Știți voi senzația aia de tristețe care te cuprinde așa, dintr-o dată, în fiecare duminică spre seară când îți dai seama că a doua zi e luni și iar trebuie să te duci la muncă? Și pe măsură ce se apropie ora de plecare de-acasă, te ia așa cu un fel de sfârșeală de-ți vine să inventezi orice motiv de pe lumea asta doar ca să nu te duci. Și de multe ori chiar o faci. Trimiți un email/telefon/sms/porumbel voiajor și-i anunți pe veroșii tăi șefi sau patroni, acești capitaliști fără scrupule, degrabă doritori de profit cu ajutorul circumvoluțiunilor tale trudite, că ești bolnav și că musai trebuie să zaci în pătuțu’ tău de-acasă. Sau că ți s-a spart o țeavă, ori că ți-a luat foc debaraua. Nu contează motivul, contează doar c-ai face orice ca să dispară din programul tău ziua de luni.

Doar că, să vezi ce, n-ai rezolvat nimic, doar ai amânat oleacă tristul deznodământ, pentru că marți tot trebuie să te duci la muncă. Și miercuri, și joi, și vineri, și în fiecare zi, care se termină în „i”, a restului vieții tale. Asta dacă nu cumva speri să apuci pensia. Ceea ce pare o glumă bună. Deplasată, dar bună.

Mno, habar nu am dacă există vreo statistică pe domeniul ăsta, dar eu trăiesc cu convingerea că minim 80% dintre persoanele din spațiul carpato-danubiano-pontic își urăsc din ficați joburile și se duc la muncă doar pentru că, altfel, de unde bani de chirie, rate, haleală, haine și toate celelate trebuincioase traiului zilnic.

Well, ce voiam eu să te întreb. Există ceva pe lumea asta pentru care ți-ai lăsa în momentul ăsta jobul frustrant la care te duci zilnic? Există ceva ce ți-ai dori atât de mult să muncești, încât să te minunezi că mai ești și plătit? Există ceva ce-ți place atât de mult să faci încât ți-ai asuma riscul de a-ți da demisia pe loc pentru a accepta chiar și un salariu mult mai mic? Există ceva care să facă să-ți dispară teama de ziua de luni?

Dacă există, care e jobul ăla?

P.S. Dacă se poate, mi-ar plăcea niște răspunsuri cât de cât realiste. Că dacă ce-ți place ție să faci e să zaci pe-o canapea și sa te freci la oo sau să combini blonde cu țâțe mari și glezne fine (care, desigur, vin singure la tine și te roagă să le posezi sălbatic), am ușoare îndoieli c-o să găsești investitori sau angajatori dispuși sa susțină financiar acest gen de ocupații, indiferent cât de deschiși la minte și la nou ar fi ei. Numa’ zic.