8,831 cititori

Unde se duc nunțile simple când se duc?

De-a lungul acestei vieți am auzit de nenumărate ori faza cu nunta minimalistă. Ce e nunta minimalistă? Păi e atunci când viitorii miri îți povestesc înflăcărați despre o chestie lejeră unde vor fi prezenți doar el și ea, prietenii apropiați și câinele Rex, într-un decor simplu, dar feeric în simplitatea lui, care diferă de la caz la caz doar în funcție de gradul de imaginație. Fie pe o pajiște cu narcise, fie la o cabană în munți, fie pe o barcă pneumatică în Herăstrău sau pe un pachebot danez în apele teritorale ale Maltei.

Dar, indiferent de peisaj, laitmotivul era întotdeauna același: “cât mai simplu, frate, noi o să ne îmbrăcam la blugi și tricouri, iar ceilați pot să fie în bermude și teniși, nu ne intersesează. Ah, și fără muzică proastă și fără rude pe care nu le-am mai văzut niciodată în viață sau invitați necunoscuți.”. Hai, ziceți voi că nu vă suna cunoscut. Că mie nu-mi ajung degetele de la mâini și de la picioare să număr de câte ori am auzit câte o pereche visând așa.

Mno, nu știu cum dracu’ se face că absolut de fiecare dată nunta minimalisto-hipsteriș sfârșește ucisă pe undeva prin vreun colț al cortexului și în locul ei își face apariția monstruozitatea asta odioasă care este nunta la români. La revedere blugi și teniși. Rămas bun cabană în munți și pajiște cu narcise. Bun venit rudelor de la țară și cetățenilor pe care-i vezi doar de două ori în viață, la nunta ta și la nunțile lor. Adio tricoului și ținutelor non-conformiste, mireasa răscolește aproape un an magazinele după rochie sau pantofi și-și face programarea la coafor (pentru cocul regulamentar) cu șase luni înainte.

De ce, frate? Unde a dispărut minunăția aia de nuntă fără rahaturi la care visau? Cine și ce i-a obligat să se înghesuie cu încă doua-trei sute de persoane și să transforme chestia aia simplă într-un semi-coșmar și pentru ei și pentru “invitați”?

Ah, și dacă tot am reintrat în subiectul ăsta spinos. Mai am o nedumerire crâncenă. Poate aflu răspunsul acum. Care-i treaba cu rochiile de mireasă? Nu mă duce capul să pricep. Niște obiecte vestimentare ale căror prețuri sunt adesea absolut aberante și cu toate astea femeile se dau de ceasul morții pentru rochia de mireasă. Nu mă mai apuc sa spun că de multe ori sunt oribile (rochiile, nu femeile), asta e treabă de gusturi până la urmă. Dar mă interesează ce le mână pe ele în luptă să dea atâția bani pe o cârpă extrem de scumpă pe care o vor purta o singură dată? Pentru că nu vorbesc aici despre tipe cu bani mulți sau care tocmai se mărită cu unul care stă pe un munte de cașcaval si vor să arunce o parte dintre el pe o rochie. Vorbesc despre faptul că de multe ori femeile își iau niște rochii de mireasă pe care nu și le-ar permite, ajungându-se până la credit la bancă. Ei, bine, asta vreau să-mi lămuresc. De ce, oameni buni? Care e motivația?

Știți ce, cred că totul ține de niște convenții stupide care sunt, de cele mai multe ori, doar în capul nostru. Eu mi-am promis ferm că n-o să mai calc pe la nunți decât în blugi și adidași. Până la urmă, dacă m-au invitat, m-au invitat pentru distinsa mea persoană, nu ca să vadă dacă am eu vreun costum mai de doamne ajută sau cămașă de firmă.

136 de păreri la “Unde se duc nunțile simple când se duc?

 1. Se duc p.lii de suflet, ca de la 80 de invitati am ajuns la 130:))

  Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 3

  • Și orchestra? :))))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

  • Orchestra a fost ok. Orisicat, am plecat, cum zici tu, cu o nunta in gand. Am fost realisti. Am zis ca in Romania nu exista. Am facut un plan, un restaurant rezervat bla bla. Futograf, lautari etc. Pana cu o luna inainte “apai vin si eu vin si eu…” aide capu meu… 130 de insi, de la 80, restaurantul a gafait dar s-a descurcat, lautarii numai ce am vrut eu NU au cantat, fotograful in opinia mea a fost ata scai dupa mine. Deci, ce sa mai, nunta ca la romani:))

   Bai, la rochie, noi avem secretul nostru cu rochie ieftina si frumoasa:))

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 3

 2. În urmă cu vreo trei ani am fost la o nuntă la un domeniu renovat special pentru astfel de activități. Erau trei nunți în același timp. Am văzut o pereche de miri în converși. Ea avea o rochita roz, foarte draguță (și rochia, și fata). Au făcut nuta în aer liber, muzică mișto, parcă erau in Tineretului pe vremea când mergeam în tabără la mare. Era așa de mișto că eu cu soția ieseam la țigară și ne venea sa lăsăm naibii nunta la care eram invitați și să mergem la cealaltă. Eu zic că merită să faci nu ta așa cum ți-o doresti tu, nu așa cum vrea lumea sau pentru bani. Doar o dată te însori prima dată!

  Comentariu beton! Thumb up 74 Thumb down 1

  • Mi-a plăcut asta, doar o dată te însori prima dată.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

 3. La noi.
  Cununia civila:am fost,am depus actele,am fost programati dupa vreo 3 saptamani.Am stat calmi,am informat lumea cu vreo 2,3 zile inainte.Total invitati vreo 15.Tinuta lejera,exact pe sistem blugi si adidasi.Eu intradevar la costum,frumoasa mea in rochie(nu de mireasa).Piscoturi si sampanie in currea starii civile,dupa am mers toti la un restaurant(fara sa rezervam ceva in prealabil).
  Cununia religioasa:ne-am hotarat luni,am facut-o vineri.Lumea a fost informata joi.Tinuta identica(ca stil) ca la cea civila.Invitati vreo 12.Ulterior o masa acasa cu mancare comandata.
  Amintiri superbe.Stres aproape zero.

  Comentariu beton! Thumb up 89 Thumb down 2

 4. Eu am avut două nunţi informale. Prima, în studenţie, am fost la starea civilă, apoi am făcut un chef cu prietenii.
  A doua a fost şi mai restrânsă, noi doi şi naşii care au fost şi martori, după ne-am dus la un restaurant.
  Nu îmi plac nunţile tradiţionale. Până acum copiii sunt necăsătoriţi, când o fi, să procedeze cum le pică lor bine.

  Comentariu beton! Thumb up 39 Thumb down 1

 5. Cu riscul să-mi ridic toată tagma feminină-n cap, afirm hotărât că Ea – mireasa e de vină pentru trecerea bruscă de la minim la maxim.
  A nunții, în cazul de față.

  De ce? Vanitate. Aburul ăla care-i inundă creierul că va fi pentru o zi în centrul universului neamului.

  Să nu-mi zică nimeni că-i de vină mama, soacra, mătușa. După marele ”da” pot urma lejer mulți ”nu” la pregătirea nunții.

  Comentariu beton! Thumb up 72 Thumb down 4

  • @Laura G,să știi că așa e cu rochia…distinsa mea soață s-a chinuit și s-a muncit până și-a luat o rochie ok, dar nu ieftină, oricât am insistat eu că nu și nu. La ceva ani după nuntă, după ce înjuram de fiecare dată rochia aia când dădeam peste ea în dulap o întreb: de ce ai luat tu rochia asta pe care ai dat o găleată și ceva de bani? Răspunsul…”de proastă”…😂 Acum dacă ar fi să o ia de la capăt ar face o nuntă desculță pe iarbă…

   Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 1

  • Sa stii ca ai dreptate. Asa am fost si eu. Inainte de inel eram pe principiul “plaja si conversi”. Dupa inel, s-a produs un declic, jur. Ceva se intampla in creierasele noastre dupa ce ne vedem cu inelul pe deget.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Awww, wedding topic!
  Am fost acolo, în obsesia nunții. Limitat oarecum, noi am făcut doar civila în vreo 25 persoane cu totul, am avut o rochie albastră cu mulți fluturași. Dar am petrecut o vreme bună pe forum de mireseală, de acolo am rămas cu my 3 bffs, soțul s-a dus, dar surorile mi-au rămas. ❤️
  Nu știu să explic fascinatia pentru rochia albă. Am avut-o și încă o am, că am rămas nesatisfăcută, să zic asa :))
  Mi-am jurat să port rochie albă pentru următoarea (Jesus, cum sună) ceremonie. Si crede-mă când îți spun că va fi in cadru lejer și restrâns. Picioare goale sau teniși, o rochie albă în care să mă pot mișca, el să poarte orice, numai să fie acolo 😛
  Nu-s adepta machiajului profesionist, meșe, extensii, gene de păun etc., eu la ultimul botez la care am mers (și-am mai și ținut lumânarea) eram în rochie de lame argintiu, colanți de piele, bocanci și unghii negre. Ok ok, am avut bucle și am zâmbit, but still… 🖤

  Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 7

  • @Vero, da’ când ne-am luat fată, că io nu rețin ?! Chiar așa biat am fost? M-ai vrăjit, m-ai ademenit, în brațele tale am adormit ?

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 2

  • @Ananas pentru că trebuie să suferi, o să vii să îmi faci poze la nunta mea cu altul! C-o mână apeși botoane, c-o mână ștergi lăcrimilii!

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 5

 7. Invitați pe care nu-i vezi des și costumul,mai treaca-meargă.Băi,io mor cănd văd cât se plătește pe o formatie de kkt si pe foto-film.Zici că le fac fotografii cu Hubble și cântă Freddy ,asa prețuri au.Bine,am vrut să scriu că le cântă Ied Sheeran,dar nah,ăla nici moacă de lautar n-are,e mai potrivit la Chefi la cuțite.
  :)))

  Comentariu beton! Thumb up 28 Thumb down 1

  • @Marius M ia veeeezi! Ed is love! 💙💙💙

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 5

  • Marius M: Hai să facem o concesie: O fi Șiirăn ăla ied dar behăie OK! 🤣

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 1

  • Plătitu’ ca plătitu’, dar trebuie arvuniți cu mai bine de 1 an înainte. am o colegă care se pregătește de nuntă. În mai 2018 a găsit local pt august 2019. În iunie 2018 toate formațiile pentru care primise recomandări aveau tot anul 2019 arvunit.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

 8. Pentru distinsii tai bani, vrei sa spui…

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

 9. Nu știu d’astea 😉. Nunți, botezuri, cumetrii … mă lasă rece, aproape la fel ca personajul principal de la înmormântare 😊. N-am făcut nuntă. Dacă o să fac, sigur o să aleg varianta minimalistă / varianta cu bocanci😊
  Am organizat în schimb înmormântări destule. Când e vorba de chestiuni grave ce implică spital, deces pe mine mă sună 😅. Urmează să îi fac parastasul de 7 ani tatălui meu. Confirmari, catering, nebunii … 80 de persoane fără popi și dascăli. Trebuie să respect tradiția. Nu vreau să îmi supăr bunicii, să le amărăsc zilele ce le mai au. Vorba englezului : Am I crazy enough ? Îs și mă mai fac 😏

  Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 1

  • @Habar,
   80 de invitați la parastatul tatălui?! Bietul om, cred că nici la nunta lui n-a avut atâția…

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 3

  • Crezi ? Tata la nuntă – aprox 600 persoane, știu că a tăiat bunică-mio două vite plus alte orătănii😊. La înmormântare 800 de persoane🤣. Ardelenii-s făloși, proști și inimoși 😋

   Comentariu beton! Thumb up 38 Thumb down 0

 10. Hahaaaaa, @Vasilescule, te mănâncă pielea pare-se. Pregătesc popcornu’. 😂
  Nu se duc, măi, nicăieri. Pe noi ne doare-n cot de convenții de genu’ ăsta, n-am făcut decât cununia civilă și un grătar la țară. Tricou, blugi, adidași, bere și ce a vrut fiecare. Zero stres.

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 2

  • Mă miram eu să fii si tu ca oamenii….

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 2

  • De ce, că nu-mi place stresul? 😂

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

 11. Aştept şi eu cu interes comentariile de astăzi. Poate mă lămuresc şi eu cum e cu rochia (şi da, ultima oară când am verificat eram femeie) şi cu nunţile minimaliste eşuate.
  Eu nu mi-am dorit nuntă şi nici nu am făcut. Am scăpat.
  Surorii mele i-a reuşit o ceremonie scoasă din tipare, doar cu colegi apropiaţi din liceu, facultate, serviciu şi părinţii mirilor. Au făcut-o în grabă şi plătită integral de ei, pentru a putea ignora elegant sugestiile nedorite. Şi fără ‘dar în bani’: odioasele plicuri citite la final de petrecere, spre dimineaţă… cu cine cât a dat. Evident, colegii i-au adus diverse cadouri năstruşnice. A fost fain.

  Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 4

  • Pai, au bani. Eu nu am banii lor, nu intorc bani cu lopata, asa ca ma bazez pe “dar”.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 14

  • @E.O., un fel de vreau să vă invit la petrecerea mea pe banii voștri?

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 3

  • @E.O.,
   Dacă n-ai bani de ce ai face nuntă? Nu-i nicio lege, nici măcar nescrisă, care să te oblige.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 3

  • @EO,
   Nu aveau cine ştie ce bani. Pur şi simplu au mers pe ideea de party, nu pe cea de a câştiga bani din nuntă.
   Invitaţii nu au fost mulţi, vreo 40-50 cred.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 4

 12. Pe mine m-a cerut soția să fiu distinsul ei sot,ea săraca s-a ocupat de nuntă,ca ea a vrut nunta mare.Ea a stat cu invitațiile după toate rudele imbecile.Eu am rezolvat cu foarte puținii mei prieteni de o viata,telefonic.Si cel mai important am făcut un efort si am onorat evenimentul cu prezența.

  Comentariu beton! Thumb up 54 Thumb down 4

  • Felicitări pentru efort 😋.
   Alergi dimineața, di ce ? Te antrenezi pentru divorț? Hihihhahaha 😉
   Lasă, lasă că știm că vrei să fugi cu Redoo-n munți 😋
   Am uitat să scriu GLUMĂ

   Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 0

 13. Rochiile (albe) de mireasă semnifică puritatea fetei înainte de măritiș. Hihihi!

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 4

 14. Eu mă duc doar la nunțile la care îmi face plăcere și ținuta mi-o aleg în funcție de localul unde se face petrecerea. De obicei port pantaloni, ceva în care să mă pot dezlănțui pe ringul de dans.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 4

 15. HABAR N-AVETI!Știe careva de ce se îmbracă miresele în alb?

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

  • Ca sa se vada rosul!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • @Marius M DE CE?!

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 3

  • Roșu de la ketchup poate,de unde rosu la mirese?
   Altcineva?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

  • Culoarea electrocasnicelor 😋

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • @HabaRnaM, nu merge, electrocasnicele mele-s de inox. 😂

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 16. Am fost la starea civila intr-o miercuri la ora noua dimineata, doar eu si cu aleasa. Doamna cu care vorbisem in prealabil ( ca nu merge asa cum “crede” unii, sa se duca fiecare cind are chef) inca nu venise, asa ca ne-am asezat frumos la coada, mai erau vreo cinci persoane inaintea noastra. A sosit si doamna “ofiter” pe la noua jumate si cind ne-a vazut a facut ochii mari si a zis: “Pai numai voi sinteti?” Si ne-a bagat in fatza zicind catre ceilalti, ca un fel de scuza: “Dinsii se casatoresc…” La care un domn mare cit sifonierul si mai intunecat la ten, care isi declara cel de-al saptelea nascut, a izbucnit: “Haideti doamna, chiar asa prosti ne credeti?” Doamna, vazind ca nu avem cu noi nici martori, nici nimic, a replicat foarte natural: “Poftiti si dumneavoastra inauntru ca si asa avem nevoie de martori!” La plecare omu’ nu mai stia cum sa se scuze si sa ne ureze fericire si alea, alea…
  Va urma…

  Comentariu beton! Thumb up 41 Thumb down 2

 17. Despre rochii, pt ca oricat de independenta si feminista si mai stiu eu ce ar fi duduia, obsesia cu printesa e sadita in creieri din copilarie. “O data in viata sa fii si tu printesa”
  Despre nunti, probabil si pt ca daca faci pe o pajiste cu narcise nu iti da nici dracu’ plicul. Iar plicul se stie, e foarte important la o nunta. Cunosc cazuri in care invitati au renuntat sa participe pt ca se aflase cat era “tacamul”, si era mai mult decat puteau da. Mai bine nu s-au dus decat sa ii jigneasca pe miri cu un plic subtire. Si sunt convinsa ca exista comentarii de genul “ia uite ba ce neam prost zgarcit e var’tu ala, vine se imbuiba, se imbata ca porcu’ si da doar o suta”

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 4

  • Eu cred că se pierd undeva pe drum, ca vitejii ăia de’a lu’ Nastratin când se duceau la padișah cu jalba-n proțap, că padișahul își dăduse elefantul în satul lor, ca să aibă ei grijă de el, numai că namila mai avea puțin și le mânca și urechile din cap, bașca nu mai aveau oile și vacile satului ce să pască. Așa că porniră 100 săteni cu hogea-n frunte, să vorbească cu biciul lui Allah pe pământ, ca să-și ieie înapoi bestia. Unul ici, unul colo și-ajunse doar hogea în divan. La care hogea:”Preamărite padișah, ne-am gândit noi din satul cutare, că elefantului măriei sale îi este tare urât singur, vrem să îi aducem și o soață!”.
   Taman așa cu nunta este. Toți se dau viteji la început (Nuuu, eu cum zic, așa o să fie! Punct! Păi nu dau eu banu’?!?), toți se dau cu “bun gust” ( nu o să fie cu manele, nu o să punem flori kitschoase din plastic), toți se dau rafinați, citiți și umblați (o să fie cu iepurași pe pajiște, doar noi și câțiva prieteni, o să avem doar 3 feluri vegetariene, noaptea o să facem foc de tabără și o să mâncăm și marshmallows și o să apucăm și răsăritul soarelui din mare, pe plajă! Și toate farfuriile și tacâmurile vor fi din coajă presată de pepene de junglă montană, ca să nu se înece broaștele țestoase din Oc. Indian). Numai că dracu’ șușotește, pare-se mai întâi în urechea femeii (deh, colaboratori antici) și apoi în a tuturor, și începe: Hai să luăm și hainele astea, că sunt la reduceri ! Of dar eu păstrez săndăluțele astea cu toc din liceu, ca să-i port la nuntă, cum să vin în teneși acum ? Dar dacă vin în fustă o să mă bârfească ţoapele astea 5 ani înainte, ia să îmi iau ceva mai elegant. Etc. Și bărbatul e similar. Dacă la fiecare contră, îmi scoate ochii că nu i-am făcut nuntă ? Cu muzică, rude și rochie de mireasă ? Ia să mă mai gândesc… Cât ziceai că costă cu firma de organizare ? Și zici că fac ei totul, hm ?

   Asta, ar fi doar începutul. Mai e partea de presiune de la rude și părinți, ca la hidrant. Cummm, te-am crescut ca să nu pot bea și juca la nunta ta ??? Cum fără brașoveancă ?Auzi da’ dacă tot e totu’ bio, m-am gândit eu, pot să joc găina ? Găina vie, de la văr-tu Gică, c-așa-i la noi, aduce norocu’! Nu o tăiem, mi-o dai mie pe urmă ! Cum fără muzică tare ? Cum fără rude ? Ce ți-e rușine cu noi, ce tu nu ești din neamu’ ăsta ?

   După care vine un moment T0, când cine știe cum, dai de (sau dau ei de voi) organizatorii de nunți. Care iau bani și tu le dai zâmbind zeci de mii de lei, și te pun ei pe ațe, și rude, și muzică tare, ba și manele… Și beat de la țuica aia de la țară, când vine găina cu balon la gât și aproape e spânzurată în tavanul sclipicios, îți vine așa în fața ochilor o feerie cu o pajiște verde, lumânări, muzică de cameră și glezne în iarbă, și îi faci cu mâna, lent, tu cu mânuța ta… Măcar asta să faci singur, restul te-a pus să faci organizatorii !

   Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 2

 18. Presiunea mai mare îi din partea părinților: că așa nu se face, ce va zice lumea? Eu am scăpat de asemenea corvoadă, dar am fost destul de mult șantajat emoțional de părinți.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

 19. Văzusem o tipă bună într-un bar. Noapte albastră, muzică divină, băutură fină…zic să încerc și eu ceva, altceva decât mâna mea. Golesc halba de băutură, mă șterg la gură de spumă și spume, îmi iau inima în dinți și, în timp ce mă îndreptam spre ea…mai cer o bere la bar. Deja eram cu curajul în ochi…mă apropii de ea în timp ce culegeam textul de agățat din “mémoire”.
  S-a uitat la mine, zâmbind discret, iar eu, stăpân pe situație, o întreb grațios:
  -Fata, te măriți ?

  Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 1

 20. Înseamnă că eu am fost un norocos. Nunta făcută la o cabană la 🗻, început vineri după amiază și terminat luni… Doar vreo 38 de persoane. Prieteni apropiați, părinți și cam atât. Și cu popa cântând în grădină cabanei.

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 1

  • barem popa canta manele ?

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

  • Nu, că-i rupeam picioarele. Deși, daca stau sa fac analiză pe text, tot despre dușmani, nevastă, bani și viitorii plozi era vorba… Iar vocea i se potrivea.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 1

 21. La noi, care am facut numai civila si nu ne-am luat si cu popa (n-a vrut nici mort), ne-a umplut mama curtea cu invitati, altfel am fi fost eu, el, mama, ma-sa, tata, ta-su si fratii lui, ca eu n-am frati. Petrecerea o fo intr-adevar restransa ca s-a petrecut la noi in garsoniera, unde locuim si azi, dupa 20 de ani. Destul de stesant pentru mine, cel putin si cam inghesuit dupa gustul meu, data viitoare nu mai fac asa :)))

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 3

  • Am uitat un amanunt important: ne-am luat pe 29 februarie!

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 3

 22. Nu stiu cum este cu obsesia pentru rochie , deoarece nu am pasiuni pentru haine(doar pentru mancare). Dar stiu de ce ajung sa fie nuntile mari. La sora-mea au fost 300 de invitati, deoarece socru ei era mare director in Valcea. A fost super stresant, asa ca eu si celelalte surori ne-am lecuit de nunti mari. Dar surioara mea a fost foarte frumoasa, a avut o rochie simpla. Cred ca a costat 600 de lei. Nunta a fost in 2009.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 3

 23. Răspunsul la întrebările matale ar pune ceva probleme și ălora trei: Socrates, Platon și Euclid pentru simplu motiv că n-aveau cum să știe cum e cu tradiția prostiei din România.
  Nu știu cum o fi fost în trecut, dar din ce-am apucat să văd eu de când fac umbră (unii zic, degeaba) pământului, sunt vreo trei tipuri de gândire care duc la monstruăzitățile astea:
  – fac nuntă mare, chit că o să-mi sug apoi ciorapii de foame ca să vadă lumea că m-am ajuns
  – fac nuntă mare ca să fac mai mulți bani – aici apare uneori pregătirea timpurie (merg la toate nunțile ca să vină și ăia la mine) și/sau acoperirea datoriilor (merg pentru că și ăia au fost la sor’mea/frati-miu/maicămea)
  – fac nuntă mare că așa vor părinții, iar cum noi suntem moneyless trebuie să înghițim cerințele sponsorilor (eventual motivați de una din primele categorii menționate mai sus).
  Acu’ ce să zic prima dată m-am încadrat la acest ultim punct, dar la a doua nuntă a fost așa cum ne-am dorit – la starea civilă o singură prietenă a aflat ce se întâmplă (în afara celor doi martori), părinții au aflat după vreo două luni când i-am chemat la biserică. După biserică am mers la un restaurant, undeva în jur de 10 (maxim) persoane și trei ore mai târziu toată lumea o plecat acasă.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

 24. Pe noi au incercat familiile sa ne convinga sa invitam rude pe care nici nu le recunoastem pe strada. Esec total pt ei 🙂 Am fost 16 in total, la un han vanatoresc in mijlocul unei paduri. A fost excelent. Am ras si povestit, ne-am prezentat toti ca la Alcolici Anonimi :). Fara rochie de mireasa care ar fi costat mai mult decat toata consumatia. Deci nu pot raspunde intrebarilor.

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 1

 25. La mine prima dată a fost în studenție. Ne-am hotărât într-o luni. Ne-am dus cu actele și am cerut să fie peste o lună. Nu se poate! Dacă lăsați actele acum, ies joia viitoare. Ok, joi să fie! Învitați aveți? Căti? Poze faceți? Sala de pișcoturi și șampanie o vreți? Nu, nu, nu! Ok. La ce oră să venim? Când vreți că nu face nici dracu’ cununia joia. Pe la 12 e bine? Să dormim și noi și dvs mai mult? Ok, la 12. Martorul, iubitul vecinei mele, și-a dat seama că și-a uitat buletinul la țară unde stătea el. Era 11.30. Pân’ s-a dus la țară și s-a întors s-a facut ora 13. Ăia de la casa căsatoriilor ne așteptau afară deja disperați că nu mai venim. Acolo am constatat că martorul avea buletinul expirat. Așa că am luat un bețiv de la o masă, de la barul de peste drum. La final a vrut și bani că el plecase de acasă să facă nuș’ ce lucrare. I-am dat 100 sau 200 lei.
  A doua oară a fost cu nuntă. Într-un orășel mic din Moldova. Soacră-mea m-a programat la coafeza ei “cea mai bună din oraș”. Când am ieșit de la coafor, cavalerul de onoare mă aștepta în masină cu bărbată-miu. Când m-a văzut “coafată” l-am auzit urlând: co.aie, cineva a mâncat-o pe Elena și ne-a dat-o p-asta!” Am ajuns acasă, m-am spălat la cap, m-am coafat singură și a venit una să-mi pună voalul cu 574.896 de agrafe. Când am fost furată, am fost dusă la o benzinărie unde ăștia au băut o ladă de bere și eu (cred) c-am ațipit pe capota mașinii. S-a jucat un dans al găinii vii și impodobite ca bradul lui fuego. Nașul a avut spasme îm somn mulți ani. A doua zi am dat un grătar lăngă o pădure cu apă. Au apărut 100 de vaci care se adăpau acolo. Vă spun, a fost mirific! Am invitat și văcarul la masă și băutură. Noroc că știau vacile drumul catre casă, că ăla a adormit pe câmp.

  Comentariu beton! Thumb up 60 Thumb down 4

  • 😂😂😂 @Eleno, nu vreau să mă gândesc cum te-a coafat aia, de-ai preferat, totuși, să te “aranjezi” singură. Nește poze n-ai?

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 1

  • @didino, le-am păstrat mulți ani, dar în final le-am șters, iar p-alea de hârtie le-am rupt când a crescut fiu-meu și m-a întrebat cine-i nenea ăla din poze.

   Acum aș vrea să se înțeleagă clar de ce NU mai las pe nimeni să se atingă de părul meu.

   Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 4

  • Aoleu, @Eleno, le-a văzut copilul? 😂 Eu am pitit minunile din tinerețe într-un dulap încuiat, nu vreau să aibă fiică-mea sechele.
   Dacă te răzgândești cu coafatul, să știi că pot să te ajut, mă pricep. Am o foarfecă de grădină mișto de tot.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

  • @Elena P, am râs cu lacrimi pe bune! Numa’ bine, că tot avem și-un deces azi… @Mihai Vasilescule, pe când topicul cu înmormântările? Că se leagă ață…

   Cât privește nunta mea, minimalistă a fot stabilită, așa a rămas, douăzeci și ceva de suflete. Plicuri nu s-au ițit, că m-am dat modestă – știți voi: Vai, dar nu ne trebuie nimic, doar voi să fiți prezenți! Drept care și azi mai scrumez în scrumiera primită cadou, iar în oala de inox fac câte o supă, că asta a rămas mai mică de când ni s-a mărit familia.

   În rest, am tăiat tortul cu prietenii, că lui bărbată-miu i s-a făcut rău de la șampania băută pe stomacul gol – chestia aia cu primitul invitaților la intrare. Că am tăiat tortul singură, n-a fost bai. Baiul a venit când a trebuit să intru la volan cu toată rochia aia…

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

  • Fata draga, esti minunata. Era sa-mi iasa pe nas cafeaua cand am citit reactia cavalerului de onoare.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 26. Luna de miere… Un week-end la hotel “Steaua” din Sighisoara (la ora actuala “Der Stern”, inchis, dar in vesnica renovare)
  Cununia de Sf. Nicolae, in post, dar am obtinut hirtie de dispensa de la episcopie… 🙂
  Ne-am dus la vreo 80 de km, la cea mai indepartata minastire din judet. Frig de crapau pietrele si zapada de vreo 30 de cm. Am primit o chilie si doua cosuri de vreascuri si coceni de porumb ca sa facem focul. Ne-am dus la staret si l-am gasit in compania unui TV portabil “Sport”, alb negru, se uita la ceva umbre pe ecran, cica rugby, ceva cu Noua Zeelanda, “All Blacks”, echipa lui favorita :). Cind a vazut hirtia de la episcopie a inceput sa rida si ne-a zis: “Hai ma copii, cu prostii din astea umblati? Pai nu va dadeam io dezlegarea?” Dupa care ne-a imbiat la un pahar de vin rosu, foarte bun de altfel, turnat dintr-un bidon dubios de 3 litri. “Special pentru voi am dat cep la butoiul asta!” L-am rugat sa ne dea voie sa folosim telefonul, un aparat negru, vechi, cu manivela, care era singura legatura cu restul lumii prin intermediul centralei din cea mai apropiata comuna (vreo 12 km). Am reusit sa vorbim cu ai nostri si le-am zis ca cine vrea, vine a doua zi, duminica, ca “pe la unu” va avea loc slujba.
  Staretul incepuse inca de pe la douaspe sa ne intrebe daca mai vin “aia”, ca putem sa facem slijba si fara ei. Am asteptat totusi, si pe la unu si un sfert au aparut si nuntasii, inghesuiti in doua masini. Slujba a fost extrem de lunga, facuta gospodareste de doi calugari, si au urmat “masa, felicitarile si dansul” la trapeza minastirii, cu dezlegare de la staret pentru cozonac si prajiturelele “de dulce” aduse de maica-mea.
  Asta a fost in 1993, exact acum 25 de ani. “Civila” in septembrie si “biserica”de Sf. Nicolae, cum am zis.
  La botez n-am mai scapat asa usor, dar asta e alta poveste… 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 1

 27. Stare civilă, doar noi cu părinții, frați, surori și martori, nimeni altcineva. Doi ani mai târziu făcut 2 nunți, una de 120 aici, una de vreo 70 în Ardeal. Doar Dj în ambele părți, fără fotograf sau cameraman în București (avem câteva mii de poze și filmări primite de la invitați + un fel de filmare făcută de un prieten cu camera mea, un Sony de buzunar), fotograf și cameraman dincolo (că prețurile erau mai decente). Plătit tot de noi, mai puțin băutura de care s-au ocupat frate-miu aici și socrii dincolo. N-am rămas cu mai nimic după, dar nu ne-a interesat acest aspect. A fost mișto, ne-am distrat și noi, și marea majoritate a invitaților, mai ales că fost și unele peripeții gen ploaie torențială(la ambele nunți😁), la București mireasa furată cu un Golf mic în care naiba știe cum au încăput ea cu șoferul în față și încă 4 inși în spate, dj un pic cherchelit care a nimerit la marele fix muzica și momentele (sunt unii care o dau în bară și lumea se plictisește rapid – ăștia ai noștri la 5 dimineața încă mai aveau chef de dans, de a trebuit să-i gonim, și nu doar unul sau doi, ci mai mult de jumate din invitați), tortul a făcut senzație. Sincer, am mai face-o o dată.
  Acum, într-adevăra rochia de mireasă nu a fost chiar foarte ieftină, dar măcar a purtat-o de 2 ori și a fost chiar frumoasă în ea. Oleacă de stres există la organizarea de astfel de paranghelii dar, dacă nu faci nunta cu gândul la ce scoți după și nu inviți obligații sictirite, iese chiar mișto (trebuie și bani, e adevărat, dar merge și cu mai puțini dacă alergi mai mult).
  Întrebarea asta cu nunțile minimaliste mi-am pus-o și eu. Am mulți prieteni care se băteau cu pumnul în piept că lor nu le trebuie circ d-ăsta tradițional, dar au sfârșit cu floare-n chiept la poză la Arcul de Triumf. Dacă s-au răzgândit ei pe parcurs, e ok. Dacă au făcut-o obligați de alții…….mă abțin ca să nu jignesc.
  Mă duc în ianuarie la o astfel de nuntă minimalistă. De fapt, e petrecere cu bufet suedez, fără foto și formație, fără dar și rochie de mireasă. Eu oricum mă duc în blugi și adidași cum am mers la ultimele trei nunți ( am totuși un sacou casual care încă mă încape – îl iau pe mine ca să am unde să pun portofelul și cheile😁). Vă țin la curent cu în ce s-a transformat nunta aia minimalistă.😜😜

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 1

 28. rochia: nu e vb de conventie sau bani, ci despre visul de a fi printesa pt o zi in viata asta. rudele: presiunea familiei sau necesitatea acoperirii unor costuri. lasa logica si ratiunea aici, nu e despre. oricat incerci tu sa argumentezi. sau…na! comenteaza, dar realitatea e mai sus!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • Ăsta e visul femeilor? Să fie prințese ? Telenovelele ăstea…prea multe se dau la teve…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • @picătura,
   Ok, fie. Vrei prințesă, măcar o zi (că mai multe nu-ți aprobă nimeni 🙂 )
   Dar de ce rochia aia costă 3.000 de euro când poate fi superbă și cu 300 euro? Chestia asta îmi dă cu virgulă. Prostie maximă.

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 2

  • @Laura, 3.000 sau 300, nu contează. Poa’ să fie și 10.000, e vorba de raportare la venituri. Dacă te scarpini în dos câteva luni sau împrumuți bani pentru o cârpă de-o porți câteva ore, e ceva deranj la mansardă.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

  • @didina,
   Îmi amintesc că rochia mea a costat echivalentul unui salariu mediu pe o lună – și-așa mi s-a părut mult, chiar dacă n-am plătit-o eu (nici n-aveam salariu atunci).

   1. să pui mii de euro pe tine sub formă de cârpe, doar pentru câteva ore, ca să ”dea bine” – mi se pare aberant. Cu banii ăia, poți face multe alte chestii mai utile sau interesante.

   2. să împrumuți bani pentru a face nuntă, asta mi se pare o prostie crasă. Știu oameni care încă plătesc rată la bancă pentru nunta de acum 5 ani. N-au făcut un concediu în timpul ăsta pentru că s-au dat rotunzi o zi în fața neamurilor 🙂
   Asta e, prostia și fudulia se plătesc.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 1

  • @Laura, și mie mi se pare aberant. Dar pentru un cunoscut de-al meu, care câștigă 8000 euro / lună, poate că suma n-ar fi aiuristică, de-aia ziceam de raportare la venit. Nu știu cât ar fi cheltuit, nevastă-sa n-a vrut nuntă, el a făcut mătănii c-a scăpat de tămbălău. 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • mbai…eu v-am facut analiza obiectiva a situatiei, stiintific. ca asta mi-e job-ul. amu’ dvs., deslusiti ce voiti…

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 29. Bah mie mi-a iesit si iti pot spune cam pe unde moare asta. Am vrut o nunta eleganta nu musai hipster … daia care nu place la romani.

  Trebuie si tu si stimabila sa :

  Aveti oo sa spuneti NU! Dictatorial si cu volum … care comenteaza la urmatoarea nunta nu mai vine.

  Daca sponsorii cer lucruri … joaca la bluf … fac cum vreau eu. Daca nu-ti place o fac la carciumi in centru vechi cu toti prietenii si tu poti sa te culci la 7 seara.

  Sa ai idee naibii ce vrei si de unde si la cati bani si pana cand. Daca nu … ti-o fac altii cum vor sau pot.

  Sa te apuci cu calm cu un an inainte. Gasesti mocangea daca cauti.

  Sa ai prieteni nu baloti de paie. Au alergat ai mei ca o echipa de chirurgie la tot ce trebuia. Au venit pentru noi nu sa fie serviti si orice era stramb se facea fara macar sa le zica cineva.

  Vorbeste personal cu toti care iti dau sau fac ceva … tu verifici daca tortul e bun, florile sunt naturale, muzica sau dj-ul te asculta doar pe tine etc.

  Nu-i greu bah dar trebuie sa sti ce vrei si sa faci ce vrei. Daca tu nu prea le ai cu stresul si o lasi pe mami sa-ti faca nunta, fix ca la caminu cultural o sa iasa ca asa a vazut si ea nunti.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 5

 30. ,,Decăt “în blugi și converși la nuntă, de ce poartă femeile rochie de mireasă ar trebui să fie ultima ta grijă.La fel găndește și ăla care merge în trening și pantofi de lac.Ca părere personală, ambii merită bătuți cu lanțul ud.Ăla cu treningu mai are o scuză de lipsă de neuroni și probabil de bani,dar tu ce scuză ai cănd te prezinți la un eveniment ca un adolescent cordit?Hai mai dă-o dreacu de noi suntem mai cu moț ca alții și converșii mei sunt o formă de protest împotriva dress codurilor.Sunt unșpe milioane de variante să te îmbraci culeanu la o nuntă, gală, teatru sau înmormăntare dacă nu te simți confortabil sau arăți ca un pinguin în costum,decăt să o arzi rage against the machine gen Johnny Knoxville…

  Comentariu beton! Thumb up 33 Thumb down 4

  • Ahahaha Paco e otrăvit că nu-l lasă Doamna să fie ginere culeanu și-l obligă la costum 😂😂😂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 4

  • Complet de acord, mi se pare lipsit de respect sa te afisezi la un eveniment imbracat invers ca si ceilalti, fix acolo te-ai gandit sa protestezi, la nunta altuia. Iar asta cu conversii, mai da-i in plm de conversi ca alea sunt cele mai banale si incofortabile incaltari posibile iar calitatea lor e deplorabila.

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 1

 31. Nunțile ca nunțile, dar acu’ 2 seri picoteam în autobuz lângă o studentă care trăncanea la telefon că trebuie să se ducă la majoratul unei verișoare: “… mă duc cu tata… mama n-o suportă pe mătușă-mea… sor-mea se duce la alt majorat că trebuie să-și facă oameni pt majoratul ei”
  La ultima fraza m-am trezit din picoteala cu fața picată pe podeaua autobuzului.

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 2

  • @Ady,
   Astea nu se mai majorează la creier nici într-o sută de ani…

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • Doamne, ce rea ești @Laura. Dă să pup!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

  • @Laura G, faza e că am povestit faza unor prieteni. Cică treaba e veche și cvasi-generalizată.
   Acu’ nu știu cât de veche că eu deja am serbat majoratul majoratului. Să vă zic că atunci s-a plâns o colegă la dirigintă că n-am invitat toată clasa?!

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

  • In ultima vreme am tot auzit de majorate cu zeci de invitati! Zeci!!!

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Am auzit că acum nu se mai dau cadouri la majorat sau să se strângă o sumă modică pentru ceva amintire (cum era pe vremea mea 😊), ci se pun bani în plic (de la 100-150 lei în sus, la cel mai banal majorat). Dacă are o mulțime de prieteni și e musai să participe la toate petrecerile…

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Doamne, ce bine că nu mai sunt tânără! Și nici n-am copii! 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 32. Cununia civilă cu vreo 20 de invitați și nunta cu vreo 80.
  Costumul meu a fost mai scump decât rochia mândrei. Ea a probat-o înainte.
  Eu m-am dus la un croitor bătrân (adică am întrat în prima croitorie pe care am găsit-o în drum) și l-am rugat să-mi ia măsurile. Pe care le-am trimis la o fabrică în alt județ.

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

  • @Paco I love you, dar nu te supăra pe mine… furnicuțul ăsta din poză nu-mi inspiră să-i rup cămașa dupe dânsul, ci, mai degrabă să fiu cu băgare de seamă să nu-i zgârii lacu’ de pe unghii sau să-i agăț fro brățară ceva. Îmi plac bărbații, nu păpușoii Ken!
   Poate hainele alea or arăta mai bine pe un hombre.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 7

  • Vrei s-o inviți la nunta-ți?
   Mireasă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • @Vera, pă și converșii cu jeans și glezne goale (c-am văzut că așa e moda) inspiră altceva?😜

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

 33. Ba, ai picat la fix cu subiectul…ca tocmai tre sa stabilesc organizarea unei nunti . Mereu am visat sa fac copiilor nunti minimaliste, dar nu stii niciodata ce vor dori copiii. Si bingo, copchilul vrea o minimalista. Acum mi-au bantuit prin cap enumerarea tuturor celor la care am fost la nunti dar in fiecare zi ii sterg incetisor din memorie.Si cred ca azi m-ati ajutat sa imi amintesc ce am visat in toata perioada in care i-am crescut. Voi merge clar pe o minimalista. Miri, parinti,bunici, nasi si cativa prieteni ai mirilor. Nu inteleg de ce trebuie sa dau sdemii fotografilor sau band-urilor cand pot da exavt aceeasi bani copiilor. Vor face cateva fotografii de studio si-atat, mirii se vor imbraca cum vor ei ( am privit socata intr-o duminica un alai de nunta care se precipita catre tufe intr-un adevarat ,,sculat, salt-nainte, pe burta taras” cu drona dupa ei si impopotanati pezde tat. Megaultrapenibil pt mine, pt ei…poate asta si-au dorit. Acu sa trec la next ideea.Vasile si Suzana ar putea aduce verighetele penca mereu mi-am dorit ca in rolul respectiv sa fie 2 fiinte cu atitudine da’… care va puneti nasi? HA? 😜

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

  • Aci ți-ai găsit să cauți nași? Vrei să nenorocești copiii cu influența negativă a ăstora de p-aici? Știi tu, părinți spirituali, alea, alea…😂😂😂

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • Io n-am nășit pe nimeni încă. Am avut o cerere, da’ Doamna și-a sfătuit prietena să se reorienteze dacă nu vrea să plângă la nunta-i.
   Cică aș fi făcut prea multe miștouri. Fina fiind sufletistă… mai mult m-ar fi stârnit.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • Am avut o singură dată o propunere de nașeală. Cum nu-mi cunoșteam viitori fini, am zis să sar în blide și să-i invităm acasă. Ne-am încins la un rummy și la un pahar cu vin. Finul, cred că cu ceva probleme la rinichi, tot se ducea la baie. La un moment dat, când n-a mai rezistat cred, m-a luat de-o parte și mi-a zis să-i dau două prosoape curate că el cu fina vor să facă duș. În cabina de duș. Că au și ei un vis neîmplinit. Am râs și i-am invitat să-și caute alti nași că la noi în casă nu mai face nimeni sex și ar fi culmea sa facă ei (Fiu-meu avea vreo doi ani, d-aia).

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 0

  • MAS, mă pun eu naşă, da’ n-am naş. Poate găsim pe-aici- Care mai doreşte, care mai pofteşte! 😛

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 34. Daca tot ai ajuns la subiectul nunta pe cand un subiect despre presiunea de a imita viata altora ? ?Toata perioada in care trebuie sa raspunzii sugestiilor mai mult sau mai putin discrete ca trebuie sa conformezi presiunilor sociale.Daca ai déjà o relatie stabila pe cand nunta, copiii ?Eu obisnuiesc sa le raspund cu o intrebare : pe cand divortul ?Nu am o problema cu ce fac altii ma deranjeaza doar ca altii sa aiba asteptari legate de ce fac eu.
  Observatiile facute de mine pe cuplurile casatorite de 1-2 ani arata ca multi(nu generalizez) oameni :
  -se ingrasa(consolati ca déjà i-a luat cineva)
  -au viata afectata de interventia excesiva a familiei in viata cuplului
  -au accese de gelozie(e al meu/a mea cu acte)
  -sunt mai putin liberi avand prea multe bariere mentale
  Etc..
  Cat despre participarea la nunti se face pe criteriul mi-e drag omul si avem o relatie apropiata.Sa faca nunta mica/mare, la 5 stele sau sub cerul plin de stele, sa fie asa cum isi doresc si sa fie cu adevarat fericiti….

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

 35. am zis că nu chemăm pe nimeni, tocmai din cauză că ”ceva lejer” e rapid transformabil în tot soiul de demențe iar noi n-aveam nici banii și mai ales nervii să le suținem.
  da, face, dar s-o anunț măcar pe mama
  ok, maică-ta.
  mă gândesc, atunci, că-i cazul să spun și eu acasă.
  venim la primărie, zic ăștia.
  no, aia-i.
  anunț la muncă, am nevoie de zilele alea de concediu care mi se cuvin în caz de.
  aud colegii …hăăă, veniiiim!
  veniți pe draco, nu e cu venit.
  eeee….
  bă, voi n-auziț?
  aau auzit toți, cu o excepție.
  fata s-o gătit de-o crezut ofițerul de la starea civilă că ea-i mireasa. io, evident, eram în blugi.

  am zis mersi c-a venit, că n-avea cine semna ca martor, în catastif.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

 36. Am crescut înconjurată de nunți tradiționale moldovenești și, din cauza lor, nu am avut vreodată discuție cu nimeni despre planificarea unui asemenea eveniment perceput de mine a fi absolut îngrozitor (mai ales pentru miri). Pentru că eu deja mă setasem că nu voi face parte din așa ceva, sub nicio formă, nici măcar minimalist sau altcumva. Iar după ce am intrat în mediul corporatist al primului job, deschis la diversitate și respectarea opțiunilor oamenilor de a-și trăi viețile cum vor, fără judecăți de valoare și prejudecăți, concubinajul for ever and ever devenise pentru mine soluția optimă în subiectul traiului cu masculul iubit și copiii rezultați din împerecherea noastră.
  Până a apărut copilul numărul 1 și, în ciuda faptului că eu și el n-aveam nicio problemă să ne continuăm viața fix ca și până atunci, și anume fără acte și fără petreceri imediate (că eu aveam un job full time, o sarcină de dus cu bine la capăt, ulterior bebe mic de ținut în viață- care trebușoară îmi imaginam că nu e chiar simplă, el de dat o licență, de găsit job și o casă ceva mai mare – chestiune de priorități), lucrurile s-au schimbat la câteva luni. Ai mei au tot insistat să organizeze ei o cununie civilă (suspectez că biata mama nu dormea nopțile că fata ei e cu burta la gură și neintrată în rând cu lumea prin tradiționalul măritiș) iar ai lui nunta nuntă. A fost destul de frumos la ambele (noi n-am contribuit cu absolut nimic, decât cu prezența), la cununia civilă din Vaslui a ieșit dezmăț, s-a distrat lumea ca la balamuc (noi ne-am invitat câțiva prieteni, părinții un pic mai mulți, dar ne-am armonizat toți ceva de vis), la cea din Grecia a fost o petrecere reușită, conform obiceiurilor și după standardele locale. A, și slujba religioasă, aia a fost mișto tare, mă mir că n-a leșinat sau adormit (deși aici nu pot fi chiar sigură, dar cert e că sforăituri n-am auzit) nimeni dintre cei 500 de oameni prezenți acolo în timpul celor 3 ore de predică (că a fost nuntă 2în1- cununie+botez). Câțiva prieteni români mi-au recunoscut ulterior că ei după vreo oră s-au retras osteniți la un birt din zonă și trimiteau spioni din când în când să verifice dacă s-a terminat procesiunea. I-am mustrat desigur pentru lipsa de răbdare și respect față de tradi… și bise…glumesc, i-am felicitat și invidiat și le-am cerut scuze că a trebuit să treacă prin așa ceva. Doar că nici eu nu știam ce mă/ne așteaptă, căci, desigur, nici nu întrebasem cât durează o slujbă la ei.

  La nunți mergem doar la cele la care vrem, putem și ne face plăcere invitația, la majoritatatea suntem prezenți și la biserică, în ceea ce privește petrecerea, eu sunt de-acasă setată pe distracție și o fac indiferent că-mi place sau nu ce găsesc sau văd acolo. El la fel, funcționăm pe principiul că dacă am intrat în horă, nu doar că dansăm până la capăt, dar ne va face și a naibii de deosebită plăcere.
  Cât despre vestimentație, el pantaloni închiși la culoare (un fel de jeans, dar cu un aspect un pic mai elegant), pantofi și cămasă (care face parte oricum din portul său universal), uneori sacou (costum full doar când am nășit), iar eu obligatoriu rochie, pantofi cu toc și flecuri rezistente, care să nu mă trădeze până la finalul petrecerii.
  Și în general, cea mai importantă impresie după o nuntă mie îmi este lăsată de către miri: dacă-i văd fericiți și că se distrează cu adevărat, invitații la fel (sau măcar o mare parte), iar vibe-ul general este unul pozitiv, pun o bilă albă în favoarea menținerii acestui obicei, în diverse forme. Că bile negre pentru stoparea lui am deja destule.

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 2

 37. Daca tot ai ajuns la subiectul nunta pe cand un subiect despre presiunea de a imita viata altora ? ?Toata perioada in care trebuie sa raspunszi sugestiilor mai mult sau mai putin discrete ca trebuie sa conformezi presiunilor sociale.Daca ai déjà o relatie stabila pe cand nunta, copiii ?Eu obisnuiesc sa le raspund cu o intrebare : pe cand divortul ?Nu am o problema cu ce fac altii ma deranjeaza doar ca altii sa aiba asteptari legate de ce fac eu.
  Observatiile facute de mine pe cuplurile casatorite de 1-2 ani arata ca multi(nu generalizez) oameni :
  -se ingrasa(consolati ca déjà i-a luat cineva)
  -au viata afectata de interventia excesiva a familiei in viata cuplului
  -au accese de gelozie(e al meu/a mea cu acte)
  -sunt mai putin liberi avand prea multe bariere mentale
  Etc..
  Cat despre participarea la nunti se face pe criteriul mi-e drag omul si avem o relatie apropiata.Sa faca nunta simpla/ampla, la 5 stele sau sub cerul plin de stele, sa fie asa cum isi doresc si sa fie cu adevarat fericiti….

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 4

 38. Obsesia cu rochia de prințesă mai mult ca sigur vine din poveștile copilăriei și alimentate mai apoi de telenovele/filme romance. Eu am știut sigur că nu vreau ceva bufant, cu crinolină pe dedesubt și exact așa am făcut, deși, multă lume în jurul meu îmi zicea că sigur o sa îmi iau ceva de “prințesă”. Am fost într-un singur magazin, am probat 4 rochii și aia a fost, mi-am luat. Ieftină nu a fost, recunosc, dar, a fost pe principiul am vazut-o, mi-a plăcut, aia e.
  Nunta ne-am organizat-o noi în București (amândoi suntem din provincie), fără amestecul părinților, asa că, da, chiar pot spune că am făcut totul cum am vrut. Invitați tot s-au strâns pe la 120, din care am avut 8 mese de tineri și 4 de “bătrâni” (ai noștri cu frații lor, și ceva prieteni de familie pe care îi cunoșteam din copilărie).
  Nici eu nu înțeleg ideea asta să vrei să mulțumești pe toată lumea, oricum e imposibil să faci asta. Dacă vrei nuntă simplă (orice ar însemna asta în accepțiunea ta), apoi nu văd de ce se bagă alții. Fiecare are/a avut șansa să-și facă nunta cum vrea. Dacă ai ratat oportunitatea asta, ghinion, nu trebuie să-ți proiectezi așteptările asupra nunții altora.

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

 39. @Vera sister, loaferii și mocasinii se poartă doar făra ciorap sau nu se poartă deloc.
  Gusturile tele în materie de hombres nu prea le cunosc, dar îmi doresc din inimă să nu includă converși și cravată, că imi dau singur un genunchi în huevos.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

 40. Baaai, cate exagerari la eftimie. Am facut nunta in 2006, pe vremea cand nu erau sau nu stiam de firme de organizare evenimente. Si ne-am ocupat singuri-singurei de ea, atat cu banii cat si de fiecare detaliu. Sa va zic:
  -Singurul alcool pe care-l beau e berea, de cand ma stiu. Nu pot pune gura pe vin, tarii, cocteiluri de femei. Asa ca, musai, la nunta mea a trebuit sa fie bere. In ciuda sefului de restaurant care a spus ca nu se cade la o nunta sa servesti bere, ca e taranesc. So, a curs berea la nunta mea. Super-rece! Absolut toti prietenii mei si ai sotului au fost incantati de treaba asta.
  -Tot datorita berii, ca na! baloneaza, n-am vrut rochie cu corset. Si nici alba, ca nu-mi place albul. A fost culoarea untului. Si cu spatele gol.
  -Imi plac palariile. Ca atare, n-am vrut voal. Am avut palarie in biserica, a comentat popa, s-a chinuit sa-mi puna coroana aia PE palarie, a reusit. La restaurant am scapat de ea si mi-am scos agrafele din par.
  -muzica-Am pierdut vreo cateva zile sa ne alegem NOI fiecare melodie. Ne-am dus la DJ si i-am spus ca vrem fix acel playlist. Nu s-a auzit nicio muzica populara. Nici macar o sarba. In schimb, la nunta mea s-au auzit Billy Idol cu white wedding, Dire straits, Bryan Adams, Rolling stones etc.
  -Mancare- n-am vrut sub nicio forma aperitivul ala cu salamuri si rulouri cu hrean, n-am vrut deloc peste. Si n-au fost. In schimb, n-am renuntat la sarmale. Iar lucru taranesc, conform sefului de restaurant (de-ala de fitze)dar daca mie imi plac de mor, le-am vrut la nunta mea.
  Ideea este ca, daca vrei, poti sa te tii de visul tau de a avea o nunta fix asa cum ti-o doresti. Cat timp mirii dau banii si se ocupa singuri, n-au de ce sa se implice parintii, verisorii si alte rude. Si trebuie sa ai si obrazul un pic mai gros, sa refuzi din start orice incercare de a se denatura ceea ce ti-ai pus in cap, de genul: cum sa nu-l inviti mama pe Cristi? ca e finul nostru (zicea mama), cum sa n-o inviti pe vecina Geta ca noi am fost la nunta lui fi-su si acum e obligata sa dea bani etc

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

 41. Exista oameni si mai nebuni de atat, eu am facut doua nunti. Ca sa impac distantele am facut o nunta la mine si una la el, la distanta de o saptamana. Inclusiv ceremonia religioasa a fost impartita in doua, pentru ca asa am vrut noi. Am curatat rochia dupa prima nunta si am imbracat-o la a doua. Rochia nu a costat o caruta de bani iar decoratiunile le-am facut singura cu luni inainte. Iclusiv aranjamentele florale le-am facut singura. La 6 dimineata, in ziua nuntii, faceam buchetele domnisoarelor de onoare. Pentru ca asa am simtit eu si bugetul a fost super restrans. La nunta au cantat prieteni, fotografi am avut prieteni, super relaxat si pe buget redus dar cu multa munca.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

 42. Nunta Bucuresti,acum vreo 10 ani,oamenii imbracati decent,mirele si mireasa corespunzator.Problema lor.Dar apar nasii,plecati de cativa ani in Hamerica,nasa rochie ,pantofi,era de acolo.Nasul,slapi de plaja ,pantaloni si camasa de aia sifonata din piața, cu dragon pe ea.Bă,da-o draq de treaba,inteleg ca nu-ti faci coafura ultrasofisticata,ca mergi in blugi si tenesi,dar cand majoritatea arata cat de cat acceptabil si tu stii ca esti nas…pwla mea,cum a zis cineva mai sus,macar respecta-i pe ceilalti.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

 43. Pt. ca Gura Lumii !

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 44. Eu am fost mireasa atipica. Maxim 70 de persoane la nunta cu tot cu noi, taiat din start elanul neamurilor nevazute si nestiute de spita a saptea, rochia de mireasa decenta si gasita in cateva ceasuri de umblat prin 2-3 magazine de specialitate. Nu tu credit pentru nunta, nu tu invitatii de fita, nu pantofi de firma, obiceiuri barbare gen dansul miresei cu strigaturi in fata blocului si alte prostii. Am invitat rudele apropiate, prietenii, cativa colegi si asta a fost.Totul decent, cu masura. A, sa mai zic ca am fost si sofer in ziua nuntii? Ca am ajuns in fata blocului si cand ne-am numarat nu incapeam in cele cateva masini? Asa ca du-te sus, ia cheile si condu pana la starea civila ca sa tii minte ultimele momente de burlacie. Si da, ne aducem aminte cu placere acum, a fost o nunta facuta de noi, pentru noi. Nu pentru fala ori pentru imbogatire. Cand mi-a zis o manichiurista ca si-a inchiriat rochie de mireasa de 3000 de euro n-am putut decat sa gandesc ca unii isi merita soarta. Asta e, eu am fost o fraiera, nu m-am nascut sa fiu o stea.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

 45. Se știe că în familia tradițională bărbatul are dreptul de a fi de acord cu soția.
  Da ăștia care am un prieten care m-a cerut femeia, e pe post legislativ sau executiv?

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 46. Știi unde se duc? Când fac calculele și trag linie își dau seama ca ies pe minus. Nunta a devenit un business ce e așa de greu de înțeles.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Nu e greu de înțeles, dar ziceam și eu așa.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 47. Pai sa va povesteasca si Eminenta-Mea cum sta treaba cu nuntile astea minunate. Asadar, in aprilie 1990, la minunata varsta de 22 ani si 10 luni m-a pus si pe mine necuratul sa ma insor (daca va ganditi sa dati cu pietre dupa mine pe motiv de retard mintal, ca doar un cretin s-ar insura asa de tanar, va anunt ca e prea tarziu, trebuia sa ma bombardati atunci, ca poate nu faceam idiotenia asta). Initial a fost exact ca replica aia din filmul Asta seara dansam in familie: “cheama, dom’le doar obligatiile si cateva rude”! Ei, si de la obligatii si 2-3 rude, s-a ajuns la ditamai lista de vreo 130 de persoane. Buuun, si de aici a inceput tot balamucul:

  Capitolul 1. Rochia de mireasa
  In timpul discutiilor legate de rochia de mireasa, am comis un mare sacrilegiu. Pai cum sa zici tu, mai ginerica, ca vrei ca mireasa ta sa poarte o rochie inchiriata? Cum sa nu tii tu in sifonier la naftalina bunatate de rochie nou-noutza, purtata o singura data, pe care s-o poti arata roasa de molii la nunta de tungsten, sau ce-stiu-io-ce metale or mai fi? Am ramas ferm pe pozitie, s-a scandalizat “socroshenia” din dotare, dar pana la urma proaspata mireasa ne-virgina a purtat rochie inchiriata. Punct.

  Capitolul 2. Darul de nunta
  Tin sa precizez ca acest “cartof fierbinte” a generat un scandal monstru (culmea este ca toate scandalurile au izbucnit din “tabara adversa”, parintii mei neavand nimic de obiectat la ideile mele). Fac o paranteza pentru a preciza ca, in vremurile bune in care eram holtei, am participat si eu ca invitat la cateva nunti, de regula ca insotitor al unor suave domnitze cu care eram in “ranjete” la momentul respectiv. De fiecare data m-a oripilat la maximum momentul strangerii “darului”. Bai frati si surori, venea cate un dezaxat denumit in ROI-ul nuntii “staroste”, care incepea sa se dea intr-unul dintre cele mai GRO-TESTI spectacole cu putinta: incepea sa arunce cu teancurile de bani in sus, isi dadea cu ei peste fata, rostea tot felul de glume sub-sub-urbane la adresa familiei al carei “dar” tocmai il preluase, in chiotele si hahaielile celorlalti “viteji ai satului” beti-manga. Toata mizeria asta pestilentiala dura, in functie de numarul invitatilor, intre una si trei ore. Am jurat in sinea mea ca, dac-o fi vreodata sa particip la o nunta pe post de mire, eu asa o ‘infectie” nu vreau sa vad.
  Asa se face ca am rostit fraza sinucigasa “Darul se va da in plic”! POFTIM??????? BABAIATULE, TU NU ESTI ZDRAVAN LA CAP?????????? VREI SA RAMAI CU PRAFUL DE PE TOBA LA SFARSIT, SA N-AI DIN CE PLATI NICI MACAR CHELTUIELILE????????? UNDE AI MAI POMENIT ASA CEVA???????
  Dupa ce socroiul s-a calmat, dupa ce socroshenia s-a oprit din sughiturile de plans, le-am repetat ca DARUL SE VA DA IN PLIC si ca asta e ultimul meu cuvant. Prin urmare, la nunta, fiecare invitat sau pereche a gasit pe masa un plic (fara pixuri, cum se face in prezent, pentru ca n-am tinut neaparat sa-si scrie numele pe plicuri). A doua zi dimineata, cand s-a spart gasca si s-au facut socotelile, in plicuri au fost cu cca. 10% mai multi bani decat fusesera estimarile noastre. Mai mult, dupa nunta am fost felicitati de mai multi invitati pentru ideea cu plicul si eleganta modului in care s-a oferit darul.

  Capitolul 3. Claxoaaaaaneeeeeee!!!!
  Unul dintre lucrurile care ma oripileaza la maximum la nuntile astea “minunate” de romani sunt convoaiele interminabile de masini inzorzonate care claxoneaza de zici ca anunta sfarsitul civilizatiilor pe Terra.
  Aici recunosc ca le-am facut tuturor o surpriza: nu le-am spus nimic dinainte, doar cand a fost momentul sa ne urcam in masini am decretat printr-un urlet, ca sa se auda si “in fund la taxatoare”: ‘GASHCA!!!!!! VA INTERZIC SA CLAXONATI! S-A INTELES???”
  Dupa momentul de stupefactie, soferii s-au conformat, iar doi dintre ei, la o saptamana dupa nunta, mi-au zis : “Omu’, a fost bestiala ideea sa nu claxonam, ca mie mi-e asa de rusine de asta, dar n-aveam ce sa fac, daca ailalti claxonau”!

  Capitolul 4 (SI ULTIMUL). Bautura de pe mese
  Nunta am facut-o la o cabana din imprejurimile orasului, unde ni s-a pus la dispozitie totul, mai putin bautura, de care a trebuit sa ne ingrijim noi. Mentionez ca in aprilie 1990, dupa doar 4 luni de la “Lovilutie” inca aveam ratii la alimente, iar pentru 4-5 sticle de bere stateai inca la cozi interminabile. De aceea, responsabilii de restaurante nu prea isi asumau raspunderea ca vor avea destula bautura in cazul nuntilor.
  In fine, am facut rost de bautura, am depozitat-o intr-o camara aflata in imediata apropiere a salii, dar cum-necum, socroiul s-a facut stapan pe cheia de la respectiva camara. Asa se face ca, in toiul nuntii, au venit la mine niste cetateni ca sa reclame ca nici macar apa minerala nu mai aveau pe mese. Ei cerusera ospatarilor, dar acestia dadeau neputinciosi din umeri, fiindca socroiul mai-mai sa-i goneasca cu pietre, doar sa nu mai trebuiasca sa scoata nimic din camara. A urmat un nou scandal “de culise”, in urma caruia am preluat puterea asupra cheii camarii, iar berea si apa minerala au inceput sa curga in valuri.
  Dupa ce socroiul si socroshenia, impreuna cu fratele miresei, au declamat in tertzet faptul ca descuierea camarii va conduce la falimentul nuntii si al perechii de insuratei, dupa ce s-a platit tot ce era de platit, cu banii ramasi din dar ne-am cumparat un apartament cu 3 camere complet mobilat (e adevarat, cu mobila veche din anii 70, dar buna).

  Epilog
  Din luna aprilie a anului 1990 am inceput sa urasc din tot sufletul nuntile (incepand chiar cu a mea, bineinteles). In acesti 28 de ani si ceva care au trecut de atunci, am mai fost doar la trei nunti, unde a fost chiar musai-musai sa mergem: una cu prima sotie (mireasa din povestea mea, de care am divortat fara niciun regret in 2003) si doua cu actuala sotie.
  Si legat de actuala sotie, as vrea sa va spun ca am fost un cuplu de divortati, deoarece si ea a trecut prin experienta nefasta a unui mariaj de cacat (din fericire, ea a fost suficient de inteleapta sa nu faca copii cu primul sot, spre deosebire de boul de mine)
  Asa se face ca, in momentul in care am decis sa ne unim si oficial destinele (ca neoficial erau unite de peste un an), am facut-o in cel mai frumos mod cu putinta: intr-o vineri, imbracati in haine de zi cu zi, ne-am invoit de la serviciu la ora 12 si ne-am dus la primarie sa ne casatorim. Am avut ca martori doua functionare din primarie pe care le cunosteam personal si care au acceptat bucuroase acest rol. Nimeni n-a stiu despre casatoria noastra, nici familiile, nici cunoscutii sau vecinii. Dupa asa-zisa “ceremonie” de la starea civila, am mers cu proaspata mea “mireasa” la o pizzerie din oras, unde am mancat cate o pizza si am baut o butelie de Grasa de Cotnari. A fost una dintre cele mai fericite zile din viata noastra, iar marturie sta o fotografie facuta la starea civila, cu ofiterul care a oficiat casatoria stand intre noi si cu noi doi, imbracati cu haine de strada, dar cu niste zambete si cu o bucurie in priviri care nu se poate descrie in cuvinte. Si acum, dupa aproape 15 ani de la acel moment, ne iubim ca in prima zi si ne amintim cu drag de “nunta” noastra.

  Si inca ceva amuzant: la momentul casatoriei, ne doream un aragaz cu cuptor (aveam unul, dar era doar cu ochiuri normale) si o combina muzicala cu CD. Nu prea stateam bine cu banii, fiindca plateam rate la garsoniera pe care o cumparasem impreuna, asa ca cele doua aparate mai trebuiau sa astepte. In vinerea in care ne-am casatorit, cu doua ore mai devreme, jucasem un bilet la 6 din 49. In duminica extragerii am castigat la loto suma de 840 lei, care ne-a ajuns exact pentru un aragaz cu cuptor, o combina muzicala cu CD si inca doua pizze cu o butelie de Grasa de Cotnari. Sa mai zica cineva ca astrele n-au fost cu noi in acea zi de vineri!

  Comentariu beton! Thumb up 44 Thumb down 1

  • Mă ierți, dar am o curiozitate: care a fost a treia nuntă la care ai participat, pe lângă cele două proprii?

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 17 Thumb down 27

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 9 Thumb down 31

  • Ady
   M-ai înțeles greșit. Era vorba de trei nunți în afară de propria mea nuntă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Vero, fii și Luminăția-Ta înțelegătoare, că nu suntem toți perfecți ca tine. Fără imbecili, boi și vaci, viața e pustiu!

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 1

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 9 Thumb down 29

  • Mă mănâncă-n degețel 😋, inelarul drept, proaspăt crestat 😊
   @Vera-n toată splendoarea.
   Atacă un om pentru că nu a fost înțelept și recunoaște că-i bou! Ai întrebat de ce zice asta ? Ai cercetat ? Poate și-a făcut datoria de tată mai bine decât altele pe cea de mamă. Ai catadicsit să studiezi măcar o față a filei poveștii ?
   Doar atâta poți? Îmi vine greu să cred.
   Să fie PACEEEE !!! Hai să nu mai sărim așa repede la jugulară 😤 Zi-mi că-i PMS și te scuz.
   @aproape toț’ de ce nu-i dați un ghiont Verei când derapează prea tare? Aveți atâta experiență de viață degeaba ? Mânuțe roșii, mânuțe roșii…. atâta știți 🤨

   Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 1

  • @Habarnam, ne e frică! 😋🤣

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 4 Thumb down 23

  • Vero, di ce ești așa superficială și răutăcioasă astăzi? Care-i baiu’ ? De unde naiba mai ai energie de negativismele astea ? Io’s stors ca o lămâie … și uneori mai acru 😋
   Viața IE rozzz ca avatarul tău, de vrei s-o vezi așa 😊
   Parcă avea MV un articol despre “calități”… îl știți careva ?
   @Ionuț spăriosule 😋

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • Văd că comentariul meu a stârnit reacții mai mult sau mai puțin civilizate pe-aici. Am un anumit respect față de propria mea persoană, motiv pentru care nu voi renunța la bruma de civilizație pe care cred că o mai am și nu voi răspunde cu aceeași monedă înjurăturilor și insultelor. Fiecare se comportă (chiar la adăpostul cvasi-anonimatului) după cum a fost educat(ă) și după câtă minte are.
   Nu prea înțeleg de unde s-a dedus ideea că eu mi-aș urî prima soție (și încă foarte mult). Nu doar că n-o urăsc, dar am rămas chiar în relații normale și civilizate. Ne salutăm când ne întâlnim pe stradă, discutăm, ne urăm la mulți ani la zilele de naștere, etc. Divorțul nostru a fost unul extrem de civilizat, iar sentința de divorț s-a pronunțat la al doilea termen, după doar 3 săptămâni de la introducerea acțiunii, în vreme ce alții se judecă ani de zile și ajung să-și dorească moartea reciproc. În cazul nostru, fiecare și-a dat seama că este prizonier într-o căsnicie fără viitor.
   Nu regret absolut deloc faptul că am o fiică din prima căsătorie. Din contră, după divorț am rămas implicat în mod activ în viața fiicei mele. Atât pot să comentez și mă opresc, pentru că nu am de ce să dau socoteală nimănui de pe-aici în legătură cu viața mea.

   Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 0

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 4 Thumb down 26

 48. ”Până la urmă, dacă m-au invitat, m-au invitat pentru distinsa mea persoană, nu ca să vadă dacă am eu vreun costum mai de doamne ajută sau cămașă de firmă.”

  Ca să ofer o altă perspectivă, eu insist să consider că dacă sunt invitată la o nuntă, e pentru că acel cuplu își dorește să le fiu alături la unul dintre momentele unice și importante ale vieții lor. Distinsa-mi făptură o pot avea prin preajmă și cu alte ocazii, care să nu implice plic pe masă. Doar așa pot să mă conformez cu bucurie la dress code și ce mai trebuie și să închid (strâns) ochii la diverse și (foarte) multe alte lucruri care m-ar face să iau aceeași decizie ca Eftimie fără pic de remușcare.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

 49. E interesant că majoritatea (inclusiv eu) am vorbit despre propriile nunți și mai puțin despre alea la care au participat ca invitați.
  Citind articolul exagerat al lui Eftimie (care nu e pentru mine un etalon în absolut nimic) mă gândeam la câte nunți am fost invitat și cum diferă percepția mea despre nunțile respective în funcție de calitatea în care am fost invitat și de calitatea nunții.
  Fiindcă una e să mergi ca rudă, alta e să mergi ca prieten (din obligație n-am mers niciodată), una e să fii naș, alta e să fii și tu ceva p-acolo pe la vreo masă.
  De asemenea, nu înțeleg de ce e Eftimie (și alții cu aceeași percepție ca el) cu 25% mai fericiți dacă nu mai merg la nunți. Fiindcă nu mai dau darul? Sau fiindcă nu se mai îmbracă în hainele “alea bune”? Cam puțin pentru a deveni fericit.😜
  Invitatul nu prea are treabă cu “chinul” personajelor principale, nu e obligat să stea până la sfârșit, îl poate durea undeva de mâncare, băutură, servire aiurea sau muzică proastă. I se rupe, dacă are chef, de ceilalți comeseni, de obiceiurile tâmpite de nuntă și așa mai departe. N-am înțeles aversiunea asta pentru nunți niciodată. Da, mă, m-a invitat ăla/aia la nuntă. Ține el/ea neapărat să fiu prezent. Așa, și? Dacă nu am motive destul de serioase să merg (gen lipsă bani, lipsă bonă pentru copii, nepăsare față de persoana în cauză etc.) de ce să nu merg? Fiindcă am ceva cu această “monstruozitate odioasă denumită nuntă”? Fiindcă nu mai este cool? Asta mi se pare cam copilărie așa, un fel de modernism cam prost înțeles și prost pus in practică.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 2

  • Hmmm… Io-s cam cu 33,3% mai fericită dacă nu merg la nunți, nu cu 25%. Nu-ntreba de unde rezultă procentu’ ăla, am calculele mele, nu detaliez. 😋 Nu vreau să stric hainele alea bune. Păi ce, am dat bani pă ele să le uzez?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 3

  • @Ionuț,
   Invitatul nu are treabă cu chinul personajelor principale, în schimb are treabă cu personajele secundare care-i fac viața un chin.
   De ce se merge la nunți? Pentru distracție.
   Unde e distracția când, timp de câteva ore bune,
   – asculți muzică proastă
   – ai în față mâncare multă din care greu alegi ceva să-ți placă
   – câțiva se maimuțăresc festiv
   – te costă de 5 ori mai mult decât o ieșire decentă la orice restaurant
   ?

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 3

  • Haideți că nu puteți spune că absolut toate nunțile sunt așa. La câte nunți nasoale poate avea cineva ghinionul să meargă încât să zică: “Nu mai merg nici mort la vreo nuntă vreodată!”?
   Eu am fost la vreo 30 până acum (dacă socotesc și vreo 3 din copilărie). Vreo 4 sau 5 au fost cam nasoale din punctul meu de vedere, din diverse motive, dar n-am concluzionat că nunțile în general ar fi toxice pentru mine.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • Cea mai nasoală nuntă la care am fost – în studenție, la un coleg ce-a făcut nunta la țară, la părinți.
   Într-un noiembrie ploios, vreo 10-15 inși ne-am dus cu un tren personal îmbâcsit, acolo ne-am nămolit până la genunchi. Preotul a întârziat vreo 2 ore că fusese la o înmormântare, la local nu ne-a dat mâncare până la 12 noaptea, doar băutură. La miezul nopții eram toți beți și cu ochii ieșiți din orbite de foame.
   Când a apărut, mâncarea era rece și grețoasă.
   Sătenii au dansat pe populare, noi ne-am enervat, plictisit, sictirit… Când zic ”noi” mă refer inclusiv la mire și mireasă (colegi cu noi) 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • @Ionuț, nu-s, măi, toate nasoale, aveam chef de bășcălie. N-am zis că nu merg deloc sau cu silă, da’ aleg cu grijă, că nu-s mare fan sindrofii și mai stau și prost cu timpul. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • Băi mie îmi place foarte mult să mă duc la nunți. Nu mă interesează dacă mâncarea este proastă, muzica nu e bună bla bla bla. Mă duc direct la restaurant nu am treabă cu civila, cu poze, cu popa (Viorele te salut pe această cale).
   Mă duc să mă distrez. Și sunt o persoană care se poate distra și fără să bea!
   Nu îmi displace costumul cât timp nu e tradițional. Ultima oară am purtat un sacou mov deschis ceva de genul! La penultima un sacou portocaliu!

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 50. Tocmai din motivele enumerate de tine in articol, la nunta am avut doar 66 de invitati, rochie de mireasa inchiriata si parul lasat pe spate! 🙂

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

 51. Daca e nunta, nu e simpla. Avem la vara doar cununie civila (nu vrem niciunul nunta), si nici macar aia nu e simpla, pentru ca Doamne fereste sa nu fie prezente si rudele cu care te vezi doar la inmormantari!
  Obiceiurile vechi si tam tam-ul asta cretin trebuie sa se opreasca. Sau macar sa nu mai fie impuse prin santaj emotional de catre parinti/bunici.

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

  • N-am fost în situația dată, dar cum să nu poți să zici că n-ai chef de niște rude pe care nu le-ai văzut de mai mult de 5 ani, pe unele chiar din copilărie, acu’ 30 de ani, nu stii cine sunt, cum arată și care-i legătura lor cu tine?! Părinții mirilor chiar nu pot înțelege acest aspect?!

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

 52. Cununia mea civilă a fost de vis. Am fost vreo 32 de persoane. Toată distracția a constat intr-o continua mișcare. De acest divertisment s-a ocupat asociatul omului meu. Imediat după primărie ne-am urcat intr-un Ferrari care aștepta frumos in fata primăriei și ne-am dus la un restaurant din apropiere unde ne aștepta un aperitiv și prosseco. Invitații au urmat fiecare cu mașinile lor. Cine nu a dispus de mașina personală a avut parte de mașina organizata. De la restaurant ne-am deplasat cu o mașina de epoca, decapotabila și cu șofer pana intr- un sătuc din apropiere unde ne aștepta o trăsura in stil bavarez trasa de cai. Acolo am urcat destul de mulți. Restul in spate cu mașinile. De acolo, a durat cam jumă de ora pana am ajuns intr-o pădure, la
  Marginea râului Isar unde era organizat un picnic și muzica. Tare încântată am fost! Super organizat. Mai urma o etapa către lacul Starnberg spre care ne-am deplasat cu limuzina unui prieten. O data ajunși la lac ne-am îmbarcat toți pe o barca mai mare și am făcut un tur al lacului cu muzica și prosseco. După lac ne-am dus la restaurant și am continuat petrecerea acolo.
  Tata și acum pomenește cununia noastră civilă. As repetat-o fără sa schimb nimic.
  In schimb, cea religioaaa nici măcar nu mi-o
  Amintesc ca lumea. A fost făcută in Italia cu 80
  De persoane, copila noastră de 2 luni și fotografi care ne-au ținut mai mult la fotografiat decât in sala cu oaspeții! Plus fata pe care o alaptam tot la 2 ceasuri.
  Eu as mai organiza o data toată distracția de la cununia civilă atât de faina a fost!

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

 53. De acord cu tine!Nu nunta e importanta,ci trainicia relatiei dintre cei doi!

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 54. Noi tocmai ce am făcut nunta in stil spaniol adică ceremonie civila, la malul marii ce e drept, dar 20 de persoane. Nu dau bani pe rochie nici sa ma bați, am purtat una handmadw by mama. Foarte frumos și simplu. Urmează sa sărbătoresc si acasă in Ro, la un grătar cel mai probabil cu cine vrea sa vină. Ah! Mergem si la biserică dacă vrea careva sa ne cunune :))) PS găsesc eu o rochie si pt asta :)) Dar referitor la întrebările tale, unu cred ca influențează f tare familia, adică mama, tata, socrii. Și cu rochia de mireasă, Dzeu știe, că nici eu nu înțeleg.. 🙂 Spor la dezlegare enigme

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 55. Eram prin 2005 dacă nu mă înșel! Se însura unul din portarii uneia dintre echipele la care am avut ocazia să joc la județ. Știam că se însoară, dar nu primisem invitație, totuși ca un băiat bun ce sunt le-am aranjat mirilor foto și video – niște amici de la Târgoviște. Pe la vreo 3 noaptea trebuia să se termine paranghelia și trebuia să îmi duc amicii la Târgoviște. Mă duc la restaurant, de la cârciumă unde am băut numai apă, împreună cu un prieten și îi sun pe amicii mei. Aștia pwla, probabil încă filmau și pozau de zor! Sun mirele, pauză și ăsta! Sun mireasa și îmi răspunde. Bineînțeles că a urmat o intrare în restaurant, cu mireasa de mână că nu am reușit să scăpăm de gura nebunei! Ne-au pus și la masă cu ei la prezidiu! Bineînțeles că toți se uitau la noi ca la felul 14, deoarece eram în haine de stradă și petrecerea era în toi. Am stat până la 5 dimineața când s-a spart petrecerea și am plecat cu băieții la Târgoviște.
  Deși consider că având rușine uneori mori de foame, cu siguranță ăla a fost cel mai penibil moment când vine vorba de o nuntă!

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 56. Zice-ți mai bine că vă este frică de ANAF!, de aia nu mai vreți nuntă cu alai! În rest sunt de acord cu modul de prezentare hăinos! Cît mai simplu! Și apropo, Mihai, tu nu ai făcut nuntă? Întreb, așa, la harneală!

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

 57. Băi, m-am măritat la 40 de ani… după 14 ani de probe😂 și o fetiță de 10 ani…60 de persoane cu tot copii,dj și fotograf.rochie simpla,f.f. ieftină (am văzut rochii de seară muuuult mai scumpe)…dar m-am distrat… apropo la botezul fetiței am avut 130 de persoane…deh tinerețea 🤣

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.