8,005 cititori

Bătrânii sunt încăpăţânaţi sau proști?

Astăzi am pentru voi o lejeră problemă de matematică. Sau cel puțin așa pare.

E plin cartierul meu, dar ce zic eu “cartierul”, e plin Bucureștiul, e plină țara asta de bătrâni care abia își duc zilele de azi pe mâine, dar dacă e să-i iei la bani mărunți, o să vezi că stau singuri cuc în apartamente de câte trei sau patru camere, mulți dintre ei în zone centrale sau semi-centrale. Și nu mă duce capul să pricep de ce naiba nu le vând, pe bani buni de tot, și nu-și cumpără câte o garsonieră unde ar putea să stea liniștiți până ce vor pleca spre Veșnicele Plaiuri ale Vânătorii.

Ca să nu mai zic că n-ar fi mare diferență de confort. Oricum folosesc câte o singură cameră și bucătăria, restul zac închise și prăfuite de toamna până primăvara, pentru că de unde bani de întreținere.

Bref, un calcul matematic elementar pe care până și eu îl pot face (știți, matematica n-a fost chiar punctul meu forte) ne arată că un schimb de acest fel le-ar baga la saltea bătrâneilor niște zeci de mii de euro cu care ar putea face ce vrea mușchiulețul lor atrofiat de trecerea vremii.

Well, ce să vezi, dacă e să-i întrebi de ce nu fac șmecheria asta, o să ai surpriza să constați că 90% dintre ei îți vor da două variante de răspuns mari și late:

Unu. M-am obișnuit aici, taică, unde să mă mai mut eu la vârsta mea? Am piața aproape, ajung imediat la doctor, mă mai întâlnesc cu lumea, mai schimb și eu o vorbă.

Doi. Și eu ce mai las la copii?

De-aici încolo orice discuție pe această temă este sortită unui răsunător eșec. Pur și simplu nu ai ce să mai argumentezi în fața dorinței lor arzătoare de a ajunge la piață sau de a lăsa “copiilor” o ruină de apartament, aproape complet compromis de la întreținerea proastă, pe care îl vor vinde și ăia în secunda doi.

Ce voiam să zic, eu înțeleg și sărăcia și nevoie și neamul, dar numai până la un punct. De-aici încolo mi se pare că bătrânii dau dovadă doar de încăpățânare, rea-voință și uneori chiar prostie.

Deci? Sunt eu nebun sau chiar pare o soluție la mintea cocoșului pentru o bătrânețe liniștită, cu multe mii de euroi la saltea, bani care să-ți permită să vizitezi toată lumea sau să te duci tot restul vieții la piață și la doctor cu taxiul?

mihai_vasilescu_batran_apartament

228 de păreri la “Bătrânii sunt încăpăţânaţi sau proști?

 1. Asta vreau eu sa fac cand oi fi batran. Vand tot! Tin casa de la tara, cu banii pe care ii iau de pensie mananc, cu banii care ii am de pe vanzare, imi vad de drum. Imi lipseste o masina de teren ca sa pot ajunge cat mai usor acolo, dar se rezolva.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 3

  • @Alexandru, am o veste proastă în ceea ce privește pensia aia. 🙁

   Comentariu beton! Thumb up 39 Thumb down 3

  • @Mihai, inca un motiv in plus sa vand! :))

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

 2. Hahahaha . Vasilescule esti bătrân dacă ai ajuns să nu mai înțelegi atașamentul oamenilor de lucrurile și mai ales de rezultatele muncii/chinurilor lor. Să fie oare simțul exacerbat al proprietății la români? Lasă-ne blogul că îți dăm plicul ?… cu felicitări…

  Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 2

  • @HabaRnaM, eu credeam că e tocmai invers, bătrânii înţeleg chestiile astea cu atașamentul de lucruri.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 6

  • Nu mai ai edit:( … fața de …
   Oare înțeleg?
   Eu cred că doar aplică nu și înțeleg. E ca o lemă… E ca aia cu mersul la biserică… pentru că ei cred. Nu e o teoremă … pentru că li s-a demonstrat…
   Noi să fim sănătoși să apucăm să povestim la nepoți cum eram contemporani cu domnu’ MV ( Mihai Vvviteazzzuu ?)

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

 3. După câteva zeci de ani în același loc în care au poate mare parte din amintirile din viața care aproape a trecut, probabil e dificil să se rupă. Confortul spiritual dat de un cadru familiar și de fețe cunoscute poate că este mai important decât banii pe care oricum i-ar da copiilor. Vecinul Vasile cu care joacă o tablă pe masa din bucătărie cu mușamaua cumpărată acum 30 de ani din Obor e poate singura plăcere pe care o mai are.

  Comentariu beton! Thumb up 69 Thumb down 3

  • @catalin, păi atunci să joace table, man. În timp ce se plâng că viața-i grea.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 17

  • Plansul ala face parte din confortul spiritual. Dupa ce au dus-o greu toata viata vrei sa dea de bine la bătrânețe? Tu le vrei raul, man!

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 4. Pentru unii e greu să facă schimbări. Odată cu vârsta devine și mai greu.
  După ce le pleacă copiii, le mor prietenii, singurul lucru de care se pot agăța, care nu se schimbă, pe care îl cunosc de-o viață e apartamentul ăla.

  Comentariu beton! Thumb up 51 Thumb down 2

  • @Anouk, perfect. Atunci să rămână în ele în timp ce-și plâng de milă că e viața grea.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 11

  • @Mihai, eu nu sunt de acord cu mentalitatea asta, dar cred că uneori faci și ce simți nu doar ce e logic sau profitabil.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • @Anouk, păi și simţi că e mai bine să mori de foame și să te chinui?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 9

 5. …şi unde mai pui că a sta singur într-o casă mai mare e mai costisitor la capitolul Regie? Dar aşa e şi mama mea. Şi am o bănuială că nici doamna profesoară de limba română nu se îndepărtează prea mult de tiparul ăsta ?

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 3

  • @VictorR, păi și ce te face să crezi că mama n-ar fi căpoasă?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 6

  • Păi de gândit am gândit-o da’ mi-a fost jenă s-o zic direct. Dacă te superb şi mă dai afară de blog? ?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • @VictorR, nu mă superb. :))))

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 3

 6. Eu cred că nu sunt proști. Sunt încăpățânați, da, dar mai ales sunt speriați de schimbare. Apartamentul ăla e oaza lor de siguranță, sau suma amintirilor. Toate lucrurile sunt la locul lor, îi cunosc zgomotele noaptea. În plus, ce să facă cu banii? Nu cred că este în tipicul român ca pensionarii să se ducă să cutreiere lumea, că nu au altceva mai bun de făcut la pensie.

  P.S: experiență personală: i-am renovat complet apartamentul bunicii, acum câțiva ani. Nici până în ziua de azi nu mi-a iertat că șifonierul ei din anii ’60 a “dispărut”, că era al ei, deși chiar nu mai putea fi folosit. Cel nou e ”meh, două scânduri”…

  Comentariu beton! Thumb up 79 Thumb down 1

  • @Daniel, speranța că ce? Că vor plăti întreținerea mare până mor?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 9

 7. Majoritatea dintre ei au avut acelasi loc de muncă toată viata,multi dintre ei si-au cumpărat apartamentul încă înainte de ’89,in Buzău unu de 3 camere costa cam 110.000 lei,au aceeasi vecini de ani multi,cu bune si rele,o vânzare a proprietatii echivalează cu dezrădăcinare,cu pierderea amintirilor,a vietii trăite până atunci.

  Comentariu beton! Thumb up 56 Thumb down 2

  • @edelweiss, păi, da, asta zic și eu. Da’ poate le deschide cineva ochii.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 10

 8. De dimineata, vorbeam cu colegii la cafea: eu cand voi prea mare (sa mai traiesc), vand tot, ma plimb, nu imi cumpar nici sicriu, nici loc subteran de parcare.

  Batranii nostri sunt doar chitrosi si inteleniti in conceptii demodate pentru vremurile noastre.

  Pentru carcotasi: a fi batran nu e un drept, ci o consecinta. Destui dintre ei nu merita sa fie nici batrani, dar suntem noi toleranti si milosi (cat de cat) cu batranii nostri.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 40 Thumb down 41

  • @Ananas, iete ce de thumbs down ți-ai luat. Se pare că adevărul e o chestie nasoală zilele astea.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 9

  • @Mihai Nu fi invidios, ai luat si tu 146 thumbs down dintr-un foc! Adica ai starnit o reactie singulara mai patimasa decat 11 molcome. :))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 4

  • @Mihai, eu ii provoc pe cei cu degetele rosii sa spuna si de ce. Eu sunt convins ca am dreptate. Oamenii (nu toti, dar destui) care au calcat poate pe cadavre, care au pricinuit altora rele, au infranat fericirea altora, au inselat sistemul in defavoarea semenilor lor…au ajuns la un momentdat (ghici ce ?!)…exact: batrani !

   Iar acum vedem “batranul” ca pe un om care merita tot respectul ? Toata stima ? Toata admiratia ? Da…daca stim ce a facut bun, acel batran, cand era …tanar ! Vezi….Visinescu ! (e exagerat exemplul, dar…e un batran !)

   Asta era un subiect pentru ziua de ieri…caci ieri nu era voie cu rosu ! 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 16 Thumb down 14

  • N-am înțeles degetele rosii

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

 9. E complicat
  Trebuie să plece dintrun loc cu o mare valoare sentimentală și să se ducă undeva unde nu-i legat de nimic
  Nu e ușor să stai intro casa timp de 50,60,70 de ani si să te muți intrun loc, al altuia .Viața ta e in apartamentul ala : uite camera unde a facut fi-miu primii pași, uite patul unde a murit nevasta-mea, etc
  Mă uit la mine și pe măsură ce îmbătrînesc sunt din ce in ce mai conservator și mai comod
  Cum sa plece cineva unde il cunoaște toata lumea,de la vanzatoare de magazin “v-am oprit painea aia de secară cu mac” și până la banca de unde își ia pensia.de la ghișeu că nu se descurcă cu cardul, intrun loc unde nu-l salută nimeni, nu-l baga in.seama nimeni și unde simte că dacă n-ar mai apare mâine ,nimeni n-ar băga de seamă
  Să schimbi locuința ,nu garantează nimeni că n-ajunge intrun bloc unde canta muzica 20/24, banca ,doctorul că e prea departe ,sunt lucruri care pot să te distrugă rapid la o anumita vârstă
  E ușor de aruncat cu piatra sau cu căcat ,da nu trebuie să uităm ca ei au fost ca noi, până ajungem ca ei mai durează….

  Comentariu beton! Thumb up 87 Thumb down 8

  • Nu spune nimeni că trebuie să schimbe orașul/cartierul. Își poate găsi o garsonieră sau un apartament cu mai puține camere în aceeași zonă, așa va putea cumpăra pâine de la același chioșc, va juca table cu aceeași bătrâni în parc etc.
   Cred că ar fi mai ușor cu acomodarea într-un spațiu nou decât cu traiul de pe o zi pe alta, închis în apartament, fără viață socială din lipsa banilor.

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 10

  • @Roxi, ah, acum am văzut că ai scris și tu același lucru.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 5

  • @Mihai, Ginx!

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 3

  • @Colonele, boss, își ia o garsonieră în ACELAȘI cartier dacă chiar nu poate trăi fără să-l cunoască vânzătoarea de la pâine.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 8

 10. Unu. Bătrânii de azi sunt tinerii comuniști de până-n ’89. Așa au fost învățați: vecinii sunt a doua familie. Participau împreună la toate evenimentele din familiile lor. Se știu între ei cu bune și rele. Zahărul ăla împrumutat într-o ceșcuță de cafea a legat prietenii pe viață. Eu m-aș muta și mâine. Dar știi de ce? Pentru că atașamentul meu față de vecini și de ‘locul meu”este zero.
  Doi. Lăsatul la copii este meteahna noastră. Noi, copiii comuniștilor, n-am fost învățați să ne trăim viața. Decât prin copiii noștri. Perpetuăm starea asta între generații. Nu știu dacă e bine sau rău, dar și eu am sentimentul că dacă-i las copilului meu ceva, viața lui va fi mai usoară. Măcar dintr-un punct de vedere. Și chiar fac lucruri pentru asta.

  Comentariu beton! Thumb up 59 Thumb down 7

  • Ce treabă are comunismul aici ?
   Sunt oameni care in momentul in care banca le-a luat casa , s-au omorât
   Au vazut cum e să te reintorci la zona gri, cu romulani, bețivi și drogați
   Oameni tineri
   Du-l pe un bătrân acolo

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 10

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 12 Thumb down 23

  • @Emile, ahahahahaaaaaa. Compliment mai mișto nu avea cum să primească @Elena.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 1

  • @Elena eu vad un compliment foarte frumos: arati ca o adolescenta! Ptiu ptiu!

   @Mihai oh hahaha, gand la gand! 😛

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

  • Ești singura care vede un compliment .
   @Emil C ai făcut o lezmajestate d-aia nasoală și n-ai voie s-o atingi pă Elena nici c-o floare

   Încearcă c-un ghiveci

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 11

  • @Vera, Elena P e o păpușică de “bambuu”, tânără și sprințară :))))

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • @Vera, @Elena P=Elena Puștoaica, nu te-ai prins? ?

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • @Elena P, o lămurire, te rog:
   Păpuşă (@ardei gras) / Puştoaică(@diabolic) / Prăpăd (@Vera) ? 😛

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • @Colonele, asta nu e lezmajestate, e prostie. Te poți atinge de @Elena cu orice, dar nu cu cretinisme neconforme cu realitatea.

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 3

  • @Vera, cred că e o Puștoaică care e o Păpușă și face Prăpăd

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

  • @Colonele, dacă te ține poți să mă atingi cu orice vrei tu. DOAR că EU voi alege dacă mă las atinsă sau nu.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 1

  • @Vera, PRĂPĂD. Clar!??

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • @Emil C,
   Îți spun prietenește: ai belit-o! 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 3

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 7 Thumb down 16

  • @Emile, deci nu vezi nicio problemă în faptul că tu ai mâncat căcat fără să ai dreptate? Mi se pare corect.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 3

  • @Emil C,
   Nici vorbă de comunitate de VIP-uri (habar n-am cum e pe alte bloguri).
   Doar că pe-aici suntem mulți care am prins binișor comunismul – deci n-ai nimerit-o cu comentariul – asta una la mână.
   A doua, dacă citeai un pic mai din urmă ți-ai fi dat seama.
   A treia, când abia intri într-o conversație (oriunde, oricând) îți faci introducerea un pic mai elegant, nu cu bocancii… Mai ales când nu cunoști oamenii 🙂

   Partea bună e că pe-aici nu sunt supărăcioși. Doar miștocari 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 3

  • @Emile, hahahaaaa. Te ador! Și știi de ce? Pentru că dincolo de inverșunarea pe care ți-am stârnit-o, m-ai complimentat ca nimeni altul. A propos, ești singur? Și dacă, da, nu vrei să ne cunoaștem??
   Am 46 de ani și un copil de 10 ani. Și arăt ca o adolescentă, nebunaticule.
   P.S. glumesc.

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 3

  • Asta se intampla daca pui poza la profil. Dai lumea care nu te citeste peste cap :))

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 4 Thumb down 16

  • @Emil C, în loc de această constatare idioată, ai fi putut să zici simplu “scuze, am greșit”.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 4

  • @Emil C,
   Da’ de ce nu zici cu câți ani ești TU mai bătrân, dacă tot te dai comunist din scoarță-n scoarță?

   P.S. Săraca, nevastă-ta… o compătimesc.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 4

 11. Mihai acelasi lucru i l.am propus eu bunicii mele. Sa se mute la mine. Normal ca n.a vrut. Sa stii ca eu o ințeleg perfect. Nu e prostie,e neputința. Ei zic obișnuința ca sa nu ne ingrijoreze pe noi zicand nu pot. La 80 sa pui un om sa se mute e o chestie. Ei nu mai privesc viața si avantajele unei mutari asa ca noi. Sa stii, batranețea aduce cu sine si o alta logica, un fel de supra logica. Pe care e si firesc ca noi sa n.o ințelegem. Pt ca noi nu gandim ca ei. Socotelile lor nu sant ca ale noastre. Puterile lor nu sant ca ale noastre. Si d.aici raspunsurile aparent stupide.

  Comentariu beton! Thumb up 36 Thumb down 0

  • @Lucky, mai intervine și acel factor…factorul final. După o viață trăită în aceea casă sau apartament, la final când ii sună ceasul, e singurul loc în care vrea să moară – să moară acasă. Chestia cu vândutul și mutatul în alt loc mai mic și mai economic și cu restul de bani să mănance mai bine sau să facă baie în Moët nu ține. Casa aceea plină de amintiri, de tot felul de lucruri vechi care le aduc aminte de cineva sau ceva e singurul lucru care îi mai rămâne, pentru că cei din generația lor sunt deja în mare parte sunt morți, rudele rămase sunt puține sau poate nu au copii sau sunt plecați departe sau nu-i mai vizitează… Acei bătrâni sunt învățați cu un anumit ritm al vieții pe parcursul a 60-70-80 de ani.Nu o să se adapteze veci la alte condiții indiferent că se mută de la țară la bloc și viceversa.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 0

  • @Lucky, well, să vezi ce puteri îți da faptul că te știi cu niște mii de euro la saltea și nu mai trebuie să te bazezi doar pe pensie.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 6

  • esti foarte deplasat cu articolul asta…ma rog, am citit mai mult pe blog, esti deplasat in proportie de 70% cu tot, insa imi plac comentariile.
   p.s: sper ca nu ai copii si nici sa nu ai in plan.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 12. Eu m-am mutat de pe acum la tara ca sa fiu sigur ca mai apuc 🙂 .In ceea ce priveste pensia nu imi fac probleme, daca ne uitam la rata mortalitatii nu cred ca incasez mai mult de 5 – 6 pensii .

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

  • @nacele, nu la rata mortalității trebuie să ne uităm, ci la cine conduce țara. Știi ce zic?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 5

 13. Nu neaga nimeni legatura pe care o au cu locul unde s-a desfasurat toata viata lor si unde si-au creat toate amintirile. Dar cand esti rupt de foame si de boala si ai in fata solutia (sa vinzi un ap. mare, pozitionat central si sa te retragi intr-o garsoniera cu o diferenta confortabilă de bani, care sa le aline batranetea pana la sfarsit) asta mi se pare prostie. Amintirile rămân in suflet si in minte, nu intr-un apartament darapanat, care eventual mai mult te poate demoraliza si care iti arata doar neputinta financiara.

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 5

 14. Zilele trecute spălam geamurile. Am geamurile mai înalte decât mine. Atunci când am comandat geamurile termopan, m-au întrebat ăia dacă am măsurat bine și dacă nu vreau uși nu geamuri. În fine…
  Acum încă mai pot să le spăl dar la 70 ani ce-o să fac? Copiii sunt amândoi la București. Ei vor să nu vând. În cazul ăsta ce spui?

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 4

  • @9 Nu vinzi. Modifici geamurile. ? Am vaga impresie că articolul de azi o să-I ridice iar bine de tot palmaresul Vasilescului. E “gras” subiectul. Şi grav. ?

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • @VictorR, sau le sparg și nu mai trebuie să le spăl. Pun folie. 🙂 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • @9: Înseamnă că vor avea ei grijă să-ți fie plătite facturile la timp.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • @John Temple, ca orice părinte sper din tot sufletul să nu depind prea mult de ei, să nu-i îngreunez. 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • @9 e simplu, ii pui pe ei sa le spele daca vor casa aia asa de mult. Sau macar sa plateasca pe cineva sa o faca.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • @Florr, probabil că așa va fi. 😉 Doar că doream să-i arăt lui Mihai că nu sunt mereu cei în vârstă de vină.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • @Florr,
   Am plătit eu pe cineva să facă o curățenie generală socrilor mei (peste 80 de ani). Țță! Nu e bine, nu e ”cum facem noi”… Doar că ei nu mai văd bine, abia se mai mișcă și nu-și mai amintesc când au făcut ultima curățenie.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 4

  • @Laura G. da, stiu treaba asta cu “nimeni nu e/face ca mine”. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa ii bagi in seama. Tu rezolvi problema, ei stau in curatenie si gata. Nemultumirile lor vin din alte parti…ca sunt neputinciosi si altele asemenea. Bunica mea zicea ca nu am facut mare lucru cat am stat in vacanta la tara, vreo 3 luni, desi munceam diverse zi de zi. Asta era felul ei de a spune ca ii pare rau ca plecam :).

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 15. Nu e doar la batranii din romania problema asta! Cunosc o familie de spanioli, cu o vila foarte mare, carora li s-a spus sa se mute intr-un apartament mai mic pt ca sunt doar doi iar casa este prea mare pt ei.Batranul a spus ca el, fara gradinita lui de zarzavat,fara rutina de fiecare zi, ar muri imediat…..

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 2

  • @Maria I. Mișcarea ține omul în viață. La apartament ce să facă?
   Așa, târâș-grăpiș, grădina aia îi dă un motiv să se trezească dimineața.
   Bunicul meu stă la țară și are 84 ani și încă se ține bine.
   Taică-meu a murit la anul ăsta la 62 ani.
   Fă socoteala…

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 1

  • @Maria I., pot să înțeleg în acest caz. Dar să vezi ce, în București nu sunt grădini prin apartamentele bătrânilor.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 5

 16. Nu ma atasez de pereti/sifonier/tablouri, ci de oameni. Sunt foarte transanta cand e vorba de mutat, daca e musai, ma mut in 2 timpi si 3 miscari. Daca e nevoie sa las in urma obiecte, le las fara regrete. Am grija sa-mi pastrez obiecte mai mici si cu aceeasi insemnatate afectiva. Adica, in loc sa pastrez “patul unde-a murit nevasta-mea”, ii pastrez rochia de mireasa sau sticla ei de parfum etc.
  Daca as fi o batrana singura sau ai carei copii/nepoti sunt departe, as face schema cu mutat in garsoniera, tocat banutii pe Strongbow si tort Nedelya.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 4

  • Să spui chestia asta cand o să ai 74 ani
   Nu intelegi ca e vorba de oameni cu altă educație și altă mentalitate ?
   Așa e : dacă au altă educație și nu vor sa se mute, atunci sa crape
   Ca să putem pradui banii repede

   De unde a apărut chestia cu : părinții trebuie să ne dea ?
   Tre să ne țină in școală, să ne sprijine până ne punem pe picioare, să ne ajute cu avansul de casă și după aia să moară să putem să mergem noi in Caraibe
   Afara tot așa o fi ?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 15 Thumb down 9

  • Cu cine te certi, Colonele? Unde am zis eu ca parintii trebuie sa dea? Cine ce praduie? Cred ca ai gresit persoana careia ai vrut sa-i raspunzi.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 3

  • Cu cine dracu să mă cert ?
   Cu toți

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

  • @Colonele,
   Realitatea e că ieri ai lipsit și ce crezi? Nu ne-a certat nimeni! :)))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 5

  • Laura
   Păi si nu e o zi pierduta ?

   Ма́ленькая Ве́ра
   La tine n-o să fie “uite patul in care mi-a murit barbatul” ci
   “Uite patul in care l-am omorât pe barbata-miu . Pe fostul adica “

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • Colonele, imposibil! Deși nu mă dau îndărăt să strivesc un gândac, pe ăla nu-l pot strivi pentru că a schimbat patul ?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

  • @Colonele,
   Recunosc, m-am perpelit toată noaptea 😃

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 3

  • @Vera, stai așa, zi-mi ce e cu tortul ăsta. 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

  • @Mihai
   Locaţii Nedelya : mallurile Băneasa/AFI/Mega/Colosseum/Veranda; Auchan Crangaşi (Dumnezeu să-i binecuvânteze!), Parklake shopping center.
   Recomand profiterol cu zmeură, Iaurt cu miere şi MUSAI! Nedelya.
   Poţi cumpăra o felie sau un tort întreg.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 3

  • @Vera Mdeah. Iar eu mănânc covrigi cu iaurt! ?

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • @VictorR hai ca esti aproape cu iaurtul ala :))

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Victor,
   Un adevărat festin. Acum câteva zile mâncai doar covrigi 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

 17. Mai oameni buni, e asa usor sa arunci cu piatra! Nici noi nu o sa mai gandim la 80 de ani cum gandim acum. Unde sa se mute? Un apartament intr-un bloc unde nu stie pe nimeni, sa-l injure toti ca nu mai moare si ala. Normal ca esti legat de locul unde mai cunosti cativa oameni, unde-ti sunt locurile cunoscute. Si serios acum, ce treaba avem noi cu ei? Fiecare sa traiasca asa cum isi doreste sa se plimbe spre piata la orice ora doreste. Devenim atat de rai…

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 2

  • @Iza, deci eu am devenit rău că le-am arătat cum ar putea să aibă bani la bătrâneţe, în timp ce tu, probabil ești “bună” susținând o aberaţie. Well…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 10

  • Nu am zis ca esti tu rau, dar ma gandesc pe de alta parte, care este treaba noastra? Sa faca domnle fiecare ce vrea.. ma rog, daca tu crezi ca e o aberatie parerea mea nu am ce sa fac. Faza e ca eu comentez rar, imi place cum/ce ai scris tu si rezonez de cele mai multe ori, astazi pur si simplu am zis ca nu e treaba noastra. Nu vreau sa intru in polemici cu tine, era doar parerea mea.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 0

  • @Iza cam este treaba noastra pentru ca avem acces la informatie, ne plimbam prin lume si putem compara. Ei nu au aceste posibilitati. Si atunci e bine sa incerci sa le deschizi ochii, sa le arati ca pot trai mai bine. Eu cel putin asa am facut pana acum si am reusit sa mai schimb cate ceva din gandirea aia veche.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 6

  • @Florr, în plus, nu le-a vrut nimeni răul. Șmecheria asta le-ar aduce DOAR beneficii.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 6

  • 🙂 🙂 🙂

   Sa stii ca cea ce ti se-ntampla acuma … meriti ! 🙂 🙂 🙂

   Cand io spuneam, ma, n-am nimic cu bulangii, da’ am ce am cu militantismul asta in exces, gura spanului ce facea ? Radea ! 🙂 Cine era progresistu’ iluminat si cine era habotnicu’ retrograd ? Aud ? 🙂

   P.S. Nu te gandi … asa, ca mai am destula munitie.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 7 Thumb down 15

  • @Dora, csf, ncsf.
   Da’ așa prost cum sunt, știu să folosesc virgulele.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 4

  • Mda, aşa e. Proştii strigã proştii. Mãcar nu mai pierde timpu’ p-acilea, cã te lobotomizezi de tot. Şi iar scrii comentarii de pomanã.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • Ca fapt divers, blocul unde stau eu are apartamente cu 2, 3 si 4 camere. Vis-a-vis de blocul meu e un bloc care are si garsoniere. Adica nu s-ar muta in Groenlanda, ci un etaj mai sus sau mai jos. Asta daca ii duce bibilica si mai au chef de viata. Daca nu, se ingroapa intr-o camera din 4 si asteapta cu lumanarea aprinsa.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 6

  • @Iza
   Ești cine cred eu că esti ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Nu stiu cine crezi tu ca sunt 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • Izabela
   Cine.altcineva ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 18. Dacă e vorba de prostie, soacră-mea e dovada vie. S-a mutat acum 5 ani la țară lângă Ploiești și a lăsat apartament mare de 3 camere, gol și nici nu vroia să audă de închiriat, pe motiv că-l fură chiriașii……
  Acum e dată în judecată de asociație pt că are o datorie imensă la întreținere, ea crezând că dacă nu stă nimeni nu trebuie să plătească întreținerea.
  În concluzie, asta e prostia, restul poate să fie sentimentalism.

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 3

  • Asta cu intretinerea chiar e prostie si nu cred ca are treaba cu varsta.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • @diabolic, well… ce-ar mai fi de zis?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 4

 19. Trist….

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 4

 20. In cazul sotului, situatia a fost asa: cand mama lui a ramas cu un apartament de pe urma mamei ei, si-a dat afara sotul si baiatul ca sa ramana ea cu banii. I-a tocat intr-un an. Apoi vroia sa vanda apartamentul in care statea si sa-si ia garsoniera. Din pacate, nu a mai putut. A murit singura in dimineata zilei de 31 decembrie.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

  • @mihaela, ceea ce ne demonstrează că?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 3

  • @mihai, demonstreaza ca trebuie sa iti folosesti capul de-a lungul vietii, ca daca te-ai nascut tabula rasa nu inseamna ca trebuie sa mori prost.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

  • @mihaela, just.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 3

 21. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 8 Thumb down 20

  • @Emile, ești ori bătrân ori prost. Cel mai sigur, ambele.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 5

  • @Mihai V.,
   Ăsta-i vreun vecin de-al tău căruia i-ai spart geamurile când jucai fotbal în copilărie?

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

  • @Laura G., ăsta și-a spart geamurile singur.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 3

  • Trebuia sa ma astept la asa ceva de la tine, stai linistit acolo unde esti. Cu “fetele” tale care te citesc si te protejeaza. Nu cred ca sint mult mai batrin ca tine, dar la voi a fi batrin e o insulta, vad. Pacat de voi si sper sa nu aveti prea curind probleme cu batrinii vostri, ca cine stie, ii eutanasiati.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 12

  • @Emile, insulta era doar că ești prost. Sau bătrân și prost. Și cred c-am avut dreptate. Ești.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 5

 22. Ei doamne sfinte ! Cum sa se desparta de un apartament cand ai mei nu se pot desparti de sacii cu haine si incaltaminte de cand eram noi, cei trei frati, mici de tot. La o curatenie generala ne-am ambitionat si le-am dus la gunoi numai ca le-am regasit aranjate frumos de unde le-am luat. – Lasa dragii tati ca doamne ce bine vor prinde copiilor vostri ! Culmea ca au uitat sau au crezut ca inca sunt interzisi, de o punga cu cocosei de aur ascunsa sub stresina casei. Le-am renovat casa, baie, saltele/ nu de paie sau panusi/ sobe noi de teracota etc. Comentariile lor – noa gandesti ca tot mai bune erau celelalte- sa ne facem treaba mare in casa este rusinos – sobele cu gaz fac mancarea sa nu aiba gust – culoarea casei este prea alba / era mai fain un mieru / – apa de la chiuveta este lalaie – gresia o sa ne rupa picioarele – amu parca nu mai stam la tara ci la oras. Si tot asa de cate ori ne intalnim. Si tu vrei sa-si vanda apartamentul sau casele ? Feri-ta cel de sus de asemenea gand, ptiu, ptiu !!!

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 3

  • @Francisca au dreptate, alt gust are mancarea la soba cu lemne <3
   Iar hainele alea vintage… o nebunie in zilele noastre 😛

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • @francisca, da, da, așa e. N-ai idee ce-am putut să car la gunoi după ce-a murit taică-meu.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 4

 23. Mișto subiectul.
  Mihai trebuie să înțelegi că bâtrânii de azi sunt încăpățânați pentru că așa au fost formați. Vorba ceea: câinele bătrân nu învață trucuri noi.
  Când a ieșit la pensie după 30-40 ani de la un singur loc de muncă, vecinii au devenit o a doua familie, omul „îngheață” în „cadrul” respectiv.
  Mă uit la mama: singură-n apartament cu 3 camere. Are pensie suficientă să-și plătească utilitățile și să trăiască decent pentru o femeie de 62 ani.
  I-am zis să-l vândă și să-și ia garsonieră, dar…degeaba. Îmi zice râzând că apartamentul e, de fapt, al meu și al fratelui meu, deși i-am zis amândoi că nu ne interesează.
  Mai are-n bloc doar 2 vecine rămase de-acum 30 ani, că restul fie au murit, fie s-au mutat.
  CSF? N-ai CSF…
  Nu cred că e prostie, ci frica de schimbare.
  Și dacă tineretul e căcat pe el de frică de schimbare, atunci ce pretenție mai putem avea de la bătrâni.

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 0

  • @John Temple, maică-ta e un caz fericit pentru că îi ajunge pensia.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 3

  • Da, așa e, dar dacă și-ar vinde apartamentul și s-ar muta la garsonieră ar putea face liniștită câteva excursii ici-colo.
   Degeaba i-am zis, degeba i-am explicat…că n-am cui și pace.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

 24. Nu cred că e ok să ne raportăm la bătrâni prin prisma noastră. Ei au o cu totul altă mentalitate, învechită, da, dar o au. Ar trebui mai degrabă să ne întrebăm ce am face noi în locul lor, probabil că pentru ei sentimentul de stabilitate rămas din timpuri de mult apuse încă îşi face simţită prezenţa. Sentimentul de “am ziua de mâine asigurată”. Nu spun că nu sunt de acord cu tine, mă întreb oare ce aş face eu, însă sper, totuşi, să nu ajung în situaţia lor.

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Vanessa, dar prin prisma cui să ne raportăm?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 3

  • După cum am spus, ei au o mentalitate totalmente diferită de a noastră, în consecinţă nu pot gândi ca noi. Ceea ce nouă ni se pare normal, pentru ei e absurd, si viceversa. De aia nu putem spune că un lucru e “normal”. E normal doar dintr-un punct de vedere.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @Vanessa,
   Tocmai aici e problema în multe cazuri (nu toate) și la cazurile astea se refera @Mihai V.: mulți nu au “ziua de mâine asigurată”, abia le ajung banii de întreținere pentru 3-4 camere și ar crăpa de foame ca să plătească un spațiu neocupat. Într-o garsonieră (sau 2 camere) ar fi relaxați financiar, dar ei nu pricep logica asta…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

 25. Eu mi-am facut casa, mi-au ajuns 32 de ani la bloc. Nu am pus la socoteala moartea mamei si divortul…acum e mare, dar fi-mea nu vrea sa auda de bloc. 🙂 Cand nu m-or mai tine curelele, o vand…e un azil privat mai sus pe strada . Problem solved 😀

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

  • Exact așa fac oamenii în UK. La pensie își vând căsoaiele și se mută în apartamente pentru oameni în vârstă, adică mai mici și cu supraveghere medicală. Dacă vor să lucreze în grădină există loturi pe care le pot închiria de la primărie special pentru asta. Banii luați pe casă îi cheltuiesc ei, iar copiii se descurcă singuri.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

 26. Stai (ne)linistit, Mihai! Si altii ne vor judeca si corecta pe noi cand va fi sa vie batranetea. Posibil sa ne faca reprosurile inverse…

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • @GMT, chiar mi-aș dori să se întâmple asta, să vină cineva să ne tragă de mânecă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 4

  • @GMT,
   Și să zică: băi, babalâcilor, ia nu vă mai mutați de colo-colo și mai terminați cu excursiile astea in Bali, Hawaii, Techirghiol… 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

 27. Eu pe cei trecuti de 70 de ani ii inteleg cumva, nu mai au puterea ptr un nou inceput, ca asta ar fi ptr ei.
  S-au atasat atat de tare de locul ala si de lucrurile lor incat isi vad moartea daca ar schimba ceva. Asta le e mentalitatea, noi gandim la rece, neimplicati direct.
  Soacra-mea, pe patul de moarte, mi-a zis sa nu pun mana uda pe cuvertura de pe pat, ca se murdareste. A mai trait doua saptamani si dupa aia a inchiriat omu’ un tractor ca sa care toate kkturile de prin curte sa le duca la gunoi.
  Mamei i-am propus sa se mute din F in B odata cu noi, in casa ei, separat de noi. N-a vrut, ptr ca locuri necunoscute, cunostinte pierdute – asa o fi!
  Insa eu nu ii inteleg pe cei care pe la 45-50 de ani au revelatia trecerii timpului si se gandesc c-ar fi bine la tara. Au plecat copiii, deci nu mai am cheltuieli mari, ia sa-mi bag eu toata viata intr-o casa la tara pe care nu am cu ce s-o fac, deci ioc concedii, haine, iesiri pe undeva! Economie la sange si-n 10 ani (cu noroc!) e gata!
  Da, dar nu prea am bani ca sa stau iarna acolo, ger, drum desfundat, caldura costa! Copiii abia daca trec o data pe vara, mai mult din obligatie, ca au si ei copii si-o viata pe care-o vor altfel. Si casa-i tot neizolata, lasa ca mai fac un CAR la anu’!
  Zau, am destule exemple in jur!
  Adica atunci cand veniturile-mi scad si puterile ma lasa, eu mai o cheltuiala in plus si multe griji.
  Iar chestia asta cu lasatu’ la copii e relativa. Adica daca mor la 45-50 de ani, le las ceva care sa le foloseasca acum, la inceput de drum, da’ daca ma tine pana la 70-80 de ani, doar sa las la nepoti. Ca sper sa-si fi facut vreun rost copchilu’ pana atunci.
  Noi am investit in doua garsoniere centrale care deja produc, ca din pensii, daca nu-s speciale, s-ar putea sa luam mu-mu.
  Fi-miu are ce-i trebuie si sa mai faca si el, daca nu-i ajunge ce i-am dat!
  Acuma sa vedem cat ne-o tine 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 0

  • @moatza, chiaburilor. :))))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 4

  • @Coane, tu mai bine zi-mi cum e cu TAPu’, ca ma baga astia la idei 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 3

  • @moatza, păi eu n-am fost cu TAPu’. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 3

 28. Oamenii, cu cât îmbătrânesc, cu atât dau mai mult în mintea copiilor. Și, la fel ca și în cazul copiilor, nema gândire economică, nema viziune și planuri pe termen lung. Tot la fel ca și copiii, iubesc stabilitatea, mediul familiar, îi sperie sau îi îngrijorează necunoscutul.
  Pe lângă astea se mai adaugă instabilitatea, cultura și educația, specifice țării noastre. O știți p-aia cu “nu da vrabia din mână pe cioara de pe gard”? Această gândire predomină.
  Și acum…poveste.
  Ne-am mutat în 2008 într-un apartament cu 3 camere. Foștii proprietari: 2 bătrânei simpatici pe care îi convinseseră copiii să-și facă casă pe undeva pe la Snagov. Când au plecat aveau lacrimi în ochi. Ne-au rugat să avem grijă de parchet și de nu mai știu ce chestii, au lăudat înstalațiile din casă, făcute de nenea cu mâinile și sudoarea lui etc. Mi s-a făcut, la un moment dat, frică că se vor răzgândi, deși luau un morman de bani (era înainte de criză, deh!).
  Peste vreo 6 luni m-am întâlnit cu unul din copiii lor. Mi-a zis că, după mutare, taică-său s-a îmbolnăvit și a murit. O fi fost doar o coincidență. Atât.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 2

  • @Ionut, crede-mă, o am pe mama care gândește la fel, deci înțeleg exact cum stă problema. Cu toate astea continui să susțin că AM DREPTATE.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

  • Păi ai dreptate. Problema e că ei…n-au minte. 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 4

  • @Mihai, ai dreptate, normal. Dar mi se pare că nici măcar generația noastră nu va face altfel decât generația lor. Asta dacă mai apucăm vârsta de pensionare (puțin probabil, în cazul meu).

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 3

  • @Ionut, noi am făcut un bloc mic cu câteva apartamente. L-am început înainte de criză cu credit de la bancă. Era să pierdem tot și am vândut atunci casa soacră-mii. Evident, n-a fost prea încântată, dar a ajutat-o gândul că ne ajută pe noi.
   Ne-am mutat în casă nouă și ea ce apartament crezi că și-a ales? Cel de la ultimul etaj. Ca să nu înțepenească și să fie nevoită să facă mișcare. Și de când s-a mutat, deși e în alt cartier, e mai încântată ca oricând și ne mulțumește în fiecare zi pentru schimbare.
   Dar ea e, probabil, o excepție.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 29. La chestia asta m-am gandit si eu mult timp, vazand cum unii nu au bani de medicamente, mancare etc dar stau in apartamente de 3 camere. Din pacate, educatia/mentalitatea nu le permite sa vada mai departe de posesiuni si nici asistenta sociala de incredere nu exista. Stim cate tepe si-au luat unii dintre ei cu casele. In Canada, de ex, cei peste 60 de ani inca ies la intalniri, cluburi de carti sau alte jocuri, se casatoresc, au o viata normala. Prin Europa vezi autocare cu nemti pensionari care se plimba la greu. Cum ar fi sa-i vezi si pe ai nostri ca vand tot si se muta in Thailanda cu 80k de euro si traiesc fericiti inca vreo 20 de ani!?

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • @Florr, păi să-i ajute să nu-și ia țepe copiii ăia pentru care păstrează casele, zic.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

 30. Tata tot zice ‘pentru tine strang’. Si-i repet la nesfarsit ca eu n-am nevoie. Ca n-am sa locuiesc unde locuiesc ei. Ii zic du-te in vacanta, weekend undeva, fa ceva ce-ti bucura inima din banutii pe care-i ai.
  El nu si nu, ca Batman!

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Daca asta e menirea parintilor, eu vreau pe alta planeta ! Si mie mi-au dat parintii si m-au si ajutat…si mi-a fost bine ! Cel mai mult si mai mult vreau sa pot sa le dau si eu lor ! Mult mai mult decat am primit ! Dar in acelasi timp vreau sa isi traiasca viata ! Ca atunci cand esti batran, sa fii un batran fericit ca nu ai trait sa cresti si intretii copii toata viata , caci nu suntem incubatoare ! Asa cred eu !

   Din pacate…vad ca parintii isi obisnuiesc odraselele de mici, sa primeasca lucruri scumpe si…moca. Electronice…masini mai incolo..poate si apartamente…Eu zic ca noi, romanii, nu suntem saraci deloc, dom’le ! Doar ni se pare !

   Asa ca mai pastram sa le dam si la batranete, ca asa e frumos ! Asta inseamna daruire…sa dai totul pentru copiii tai ! Si tu sa stai la geam, cu un colt de paine in fata… si o cana cu apa, ca sa inmoi coltul ! Viata nu e pentru parinti, e pentru copii ! No ?!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 3

  • @Ananas, instabilitatea de la noi îi face pe bătrâni să se gândească în continuare la copii, să “tragă” pentru ei. E trist. Știi care e una din întrebările pe care le primesc de fiecare dată când mă întâlnesc cu ai mei: “voi mai aveți bani?”
   În condițiile în care ei sunt pensionari, iar noi avem salarii mult peste media din țară, în condițiile în care relațiile dintre noi sunt destul de reci, în condiția în care răspunsul nostru este invariabil “nu”, în condițiile în care sunt exact în situația descrisă în articol: stau ei doi într-un apartament cu 4 camere.

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 31. E vorba de parabola (sau mitul) pesterii, a lui Platon.

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

 32. Cand si daca voi ajunge la varsta asta tot discutata mi-ar placea sa stau undeva aproape de copiii mei, nu conteaza daca va fi o camera sau mai multe, nu cred ca un anumit spatiu m-ar face mai fericita…mi-ar placea sa imi vad copiii si nepotii, sa fie aproape de mine dar in nici un caz in aceeasi locuinta…si mi-ar placea sa fiu sanatoasa, sa nu am foarte multe boli cronice.Dar nu pot sa ii judec pe batrani, in ultima perioada toata lumea ii judeca , ca sunt comunisti, ca ii dor toate dar devin sprinteni cand urca un autobuz si vaneaza un loc liber,ca devin mofturosi,ca miros urat din nus ce motive, ca sunt tafnosi si ca nu isi fac un update la viata , la comportament, la toate…sincer, ma sperie faptul ca ma indrept spre acolo si imi spun mereu ,,sa nu uit sa nu fac si eu la fel, sa nu uit ca nu trebuie sa imi chinui copiii cu cerinte, sa nu uit ca sambata cand imi doresc sa vorbesc cu copiii/nepotii astia vor sa doarma ca deh, e wekend, sa nu uit…DAR DACA O SA UIT? Daca maine o sa fiu o alta care nu mai poate gandi ca eu cea de azi, daca nu voi putea evada din bula mea, ha?

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 2

  • @MAS, eu nu i-am judecat. Le-am servit pe tavă o soluție de bun-simt elementar.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 4

  • Nu la tine m-am gandit cand am spus ,,judeca”…aceasta discutie despre batrani este des intalnita la locul meu de munca, in familia mea cand junii tineri pufnesc pt ca bunica iar a postat ceva in pagina lor de facebook iar batranii care ii inghesuie in autobuz la ora la care toata lumea merge la job/scoala e , eeee….si ma gandesc cu tristete ca oricat de multe sfaturi le dai celor batrani, ei nu au fost obisnuiti ca tu, asta tanar, sa fii ,,mai destept ” decat ei…i imi dau seama privind batranii din familia mea ca unii dintre ei nici nu mai judeca la 100% din capacitatea lor, comunismul i-a invatat sa nu arunce nimic, vei gasi stranse bine in debara recipientele de la gelul de dus, sticle,ambalaje etc…cum oare ar putea ei sa dea un bun acumulat, mai ales un apartament pe care l-au obtinut foarte greu.? De fapt ei nu au fost liberi nici macar dupa revolutie, sunt asa, incatusati in gandire si in lumea lor. Si ma gandesc ca tot asa de incatusata sunt si eu dar inca ma agat de schimbare si de acceptare a lucrurilor pe care scoala nu m-a invatat sa le accept.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

 33. si tie ti-a placut Winetou? 😀 :D. da, doar de vreo 20 de ori am citit … si sigur, as trimite si eu ceva batrini pe vesnicele plaiuri. sper sa nu ajung si eu asa 😀

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 4

  • @Dan, de paișpe ori am citit-o. 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

  • Winnetou & Old Shatterhand sitting in a tree K-I-S-S-I-N-G! 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 4

  • Howgh!

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Râdeți voi cu Danielle Steelle a voastră! Pfuai! ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

 34. Taica-miu statea singur in 4 camere. Care s-au vandut in secunda cand el s-a dus. Mama sta si acum in 3 camere singura, in Dorobanti.
  Iar noi 3 oameni ne inghesuim in 2 camere semidecomandate. Ce sa mai comentezi… Ce ziceai tu cu miile alea de euro diferenta, eu una mi-as ajuta copii, apoi m-as gandi la excursii si la ce imi ramane sa traiesc.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 8

 35. A si am uitat sa spun, la aproape 80 de ani maica-mea se duce la Obor sa faca piata, ca normal, piata Amzei sau piata Dorobantilor e prea scumpa…

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 1 Thumb down 6

 36. Planul este frumos numai ca punerea in practica este extrem de dificila. Compara, pentru aceiasi zona, preturile la garsoniere si apartamente de 2 camere cu cele la apartamente de 3-4 camere. Diferenta abia daca merita deranjul. Nici vorba de castig. Iar problema accesului la piete/magazine/spitale/farmacii este mult subestimat (da, e o problema imensa pentru batrani). In plus, de la o vrasta chiar nu te mai adaptezi nicaieri, nu mai legi relatii (nu zic prietenie, dar cunostinte … cu care sa mai schimbi o vorba alta…). Asa ca mutatul intr-o zona mai “linistita” iese din calcul complet. Batranetile sunt foarte grele. Au probleme adultii de 40-50 ani cu schimbarile, darami-te unii trecuti de 70 de ani. Parerea mea este ca, intradevar, esti exagerat bine cu usurinta punerii in practica a unui astfel de plan. Chiar si in cazul in care respectivii au copii care sa se ocupe de tranzactii si presupunand ca sunt niste batranei cu mintea inca tanara.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 0

  • @Mihaela, ACEEAȘI. Cu “e”, nu cu “i”.
   Păi ce să zic, atunci să stea în patru camere și să-si plângă de milă.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 8

  • Nu cred ca-si plang de mila fiindca au apartament de 3-4 camere. Cred ca se plang de saracie, boli si neputiinte. Cel mult se pot plange ca nu mai au putere sa si-l intretina. N-am auzit pe vreunul sa se planga ca are un acoperis prea mare deasupra capului. Ba cred ca ar zice bogdaproste ca il au si pe acela! Eu stiu pe destui care au facut schimb cu copiii tocmai ca acestia sa aiba mai mult spatiu, mai ales daca au la randul lor copii. Or fi si din aia care nu ar face asta … dar nu cred ca sunt in majoritate. In plus, nu vad castigul financiar (decat daca te muti din centru la periferii sau la tara). Sa inteleg ca daca esti batran si ti-e frica de schimbari si, pe deasupra, iti mai plangi de mila ca-ti scartie oasele si nici mintea nu te mai ajuta dupa cum ai vrea si nu ai putere sa-ti schimbi aparatmentul pe unul mai mic se cheama ca esti fie incapatanat, fie prost? Mai sa fie!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

  • @Mihaela, neputințe, cu un “i”.
   Da, exact asta înseamnă.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 6

  • @Mihaela,
   Nu e nimic de înțeles când 1-2 bătrâni stau în 4 camere și se plâng de sărăcie. Mutarea în unul mai mic (fix pe nevoile lor) înseamnă nu doar o diferență de bani cash, dar și cheltuieli considerabil mai mici. Astea sunt lunare! Și, iată, sărăcia aia poate fi rezolvată.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

 37. Se pare că după o anumită vârstă confortul psihologic (amintirile, prieteniile, vecinii de o viață etc) contează mult mai mult decât confortul financiar.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • @Ioana, perfect. Lasă să conteze la noi. Pe bătrânii de afară văd că nu-i deranjează să se plimbe și să vadă lumea. Dar, na, e mai important să te știe vânzătoarea de la pâine.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 4

 38. Intai si intai, am citit pana la un punct comentariile anterioare. Este un Emil C mai sus si simt nevoia sa spun ca nu sunt eu ala. Sa nu existe confuzii.

  Acum, nu stiu de ce Mihai Vasilescu se ia, din nou, de batrani. Faptul ca ei miros este ceva deranjant pt noi. Faptul ca ei vor sa moara in apartamentul pt care au muncit, in care au trait, uneori au copilarit, nu e ceva grav.

  Sa mai zic ca orice tranzactie imobiliara aduce costuri?Trebuie sa platesti un agent imobiliar, trebuie sa platesti niste taxe notariale. Trebuie sa te deplasezi sa vezi niste apartamente, doar nu te muti la prima oferta.. Costa bani, costa timp. Ziceti voi ca batranul are timp, ca ce altceva are de facut?, dar poate nu e chiar asa…

  Generatia noastra posibil sa nu faca asa, dar asta nu inseamna ca generatia trecuta (ma rog, cea de acum 2 generatii) ne este inferioara. Ca trebuie sa dam cu pietre in ea. Dimpotriva as zice. Avem de invatat ceva de la ea.

  Da, este generatia care a apreciat stabilitatea, uneori cu orice pret. Noi incercam sa le deschidem ochii, dar oamenii nu se pot schimba la 60, 70 ori chiar 80 de ani. Si orice psholog competent din lumea asta ne va spune ca nici nu e bine sa-i schimbam.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 5

  • @Emil Calinescu, boss, tu n-ai citit nici articolul cu “mirosul”, nici pe ăsta de azi. Sau le-ai citit pe ambele și n-ai înteles nimic. Ipoteză care cred că este MULT mai aproape de realitate.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 4

  • Sa nu carecumva sa emiti chestii de bun simt pe subiect, tizule… Sare in sus generatia care uraste batrinii.
   Mihai Vasilescu, ziceai mai sus ca aia de-afara se plimba prin lume, ai habar ce pensii au aia?
   Aruncati toti cu invective in generatiile anterioare de parca ati fi voi mai de soi. Nu sinteti. Iar cei cu exemple cu batrinii care stau in 4 camere si copiii lor se chinuie in garsoniere, acolo e doar nesimtire si proasta educatie, pe care le au de cind erau tineri, nu au aparut cu virsta.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 7

  • @Emil C., deja am stabilit că ești prost, dar tu nu și nu, ții să semnalizezi în continuare.
   Prostule, tocmai pentru că nu ai pensiile celor de afară, ai la îndemână o soluție atât de simplă: vinde în plm apartamentul ăla imens pe care-l ții de pomană și ia-ți o garsonieră!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 9

  • Prost esti tu si cu gasca ta. Good bye.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 11

  • @Emil C, tai-tai.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 5

  • Vasilescule, omu’ stie ca ai găsca, o dai ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

 39. Tot citesc in comentarii ca ba atasament pentru locul in care si-au trait tineretea, ca ba sa lase copiilor, ca bla, bla. . Ce smecherie este sa stai tu singur in 3-4 camere si copilul/ii sa-ti stea cu chirie?? Daca vrei sa faci ceva pentru copil, fa-o atunci cand ii arde buza, nu peste 20-30 de ani, timp in care poate si copilul si-a aranjat viata si nu mai are nevoie neaparat de acele 3-4 camere. Si-acum vin cu un exemplu: pe scara la mine, sta o baba, singura in 3 camere, iar fii-su sta cu copil mic de 2 ani+ nevasta intr-o garsoniera mica. Pai ce iubeste baba mai mult, peretii aia din 3 camere sau copilu si nepotul????? Deci, da, foarte multi sunt si prosti si incapatinati si avari si smecheri. O baga la inaintare pe-aia cu atasamentul. Atasament my ass.

  Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 4

  • @dede cati, ahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaa. Mulțumesc pentru acest exemplu PERFECT.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 4

  • Fostul meu socru statea singur intr-un ap cu 2 camere si toata ziua si-o petrecea la tac-su intr-o casa cu 3 camere. Care casa era la 3 pasi de locul de munca al socrului. Practic venea acasa doar sa doarma.
   Noi stateam in chirie cu 2 copii mici. Cand i-am sugerat sa se mute la taica-su pentru ca oricum e acolo mereu si ajunge la munca imediat, a refuzat. Intre timp s-a pensionat si DA, tot pe la tac-su sta.
   Inutil sa spun ca fostul meu sot nu are o relatie grozava cu tatal lui, iar incapatanarea asta a adancit prapastia dintre ei si mai mult.
   Ok, vor veni unii sa spuna ca nu era obligat sa ne lase pe noi in casa lui si sa ne scuteasca de banii dati pe chirie, Dar, vorba ta, dede cati, daca nu-ti ajuti copilul cand ii arde buza si tu POTI ajuta fara efort din partea ta, atunci esti de cct. Parerea mea.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 5

 40. Mi se pare ciudat să te aștepți la un moment de logică economică din partea unei generații încremenite în trecut, care, de 27 de ani, pentru o sută de lei promiși în plus la pensie, aleg constant să amaneteze viitorul copiilor lor la care cică țin foarte mult, dar pe care îi acuză că habar n-au cum e mai bine. Că uite, ei au știut și statul le-a dat gratis sau pe 2-3 salarii, cînd l-au cumpărat după 90, apartamentul ăla cu 3-4 camere.
  Iar refuzul lor categoric de a deschide abecedarul economiei reale, îi condamnă să rămînă așa cum ne-a găsit Brâncuși proaspăt întors de la Paris.

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 4

  • @krantz, absolut corect. Da, cred că am eu pretenții exagerate.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 3

 41. Mihai, ori te apuci de scris mai simplu si fara cuvinte agatatoare si datatoare de migrene in capul unora, ori pune o traducere cu litere mai mari. Ca unii nu citesc textul. Ei stiu una si buna: grase, batrani, miros ….atat citesc ei dupa care comenteaza.
  Da-mi voie sa zic si eu vorba aia cu “gizas fackin’ craist!”.
  Vrem sa ne schimbam dar fara sa facem ceva. Cand ni se pune o solutie in fata noi vedem doar probleme si motive sa nu facem asta. WTF!?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 4

  • @Florr, nici gând. N-am niciun interes să scriu pe limba proștilor. Lasă-i să se chinuie.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 4

 42. Stii, exista si situatia in care al’ batran e dus cu capul si nu vrea sa vada chinul copilului care sta cu 2 copii in chirie, dar poate exista si situatia in care al’ tanar chinuit bietul de el in chirie nu are nici un strop de respect (si nu l-a avut niciodata, nici el si nici soata lui pt al ‘ batran care culmea tupeului se lafaie in apartamentul cu 4 camere, apartament care musai trebuie cedat junelui …exista si situatia in care al’ batran schimba locurile de locuit cu copilul (este si cazul meu, mama sta in apartamentul mic iar eu cu copiii in cel mare) …dar nu asta e subiectul zilei de azi…astea sunt cazuri in care eu cel putin nu pot fi obiectiva, si cred ca nici voi, vorbim pe langa . Am inteles mesajul zilei si subliniez ca batranii nostri deja nu mai pot gandi spre o libertate financiara , pt ca nu au fost invatati sa o faca, pt ca e greu sa accepte schimbarea.Marea majoritate ar da banii obtinuti din tranzactia de vanzare copiilor, sau poate nu, poate ar tine banii pt ei. Diferenta obtinuta nu le-ar ajunge categoric sa-si permita un confort financiar pe termen lung iar acel apartament cred ca reprezinta pt multi dintre ei o oarecare siguranta pentru vremuri mai grele, o valoare (nu constientizeaza nimeni ca poate maine vine cutremurul ala mare si ramai fara nimic). Sunt parinti care au reusit sa se adapteze la viteza cu care se produc schimbarile, ei vor fi cei care vor face ceea ce spune Mihai si cred ca ii vedem prin excursiile noastre,sau ii vedem mutandu-se in garsoniera si cedand apartamentul copiilor,dar va exista mereu acea categorie care nu va face miscarea pt ca sunt limitati in a gandi si accepta o schimbare majora. Am vrut sa scriu ca tine de educatie, dar nu tine doar de educatie, depinde in primul rand de nivelul fiecaruia de a se adapta mereu la altceva, chiar daca altceva-ul asta e un beneficiu probabil , multi nu vor sti sa ,,il vada in fata ochilor” nici daca e scris cu litere rosii pe fatada blocului in care locuiesc

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Azi am fost foarte vocala…cred ca am baut prea multa cafea…deci ramane stabilit, peste nspe ani , dupa ce vindem toti casoaiele ne vedem la usa autocarului, da? Pot sa imi anunt deja copiii
   oficial sa nu mai viseze la mostenire?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

  • @MAS, important e ca omul…batran fiind, sa nu traiasca precum Hagi Tudose la batranete. Poti sa dai tot ce ai copilului, dar ai grija de sufletul tau, caci el e un model si exemplu pentru generatia pe care, candva, ai adus-o pe lume.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

 43. E foarte greu de înțeles pentru un tânăr, care trăiește în această societate, mentalitatea si modul de viață al unui bătrân, care a trăit în cu totul alt tip de societate, cu atâtea constrângeri si atât de puțină libertate….binele pe care il vezi tu, nu este si binele lor…eu m-am chinuit ani de zile sa imi aduc parintii in bloc cu mine, sa ii pot ajuta si ingriji mai mult, mai bine, și tu Mihai, ști cât m-am chinuit cu ei… Cand nu s-a mai putut, si au trebuit sa plece si să vină lângă mine, mama a murit in 3 luni, si tata, care a mai trait 2 ani, care a stat cu 2 etaje mai sus, care a avut un confort si o ingrijire pe care nu o au mulți bătrâni, imi spunea tot timpul ca se simte in vizită la cineva si așteaptă sa plece acasă! Si când a murit, mi-a zis: vreau acasă! Si l-am dus in cosciug in fața casei in care a stat 50 de ani! O sa am remușcări până mor, că, din dorința de a-i face bine, l-am dezradacinat…..asa că, să nu ii judecăm prea aspru! Nu stim cum ne vom schimba si noi…daca vom mai apuca varsta lor…

  Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 1

  • @Angela, păi noi avem de făcut un singur lucru: să învățăm din greșelile altora.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 4

 44. tu pui problema ok din punctul tau de vedere. din puntul de vedere al uni batran, gresesti.
  cand ai 70-80 de ani nu-ti mai arde de dus sa vizitezi lumea. da, acum merge, cat esti tanar. apoi, incet incet ti se face lehamite sa te duci pana la frate-tu in constanta, daramite sa mergi in franta, iran sau insula pastelui.
  deci plimbatul pe bani nu-i o solutie pentru majoritatea dintre ei. desigur sunt unii cafe fac exact asta, pe principil mai bine mai tarziu decat niciodata.
  multi nu stiu cui vor lasa casa. o lasa aceluia care are grija de el la batranete. c-o fi nepotul sau vecina. de aia tin casa si n-o dau.
  plus ca dupa 30j de ani de stat in casa aia, unde sa te mai muti la batranete “din casa ta”.
  nu sunt nici prosti nici egoisti. pur si simplu asa s-au obisnuit si nu ar trebui blamati pt. asta.
  privind din exterior, cu minte de tineri, e usor sa ne dam cu parerea. dupa aia, la batranete, vom gandi aproape la fel

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 3

  • @Francisc, boss, dacă nu vor sa vadă lumea, nu-i obligă nimeni. Pot să facă ce vor cu diferența de bani, inclusiv să nu mai stea la mâna pensiei. Capisci?
   Argumentul cu “unde te mai muți din casa ta” e hilar, l-am dat și eu in articol.
   În ceea ce mă privește, TE ASIGUR EU CĂ NU VOI GÂNDI LA FEL. Pentru că de-aia am CREIER și mi-l exersez. Uneori zilnic.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 4

 45. eu cred ca pur si simplu sunteti prea multi in Bucuresti si acuma ati pus ochii pe apartamentele batraneilor. Tataie, mata si asa esti micutz, incapi sigur intro camera cu usa in tavan. ☺

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • @Shoric, da, să știi că ideea mi-a venit de la un coleg care-și caută casă. Da’ vrem să punem mâna pe ele, DAR CU BANI, nu moca. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 4

  • De acord cu tine. Ai creier ACUM. La batranete te mai loveste senilitatea, parkinsonul, fel de fel. Nu pe toata lumea, insa nu-mi spune ca n-ai vazut oameni inteligenti care la batranete se pisau pe ei si nu-si mai recunosteau rudele.
   Trecerea asta de la bine la rau nu e brusca si nu o vezi tu ca ruda a batranului.
   “E, a uitat ca i-am luat deja paine”
   3 zile iar e lucid mosul apoi mai uita ceva. Unde a pus talonul de pensie, telecomanda, cum se pun bateriile in telecomanda etc.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

  • @Francisc Un motiv in plus sa vinzi si sa-ti cauti un azil decent, unde sa nu conteze daca ai uitat telecomanda in frigider, dar unde sa te supravegheze careva sa nu dai foc la cosmelie.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 4

  • @Francisc, @Vera,
   Exact asta se întâmplă cu socrii mei. Ei stau la 2 camere, au pensii decente, au confort și tot ce le trebuie, plus că noi le suntem aproape (fizic, emoțional). Dar… i-a atins senilitatea. Uită absolut totul în secunda 2 (lucruri, ce au în frigider, ce-au mâncat dimineață etc.).
   Până acum 2-3 ani mai plecau la munte, de 2-3-4 ori pe an. Acum nici asta nu mai au curaj să facă, aproape că le e teamă să iasă din casă, că nu mai gasesc drumul înapoi.

   Unde voiam s-ajung: ferească sfântu’ să le pomenești ceva despre Centru de îngrijire bătrâni! Cu pensiile lor și-ar permite. Pur și simplu nu concep o așa ”degradare”. Ei nu pricep că acum trăiesc în degradare și că la un astfel de Centru au condiții de hotel all inclusive + asistență medicală + socializare.

   Nu ne trebuie apartamentul lor (chiar ar rămâne gol), dar așa cum sunt ei acum, n-au nici siguranță, nici bunăstarea pe care ei o merită. Și e păcat, că nu se mai bucură de nimic… Iar noi stăm cu grijă să nu uite aragazul deschis.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 4

  • @Laura G., QED

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

 46. Din ciclul,,Am întălnit și bătrâni psihopați”astăzi episodul ,,Ca tata nu -i nimeni”.Nici nu se pune problema să plece,evental le face zile fripte la alții să se mute.În anii 80 cănd ne-am mutat ,blocul nou construit,apartamente de trei camere mari spațioase.Toți vecinii se cunosc între ei ,bătrănul e preșdintele asociației.Genul ăla de securist care trebuie să știe tot ce mișcă pe stradă.Un vecin si-a scos apartamentul la vânzare,etajul 1 la un preț foarte bun,se muta definitiv în Germania la fiul său.L-am întrebat pe bătrânu de ce nu vinde ,ei stând la 4 și îl ia pe asta de la 1 sau să facă un schimb și rămâne și cu bani ,o să le fie mai ușor odată cu vârsta.,,Eu nu fac afaceri cu bozgori”.Un alt apartament a fost a fost cumpărat de o familie din Sibiu cu doi copii mici.Atâtea zile fripte le-a făcut ,că e zgomot,că trântesc ușile ,că parchează nu știu cum,că au ajuns săracii să plătească taxă de protecție:de câte ori merg la Sibiu,îi aduc vin ,țuică,brânză ,ouă.Toată ziua stä în grădina din fața blocului ,sapă,taie copaci,,plantează ,mută bolovani ,cioplește și urmăreste tot ce mișcă.Și hrânește toate mâtzele din cartier.Mută-l dacă poți de pe domeniul lui.A reușit inclusiv ca strada care trece prin fața blocului să devină cu sens unic.Atâta i-a bătut la cap pe aia de la Urbanism(adevărul că are relații peste tot,boșorogul)pâna au venit aia cu semne și panouri și au schimbat sensu.Ar ma fi multe de povestit ,cum de exemplu l-a mâncat în fund să taie crengile groase și uscate de la un nuc și crengoiul a picat exact pe un Audi A6 al unui vecin care tocmai îl scosese la vânzare.Bine creanga am tăiat-o eu la indicatiile lui,,taie mă liniștit acolo că nu e problemă,prind eu creanga!!”

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 2

  • @Paco, sunt sigur ca rudele tale iti zic: da’ ce semeni cu tac’to ?

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 2

  • @Shoric,nu ,mai grav:Ești leit tactu!

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

  • @Paco, ahahahahaaaaaaaaaaaaaa. Cum, mă, chiar ai tăiat tu creanga? :))))))))))))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 3

  • @Mihai, el era ala cu: mai taie acolo, nu,nu acolo, e bine asa, taie. No, acuma hai sa vezi ce ai facut, te-ai ales cu un audi a6 decapotat.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 2

  • De ce crezi ca este pribeag prin spania? l-a dezmostenit batranu’ ☺

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • @Shoric ahaaaaaahaaaa, ahaaaaaahaaaa,cam așa cevă,,Bă,ce dracu nu ți-am zis să tai mai jos?Uite ce dracu ai făcut!!!!”

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • Da ,eu am tăiat-o.Atăta m-a prostit la cap ,până m-am urcat în copac cu ferăstrăul numai să scap de gura lui.Ăla se uita pe geam ,când a făcut creanga trosc pe mașină,ala a coborăt jos și a sunat la Poliție.Când m-am dat jos din copac și mi-am dat jos gluga ș căciula a început să o dea la întors: scuze,nu am știut că ești tu,lasă că dăm un polish,nu mai fac plângere ,lăsați că o rezolvăm ca între vecini bla ,bla.Bătrânul a început sä se certe cu polițiști,,bă ,dacă dau un telefon vă las fără macaroanele de pe umeri,boactărilor ce sunteți”eu pe deoparte să îi liniștesc pe gabori și pe bătrânu.Vecinul săracu se uita la mașină și nu știa ce să mai zicâ,eu la vecin,,lasă boss ,iese cu un polish.”Circ total.
   Totul s-a terminat cu un NUP pentru mine,pentru că eu deja plecasem din țară,dar bătrănul în loc sä stea liniștit ,a început să îl amenințe,să îl înjure ,să urle de pe balcon că are el grijă să îl mute în cel mai scurt timp.Omul exasperat ,pe bună dreptate,a deschis proces în lipsă pe numele meu pentru distrugere de bunuri.Doar că prostul între timp vânduse mașina la un cumnat și judecătoarea i-a dat flit direct.Nu aveți probe suficiente care să demonstreze veridicitatea faptelor.Deci la revedere și drum bun.NUP.Desigur bătrânul a ținut să îmi precizeze telefonic ,că EL m-a reprezentat la proces,că a ținut o pledoarie de a rămas completul de judecată cu gura cascată și dacă nu era el beleam belengerul.Tupeu de borfaș.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 3

  • @paco, cre’ca suntem neamuri :))))))))
   parc-ai zice de bunicu’meu securistu’, tot asa, teroarea vecinilor. Ne-a facut palngere la politie mie si lu’ fii-su pt c-am incercat sa il inselam. Inselatoria consta in faptul ca i-am sugerat sa vanda unul din cele doua apartamente ale sale si sa se mute in celalalt, mai mic, banii de la vanzare mergand in contul lui of course. Ideea era ca ala mai mic era in cartierul unde locuiam si eu si unchiu-miu, deci ne era mai usor sa ajungem de 3 ori pe zi la el, vazand ca avea parkinson si facea deja destul de urat. Tipa la noi ca musai sa stam cate juma de zi cu el fiecare, comanda mancare ca la restaurant, avea pofte etc, si noi musai sa percutam. Cand i-am cerut sa ne scuteasca de niste drumuri si sa se mute mai aproape a zis ca vrem sa ii furam banii si a facut plangere la politie. Deznodamantul e ca „s-a dat in grija” unei surori a lui, a vandut ap cel mic, si a murit cu banii de pe ala sub perina.
   Macar ne-a scutit pe noi de niste ani de chin :)))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

  • Unchiu-meu a fost cât pe ce să-și piardă casa prin executare silită pentru că nu si-a plătit impozitele. Când tata i-a propus ca solutie să cumpere el casa, să-l lase pe unchiu-meu să locuiască acolo cât vrea, să-i plătească toate datoriile și să-i mai dea și bani din care să trăiască câte zile o mai avea, unchiu-meu a sărit ca ars că vrea tata să se imbogățească pe seama lui.

   Da, are dreptate Mihai……. unii îmbătrânesc degeaba.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 3

 47. Pe cand un articol despre mentalitatea romanului de a face un copil care sa aibe grija de parinte la batranete? Ca doar de aceea a fost facut copilul…
  Iti spun asta deoarece s-a adus in discutie parintele ce sta intr-un apartament cu 4 camere si copilul cu nevasta stau cu chirie.
  Altfel, toti cei batrani din ziua de azi simt apartamentele mari ca si „pamanturile” din generatiile anterioare. Le pastreaza din obisnuinta si pentru a lasa ceva in urma lor.
  Vezi Moromete..

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 3

 48. Pot sa inteleg de ce zici de incapatanare sau chiar prostie, dar nu vad de ce zici de rea vointa.
  Rea vointa fata de cine?
  In plus, atata timp cat acei batrani din cartierul tau de exemplu, nu-ti cer pomana, nu-ti cer sa-i ajuti cu plata intretinerii, nu vad care-i problema celorlalti locatari. Cu ce-i deranjeaza faptul ca un batran prefera sa stea in casa pe care-o are de zeci de ani, in loc sa se mute in Cucuietii din deal la garsoniera sau sa calatoreasca. Poate nu vrea nici sa calatoreasca, nici sa stea langa lanul de porumb.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • @Oana I, citește comentariile de pe aici și-ai să înţelegi la ce mă refeream cu “rea-voință”.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 4

 49. Iti pot relata experienta mamei mele, care s-a mutat dintr-un (b)loc in care cunostea pe toata lumea intr-unul in care nu cunostea pe nimeni si pot spune ca i-a fost extrem de greu cativa ani. Si nu era chiar foarte batrana la vremea respectiva (60 de ani). Acum la 70 abia s-a obisnuit cu noul loc iar daca s-ar muta din nou cred ca ar fi dezastru. Pentru batranii singuri crede-ma ca nu este o solutie buna cea propusa de tine. ei nu mai sunt asa de “flexibili” ca noi, si de fapt, daca ma gandesc mai bine, nu au fost niciodata…

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 50. articolul mi-a amintit de-un banc

  se muta vasile de la o casa de batrani privata la una de stat si Ion il intreaba: De ce ai venit aici? N-ai avut acolo ingrijiri de calitate? Am avut, n-am de ce sa ma plang. N-ai avut acolo asistenta medicala de calitate? Am avut, n-am de ce sa ma plang. N-ai avut acolo mancare de calitate? Am avut, n-am de ce sa ma plang. Atunci de ce-ai venit aici unde nici mancarea nu e buna, ingrijirea lasa de dorit si nimic nu e ca lumea? Pai… aici am de ce sa ma plang.

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

 51. Nu știu dacă este vorba despre încăpățânare, ori altceva. De ceva timp am altă perspectivă asupra zilelor. Intro: când ești așa, pe o saltea pe apă, la mare, la soare, te mai udă câte un val rece, te mai stropește vreun copchil năzdrăvan – sigur, e rost de dat cu părerea, ca să fie bine să nu fie rău! Când însă te-a luat apa și te-a dat de toate valurile, te-a răsucit pe toate părțile și te-a zgâriat de pietrele colțuroase și dure, atunci nu mai povestești haha-uri cu soare, devii precaut și – culmea – pentru unii, care încă stau pe saltea, încăpățânat! Acum, asta a fost așa, o metaforă…Iată de fapt ce am vrut să zic:

  Bătrânii aceștia nu sunt încăpățânați, doar tăvăliți pe fundul apei…nu e vorba de ceașca de zahăr sau de tablele cu Gigel de la 3. Gigel poate s-a dus demult și zahărul era doar un mit, că cine știe ce troc trebuia făcut. (între noi fie vorba, respect! azi mai greu cu cheseaua împrumut!!). E vorba de colțurile de pe fundul apei care au zgâriat adând în sufletele oamenilor ăstora. Mda, au trăit de toate, au încercat cu copiii lor la școli, la spitale, la, la…în țara asta experiența este tristă, circulară și fără ieșire. Bătrânii au văzut destule valuri încât să știe că mutatul într-o garsonieră insalubră și cocoțată la naiba nu rezolvă nimic. Aceeași dezordine, aceeași gălăgie, niște comisioane și, posibil, niște șarlatani. Bani la saltea? S-ar împuțina vizibil, în țara asta de sugative cu guler alb! Să vadă lumea? Crezi că n-ar vrea? Dar oamenii ăștia știu că salteaua e nesigură, iar copiii lor sunt frunze în vânt. Doar pereții și camerele acelea pline de praf le mai dau speranța sufletească pentru un moment de bucurie făcut copiilor. Noooo, că ei n-ar vrea să fie într-un loc cu soare, cu lumină, cu oameni de vârsta lor! Noooo! Câți dintre voi – desigur, fără norocoșii și plenipotențiarii care n-au avut nevoie de nimeni – au putut să se descurce de la 18 ani? Să facă lucrurile normale: job, studii, chirie, viață, drumeții, distracții?? Aha…mă gândeam eu…frigiderul mamei, pachetele de acasă, susținerea părinților, câte un bănuț, ceva…Mda, aici trăim, și noi, și bătrânii noștri. Încăpățânați sau nu, măcar au rămas cu un singur sentiment: iubirea pentru copil, mascată într-o formă de prăfuire imobiliară, și multă, multă, suferință și tăcere!

  Poate am dreptate, poate nu. Am văzut prea multă suferință și neputință în ultimul timp ca să mai pot judeca foarte ușor ceva. Liber la critici!

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

  • @Paula T, unde am zis eu ceva despre vreo “garsonieră INSALUBRĂ”? De ce nu și-ar lua una salubră și foarte mișto?
   Și să știi că tot ce-ai scris tu este definiția romanțată pentru “încăpățânare”. Până la urmă totul ține de alegeri. Ei aleg sa se chinuie pentru că… Pentru că tot ce-ai scris tu. Mă rog, nu toți, că nu toți sunt în situația descrisă de tine. Știu eu bătrâni fără copii care stau mega-central și chițăie de foame în aparatmentele lor pline de praf.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 4

  • Mihai, comentariul meu se leagă de cele scrise de tine referitor la “Să las copiilor…” Că există oameni încăpățânați făra motiv, doar din snobismul zonei centrale, e altă poveste, romanțată sau nu!

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 2

 52. Daca batranii s-ar atasa doar de case si locuri treaca mearga.
  Dar cand se ataseaza de un sistem politic de o seama cu ei…pe principiul “stiu ca ne pacaliti si ca nu o sa mariti pensiile dar eu va votez ca m-am obisnuit cu voi”…imi creste tensiunea….Scuze daca ce am scris are iz politic.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 4

  • @sorin aurolacul… da, bine zici!
   de fapt are iz de dezastru 🙁

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

  • si a doua problema cu ei “ia privitii cum se duc si asa s-a dus si Paunescu”….unde se duc dom’le toti la 7 dimineata si umplu la refuz mijloacele de transport in comun ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 4

 53. E și foarte dificil să le dai idei… Au senzația că vrei să-i minți/păcălești cu ceva. Și spun asta cunoscându-i pe-ai mei.?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 3

 54. Vorba aia: viața fără poezie e pustiu ?.
  Acum ce să zic…
  De multe ori am fost frustrat de acest mod de a gândi al vârstnicilor.
  Nu reușeam să înțeleg cum de o ființă bipedă dotată cu creier nu își vrea binele.
  Doar că am avut o revelație.
  Cred că e vorba de ceva Thanatos aici.
  După o anumită vârstă, doamna cu coasă pare mai aproape și capătă consistență.
  Așa că întrebarea de bază este următoarea: unde o poți privi mai cu încredere în găvane? Într-un loc familiar sau într-unul nou?
  Toate celelalte explicații sunt doar motive
  Ca să parafrazez: valar morghulis ?

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

 55. Poti sa le gasesti multe scuze, dar, atunci, sa nu se mai planga! Da, e incapatanare si prostie. Lasa copiilor… pfffaaaa, foarte frumos, doar sa nu fie copiii aia niste nesimtiti, niste putori care nu trec cu anii pe la ei, si care se culca pe-o ureche de misecuvenism si miserupism. Mare educatie ce le dau cu asta.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 3

 56. Sa nu mai postezi texte d’astea, că vin multe comentarii și nu am timp sa citesc! ?
  Ce spui de faptul ca o cunoștință, 80+, a vandut ceva pământ, are 8 miliarde și îi ține în banca, nu cheltuie dobânda, dar mănâncă iaurt cu pâine aproape în fiecare zi! Cred ca pe mass-media, TV mai bine spus, pot fi invatati/sfătuiți ce sa facă!

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • @Gigi apropo de treaba asta cu “invatatul ce sa faca”. Sunt multi batrani singuri care-s “invatati ce sa faca” de popa. Cred ca n-avem noi habar cate case ajung pe mana acelor hoti, cate mosteniri mancate de biserica!

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • si la F am stat cu preotul din parohie in acelasi bloc, si aici la B la fel.
   ambilor li s-a facut donatie cate-o casa de la cate-o batrana din parohie, pe motiv ca o sa-mi faca toate pomenile,maica, are frica de Dumnezeu!

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 2

 57. Generatia asta de mortaciuni s-a judecat cu frati, surori sau vecini si pentru umbra la o streasina si tu ai pretentia sa-si vanda “averea” ca sa traiasca mai bine? Nu se poate nenicule.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • Pffff, chiar ca! Daca as avea un ban pentru fiecare scandal de genul auzit, as zice numa’ “Pour me one more!”

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 58. Batranii sunt intelepti de obicei.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 59. deci, da raspuns la intrebarea ta , da esti un prost, si in cinismul tau pe care il consideri talent , se pare ca nu realizezi ca ai ales o tema cu inpact, pina una alta iti recomand sa o convingi pe ma-ta sasi vanda casa/apartamentul

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 3

  • @GEORGE MENDEL, mi se pare priceless să mă facă prost un cetățean care scrie “iNpact” și “săși”. Ăsta e cel mai bun semn că fac bine ce fac. Mulțumesc.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • A scris “ma-ta” cu cratima, de apreciat :)))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 60. Pingback: De citit în drum spre casă - 195 - Georgeisme

 61. Cred ca asa vom face si noi. Dupa 25-30 ani de platit rate la “prima casa”, cand in sfarsit, e proprietate personala 100%, o sa zicem, bag pl. il vand, lasa, copii sa se descurce ca doar i-am crescut pana acum, nepotii nu ma intereseaza, important e sa am bani sa ma plimb, eventual o sa sarim cu parasuta la 70-80 ani, escaladam everest, facem excursii in Africa. Un exemplu putin diferit: taica-miu, 62 ani, vrea un ap mai mic, la parter. Pt ca nu o sa poata sa urce la et 4, nu ca cel de 3 camere in care sta singur e prea mare…

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 62. Povestea mea:
  Am fost adoptata cand aveam cateva luni (2-3). Totul a fost bine si frumos (cel putin atat cat imi amintesc) pana cand mama adoptiva a murit – eu aveam 4-5 ani. O perioada de cativa ani am fost plimbata si crescuta de diferite rude pana cand am ajuns la bunica adoptiva (din partea tatalui) in provincie. Am crescut si am fost la scoala acolo pana cand le-am cerut sa ma mute la scoala in Bucuresti – tatal adoptiv locuia si locuieste in Bucuresti. Totul a fost ok si cu scoala si acasa pana in momentul in care a aparut o femeie – sa ii zicem V. V avea o fata biologica, mai mare ca mine cu multi ani, pentru care si in ziua de azi ar face orice.
  Din momentul in care V a hotarat sa se mute la noi a inceput “ruptura”. Tot ce faceam nu era bine, eram tot timpul comparata cu fata biologica. Tatal adoptiv s-a schimbat foarte mult, nu aveam voie sa fac absolut nimic: daca ieseam afara era pentru ca “vreau sa traga baietii de mine” si ca sa fumez. Am fost internata 1 luna la renumitul spital 9 pentru ca am plecat de acasa pentru 3 zile (prima tentativa de fugit de acasa). Am fost legata de maini, batuta si scuipata. La scoala eram invatata sa spun ca am cazut pe scari sau cu rolele. Am rezistat 4 ani in casa cu ei si apoi am plecat. Aveam 16 ani si nici un loc unde sa ma duc. M-am mutat undeva langa Bucuresti si am stat intr-o relatie abuziva 2 ani si jumatate(cu batai si tot tacamul). Lucram in en-gros 7 zile pe saptamana + trebuia sa am grija de casa si gradina in timp ce EL statea acasa si bea toti banii. Ajunsesem sa am datorii la toate magazinele de cartier din zona pentru ca ma obliga sa ii cumpar bautura. Atunci cand mi-a dat cu piciorul in fata si cu capul de soba mi-am dat seama ca trebuie sa plec cat mai repede.
  In cei 2 ani si ceva nu am vorbit cu tatal adoptiv decat de 2-3 ori. La 18 ani si jumatate am plecat de la EL si m-am reintors la tatal adoptiv (mai mult pe ideea ca sunt majora si nu imi mai poate face nimic). M-am angajat la impartit de pliante si m-am inscris la seral pentru terminarea scolii. 6 ore ma plimbam prin Bucuresti impartind pliante, iar dupa-amiaza trebuia sa fiu la scoala.
  La 20 de ani m-am mutat in M, la parintii viitorului sot unde incerc sa imi gasesc un loc. Aici e ok, dar suntem prea multi intr-un apartment de 2 camere – 4 persoane in mod normal, ocazional 6. Acum am 26 de ani si relatia cu tatal adoptiv a ramas la fel de rece. Vorbim rar, iar atunci cand vorbim mai mult ne certam. In 10 ani de cand nu mai stau cu el in apartament nu i-am cerut absolut nimic. Anul asta i-am sus sa vanda apartamentul cu 2 camere (pentru ca si asa o camera este folosita pentru depozitare) si sa isi cumpere o garsoniera, iar cu diferenta de bani sa ma ajute sa imi cumpar un apartament prin “Prima Casa”. Raspunsul lui: nu meriti, descurca-te.
  Habar n-am de ce am scris atat….
  Ps: inca nu am aflat cine sunt parintii naturali

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 63. E prima data cand scriu si poate ultima, pe scurt: mi-am crescut singura copilul dupa divort, am cumparat cu mari greutati o garsoniera confort 2. Acum un an, cand baiatul meu a terminat liceul, a dorit foarte mult sa locuiasca singur (nu mai aveam loc 2 adulti intr-o garsoniera cf.2), l-am lasat in casa, mobilata, utilata, si eu am plecat cu chirie. Am 48 de ani si nu mie usor deloc.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.