Astăzi am pentru voi o lejeră problemă de matematică. Sau cel puțin așa pare.

E plin cartierul meu, dar ce zic eu „cartierul”, e plin Bucureștiul, e plină țara asta de bătrâni care abia își duc zilele de azi pe mâine, dar dacă e să-i iei la bani mărunți, o să vezi că stau singuri cuc în apartamente de câte trei sau patru camere, mulți dintre ei în zone centrale sau semi-centrale. Și nu mă duce capul să pricep de ce naiba nu le vând, pe bani buni de tot, și nu-și cumpără câte o garsonieră unde ar putea să stea liniștiți până ce vor pleca spre Veșnicele Plaiuri ale Vânătorii.

Ca să nu mai zic că n-ar fi mare diferență de confort. Oricum folosesc câte o singură cameră și bucătăria, restul zac închise și prăfuite de toamna până primăvara, pentru că de unde bani de întreținere.

Bref, un calcul matematic elementar pe care până și eu îl pot face (știți, matematica n-a fost chiar punctul meu forte) ne arată că un schimb de acest fel le-ar baga la saltea bătrâneilor niște zeci de mii de euro cu care ar putea face ce vrea mușchiulețul lor atrofiat de trecerea vremii.

Well, ce să vezi, dacă e să-i întrebi de ce nu fac șmecheria asta, o să ai surpriza să constați că 90% dintre ei îți vor da două variante de răspuns mari și late:

Unu. M-am obișnuit aici, taică, unde să mă mai mut eu la vârsta mea? Am piața aproape, ajung imediat la doctor, mă mai întâlnesc cu lumea, mai schimb și eu o vorbă.

Doi. Și eu ce mai las la copii?

De-aici încolo orice discuție pe această temă este sortită unui răsunător eșec. Pur și simplu nu ai ce să mai argumentezi în fața dorinței lor arzătoare de a ajunge la piață sau de a lăsa „copiilor” o ruină de apartament, aproape complet compromis de la întreținerea proastă, pe care îl vor vinde și ăia în secunda doi.

Ce voiam să zic, eu înțeleg și sărăcia și nevoie și neamul, dar numai până la un punct. De-aici încolo mi se pare că bătrânii dau dovadă doar de încăpățânare, rea-voință și uneori chiar prostie.

Deci? Sunt eu nebun sau chiar pare o soluție la mintea cocoșului pentru o bătrânețe liniștită, cu multe mii de euroi la saltea, bani care să-ți permită să vizitezi toată lumea sau să te duci tot restul vieții la piață și la doctor cu taxiul?

mihai_vasilescu_batran_apartament