Iar au început să-mi ajungă în newsfeed grămezi de articole pe tema “cum să faci să nu te îngrași de sărbători”. Mă rog, titlurile diferă ușor între ele, dar ați prins ideea, în perioada asta se sparge conducta cu nutriționiști de caltaboș sau lebăr și dieteticieni de sarmale. Și ăsta n-ar fi cel mai rău lucru, dar când începi să vezi și predici vegane despre cât de indicat ar fi să înlocuim porcul cu ienupăr sălbatic și sarmalele cu rucola fiartă în sos de păpădie cu măceșe crude, ți se apleacă instant și te duci să-ți ungi niște untură pe pâine. Cu ceapă roșie.

Mno, acestea fiind zise, o să vă spună fratele vostru pe scurt, foarte pe scurt, cum stă treaba cu îngrășatul de sărbători. Mai precis cu NEîngrășatul de sărbători.

Unu. Să-ți iasă din cap că te îngrași în alea câteva zile. A, da, poți sa pui unu-două kilograme pe tine. Maxim trei. Dar pentru asta ar trebui să nu te ridici de la masă o săptămâna întreagă. Nu, boss/păpușă delicată, de îngrășat te-ai îngrășat în celelalte 360 de zile și în toți ceilalți ani în care te-ai pișat pe “de mâine mănânc sănatos” și “de luni mă apuc de sală”. Asta așa, ca să fie clar. Prin urmare, cu masa de Crăciun sau fără, e fix același lucru, greutatea ta va rămâne în limitele pe care singur-singurel și nesilit de nimeni ți le-ai stabilit. Ideea e să faci dracului ceva în tot restul anului, nu acum la spartul târgului. Ai prins-o?

Doi. Te interesează foarte puțin spre deloc ce-am zis eu la punctul unu și-o ții langa pe-a ta, nu vrei să te îngrași de sărbători nici măcar alea două kilograme. Perfect, trebuie să ținem cont de dorința matale. Iar în acest caz ești un norocos sau o norocoasă, pentru că rețeta este extrem de simplă. Deci, ca să sintetizăm, iată cum trebuie să procedezi:

întrebare: ce facem noi atunci când e masa plină cu de toate, dar n-am vrea să ne îngrășăm nici măcar cinci sute de grame?

răspuns: nu mâncăm ca porcii, în plm!

Trei. Dacă punctele unu și doi te lasă rece, vezi-ți liniștit de treabă. Ai grijă doar sa reîmprospătezi stocurile de Triferment și Colebil. Poftă mare!

Gata! Ați văzut ce simplu e? Și rezultatele sunt garantate în proporție de sută la sută de cercetătorii britanici. Parol!

mihai_vasilescu_masa_craciun