Iată cele zece reguli de aur pe care trebuie sa le urmezi întocmai dacă vrei să fii în deplină siguranță pe internet. Ce voiam să zic, aveți puținitică răbdare și citiți până la capăt, n-o să vă pară rău.

1) Folosește aceeași parolă la toate conturile pe care le ai. Fă-o cât mai simplă ca să n-o uiți (cel mai indicat ar fi să folosești data nașterii) și mai ales n-o schimba niciodată. În felul ăsta viața ta de internaut va fi mult mai simplă.

2) Nu folosi nici firewall și nici vreun program antivirus. Ambele mănâncă din resursele pc-ului și-ți îngreunează navigatul pe net.

3) Nu face niciodată back-up. Îți va ocupa degeaba o grămadă de spațiu pe harddisk. Spațiu pe care îl poți utiliza pentru poze, muzică, filme și seriale.

4) Nu ignora email-urile de la bănci sau alte instituții prin care ți se cere să-ți actualizezi datele personale. Riști amenzi foarte mari. Întotdeauna începi cu datele cardului și contul, abia apoi numele complet, adresa și cnp-ul.

5) Deschide toate fișierele cu terminația .exe. Mai ales pe cele primite pe email sau prin mesageria privată. Majoritatea conțin joculețe și videouri funny.

6) Răspunde cât poți de repede email-urilor care te anunță că ai câștigat ceva și trimite-le toate datele solicitate. Altfel riști să pierzi premiul și va ajunge la altcineva care a fost mai rapid decât tine.

7) Mută email-urile din „spam” în „inbox” și deschide-le pe toate. Începi cu cele care conțin link-uri externe.

8) Fă-ți tranzacțiile online, verificările de cont, toate operațiunile financiare, doar de pe rețele wi-fi publice. În felul ăsta vei face o economie semnificativă la internetul pe care ți-l pătești singur.

9) Nu folosi device-uri conectate la internet atunci când mergi la pescuit. Astfel o să eviți atacurile de tip phishing.

10) Dacă totuși ai ignorat sfaturile de la punctul 1) și ți-ai făcut mai multe parole, ține-le pe toate în același loc pe un site sau pe o aplicație de tipul password manager. E mult mai comod să le găsești atunci când ai nevoie.

Ai zâmbit macar o dată citind regulile de mai sus? Nice, înseamnă că ești un utilizator de internet suficient de versat ca să știi c-au fost scrise la mișto și nu trebuie respectatată niciuna dintre ele. Dar ce-ai zice să și probezi asta? Ai aici un quiz extrem de scurt cu numai patru întrebări, fiecare cu câte trei variante de răspuns. Ia să vedem dacă obțineți procentaj de sută la sută.

Iar dacă n-ai zâmbit și deja te gândeai cum mama naibii nu ți-a dat prin cap să-ți pui data nașterii ca parolă la toate conturile, sfatul meu ar fi să citești informațiile de aici. S-ar putea să-ți prindă al naibii de bine la un moment dat.