista solutii ALTERNATIVE la un posibil avort

  5.Dupa toate aste, POATE o discutie despre o EVENTUALA restrictionare a avortului la cerere

  666. Inca nu suntem in Gilead! INCA…

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 5

 25. Moamă! Peste 60 de comentarii în 3 ore. Subiect fierbinte nu glumă.
  Citeam pe aici să facem educație sexuală acasă copiilor din dotare.
  Bifat!

  Cazul 1: cred că avea vreo 3 ani copilul, când a intrat peste mine în baie și m-a văzut stând pe wc. Ce faci acolo? Pipi. Pipi?! Păi nu-ți atârnă cucu’ în veceu? N-am cuc. Am păsă. Păsă cu aripi?? Ia du-te la tac-tu să-ți explice el.

  Cazu 2: ultima dată l-am spălat când avea vreo 6 ani. De ce? Pentru că îl spălam stând în genunchi lângă cadă, în timp ce el stătea în picioare. Și la spălat foloseam un trandafiraș d-ăla de nailon. După ce am tetminat și voiam să-l limpezesc, mi-a zis să-l mai spăl o dată pe burtă și la cuc că se simte nespălat. Am executat, dar tot insista. Eh, ‘tu-ți mămăliga mă-tii de copil… l-am scos din cadă una-două. După vreo două ore l-am întrebat de ce insista. Mi-a zis că simțea așea o durere în genunchi dar îi plăcea. M-am dus la ta-su și i-am zis: de azi îl speli pe fii-tu că am început să-l excit.😂😂

  În ceea ce privește avortul sunt de acord cu el. Și nu neapărat că NU suport să mi se spună ce să fac, ci pentru că până la anii mei am cunoscut persoane care mă făceau să mă întreb: mă, cât de mult și-o fi dorit mă-sa să aibă un copil? Și acum o avea regrete?

  Și o să închei într-o mină serioasă. Pe mine mă pune serios pe gânduri faptul că scriptura prinde din ce în ce mai multă putere în comparație cu legea.

  Comentariu beton! Thumb up 41 Thumb down 6

 26. Cea mai enervantă este dualitatea care arată că nu le pasă de pruncii nenăscuți, ci de căcaturile lor creștinopate, cum bine precizezi activiștii anti-avort sunt și anti-educație sexuală la adolescenți și anti-contracepție.

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 4

 27. Meteo : București: 22°C, atmosfera se încinge…

  Din păcate mama proștilor e mereu gravidă… și nimic.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 14 Thumb down 10

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 3 Thumb down 16

  • Pt. Ion,
   Mulțumesc de răspuns.
   Oricum, dacă nu ești medic, preot sau femeie, nu văd de unde înverșunarea asta pe avort.

   Și să știi că nu! Când o femeie s-a culcat cu tine n-a admis decât că se culcă cu tine – și poate-a zis în gândul ei ”sper să nu rămân…”

   Iar dacă s-a culcat cu tine având ca scop să facă un copil cu tine, atunci faci parte dintre cei ușor șantajabili (”fac un copil care e al tău, deci trebuie să ne căsătorim”). Oare ți-ar conveni ca altcineva (ea) să-ți decidă soarta și viitorul? Că poate n-ai vrea-o pentru tot restul vieții, dar iată, te ”leagă”.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

 28. salutare
  eu am facut 2 avorturi medicale. Primul cu anestezie locala care se pare ca nu prea a functionat si barbatul meu mi-a zis ca se auzea de pe hol cum ii spuneam medicului sa termine o data; al doilea l-am facut cu anestezie generala.
  Problema mea e o mutatie genetica care ma impiedica sa tin sarcina. Asta am aflat dupa ce am facut analize complicate (pe banii mei, fireste).
  Oameni buni, avortul nu e funny! E o trauma! si cine il face, il face de nevoie, nu de placere!
  Sunt, intr-adevar, femei care fac avorturi mai dese din lipsa de educatie, dar medicul care le face de ce nu le explica? de ce nu se ofera sa le monteze sterilet? Eu cred ca ar trebui finantate campanii pt prevenirea sarcinilor si pt ajutor efectiv cu mijloace contraceptive
  E foarte simplu sa spui sa foloseasca un adolescent prezervativul dar ati vazut cat costa un pachet? Daca s-ar da gratuit ar fi mult mai des folosite. Pe bune, prezervativele ar trebui sa fie mai ieftine decat semintele
  Parerea mea

  Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 4

  • Nu vrei să-i explic asta și lui @Ion? Da, știu, scuze, era o întrebare retorică, @Ion ți-ar răspunde “dar n-ai știu ca ai mutație genetică când te-ai futut”? Well…

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 2

 29. Cu scuzele de rigoare pentru Mihai…ba ioane tu esti absolut cretin. Cum ii poti compara pe aia de arunca puii de animale pe garla, pui care pot fi crescuti binemersi de mama lor, CA SUNT PUI DE ANIMALE, NU AU NEVOIE DE CASA, PAMPERSI, BANI, BIBEROANE, PAT, MEDIC, PRODUSE DE IGIENA, BANI, CINSPE RANDURI DE HAINE SI INCALTAMINTE, JUCARII, MEDIC, ANALIZE, VACCIN, MEDICAMENTE, HAINE, SCOALA, BANI, EXCURSII, SPORT, SCOALA, BANI, MEDIC, SCOALA, BANI, HAINE ETC ETC ETC Etc cu un avort!!! Puii aia aruncati pe garla au nevoie strict de laptele mamei si un petic de pamant sa doarma. Atat ! A ok, ca sunt oamenii nenorociti ca nu isi sterilizeaza animalele e alta discutie, dar da, aia de arunca pui de pisica si caine in apa sunt criminali pentru ca ei nu dau nici un leu si nu depun nici un efort in a creste acei pui, sunt multe cazuri cand nici macar nu stiu ca le-a fatat cateaua pana cand puii incep sa se plimbe prin curte.
  Pana cand nu ti s-o dezvolta tie un aparat reproducator feminin, ce ar fi sa te duci frumos inapoi in grota din care ai iesit, cu siguranta prea devreme, si sa nu mai vorbesti tu despre femeile care aleg sa faca avort. Si chiar as vrea sa ai parte de situatia de a fi tu batut, luat pe la spate intr-un boschet si dupa sa vedem daca dai fuga la farmacie sau medic a doua zi dimineata. Tu cati potentiali copii ai omorat pana ai convins o femeie sa faca sex cu tine?

  Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 5

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 5 Thumb down 30

  • Aah, cea mai buna replica, scurt si la obiect…la fel cum ti-ai ucis tu potentialii urmasi.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • @Ion,
   După replica asta cretină, io te-aș castra. Ca să fie pământul ăsta ferit de moștenitori ca tine.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 5

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 2 Thumb down 17

  • @Ion, pentru că nu e un copil? Copil e doar ce trece de 14 săptămâni. Sincer, cred că singurul cretin de pe aici ești tu. Dar, na, știi cum e, când ești prost tu nu știi, e greu doar pentru cei din jur.

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 3

  • @Ion,
   Întrebare (serioasă!): de ce ești tu (și alți bărbați așa-ziși ”pro-life”) atât de preocupat de problema avortului? Cum te afectează pe tine dacă femeile fac sau nu fac avort?

   P.S. nu sunt malițioasă, chiar nu înțeleg.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • Esti din nou cretin si efectiv nu intelegi ca avortul de cele mai multe ori se face pentru ca nu exista toate acele lucruri NECESARE si OBLIGATORII pentru cresterea unui copil si da, daca nu vrei sa aiba o viata de rahat si eventual sa il omori pe la trei, patru ani, ca in mortii ei de treaba, nu ti-ai permis sa il tratezi de nu stiu ce rahat de boala, sau pentru ca nu l-ai dat la scoala si ajunge sa dea in cap sa faca bani si isi ia un cutit in gat in puscarie, mai bine sa nu ajunga pe lume deloc. Da esti prea prost sa intelegi asta si faptul ca tu ai facut primul comparatia cu uciderea un animal, care, repet, este omorat in ciuda faptului ca omul ala nu are nici un drept sa faca asta, fiindca sunt doua specii separate si el nu are nici un aport in reproductie, hranire si o face pe simplul motiv ca „pai ce sa fac eu cu atatia caini”.
   Banuiesc ca stii ca si animalele isi omoara unii dintre pui in momentul in care simt ca nu vor fi capabili sa supravietuiasca? Diferenta e ca la oameni poti face alegerea asta cat nu are forma de om, constiinta samd. Pentru ca nu stiu cine e mai egoist: un idiot ca tine, care ca sa nu se simta EL vinovat de „crima” si-ar obliga partenera sa nasca, desi e rupt in cur si condamna copilul la o viata plina de pericole de ordin medical, financiar, social samd, sau cineva care se hotaraste sa nu aduca pe lume o persoana care va avea de suferit din respectivele motive, chit ca va purta pe constiinta acea fapta.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

 30. M-am gândit un pic la astea 14 săptămâni și m-am întrebat de ce nu mai multe, de ce nu mai puține. Ajutată și de un document al OMS, tind să cred că din considerente care țin de siguranța efectuării procedurii asupra femeii și sănătății ei și a diminuării riscului de expunere a medicului la cazurile de malpraxis, nu din cele care țin de momentul în care presupune fiecare că începe viața bebelușului.
  Personal la ambii copii am considerat că viața lor a început când le-am văzut și auzit inimile bătând, la ecografii. La băiat la 8 săptămâni, că atunci am descoperit sarcina. La fată, la 6 săptămâni și am avut un pic emoții, că la ecografia precedentă acest lucru nu se întâmplase încă.
  La 14 săptămâni un făt arată binișor ca ființa umană ce se va naște peste câteva luni, multe organe interne și externe funcționează deja, inclusiv sexul începe să devină vizibil. Iar procedura de avort implică aspirarea și dezmembrarea acestui ansamblu uman într-un mod care n-are cum să nu te afecteze și să nu te facă să-ți pui cel puțin niște serioase întrebări, fie că ești pacient sau doctor.
  Așa că eu pe acest subiect sunt ”pro” pe linie – susțin aplicarea legii și respectarea acestui drept al femeilor în orice spital de stat, susțin introducerea educației sexuale în școli, susțin și dreptul medicilor de a invoca articolul cela 34 din codul lor deontologic. Dar pe bune și, astfel, fără posibilitatea de a practica avorturi nici în privat, nici nicăieri, dacă e pe-așa. Eventual cu un document frumos semnat și predat la Colegiul Medicilor, sau orice autoritate care să centralizeze, valideze și protejeze aceste informații, de ce nu? Pe principiul că eu dacă aș fi doctor n-aș avea absolut nicio problemă cu asta, dar aș avea o super mare problemă să fiu obligată împotriva conștiinței mele (și nu neapărat din motive religioase) să execut o procedură care implică întreruperea bătăilor de inimă ale unei ființe umane în devenire, din motive care nu țin de o necesitate medicală.
  Oare greșesc dacă gândesc așa?

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 6

 31. Refuzul spitalelor de a efectua un avort vine mai degrabă din defectuoasa încadrare a acestei proceduri. Şi anume:

  – Avortul la cerere este legal din 1989, când s-a pus capăt abominabilului decret din 1966 (ce interzicea total avorturile) care a dus la moartea a 10.000 de femei din cauza întreruperilor de sarcină practicate în condiţii improprii. Aici vine întrebarea: de ce au riscat? Pentru că nu toţi oamenii vor copii, nu toate femeile vor copii fără număr sau nu vor un copil într-un anume moment al vieţii lor, etc. Şi aici nu mai au rost acuzaţiile pe şablonul: de ce a ajuns în situaţia respectivă? Motivele sunt multe: de la acel 1 % ghinion al metodelor contraceptive, până la categoriile sociale defavorizate care habar nu au să se protejeze, nu au bani (cum remarca cineva mai sus – pentru multe persoane costă mult pachetul de prezervative, costă mult şi 1 pachet de anticoncepţionale pe lună, etc) sau au un partener căruia nu-i pasă.

  – Ca şi act medical, avortul nu face parte din pachetul medical de bază, nici din pachetul medical de urgenţă. Ca atare, el nu este decontat ce casa de asigurări. Avortul este un act medical la cerere (atunci când nu pune în pericol viaţa mamei sau fătul nu e viabil din diverse motive). De aici începe încurcătura. Fiind act la cerere – se plăteşte către spital, nu către medicul care îl execută. Situaţie care evident, nu îi motivează pe medici. În plus, şi mai grav, asigurarea de malpraxis oferită de către spital medicilor nu acoperă procedurile la cerere. Asta ar însemna ca medicii să îşi facă adiţional o asigurare personală pentru aceste situaţii. Dar se pare că ori sun prea scumpe, ori unele societăţi de asigurări nici nu au această procedură (avort) trecută în lista actelor medicale pentru care oferă acoperire. Ca atare, mulţi medici refuză să efectueze acest tip de intervenţie.

  În concluzie, nu doar grupările religioase pun beţe în roată în acest caz, ci chiar legile haotice care, în loc să se completeze una pe alta şi să se susţină, crează de fapt un haos birocratic ajungându-se la paradoxul de mai sus: avortul e legal dar nu se înghesuie nimeni să-l execute deoarece, spitaliceşte vorbind, este doar un act la cerere, pe care un medic nu riscă să îl accepte. Pentru a pune punct acestei situaţii şi a putea fi cu adevărat reală legea avortului, acesta ar trebui inclus în pachete medicale de bază. Şi, având în vedere reversul medaliei – acela al situaţiei în care avortul nu se poate efectua în deplină siguranţă la un spital de stat – se poate ajunge din nou la statistici ca cele din cei 20 şi ceva de ani de decret criminal menţionat mai sus (decretul a fost, de altfel, ulterior încriminat şi în codul penal). În lumina trecutului este așadar destul de rezonabil ca avortul să facă parte din categoria serviciilor medicale de bază. Iar legea nu ar mai fi doar de florile mărului, ca acum.

  Cât despre avort:
  Nicio femeie sănătoasă la cap nu îşi doreşte să facă un avort. Iar procedura este dureroasă, are efecte adverse fizice şi psihice dureroase, creşte riscul de cancer ulterior sau poate duce la infertilitate. Cu toate astea, numărul femeilor care recurg la avort din propria voinţă este foarte mare. Pentru că psihic, material sau din punct de vedere al momentului în care se află viaţa lor nu îşi doresc să aibă atunci un copil. Alternativa o reprezintă copiii abandonaţi în maternităţi şi care ajung în orfelinatele groazei. Alternativa o reprezintă copii crescuţi fără cele mai elementare mijloace, chinuiţi şi urâţi de către propriii părinţi. Alternativa este o capcană în care cad şi copiii nedoriţi şi mamele lor. Avortul la cerere este o capcană în care a căzut doar femeia. Dar încă mai poate ieşi.

  Iar pentru anihilarea capcanelor:
  – educaţie sexuală şi de planning familial pentru toată lumea;
  – descâlcirea statutului anticoncepţionalelor care nu se pot vinde acum decât în farmacii – pentru a putea ajunge în cabinetele medicilor de familie şi oferite gratuit către persoanele ce nu au mijloacele necesare să şi le procure; pentru că, vă vine să credeţi? – un ong a vrut să finanţeze dotarea cabinetelor medicilor de familie cu contraceptive dar legal acestea nu au ce căuta decât în farmacii, iar proiectul a rămas momentan în aer.

  Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 3 Thumb down 21

  • @Ion,
   Întotdeauna vor fi şi specimene care vor abuza de orice li se oferă. Nu văd relevanţa postării tale.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

 32. Xenofilia prostește. Fătuca aia n-ar fi militantă anti-avort dacă n-avea access la internet sau nu asculta de toți străinezii care vorbesc cu accent.

  Părerea mea, xenofilia e o boală cruntă neurocerebrală.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 5

 33. Fiecare femeie este libera sa aleaga daca vrea sau nu sa aiba copii. Desigur, daca nu-si doreste, ideal ar fi sa aiba grija sa nu se intample, astfel incat sa nu ajunga sa faca avort. Mai ales pentru ca in ziua de astazi exista o multime de metode prin care te poti proteja.

  Si daca ajungi sa faci avort, nu ar trebui sa fii aratata cu degeteul. Exista multe motive pentru care poti alege sa refuzi ideea de-a avea un copil, motive pe care noi, cei din afara, nu le cunoastem si poate ca nici nu o sa ne straduim sa le intelegem. Dar, cum am spus, este dreptul fiecarei femei de-a alege. Personal, decat sa pastrezi un copil pe care nu ti-l doresti, sa-l faci iar apoi sa-l abandonezi, mai bine avortezi. Posibil sa gandesc gresit, nu stiu, nu sunt inca mama, dar asa vad eu lucrurile …

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

 34. Astăzi o să evit subiectul!
  Am citit câteva comentarii și… mă cam uit a prost cum de la un subiect simplu, un drept pe care îl ai și pe care unii refuză să ți-l exercite se ajunge la concluzia că dacă te fuți… e posibil să iasă un copil!
  Talent mai mare ca la român de a citi pe diagonală și de a înțelege ce vrea el nu cred că mai există. Aici recunosc și eu îmi mai exercit acest talent câteodată!

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

  • @BaGHeRa sa ti dea D zeu sanatate ca m ai ajutat sa ma dezincrancenesc ……exact asa e….citit pe diagonala si toti vorbim ,niciunul nu asculta …..ptiu ce nervi imi facui azi…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

 35. Ca de obicei, românul verde vede o problemă, dar o apucă de capătul greșit ca să o rezolve. S-au trezit acum că interzicerea avortului ar rezolva tot. Uită câte femei au murit sau au rămas mutilate pe vremea nenorocitului de decret. Nu văd câți copii au crescut urâți și învinovățiți de propriii părinți pentru nefericirea celor din urmă. Uită că, până la avort, ar putea exista educația sexuală, ar putea funcționa corespunzător cabinetele de planning, fix în zonele cu o populație predispusă la sarcini nedorite (eu, până acum, n-am auzit de asemenea cabinete decât în orașele mari, poate greșesc eu), ar putea fi promovate și facilitate metodele contraceptive. Rata avortului s-ar reduce de la sine, pentru că ar fi destule filtre până acolo. Ar fi mai puține femei traumatizate, dar și mai puțini copii nedoriți și neiubiți.

  Cu siguranță femeia are dreptul de a dispune de corpul ei. NIMENI, sub nici o formă, nu mă poate obliga sau nu îmi poate ataca dreptul MEU de a decide ce fac cu corpul MEU. În fața conștiinței mele răspund eu și numai eu.

  Ca instituție publică, să interzici un drept legal e… pentru mine e o surpriză că nimeni nu a făcut un denunț penal împotriva spitalelor și managerilor respectivi. Până la urmă, e o îngrădire a accesului la servicii medicale.

  Paradoxul legat de avort e că se lovesc cap în cap două alegeri. A femeii și a medicului. În orice lume normală, ambii ar trebui să aibă dreptul să aleagă, fără să fie înfierați pentru asta.

  Dacă există vreun medic care are o problemă cu a efectua avort la cerere într-un spital de stat, dar nu are nici o problemă în a face asta într-un spital privat, merită să-și piardă și parafa și libertatea. Pentru că urmărește doar maximizarea profitului personal pe seama vulnerabilității unor femei.
  Dacă, însă, un medic refuză să efectueze avort la cerere, pentru că asta îi dictează conștiința, de ce dreptul său la alegere e mai puțin „valabil”? Și cine decide asta? Unde tragem linia în susținerea dreptului la alegere?

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 3

 36. Bai nene nu stiu unde ii gasesti pe toti “oamenii astia speciali” ……. si desi sunt total de acord cu tine eu cred ca nu merita o extra popularizare prin articolele tale. Stii ideea, orice discutie chiar negativa, tot reclama face “obiectului” respectiv ….. Acum vorba lu’ Radio Guerrilla (ca sa ii parafrazez), stim ca “cititorii tai e mai destepti decat ai altora” dar totusi.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 6

 37. Articolul respectiv este o amestecătură fără nici o noima. Fătuca respectiva și oricine este anti-avort sunt niște dobitoci care au uitat ce s-a întâmplat înainte de 89.
  Mulți americani sunt habotnici cu privire la avort, dar aia măcar pot zice ca nu stiu cum este sa se interzică avorturile. Romanii care sunt anti avort nu au nici o scuza. Noi am trăit pe pielea noastră ce înseamnă sa fie avorturile interzise. Nu avem nici o scuza pentru habotbicie.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 1

 38. În cazul avorturilor, până la 3 luni de sarcină, nu e vorba de ”copil nenăscut”. E o aglomerare de celule. După 3 luni se cheamă fetus.
  Iar să fii contra educației sexuale, a contracepției și a avortului mi se pare o trecere cu tancul rusesc peste drepturile femeilor. La fel cu aceea comisă de regimul ceaușist în 1966.
  Avortul este traumatizant, fizic și psihologic, pentru majoritatea femeilor. Nici o femeie nu se trezește dimineața să-și spună mamă, ce-aș mai face un avort, grozav de bine m-am simțit cu chiureta pe dinăuntru, senzații tari, românești. Se întâmplă. Din n motive. Pentru că a naibii natură, care a făcut ca durata de viață a spermatozoizilor în uter să fie de câteva zile și le-a dat femeilor chef de sex fix în perioada ovulației și uneori cicluri menstruale neregulate. Bine, dumneaei natura mai contrabalansează cu mediul uterin, nefavorabil micilor înotători.
  Să pună mâna doamnele astea pentru care totul se oprește la naștere, lasă că după aia are Sfântul Duh grijă de copil, să citească despre consulturile ginecologice pe banda transportoare din fabrici și uzine, nu cumva să ascundă vreo femelă fătătoare o gestație (deliberat am folosit termeni de C.A.P., că așa erau considerate femeile). Să citească despre zecile de mii de femei moarte sau mutilate în urma unor avorturi clandestine, că mai aveau 5 prunci acasă și rația de pâine nu mai ajungea. Să afle despre femeile cărora li se nega asistența medicală până nu turnau securistului numele medicului/moașei/babei cu laminaria care le indusese avortul și apăruseră complicații.
  Și să citească despre omul de stat Simone Veil, deținută la Auschwitz, și Legea Veil.

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 1

 39. Ia să vedem noi ce avem azi la discuții. Aaaa, avort.

  Ahaha… păi noi suntem impotenți, cum draqu să rezolvăm așa ceva, că nu suntem în stare să concepem o lege clară, cap coadă.

  Booon, să încercăm totuși, suntem o democrație, un stat modern, civilizație, stau extratereștrii cu ochii pe noi, blablabla.

  Deci:
  – Dosar cu șină este? Este!!!
  – Cerere tip, completată lizibil cu majuscule și pix verde, este? Este!!!
  – Se anexează în original + copie legalizată + copie simplă, fața verso, toate actele care confirmă că sunt cetățeni români, că sunt cu taxele la zi, că fac înot și cursuri de ikebana. Mai bine două exemplare, să fie și de rezervă. Deci 2 originale, 2 copii legalizate etc.
  – Unde se depune cererea? Colo sus.
  – Cum se soluționează cererea, criterii, metodologie. Vax albina, am obosit, să se descurce. Să citească, să învețe, să facă master, tot noi trebuie să le spunem?

  Noi ne batem joc, nu gândim, plm. Iar dacă fac gât îi impozităm și pe sec.s, mama lor de tâmpi###iți.

  Semnat: statul.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 3

 40. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 6 Thumb down 16

 41. Baaah, citesc si ma minunez.
  Concluzia ar fi: nu fiț ca ion!!!

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 4

 42. N-am apucat să citesc comentariile și nici nu intenționez, spun numai atât: pe cetățenii ăștia îngrijorați de moralitatea faptei (că de legalitate nu e cazul să discutăm, din fericire), i-aș obliga să facă un drum la un orfelinat. La oricare dintre ele. Sunt multe, insalubre și pline de suflete chinuite care trăiesc în condiții greu de imaginat. Și care, la 18 ani, sunt aruncate în stradă, fără să fi avut o șansă la o viață cât de cât normală. Apoi să vină și să ne povestească despre Dumnezei, moralitate, corectitudine și alte cele.

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

  • Mda, inițial articolul meu trebuia să se termine cu acest articol și cu continuarea lui. Dar mi s-a parut prea mult. Well, se pare că nu era.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Ăăă, nu la orfelinate ci la centrele în care sunt copii cu dizabilităţi grave pe care nu-i vrea nimeni.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • La orfelinate e suficient pentru orice om cât de cât normal la cap, @Shoric, crede-mă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

  • @Vasilescule, nu, nu e prea mult. Dacă vreunul dintre indivizii ăștia “pro-life” ar avea același discurs după ce și-a petrecut o oră – două cu copiii abandonați, îți zic sincer că l-aș trimite la un control psihiatric.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

  • Știi cum e, banii n-au sentimente.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @Shoric,
   Nici pe cei d ela orfelinate nu-i vrea nimeni (mai ales dacă au trecut de 3-5 ani). Că, dacă i-ar vrea, n-ar mai exista orfelinate.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 3

  • Şi totuşi, cine sunt ăia care susţin financiar ong-urile alea şi ce interese ar avea ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Cel mai vechi interes al celor care vor să conducă lumea: să fim mulți și proști.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 4

  • @Vasilescule, banii n-au sentimente doar dacă-i încasezi fără să fi ajuns în lumea reală, e foarte simplu să te dai zmeu de la tastatură.😉 Sunt generoasă azi, bipedului @Ion mă ofer eu să-i fac cinste cu o excursie la un centru de copii.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

 43. Si in Italia este problema asta, paradoxul asta! Foarte putine spitale publice, foarte putini medici fac intrerupere de sarcina. Lumea e revoltata dar nu se poate face nimic. Chiar nu poti obliga un medic sa omoare o fiinta caci pana una alta avortul este crima. Ca esti ateu sau ba, tot crima e!
  Dar inteleg, oho cum inteleg ca femeile dar si barbatii au dreptul la vieti sexuale normale, frumoase, libere si neconditionate de posibilitatea – fireasca- a aparitiei pe lume a copiilor.
  Ma uit in jurul meu: din ce in ce mai multi oameni isi doresc animale si nu-si doresc copii. Sunt singura in zona care nu are caine sau pisica in casa…Marocanii, africanii in general au copii mai multi, italienii nu prea. Copilul este considerat un ceva care costa foarte mult, nu un cineva.
  Tot in educatie este solutia! Parintii sa-si educe copiii!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 6

  • Africanu’ face mulţi copii pentru că din 10 poate rămâne cu 4 cu care să lucreze pământul. Prin ţările mai dezvoltate oamenii fac 1-2 copii şi în rest se concentrează să investească în tehnologie ca să-şi hrănească familia.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 3

  • @GMT, pentru că, desigur, sarcina poate să apară doar în urma unei “vieti sexuale normale, frumoase, libere”, nu? Și pentru că, desigur, dacă ai rămas gravidă asta înseamnă că poți să și crești copilul, pe care urmează să-l naști, dacă nu vrea nimeni să-ți facă întrerupere de sarcină. 🙁

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 4

  • Shoric, ziceam de africanii din Italia si din alte tari occidentale. Acestia nu au pamant de muncit si totusi “fac”- nu-mi place verbul a face in acest caz- multi copii. Adica nu se uita la cat costa sa cresti un copil. Plus credinta lor!

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

  • Mihai, ca sa ai o viata sexuala frumoasa si libera- in conditiile in care nu vrei copii- pui mana si previi sarcina! Exista foarte, foarte multe metode anticonceptionale!!! Sigur, nu sunt sigure 100%, drept e!
   Daca totusi femeia ramane insarcinata si nu vrea copilul- si e dreptul ei sa nu-l vrea- cea mai buna optiune este sa-l aduca pe lume si sa-l dea unei familii care ar da orice sa-l aiba. Multi oameni nu pot avea copii si sunt oameni care ii arunca. Sa echilibram situatia eu zic!
   In articol mai zice ca multe avorturi sunt conditionate de barbati, de faptul ca femeile ar vrea copiii dar barbatii lor nu.
   Deci…problema e cam in terenul vostru. Puneti mana si-o rezolvati!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 1 Thumb down 7

  • @GMT, femeia să aducă pe lume copilul și SĂ-L DEA unei familii care ar da orice să-l aibă? Ești total ruptă de ce se întâmplă în țara asta, nu?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

 44. Hai sa iti dau si eu motiv de aruncat cu rosii😉.
  Femeie sunt, am si copii am si un avort la cerere in timp ce altele s-au impus din cauza de moarte a fatului. Nu intram in psihologie si altele gen suflete nevinovate, etc…impartasesc multe dintre ideile cu sufletul si copilul care e al tau dar nu e al tau, e mai mult un DAR de la al de sus. Sunt fete si femei ce fac avort pe banda rulanta la cateva luni distanta. Vazute cu ochisorii mei prin desele peregrinari prin spitale/maternitati. E trist pentru ele in timp. Uterul ala se va face praf si apoi se mira de ce le lovesc fel de fel de orori pe parte ginecologica. Strict in cazul acestora cred ca e ok sa fie refuzate. Cand de la 13-14 ani iti e pacienta fidela la avort…mi se pare cam mult.
  Pe de alta parte nu le inteleg nici pe cele care fac cate 6-7 copii si apoi ii arunca la ghena, prin spitale, etc…adica de ce te mai chinui 9 luni, mai treci prin nastere…daca apoi il arunci ca pe o punga de gunoi?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • @Alina, problema expusă de tine se poate rezolva cu educație sexuală în școli. Dar militanții pro-life se opun și educatie sexuale. Pentru că ce atâta destrăbălare?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

  • @Alina,
   ”Uterul ala se va face praf” – ok, și? Eu nu înțeleg de ce ar fi o problemă publică/socială faptul că uterul femeilor X, Y, Z, se va face praf. E fix problema lor personală.

   Ipoteză: hai să facem ong-uri și să luptăm împotriva bărbaților care circula cu viteză mare. Că și ei pot face accidente care duc la decese și/sau handicapuri. Și iată cum putem continua cu tot felul de restricții.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 3

  • Mihai din pacate nu cred ca de lipsa de informare duc ele lipsa. Ci de nepasare. Vin cu mamele de mana multe…au mai fost acolo nu o data ci de mai multe ori, sigur medicii, asistentele le-au zis ce si cum cu protectia. Eu cand am facut intreruperea de sarcina mai aveau putin si imi faceau si desen daca ceream. Cand am cerut verbal si in scris legarea trompelor, la fel, tot personalul medical din sala de operatii s-a asigurat ca am inteles ce presupune si ca e ireversibil. La spital de stat nu privat. Deci nu cred in varianta ca medicii au rea vointa. Dar cand esti clienta fidela …cred ca ii poate apuca lehamitea. Eu strict despre aceasta categorie de paciente vorbesc.
   Am cunoscut si disperarea celor care treceau prin nastere naturala la 7,8 luni doar pentru ca apoi acel fat sa fie …cum sa zic …sa moara. Fiindca avea grave malformatii. Si ma uitam la ele, toate, dar toate din salon erau femei ok, care isi doreau cu disperare copilul ala. Isi facusera constiincios analize, luau vitamine, etc…dar cumva, ceva, natura nu a fost de partea lor. Si cat ele se chinuiau in travaliu indus, pe holuri stii pe cine vedeau razand si glumind? Pe cele care veneau la avort la cerere…..a 5a,6a oara doar anul ala.
   Vorbeau singure apoi. Imparteam toaleta cu cele ce avortau la cerere si se opreau la o barfa apoi la noi in salon….ele de parca scosesera un dop de ceara…noi….terminate psihic si fizic.
   De ce nu mai bine li se ofera injectii sau sterilet?
   Da, costa mai mult pe statul oricum nepasator…dar macar nici ele nu mai sunt schingiuite. Fiindca, da, confirm cele spuse de o doamna mai sus, sunt cazuri cand anestezia nu prinde….si simti cum scurma si rupe din tine….e groaznic. Deci no fun. E doar nepasare cred.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

 45. În concluzie, mai construim spitale sau… ?

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 3

 46. Se intreba cineva mai sus de ce-i fute grija pe ăștia din CPF ce face fiecare femeie cu corpul și conștiința proprie.
  Uite aici o posibilă explicație: https://www.theguardian.com/world/2015/nov/06/religious-children-less-altruistic-secular-kids-study
  Comparativ cu copiii crescuți in afara religiei, copiii crescuți in familii religioase sînt mai puțin empatici față de colegii lor și cer pedepse mai aspre atunci cind aceștia greșesc.
  “Cel fără de păcat să arunce primul piatra!”
  Ha, ha, ha! Ce glumă bună!

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 47. Nu vad nici unu din asta anti avort sa adopte un copil.
  Sunt destui care au ajuns pe lume
  Celor pro avort le recomand reportajul,sălbăticiți de foame”.Sa ii ajute întâi pe aia și apoi să deschidă gura

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

 48. Mamă, mamă, ce încinsă-i treaba pe aici. Și înțeleg că gazul peste foc l-a pus cetățeanul Ion😁. Da’ s-a gândit cineva că el doar atâta poate? Că nu are de unde mai mult? Doar întreb 😁

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 49. Subiectul avortului in general este unul extrem de controversat, la fel ca si alegerea femeii de a nu face vreodata copii (Childfree people). Daca o fata de 20-30 ani doreste legarea trompelor fara a avea copii, nu exista nici un medic in Romania care sa fie de acord cu acest act medical. Ar fi interesant de dezbatut pe viitor si acest subiect.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 50. Eu sunt o femeie care si-a asumat creșterea a doi copii. I-am făcut ii cresc chiar dacă ta-su le da bani cat pentru lapte pe lună.
  În ultimii ani-atât cât pot eu să înțeleg – am ajuns la câteva concluzii
  1- religia nu are nici o treabă cu credința. Religia este ceva inventat de oameni care vor să manipuleze si in numele ei s-au comis cele mai multe crime și nu au avut legătură cu Dumnezeu
  2- avortul este o crimă – am făcut unul medical (sarcina oprită în evoluție…..) Nu as mai repeta experienta dar decât să nasc și să cresc chinuiti 10 copii mai bine mă protejez – sunt zeci de metode
  Și totuși dau greș – sincer nu știu ce as face dacă m-as trezi însărcinată acum… Dar îmi place să cred că voi avea dreptul să aleg și să decid ce se întâmplă cu corpul meu
  Delicat subiectul Dar as vrea să văd cum o fundație serioasă cere pensie alimentara în instanță pentru copiii nascuti ca urmare a refuzului avortului
  Când ajungi la bani la noi devine dureros

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.