Mi-e simpatic Godină. Serios, chiar mi-e. Omul s-a făcut cunoscut pe barba lui, a scris cărți, îsi vede de treabă și nu în ultimul rând are cojones să spună chestii pentru care șefii lui l-ar împușca dacă ar putea. Dar nu pot.

Doar că de data asta a comis-o și, în dulcele stil românesc, îi este imposbil să spună „îmi pare rău, am greșit”. Pentru că, da, a greșit.

Pe scurt, dacă nu știți despre ce e vorba, vă bag eu în subiect. După prinderea individului care a omorât un polițist duminica trecută, domnul polițist Marian Godină a postat pe Facebook chestia asta:

Nu știu a ce vă sună vouă, dar mie îmi sună exact a ce e: „ce rău îmi pare că nu s-a opus ca să aibă colegii mei motiv să-l omoare”. Mai mult de atât, ca să nu rămână mai prejos, și Ministerul Afacerilor Interne a avut o postare asemănătoare și niște videouri pe același stil, cu individul ăla pișat pe el, la propriu, și forțat să stea „la poză”.

Și nu e în regulă deloc. Din două motive. Primul, și cel mai important, din punctul meu de vedere, este că Godină nu și-a pus nicio secundă problema că ăla, ripostând, poate-i mai omora vreo doi colegi. Existau șanse. Mici, dar nu era imposibil. Până la urmă, nu era la prima crimă, deci ce mai contau încă una sau două. Well, cam ce-ar mai fi postat Godină în situația asta? „Din fericire, s-a opus arestării” și punea o poză cu polițiștii morți?

Și al doilea motiv este că nu ai niciun drept să-l umilești p-ăla. Și mă refer aici și la Godină și la MAI. Da, știu, ți-a omorât un coleg, degeaba, tot nu ai dreptul să-l umilești. Sunt două situații distincte. Ce-a făcut ăla e una și va plăti pentru tot. Dar că-l umilești public e alta și n-ai niciun drept să faci asta. Bă, dar niciunul. Ca să nu mai vorbim despre faptul că până nu se pronunță un judecător, individul ăla este doar suspect de crimă, nu condamnat. Și chiar să fie condamnat, tot nu ai niciun drept să-l umilești. Ei, nici Godină, nici MAI, nici mulți comentatori de internet, pur și simplu nu reușesc să înțeleagă chestia asta. Argumentul lor principal fiind: „las’că merită, mai dă-l în gâtu’ mă-sii”.

Iar dacă părerea comentatorilor de internet nu contează, Godină, deși a postat de pe pagina personală, reprezintă, totuși, poliția română. Iar despre ce-a făcut MAI-ul nici nu mai are rost să spun. La ce te poți aștepta, dacă o instituție a statului se pretează la așa ceva?

Mno, am vrut să mă abțin să scriu pe subiect, repet, mi-e simpatic Godină, dar n-am mai putut când, după tot scandalul, în loc de un „am greșit”, a mai venit cu un articol, pe dramatic, despre cât de dură e viața polițistilor și cum nu știu ei dacă mai ajung acasă. Articol, cu un titlu ironic, dedicat celor care i-au spus că nu e ok ce-a făcut. Articol pe care nu-l contest nicio secundă, sunt convins că descrie cu exactitate adevărul, doar că N-ARE NICIO LEGĂTURĂ CU POSTAREA AIA UMILITOARE. Până nu va înțelege asta, nu va înțelege nici c-a greșit.

Ce voiam să mai spun, dacă aș fi în locul individului ăla, i-aș da în judecată și pe Godină și MAI-ul și-aș ieși din pușcărie îmbogățit brusc. Iar dacă în România n-aș obține nimic, aș merge liniștit până la CEDO. Timp de procese oricum are berechet.