Ce voiam să-ți zic, nu te mai lua după meteorologi și după toți luzării! Sper c-ai aflat că asta cu codurile galbene, portocalii și roșii e o vrăjeală special concepută să pară că au și ei treabă și ca să-și justifice lefurile. Doar știi și tu că de-aia se numește „prognoză meteo”, pentru că e la ghici și nu se adeverește aproape niciodată. Ce, uiți cum te mințeau astă vară c-o să fie soare și te prindea ploaia pă baltă, la crap?

În realitate, nu există moment mai bun decât ăsta să pleci de la Buzău la Constanța sau de la Arad la Tecuci. Și dacă n-ai putut să te urci la volan chiar în seara în care a început vâjul, pentru a doua zi dimineață la 6,00 chiar nu mai ai nicio scuză. Iar dac-ai fost chiar atât de delăsător, poți să pleci și acum, încă mai e timp. N-ai cum să ratezi excursia asta, tu știi ce frumoasă e Marea Neagră iarna?

Ah, dacă din pură întâmplare, fix când ieși pe DN dai peste vreun indicator cu „drum închis”, nu te lăsa intimidat, poți să-l ignori liniștit. Sunt opționale și doar fraierii le respectă. Idem dacă te oprește vreun polițist și-ți recomandă să faci cale întoarsă. Te uiți la el cu scârbă, scoți capul pe geam și urli:

– Băăă, tablagiule, mă comanzi tu pă mine? Am cauciucuri dă iarnă, am dat o pălărie dă bani pă iele, nu mă face pă mine nijte zăpadă.

Și-i faci cu mâna dîn mers lu’ bulachele de Garcea.

Să nu uit, e foarte important să nu-ți uiți telefonul acasă. Să fie încărcat full, că o să ai nevoie. O dată ca să nu te plictisești în nămeți, doi ca să te localizeze prin gps, trei ca să postezi pe Facebook chestii despre iadul alb și patru (dar nu în ultimul rând) ca să ai în ce zbiera când te vor suna televiziunile să afle dacă mai respiri:

– Morții lor dă autorități, că nu face nimic pentru oamenii care i-a votat dăgeaba!

P.S. Cam de pe duminică de la prânz au început să curgă pe toate canalele avertizările și codurile de ninsoare și viscol, valabile începând de luni pentru aproape tot spatiul carpato-danubiano-pontic. Cu toate astea, marți dimineață când am dat drumul la tv, surprizăăă.

mihai_vasilescu_zapada_viscol