9,617 cititori

Nu intra încălțat!

N-aş putea să dau un procent exact, dar cred că în mai mult de jumătate dintre casele din România se practică descălțatul musafirilor. De altfel, “descalţa-te, că face nevastă-mea scandal” cred că este una dintre cele mai populare expresii din spaţiul carpato-danubiano-pontic, imediat după “morţii mă-tii, nu vezi că s-a făcut verde?” și vestita “cred că m-a tras curentul”.

Iar eu nu înțeleg motivația oamenilor care fac asta, deși am fost crescut de regina neîncoronată a descălțatului musafirilor. Și-am numit-o aici pe maică-mea care avea un talent deosebit să mă facă să mă simt de kkt când le cerea ălora care mai veneau pe la mine să-și de ciubotele jos. Csf, ncsf.

Mie, personal, descălţatul ăsta mi se pare o chestie care presupune un grad de intimitate destul de ridicat. No joke, nu cred că e ceva normal să pot mişca liber din dejtele de la picioare, chiar şi prin şosete, în prezenţa cuiva cu care nu am o relaţie cât de cât apropiată. Nu ne cunoaştem, ajung la tine printr-un concurs de împrejurări şi totuşi, câteva secunde mai târziu, iată-mă-s șezând desculţ şi oleacă stânjenit în sufrageria ta. De ce mi-ai face una ca asta sau de ce ți-ai face una ca asta?

Serios, nu-mi dau seama de ce-ai risca. După cum bine știm, există un procent ridicat de cetăţeni români cărora le put picioarele. De ce ai vrea să te expui de bună voie unui asemenea risc? Nu mai bine stați voi liniștiți de vorbă cu mosafiru’ fără niciun fel de interferență olfactivă?

A propos, prin anii ’90 erau la mare modă niște teniși de pânză cauciucată care se purtau fără șosete. Pardon, dacă voiai să fii cool trebuia să-i porți fără șosete. Ori io voiam să fiu cool, desigur, dar fără să iau în calcul ce ravagii poate să facă pânza aia cauciucată în contact cu pielea și oleacă de transpirație. N-am să uit niciodată damful greu, pestilențial, pe care l-am simțit venind dinspre propriile-mi picioare prima dată când i-am dat jos. Treabă care se întâmpla acasă la un prieten. N-am știut cum să mă car mai repede de la oamenii ăia. De-aia zic, de ce te-ai expune la un asemenea risc?

Cumva la limită este şi chestia cu “descalţă-te, că-ţi aduc imediat papuci de casă”. Hmmm, nu, mulţumesc. Dacă nu te dau banii afară din casă, motiv pentru care ai la uşă un container cu papuci de unică folosinţă, parcă aş perefera să nu-mi bag picioarele în purtătorii tăi de bacterii neidentificate. Adică ţie ţi-e frică de ce aş putea aduce eu pe tălpi, dar mie să nu-mi fie de papucii pe care mi-i vâri sub nas și pe care n-am nici cea mai vagă idee cine i-a mai purtat şi ce amintiri sub formă de ciupercuţe a lăsat în ei?

Mbun, ca să fiu corect până la capăt, există totuși trei excepții pe care sunt nevoit să le accept.

Prima. Când ai ajuns la om acasă vâslind prin zloata care se formează pe străzile din București (după ce “a nins atât de frumos”) sau prin noroaiele de după ploile de toamnă. Zloata aia nu se duce de pe încălțări nici dacă-ți petreci patrușopt de minute ștergându-te pe preșul de la ușă. Orice-ai face, după ce intri, tot ți se vor forma două bălți imense sub tălpi.

A doua. Prezența copiilor mici. Mai precis a celor care merg de-a bușilea. Personal, nu pricep de ce i-ai feri de niște anticorpi, dar pot să înteleg că părinții-s semi-paranoici și mai bine lași naiba încălțarile la ușă decât să trezești dragonul parentingului modern.

Și a treia. Când musafirul, din motive care-mi scapă, cere el singur să se decalțe. Facă-se voia lui, dar tot l-aș obliga să poarte papuci de casă. Nu de alta, dar dacă chiar îi miros picioarele, nu văd de ce-aș fi eu nevoit să suport.

Mno, acestea fiind zise, sunt foarte curios cum se prezintă situația încălțat-descălțat la domniile voastre. Mai ales că mulți de pe-aici sălășluiți prin neagra străinătate, deci putem afla direct de la sursă cum stau lucrurile pe la sălbaticii ăia.

mihai_vasilescu_descult

226 de păreri la “Nu intra încălțat!

 1. Eu nu mă descalţ şi nici nu îi pun pe alţii să se descalţe. Cît despre mult invocaţii microbi, ştiţi că particulele rezultate în urma unui strănut plutesc 30-40 minute în aer? Sau că suntem în permanenţă înconjuraţi de un nor de microbi, picături de transpiraţie, scame şi celule moarte, aşa încât atunci cînd respirăm inhalăm şi puţin din cei din jur? În condiţiile astea faptul că mai aduc nişte microbi pe talpa pantofului mi se pare derizoriu.
  Şi când e zloată sau noroi prefer să nu merg în vizită.

  Comentariu beton! Thumb up 44 Thumb down 5

  • @GabI, amin.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

  • E vorba despre cantitatile industriale de noroi si praf pe care le raspandim prin toata casa, pe covoare si parchet. Cand vad pe cineva intrand si tropaind pe hol, pe gresie, si, apoi, prin sufragerie, pe covor, cu tot noroiul in care a calcat, imi vine sa il intreb daca nu traieste intr-o pestera.

   Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 16

  • @E.O., nu te-ai obosit să citești textul până la capăt, este?

   Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 5

 2. Mă abțin, încă ?
  Să nu uităm că cele mai multe boli se transmit prin intermediul mâinilor murdare ?
  Troll? Neah. Abstinent. Încă ?

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 4

  • @HabaRnaM, păi atunci e simplu. După ce-i descalți, îi pui să se spele pe mâini. De fapt, ca să fii sigur că e totul ok, mai bine-i bagi la un duș scurt.

   Comentariu beton! Thumb up 78 Thumb down 4

  • Da, dar nu te opreşte nimeni să te speli pe mâini.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • A propos de duș. Acum câțiva ani (nu știu prin ce algoritm matematic) un cuplu ne-a ales să le fim nași. Cum el era coleg de muncă cu bărbată-miu am stabili să vină la noi cu fata ca să-i cunosc și eu. Fiu-meu era mic, cred ca avea până-n doi ani. Am mâncat, am băut, am jucat rummy și la final vine “finu” la mine și-mi spune:
   – nașa, dă-mi și mie două prosoape.
   – ????!?!
   – văd că ai două băi și într-una ai cabină de duș.
   – ????!?!
   – păi… fantezia mea cea mai mare e să mi-o trag cu iubita mea într-o cabină de duș.
   – boss, am copil mic. La mine-n casă nu se fwte nimeni când are chef. Totul e programat. Așa că te trec pe listă și te caut io când e un loc liber.

   Comentariu beton! Thumb up 179 Thumb down 4

  • @Elena P – no way!!!!!!! lesiiiiin!!!!!! :))))))))) si i-ati mai nasit?! :)))))))))))))

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • @crissim, chiar așa a fost.
   Nași??? Clar că NU.

   Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 1

  • @Elena P, bine că nu a avut fantezii cu nașa în cabina de duș ????

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 1

  • @Ananas, chiar și așa. Tu realizezi că omul ăla era pentru prima dată la mine în casă?

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 1

  • @Eleno, chiar așa, cum să te duci pentru prima oară la cineva în vizită și să-i ceri două prosoape? Recunoaște, asta te-a deranjat cel mai mult. ???

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

  • @didino, nu, soro. Eram invidioasă doar?.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

  • @Elena P….ai încurcat leguminoasele ! 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • @Elena, eu as fi spus da, dar cu conditia sa se lase filmati si fotografiati, eventual si un live pe facebook…. ??

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

  • @ananas, daaaa, ????

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 3. Pe unde circul eu cam e regula nespusă a descălțatului. De înțeles dacă iei în calcul zăpada asta de primăvară :P, flegmele și căcăuțele de câini ce sunt fix pe unde nu te aștepți.
  Inclusiv la sala unde merg, orele de yoga se fac fie în șosete, fie desculț. Dacă vii de acasă merge, dar daca aterizezi de la o clasă unde ai țopăit de ți s-au rupt șosetele în vârf, cam dă cu minus 🙂
  Regula nedescălțatului e valabilă și pentru întâlniri romantice? 😀

  Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 1

  • @miha s, de zăpadă am scris în text. Orele de yoga nu fac obiectul discuției. Cât despre întâlnirile romantice, io n-am spus că fwt încălțat.

   Comentariu beton! Thumb up 57 Thumb down 6

  • @Mihaie, da’ ea poa’ să stea încălțată? Zic să clarificăm situația ca iar începem cu aberațiile pe aici.

   Comentariu beton! Thumb up 44 Thumb down 1

  • @Elena, desigur. Dar doar cu cizme de cauciuc.

   Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 1

  • Mie îmi place să port stiletto în pat. Și lui.

   Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 3

  • @Anouk, și mie. Ai tăi sunt roșii? 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

  • @Anouk, al tău poartă stilleto???

   Comentariu beton! Thumb up 41 Thumb down 1

  • @miha, au doar talpa roșie.

   @Elena, îi pun diseară! 😛

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 1

  • Io mi-am facut cruce prima data,am crezut ca e vorba de un stilet,ca-l gâdili la jugulară cu el să se excite.Apoi am zis ca o fi vreo specie de chiloti din aia de se mananca.Am cautat cu gogu,’ți-ar stiletto ai naibii.:))

   Comentariu beton! Thumb up 49 Thumb down 1

  • @Mihai, pentru protecția muncii în pat ar trebui să poarte ghete de lucru cu bombeu metalic, pungă în cap nu trebuie că acțiunea se petrece pe întuneric…

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

  • @fey, aici se vorbește să nu intri încălțat în casă și tu zici de bocanci în pat?! Pffff……bocancii cu bombeu metalic se poartă în șantier. Știi ce zic?….

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • @Girls with stiletto si @Marius M sa mor si eu a trebuit sa caut pe net ce dracu e ala de il poarta fomeile in pat. Stiletto mai este si o arma alba in forma de pumnal sau ca un cutit cu lama in forma de piron si era folosit la injunghiere.
   Ma si gandeam la ce dracu folositi toate stiletto-n pat. Black widow baby… Il intepati pe saracu om daca nu presteaza bine :)))

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

  • Stiletto putea fi si o specie de stilou.. ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @Anouk, patul nu e în casă?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • Orele de yoga in sosete sau descult nu au legatura cu “microbii”. Este vorba de aderenta pe care e bine sa o ai, atunci cand stai in pozitiile specifice, dar si pentru ca la yoga fiind totul pe “spiritual” e bine sa te “conectezi” cu pamantul, bla bla bla…

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 4. Am fost la cineva în vizită. Familie de vază, muzicieni de elită. Doamna m-a pus să mă descalț și repejor mi-a dat o vată cu spirt să lustruiesc tălpile încălțărilor. No, după experiența asta, faptul că îmi cere cineva doar să mă descalț, este parfum. Mă adaptez repede, dacă omu’ ține să la covorul alb din sufragerie, înțeleg. Eu nu descalț pe nimeni, dar nici nu am sufragerie din aia clasică, cu covoare, perdele și bibelouri. Cât despre bacterii și alte virusuri, să fim serioși, banii și telefoanele mobile sunt în poll-position.

  Comentariu beton! Thumb up 43 Thumb down 1

 5. Să știi că și eu m-am întrebat asta de câteva ori. Mai ales că așteptând musafiri, te declari deja dator să-l faci pe om să se simtă ca acasă. Ori când mă pui să mă descalț, a dispărut tot farmecul. Csf, mă descalț și mă întreb tot restul vizitei dacă miroase ceva suspect sau e doar în capul meu. Dacă am și șosete albe, e de vis. Hai să vedem cum te descalți, dacă ai pete de transpirație pe ei și să-ți vedem chișoarele alunecând în papucii de casă, it’s gonna be a blast!
  Am dat totuși și oameni normali la care m-am descălțat la nevoie, stând pe marginea patului. Hey, măcar aveam un scop, chiar dacă era să-mi pierd și o șosetă cu ocazia aia. Râd și acum. 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 1

 6. Gata, nu mă mai abțin!
  Vizitatorii ocazionali (instalator,electrician,etc) primesc botoșei albaștri.
  Musafirii “regulați” au proprii lor papuci de casă cu dedicație…. se știe.
  Am și papuci de unică folosință pentru simandicoși și taburet special să stai pe el să te desculți. Firește că am și crocsi pentru terasă!!!
  Eu sunt ăla cu ‘mă trage curentu’ și descalță-te că te ia mama dreaq, adică fu210gură nu-mi da de lucru cu mopul că n-am timp de astea ?

  Comentariu beton! Thumb up 84 Thumb down 8

  • HabarRnaM, voiam să vin la tine în vizită, da’ am renunţat. 😛
   Nu pui o poză cu botoşeii albaştri?

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 3

  • @Gabil Nu îmi plac vizitele neanunțate ? trebuie să treci de soacră și de câini ?.
   De câini poate scapi puțin rearanjată a la Picasso, dar de mătura lu’ mamaie sigur NU.
   Dacă insiști îți pun și poză ? dar mai pe seară așa.

   Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 2

  • HabaRnaM, abia aştept. Poza, vreau să zic. 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • @HabaRnaM, dacă nu ai fost ironic, eu te iubesc, să știi!

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

  • HabaRnaM, eşti parolist, îmi place. Da’ pentru ăia de la gaz io zic să cauţi galbeni.

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 1

  • Galbeni ? La draq, sunt bărbat și nu am un simț cromatic exacerbat ca unii posesori de blog. Nu îmi place galbenul. Prefer verde, mov sau albastru ?. Fucsia și alte mizerii sunt neologisme pentru mine și am o reticență în a le folosi.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 2

  • HabaRnaM, io ziceam galben că aşa sunt vopsite ţevile de gaz.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • Io am o dilema: musafirii regulați, cei ce au papucii cu dedicatie… cine îi regulează? 😀

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 2

 7. De la turci e obiceiul. Se vede că nu ești condamnat să vezi seriale turcești unde aproape toți fac așa, cu o liotă de gospodine roind în jurul tău. Sunt undeva între cu chestia asta: nu pun pe nimeni să se descalțe, că am asfalt pe stradă nu lut, dar dacă omul vrea desculț nu-l împiedic. Sunt și mai norocos nițel: încă nu mi-a ucis nimeni florile în casă!

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 2

 8. Eu mă descalt întotdeauna la prietenii mei acasă și viceversa, nu de alta dar noi nu stăm protocolar când ne întâlnim, iar la noi nu se curăță străzile nici de zăpadă darămite de alte….pericole!?
  Si nu am menajeră sa fac curat în toată casa după o întâlnire, că noi venim sa ne simtim bine ca la o petrecere în pijamale?iar dacă aș sesiza că cei care îmi trec pragul au oarece jenă să se descalte cred că aș muta altă dată întâlnirea în oraș!
  Dacă apare cineva care nu e de-al casei, să zicem de la gaze, normal că nu îl pun să se descalte!

  Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 3

  • Mai nou, cei care vin ptr revizia instalatiei de gaze isi scot din geanta protectii de-alea de plastic albastru si si le trag peste incaltari, mi s-a intamplat de doua ori sa vad chestia asta la mine-acasa.
   Altfel, am avut un electrician care-a insistat sa se descalte, ba, mai mult, s-a urcat in pat ca ajungea mai bine la lustra. M-a oprit omu’, ca io as fi aruncat si patul dupa vizita meseriasului.

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 1

  • Îți dai seama că vroia să mai vină în vizită dacă s-a urcat în pat!???
   În mintea lui, moment de intimitate maximă!???

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

 9. Treaba cu descălțatul pornește de la mizeria de afară. Că ai șanse mari să calci într-un rahat de câine, noroi, flegmă prin fața blocului și apoi intri în sufrageria omului.
  Am fost în Viena într-un an în luna Mai: bătea vântul de-ți lua căciula din cap, dar nici un fir de praf nu se ridica în aer.
  Când o să ne mai civilizăm și o să fie curat afară, atunci nu mai trebuie să te descalți când intri în casă.

  Comentariu beton! Thumb up 48 Thumb down 2

  • @Xenopol, mhm, fix mizeria de afară e problema. Dar nimeni n-are nicio problemă să mănânce după ce și-a folosit telefonul mobil.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 4

  • Xenopol,aia fac cu cap asfaltările si trotuarele.Plus canalizările.Când ploua,praful si mizeria merge in canalizare nu ramane in apa care balteste ca la Romanica.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

 10. Eu am spray antibacterian la uşă. Dau la musafiri pe tălpile pantofilor şi îi las apoi să intre încălţaţi. E aproape plin recipientul, că a doua oară nu au mai venit.
  Şi mă gândeam să îmi construiesc chiar o cabină din aia ca în filmele cu agenţi chimici zburdând liberi. Dar trebuie întâi să îmi fac cunoştinţe noi ca să o pot testa.

  P.S. Acum, seros vorbind, îmi e cam scârbă de mizeriile de afară (în special flegme şi rahaţi), de asta cred că prefer să mă întâlnesc în zonă neutră cu alţi oameni… în parcuri, cinematografe, etc…

  Comentariu beton! Thumb up 38 Thumb down 2

  • @Solandi multumesc pentru lecția gravatar,
   experiment reusit!?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • @Mary M,
   Cu plăcere.
   Nostimă foc poza cu pisoiul şi tigrul. 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

 11. Asta se trage de la celebrele covoare persane…plm, cum sa intri cu bocancii pe covorul persan, unul dintre etaloanele bunastarii din vremurile apuse..

  Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 1

  • Blasfemieeee!!!!

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 1

  • @Redoo, esact. Mama ce crezi că avea în sufragerie?

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

  • Am coşmaruri cu covoarele persane, că pe mine mă punea mama să le aspir sâmbăta.
   Eu nu am niciun covor pe jos, decât două mochete minuscule pe care nu le pot numi ‘pelerina parchetului’, mai degrabă ‘chilotul îşi sutienul podelei’.

   Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 1

  • @Solandi, eu primeam și bonus, să aranjez franjurii, ferescă sfântu să nu stea aliniați :)))

   Comentariu beton! Thumb up 36 Thumb down 1

  • @Mona 😀
   Am uitat de şmotrul covoarelor cu cârpa umedă, în genunchi, din 2 în 2 săptămâni sau, când dădea norocul peste mine, abia la o lună.
   De vitrină nu zic aici, că nu e pe subiect. Pot doar să spun că îmi e frică de bibelouri cum le e altora de clovni.

   Comentariu beton! Thumb up 33 Thumb down 1

  • ooo, franjurii nu doar aranjati, periodic, in preajma sarbatorilor, trebuia sa-i speli cu hipoclorit, sa se albeasca.

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 1

 12. Problema descălțatului este strict si proporțional legată de nr de covoare ce sunt in casa respectivă dar si de culoarea lor. S-au importat parchetul ieftin, gresia de toate felurile dar românul, până nu-şi trage ceva deasupra solului, moale şi gâdilător, nu se simte bine. De aici vine alergia la picioare încălțate. Mno, bine, mai e şi genetic învățat din mileniul trecut. A, da, mulți nu ştiu că mopul nu e făcut numai ptr bucătărie.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 2

 13. E vorba și despre igiena personală aici. Plus că fiind sincer la modul “dacă îți put picioarele, poți să rămâi încalțat/ă, dau eu cu mopul după” (regulă nescrisă proprie de a nu avea covor la domiciliu în sacrul an 2018) mă scapă de momente awkward de genul pe care l-ai descris, deși poți fi luat pe nepregătite la o adică. Anyway, măcar s-au mai învățat vânzătorii de încălțăminte să nu mai vândă ciurucuri și, în plus, mai dau și ei o recomandare – două de produse de curățare și menținere a lipsei de odor pentru membrele inferioare. 😀

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

 14. Eu nu chem la mine in casa persoane care nu sunt atat de apropiate incat sa stea incaltati:)) Daca intri in casa inseamna ca esti indeajuns de apropiat incat sa te descalti. Plus ca la noi casele nu sunt facute pentru bocanci pe podea sau… pe covorul meu pufos din sufragerie? Bine, in afara de nenea de la gaze, sau tanti de la lumina pe care normal ca nu i-as descalta?? Si oricum, crezi ca niste bocanci veniti de afara sunt mai curati decat un ciorap?:))

  Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 2

 15. De cand a venit Ciprian,nu prea mai primim musafiri.Cei care vin sau sunt de ai casei(gen fratii mei) si isi permit sa se descalte,pentru restul avem botosi de plastic cu elastic care se pun peste incaltaminte.Botosii sunt de unica folosinta si ii aruncam dupa ce pleaca musafirul.Inainte fiecare putea sa intre cum ii poftea sufletul.

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

  • same here, inainte de bebei nu ma interesa cum intra musafirul (murdar sa nu fie), dar dupa bebelusi, prefer sa ofer papuci de unica folosinta :)) aruncati cu rosii.
   stiu ca microbii au si ei rolul lor, de aceea nu dezinfectez si nu spal zilnic podelele.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

 16. Descaltatul la intrare nu e o chestie inventata de daci si nici de anii socialisti ai blocului comunist. Mie imi pare un semn de respect pentru casa celui vizitat sa ma descalt, sa nu vin eu cu jegul carat prin jegul asta de caputala indiferent ca are copii sau nu, ca are cobor, parchet sau stiu eu. Bucurestoul si in general orasele sunt niste focare de fecale, flegme scuipate si toate cele pe care nu as vrea sa mi le aduca nici mie cineva sub talpa sub pretextul ca se simte violata virgina intimitate a mariei sale. Exista viata si dupa asemenea drame existentiale.

  Comentariu beton! Thumb up 41 Thumb down 6

 17. Nu ma descalt niciodata si nu pun pe nimeni sa se descalte . Mi se pare ciudat , de parca te-ar pune sa ramai in chiloti .
  P.S. nu am covoare

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 6

 18. Dacă a moștenit ceva fiu-meu de la mine, sunt două lucruri: genele lungi și talentul de a face trei pași din care cinci sunt pe burtă. Acu’ îl vedeai lângă tine, acu’ îl pierdeai că el era cu 10 metri mai în spate întins pe asfalt. Așa că am desființat covoarele din casă și am reamenajat tot fără praguri la uși.
  Concluzia e că la mine acasă nu se descalță nimeni. Trag un mop după și gata.

  Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 2

  • Same here! Nicio urma de covor/mocheta sau de prag în toată casa.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

  • @Papi, tu ești fratemeleu!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

  • @Elena: Sar’na, sormealea!

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 19. 1′ La inceputurile mele in invatamantul romanesc ,cand sala de sport era amenajata intr-o fosta sala de clasa,era moda ca elvii sa se descalte la intrarea in sala ! Dupa primele ore cu cei de la liceu care aveau ,,sport” ultimele lor ore si stateau incaltati cate4-5 ore am schimbat regulamentul! Toata lumea cu papuci sport si asta e,eu sau doamnele de serviciu dadeam cu mopul in sala la sfarsitul orelor .
  1. Nu am covoare in casa ,nimeni nu se descalta cand vine in vizita.
  2.In vizitele ,,de afara,, pe unde am fost,aia nu aveau covoare(saraci,csf) deci la fel,nu te descalti.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 2

 20. Eu urăsc treaba cu descălțatul. Iar sălbaticii ăștia de-aici nu numai că nu se descalță, dar își lasă plozii să se tăvălească pe jos, afară. Și să își pună țărână pe cap. Și nici nu le pun fulare sau căciuli, decât dacă-s foarte mici și e ger. 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 2

  • @Didina, eu urăsc nedescălțatul. 🙂 Dar ăsta micu’ se tăvălește cât vrea el pe-afară, își pune și nisip în păr (îl bag la duș cum intru in casă), iar fii-mea, deși e o cochetă și nu iese fără rochiță afară vară-iarnă, se cațără pe toate coclaurile. Nu le-am pus în veci fular la gură și sunt prima din parc care le dă căciula jos de la 10-15° în sus.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

  • @Blanche, nu-i cu supărare, fiecare face cum consideră la el acasă. N-am suportat niciodată treaba cu descălțatul când merg în vizită, mă conformez fără comentarii, dar a doua oară nu mai merg pe-acolo. Excepție fac prietenii apropiați și rudele, la ei mă simt confortabil oricum.

   Soțul mai vine cu colegii, după muncă, să bea o cafea și să schimbe o vorbă. E mai relaxant decât la crâșmă și, de obicei, avem prăjituri (suspectez că ăsta e motivul, dar asta e altă poveste). Nu vreau să îmi imaginez cum ar fi să îi pun să se descalțe, după 8 ore de stat la birou: “Auziț’, șefu’, n-ați vrea să asortați la cămășuța aia apretată niște papucei?” 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

  • @Didina, nu e deloc cu supărare! Ți-am dat și like. Credeam că o să plouă cu dislike-uri azi, dar uite că lumea respectă punctul celuilalt de vedere! Și te înțeleg, cândva o să fac la fel!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • Pe când eram în țară, până, în 75, descălțatul, era considerat o mitocănie. Iar străzile, cred ca erau mai murdare decât acum. Scoteai încălțarile, doar dacă erau fleaşcă, de apă sau zăpada. Sunt destul de surprinsă de obiceiurile actuale. Unde locuiesc, de 40 de ani, nimeni nu se descalța, si nici nu se pretinde, cu sau fara, copii, covoare sau alte motive. Copiii, se târâie pe unde mi se pare mai interesant, irá țara este între primele ca longevitate.
   Continui sa cred, ca a descălța invitații, este de prost gust.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

 21. Am urât de-a dreptul chestia asta cu descălțatul. La noi nu s-a practicat, dar pe la toți colegii mei se cerea asta deși tuturor părea că le displace ideea.
  Mie îmi place să fiu gazdă. Am mai zis. Și îmi place să vină la mine lume de toate felurile și să se simtă bine. Nu mă deranjează să șterg nici când e zloată afară și am pentru cazurile în care cineva chiar vrea să se descalțe, papuci de unică folosintă.
  Eu am grijă de obicei pe unde calc. Nu calc prin băltoace, pete de ulei sau alte mizerii așa că nici atunci când merg la cineva nu mă descalț.

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 3

  • Codul bunelor maniere spune ca descaltatul este de prost gust ! NICIODATA nu te descalti atunci cand mergi intr-o vizita!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 7

  • Sissy ai mare dreptate! Îl invit pe domnu’ cod să dea cu mopu’ 100 de metri pătrați în timp ce eu îl complimentez politicos de pe margine.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 4

 22. Alooo…și japonejii să descalță, așa că dacă vrem să fim civilizați, să facem ca japonejii ?
  Cum menționa @VictoR, treaba cu descălțatul vine de la turci din perioada domniilor fanariote, când au venit cu covorele de iută.

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 1

 23. In principiu cei care vin la mine se descalță dacă stau mai mult. Dacă omu’ vrea să stea încălțat n-am nimic împotrivă. Oricum nu am multe covoare.
  Pe același principiu acționez cand sunt in vizită. Dacă are covoare sau e noroi afara ma descalț. Dacă are suprafețe mari cu gresie și parchet.. Nu.
  Oricum… Nu ma descalț la petreceri gen aniversări, revelion dacă sunt in casa cuiva. Ar fi penibil să fiu la ‘ țol festiv’ și in dresuri.

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 1

  • io-mi amintesc de-un majorat de-acum mai bine de treij’ de ani la care ne-am descaltat toti.
   iar fetelor li s-au rupt ciorapii in talpa de la dans!!! asa ca gazda-sarbatorita-majora 🙂 si-a asumat, ne-a spalat pe talpi toti pantofii si am continuat.
   ce vremuri! :)))

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

 24. Living-ul meu e cu bucătărie open-space deci are gresie pe jos. Nu am covoare decât unul mic în fața canapelei, de ce să pierd timpul aspirând covoare toată ziua? Nu pun pe nimeni să se descalțe la ușă și nici eu nu m-am descălțat când am fost prin case pe la spanioli. În schimb, am fost pusă să mă descalț la români în vizită. Eu mă descalț la mine acasă pentru că stau mai comod în papucii mei de casă dar nu am pretenția ca oaspeții să se descalțe pentru că iarna e nasol doar în șosete pe gresie.
  Menționez că aici la sat unde locuiesc eu toate străzile sunt asfaltate și curate și am Roomba care se plimbă prin casă o dată la 2 zile.

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

  • Mihai, fara supărare, postarea mea nu se voia atât de profundă! Era legata strict de temele esențiale abordate, de românisme !

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @oviwan, lasă, boss, c-am înteles eu foarte bine ce-ai zis. Eram doar ironic. Temele astea abordate aici, superficiale și pline de românisme, sunt exact cele de care ne lovim zi de zi. Nuș’ cum să-ți explic, dar în viața asta m-am lovit de mult mai multe ori de problema descălțatului la intrare decât de întrebarea “cine suntem și de unde venim” sau “de unde vin gândurile”.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 1

 25. Pe zice ce trece, You are so deep !

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 5

  • Oviwan, clar, “how deep is your commentŢ, pe aici se abordează marile probleme ale omenirii. Numai un neiniţiat nu îşi dă seama. 😛

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

  • @oviwan, șerif, ai un internet întreg la dispozitie pentru discuții filozofice. O să rămân trist și neconsolat, dar o să te înțeleg. Știu cum e, dorul de Nietzsche ne omoară pe toți.

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 4

  • @oviwan, eu zic să avem răbdare cu el. Căt de deep poate să fie? La un moment dat o să scoată o mână afară ca să-l salvăm.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

 26. Dacă omul vine de plăcere pentru tine și nu pentru casă, în vizită, de ce să-i impui regulile tale? Ai casă muzeu? Da? Atunci taie-i și bilet de intrare… Fiecare musafir cred că trebuie să se simtă ok. Te citesc cu plăcere și sper că n-am intrat „încălțată” :))

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 4

 27. Total de acord cu ce-ai scris. La mine regula e că nu se descalță, dar există și persoane care nu pricep și pace, chiar și la a patra vizită, că regulile mele nu-s ca la ei si insistă să se descalțe. Și mai sînt unii care cred că strîng din dinti cînd eu, ca musafir, nu mă descalț.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

 28. In Italia lumea nu se descalta, nici vorba! Drept e ca toti au gresie peste tot…Dar sa lasam Italia! Taica-miu nu se descalta niciodata cand mergea la altii in vizita, vorbesc de acum zeci de ani. Lumea se uita chioras, ba cate cineva ii arata obrazul. El raspundea ca NU este elegant sa te decalti in casa omului, a altui om. NU este de bun simt! Si eu asa am invatat…Si mie bunul simt imi zice sa nu-mi arat piciorul gol sau soseta oricat de curat, curata ar fi. E chestie intima descaltatul asta. Codul bunelor maniere zice absolut la fel!
  Din cate am inteles, in Ro si poate si in alte tari acest obicei inca mai exista. Acuma…este iara de bun simt sa nu intri incaltat si murdar de noroi pe un covor frumos si curat, nu? Cred ca in aceste situatii gazda cu musafirul trebuie sa ajunga la o solutie rapida. Sa incalti papuci straini iar e aiurea. Mai depinde si de relatia dintre gazda si oaspete, de cum isi permit sa comunice acestia.
  Am patit-o la Buc anul trecut. Nu m-am descaltat si mi s-a parut foarte firesc si chiar elegant. Mi s-a aratat obrazul. 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 3

 29. Suntem și la acest capitol, între Orient (descălțat) si Occident (încălțat) și ca de obicei nu știm în care parte a baricadei să luăm poziție și de ce.
  Cineva pomenea mai sus de turci, la ei există obiceiul să te descalți afară la ușă și să intri cu piciorul curat. Când vezi pe casa scării 5-6 perechi de încălțări au musafiri. După care poți cere voie la baie și după caz 1) te speli pe picioare 2) te speli pe mâini 3) îți îndrepți părul etc.
  Ah, la intrarea în baie există o pereche de papuci (sanitari) care sunt folosiți doar în baie și nicăieri altundeva. Mbon.
  Revenind. Se presupune că dacă ai ajuns în casă la cineva, ești destul de intim ca să te și descalți. Cred că e mai bine și așa practic eu. Ca să evit mirosurile îmi mențin igiena, nu folosesc pantofi sufocanți și mai ales folosesc șosete foarte groase, iarna și vara. Absorb transpirația foarte bine și nu miros.
  Când porți papucii de casă ai gazdei, ai deja ciorapi în picioare deci nu faci contact direct.
  Ai șanse mult mai mari să iei ciuperci sau altele de la sală, piscină sau probând încălțări prea multe cu șosete subțiri și transpirate.
  So, încearcă șosete foarte groase și ai să vezi diferența. Astfel se menține igiena în casă mult mai bine și eviți mirosurile.
  Cât despre cei care intră încălțați, să zicem că nici praful sau noroiul nu ar fi probleme, dar pot fi excremente de câine, care pot conține ouă de paraziți dacă sunt de la maidanezi…Ele se scutură de pe talpă în timp, odată cu praful, nu știi când și unde pică și unde ajunge.
  P.S. Piciorul și ciorapul sunt ceva prea intim pentru a fi arătate în casa unde intri prin metode de non-efracție ? What about decolteu etc. ? A dat pudismul în noi. 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 6

  • Eu mă gândesc că dacă știu că merg în vizită( adică nu e ca și cum aș trece 5 min să las ceva la un prieten) nu plec cu sosetele cu care am stat 8 ore la muncă. Chit că imi iau în geantă și mă schimb sau cumpăr produse de igienă locală ca să pot preveni eventuale incidente cu mirosuri sau șosete rupte.
   Și așa cum ai zis, consider că încălțămintea de calitate face toti banii!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 4

  • @Enonim., ce treabă are decolteul cu pudoarea? Când ies din casă știu exact cu ce sunt îmbrăcată, e o treabă asumată.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • @didina:
   Nu știu, întreabă-i pe cei care au zis că nu se descalță în casa unde au fost invitați, pe motiv că e prea intim să îți arăți ciorapul, piciorul gol. Că e de bun simț. Eu îi intrebam dacă decolteul nu e la fel de intim, sau ce e mai intim între astea două.
   Şi eu când ies din casă și mă duc in vizită, știu cât de curate îmi sunt picioarele și ce șosete port.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 6

  • @Enonim., nu, nu e același lucru. Cum spuneam, decolteul o treabă asumată, descălțatul nu e. Îmi place să stabilesc singură ce părți ale corpului etalez și unde.
   N-o să fac o criză de nervi dacă-s nevoită să mă descalț, doar îmi displace.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 4

  • @enonim, io ma ofer sa merg in maini decat sa port sosete groase vara, jeez!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 3

  • Clar @didina, nu e acelasi lucru, dar mai sus s-a vorbit de bun simt in raport cu ceilalti. De ce te-ai simti OK sa iti arati decolteul dar ai avea ceva impotriva sa ti se vada piciorusele ? Nu merge faza cu „sunt obligata sa imi dau jos pantofii ?”, pentru ca din moment ce ai acceptat sa mergi la cineva acasa, se presupune ca esti destul de intima si comoda incat sa nu iti mai pese daca iti dai jos sau nu pantofii, si ca sa fie toata lumea multumita, faci dupa regulile casei, care este a celor la care tii atat de mult incat te-ai deplasat pana acolo. Si doar nu o sa arunci prietenia pe fereastra din cauza unor mici diferente de viziune in privinta descaltat/incaltat, nu ?

   Erau niste mamaie la sate, povesteau doctorii care faceau stagiu pe acolo, cica:
   „-Mamaie, hai sa te consult, da jos camasa !
   -Bine.
   -Da jos pantalonii !
   -Bine.
   -Da jos baticul !
   -Asta nuuu, e mare pacat maica !”.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • @moatza:
   Asa ma gandeam si eu “sosete groase, vara ?!? Go shoot yourself, nu o sa fac asta niciodata !”.
   Dar am facut-o, dupa ce m-am lasat greu convins. And it works, acum nu mai port deloc sosete subtiri pentru ca nu isi fac treaba fully din cauza capacitatii reduse de absorbtie. De ce crezi ca sosetele sport sunt foarte groase ?

   Gandeste-te asa: Sosetele subtiri sunt ca si cand aproape nu ai purta nimic, mai ales daca ai obiceiul sa transpiri mult prin talpi (si eu nu sunt din aia). De acolo vine mirosul. Pe cand sosetele groase sunt ca si cand ti-ai infasura piciorul intr-un prosop bine strans pe picior.

   Si doar asta e suficient, de multe ori, sa nu imi miroasa picioarele. Dar suplimentar, daca aveti probleme, nu lasati unghiile sa creasca (se aduna bacteriile care provoaca mirosul greu), faceti scrubbing din greu pe talpi si in general mentineti igiena. Nu va legati foarte strans la sireturi si aveti grija la aerisire. Nu am avut probleme cu mirosul, dar am tinut minte aceste idei de pe vremea cand purtam “sosete normale, ca restul.”

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

 30. La mine e clar: toată lumea se descalță. Am copii mici și covoare. Când s-or face mai mari copiii renunț la covoare, oricum prevăd că în vremurile tulburi ale adolescenței, o să facă ceva pe regulile mele.
  Acum vreo lună și ceva a venit evaluatorul de la bancă (am luat apartamentul în care stăteam în chirie prin Prima Casă). Avea pe puțin 120 de kile și era plin de noroi peste tot. Era cât pe ce să îi zic să-și dea jos și pantalonii, nu doar ghetele, dar mi-am adus aminte la timp că noi suntem sfrijiți și nu aveam ce să îi dăm la schimb! Fusese pe teren, ne-a zis el!

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 1

 31. Dacă mă primește omul în șosete, mă simt obligată să ”mă aduc la conformitate”, ca să zic așa. Mă descalț, deci, în funcție de gazdă.
  Schizez gestul, să-i văd reacțiile, dacă nu cunosc bine omul.

  Nici la mine nu mai insist, de mult.
  Dacă cel care mă vizitează persistă în prostie și nu pricepe că eu umblu încălțată-n casa mea, n-are decât să se murdărească. Că doar n-o să mă apuc să spăl pe jos în prezența lui.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

 32. Eu nu pun pe nimeni să se descalțe. Soțul meu umblă încălțat prin casă și ar fi caraghios să îmi descalț musafirii. Dar, avem mulți prieteni musulmani, pe care nu îi pot convinge să intre încălțați. Și mă descalț și eu la ei( la vizitele mai lungi iau papuci la mine).

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

 33. Eu am eliminat problema foarte simplu: nu primesc musafiri ! O dată l-am scăpat pe popa înauntru. I-am zis: “Părinte, mai ușor cu jetul, că la cât pamant car și singur prin casă, puneam de niște chirpici și o să îmi răsară castraveți pe hol ! O să bată apoi la ușă toate vecinele! Și mă bagi în păcate!”

  Comentariu beton! Thumb up 33 Thumb down 2

  • @Ananas, te înțeleg perfect. La fel pățesc și io.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

 34. Eu vand printre altele produse de unica folosinta, asa ca mi-am luat acasa acoperitori de incaltaminte, din aceia care se dau in spitale vizitatorilor.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 35. @Edelweiss, umbli sub acoperire sau ai dispărut de tot?

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • @Blanche, nici una, nici alta, cred că @edelweiss doar și-a pus în practică promisiunea de a nu mai comenta.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

  • Păcat.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

  • @GabiI, e alegerea lui.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

  • Le simt lipsa, și lui și Verei. Am înțeles, e alegerea lor, dar dacă citesc pe aici, băăăiiii boss-ilor, chit că vă doare la bașcheți, eu vă simt lipsa :)))

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 3

  • Păcat ?
   Edelweiss te rog să comentezi!!
   Nu știi? Te învățăm! Mitraliera IE profesor.
   Nu poți? Te ajutăm! Voluntarii te ajută.
   Nu vrei ? Te OBLIGĂM!! Cred că toți te obligă

   Ieri l-am supărat pe Paco fără să vreau.. citește scuzele amigo!!
   Vera chițăie și ea ca nu ar mai prea comenta..
   M.V. fă ceva ! Incalță-i, descalță-i, îmbracă-i, etc…. numa să-i faci să comenteze!!!

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 4

  • @Vera, acum nu vreau să fac pe detectivul, ai rămas și tu datoare cu un răspuns lui Mihai din ziua în care a scris Anduța cum se intră la ea în casă. Punea el pariu cu tine că tu nu descalți oamenii la ușă. Acum nu știu dacă ai dat un răspuns între timp. În fine, eu cred că îi descalți.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • @Habarnam – două profesii am zis la un moment dat că nu mi se potrivesc neam- să fiu profesor (că mi-era frică de copii) și să lucrez în vânzări. Lucrez în vânzări, de copii nu îmi mai e frică, dar ca profesor de comentat pentru ei doi tot nu mă fac- Edelweiss are toporași și Vera limba ascuțită. Franjuri mă fac 🙂
   @Blanche, am vorbit eu mai devreme cu Anduța și a zis că așteaptă să treacă zloata de afară și cheamă primii musafiri pe care n-o să-i pună să se descalțe. Se întreba doar ce naiba să facă cu 500 de botoșei albaștri rămași pe stoc.:-)

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 8

  • Pentru că am commentul la moderare, a nu se înțelege greșit: și mie îmi place de ei și îi aștept să revină!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 7

  • @AKzen,
   Mă faci să plâng cu cei 500 botoşei nedoriţi. Eu zic să întrebi totuşi cine încă vrea să poarte. Puterea obişnuinţei sau a tabieturilor e mare.

   Mă alătur şi eu celor de pe ramura asta de comentarii.
   Cu tulnicul : ‘Veraaaa! Edelweiss! ‘

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 5

  • @Solandi, sau le găsesc și o utilitate suplimentară – căscuțe de duș îi fac 🙂
   Strig și eu cu tine după dispăruți, că am țignal puternic.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 7

 36. Problem solved ! ? am dat 10 lei pe in pachet de “cipici” de unica folosinta. Din cauza de copil care se târăște pe jos ?

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

 37. Primim doar descaltati, desi am parchet semidezbracat de covoare, insa am copii micuti, traiesc in Ro, nu suntem jobless (eu si el) si nici nu avem ca hobby datul cu mopul de 3 ori/zi, dupa 8 ore de dat cu sapa pe tastatura ?.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 5

  • @Eliza, cam cât de micuți sunt copiii?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @Eliza, dar câți musafiri încălțați primești pe zi? O turmă?
   Eu primesc musafiri rar spre foarte rar, mă văd cu oamenii în oraș nu în ograda mea deci îmi permit să nu îmi pese prea mult când intră ei încălțați și trebuie să dau cu mopul după.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • @Mihai, aproape 3 ani cel mai mic din 2 :). My home, my life, my rules….pana acum toti musafirii s-au descaltat din proprie initiativa si prietenii sunt din aceasi generatie ca noi (under 40)
   PS: daca as avea o casa intr-o tara ceva mai curata n-as avea nicio problema cu mersul incaltat prin casa. #casastiti ?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 4

 38. La mine cred că treaba cu descălțatul musafirilor vine din familie, de pe vremea comunismului, când era foarte frig în case și toată lumea avea covoare peste tot (inclusiv în baie) pentru a tăia cumva ”răcorica” ce emana din pardoseli. Nici nu cred că trebuia să-ți spună cineva să te descalți, o făceai pur și simplu, toată lumea în jurul meu proceda astfel. Plus că frecvența vizitelor la noi (și nu numai) și numărul de persoane participante era destul de mare, mai ales la aniversări. Toate zilele noastre de naștere au fost sărbătorite acasă, cu undeva la 7-8 familii, cu tot cu copii. Cum ar fi fost să intre toți încălțați, să ne jucăm peste tot și să se danseze pe covoarele maică-mii! Pe vremea aia nu exista noțiunea de mop, iar curățatul/spălatul covoarelor era o întreagă bătaie de cap.
  În anii ulteriori revoluției treaba cu frigul nu a mai fost relevantă, dar covoarele au rămas obligatorii pentru mama, la fel și descălțatul, dar fără să o ceară, că și prietenii lor au rămas cu aceleași obiceiuri. Doar preoții au statut privilegiat și nu li se cere să se descalțe (chiar dacă au noroi de-o palmă pe ghete), dar asta e altă poveste.
  Eu am recunoscut deja acum ceva timp că am o ”mică” problemă cu intratul în casă încălțat, chiar dacă nu am pic de covor și nici nu mă stresează chiar atât de tare microbii, mai ales că au crescut copiii și nu se mai tăvălesc pe unde apucă. În plus, cei care vin în vizită sunt doar oameni apropiați, care au bun simț și nu ar intra în casă cu pantofii murdari.

  Așa că, pentru a-ți răspunde sincer la întrebare (care e motivația pentru a descălța oamenii), mie pur și simplu cred că mi s-au transmis niște pitici pe creier din familie. La care se adaugă și o țâră de lene să dau din nou cu mopul, după ce tocmai am făcut curat lună ca să-i primesc pe musafirii ăia. 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 5

  • @Anduța, dar stai, soro, că nici eu nu îi las să intre încălțați! Am botoșei albaștri la ușă (un instalator purta peste 44 la picior așa că tot a trebuit să se descalțe). Asta ca să nu răspund și colo și colo.
   Maică-mea nu era obsedată de microbi, ca atare nici surorile mele nu sunt. Eu am meteahna asta de la facultate din Cluj. Am nimerit în cel mai soios cămin cu putință, am stat doar primul an și mă mir și acum că nu am făcut hepatită. Iar la reclama cu Dove “te speli pe mâini de 8 ori pe zi…” am râs cu lacrimi. Mă spăl de 50 de ori pe zi pe mâini și îmi dau telefonul zilnic cu spirt.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 3

  • @Blanche eu am multe obsesii (sau metehne cum zici tu :-)), pe-asta cu microbii mă mir că nu o am, probabil nu am avut experiențe ca a ta din Cluj. Dar îmi place mult să stau în curățenie (mă relaxează), deși nu-mi prea îmi place s-o fac. Adică deja mi s-a cam luat.
   Cât despre botoșeii albaștri am observat cum unii amici preferă papucii de casă, li se pare cam spitalicesc cu ei în picioare. Dar străinii trecători temporar prin casă (instalatori, muncitori, verifcatori gaze etc) clar vor continua să primească botoșei. Cu scuze și un frappe bun cu cookies 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 7

  • @AKzen,
   Hai, măi, las-o-ncolo! Vine instalatorul să repare și tu-i dai botoșei și frappe bun cu cookies?! Mă mir că mai și pleacă 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • @Laura îmi pare că-ți sună puțin ciudat, dar ca să înțelegi mai bine situația: la părinții mei, când vin oameni la muncă (în casă, sau pe lângă casă, că ei stau la curte) maică-mea le asigură, pe lângă cafea + prăjituri demențiale făcute de ea, și meniu cu 2-3 feluri de mâncare. Iar tata, pe lângă bani, le dă la plecare și câte o sticlă de vin, că, na, Vaslui și băutura e un fel de bitcoin. Frate+cumnată sunt și ei cam în același stil. Cum ar veni, eu sunt percepută de familie chiar ușor nesimțită/nepoliticoasă, doar cu cafeaua aia amărâtă și cookies-urile cumpărate :-)).

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 5

 39. Vasilescule, iar ai un hater prin preajma!
  Altfel, la japonezi, ca semn de respect te descalti si ai grija ca atunci cand mergi la cineva in casa sa-ti speli bine picioarele, altfel s-ar putea sa vina gazda cu ligheanul, sapunul si prosopul si sa execute serviciul. PAPUCI DE UNICA FOLOSINTA!
  Acum vreo 30-40 de ani, se purtau galosi, o incaltaminte de cauciuc lucios, care se lua peste pantofi, toamna, iarna si zilele ploioase din vara. La intrare, dadeai galosii jos si ramaneai in pantofi curati si nici nu se simtea mirosul picioarelor, nici nu se vedeau cartofii din ciorapii rupti. O solutie eleganta. Mai erau si sosonii in care aveai in picioare pantofi de pasla colorati, sau ciorapi grosi de lana adevarata! Purtau copiii si varstnicii, tot in ziulele noroioase.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

 40. Eu am locuit prin diferite strainataturi europene si nu am vazut regula asta pe nicaieri. Este fix asta, daca nu esti in vizita la prieteni buni sau rude e neprotocolar sa iti scoti pantofii. Asta e taranie ramasa de cand a adus nea nicu oameni cu japca la oras.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 10

  • Nu i-a adus nimeni cu japca, au venit la oras pentru ca se platea bine munca lor in constructii si in fabrici. Plus, scolile superioare erau in orase, nu in sate.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 3

 41. In Canada strazile sunt curate, impecabile, acolo nu exista praf sau gunoaie, nimeni nu-si curata pantofii (pentru ca nu e nevoie) de la prima purtare pana la ultima, indiferent de anotimp dar peste tot unde am fost in vizita m-am descaltat, nu pentru ca mi s-ar fi spus ci pentru ca am facut ce facea toata lumea… Deci, nu cred ca descaltatul tine de conditiile precare din strada… dar daca ma gandesc bine acum, am fost in vizita in case de romani…

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

 42. Nu descalț pe nimeni și nu mă descalț decât dacă e vorba de una din excepțiile pe care le-ai enumerat în articol. Nu am covoare în casă și nu mă deranjează să dau cu mopul.
  Nu-mi place să mă descalț când merg într-o vizită, așa că în casele unde sunt ”forțată” să mă descalț, nu mai calc a doua oară.
  Cele mai penibile poze mi se par ălea în care musafirii sunt la patru ace și în șosete, la aniversări, revelioane etc. La costum, cu cravată și în șosete, albe, best picture ever….NOT!

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 3

 43. Daca vin in vizita la tine si te gasesc in sosoni, raman la fel. De esti fara, pot si eu.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

 44. Nici eu nu insist cu descaltatul dar ma bucur (meschin) in sinea mea cand musafirii au initiative din astea. Ce-i drept, pe asta cu mirosul nu am patit-o inca…
  Dar discutia despre curatenie mie imi aminteste de un episod din copilarie cand am lipit franjurii de la covoare de parchet cu aracet…au descoperit dupa cateva zile, s-a declansat razboiul, au trebuit sa tunda covoarele de franjuri, raschetat parchetul, etc.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

 45. Eu am covor și sunt leneșă. Aspiratorul și mopul nu se numără printre pasiunile mele, iar pt străzile noastre, chiar și alea asfaltate, să le numești jegoase este un eufemism.
  În plus la mine în casă, cu excepția vreunui meșter, o dată pe an, intră doar persoane apropiate.
  Cât despre miros, prefer să aerisesc decât să duc covorul la curățat pt că x a călcat în 2 flegme și un rahat de câine.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 3

 46. Pe unde locuiesc eu acum, în sudul Italiei de vreo 12 ani, nimeni nu se descalță nici dacă ești gazdă și nici ca musafir. Cu toții au gresie pe jos iar străzile sunt asfaltate, mai cu gropi dar fără noroaie, până și-n cele mai mici sate. Doar când merg la muncă în câmp își schimbă încăltămintea cu ceva adecvat muncii. Am cunoscut un băiat, italian care a mers in vizită, in Romania, și a rămas descumpănit când a fost invitat să se descalțe la ușă dar a făcut-o.

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

 47. Bă,mie mi se pare de porc să îi zic unuia să se descalțe cănd imi intră in casă.Și nu-s prea dus la biserică.Instalatorul sau astia cu servicii nu intra in camere ca n-au ce cauta acolo,restul(destul de puțini) e problema lor dacă se descaltă sau nu,eu nu le zic nimic.Oricum,covoarele sunt reduse la minim că nu-mi place să-mi exersez talentul pe ele,să dau cu mopul sau cârpa nu-mi cade mâna asa ca…Oricum,nici talent de musafir n-am,nici timp prea mult sa fiu gazda.Și nici chef să trancănesc banalitați ore intregi, așa ca cele două variante le reduc la strictul necesar.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 2

 48. Ahhh la fix vine intrebarea asta!!!Incepem asa…2017 toamna, Roma. Invitam la noi la cina un cuplu care locuieste fix peste drum, in ziua aia plouase rau si il văzusem pe el pe afara in adidasi si chiar mi am zis in mintea mea ca avand in vedere ploaia putea sa si ia altceva in picioare…Se face seara si apar musafirii,el cu aceeasi adidasi in picioare iar eu, avand in vedere ca am un copil de un an care sta mai mult tavalit pe jos, ii zic frumos ,,hai ca ti dau niste papuci ca juniorul se desfasoara pe jos” la care adaug simpatica glumita “sper ca nu ai ciorapii gauriti” la care el raspunde eiii un pic asa… dupa cateva pahare omul se face comod pe canapea si scoate picioarele din papuci….frate “un pic asa” insemna o gaura mare in varf si alte cateva in talpa… deci si italienii au gauri in ciorapi??

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • Pana si smecherul de la banca mondiala avea gauri :)))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

 49. Nu am nici o problema nici cu nedescaltatii nici cu descaltatii. Oricum in momentul in care ai adolescenti chestia cu descaltatul e o gluma buna, se poate produce sub ochii tai critici dar in restul timpului turmele de adolescenti vor intra peste tot superincaltati asa ca ori intri in hora si nu iti mai pasa, ori mori in chinuri. Apartamentul meu e pe o strada intens circulata dintr-un oras mare, si in momentul in care am eliminat covoarele (in proportie de 99%) am observat ca pe parchet se depune zilnic o pelicula de nisip , de la traficul imens din fata geamului. Nisip care ma enerveaza pt ca nu imi place sa port sosete sau papuci de casa si evident imi ramane pe talpi. Deci mopul ala intra in functiune din motive de nervi , nu sunt maniaca in ale curateniei, dimpotriva. In schimb respect ca musafir dorintele gazdei de a ma /sau nu descalta. Am un coleg care are un copil atat de alergic incat in casa lor nu exista perdele, covoare (care ar putea retine praful) si care spala podeaua de n-spe ori/zi , in caz contrar copilul lor are manifestari urate ale alergiei. By the way, Verocika ?, Edelweiss , nu m-am prins de ce sunteti suparati dar deja mi-e dor de voi si mereu am avut impresia ca oamenii de pe aici reusesc sa nu fie suparati , ranchiunosi, daca apare un conflict voit sau nu, el ar trebui depasit cu gratie.??

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

  • @MAS, mi-a plăcut asta cu: ori intri in horă și nu îți mai pasă ori mori în chinuri! Mă pregătesc psihic de pe-acum.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

 50. Apropo de mirosuri. Știți cum duhnesc 5 puberi, în frunte cu fii-miu, după o oră de baschet? Au venit să bea apă, imediat după. Cu furtunul prin gard. Nici în curte nu i-am primit :)))

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

 51. Off topic…Paco am citit postarea ta de aseara (cea cu respirația PRANAYAMA), aaaahhhaaaaa, am ras cu lacrimi, colegii astia ai mei mai au putin si ma cred nebuna penca rad din cand in cand de una singura ( exclus sa le spun ca citesc bloguri in loc sa …)

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

 52. Ti s-a intamplat sa vezi papuci lasati pe palier la usa unui apartament? Io am avut socul vietii. :))))

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • @Roxana, oho, de nenumărate ori.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • Eu nu am văzut?
   Pentru ce sunt? Pentru musafiri? Dacă da, ăia își lasă ghetele/pantofii in licul papucilor, sau cum?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 53. Traim in tara in care oamenii nu se spala pe dinti si nu fac dus, dar imediat a simt amenintati de microbii de pe strada.
  Hai sa fim seriosi.
  Eu nu imi descalt musafirii si ma enervez rau cand acestia se descalta, desi insist foarte mult sa nu o faca. Cum naiba sa te descalti cand gazda iti spune de cel putin 5-6 ori ca si ea intra incaltata? Asta chiar e lipsa de bun simt.
  Stau la casa si cred ca intru si ies din casa de peste 30 de ori pe zi. Chiar nu pot face fata la atata descaltat :)). Apoi, pe jos este destul de rece. Covor am doar in fata canapelei, unul mic, cat sa nu arate neterminata casa . Nu am de ce sa tin astfel ” depozite” de praf in casa.
  Spal si aspir zilnic, asa ca nu e o tragedie.
  Ma amuza ca va este frica de ceea ce e pe strada dar va plac covoarele imbacsite cu praf, celule moarte si fire de par. Credeti ca daca le aspirati se curata?

  Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 6

 54. Am fost la un revelion în compania soțului, la niște colegi de-ai lui. Îi cunoșteam și eu, dar foarte puțin. Ajungem, deci, la locul cu pricina, puși la patru ace, el costum, cravată, butoni la cămașă, eu rochie de mama fițelor… Cum ajungem, duamna gazdă, zâmbitoare, ne ia cadourile din mână și ne susură dulce: Vă rog să vă descălțati aici, în hol. Am rămas mască. M-Am uitat la soț, era la fel de stupefiat ca mine. Duamna insista: haideți, că ne așteaptă ceilalți! Ce dracu să mai faci? Ceasul era vreo 11…Ne-Am descălțat, am lepădat bunătate de pantofi la ușă ( nici papuci nu ne-a dat) și am intrat, gata de petrecere. Era ceva să vezi domni în costume și ciorapi și doamne în dresuri sau… desculțe, cu rochii care mai de care mai fi fițoase! A fost de coșmar. Pe la 1 cred că am rupt rândul și nici nu ne-am mai vizitat vreodată cu “gazdele”.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 2

  • Exemplul pe care il asteptam ! Omule, daca ti-e mai drag parchetul decat prietenii, atunci nu-i mai invita la tine, ramai singur si bucura-te de el.

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 3

  • Foarte urât să descalți oamenii la țol festiv, de acord cu tine. Arată la fel de urât desculț sau cu papuci de casă.

   Dar cred că m-ar amenința soțul cu divorțul dacă l-aș pune să se îmbrace la costum ca să mergem ACASĂ la cineva. Din ce știu eu, ținuta pentru un eveniment trebuie să fie adecvată și cu locul, nu doar cu evenimentul, deci nu m-aș îmbrăca de seară (=de local de lux) ca să mă duc într-o locuință cu excepția cazului în care ar fi vreo reședință ultra luxoasă și la eveniment ar trebui să stăm exclusiv la o masă fițoasă. Îmi place să mă îmbrac elegant, îmi plac și localurile și evenimetele elegante, dar m-aș simți ca nuca-n perete în rochie cu paiete (de exemplu) acasă la oameni normali cum cunosc eu, cât o fi el de Revelion sau altă ocazie.
   La un Revelion organizat la mine acasă, fetele și-au adus balerini sau pantofi asortați la rochițele casual (era vreme de cizme sau bocanci afară), la fel am purtat și eu că am fi arătat toate aiurea cu papuci de casă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • Rox,

   eu zic ca cei pro (1) exagereaza ! si (2) le mai si amesteca voit, insinuand ca celor contra li s-a casunat sa le faca lor rau in mod gratuit (sau din comoditate). Spre ex. cu intrebari gen “Dar in baia omului tot incaltat te duci ?”, de parca n-ar fi auzit la viata lor de toaleta pentru musafiri sau de serviciu. Cum scriam si mai jos, mie mi se pare o chestiune de context, sunt situatii care chiar impun descaltatul (Mihai a dat 3 exemple), dar totodata si o abureala jenanta a unora care vor sa se scuteasca pe sine de orice efort. Ce organizator de evenimente nu ia in considerare si un asemenea deranj dupa ? Si zau, chiar e plauzibil ca locuinta lor e pe atat de circulata, pasamite la ei e petrecere la fiecare sfarsit de saptamana, incat efortul depus sa fie supra-omenesc ? Si cine la o agapa sau sindrofie le patrunde lor in dormitoare (ale lor sau ale copiilor) ? Cat despre revelion, da, cu siguranta lumea vine incaltata numai in clapari sau ghete de futbol cu crampoane si daca nu, tot se apuca sa dea de ciuda cu lama pe jos …

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 55. Aia cu “m-a tras curentul” nu-i chiar așa de râs. Ba chiar este de plâns.
  Romanu’ fiind așa cum este el, mai neglijent cu propria persoană, este mereu bolnav. De exemplu, având probleme stomatologice netratate, mereu ești sensibil la … la orice…
  Așa că oamenii sănătoși nu pot înțelege pe cei bolnavi care se feresc de geamurile deschise din mijloacele de transport.
  Spor la blog !

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 6

  • @Singer, trollezi??

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

  • Cei cu probleme de sanatate trebuie sa si le rezolve.
   Nu “curentul” este de vina, ci neglijenta.
   Romanii dau lejer 2000 de lei pe un telefon dar se zgarcesc cand trebuie sa dea 300 de lei pe niste analize anuale. Li se pare mult sa dea 100 de lei pe o plomba sau 150 pe un detartraj. Stau cu infectii incredibile in gura si tot altii sunt de vina pentru bolile lor. Hai sa nu mai gasim scuze.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 56. @habarnam,mi amigo,nu e cazul de scuze.Eu am exagerat ,mea culpa,dar eram un pachet de nervi.De trei luni s-a mutat deasupra noastră în gazdă o jartea,care are un fetish cred să umble încățată prin casă cu cizme cu toc .Indiferent că e 8 dimineața sau 5 dimineața.Și când spun a umbla ,înseamnă ore.Se încalță dimineața la 8 și toc toc toc prin casă până la 12.

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

  • @Paco,
   Şi dacă mai are şi invitaţi purtători de tocuri cui… Uite o situaţie în care descălţatul este stringent.
   Sau ai nevoie de dopuri de urechi.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

  • Sper spre liniștea voastră să își găsească un antrenor de pulates ? cât mai repede . Tradu-i articolul lui Vasilescu și educ-o să se desculți ? Toarnă-i pe sub ușă un litru de diluat !
   Mai ai varianta să îți cumperi doape de urechi ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 57. Dupa mine e o chestie de bun simt sa te descalti la usa. Avem cunostinte care ne-au spus sa ne aducem papucii de casa cand mergem la ei. I-am bagat in traista si i-am folosit la fata locului ? Si chiar am remarcat asta si la cei ce ne calca pragul – au papucii de casa cu ei ?

  Acum e drept ca pe la noi iarna tine 6 luni si zapada vreo 7 ?

  chiar si la dentist, ortodontist, chiropractor si chiar si in unele magazine mai familiale exista la intrare un cosulet cu papuci de unica folosinta.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 10

  • @mihaelaM, ai zis bine “după tine”.
   Dac-aș avea cunoștințe care mi-ar spune să mă car cu papucii de casă când mă duc în vizită, aș considera că mi-am făcut un cerc de prieteni greșit.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 2

  • Mihai, eu as considera ca stau intr-o tara gresita.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 4

  • Măi,la dentist e f.ok sa iei botosei din aia,dar sa-i pui pe musafiri sa poarte …

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

  • Principalul motiv pentru care in cabinetele medicale sunt papucei de unica folosinta este faptul ca nu are cine sa dea cu mopul toata ziua.
   Au intrat doi pacienti si ti-au lasat doar noroi. Cand este un singur asistent pe tura, nu are cine sa se ocupe si de pacienti si de spalat.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 58. @Solandi,invitați nu are că locuiește cu proprietarul.Care azi noapte s-a jurat că nu mai știe ce să facă nici el cu ea,nu o poate da afară că sunt ceva rude.Dacă
  îl denunț,pică măgăreața pe el și nu vreau că e om fain.Ultima variantă e un cat fight în scara blocului,fără martori.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

 59. Indiferent de dor,simpatii si alte buciume sentimentale,nu ar intra încălțat la mine in casă niciunul dintre voi.Am papuci de casa.La tara trei camere le am cu dușumea din dulapi de stejar.Au fost taiati de tataie acu saptjdeani si au zăcut pe curmezisuri in magazie.Aveam paispe ani când bunicu,beat,mi le-a arătat si m-a informat ca pe gramada aia de dulapi este posibil să fi fost conceputa mama.
  Asa că nu intra nimeni încălțat pe dulapii de care s-a tinut mamaie când o secsuia tataie.
  P.S.:De la ultima ta frază pe whatsup Vasili,îmi apar reclame cu chiloti facuti de Botezatu si cu tot felul de creme dubioase.

  Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 2

  • @edelweiss, să zici merci. Cu ocazia asta mai afli și tu ce e nou în domeniu.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • @edelweiss nu te rețin, voiam doar să-ți zic că nu de dor, simpatie sau zbucium sentimental te-am strigat și eu, ci pentru că ești amuzant, direct și sincer și mă distrez citind comentariile tale.
   PS Cum adică ”posibil” la tataie? Nu era sigur ?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 5

  • @Akzen,tu stii exact ca la fwtaiu din data 23,ora 21 si paispe minute si mai ales in alea 18 secunde ai rămas însărcinată?Si in secunda 19 au început sa se audă trâmbițe.Nu este ca si cum sămânța lu tataie ar fi avut puterea sa teraformeze planete doar din două picături.A trebuit să se tăvăleasca de ceva ori in fân.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

  • @edelweiss da, la al doilea copil știu perfect când a fost conceput, dacă îmi forțez puțin memoria îți zic și milisecunda. La primul intuiesc doar vag perioada, cu o marjă de eroare de plus minus 1, 2 săptămâni.
   Mișto si iubăreți bunicii tăi, mai ales că nu toți erau așa in acele vremuri. Plus că bunicii mei ferita sfântu să povestească de așa trebușoare nepoților.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 5

  • Akzen,bunicu a fost ofiter de cavalerie,de la Cotu Donului,in retragere s-a întors cu bunica.Rusoaica.Da, il tin minte cum era tot un zâmbet, când la aparatu lui de radio Gloria dadeau aia Beatles.Pentru Beatles nu misca nimic in bătătura.Boala lui s-a numit colectivizarea.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 2

  • Intuiesc o poveste de viață a bunicilor tăi pe care cred că unii am vrea s-o știm (eu una clar ), asta daca n-ai spus-o deja. Acum tu știi dacă vrei să o zici.
   Cat despre colectivizare, mi-a povestit tata, am mai citit, crunt și pentru bunicii mei. Boală, bine zici.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 5

 60. La mine in casa prieteni se descalta, deoarece sunt de-ai casei. Restu nu se descalta, dar sunt in trecere, gen sa imi citeasca apometru sau altele. Incerc de obicei sa am casa curata .

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

 61. Nu mă descalț nicăieri în vizite și nu descalț pe nimeni cand îmi intră în casă.

  Nici noi nu ne descălțăm imediat ce intrăm în propria casă, de ce le-aș cere-o altora?
  Intru, tropăi prin casă, descarc sacoșe dacă am, îmi trag sufletul (după 4 etaje), fumez o țigară și abia apoi trec la ținuta comodă.

  N-am covoare. Cândva, am avut, dar nici atunci nu ne descălțam. Când se murdărește podeaua o curăț și gata.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 2

 62. @Mihai V.,
  Pentru tălpile ăluia din poză există asta:
  http://s9.ro/fiv 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

  • @Laura, ferească ăl’ de sus! Tălpi lipite ca să nu te murdărești de nisip pe plajă??? Cred că n-a stat în Mamaia lângă doi copii cu lopețele și găletușe. Ca să nu mai zic că unu’ era băiețel și cum era el așa în cucu’ gol i-a venit să facă pipi și în timp ce ieșea jetul se rotea în cerc.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

  • @Elena,
   Da. Dar în casă ar merge 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 63. Prin 112 este anunțată o crimă.Se prezintă politia la fata locului și pentru că tot trecea timpul și nu raportau nimic suna comandantul.Ati ajuns la locul crimei?Da șefu ‘ .Si ce s-a întâmplat?O femeie si-a ucis soțul cu 20 lovituri de cuțit.De ce? Păi a spalat pe jos și el a intrat încălțat. Ati arestat-o ?Asteptam să se usuce gresia și apoi intram

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

 64. Pai, nu faci tu curat dupa 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 65. Subiect care îmi atinge o coardă sensibilă. Sau îmi atingea, cel puțin, când încă locuiam în Ro. Fără glumă, îmi creştea tensiunea şi-mi dădeau lacrimile de câte ori vedeam vreo pereche de bocanci jegoşi defilând la noi pe parchet. Şi asta nu din motive de lene, ci pentru că zilnic aveam plăcerea să fac slalom până la lucru printre flegme, rahați de câine şi bălți cu iz de pipi de bețiv, deci cam ştiam ce cadouri poartă pantofii respectivi. După ce a venit moștenitorul pe lume am avut şansa să o tăiem într-o țară cu apă (mai) caldă cam fix înainte să se apuce el de lins tot ce există prin casă.
  Acum îmi permit luxul să le zâmbesc musafirilor şi dacă văd că dau să se descalțe, le spun sa facă exact cum se simt ei mai comod, că pe mine nu ma încurcă nicio variantă. Şi nu, încă nu ne-a surprins vreun miros de şosete. E drept, altele da, dar nu de şosete.
  Al meu copil încă linge tot prin casă, dar acum îmi permit să mă relaxez, ca aici tot ce se poate aduce pe picioare e nițel praf şi ăla e sănătate curată, cum zicea @Mihai. Varianta din Ro nu erau nişte microbei numa buni de pus in salată, ci un adevărat hazard biologic. Concluzia mea e că depinde mult de zonă, (in)cultură şi genul de musafiri care-ți calcă pragul. A, şi de casă bineînțeles. Cu toata relaxarea mea, dacă vreun puradel musafir are poftă să urce scările și să se zbenguie pe sus prin dormitoare pe mochetă, îl descalț cu mâna mea ?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 6

  • Lorraine,

   pentru mine un camin cochet a fost de cand ma stiu un deziderat. SI a ramas unul, din pacate. O mica ntroducere necesara sa nu-ti inchipui cumva ca sunt omu’ bucuros de stricaciune. Nu ma inmoi repede, viata nu mi-o permite, dar tot m-a trecut o umbra de tristete cand cei care au primit cheia de la administratoare au luat tot ce stransesem eu ca furnicuta peste ani prin alte parti, lasand in locul lor ca nu bata la ochi ca ies cu prea multi saci din apartament sacii lor plini de moloz de constructie. Nici macar nu erau lucruri de mare valoare, ca alea costa, vorbim de un covoras marinaresc impletit, de un bloc de cutite din lemn, de seturi de vesela, de un rucsac retro de vanator, ma rog, de mici chestii asortate intre ele, dar fiecare dintre o particica din visul meu luminos. Nu stiu daca se intampla sa ai in memorie scena imediat urmatoare dupa lapidarea vaduvei din “Zorba Grecul” cand toti se reped ca termitele in casa ei iesind apoi din cale afara de exaltati, orbi de fericire, cu cate o camasuta, o rochita, o paturica, carpe, mai, ca se ne intelegem, pentru mine insa e imaginea identitara a romanului indiferent de starea sa materiala. Intrand in subiectul propiu-zis eu n-am nici cea mai mica problema sa ma descalt, insa o vad ca pe o chestiune de context (si Mihai a selectat cateva exemple evidente) nu ca pe o regula generala, nici de cultura, nici de lipsa a ei. Din punctul meu de vedere sa-ti pui musafirii sa se descalte si implicit sa ramana desculti la o seara festiva nu mai are absolut nici o legatura cu bunul-simt, cu nu’s ce respect fata de gazda si de investitiile ei. Prin comparatie situatia e foarte similara cu permisul fumatului in locurile publice. Desi in prima tinerete toti ne-am narcotizat peste masura cu tigari si bautura in baruri, cluburi, discoteci s.a, spune-le para-afrodisiace, stimulente s.a.m.d., cum s-a lasat lumea la casa ei spre a doua tinerete, “a, pai de ce sa nu pot eu iesi dupa pofta inimii in orice loc si cu bebelusul dupa mine (de parca zgomotul lor e muzica divina in urechile celorlalti ?!), ca-i chestie de principiu”. Nu, nu e nici o chestie de principiu, respectivul tine ca societatea sa se orienteze in permanenta dupa interesul si nevoile lui de moment, orb si indiferent ca mai exista si altii, ca intr-o intersectie bucuresteana. Intrebarea mea ar fi, daca stii ca ai investit atata energie in casa, de ce nu iesi pur si simplu intr-un loc neutru de socializare cu prietenii ? Ca n-ai cui sa lasi copiii ? ca ti-e mai comod si mai convenabil ca timp ? ca nu vrei sa cheltuiesti in scopul asta ? Caci daca le vrei pe toate pare a cam fi si cu aia intr-insul si cu sufletul in rai, cum-necum numai tie sa-ti fie bine. N-o lua, te rog, cumva ca pe o mustrare, ca pe vreun repros ascuns, ci ca pe o chestie de gandit.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 3

  • @ Tibi U, oare esti Tibi Uşeriu? Ca dacă e aşa te las să intri încălțat la mine în casă. Cu crampoane ☺ Dincolo de glumă, nu ştiu de unde ai înțeles că eu îmi pun musafirii să se descalțe. Nu am făcut asta nici atunci când mi se zbăteau pleoapele de nervi, pentru că vreau ca musafirii să se simtă bine la mine acasă. Exceptând, după cum am zis, copiii care vor să se joace in camerele cu mochetă. Mocheta aia fiind lipită de duşumea si mai greu de scos afară şi spălat, iar copiii în stare să se urce şi în paturi şi pe pereti. Dar repet, sunt relaxată cu lumea pentru ca asa VREAU, nu pentru ca aşa trebuie. Sunt la mine acasă, până la urmă. My house, my rules. Eu militez pentru drepturile oamenilor de a-şi face propriile reguli în casele lor. Şi nu, nu vorbesc de exemplul halucinant cu oamenii desculți la petrecere de gală. Vorbesc doar despre vizitele vecinilor şi ale prietenilor, oameni ca noi, cu copii mici, care vor să stea
   Ia un pahar de vorbă şi un castron de popcorn în timp ce copiii se joacă.
   La ultima parte îmi permit să te las în ceață şi să nu-ți explic de ce nu merg prea des in altă parte. Pentru că după logica ta, e prea mult să-mi doresc şi copii, şi viață socială. Un pic mai sus spuneai că noi ăstia cu copii avem pretenții prea mari de la localurile publice, să se plieze pe nevoile tuturor. Deci parca nici pe acolo nu prea am ce căuta, nu? În cazul ăsta trebuie să fii şi tu mulțumit cu ce primeşti, nu poți pretinde să ai voie şi o pizza, şi o țigară ?
   N-o să înşir aici toate locurile unde mi-am dus copilul, să nu aibă careva vreun şoc. Bineînțeles, fără să deranjeze pe nimeni, ca deh, nu suntem toți sălbatici. Dar aş putea deveni, la o adică. Că acasă nu e bine să insulti musafirii şi în public n-ai ce căuta cu copii, deci mă duc să găsesc vreo peşteră, ceva ? Şi-o sa umblu încălțată.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

 66. Am citit toate comentariile – sigur, fiecare face ce vrea cu casa lui. Dar se tot invocă curățirea podelei/covorului dacă-ți intră cineva încălțat în casă.

  Eu nu pricep, nu se face oricum curat?! Nici pe mobilă nu-ți calcă nimeni, dar o ștergi de praf, da? Fix același praf e și pe gresie sau pe covor, oricât te-ai descălța. Nici în așternut nu-ți intră musafirii, dar îl schimbi în mod regulat, da? Și-atunci?

  Zloata, băltoaca, noroiul sau alte mizerii sunt chestii accidentale. Te ștergi pe preșul de la intrare că de-aia-i acolo.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 11

  • @Laura, că bine zici. Și deși nu e în legătură directă cu subiectul, chiar nu mă pot abține. Am un cunoscut, a făcut omul rate la bancă, tapet, covoare piggy fliggy, perdele portocalii. Face poze, ni le arată victorios și mândru. Nu am încă tupeul necesar, sper în curând să îl întreb natural: bă, tu când ți-ai făcut ultimul detartraj? Io una, ăluia nu îi intru în casă. Înțeleg pe oricine îmi cere să mă descalț, mă conformez, dar nu înțeleg să îți rupi de la gură, sănătate, ca să ce?

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

  • Da, măi, dar io am zis că-s leneșă. Dau cu aspiratorul și mopul o dată pe săptămână. În bucătărie și hol (că astea-s la intrare și intru încălțată cu bagaje și chestii) mai des.
   Dar oricum ai lua-o, în spațiul exterior e jegos, nu poți șterge pe preșul de la intrare tot. Eu stau în șosete sau desculță vara. Mă trântesc pe jos lângă pisic. Pisicul se tăvălește pe jos (în casă) și apoi stă pe mine sau în patul meu. Parcă n-aș vrea ca tot ce e pe străzi să fie pe mine sau la mine în pat.
   Ca să ne înțelegem, dacă dau o petrecere sau ceva formal, atunci închid dormitorul, strâng covorul și tot poporul rămâne încălțat.
   Dar la mine în casă intră în general oameni foarte aproapiați. Printre care frate-meu cu copiii (mici, aproape 2 și aproape 4 în momentul ăsta, care stau doar pe jos).
   Toți facem curat, dar problema mea e ce aducem în casă pe pantofi.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 67. Uăii, uaminilor, ce tot faceţi gălăgie?! Acilişea sunt, citesc pe sărite, sunt îngropată în livrări ca Bucureştiu-n omăt. La fix picară şi deadlinesurile astea, tocmai când puneam de-o toană pe blog. Aia e, când se aliniază planetele… :))
  Vă pup pe toţi, mai puţin pe hateri, voi să o luaţi sus, bă!

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 4

  • Ioi Tulai Duamneeee mișcă @Vera… livrează chiar ? Deja mă gândeam să o punem de un rescue squad și să te căutăm prin parcuri. În caz de nevoie luam lopata la spinare, câinele și sticloanța de zeamă de ploșnițe să pornesc în căutarea a doi craci ieșiți dintr-un morman dă omăt.
   Evrika Vera ???

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

  • :))

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

 68. nu o sa intri in viata ta la mine in casa incaltat

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

  • Vlad, cui te adresezi? Ăluia dezbrăcat din Vaslui ce șade pe dulap la tine-n dormitor ?

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • @Vlad, o, nu, m-a terminat vestea asta.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • Da’ la nudu gol se poate?

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • @Vlad, m-am c.cat pe mine de frică. Dar la final am citit “încălțat” și m-am liniștit. Pfff..

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

 69. Eu nu descalt pe nimeni. Ar fi si culmea sa rog musafirii sa se descalte, cand al meu catel iese in iarba/pamant/noroi de ‘jde ori pe zi si nu-l spala nimeni pe picioare la intrare 🙂
  Mizerie e, asta e realitatea, dar bag aspiratorul saptamanal si gata. Am covoare, nu vad care e problema. Covoarele nu-s facute sa se murdareasca???

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 2

 70. Oricăt de dubios ar pute picioarele musafirului, put mai putin ca că catul de câine de pe pantof.
  Poate tu ești sigur că n-ai călcat în nici un că cat de câine în ultima săptămână (deși e cam imposibil) dar gazda ta n-are de unde ști asta.
  Dilema rămâne: poate ți-ai spalat aseară picioarele, poate ti-ai spalat (si) pantofii.
  Poate gaza trebuie sa deschida geamul sa aeriseasca, sau sa spele covorul.

  In lumea musulmana e absolut obligatoriu sa te descalti pentru ca talpa pantofului e murdara prin definite. E o ofensa si s-o arati. La nordici e complet nepractic sa te descati (daca nu trebuie si sa te dezbraci). Zapada e oricum alba.
  Din pacate, la noi, cat timp strazile vor ramane murdare, “moda” descalatatului va persista.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 3

 71. Părerea mea pe subiectul ăsta cred că o știi: accept oameni încălțați în casă doar în două situații:
  -dacă am podeaua din asfalt
  -dacă străzile nu arată ca niște wc-uri.
  Una e praful și pământul, alta e căcatul, voma și gunoiul. Cum nici una din condițiile de mai sus nu sunt îndeplinite…..ghinion: care vine la mine se descalță sau stă la ușă.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 2 Thumb down 12

  • @Mihaela,

   M-ai dat gata la faza cu nasul pe sus al celorlalţi. Ca atare, în ultima jumătate de oră de când tot scrii tu cu aplomb comentariu după comentariu pe aici, mi-am ridicat propriul nas de jos, de pe la vreo 20 de grade aşa… şi îl tot ridic grad cu grad… Şi ghici ce? Nu am dat de al tău. Încă. Mă întreb cât de sus ţi-l ţii de nu-l văd.

   Făcând un rezumat la ce ai scris în cele vreo 5-7 comentarii ar fi cam aşa: cei mai de temut microbi sunt ăia din gura cu dinţi cariaţi. De aceea secretul tău ar fi acela că nu te temi de tălpi/haine/mâini murdare dar ai tacâmuri de unică folosinţă pentru musafiri.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

  • @Mihaela, eu îndrăznesc să te întreb unde, plm, locuiești tu de nu vezi rahați de câini și oameni, pișat, zeamă de gunoi și vomă pe jos? Sunt chiar curios. Clar, nu în București și nici în vreo 4 orașe din provincie pe care nu le zic aici, dar le cunosc bine și au fix același “covor” pestriț pe jos.
   Deci? De unde vii? Din ce bulă?

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

  • Vai… . . ce repede se supara romanii cand li se spune ca nu se spala. In general adevarul doare, dar ce sa faci. . .
   Mereu altcineva este de vina, numai ei nu. Si doamne fereste sa ai alta parere, ca pana aici ti-a fost. .
   Ati inteles fix ce v-a convenit din comentariile mele.
   E trist atunci cand cineva, desi stie sa citeasca, nu este capabil sa inteleaga ceea ce citeste.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 4

 72. La mine în casă nu se intră încălțat. Punct!

  De ce mă străduiesc eu să țin curat dacă tu vii încălțat din acest mizerabil București?
  E casa mea, my safe territory, deci nu-mi intri încălțat.
  Și da, la japonezi se practică descălțatul fără probleme iar oamenii ăia sunt cei mai politicoși.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

 73. Mie imi place sa stau in picioarele goale in casa (din cauza de mocheta foarte pufoasa). Presupunand ca majoritatea locuiti la bloc si ca din sufrageria unde va primiti musafirii mergeti in dormitor, apoi va bagati in pat, lamuriti-ma si pe mine va rog (mai ales cei care stau incaltati prin casa) care e momentul in care va descaltati? Si unde? Dupa ce ati facut casa luna intrati tot incaltati? Nu de alta dar sunt deschisa, vreau sa imi fac musafirii sa se simta comod. Nu a fost niciodata nevoie sa ii spun cuiva sa se descalte pentru ca toti au binevoit de la inceput asta. Nu ma suspectati de obiceiuri comuniste (m-am nascut dupa 90).

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • @Andreea,
   Eu nu pot merge desculță prin casă. Am picioarele mai tot timpul reci, gresia rece, așa că simt nevoia de papuci/șosete. Iar pentru picioare murdare s-a inventat dușul 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 8

  • @Laura G. pai si dupa dus tot prin casa in care s-a intrat incaltat umbli. Si cum faci? umbli prin casa incaltat, inainte de dus te descalti si te incalti cu papuci de casa. Pai de ce nu te’ai descalta de la inceput sa iti iei papuci?

   Cat despre treaba asta “codul bunelor maniere spue..” Codul bunelor maniere mai spune si ca trebuie sa respecti casa in care intri. Deci…respect ca omul are o casa curata si daca el nu umbla incaltat, ma descalt si eu. Iar treaba asta “in alte tari din UE se face asa, in Japonia se face asa…” Nu e mai simplu sa nu ne mai comparam cu alte culturi si sa ne asumam propriile obiceiuri? Da frate! Noi Romanii ne descaltam ca suntem mai prosti ca italienii (care din punctul meu de vedere nu sunt cei mai ingrijiti oameni, cu cele mai curate case – si nu imi dati aici exemplu de italienii aia bogati) si noi suntem o natie care tine la curatenia din casa.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

 74. Copilul meu mananca de pe jos. Si tot pe jos se joaca cu suzetele, dupa care le baga in gura. Parca n-as vrea sa bage noroi, sau vreun pic de cacat de caine.

  Eu ma descalt fortat in toate casele.. pentru ca nu suport sa stau incaltat in casa, si pentru ca nu-mi miros picioarele.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 3

 75. Intrebare.. cand te duci la baie in casa omului, tot cu bocancii ti se pare normal sa te duci?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

  • A, nu! Când intru în baie mă descalț…

   P.S. Întrebare: ce-are baia (pe jos) diferit de restul casei?

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 3

  • Chiar așa, de ce te descalți taman în baie ? Că doar baia e încăperea cel mai ușor de curățat, gresie peste tot, nimic pe jos să încurce știind că se stropește de la una, de la alta…

   Să înțeleg că lași bocancii la intrare în baie ? Atunci de ce nu te-ai descălțat pe coridor ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • Nu stiu altii cum sunt, dar eu unul mai calc in picioarele goale pe acolo. Plm… fiecare casa cu obiceiurile ei. Cand esti in Roma, faci ca romanii.. iti place sau nu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 76. In țărișoara asta peste care domnește un agent portocaliu numit Trump nimeni nu se descalță când vine in vizita, mai ales cei născuți aici pentru că la ei nu se practică așa ceva. Și în orice caz nu cred că i-aș ruga eu să facă asta, chiar și după smotru. Fie ce o fi! Însă singurele locuri in care o fac și eu este acasă la rude. M-as simți prost sa nu o fac și mă simt aiurea când o fac. Nu îmi put picioarele, dar trăiesc cu frică că după 12 ore de munca și de stat în picioare poți să ai cel mai bun bumbac și mama pantofilor că tot se va simți ceva ceva.

  Nu te-am mai citit de mult, însă m-ai făcut să rad cu lacrimi in metrou. Tocmai vin de la cină cu un prieten american care nu vorbește o boaba de româneste, dar pe care l-am introdus cinematografiei autohtone. In orice caz mă chinuiam eu sa ii explic cu cat patos rostesc romanii “du-te-n morții ma-tii”. Însă data viitoare îl voi întreba care e treaba cu descălțatul la ei in lumea a întâia.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 77. Eu sunt mai sălbatică, așa, și nu știu să stau „frumos și civilizat” pe scaun sau pe canapea, nici la alții, nici la mine. Ceea ce inseamnă că-mi pun un picior sau ambele sub mine într-o parte sau chiar pe șezutul scaunului sau stau turcește dacă îmbrămintea îmi permite. Așa că evident că mă descalț. Nu mă duc și nu înțeleg ce-aș căuta câteva ore în case în care să nu mă simt destul de bine încât să mă fac comodă în sensul în care înțeleg eu comod, nu gazda 🙂 Până și la birou stau așa pe scaun și mă enervează că nu mă pot descălța. Și in mașină stau așa și la un drum mai lung mă descalț. Dacă merg la cineva cu treabă, nu intru mai departe de hol, nici nu stau prea mult, deci n-am motive să mă descalț.
  Pe musafiri nu-i descalț cu forța, dar apreciez și îi las să se descalțe dacă ei vor.
  Iar cine are probleme cu picioarele mirositoare ar trebui să și le rezolve în primul rând pentru sănătatea și confortul olfactiv al său și al partenerului conviețuitor.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • Consider ca fiecare casa are regulile ei. Eu, cand merg la cineva, intreb .
   Daca proprietarul te pune sa te descalti, ok. Dar sa iti ofere si conditii .
   Am patit sa mergem in vizita la prieteni, sa fim pusi sa ne descaltam dar sa nu ni se ofere papuci, desi pe jos era doar gresie si ingrozitor de frig. Evident, de atunci evitam sa mergem la ei.
   Am fost in case unde era plin de par de caine pe covor, dar nu aveai voie sa intri incaltat. Cred ca iti poti imagina ca toata blana a ajuns apoi, cizmele mele. A nu se intelege ca am ceva cu cainii, am si eu doi in casa.
   Eu nu imi las musafirii sa se descalte. Prefer sa fac curat dupa ei, decat sa le inghete picioarele pe gresie.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 6

 78. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 2 Thumb down 10

  • Glumesti, asa-i?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • Pe principiul ăsta, te poți urca pe masa de la bucătărie, să te caci, că doar se spală. Sau să mănânci de pe capacul de w.c., că doar e curat.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 79. Nu m-am descaltat nici cand am intrat in moschee. Cui nu-i convine sa ma dea afara.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 4

 80. Romanii sunt obisnuiti sa duca lenea la un alt nivel indiferent de context. De asta in Romania “merge si asa”, nu pentru ca nu s-ar putea rezolva ci pentru ca e mai usor sa petecesti sau sa improvizezi decat sa faci munca efectiva si asta e direct relationata cu lenea.
  Descaltatul se pracitca pentru ca gospodinelor (the irony) le e pur si simplu lene sa faca curat, dar n-au niciun menajament atunci cand se vaita zilnic de munca grea, obositoar si aproape supraumana pe care o presupune functia de casnica.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 1 Thumb down 7

 81. Încerc să-i înțeleg pe cei care au zis “eu doar încălțat intru, și la mine și la tine, dacă nu-ți convine nu mai vin sau nu mai veni” sau “dacă mă pui să mă descalț, a doua oară nu mai calc pe acolo”.

  De ce sunteți atât de radicali ? De ce aruncați pe fereastră prietenia pentru faptul că te-a pus să te descalți ?

  De ce ar fi descălțatul o problemă ?
  S-au invocat bunele maniere, că așa zice. OK, dar bunele maniere presupun că
  1) există o motivație pentru care nu te descalți,
  2) igiena face parte integrantă din bunele maniere
  3) există un raport între gazdă și musafiri care trebuie respectat

  Încerc să înțeleg 1), motivația pentru care nu te descalți, după cum zic “bunele maniere”. Care e explicația practică sau măcar estetică ? E chiar atât de intim să îți arăți șosetele, când ai deja alte părți ale corpului la vedere ? E chiar atât de scump să cumperi șosete când se găuresc, mai ales dacă restul hainelor sunt “de firmă” ? E chiar atât de anevoios să te speli pe picioare, la tine acasă sau chiar la gazdă dacă ai probleme mari cu mirosul ? Sau, dacă ai șosete găurite, pentru ce le mai ții ? Ori le peticești dacă ești supersărac, ori le arunci, ori le porți cu mândrie și atunci nu ai de ce să le ascunzi.

  Venind la punctul 2), despre igienă, încerc să îmi dau seama de ce consideră unii intratul în casă încălțat ca fiind mai OK decât cu șosete/picioare curate. Îmi dă cu virgulă. Bunele maniere spun să îți menții corpul curat și locul curat, oriunde ai fi. De ce ai murdări casa omului, de ce ai călca cu talpa murdară pe locul unde el calcă cu piciorul curat ? Și dacă el nu acceptă asta, să ameninți că nu mai mergi ?

  Normativele în construcții spun că trebuie să existe spații pentru x,y,z pentru o calitate a vieții bună. Există spații pentru igienă, există spații pentru îmbrăcat/încălțat, există piese de mobilier pentru încălțări cu un scop anume: confortul și igiena, deci calitatea vieții. Există un motiv pentru care există pijamale, și nu te bagi în pat cu hainele de stradă. Igiena. Există un motiv pentru care există lenjerie de pat, care se schimbă, și în care nu te urci încălțat. Astea fac și ele parte din bunele maniere. Din cauza asta, încălțările se lasă cât mai departe, spre ușă, ca după ce ai călcat cu ele în w.c.-ul public să nu calci pe parchet și imediat după, să iasă cineva din baie în picioarele goale și să calce tot acolo.

  Și revenind la 3), dacă tot ai fost invitat în casă la cineva, nu înseamnă că ține un pic la tine și tu la el/ea ? E descălțatul/încălțatul ăsta mai important decât relația dintre voi ?
  Respectarea conduitei în casa unde ajungi, nu face parte tot din bunele maniere ?

  Eventual, arătarea de toleranță, bunăvoință și chiar și ceva compromisuri în funcție de situație, pentru a nu crea conflicte și a-l face pe celălalt să se simtă bine, nu fac parte din bunele maniere ?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

 82. Ca sa ajungi la blocul nostru trebuie neaparat sa faci slalom pe partia de cacati plantati de javrele iubitorilor de animale. Daca proba e pe timp de zi mai merge ca poate faci fata si te descurci. Daca vii beat atunci e o problema chiar si ziua. Daca vii noaptea si nu ai dispozitivele de vedere pe timp de noapte la tine (ca tot omu de la Fortele Speciale) iar te umpli pana la sireturi. Deci cred ca e OK sa intri incaltat dar la un iubitor de cacat, pardon de animale, in casa.
  PS: Pentru iubitorii de cacat (animale): In Bucuresti nu (prea) mai sunt caini fara stapan. Deci cacatul este de la iubitori. De cacat, evident.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 83. De obicei eu nu mă pot descălţa. Ce să descalţ, din moment ce nu port pantofi ?
  Sau hai, dacă-i iarnă, întotdeana-mi lepăd şoşonii când intru într-o casă. Din instinct. Dar altfel, cam 90% din an eu numa’ desculţ mă port. Aşa mă simt cel mai bine – comod şi fericit. Încălţămintea nu-i pentru mine…

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.