O să profit că tocmai s-a încheiat sezonul miilor de poze din concedii, de pe toate plajele lumii, din toate orașele planetei, cu toate felurile de mâncare posibile și imposibile, și-o să las aici niște sfaturi care vor face mult mai ușor de privit toate fotografiile celor care vor ține seama de ele vara viitoare. Sau cu orice altă ocazie când se simt în dispoziție „fotografică”. Da, știu, am mai scris despre asta, dar o să revin iar și iar pe subiect până o să vedem niște fotografii la limita decenței pe facebook și instagram.

Șterge lentila camerei de fiecare dată când vrei s-o folosești. Pe blugi, pe tricou, pe mânecile cămășii, pe geaca soacră-tii, pe ce vrei tu, numai șterge-o. O să fii uimit când o să constați că dintr-o dată pozele tale nu mai sunt în ceață. Regula este la fel de valabilă și pentru camera de seflie. O lume nouă ți se va deschide.

Focalizează! Scoate telefonul, activează camera, îndreapt-o spre subiect, pune degetul pe ecran și mută cerculețul/pătratul pentru focalizare pe chestia pe care vrei tu s-o scoți în evidență. O să ai o mare supriză când o să verifici cum ți-a ieșit poza.

Dacă ai făcut 28 de poze cu același subiect (pescăruș care zboară, nevastă-ta cu un pahar de prosecco în mână, bunică-ta pe prispa unde se jucau mâțele cu motoceii) nu pune tot calupul de douășopt de fotografii pe Facebook! Știu că ți-e foarte greu să decizi care dintre ele e cea mai bună, dar dacă ție nu ți-e ușor, de ce crezi că ne-ar fi nouă?

Știu că-ți place să faci poze de grup și nu e nimic rău în asta. Cui nu-i place să păstreze amintiri cu toate neamurile și prietenii strânși la un loc? Doar încearcă, știu că e greu, dar măcar încearcă, să-i prinzi pe toți în poză. Se vede oarecum nasol când ăla din margine apare în fotografie de parcă l-a tăiat cineva pe lung. Iar pentru treaba asta ai de făcut un lucru atât de simplu. Întorci telefonul pe-o parte și, dacă nici așa nu-ți intră toți în cadru, te dai mai în spate până reușești. Ți-am zis că e simplu.

Să preupunem totuși că grupul e format doar din trei-patru persoane. Nu mai e nevoie să întorci telefonul, poți să faci poza așa cum îți place ție, cu el pe verticală. Bun, acum c-am stabilit asta, încearcă să-i prinzi CU PICIOARELE ÎNTREGI. Serios, pare c-ai pozat niște pitici sau niște cetațeni mergând în genunchi, dacă poza ta, în partea de jos, se oprește brusc pe gambele subiecților.

Dacă ești în toiul zilei, fă tot ce poți ca soarele să fie în spatele tău, nu în spatele chestiei pe care vrei s-o pozezi, indiferent că e o barcă, Charlize Teron udă, o girafă sau un tigru siberian. Șmecheria asta se numește contre-jour și din păcate are ca unic efect să nu lase să se vadă mai nimic în fotografia pe care tocmai o execuți cu atât râvnă.

Cam astea ar fi sfaturile de bază pentru orice fotograf amator care-și dorește să împânzească rețelele sociale cu produsul muncii lui. Dar dacă simți că nu-ți sunt de ajuns și că te pasionează treaba asta cu pozele, ce-ai zice să te înscrii la un curs de fotografie care sa te învețe ce și cum să faci ca să-ți dezvolți pasiunea? Unde mai pui c-o să te umpli și de like-uri? Numa’ zic.