6,540 cititori

Crăciunul pe vremea ailaltă

Mi-am zis să fac un exercițiu de imaginație pentru nostalgicii după vremurile când “era mai bine”. Nu de alta, dar unii nici măcar nu știu cam cum erau sărbătorile de iarnă pe vremea epocii de aur, iar alții se prefac c-au uitat.

În primul rând (știu c-o să vină ca o lovitură), dar n-ar fi exitat nicio mini-vacanță. Și ieri, și azi, și mâine, și poimâine, ar fi fost zile lucrătoare. Și nu doar anul ăsta, în fiecare an ar fi fost la fel, pentru că, să vezi ce, comuniștii nu sărbătoreau nașterea Domnului niciodată. Așa că singura șansă pentru vreo zi liberă era să pice Crăciunul duminca. Da, da, doar duminica, pentru că sâmbăta se lucra normal. Comunismul nu se construia cu zile libere, boss.

Moș Crăciun s-ar fi numit Moș Gerilă. Un nume care poate ar fi fost haios, dacă moșu ăsta Gerilă n-ar fi fost mai sărac decât o prostituată obeză ieșită la pensie.

Știți voi supermarketurile care gem de lume începând cu două săptămâni înainte de Crăciun? Coșurile alea pline ochi cu cele cuvenite pentru masa de Crăciun? Well, nimic din toate astea nu exista pe vremea aia. Prin urmare, fiecare făcea rost cum putea de cele cuvenite. Și, de cele mai multe ori, nu putea.

Banane? Cele mai mari șanse erau să treacă și Crăciunul, și Revelionul, și Paștele Cailor, și să nu le vezi cum arată. Dacă erai extrem de norocos, făceai rost de niște banane amărâte, verzi de ți se strepezeau dinții doar când le miroseai. Știu, acum e cool și trendy să mănânci bananele necoapte, dar pe vremea aia nu existau hipsteri. În rarele ocazii când mai apărea cu așa ceva prin casă, mama le învelea în ziare și le punea pe dulap să se coacă. De fiecare dată le furam și le mâncam așa, verzi, de găsea săraca femeie numai ziarele goale. Și-am zis “în rarele ocazii” pentru că în decembrie 89 se făcuseră măcar trei ani de când nu mai văzusem vreo banană la față.

Portocale? D-astea se mai găseau. Partea proastă e că se terminau în maximum juma’ de oră după ce băgau la alimentară. Si, crede-mă, n-ai fi vrut să fii acolo când câteva sute de oameni își dadeau în cap, la propriu, pentru două-trei kile de portocale. Nu se vindeau mai multe, de persoană, ca s-ajungă la toată lumea. N-ajungeau.

Cozonaci? Sigur că da. Cu condiția să fi fost suficient de prevăzător și să-ți păstrezi neatinse rațiile de făină, ouă, unt și zahăr încă de prin septembrie-octombrie. Cât despre nucă, rahat sau cacao, stai liniștit, n-aveai ce să pătrezi pentru că nu se găseau. Gen, deloc.

Orice alt fel de dulciuri? Mă faceți să râd. Nu, nu se găsea nimic care să semene măcar a ciocolată, bomboane, prăjituri, sau orice altceva ce azi se consumă în cantități impresionante.

Sarmale? Piftie? Friptură? Hmm, dacă nu erai printre norocoșii care aveau o pilă pe undeva pe unde măcar se mai auzise că pe planeta asta există și un aliment numit „carne”, n-aveai nicio șansă să vezi sarmale pe masa de Crăciun. Dap, porcii cărați în portbagajele mașinilor, pe ascuns, nu sunt o legendă, au existat real. Doar că, dacă nu cunoșteai pe cine trebuie, nu aveai de unde să iei porcii ăia. Și, în general, nu aveai de unde să iei nimic ce semăna a carne, fie ea de pui de vită sau de marmotă. Așa că ori mâncai răbdări prăjite, ori cunoșteai pe cineva bine pus în sistemul de aprovizionare publică. Desigur, mai puteai să ai o mătușa la țară sau vreo rudă cu acces la Casa de Comenzi. Dar pentru ăștia din urmă, articolul ăsta e o minciună ordinară, pentru ei Crăciunul chiar semăna a Crăciun.

Brazi? Ăștia se găseau, doar că erau… molizi. N-am văzut în viața mea niște chestii mai sfrijite și golașe decât “brazii” de Crăciun de pe vremea aia. Practic, aveam în fața blocului vreo 10 brazi care arătau mai bine decât orice ai fi găsit de cumpărat. Doar că ar fi fost oarecum ciudat să-l împodobești pe unul dintre ei.

Cadouri? Dacă n-aveai pe cineva “afară” să-ți trimită ceva ce măcar să semene a cadou de Crăciun rezonabil, în comerțul socialist de stat ai fi găsit numai porcării pe care niciun cetătean sănătos de cap nu le-ar mai pune azi sub un brad de Crăciun.

Emisiuni la tv? Păi tocmai ce-am stabilit că 24, 25 și 26 decembrie erau zile lucrătoare normale. Iar în zilele de genul ăsta, programul la tv era standard: două ore pe zi, seara, de la 20.00 la 22.00. Toate cele 120 de minute fiind dedicate partidului, conducătorului său iubit, și mărețelor realizări ale comunismului. No joke, dacă ai impresia ca bat câmpii, întreabă orice cetătean din jurul tău care a trecut de vârsta de 40 de ani.

Mno, mai vreți? Că mai am. Toate cele de mai sus sunt doar clișeele clasice, sunt cele fără de care azi nici n-ai simți c-a venit Crăciunul. Dar puteți să fiți convinși că nu exista NIMIC din tot ceea ce azi considerăm a fi lucruri normale în perioada sărbătorilor. Nu zic, om fi și acum săraci, dar în “epoca de aur” eram atât de săraci că mi se strânge carnea pe mine doar când îmi amintesc.

Și-acum să-i aud pe nostalgici cum îmi explică despre “locurile de muncă sigure” și despre cum construia Ceaușescu autostrăzi. De Crăciun, desigur.

sursa foto

49 de păreri la “Crăciunul pe vremea ailaltă

 1. Ai uitat oprirea apei si a energiei electrice. Căldura nu se oprea pentru că nici nu pornea. Caloriferele erau maxim călâi.
  Nostalgicilor le-aș da înapoi toate condițiile epocii de aur.

  Comentariu beton! Thumb up 76 Thumb down 1

 2. Uăi băiatu’ da’ tu ești marcat la modul cel mai serios …

  “Cât pe cer şi cât pe lume,
  Vor fi aste trei culori,
  Vom avea un falnic nume,
  Şi un falnic viitor.”
  ( roșu’-i de la portocală, galbenu’-i de la banană și albastru’-i de ocară)

  Versus

  “Priviți, mărețe umbre, Mihai, Ștefan, Corvine,
  Româna națiune, ai voștri strănepoți,
  Cu brațele armate, cu focul vostru-n vine,
  Viață-n libertate ori moarte” strigă toți.”

  Hai’ Crăciun fericit și La mulți ani!!

  Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 1

 3. Să rezum:
  1.Esti la dieta sau imediat după Crăciun te arunci în chinurile foamei.Asta te face la fel de zen,bun, ca Breivik.
  2.Ai primit cadouri din măciucă.Ai primit dar au fost niste rahaturi.

  Să nu uitați alea cu multi ani,buni,îngeri,alb,hora omeniei în tot universul si alte căcaturi care trebuie fix de sărbători spuse.Ca oile.

  Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 3

  • Sub stindardul dacic, cu o sica-n mână, mărșăluind în sandale romane spre nemurire să îi urăm lu’ Edelweiss un sincer și călduros Paște fericit! 🤗

   Comentariu beton! Thumb up 38 Thumb down 4

  • @HabaRnaM, iertat fie-mi păcatul, rogu-te, ți-am dat un roșu din greșeală. Îs la prima cafea. 😀

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

  • Iarăși te-a tăiat lumea de cârnati,că văd că o dai în simtiri dacopate.Îmi urez singur.Merci.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 4

  • @didina mi-ai dat palpitații, oare îi de la cafea ?
   @ Edelweiss nu prea înțeleg cine m-a făcut bucăți dar mno, de la mine era un simplu val de simpatie, atâta tot. Îi drept că urlă foamea-n mine de pe la 6 juma și n-aș vrea să fur startul. Aștept să gate popa cu prosteala femeilor. Trebuie să spăl aragazul, am de pus masa, d’astea administrative. Ce ți-ai adus de moș ? Singur.

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 0

 4. Un an intreg visam la punga cu portocale si dulciuri, ce se dădea de Crăciun pentru fiecare copil, la fabrica de armament unde lucrau părinții mei.Portocale mâncam singură dată pe an, doar atunci.
  Dulciuri se mai găseau în cursul anului, dar portocale nu. Banane eu am văzut doar după revoluție.
  Crăciunul începea pentru familia mea seara, după ce se odihneau părinții mei, pentru că lucrau întotdeauna.
  Îmi amintesc de masa săracă, de hainele ponosite, de frigul din casă, dar ce mi-a rămas în suflet peste ani sunt colindele cântate și bucuria că eram toți împreună de Crăciun.
  Crăciun fericit!

  Comentariu beton! Thumb up 51 Thumb down 1

 5. Da, Mihai, dar cantam cu drag colinde. Acum sunt sătulă de ele. Crăciunul era atunci un fel de sărbătoare ilegală și cu atât mai mult ne bucuram de ea.

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 3

  • si udatul de pasti era semi legal. dar asta il facea mai interesant. acum Craciunul este o sarbatoare de consum.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 8

 6. Bună dimineața la Moș Crăciun!

  Nu știu cum, dar făcea mama eforturi și aveam de toate. Sau așa ni se părea nouă, copiii.
  E drept că stăteam și noi de mici la cozi uriașe până reușeam să cumpărăm vreo bucățică de carne sau câteva ouă. Pe toți prietenii pe care îi aveau ai mei prin alte țări îi ruga mama doar să-i trimită câte o pungă cu făină sau zahăr, sau ulei ca să aibă din ce să facă cozonac.
  Și de cele mai multe ori nu ieșeau cozonacii cum ar fi vrut mama, dar noi ne bucuram tare. Și mâncam toate frimiturile.
  Cel mai frumos cadou de Crăciun a fost când am primit o ciocolată. Aș fi vrut să dureze veșnic.
  Azi cadourile au rămas simbolice. Ne-a rămas din vremurile alea, însă, bucuria de face lucrurile împreună.

  Crăciun fericit tuturor!

  Comentariu beton! Thumb up 39 Thumb down 0

 7. Mă bucur să vă revăd și azi! Petrecere faină alături de cei dragi!
  Mihai, scrierea ta de azi e precum gardul de la cimitirul lui Mark Twain: e și nu e bun. Cei de afară (generația de azi) nu vor să treacă de el înspre înăuntru iar cei dinăuntru (generația de ieri) nu mai poate ieși de acolo, a rămas cumva blocată. Cu bune (Muuulte, multe) și cu rele (puține, puține). Dar e bine să ne aducem aminte de asta fiindcă nația care uită greșelile istoriei o să le repete și atunci e bună câte-o vorbă de-asta. Pentru neuitare.
  În rest? Toate bune? Pe la voi cum e vremea? Ca-n previziunile lui Mihai? 😀

  Comentariu beton! Thumb up 33 Thumb down 0

 8. Buna dimineata de Craciun !
  In viata de ”inainte era mai bine” pe mine cel mai tare m-a afectat frigul din apartamentul de bloc, un lucru pe care nu-l puteam lua de la sarbi sau unguri din piata, nici nu ni-l puteau trimite prietenii fugiti in Germania… nici in ziua de azi nu suport caldura mare… dar as da orice sa ”suport” caldura oamenilor de-atunci, din jurul meu…

  Comentariu beton! Thumb up 28 Thumb down 0

  • la fel si eu alma ….inainte de a ma casatori in 1988 stateam la casa si nu am prea avut habar de ce inseamna frigul avand sobe ,nu stiu cum faceau ai mei rost de lemne stiu doar ca vorbeau pe furis cu unul pe care l numeau padurarul ,mi se parea nume conspirativ…dar dupa ce m am casatorit si m am mutat in blocul socialist am crezut ca mor iarna ,imi venea sa divortez pe motiv de ger ,nici curentul nu tinea ca sa fi bagat ceva in prize ,chiar atunci cand era picau sigurantele ca doar toti incercau sa se incalzeasca …rabdai fara bomboane de pom sau fara sorici ,stateai o saptamana la cozi imense ca sa ai ce baga in oala de craciun dar frigul ,frigul ala era cumplit nici acum nu suport frigul in casa …afara nu am treaba poate fi ger dar cand vin acasa trebuie sa stau cat mai lejer ….ptiu drace mihai asta vrea sa ne dezgropam traumele …Craciun fericit tuturor

   Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 0

 9. Dai spoilere și nu e frumos. Eu înțeleg că tu și mulți alții de p-aici ați văzut filmul ăsta original, dar de ce să le strici plăcerea celor care abia așteaptă să vadă remake-ul? 😜 Hai, puțină răbdare, că mai e un an jumate maxim până la premieră.

  Comentariu beton! Thumb up 62 Thumb down 1

 10. Mos Gerila buna dimineataa !

  inca imi aduc aminte de frigul care era in preajma acestor sarbatori , sau de cozile interminabile la care ma trimitea mama ( eu fiind cea mai mare dintre cei 4 ) darr cumva reusea sa avem din adidasi o piftie si o salata de beof , daarr cand sunt mai multi la masa , portiile sunt mici .

  in timpurile actuale , mai ales in ultimii 15 ani , cu toate fostele femei , cat si cu actuala sotie ,am decis sa nu ne facem cadouri , nu agreez neam idea de a umple casa cu obiecte ,nici sa imi daau duhu gatit cu 3 zile inainte , iar ptr ea ( fiind englezoaica) este taree ciudat ,asa ca si anul acesta ca si anii anteriori , ce conteaza sa fiu cu cine trebuie , sa am ce manca si sa fim sanatoase .

  ceea ce doresc tuturor , sanatate si fara reparatii ”capitale ” va imbratisez cu drag ,Mihaela .

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 3

 11. De emoția primirii cadourilor, fii-miu m-a ținu aseară la Netflix până la ora 1.40. Cred c-am adormit după ora 2 jumate. La 6.50 dimineața mi-a aprins lumina în cameră în timp ce urla că a venit moșu’. Am sărit din pat o dată cu părul din dotare și sângele din vene. Ăsta e Crăciunul meu!

  În copilărie îmi amintesc că tata ne aducea de la muncă cadou de moș gerilă. Izmene bărbătești (d-alea cu prohap în față) și flanelă de corp. Pe care mă obliga să le port pe sub uniforma de la școală. Avea el o vorbă: sănătate! Și mă verifica dacă am băgat flanela în izmene ca să am căldură la mijloc. Cred că capul trebuia să mi-l acopere.

  Mâncarea nu ne-a lipsit. Făcea tata niște chestii (a se citi riscuri) și aveam ce pune pe masă.

  Să vă bucurați!

  Comentariu beton! Thumb up 35 Thumb down 1

  • Elena, așa arată Crăciunul și la mine de vreo 12-13 ani. Întâi cu primul copil curios, apoi ștafeta a fost predată la al doilea. Dar nu aștept deloc ziua în care voi dormi până la 9.
   Cât despre Crăciun eu eram mereu în vacanță la bunici. Ei aveau porc și de atunci nu am mai mâncat nicăieri ficat de porc fiert ca la bunica. Nici caltaboși, nici sarmalele uriașe cum le făcea ea.
   Cu Moș Gerilă stăteam mai prost, în mulți ani am împodobit crengi de corcoduș, dar măcar aveam globulețe și hârtii aurii de bomboane. Iar cadou ne era atmosfera din casa bunicilor.
   Sărbători vesele și fericite să aveți! 🎄

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 0

  • Ai sărit din pat simplu sau în șpagat?
   Știu, e Crăciunul, trebuie să fim buni.Da’ n-a zis nimeni că nu trebuie să fim curioși.

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 2

  • Ti-am dat rosie in loc de verde 😂 mi e trage de la vin.
   Craciun fericit!

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • Ha ha ha! La fel și a mea, s-a lăsat greu culcată după ora 1,și dimineață la 7 cine trezea tot blocul? Băgăm cafea și vizite, să vedem ce-a adus Moșu și la tataie, și la mătușa! Cât despre Crăciunul de altădată, Moș Gerilă de la Autobuzul aducea o pungă cu portocale, un fular sau un fes și câteva bomboane de pom, de alea cu zahăr înăuntru! Pe masă aveam de toate, pentru că bunici la țară care creșteau porc!

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

 12. Am zis pe-aici cândva că într-un an mi-a adus Moș Gerilă un joc de șah. Piesele erau din carton rotund, ca monedele, și pe ele erau desenate figurile: rege, pion, cal…

  Mulți ani am fost convinsă că așa e jocul de șah. Când am văzut la TV adevăratele piese-figurine, am crezut că-s făcute special pentru filmare.

  Comentariu beton! Thumb up 35 Thumb down 0

 13. 17 ani, e varsta la care mi-au degerat picioarele. Frigul de acasă și de la școala m-au marcat la propriu.In loc sa ma bucur de adolescența, veneam acasa de la scoala (unde o dirigă nebună ne verifica picioarele să fie musai in colant subtire ( la 0 grade cat era in clasă), si ma ghemuiam in pat, învelită în plapuma. Lăsam doar un cm sa pot respira. Gazul venea la ora 24, ora la care ne precipitam către bucătărie să ne înalzim cu ceva.Incă 3 ani degetele mele afisau la cea mai mica racoare acele zone negre în locul în care fuseseră degerate. Nu am suferit după lipsa de dulciuri/fructe/mancare dar frigul încă îl urăsc.Pe nostalgici i-aș ține măcar o săptămană fară căldură/gaz/electricitate.Și pt ca tebuie sa fii mai bun de Crăciun, le-aș da banane si portocale pe săturate.

  Comentariu beton! Thumb up 48 Thumb down 2

 14. Ai citit “Soseaua Catelu” scrisa de Nedelea? Mi-a zis ca oamenii au ras cu muci. Eu am plans asemenea (cred ca-mi si intrase ceva in ochi si n-am reusit sa scot decat dupa ce m-am vazut cu ea si m-a lamurit ca “n-a fost vina mea”). Nu stiu Craciunul de care povestesti desi eram aici si pe vremea aia.

  Craciun 2018
  Am prietenii ramasi in bezna pentru ca Enel n-a reusit sa remedieze o problema de retea de v’o trei zile. Implicit, posesori de centrale, n-au nici caldura, da’ inteleg ca nici radet nu sta prea bine. Noroc ca-i frig – nu simt lipsa frigiderului, iar mancarea sta pe balcon.
  Ar fi vrut sa ne vedem, da’ lucreaza. Nu’s bugetari si, mno, unele corporatii au nevoie de ei. Nu doar ele. Ca si noi avem nevoie sa mai cumparam una alta, sau doar sa iesim undeva si cineva trebuie sa ne asigure tot felu’ de servicii. De medici nu discut. Pe ei ii colindam in curte la Colentina ca munca lor nu le permite “liber” si nici nu par sa fie suparati din cauza asta.
  Cu cadourile, banane sau portocole ne-am ocupat cativa. Unii au ales sa lucreze bazat pe pasiune si cei 3496 de lei (care insumeaza un venit de familie – adica doua salarii) le ajung in general pentru rata la casa si un minim, dar minim pentru utilitati si hrana – de unde atatea cadouri pentru cei doi copii, chiar daca magazinele gem de oferte? Le-au dus un brad, gasit de el, abandonat in piata de cei care n-au reusit sa vanda tot si si-au facut singuri ornamentele, la ora tarzie la care ajungea acasa dupa al doilea job de noapte care-i permite lui sa mai castige niste bani.
  Au ceva sarmale, sunca (am inteles greu ca asa se numeste si fasia de grasime de sub pojghita de sorici), o jumate de tuica si doi litri de vin – le-au primit de la ai ei, de la tara. Mama lui le-a trimis tigari, cafea si niste dulciuri – e invatatoare la sat. Mai primeste din cand in cand si le pastreaza pentru ei.
  Hainele sunt aproape noi cand le primesc de la prietenii cu copile mai mari, ea se mentine slaba, dar accepta si de la vecina care a depasit de ceva vreme large-u’ – bine ca se poarta! El n-are pretentii. Se bucura daca are o tigara buna pe care s-o aprinda din cand in cand. Altfel isi cumpara tutun.
  De la o matusa din Sacele inca mai primesc o ladita cu fructe invelite in ziar – sa aiba mere si pere de mancat peste iarna.
  Se au pe ei, din cand in cand ne mai au si pe noi. Le e bine!

  M-am luat cu vorba si… din ce vremuri ziceai ca ne povestesti Craciunul?

  Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 17

  • jamilla as fi spus super textul daca nu ai fi bagat la sfarsit se au pe ei O sa par insensibila dar in viata reala nu prea tine …La un moment dat din cauza frigului,muncii ,epuizarii nervoase si fizice ajungi sa l scoti vinovat pe iubi ptr tot chiar si ptr ca exista dragnea

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 2

  • @Jamilla, “… Unii au ales să lucreze bazat pe pasiune..” Au ales, da? Nu au fost siliți.
   La fel și cei de care corporațiile au nevoie. Și acolo e tot chestie de alegere. Și asta o zice unul care vreo 4 ani a lucrat în ajun de Crăciun până la miezul nopții sau pe 31 decembrie până seara la 7. Tot pentru o corporație.
   De cei cu Enelul și Radetul mai are rost să zic? Oare nu tot alegere este și acolo, doar că implică o ștampilă și o juma’ de oră pierdută din timpul de ski sau concerte?
   Cam aici este diferența. Acum putem alege să ne meargă rău. Atunci ni se impunea răul.

   Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 3

  • nu’s de ce traiesc cu senzatia ca si daca as’ pune intr-o zi o virgula si atat, cineva tot o sa fie suparat ca n-am pus punct 🙂

   @claudia – nu esti insensibila, doar ca pare ca nu accepti si exceptii de la “regula” unei societati adesea imbacsita. oamenii astia sunt impreuna de 18 ani si cred ca si-au acceptat tot timpul ca este ok asa atata timp cat amandoi fac ce ii bucura. nu i-am vazut vreodata suparati unul pe celalalt, dar am vazut des scandaluri in cuplurile mai bine sudate financiar.

   @Ionut – aleg sa cred ca Mosu’ nu ti-a adus, poate, ce iti doreai si atunci te-ai trezit putin agitat. vorbesti serios? da, oamenii sunt muzeograf si arheolog – o fac din pasiune, dar nu e ca si cand muzeele sau siturile arheologice ar functiona si fara ei. despre corporatisti numai de bine – am fost una dintre ei timp de 17 ani, dar cu program care sa-mi permita totusi sa-mi petrec si sarbatorile mele si pe ale voastre in liniste si’n zile libere. cand spui ca este si asta o alegere la ce anume te referi? ca pare ca daca am alege noi, toti am putea fi cel putin manageri, sa castigam suficient, sa avem zile libere la discretie… numa’ ca unii nu vor si atunci lucreaza ba printr-un spital, ba printr-o statie de carburant, ba pe te miri unde! ca vor. ca asa aleg ei. ca nu-si doresc nici mai mult, nici mai bine.
   zici ca zilele astea nu ne dorim niciunu’ sa existe oameni care n-au de ales decat sa lucreze? sa fie deschis la vreo carciuma, la v’un hotel, sa aiba cine sa ne alimenteze masina sau sa ne vanda un pachet de tigari? toti astia vor si ne stau la dispozitie de placere? pentru ca asa au ales avand totusi atat de multe alte optiuni la discretie?
   sper ca glumesti si cu enel si radet – nu de alta, dar stiu sigur ca optiunea de a renunta la radet nu-i chiar optiune. ca intr-un bloc cu 52 de apartamente, daca doi nu vor (a se citi nu isi permit) sa treaca pe centrala proprie, raman toti la aceeasi sursa obligatoriu. cat despre noua optiune de electricitate (cel putin pentru Bucuresti)… ce-i cu ea? 🙂
   acum putem alege sa ne mearga rau si nu ni se mai impune? imi place lumea descrisa de tine. din pacate, eu traiesc in alta. in care foarte putini isi permit sa aleaga si cei mai multi incearca sa faca bici din ce li se ofera.

   asta pentru ca ati fost voi foarte seriosi. altfel, a scris cineva mai sus sau mai jos de comentariul asta ca “parte din cei care citesc azi, o sa se bucure de premiera intr-un an sau doi”, iar eu doar ii spuneam lui MV ca nu’s musai toate de pe vremea ailalta. si daca ar fi sa o combin cu afirmatia de mai sus lasata de Claudia, cred ca tocmai discrepantele foarte mari, neajunsurile unora si viata altora – care pot (din simpatie o sa spun “care aleg mai bine) sa aiba, ajung si astia nefericiti si isi acuza “iubi-u'” ca exista dragnea.

   Sarbatori cu bine!

   Comentariu beton! Thumb up 28 Thumb down 18

  • @Jamilla ți-am dat verde-n loc de roșu😜 Sigur nu e de la vin pentru că nu beau.
   Azi n-ar trebui să fie mai pe relaxare ? Oricum să știi că te apreciez. Zici că le ții locul și Verei și Anduței. 2in1. Unde or “colinda” distinsele făpturi ?
   Disclaimer: orice …bla bla. Pax. Să fie PACEEEEE!!!

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 3

  • @Jamilla, ce mi-a adus mie Moșul nu e treaba ta. La fel și starea mea de spirit de azi dimineață sau de acum.
   Pur și simplu ți-am explicat în câteva cuvinte diferența între regimul comunist și prezent, legându-mă de ce ai zis tu. Oamenii de care zici tu au posibilitatea (cât or mai avea) de A ALEGE cum să-și trăiască viața. Cu bani, fără bani, cu curent electric și căldură sau fără, muncind din pasiune sau nu. Asta nu le oferea regimul comunist. Nu le oferea lumea largă unde să plece dacă nu le convine ce au, nu le oferea accesul la informație, știință și tehnologie, nu le oferea posibilitatea de a alege unde să muncească sau unde să locuiască. Atât am zis.
   În plus, era vorba despre Crăciunul de dinainte de ’89. Zici că nu îl cunoști, dar prezinți realitatea ca și cum ar fi la fel de rău, și ne “tragi de urechi” (eu așa am perceput-o) pentru că nu suntem conștienți de aceste lucruri. Pe bune? Crede-mă, cunoaștem toate astea și nu e la fel.
   Ia întreabă-i p-ăia cu Enelul și Radetul cum au votat în ultimii 20 de ani. Ia întreabă-i pe medici cam cât câștigă din gărzile de sărbători. Ai impresia că nu cunosc faptul că zilele de sărbătoare legală se plătesc dublu? Să fie și ăsta unul din motivele pentru care unii lucrează, nu doar spiritul de sacrificiu și dedicația și pasiunea? Uau, surpriză!!! Unii chiar ALEG asta fix din acest motiv.
   Nu cunoști Crăciunul comunist, în 17 ani de corporație ți-ai petrecut sărbătorile acasă, dar vii să te iei de starea mea de spirit? Serios?
   Până acum nu m-am amestecat în diversele tale dispute cu oameni de pe aici. Ba chiar te-am simpatizat fiindcă îmi plăcea cum scriai și, mai ales, ce scriai. Am crezut că sunt unii dintre ei prea exagerați sau prea exigenți. M-am înșelat.
   “.. @Ionut – aleg sa cred ca Mosu’ nu ti-a adus, poate, ce iti doreai si atunci te-ai trezit putin agitat…” – pentru așa ceva eu de obicei trimit oamenii direct în pwla mea. Și online, și offline.

   Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 9

  • @Ionut – pe bune? sa stai sa scrii atat sa concluzionezi golaneste “ca de obicei faci asta”? mno, ma impresioneaza mai putin si reiau pe scurt:
   – intrebarea & comentariul meu nu ti se adresau tie (oare am ratat si este un guest post?), ci autorului.
   – nu stiu de unde ai concluzionat ca nu am prins Craciun inainte de ’89 in Ro, dar te inseli – am spus doar ca nu l-am trait ca autorul.
   – raman la conluzia ca glumesti pe baza posibilitatilor infinite de a alege – cunosc prea multi oameni care, supriza!, n-au de ales.
   – in general nu am dispute, nici nu ma cert cu nimeni – dar da, profit de acest drept pe care il am, ca si tine, la a-mi expune parerea – nu caut fani, nu vand nimic, nu simt nevoia sa ma aprobe nimeni gratuit si imi plac mult dezbaterile – atata timp cat oamenii sunt deschisi catre argumente, nu la prohab 😉
   Ganduri bune!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 19 Thumb down 17

  • ionut, cam cati ani numeri tu cand iti calculezi varsta fiindca imi pari cam prea critic/cinic cu conditia umana in general. alegerile nu sunt intotdeauna ale noastre..exista multe conditionari.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 2

 15. Neata buna in prima zi de Craciun, cu blogu’ MV sub nas!
  Pan’ sa plecam la cuscri, starnita de amintirile de pe-aici, mi-am amintit de-un Craciun de pomina la ai mei.
  Eram marisoara, adica intelegeam cat de greu era ptr parinti sa se descurce cu lipsurile de atunci. Dar, izbanda mare, facusera rost ai mei de un porc, luat impreuna cu niste prieteni spre a fi taiat in preajma Craciunului. Doar ca porcul fu o scoafa care a intrat in calduri inainte cu cateva zile de-a fi sacrificata.
  Tata ar fi casapit-o oricum, doar ca nu era numai a lui, prietenii s-au opus, sa n-o strice degeaba, asa ca au amanat crima pana cand era in stare buna purceaua.
  Acum zambesc cand mi-amintesc, dar atunci, in special ptr ai mei, era o tragedie, ca aia era mancarea de Craciun.
  Intr-un final, exasperati de insistentele lu’ taica-miu, au acceptat si ceilalti proprietari ai animalului sa-l taie chiar in ziua de Ajun.
  Si iata-ne cu mic cu mare, in noaptea de Craciun, tot familionul inotand in grasime, care impletind sarmale, care umpland carnati, care taind untura ptr jumari…iar la 3 noaptea, mi-i aduc aminte pe ai mei dansand un tangou pe linoleumul plin de grasime din bucatarie – canta la radio.
  A fost distractiv ptr noi, copiii, mai ales ca am stat nedormiti toata noaptea, iar cand la radio, spre 6 dimineata, au inceput niste marsuri militare, ai mei s-au schimbat si-au plecat la munca.

  Comentariu beton! Thumb up 31 Thumb down 0

 16. Ce mă miră pe mine la ăia care regretă vremurile triste e ca aparțin exact acelei generații de părinti care făceau o mie de giumbușlucuri ca să aibă ce pune pe masa copiilor. Nu doar de Crăciun, ci în fiecare zi. Pentru mine e cumva echivalent cu un viitor în care noi, ăștia toţi care urâm psd-ul si tot ce a făcut din/în ţara asta, am ajunge sa zicem “ce bine era pe vremea lui Dragnea!”.

  Despre vremurile alea: eram 3 fraţi, desfăceam o singură portocală pe zi, dădeam părinților câte o felie și restul împărțeam. Fiecare își mânca tacticos porția și, ca să ne bucurăm mai mult de gust, mâncam portocala celulă cu celulă, nu băgam în gură ca lacomii. 😊
  Dacă mi-ar povesti cineva asta, aș jura ca exagerează, dar, din păcate, e adevărat.

  Comentariu beton! Thumb up 35 Thumb down 1

 17. Imi aduc aminte de frig. Nu am sa uit niciodata frigul, mai ales ca a continuat in salbaticia ce au fost anii ’90. Imi aduc aminte cum pandeam de la fereastra dormitorului, de la care vedeam in spate la Alimentara, cand intra camionul cu portocale. Nu-mi amintesc prea bine de lipsa de mâncare, am avut bunici la țară si tată care lucra in agricultura. Imi amintesc de supa de gheare de pui. Si de molidul care nu mirosea ca bradul, adus de la Predeal si plantat in curtea bunicilor. Cand ii vad pe romani prin hipermarketuri alegand si mulțumindu-se cu fructe necoapte, ma gandesc ca e o forma de “atavism comunist”. Acum vreun an in autobuz un puștan, la vreo 24 ani, explica el in gura mare ca Ceaușescu se gandea la prezervarea romanilor cand ne lua el lumina la 8 seara ca se ne odihnim. Am crezut ca-l bat! In rest Crăciun fericit la toată lumea!

  Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 0

 18. frigul era omniprezent inainte. in rest imi amintesc o copilărie foarte fericita, cu toate lipsurile.sigur ca atunci nu erau lipsuri pt ca nu stiam ca se poate altfel. insa frigul ramane. si acum rezist la frig fara probleme. era frig si cat am stat la apartament si cat ne-am mutat la casa..acolo gazul era cu porția asa ca mare diferenta nu era. ca si copii pe vremea aceea am fost fericiti zic eu. dar totusi frigul, întreruperile de curent si lipsa apei calde au marcat acea perioada mai mult decat produsele inexistente in magazine.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

 19. Sărbători liniștite tuturor!

  Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 0

 20. Eu chiar am numai amintiri placute de la Craciunurile de altadata.
  Aveam vacanta de iarna si tot timpul parintii ne duceau la tara.la bunici fiindca da, ei lucrau. Mergeam cu colindatul, primeam colindatori. Se faceau cozonaci in niste cuptoare uriase aflate in curte. Se adunau 3-4 gospodine si faceau impreuna totul. Prin 20-21 decembrie se taiau porcii. Se puneau carnatii in afumatoare. Barbatii, pana terminau de transat toata carnea, erau beti. De la tuica.
  De Revelion venea Mos Gerila. Da, aveam molid, aveam acele bomboane vechi de cativa ani, bananele care se coceau pe dulap, DAR primeam papusi, piticot, nu te supara frate, haine noi. Si nu stiu cum se face ca in Toate casele pe unde mergeam de sarbatori, existau sarmale si salata boeuf. Da, da, stiu ca nu se gasea carne, faina, ulei dar, cumva, toti aveau mancare traditionala. Si nu, nu lucrau parintii la securitate. Tata inginer la fabrica de zahar, mama la centrul de calcul de la Electroputere. Si nici prietenii lor nu erau securisti. Unii erau profesori, invatatori, unul economist, una inginer agronom etc. Sigur, cu mintea de adult, realizez ca sarbatorile de atunci erau pline de lipsuri in comparatie cu ce este acum. Dar atunci, copil fiind, n-am simtit nicio lipsa, era sarbatoare, iar Mos Gerila venea tot timpul cu cadouri.

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 2

 21. Mbun, pentru nostalgici, ok. Dar cu ceilalți ce-ai avut, @Mihăiță?
  Sărbători liniștite, copii! 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

 22. Crăciun cu bucurie tuturor! Fie ca vremurile alea comuniste să nu revină niciodată. Pentru noi a fost GREU !!!!!! atunci. Mama era divorțată și ne creștea singură. Tata era alcoolic și violent. De aceea azi, de sărbători, fac tot posibilul să fie liniște la noi, să nu ne mai certăm pentru chestii care trec sau pot fi rezolvate altă dată. Vouă tuturor vă doresc să nu vă lipsească lumina din priviri, dragostea din suflete și să nu (mai) fiți nevoiți să duceți dorul nimănui vreodată. Spuneți-le celor dragi că îi iubiți, primiți cu bucurie dovezile lor de dragoste și permiteți-vă să vă răsfățați alături de ei. MERITAȚI !!!! Vacanță plăcută, oriunde ați fi.

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 1

 23. Scanteia si banana, care mai e si coapta. Oau, categoric era mai bine, super bine era. Asa cum zicea Ionut, pt nostalgici de genul, cat de curand vor aparea acele vremuri. Multi au (cica) probleme cu memoria.
  Sarbatori linistite! Sanatate maxima, ca-i mai buna decat toate!

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 24. Dragii mei, Craciun fericit!
  Nu imi aduc aminte prea bine de Craciunul din comunism, dar azi am avut de toate: zile libere, salata, carne de la garnita, prajituri( la plural😁). Nu zic ca toti traim acum vremuri bune, dar macar acum avem posibilitatea sa alegem( sa avem slujbe platite bine, slujbe din pasiuni, sa avem mancare pe masa, sa parasim sau sa ramanem in Romania).
  Putem alege ce ne reprezinta cel mai bine pe noi ca indivizi.
  Va imbratisez de la Valcea

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

 25. Habare, anul ăsta nu colind, sunt colindată. E primul Crăciun pe care-l petrecem în București, au venit ambele perechi de părinți la noi, plus una bucată de străbunic al celor mici, chill, relax, plimbări prin oraș, papa în foarte puțin exces, băutură asemenea, conversații din multe domenii, inclusiv din comunismul nostru. Pe tata l-au cam luat transpirațiile (re)amintindu-și, mama ne-a povestit prin ce hățiș de relații făcea rost de cele trebuincioase pentru cozonac (și nu numai), cu această ocazie am anunțat-o că mă gândesc foarte serios ca de la anul, sau cel târziu din 2020, să iau în considerare posibilitatea ca peste maxim 10 ani să produc și eu acest grozav desert sărbătoresc. 😛
  Pe FB văzută și plăcută:
  La telefon:
  -Ce faci?
  -Sunt la masă.
  -A, sună-mă înapoi, te rog, când termini de mâncat.
  -Ok, ne auzim după 7 ianuarie.
  🙂

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 0

  • Aha, e bine că iei în considerare faza cu cozonacul.
   Am servit de toate cu cumpătare, am fost chiar și la plimbare cu fata și cu câinele, ca să nu mai zic că am dormit după masă uităndu-mă la ColinDar / Paula Seling @TVR3 Craiova. Asta da sărbătoare!
   Fiv’ar Fakebook să vă fie … ca piperul pe piftie 😜 bună poanta oricum.

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 26. Eu stau de o lună în Rotterdam…şi sunt singurel..colegii de muncă sunt fumați mai tot timpul..prieteni nu am reuşit să îmi fac pt ca sunt idioți majoritatea..şi de români nu mă apropii.
  Aş vrea să mă plâng de amintiri din altă viață..şi de aici..dar vă las pe voi să vă ardeți în comentarii. Eu doar vă urez sărbători liniştite.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 0

 27. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 5 Thumb down 22

  • De pe ce fel de device ai scris mizeria asta? Și în ce ziar ai citit articolul de mai sus? Vezi că te urmăresc excrocii prin ecranul monitorului. Închide-l și aruncă-l împreună cu mobilul supravegheat de servicii. Staniol ai?

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

 28. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 5 Thumb down 25

  • aha, da, da, ca de-aia ai plecat in Spania!

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 1

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.