3,693 cititori

Ce mi-a plăcut (săptămâna 126)

Știu, știu, nici mie nu-mi arde de citit. Da’ am zis că cineva tot s-o găsi.

 1. 18 adevăruri personal verificate despre diaree;
 2. Scrisoare deschisă domnului Primar;
 3. Nu te simți bine în concediu cu copilul pentru că ai un copil prost crescut;
 4. Românul care l-a băgat în mă-sa pe Einstein;
 5. O zi din viața lui Matei, copil de parazit social;
 6. Un miraj pe post de președinte;
 7. Cele zece principii pentru manipularea maselor;

 

39 de păreri la “Ce mi-a plăcut (săptămâna 126)

 1. Bună selecția, bună de tot. La pct 1, parafrazând pe cineva, am râs cu muci !

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

 2. Multumesc pentru selectia de azi, e foarte buna. Chiar daca eu comentez rar, citesc zilnic si apreciez efortul. Duminica pe placul inimii tale!

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

 3. Direct in articolul lui zoso m-am infipt. Ahahaha, ce loser, ce insiruire de tampenii a scos. Aideplm, daca si asta ne da sfaturi despre cum sa ne crestem copiii… ma rog, sfaturi da toata lumea, ca e sport national.
  Viseaza un “free range kid” pe care sa-l dresezi, de fapt, sa-ti stea la calcai si sa se joace frumos, eventual sa clasifice furnicile. In plm, e copil, daca nu se catara pe ceva si nu urla cat il tin bojocii intr-un scenariu de-a indienii, la ce plm ii mai zici “free range”?!
  Aia e realitatea de parinte in concediu cu copii mici, cum scrie mamica: carat bulendre peste bulendre. Asa face o mamica atenta la nevoile copilului in concediu: impacheteaza haine, medicamente, lotiuni, jucarii etc.
  Am mai scris (a se citi “m-am vaitat”) pe aici de vacanta noastra la munte, frumoasa pentru copii, obositoare si stresanta pentru mine. De ce? Pentru ca m-am dat peste cap sa le fie lor bine, pentru ca le-am dat libertatea de a se juca fara sa am eu liniste. Ca sa am liniste, trebuia sa le dau tableta si sa le tin langa cu.ru’ meu 5 zile. Ori tableta a asteptat frumos acasa, copiii mei au alergat, s-au tavalit, au cazut, s-au certat, am jucat ratele si vanatorii, le-am f.utut mingi in mecle, leapsa, fata ascunselea, magarusul, au facut jdemii de drumuri la baie , o noapte am stat treaza s-o pandesc pe Pice ca mi-a picat in cap din trambulina… am avut si carioci si carti de colorat, le-au folosit si pe alea maxim 30 minute, cat plm sa stea nemiscati niste copii de 4-5-6-10 ani cand au la dispozitie o curte cu gazon ca-n palma, trambulina si castel gonflabil, drumuri forestiere pt plimbari?!…
  Hai ca m-am enervat destul, le duc pe fete la tata, le explic iar treaba cu mortii si de ce nu poate tataie sa vina cu noi acasa. Fun stuff… Free range, nu orisicum =)))

  Comentariu beton! Thumb up 40 Thumb down 14

  • Alright, transmitem live din cimitir, unde ne-am întins la joacă, vorbim cu “locatarii” și ne ferim de un sărak cu Q7 alb. A vrut să le arate rubedeniilor ce sculă și-a tras, desigur.
   Întrebarea zilei vine de la cea mare “mami, putem să-l dezgropăm pe tataie să meargă acasă cu noi?!” #mykid 😂

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 8

  • Citisem articolul încă din timpul săptămânii. M-am minunat de opinii. Eu zic ca fiecare să facă ce vrea, pot să se c@c3 și-n mijlocul sufrageriei, dar să suporte consecințele 😋😉
   Nu știu cum să ambalez așa că îți zic direct, din proprie experiență: nu mai face cultul morților, pe cei mici îi afectează mai mult decât poți crede. Iartă-mă dacă vrei. Scuză-mă dacă poți.
   La faza cu Q7 a fost memorabilă una zilele trecute cu un domn 50+, posibil implicat prin administrația locală din IL,Q7 gri, relativ nou. În benzinărie : pomp nambăr oan (transcriere fonetică).

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 0

 4. Ieri un grătar în curte cu niste amici invitati.Spărgeam niste lemne când aud un urlet a lu’ invitata:lasă chibritu’ jos copilee.
  Bă,nu se termină urletu’ că asta răsare lângă mine:Cum îi permiti lu’ băiatul tău să stea cu chibritu’ in mâna.
  -Păi eu l-am trimis.A aranjat surcelele alea subțiri si le dă foc.Face asta de la sapte ani.Are nouă acu.
  -Al nostru are 12 si îl lasam să folosească doar cutit de plastic,ținem tot ce este ascutit sub cheie.
  -Asta mare al meu stie să taie ceapă,pâine,morcovi.L-am învățat cum să se protejeze el.L-am lăsat singur până am fost sigur că a căpătat ceva dexteritate.
  -Esti inconștient.
  -Esti cloșcă sufocanta.
  Merci Vasili.Îmi place Vali si Eftimie.

  Comentariu beton! Thumb up 39 Thumb down 0

  • “Cloşcă sufocantă” Hahahhahhahahahhaha🤣🤣🤣🤣

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • @Shoric,
   Nu-mi dau seama ce-i în capul unor oameni care scriu astfel de articole – mă rog, dacă ăsta al lui Eftimie se poate numi articol… Textul nu aduce plus-valoare de niciun fel.
   Când citesc un text, indiferent de unde, am așteptări să-mi aduca un plus: de informație, de distracție/relaxare sau ambele, eventual. Articolul ăsta e… degeaba. De prost-gust.
   În schimb, n-am uitat că una e piesa de teatru și alta e spectacol de teatru – iată, o informație interesanta (de cultură generală).

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

 5. Bine ai revenit, Mihai – da, stiu ca acum cateva zile, insa azi am apucat sa si scriu 🙂
  Azi castiga detasat articolul de la numarul 1 🙂
  Zi faina tuturor 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 6. Merci, señor! Și bine-ai revenit!

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 7. Neața! Merci, Mihai.

  Am avut-o la mine, pentru o săptămână, pe fetița de 3 ani a unor prieteni. În ciuda faptului că părinții ei o răsfață exagerat (din punctul meu de vedere), cât a stat la mine a demonstrat o ușurință teribilă în a se adapta la situația nouă în care a fost pusă pentru prima dată. Aceea de a se purta ca un copil nu ca o răzgâiată.
  Ieri a plecat cu părinții ei la mare. Sunt curioasă dacă ei, adulții, vor avea o jumătate de oră de liniște. Pentru că……așa cum îi crești, așa îi ai!

  Zi faină tuturor!

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

 8. Citit…o parte. Am râs la nr.1, deşi nu de râs. Când ţi se întâmplă ţie.

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Jenant. Ți s-a întâmplat? Mie DA

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • O singură dată în viață am avut așa ceva, acum vreo 10 ani. M-a ținut o lună. Nu mă întrebați cum de-am ”stat” (inconșient) o lună în halul ăsta, că n-am stat. Am umblat din medic în medic, din cabinete în spital și laboratoare de analize, din regim în alt regim, de mi-era frică să mai înghit ceva, chiar și apă. Încercate tratamente de tot felul, și homeopate, și băbești, nu mai zic de medicamente. Ni’ca nu funcționa.
   S-a dovedit a fi un virus, un medic specialist (bun specialist!) mi-a prescris o pastiluță pe zi, 30 de zile. Atât! După 2 zile mi-am revenit. Și am reușit să ies din budă că mai aveam un pic și mă mutam acolo.

   Nici până atunci, nici de-atunci până azi, nimic nu-mi poate deranja zen-ul intestinelor 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • Long story short. Plecat în Grecia cu duba să iau ceva corp de mobilă. Ajuns rupt în gură de oboseală și foame. Parcat duba într-un fel de parcare lângă un parc. Fugit la taverna sufletului. Ostoit foamea cu diverse creme de brânză dă capră, vinete, șălăți, alea alea. Ostoit setea cu două băuturi pă bază de lămâie, reci … da reci .. știți cum, făcea brumă paharul.
   N-am mai apucat să ajung la hotel. Am inaugurat duba 😉 cu ajutorul unei pungi de MI . Cu o mână mă țineam de ușa laterală să nu se închidă să rămân pe întuneric, cu cealaltă țineam bulendrele și încercam să ” înscriu” doar în punga de mega 😉 Cu un ochi râdeam, cu celălalt plângeam 🤣😄😅
   Shity memories … tocmai am băgat porție dublă de înghețată, că-s cumpătat și nu arunc 4 euro că nu-i place la prințesă aroma ☺

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 0

  • Ochiosule, mi s-a întâmplat. Eram la o primă cină cu un tip. Ne-a pus Aghiuţă de am băut nu mai ştiu ce sortiment de bere caramel. După cină am mers la el acasă. Am stat la toaletă cu schimbul, nu ne-a mai ars de nimic.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 9. Încep cu 5 pentru că este răspunsul pe care am vrut să-l las la comentariile primite la comentariul meu de acum câteva zile. Cel legat de persoana care scrie rar pe blog și care a ales să fie psd-ist pentru copiii săi. Aș mai completa cu: înainte să judeci, gândește-te dacă în viața ta plină de realizări ai scos vreun om din mocirlă. Dacă n-ai făcut asta decât pentru ai tăi, familia ta, nu comenta! Ia un astfel de om, învață-l că poate fi și altfel, ajută-l și așteaptă schimbarea lui. O să vină. Nu poți??Atunci nu alege calea cea mai simplă: aceea de a-l judeca.

  Iar la 3, aș spune că depinde de vârsta copilului. Nu prea poți face asta cu un copil mic. Deși al meu a învățat pe propria-i piele, încă de la 3 ani și jumătate, că nu e bine să plece de lângă mami. Și nici să se tăvălească într-o baltă de lacrimi și urlete, într-un magazin că nu știu ce vrea, că mami pleacă și pe el îl aduce firma de pază la “informații clienți”. Două lecții a primit legate de comportament. Credeți că mai am probleme?😜

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

  • Nu ejti normală!
   Te-am judecat ? Or te-am citit ? 😋

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • Nici nu vreau să fiu!😛

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • Elena,

   unii sa stii ca proportional la castigurile unora si altora se intampla sa-i intreaca cu mult in generozitate pe milionari, daca le-au sunat saracii la usa si-au intors buzunarele pe spate, cat se intampla sa fie in ele atata dadeau, isi daruiau preitenii cu cateva salarii numai sa poata da o spaga de operatie mai mare unui medic mai bun, toti banii de meditatii ii intorceau copiilor cumparandu-le puzzle-uri nemtesti de calitate, pe copiii strazii ii luau de sarbatori in magazin si era pe alese sa-si ia ce vor, hainele mai bune cumparate le cedau fratelui, munca pe care stiau ca n-o pot indeplini colegii mai tineri, mai slabi, o preluau ei, cand isi dadeau demisia de undeva pentru ca locul putea pur si simplu desi n-aveau altceva asigurat imparteau zile si saptamni intregi un Danone, singurul din frigider, cu mamele lor, sustineau financiar muncitorii ca sa poata intra in greva daca dreptatea era de partea lor, daca s-a intamplat sa lucreze in medii de lucru politice potrivnice propriilor optiuni nu s-au sfiit sa-si manifeste dezacordul atunci cand era cazul si si si la nesfarsit ! Nu in ultimul rand daca i-ai trimite in iad cu vreo misiune, ei pe acesta il numesc ACASA, si-au dormit copilaria in paturi fara saltea si asternut, pe zabrele, pe parchet, chiar si pe un pian. Dar niciodata si niciodata n-au facut altuia rau si nu, nu e ca voua doar nu va covine adevarul in ciuda lui, asa ca-l numiti voi rau, poate doar in ochii vostri, e (foarte adevarat !) ostilitate fata de interesele voastre de a face altora rau. Si stii de ce ?

   ‘CAUSE I’M TITANIUM !

   So fuck off cu precis fiecare are in dulap scheletii lui sau cu fiecare trebuie sa fie murdar cu ceva.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • @Faianțaru’, dacă tu ești care a făcut toate astea, jos pălăria!

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 10. Bune, bune!
  Mi-au plăcut în special articolele 5. și 6.
  La 3. – cu un copil prost crescut nu te poți simți bine nicăieri.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

 11. A propos de Matei si de alti copii romani sau mai putin romani…
  Am niste vecini care fac voluntariat. Si tocmai s-au intors vecinii astia de la o actiune dedicata unor copii de diverse nationalitati caci asa e aici in Italia, un fel de tabara de vara…
  Ea, vecina, complet intoarsa pe dos de ce a vazut si auzit de la ei.
  Marocanule de ca..t, romanule de acelasi c…, dute-n etc, numai asa vorbeau intre ei . Plus gesturi exibitioniste, care o are mai lunga si cum sa si-o puna unul altuia, baietel la baietel adica. In fine, multe altele.
  Italienii fac mult voluntariat si cam curg apele de pe ei sa le faca mancare, sa-i supravegheze. Si iata cui fac de mancare! Si iata viitorul tarii acesteia! Si iata copii care au ce manca, ce imbraca si legi care ii protejeaza pana in panzele albe.
  Asa ca, dragul nostru Matei…
  Scuzati , ca de obicei, lipsa diacriticelor , va rog!
  Duminica placuta tuturor!

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

 12. Pe Junior l-am cărat peste tot.Ca să fiu sincer ,Junior a fost prima dată într-un club de striptease la 4 luni când era la mumă-sa în burtă.Nu pricep de unde vine isteria asta cu kinderi prost crescuți și alte fente și parentingul pwulii.Măsa îi mai troznea câte una peste buci când sărea calul,eu o singură dată tot la cur când a făcut o criză de isterie.Am stat la casă ,atelier cu unelte ,drujbă ,topoare etc.Țarc cu patru rottweileri.La o stradă distanță cartierul de etnie înaripată.Câteva chestii de control: rupt mâna de două ori.În același loc.Plecat în concediu cu mâna în ghips.Urcat pe casă .Sus pe acoperiș.,,Mâ dau jos când vine tata”.(# rezist de mic ).Urcat în copac și urinat pe bunicu-su,care se ruga de el să se dea jos.(# fără penali de mic).Călărit și tras de urechi cel mai agresiv câine din curte.Spart dințî din fața ,,uite tata cum merg cu bicicla ta fără mâini”.Urcat pe dulap în dormitor ,scos pistolul din cutie și fluturat prin fața verișorilor.(pistolul fără încărcător și asigurat,nici acum nu am aflat de un ‘mnezău știa unde țin pistolul).Pornit și bușit mașina în curte. Ce am acum?Un adolescent isteț care așteaptă să împlinească 18 ani și să plece din România.De ce ?Pentru că la olimpiada națională de engleză a fost mutat de pe locul trei ,pe patru pentru că trebuia ca fata domnului Y să se califice și să plece în Anglia.I-am spus că o să pleci și tu,doar că la spălat de vase.A zis că nu e nici o problemă.

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 3

  • @paco ma bucur k esti viu si sanatos….si esti in texte man……am pus berile promise pentru asta la rece….copiii oamenilor sunt cei mai frumosi oameni…sunt egali, au imaginatzie, spun si fac tot ceea ce gandesc…trebuie mereu incurajati sa faca asta…nu exista copii rai sau nesimtiti….ci uneori parintii……pacat de copilul “Matei”…. el e un fel de viitor Hagi si/sau Simona Halep…..dar adus de alta barza….in locul nefavorabil…cat despre reclama la medicamentul anti depresie intestinala, eu prefer ceaiul de izma…denumita modern menta….mai pe natural asa….(ps nu faceti publica asta…totzi blog editorii stiu ca asa e dar de ce sa nu jumulim ceva bani de la multinationalele din farma…ca au destui)

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 13. @Sorin Aurolacul,în această viață sau în alta ,o să dovedim cu siguranță niște beri.

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 14. Îmi dă eroare când vreau să-i răspund lui Habarnam mai sus, încerc aici

  @HabaRnaM au vrut să-l viziteze pe tataie, le-am dus. E a patra oară în doi ani când merg acolo. Nu cred că se încadrează la “cultul morților” ce facem. Azi au aflat, de exemplu, ce e în interiorul unei castane. Și am alergat gândăcei. Nu le duc la biserică, nu le învăț rugăciuni și nu știu să se închine și ce e ăla “popă”. Singurul lucru religios pe care-l cunosc este când exclamă exasperate “Gizăăăs”! So yeah, suntem bine!
  P.S. Nu mai am loc în “my fuck_it_basket” pentru toate aceste dislikeuri. :))))))))))

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 3

  • M-am liniștit fataah ..
   Cum nu știu ce e ăla popă? …
   E cartea de după damă 😋
   E ăla care îi fură lu’ mamaie din pensie 😉 cu voia ei 😏
   E prostu’ care n-a reușit să devină părinte…

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

 15. Uneori,  de exemplu când citesc articole precum cel scris de Zoso în selecția de azi,  aproape îmi pare rău că nu-mi educ fata să-i trateze pe băieți ca pe niște maimuțe cu jumătate de creier funcțional în capul de sus ușor de manipulat și de dresat.  Iar pe băiat să le trateze pe fete ca pe niște toante sentimentale,  cu jumătate de creier în inimă, ușor de păcălit și, asemenea, de dresat.
  Dacă ajung acasă în timp util și nu-s prea obosită psihic,  voi detalia mai pe larg ce vreau să zic,  m-a inspirat maxim azi Zoso.
  PS în articolul menționat,  share-uit aici și de mine în perioada concediului lui Mihai, eu n-am găsit mămica de care zice Zoso că „s-a plâns pe Republica”. Autoarea a scris un articol despre cum vacanțele în familie sunt perfecte doar în poze (căci perfecțiunea este ceea ce trebuie să așteptăm de la o vacanță, nu? 🙄 ) și a citat diverse personaje. Fragmentul menţionat aparține unui cuplu, nu unei mămici. Detaliu nesemnificativ poate vor zice unii… ba s-avem pardon, e foarte important. Pentru mine, cel puțin. Plus că întrebarea autoarei n-a fost „v-ați simțit bine?” (ca-n titlul articolului lui Zoso), ci „v-ați distrat”? Foarte important și asta.
  Dacă autoarea din Republica merge în vacanță cu familia să se distreze, Zoso să se simtă bine, cuplul ăla să se odihnească, alții poate chiar să se „obosească” din anumite puncte de vedere, îmi imaginez doar ce discuții ar ieși legat de prezența copiilor în peisaj. „Bine” sau „prost” crescuți, înclin să cred că nu ar mai conta prea mult.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 0

  • @Anduta îți explic eu:copil crescut bine de mic = adult responsabil.Exemplu : Doamna.De la 16 în fabrică ( croitorie) muncit în ture.Acasă la făcut mâncare ,muncit în grâdină.Plus dansuri.Doamna e dansatoare de muzică populară .La 20 de ani plecat în Spania.La spălat de vase.După 19 ani bucătar șef.Rezultatul: o femeie responsabilă și calculată.
   Eu: la 12 ani furam mașinile vecinilor.La 14 ani fugit de acasă prima dată.La 17 prima bâtaie cu tata,,Nu dai și tu la facultate?”,,Mă doare în pwla de facultate”Mie îmi trebuie bani.Italia ,Franța ,Spania ,Germania..Bătăi.Tâmpenii.Alcool.Curve.Droguri.Alcool.Dosare penale.Rezultatul :Adult imatur pe pastile cu probleme grave de comportament.Anxios,depresiv ,agresiv,bipolar.E ok?

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

  • Paco, la Doamna ai specificat că a fost “copil crescut bine de mic”. La tine mi-ai zis doar ce ai făcut tu de la 12 ani încolo, nu ți-ai caracterizat tipul de creștere. De curiozitate, cum ar fi la tine? “Copil crescut…. de mic. “

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • @Anduţa,
   Mi-a plăcut maxim cum ai punctat azi esenţialul. Aştept detalierea de care vorbeai.

   Eu una m-am plictisit de noul tip de adult contemporan.
   Adultul de porţelan, care se fisurează instant la cei mai mici decibeli din direcţia unor copii care se joacă. Adultul nervi de vată de zahăr care se scurg hidos sub ploaia unor voci de copii. Adultul cu trăsături de gumă de mestecat ce se contorsionează în rictus la apariţia în perimetru copiilor.
   Adulţii ăştia care ori nu au copii, ori au copii mari şi au uitat, ori au copii relativ liniştiţi de fel şi sunt doldora de critici la adresa altor părinţi care se străduiesc dar au copii cu firi mai iuţi.
   Vom ajunge în curând să avem restaurante, bulevarde, mall-uri, hoteluri, trasee montane, cabane, plaje, etc. în care ne vor întâmpina panouri mari pe care scrie isteric: ‘accesul cu copiii strict interzis! ‘. Şşşt!
   Apoi planeta va deveni un vast sanatoriu în care copiii nu îşi vor mai avea locul.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 6

  • Solandi, pe paragrafe, din articolul lui Zoso, aka Vali.
   ‘’Cum ar fi să inveți copilul să stea locului sau să se joace nesupravegheat? Și nu la mare, unde e lume multă și se pierde, începi progresiv, în cameră, la un loc de joacă, în curte la bunici. Ca să îl poți lăsa singur să se joace și la mare și la munte și să nu stai cu grijă că îți fuge de sub ochi.’’
   Sfatul nu este rău deloc, dar am observat că mulți copii (inclusiv ai mei, care sunt foarte des incluși în categoria ‘’băi, dar ce liniștiți/cuminți sunt’’ când ieșim cu ei în locuri publice neadaptate eliberărilor de energie ale copiilor), expuși unui mediu atât de incitant precum cel de la mare, uitau când erau mai mici ceea ce poate că în camera lor, la bunici, în fața blocului, la școală, la supermarket, la restaurant, la locurile de joacă sau în orice alte spații unde aveau posibilitatea să exerseze acest lucru des sau zilnic, reușeau să facă exemplar. În plus, cred că marea are o capacitate fantastică de a-i excita și obosi pe copiii mici foarte repede (e aerul, apa, e sarea, e căldura chiar), transformându-i pentru tot restul zilei în niște pachete de agitație, nervozitate și mofturi. Am fost și eu pe vremuri un astfel de pachețel, nu mă manifestam ca atare în public, în schimb le tocam mărunt, mărunt, nervii și răbdarea părinților când mergeam la mare în familie. ‘’Când vedeți copii pierduți prin magazine nu interveniți niciodată! NU! Acolo e un joc psihologic, mama i-a zis să se țină după ea, copilul a zis că știe el mai bine și acum rupe plămânii plângând după mă-sa. Așa își învață lecția. Nu din vorbe, ci plângând un pic că a fost bleg și n-a ascultat.’’
   Acum ceva timp am văzut un băiețel în supermarket (vreo 6 ani), era agitat, se uita buimac în toate direcțiile, își freca mâinile. De obicei nu vorbesc cu copii străini în absența părinților, dar ceva mi-a spus că acel copil era panicat și nu m-am putut abține. Citisem la un moment dat o povestire de-a Rodicăi Ojog-Brașoveanu despre o fetiță care a dobândit o formă foarte agresivă de diabet în urma unui astfel de șoc (a crezut că mama n-a mai reușit să se urce în tren și că a rămas singură). M-am dus la el, m-am bazat pe faptul că nu sunt o apariție înfricoșătoare care să-l înspăimânte și mai mult și l-am întrebat dacă s-a pierdut. Da, se pierduse de părinți, ok, nu te impacienta, îi găsim, mergem la paznici. S-a anunțat prin stație, au venit părinții, au certat copilul că s-a pierdut (pe mine vă rog să mă scuzați, dar nu rezonez deloc la ‘’copil care se pierde de părinți’’, ci la ‘’părinți care-și pierd copilul’’- mai ales la 6 ani). Poate am greșit, poate Zoso are dreptate și ar trebui să nu intervenim în astfel de cazuri, adevărul e că ar fi de neiertat să stricăm așa o lecție, căci cu diabet sau traume psihice din fragedă pruncie mai trăiește omul. Plus că, la o adică, la 6 ani copilul ar cam trebui să știe că teama de abandon este perfect nejustificată. 🙄
   ‘’Iar cu mersul la mare e simplu: mami și tati sunt aici. Fructele sunt în sacoșă. Lopățica e aici. Marea e acolo. Hai cu tati un pic să îți explic ce e marea. Hai, intră un pic. Hai, mai mult. Opa, ai luat două guri de apă și era să te îneci? Asta e marea, dacă intri singur, ai belit-o. Dacă n-ai înțeles asta după ce era să mori o dată, fuck that kid, ești mai bine fără el, crești un idiot care se va lovi de pragul de sus non stop.’’
   Aici mă abțin să scriu prea mult acum, mi-e să nu mă ia valul, dar acesta este paragraful care a inspirat analogia cu felul în care ne creștem copiii să se raporteze la alți oameni, mai ales la cei care aparțin sexului opus, pentru că pentru mulți dintre noi aceștia sunt cei mai fascinanți, dar și cei mai periculoși, în același timp. Hai cu tati/mami să-ți explice ce e cu marea/bărbații/femeile e ceva ce mulți părinți se simt datori să-i învețe pe copii, de pe margine, eventual fără să știe să înoate nici ei, pentru a-i proteja. Intenția e foarte bună, dar metoda asta, care aduce ușor a dresaj, eu nu o consider benefică pentru oameni în general,
   și mai ales pentru copii.
   “Al meu nu stă în scaunul de copil. Al meu nu stă cu centura. Al meu nu stă cuminte. Al meu nu. Al meu nu. Al meu nu. Fuck that kid! Crești un răzgâiat, în loc să crești un free range kid, un copil care înțelege și ascultă și poate lua singur decizii.’’
   Stă, nu stă, eu când văd un copil peste 12 ani fără centură, sau sub 12 ani fără scaun adaptat vârstei, îmi zic în minte ‘’fuck that parent’’, nu ‘’fuck that kid’’. În plus, n-am auzit până acum vreun părinte/bunic etc care să declare ‘’așa-i trebuie, copil neascultător, că n-a stat în scaun/cu centură’’, despre un copil de 1-2-3-4-5…x ani zburat prin parbriz din brațele sale (sau de pe banchetă) la un impact, deseori chiar minor.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

 16. @Anduta ,cu responsabilitate.Aia e voie aia nu.Nu e nu.Poți sau nu poți.Simplu.Când emiți păreri pe net ,ca doamna din articolul citat de Vali(aka Zoso) am vaga impresie că e mai importantă expunerea ta decât creșterea boracului din dotare.,,Lasă-l ,că doar e copil” are niște limite.Am fost să mânânc o pizza și să beau o bere și m-a intrat cu noduri: un kinder la vreo 6 ani făcea crize de nervi că el vrea nu știu ce pizza.Mă-sa cu tacsu erau depășiți total.Urla de nu se mai auzea nimic.La Junior mă uitam urât și era mucles.
  Despre mine.Nu știu.Probabil am fost educat prost.Am fost rebel de mic și ai mei erau posibil ocupați cu alte lucruri.O să o întreb pa mama.Că mâine vine la mine.😀😀😀.În cazul în care nu greșește avionul și ajunge pe unde te miri…

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 0

  • Paco, sper să nu sune aiurea sau să te superi pe mine, dar mi se pare foarte ciudat că la Doamna ești sigur că a fost crescută bine, iar la tine trebuie să o întrebi pe mama ta…

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

 17. Cred că articolul lui Matei învinge seara de duminică…mă străpunge adânc realitatea din România și neșansa de a fi victima unor alegeri întârziate și prin prisma faptelor unor părinți fără carte sau educație copiii viitorului devin nimicuri!
  Să apreciem ceea ce avem mai înainte de toate și să găsim soluții pentru sufletele muribunde al unui sistem social învechit!
  Cine sunt vinovați și făptașii suferințelor unor copii fărădelegile într-o țară pierdută?

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

 18. Citit la prima oră tot, mulțam de selecție.
  Nr. 1 a fost delirumtremens cu o adăugire pentru ăla micu’ ce se află la prima întâlnire. Chiar dacă scapi de problema cu că*area, tot o să îți iasă un coș pe nas.

  Zoso are un articol exagerat și nu m-aș împiedica tocmai în aceste exagerări. Cred că numărul și kilogramele papornițelor cărate pe plajă nu garantează nimic. Copiii trebuie învățați, inclusiv să se joace. Dacă nu ești implicat, normal că un milion de jucării nu îți vor suplini prezența (nu cea fizică). Eu cel puțin, fix așa interpretez articolul acesta.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

 19. @Misu multumesc de selectie. Am citit cu placere.
  Ultimul articol mi s-a parut genial.
  1. desi a placut la majoritatea cred ca daca incepe lumea si debiteaza scoate niste sloganuri mai tari si mai inteligente decat ce a scos taticu’.
  3. Poate ce mi se pare mie normal ce face kinderul meu nu i se pare normal altui parinte. Asa ca atat timp cat eu sunt de acord cu comportamentul kinderului mi se rupe ce zice vecinul despre mine sau despre kinderul meu. Exemplul dat de @edelweiss mi se pare mai mult decat perfect pentru ceea ce afirm mai sus. Closca sufocanta!
  6. Un coclender care habar nu are care sunt atribuțiile președintelui. Pacat ca nu am facebook sa ii zic vreo doua! Ca el sunt multi altii!
  2.4.5 las pe altii sa comenteze. La primele doua ma lasa rece subiectele si la ultimul sunt multe de comentat si aspectele cel putin din punctul meu de vedere sunt multe de comentat.
  Toate cele bune!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.