Deși pare o chestie din altă lume și din alte veacuri, să știți că în spațiul carpato-danubiano-pontic încă mai există cetățeni care au prins pe viu vremurile când femeile nu aveau drept de vot. Sau, mai bine zis, când nu aveau niciun drept. Ia fiți atenți aici:

„Noi, româncele din Regatul vechi, prin Codul Napoleon, care ne cîrmuieşte, sîntem clasate aşa cum a hotărît Eliade Rădulescu la 1866; între copii, minori, nebuni şi idioţi. Nu ne putem administra bunurile, nu putem face nici un act fără autorizaţia bărbatului, nu ne putem creşte copiii cum vrem, nu putem dispune de nici un lucru din casa noastră, după voie, căci legea presupune că în casa unde este un bărbat, totul este al lui. Într-un cuvînt, femeia se mişcă numai după bagheta magică a autorităţii maritale” – Calypso Botez – „Drepturile femeii în constituţia viitoare” – 1923 (sursa)

Cum sună? Vi se pare cunoscut? Și stați așa că paralela cu vremurile pe care le trăim nu se oprește aici. Să continuăm:

„Ani de-a rândul citeam cu emoţie în revistele străine, despre activitatea femeilor primari, ori consiliere comunale din atâtea ţări ale pământului şi priveam cu uimire portretul câte unei faimoase „bourgmeister”, ori a vreunei primărese engleze, în tradiţional costum de epocă. Azi îmi pare un vis îndepărtat vremea de acum abia vreo şase-şapte ani, când înverşunarea anti-feminiştilor ne prevestea tot felul de cataclisme ce se vor abate peste această biată ţară dacă – doamne fereşte – se va acorda femeilor drept de vot şi eligibilitate. Astăzi, putem să ne amuzăm în voie pe seama celor care se temeau de prăpădul ce-l va aduce ţării votul femeii.” – Veturia Mileva Marcovici, Almanahul ziarelor Adevărul şi Dimineaţa, 1932 (sursa)

Ca să fie foarte clar cum stăm, pentru prima dată în istoria României femeile primeau drept de vot și de a putea fi alese în Parlament, abia în 1938, drept stipulat în Constituţie. Dar nu toate femeile, doar cele cu vârsta de peste 30 de ani și care știau carte. Chestie care, în anii ăia era la fel de des întânită ca rucola în alimentația culturiștilor. Abia în Constituția din 1946 li se acordă tuturor femeilor dreptul la vot.

Revenind. Nu vi se pare că cele două citate de mai sus seamănă ca două picături de apă cu campania homofobă a Coaliției pentru Familie: Ieșiți la vot ca să nu vă adopte homosexualii copiii?

Ce dovezi mai clare vreți că noi, așa ca nație, suntem la fel de obtuzi și retrograzi că în urmă cu un secol? Și pe alocuri, la fel de proști, pentru că numai un cetățean cu iq-ul unei veverițe blonave de dischinezie biliară poate să pună botul la mizeriile bigote ale CpF.

Atât pentru azi.

P.S. Știți ce-ar fi cel mai tare? Să existe Dumnezeu și să fie gay.