De-a lungul acestei vieți am auzit de nenumărate ori faza cu nunta minimalistă. Ce e nunta minimalistă? Păi e atunci când viitorii miri îți povestesc înflăcărați despre o chestie lejeră unde vor fi prezenți doar el și ea, prietenii apropiați și câinele Rex, într-un decor simplu, dar feeric în simplitatea lui, care diferă de la caz la caz doar în funcție de gradul de imaginație. Fie pe o pajiște cu narcise, fie la o cabană în munți, fie pe o barcă pneumatică în Herăstrău sau pe un pachebot danez în apele teritorale ale Maltei.

Dar, indiferent de peisaj, laitmotivul era întotdeauna același: “cât mai simplu, frate, noi o să ne îmbrăcam la blugi și tricouri, iar ceilați pot să fie în bermude și teniși, nu ne intersesează. Ah, și fără muzică proastă și fără rude pe care nu le-am mai văzut niciodată în viață sau invitați necunoscuți.”. Hai, ziceți voi că nu vă suna cunoscut. Că mie nu-mi ajung degetele de la mâini și de la picioare să număr de câte ori am auzit câte o pereche visând așa.

Mno, nu știu cum dracu’ se face că absolut de fiecare dată nunta minimalisto-hipsteriș sfârșește ucisă pe undeva prin vreun colț al cortexului și în locul ei își face apariția monstruozitatea asta odioasă care este nunta la români. La revedere blugi și teniși. Rămas bun cabană în munți și pajiște cu narcise. Bun venit rudelor de la țară și cetățenilor pe care-i vezi doar de două ori în viață, la nunta ta și la nunțile lor. Adio tricoului și ținutelor non-conformiste, mireasa răscolește aproape un an magazinele după rochie sau pantofi și-și face programarea la coafor (pentru cocul regulamentar) cu șase luni înainte.

De ce, frate? Unde a dispărut minunăția aia de nuntă fără rahaturi la care visau? Cine și ce i-a obligat să se înghesuie cu încă doua-trei sute de persoane și să transforme chestia aia simplă într-un semi-coșmar și pentru ei și pentru “invitați”?

Ah, și dacă tot am reintrat în subiectul ăsta spinos. Mai am o nedumerire crâncenă. Poate aflu răspunsul acum. Care-i treaba cu rochiile de mireasă? Nu mă duce capul să pricep. Niște obiecte vestimentare ale căror prețuri sunt adesea absolut aberante și cu toate astea femeile se dau de ceasul morții pentru rochia de mireasă. Nu mă mai apuc sa spun că de multe ori sunt oribile (rochiile, nu femeile), asta e treabă de gusturi până la urmă. Dar mă interesează ce le mână pe ele în luptă să dea atâția bani pe o cârpă extrem de scumpă pe care o vor purta o singură dată? Pentru că nu vorbesc aici despre tipe cu bani mulți sau care tocmai se mărită cu unul care stă pe un munte de cașcaval si vor să arunce o parte dintre el pe o rochie. Vorbesc despre faptul că de multe ori femeile își iau niște rochii de mireasă pe care nu și le-ar permite, ajungându-se până la credit la bancă. Ei, bine, asta vreau să-mi lămuresc. De ce, oameni buni? Care e motivația?

Știți ce, cred că totul ține de niște convenții stupide care sunt, de cele mai multe ori, doar în capul nostru. Eu mi-am promis ferm că n-o să mai calc pe la nunți decât în blugi și adidași. Până la urmă, dacă m-au invitat, m-au invitat pentru distinsa mea persoană, nu ca să vadă dacă am eu vreun costum mai de doamne ajută sau vreo cămașă de firmă.