4,348 cititori

Mai bine tragi pe dreapta

Mi s-a întâmplat o singuă dată. Eram încă student, lucram la Pizza Hut și-mi cumpărasem prima mea mașină, o Dacie 1100. Doamne, ce dor mi-e de ea uneori, cred c-a fost mașina la care am ținut cel mai mult în această viață și, dacă n-o făceam praf într-o iarnă pe autostradă, aș mai fi avut-o și acum. Enfin, asta e altă poveste, poate v-o zic cu altă ocazie.

Revenind. Am plecat la mare după mai bine de 24 de ore în care nu dormisem nici măcar o secundă. N-am plecat singur, eram cu un prieten pe care l-am rugat cu cerul și cu pâmântul să nu adoarmă, să mă țină de vorbă, să fie acolo cu mine. Ți-ai găsit, a adormit cât încâ nu ieșisem bine din București.

Ce era să-i mai fac? L-am înjurat în gând și l-am lăsat să doarmă, după care am intrat pe bucata aia de autostradă făcută din plăci, de altefel și singura care exista la ora aia pe drumul spre mare. Drumul drept, ora mică (era aproape dimineață) muzica se auzea în surdină, oboseală cât casa, nici nu știu când mi s-au închis ochii, cert e c-am adormit la volan.

Habar nu am cât a durat toată treaba, dacă am fost adormit o secundă sau cinșpe, ce știu sigur este că dacă nu exista pe margine un strat de pietriș, lat cam de vreun metru, la ora asta citeați voi alte bloguri, că mie cred că mi-ar fi fost destul de dificil să scriu din Veșnicele Plaiuri ale Vânătorii. Da, m-am trezit când roțile de pe partea dreaptă au intrat pe stratul ăla de pietriș și-a început să se audă huruit în toată mașina. Noroc că, odată trezit, am avut macar atâta prezență de spirit să nu trag brusc de volan, că rezultatul ar fi fost același, tot la Marele Manitou ajungeam.

Evident, imediat după asta a început să lucreze adrenalina, conștientizam c-am fost la un pas să-i strâng mâna lu’ Sfântu Petru, mi-a dispărut pe loc toată oboseala și-am ajuns întreg.

Ai fi zis ca după toată întâmplarea asta m-am dus să mă bag la somn, dar ai fi zis prost. Am ajuns la mare exact când răsărise bine de tot soarele, cum era să mă duc să dorm? Am stat pe plajă și în apă toată ziua, n-am închis un ochi, și seara am plecat de la Mamaia în Eforie Nord unde aveam cazarea. Nu știu câți kilometri sunt, probabil până-n 15, dar atunci mi s-a demonstrat clar că timpul este relativ. În sensul că habar nu am cât a durat drumul ăla, dar mie mi s-a parut cel mai lung făcut vreodată, trăiam cu senzația c-au trecut ore de când am plecat și că n-o să se mai termine niciodată. Afară era deja întuneric, din față veneau mașini cu farurile aprinse care mă orbeau de eram nevoit sa strâng ochii și abia mai reușeam să-i deschid la loc. Un coșmar, vă spun.

Până la urmă am ajuns, dar nu țin minte, și nu țineam nici măcar a doua zi dimineață, cum am ajuns în cameră. Cred că adormisem din secunda în care am oprit motorul.

Partea bună din toată povestea asta este că mi-am jurat să nu mai fac niciodată tâmpenia să conduc când simt că mi se închid ochii de somn și oboseală. Pentru că somnul e pervers, te ia așa pe nesimțite si nici nu știi când te-ai trezit proptit într-un pom sau răsturnat în șanț. Asta dacă te mai trezești, desigur. Și m-am ținut de cuvânt.

V-am povestit toate astea pentru că azi-noapte, pe când voi deja sforăiați, eu mă întrebam ce naiba să scriu pentru azi și-atunci am făcut ce fac mereu când sunt în pană de subiecte: am intrat pe Facebook și-am început să scrolez. Uite-așa am dat peste ”Treaz la volan timp de 48 de ore”, experimentul pe care vor să-l facă băieții de la Academia Titi Aur. Mi s-a părut mega tare ideea și-am zis că merită promovată, mai ales că mi-am amintit pe loc și tot ce v-am povestit mai sus.

Altfel, la voi cum stă treaba, ați adormit vreodată la volan?

Man sleeping in back of truck with teddy bear

53 de păreri la “Mai bine tragi pe dreapta

 1. lucram la Pizza Hut și-mi cumpărasem prima mea mașină, o Dacie 1100….boss,daca lucrai la mikydonalds iti luai ursulet…

  Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 0

  • Boss, a mai durat un an de zile până s-a deschis primul mec în București. Atâta s-a putut la ora aia.

 2. N-am adormit nicidată la volan. În schimb am condus în timpul somnului, adică am visat că șofez în mare viteză și fac un slalom încărcat de măiestrie și curaj prin tot traficul. Eram tare, ce mai. Trezirea a fost profund dezamăgitoare.

  P.S. Știi că la volan se adoarme lejer cu ochii deschiși, da?

  Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 2

 3. Niciodată! Pentru că n-am carnet😜. Iar carnet nu am pentru că am două chestii care m-ar fi transformat într-o catastrofă pe stradă: 1. nu am orientare în spațiu și 2. aș putea să dorm și sprijinită de bara din metrou.
  Cred că zodia e de vină.

  Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 2

  • Mai mult ca sigur zodia. Ești “Visător”, nu?

  • Clar!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 3

  • Cred că suntem în aceeași zodie, @Eleno, am adormit o dată-n metrou și m-am trezit la capăt de linie. 😜

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 3

  • @didino, clar!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 4

  • Mai scrieți-i careva ceva @Elenei, că răspunde clar. 😂

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 2

  • @Elena,
   Am părul mai frumos ca al tău.

   😂

   Îţi place sau nu: Thumb up 10 Thumb down 0

 4. Nimic prin Mega ? Prin metrou ?
  Unde ajungem dacă nici blogărul meu preferat nu mai găsește inspirație și se dă pe fakebuci ? Mmm
  Ai scos trotineta? Ai văzut ce căști de motocicliști se poartă anul acesta ? Ești în trend ?

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

 5. eu nu am adormit, dar am scăpat la milimetru din a fi făcută praf de un șofer care a adormit. cred că mercur ieșise din retrograd și totul s-a aliniat, astfel încât am avut loc să mă dau la o parte din calea adormitului. nu eram singură, era și copilul meu cu mine în mașină și așa o sperietură nu am mai tras niciodată.

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 1

 6. Eu tocmai ce am făcut mașina praf pe 8 martie cu mine internat, după la UPU. Se pune, deci, că știu cum e.

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

  • Pfff… fierul se îndreaptă sau se înlocuiește. Tu ești ok ? Ți-au găsit ăia la raze și coasta de drac… ăă diabolică? 😋

   Îţi place sau nu: Thumb up 8 Thumb down 2

  • @Habare, ce să mai repar… A fost daună totală, că m-am răsturnat. Io am fost ok, trăiască inventatorul centurii, da’ mașina e făcută pachet. La mine bostanu’ a sângerat, în rest, ok. Cât despre coasta diabolică, cică aia m-a salvat 😈

   Îţi place sau nu: Thumb up 9 Thumb down 1

 7. De adormit la volan nu, dar accident (tamponare din spate, fara victime din fericire) cauzat de oboseala, da. S-a intamplat acum 25 de ani. Varianta “pescareasca” ar fi trebuit sa fie ca m-a tinut toata noaptea treaz o unguroaica focoasa. Realitatea a fost ca am dat de o carte (Samuraiul, publicata in 1980) in mai multe volume, si am avut ambitia sa o termin de citit inainte de a porni spre casa (mai putin de 200 km de facut dar mai putin de 2 ore dormite). Consider ca mi-am invatat lectia. Nu inseamna ca de atunci nu a mai trebuit sa conduc in diverse stadii de oboseala insa m-am straduit si ma straduiesc sa evit situatii de oboseala extrema.

  Îţi place sau nu: Thumb up 10 Thumb down 0

 8. Eu nu pot adormi la volan pentru că în timp ce conduc, cânt. Și cânt extrem de prost…

  Ești obosit ? Trage și tu 15 minute pe margine !

  Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 0

  • Ananase, te provoc la o cantare de drum lung..promit ca o sa plangi🤣🤣

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 1

  • @Redoo, promit să îmi iau căști ! Eu tot cânt ! 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 1

  • Băi, ia gata, fiecare să cânte la masa lui 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 0

 9. Am cetit ce zic oamenii lu nen-tu Titi și nu cred că mai e ceva de demonstrat. La general zic…Bă, eu am bagat vreo doo milioane de kilometri până acum da am observat cateva chestii legate de condusul pe distante lungi:
  1. rutina te pune in cap…mergeam zilnic București-Campina…de multe ori mă trageam pe dreapta si dormeam 5 minute…
  2. graba…plm, nu se mută localitatea din locul ala…pauze dese…de pișat, de caca t, de mâncat…de orice dar cu pauza.
  3. nu te lua cu dobitocii…e mulți pe drum.
  4.nu pleca la ore de varf…vei fi muci inainyte sa iesi din oras.
  5. ronțaie ceva in timp ce conduci
  6. da-l in plm de telefon
  7. nu te holba doar la drum…trage cu ochiul si la peisaje…
  8. chiloti si incălțări comode
  9. daca simți că e de somn, nu te rușina, baga cornul in pernă…
  10. vin vacantele…Antalia, Lefkada, …drumuri de 1000si de km…plm, fa-l din doua, ca presupun ca pleci cu plozii si fomeia după tine…daca de fomeie te-ai săturat, copii aia daca-i ții coispe ore in mașină cu siguranța te vor privi ca pe un erou..

  Comentariu beton! Thumb up 44 Thumb down 2

 10. Nu am adormit la volan.Nu am accident cu masina la activ.Dar,la saispe ani m-am gândit intens că ce bine ar fi să îi fur Jawa de 250 lu’ nea unchiu si să mă dau pe câmp.Acolo am aflat că ăia,copacii,nu se dau nici de ai dreacu din calea ta indiferent de viteza cu care te îndrepți spre spre ei.Fracturi vreo 6 si orice viitor în box visam,s-a dus p.ulii de suflet.
  Germania,anii 2000,am evitat o tipa pe bicicletă si am pus motorul jos si am distrus împreună cu el o Bushaltestelle,o statie de bus.Iubitul meu Kawasaki Vulcan 800,dauna totală iar eu 11 fracturi sau 12.Înainte să leșin un pic,am observat cât de albastru este cerul.De atunci aia cu sa te bucuri de fiecare minut,nu este pentru mine doar o vorba.I-am fentat pe nemti că spuneau că o să revină mobilitatea in cam sase luni.Mi-a revenit complet in trei.Peste încă trei alergam si făceam indreptari cu bara.Si mă bucuram de vânt,soare,duduitul motorului pe un Intruder.
  Nu regret nimic,toate lucrurile din viata mea trebuiau să se întâmple.
  Nu fortez distanțe.Fac pauze cu succes si plăcere.

  Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 3

 11. Da, am adormit o data. Si a sunat telefonul iar eu m-am trezit instantaneu, eram deja pe cealalta banda cu indicator spre sant. Sau copaci. Chestia care m-a pus pe ganduri a fost alta, mai tare. “Alo, ceau, conduci? Sper ca nu adormi la volan!” La naiba, daca nu suna telefonul, mergeam si eu sa-i dau un sut in cur lui Manitou pentru ca eram intr-o utilitara cu 120 la ora. Noroc ca soseaua era goala! Cica a simtit ca ceva nu e in regula si a sunat. Ce mi-au auzit urechile dupa ce i-am spus adevarul, nu vreti sa stiti. Habar nu aveti ce poate iesi din gura unel femei!

  Comentariu beton! Thumb up 38 Thumb down 1

 12. Ma intorceam din dubai(bag pă foc prin golf) 1000 km pana la orasul unde muncesc, mai aveam vreo 70 km pâna ajungeam, am simtit ca nu mai pot, am tras intr-un peco am alimentat, motorul si ac on, o ora de somn si apoi drumul pâna la destinatie a fost destul de scurt, chestii din acestea mai fac si in tara daca nu sunt in stare, daca ma grabesc o ora de somn in masina, daca nu prima pensiune/motel/hotel ce o fi si la somn, nu se merita, cand sunt cu sotia o intreb daca ea e in stare sa mergem mai departe, uneori da alteori nu, nu dorm in dreapta si nici sotia nu doarme in dreapta

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 0

 13. Mi-e foarte greu sa scriu despre asta pentru ca mereu ma gandesc care ar fi putut fi consecintele daca..hai sa zicem zodia mea norocoasa nu m-ar fi protejat. Am adormit intr-un tunel in Grecia pe drum spre Corfu; sotul si copiii in masina. Mi-a cazut capul o secunda; horror senzatia de dupa. Nu mai conduc noaptea spre mare de atunci, da-o-n ma-sa de zi in plus pe care oricum o dormi! I still fill like stupid.

  Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 2

 14. Pe la 24 de ani, într-o perioadă foarte aglomerată la muncă, cu extrem de puține ore de somn pe noapte. Țin minte că venisem acasă de la birou după 12 noaptea, la 4 dimineața am pornit teleghidată înapoi, nu am adormit la volan, dar clar dormeam pe mine cu ochii deschiși. Accident ușor di fericire, neacordare de prioritate în intersecție, teleghidată – după cum spuneam. Never ever nu doar că nu m-am mai urcat obosită la volan, dar am încercat să am grijă nici să nu mai ajung la acel nivel de extenuare vreodată.

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 1

 15. Socrul meu a adormit in timp ce conducea o autoutilitara plina cu struguri. S-a trezit cand rotile au ajuns pe marginea pietruita a drumului, s-a speriat si a tras brusc de volan stanga, masina a intrat pe contrasens (din fericire nu a lovit un nevinovat) , a trecut pusca printre doi copaci imensi, si in momentul in care a intrat in camp, s-a dat peste cap de cateva ori. Fara victime, fara fracturi, fara strugurii din bena. Mi-a placut ca dupa eveniment, a reparat masina si a vandut-o imediat, probabil a acceptat ca la o anumita varsta trebuie sa accepti ca desi te consideri in putere, carnetul de sofer trebuie tras pe linie moarta ca sa nu te traga viata pe tine pe linie moarta. In masina mea sunt o adevarata ciocanitoare, cand simt oboseala pe chipul soferului il intreb: ,,vrei sa te enervez?” Ii trece oboseala instant.

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 1

 16. nu-s șofer. dar acum foarte mulți ani se pare c-am fost principalul motiv care a ținut un șofer treaz.
  aveam 16 ani, prima mea excursie în străinătate, printr-o fundație, mijlocul anilor ’90. locuiam în provincie, au venit să mă ia tata și un prieten de familie care venise cu mașina să ia marfă din bucurești.
  nu mai știu dacă tata m-a informat expres că tre’ să-l ținem treaz pe nenea P (care era super obosit din nu mai știu ce motive), dar m-a ținut de vorbă. cum ziceam, prima excursie afară, adrenalina și excitația mea nervoasă erau, vorba ăluia care a răspuns la chestionarul despre psd acu’ vreo 3-4 articole, ”vezi al nouălea cer, de la el o iei drept și o mai ții vreo 100 km”. vorbit, cântat, în excursia am descoperit cine cântă melodiile alea care-mi plăceau mie, Pheonix și Colibri, la drumul ăla am descoperit că și lu’ tata îi plăcuse Pheonix în tinerețile lui. l-am bodogănit că de ce nu mi-a zis (după aia, acasă, o vreme, practic i-am tocit vinilurile), am cântat împreună (să vă ferească toți sfinții și zeii din toate religiile d-așa ceva 🙂 ), l-am fi ținut treaz și pe unul pe patul de moarte.
  am ajuns întregi acasă. 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 1

  • Și pe mine mă ruga tata să-i cânt la drum lung, mai ales cântece patriotice, alea-i plăceau cel mai mult. Bine, muzică populară ar fi fost ideal, dar nu prea aveam eu repertoriu din zona aia. Acum nu mi-e clar dacă pentru a-i menține atenția trează sau ca să nu-l mai agasez din 10 în 10 minute cu întrebările: ”Mai avem mult?”, ”Când ajungem?”.😁

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • în condiții cât de cât normale nimeni măcar cu jumătate de țigle pe casă nu m-ar ruga pe mine să-i cânt. 🙂
   iar dacă e musai-musai eu cânt doar chestii pe care le-am învățat la școală, la ora de muzică, acum 19753662 ani. în rest mă sperii eu însămi de sunetele pe care le scot. 🙂
   aia a fost așa, once in a life time. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 9 Thumb down 0

 17. Anul trecut,Grecia….Din fericire ,tamponare usoara …Am ramas cu teama de a conduce noaptea pe distante lungi si pe drumuri necunoscute.Anul asta am zis sotului …gata…vreau sa ne relaxam pe drum, nu sa ma stresez ca de aia e vacanta ….o dau dracu de masina si plecam cu avionul .Daca vrem sa bantuim prin imprejurimi, putem si inchiria una.

  Îţi place sau nu: Thumb up 9 Thumb down 1

  • Adevarat, poti inchiria si bantui, mi-ar place si mie cu avionul, insa la mine si la jumatatea mea nu se aplica, suntem din aia care ne plictisim repede intr-un loc, m-am fript odata la un all inclusive in grecia si de atunci concedii cu masina, cand ne plictisim in masina si la drum

   Îţi place sau nu: Thumb up 7 Thumb down 0

 18. Eu nu dorm în mașini. Nu pot, pur și simplu. Am nevoie de pat și toate cele. Am mai scris pe aici că nu am carnet de șofer. Frică și defect de vedere. Eu sunt copilotul soțului. Dacă tac nu-i bine. Dacă vorbesc iar nu-i bine iar. ORICUM NU TAC la drum lung. Că el se plictisește amarnic fără muzica glasului meu la urechile lui.😂😂
  Am trăit, totuși, pe Valea Oltului, o situație mai puțin plăcută noaptea, când eu i-am spus că poate depăși iar el m-a ascultat. Ne-am oprit la 1cm de mașina cealaltă. Nu a mai spus nimic până acasă. Ăsta e semn rău la soțul meu. De atunci, nu îi mai spun să depășească. Îl informez doar despre limitările de viteză. Deh, vitezoman.
  PS: Totuși văd defectele celorlalți foarte bine.🤣🤣🤣

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 4

 19. 10 ani de zile şi peste un milion de kilometri parcurşi prin Europa m-am jucat cu norocul, gândindu-mă în urmă nu înţeleg cum am avut un singur accident c-o tentativă de răsturnare pe Dealul Negru, cu fratele meu, Attila, soţul soră-mii.
  Deci despre adormit din mersul maşinii.
  1998, parcă, veneam după o tură de Ungaria în care nici eu, copilotul, nici Selim, amicul şofer, nu dormisem deloc, ne facem treaba în Bucureşti şi plecăm spre Istambul, tot fără să dormim.
  Noroc că ne rătăcim pe nişte coclauri în sudul Bulgariei, spre Svilengrad-Edârne, aşa drum cu cratere n-am văzut nici în Ucraina, şi răpuşi dormim în pustietate vreo oră, cele 20 de Bomba luate din Ungaria se gătaseră, orişicum nu mai aveau efect, trecem vama, nici acum nu înţeleg cum am reuşit, şi ne înscriem pe E 80, în total, în ultimele 4 zile nu dormisem 10 ore.
  Faza e că, având mult peste sută, cu Insolenţa lui Selim, bună maşină, adormim de-odată AMÂNDOI.
  1 secundă, 10, dracu ştie, cert este că ne trezim tot de-odată răcnind, ne apropiasem de barele despărţitoare de pe mijlocul drumului de ne-o sărit de tot somnul.
  În prima parcare de TIRuri am oprit şi-am făcut câte un duş să ne sară somnul.

  Mai era s-o belim odată tot de la adormit, se lucra pe A1, se circula doar pe parte stângă, o bandă dus spre Bucureşti, o bandă întors, se merea în coloană cam cu 50-60 la oră, stup de TIRuri, eram cu alt amic-sofer, Doru, cu BMVul lui, şi la un moment dat vedem un TIR cum o taie prin gardul viu care era pe mijlocul autostrăzii şi se opreşte în câmp.
  Dacă ar fi luat-o invers, şoferul adormise, n-am fi avut nicio şansă, din faţă venea o coloană de TIRuri, am fi fost prinşi în carambol.

  Îţi place sau nu: Thumb up 7 Thumb down 0

 20. Cel mai nașpa a fost când m-am dus într-o noapte s-o iau pe fii-mea de la o petrecere. M-am trezit conducând și nu-mi aminteam nici când sau dacă mă sunase fii-mea, nici când și cum am ajuns în mașină….Doar eram în mijlocul orașului conducând.

  Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 1

 21. Nu chiar am adormit, dar am fost foarte aproape. Am mers la o nuntă în altă localitate (la 80 km) și a fost musai să ne întoarcem în noaptea aia în loc să fi rămas acolo să dormim la prieteni. Am plecat la o oră decentă – cam 12-1 noaptea, dormisem normal în noaptea anterioară, deci nu eram mai obosită decât în mod obisnuit, ba mai eram și cu capsa pusă pe motiv de nuntă manelistică. Și totuși după ce am ajuns într-o zonă mai pustie, fără mașini, fără sate cu iluminat public am simțit că nu-mi mai pot ține ochii deschiși. Soțul era puțin „vesel” în dreapta, i-am zis că dacă îl pune sfântu’ să adoarmă, trag pe dreapta în mjlocul câmpului și dormim în mașină că oricum din cauza lui am mers la nunta aia. Am găsit un CD cu melodii ritmate așa că ne-am pus pe cântat din toți rărunchii și așa am ținut-o până acasă.
  Dar am pățit să mă ia somnul și în mijlocul zilei când e super plictisitor drumul (traversat Ungaria de ex.) fără să-mi fie efectiv somn de ăla de oboseală. Ajută muzica pe care se poate cânta, ronțăitul de chestii, dezbătut subiecte vitale cu consortul.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

 22. Am adormit anul trecut cand ma intorceam de la Untold (Cluj-Sibiu). Dupa o noapte nedormita si multe altele cu putin somn…am ajuns si la “performanta” asta. De atunci am mai fost la limita o singura data si mi-am dat seama ca mai am un pic si adorm cand incep sa vad in ceata. Dupa un drum de Sibiu-Bucuresti si inapoi (in aceeazi zi) am tras pe dreapta exact pe centura Sibiului pentru ca nu mai eram in stare sa conduc cativa km.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 23. N-am adormit niciodata la volan, dar oboseala maxima am prins. Am facut odata un drum de Buc-TM-Buc aproape dintr-o bucata. Am plecat la 11 din Buc si la 3 dimineata eram inapoi in Bucuresti. M-a tinut treaz national FM si al lui program de muzica populara de seara(au bagat numai d-alea saltarete) si geamul deschisa ca sa fie racoare.

  Eu am un “prag” al somnului peste care daca trec, nu mai dorm muulte ore. De ex. daca simt ca trebuie sa dorm la 11 si nu am dormit, pana la 3-4 stau si ma uit pe pereti. Asa am facut si la drumul de mai sus, a venit somnul, am oprit masina, bagat 2-3 tigari, stat la aer sa ma racoresc si in 20 de minute eram plecat.

  Mie imi place foarte mult sa conduc noaptea, ma relaxeaza insa e cu opriri mai dese decat ziua pentru ca e monoton si nu are ce sa ma tina alert(peisaj, trafic etc)

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 24. Mă întorceam de la mare. Cu o seară înainte m-am dus în discotecă și bineînțeles că nu m-am întors la cazare decât să predau cheia. De băut nu băusem nimic pentru că știam că o să stau și a doua zi treaz așa că nu m-am riscat. După ce am intrat pe autostradă am simțit că mă ia oboseala așa că în primul refugiu pe autostradă am tras pe dreapta să iau puțin aer să fumez o țigară. Am mai băgat una și am zis să mă bag să dorm vreo juma de oră… Chiar mi-am setat și alarma! Plm m-am trezit a doua zi pe la vreo 9 dimineața… Ghiciți cine a mai stat încă o zi la mare? Normal că m-am întors și am plecat seara acasă.

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

 25. Prin 2000, in studentie, eram la autostop la sibiu sa mergem la oktoberfest in brasov. Opreste un tir sa ne ia, dar noi cand era “asfaltul uscat” nu mergeam cu tiruri – viteza mica. Refuzam frumos soferul, ii multumim frumos, ne asteptam sa ne bage “carne” in frigiderele mamelor noastre, dar in schimb primim un “bah, va dau cate 50 marci de caciula daca veniti cu mine in bv”. Initial am crezut ca e o gluma, i-am cerut banii. A facut plata, dar cu o conditie: sa il tinem treaz pana la brasov.
  Pe drum am aflat ca i s-a stricat instalatia frigorifica in remorca prin germania si daca nu ajunge la bacau intr-o limita de timp arunca toata incarcatura (banane parca). Pana la brasov am aflat si cate carii au copii lor, cnpuri, tot.
  La brasov ne-a mai oferit 100 marci/caciula sa il ducem la bacau, dar l-am refuzat.
  Sunt si acum curios daca a ajuns ok.
  Cel mai lung drum sibiu – brasov pentru mine, desi el a fost in limita normala de timp pentru traseu

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • Ați refuzat câte o sută de mărci? Băejnebun, deși erați studenți? Io pentru 100 de mărci, când eram student, îl duceam până la Hanovra dacă voia.

  • Ah, ce vremuri. Am pățit în studenție același lucru. Când aveam bani ne comandam Taxi Galaxy din Sibiu să vină să ne ia din Brașov. Când n-aveam bani ieșeam la ia-mă nene în Bartolomexic și mergeam cu cine ne lua. Memorabili au fost câțiva tiriști, printre care și cel căruia i-am fumat un pachet de țigări și ne-a și dat un cartuș bonus tocmai ca să îl ținem de vorbă să nu adoarmă😋. Se îneca efectiv de râs la câte bancuri i-am zis.

   Îţi place sau nu: Thumb up 8 Thumb down 1

 26. Era prin ’95, ma intorceam din Moldova (si asta si aia), pe la vreo trei dimineata, dormisem mai putin de 10 ore in total in ultima saptamana, da’ intrasem deja la patru benzi dinspre Ploiesti spre Bucuresti asa ca ma simteam ca si acasa. Soseaua era absolut libera la ora aia, ii cam dadeam talpa, cand am vazut la cativa metri in fata o remorca trasa de un tractor, fara nici un fel de lumini. Am dat in frana de-am lovit cu capu-n parbriz (centura nu era obligatorie pe atunci) si apoi am realizat ca nu aveam absolut nimic in fata, nici tractor, nici remorca, nici tipenie de om. Adormisem si visasem remorca fara lumini 🙂

  Sunt aproape 25 de ani de atunci, am condus si cate 36 de ore fara oprire (imi place sa conduc, cand am timp prefer sa merg cu masina in locu’ avionului), da’ n-am mai adormit niciodata la volan. Cand simt ca am obosit, deschid ochii mari si caut primu’ motel, la care ma si opresc, fara discutie 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 9 Thumb down 0

 27. Experimentul asta se va lasa cu sechele pentru timp indelungat.
  “Treaz la” orice pentru 48 de ore distuge ritmul zi-noapte al creierului uman si din pacate nu e o chestie care sa se poate recupera.
  Din pacate, spun asta din propria experienta: In facultate am avut de predat un proiect la care am lucrat continuu 72 de ore. Multi ani la rand am avut probleme cu somnul; poate ca sunt eu pur si simplu mai noctambul insa e o relatie cauzala intre problemele mele si acel moment. Ziua sunt somnoros, noaptea nu pot sa adorm. NU stiu ce-mi rezerva viitorul au trecut multi ani de atunci dar stiu ca batranii sunt si mai insomniaci.
  Nu am narcolepsie in sensul clasic pentru ca nu adorm la momente nepotrivite (si pot sa conduc in siguranta masina, chiar si drumuri lungi – sau foarte lungi) insa pot sa spun cu siguranta ca deprivarea de somn produce efecte nebanuite pe timp lung daca nu cumva pentru toata viata.
  Intre timp mi-am luat carnetul si la primul drum in afara orasului (de la Bucuresti la mare) am adormit la volan doar pentru ca ma trezisem mai devreme sa evit aglomeratia. Am adormit la volan mai putin de o secunda sau doua: am fost trezit de banda rezonatoare de pe marginea autostrazii, adrenalina m-a condus pana la prima parcare unde am facut ceea ce trebuia sa fac de la inceput: SA DORM si sa continui drumul doar cand sunt convins ca pot conduce in siguranta. Acea banda rezonatoare mi-a salvat viata: Au fost de atunci cazuri in care am oprit sa dorm la un drum de o ora si jumatate chiar daca mai aveam doar 20 de minute pana la destinatie; chiar daca drumul era facut ziua. Altfel, cu odihna corespunzatoare inainte si dupa, am condus si 16 ore intr-o zi..

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 28. Da, am adormit! De două ori! Noroc că nu era nimeni pe șosea! Partea proastă este că adormitul la volan nu este că cel din pat, cu ochii închiși, ai ochii deschiși dar se pune ceva pe ei de nu mai vezi nimic și trăiești o reverie! Doamne ferește! Nu durează mult această ațipire, doar atît cît să faci un accident!

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 29. De doua ori, ca o data nu ajungea. Ambele la limita limitei de accident. Prima data in 2013, eram in conflict cu sefa mea de atunci si trebuia sa fac intr-o saptamana misiuni pe care le faceam de obicei in 3 saptamani si minim 2 oameni…Reveneam de la Constanta, dupa o saptamana cu max 4 ore dormite pe noapte si era tot noapte cand am plecat spre Bucuresti. Am intrat pe autostrada si, dupa 40 de km, am adormit. O secunda sau mai putin, norocul meu ca nu aveam pilotul automat pus, am intrat cu rotile pe marginea aceea care rezoneaza cand treci pe banda de urgenta, si m-a trezit zgomotul, fix la timp. O fractiune de secunda mai tarziu eram ….sau nu mai eram, noroc ca aveam cam 60 la ora si deceleram ca piciorul nu mai era pe pedala… A doua oara, se nascuse fiica-mea, tot la Constanta, si, cum a fost neasteptat ca junioara trebuia sa se nasca abia luna urmatoare, am crezut ca e doar control de rutina si e timp etc, motiv pentru care nu am luat acte cu noi, schimburi pentru nevasta-mea etc. Am facut 1,5 ore de la Bucuresti la Constanta ca s-a rupt apa, etc etc, dupa nastere eu inapoi sa iau ce trebuie, ca na, facusem greseala sa semnam contractul cu clinica Isis, sa nasca sub apa. Nu a mai fost cazul dar asta e alta poveste. Si, pe intoarcere, noapte, adrenalina trecuse, oboseala etc, am adormit. Faza e ca in spate aveam un tir. Nenea ala si-a dat seama ca sunt chiaun si mi-a dat la flashuri si claxoane de intr-o fractiune de secunda m-am trezit. Dupa care a mers in spatele meu pana la prima benzinarie unde am tras pe dreapta si am dormit, pentru prima data, in masina, vreo 2 ore, dupa care am plecat din nou spre Bucuresti. Nu am cuvinte sa ii multumesc acelui om. Roman de-al nostru de la Botosani. 😉

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.