23,485 cititori

Snobii de rit nou

Definiția din dex a “snobului” spune că ăștia ar fi persoanele care admiră și adoptă fără discernământ și cu orice preț tot ce este la modă. Ar trebui revizuit și dex-ul ăsta, pentru că în ultimii ani și-a făcut apariția o specie nouă: super-snobii! Mai exact, persoanele care vor să se diferențieze cu orice preț de cei din jur, dar îți aruncă asta în față, să fie siguri că ai prins ideea că ei sunt “altfel”.

De ce au apărut? Foarte simplu. Dacă pâna în urmă cu ceva vreme era suficient să-ți cumperi haine mai altfel, o mașină bengoasă sau ultimul model de aifon ca să te diferențiezi de pulime, acum nici asta nu mai ține. Au apărut hipsterii și bărbații pizdificați, cocalarii cu mașini scumpe în care bagă benzină pe bonuri de masă, iar ultimul model de aifon și-l poate lua orice pârlit în rate. Și atunci cum să faci să te diferențiezi tu, super-snobul, de toți ăștia și să vadă toată lumea ce cool și elitist ești de fapt?

Prima găselniță a fost anul sabatic de redescoperire. Dacă ți-l permiți, practic ai făcut să-și plângă în pumni toți corporatiștii, aflați pe poziții de middle și top-management, în dimineața în care ai anunțat senin și plin de emfază: “De luni îmi dau demisia, plec doișpe luni în Tibet ca ajutor de păstor la o turmă de iaci. Mi-am vândut ambele apartamente, mașinile și casa de la Snagov, vreau să-mi redescopăr sinele și să mă reinventez. Plec doar cu hainele de pe mine. Aici simt că mă apasă tot”. Luați-o p-asta săracilor! Upercut mortal, direct la bărbie! Nu mai contează că peste trei luni te întorci cu coada între picioare (bă, ce put iacii ăia, plus că nici duș n-aveam) și-ți iei un job tot la corporație, pe o poziție similară cu cea de dinaintea plecării. De-acum înainte o să poți folosi în orice conversație o formulare de genul: “Călugărul care mi-a fost îndrumător spiritual în Tibet zicea că…”. Șah-mat!

Dacă nu-ți permit veniturile să-ți iei un an sabatic de redescoperire, dar tot simți că ești cu totul altfel decât cei din jur, recurgi la metoda mai ieftină: te faci raw-vegan. Dar nu faci asta, așa, doar pentru tine și pentru că tu crezi că e un stil de viață mai sănătos. Nuuu, ce farmec ar mai avea dacă nu știe jumătate de planetă că ești raw-vegan? Păi te chinui degeaba? Exclus! Următorul pas este să spui oricui și în orice context ce mare șmecherie ai făcut. Nu contează despre ce se discută, tu o să ai grijă ca în primele cinci minute ale conversației să afle toți cei de față că mănânci doar ienupăr și muguri de pin, prin urmare tu ești o ființă superioară, iar ei niște maimuțe primitive care se hrănesc cu stârvuri. Desigur, veți exclude rapid din comunitatea voastră aproape ariană orice individ care devine raw-vegan din convingere și nu urlă asta ostentativ pe toate gardurile.

Ultima, și cea mai culeanu chestie menită să te scoată din rândul muritorilor de rând, este homeschooling-ul. Dacă nici cu asta nu ai dat decisiva plebeilor, atunci cu ce? Cu o singură mișcare măiastră te-ai pișat pe mașini exclusiviste, ani sabatici, mâncători de rucola și hipsteri neînțeleși. Păi, nu? S-a terminat cu șmecheria. Sunt un semi-zeu și voi doar niște bicisnici care-mi pupați talpile. Și asta doar dacă vă dau eu voie, ca să fie clar.

Evident, textul de azi e la mișto. Personal, mi se rupe-n paișpe ce face fiecare cu viața lui sau a copiilor lui. Dar să-mi explice și mie cineva, logic, de ce Dana Nălbaru a anunțat public că și-a retras fetița din sistemul de învățământ de stat? Dacă ținea chestia asta doar pentru ea și familia ei, cu convingerea că face fix ce trebuie pentru viitorul copilului, mai ieșea vânzoleala care s-a creat în online? De ce Olivia Steer trebuie să-și expună elucubrațiile audienței de pe Facebook? E convinsă că face bine ce face? Excelent. Să-și păstreze opiniile pentru ea, familia ei, și cu asta, basta. Nu în ultimul rând, sunt convins că ați întâlnit și voi raw-veganii despre care ziceam mai sus. Ăia care zbiară peste tot ce cool sunt ei și au grijă să-ți vâre asta în ochi pe toate căile.

Și atunci, n-am eu dreptate? Nu par toate astea pe sistemul: “dacă nu află toată lumea, la ce-mi mai folosește?”.

mihai_vasilescu_snobi

sursa foto

133 de păreri la “Snobii de rit nou

 1. plm…merg sa-mi cumpar un van din ala hipiotic, plec in lume pentru un an si fac si un an de facultate la distanta.O sa-mi cumpar si un aifon si cum nu voi mai avea bani…trec pe radacini si papadie de pe margine drumului.

  Comentariu beton! Thumb up 36 Thumb down 4

  • Cu mica precizare că, 2 generaţii în urmă pe vremea hippilor, ai fi băgat păpădie în loc de salată şi joint în loc de bere, te-ai fi spălat cu parfum de la chioşc în timpul turului continentului cu microbuz multicolor şi ai fi futut tot ce mişcă.

   Pentru noua generaţie asta e ceva cocălăresc, demodat şi uncool. Un adevărat rău-vegan trebuie să fie abstinent şi virgin ca Tinerii Ortodocşi şi să aibă minim 3 copii ca Olivia Steer.

   Cum spunea marinarul care a fost plecat 2 ani în misiune şi în timpul ăsta i s-au născut 2 copii. Unul negru şi unul mexican.

   Comentariu beton! Thumb up 31 Thumb down 3

  • @Nautilus, și musai trebuie să aibă blog de parenting și nutriție. Eventual ambele la un loc.

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 4

  • Daca nu esti influencer, nu esti nimic.
   Ps. Scuze ca scriu fara diacritice, dar tocmai ce umbla informaticianul Gigel la server si nu mai pot seta nimic. 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • @GabiI, păi nu-i ține nimeni să fie influenceri, dar asta nu înseamnă să-ți expui viața personală și deciziile intime pe toate gardurile.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 7

  • @Redoo, și… știr. 😉

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

 2. Pentru că, nu-i așa, noi nu dorim celebritatea sau lumina reflectoarelor. Noi dorim să fim lăsați în pace. Să ne trăim viața dar să inspirăm lumea. Mă intrigă maxim de ce oamenii își iau modele ce nu au nici o legătură cu ei.
  E ca și cum m-aș îmbrăca eu în haine același model purtat de vreun top-model. Nu merge.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 3

 3. Oooo daaaaa… Ai PERFECTĂ dreptate cu tot ce ai spus.. Rămâi uimit cât evoluează prostimea.. Ca număr de persoane, nu în inteligență! Păi dacă nu o mai băga nimeni in seamă, ce să facă și Nălbaru… hai să mai anunț și eu ceva, poate mai iese ceva… O Dobitoacă!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 7

  • @Bâzdâcu, nu cred că e dobitoacă. Cred că pur și simplu pentru că mai trebuie să faci rating din ceva, ajungi să-ți expui viața personală pe toate gardurile. N-am nimic cu decizia ei. Dar trebuia s-o țină pentru ea și familia ei.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 5

  • Pe cât punem pariu că bietul copil va fi inscris in următoarea lună intr-un sistem de invățământ particular, cu alti șmecheri și ea iși va lansa un videoclip? Vrea să nu știe fie-sa ce “poamă” a fost ea? “să nu-i fie supus copilul niciunei metode de coerciție sau in vreo acțiune ce implică competiția”!…ăăă…zău??? “am copil sănătos și il handicapez emoțional”… Păcat că nu mai vedem frumusețea din sufletul copiilor, bucuria reîntâlnirii cu colegii, dragostea cadrelor pentru acele mici ființe ce, uneori, le spun “mamă” dnelor educatoare( ca apoi să spună:” Scuze doamna, din greșeală ți-am zis mami”) din simplul sentiment al dragostei cu care sunt inconjurați, acel sentiment ce pălește ușor ușor din societate, lăsând loc suspiciunilor de orice fel, reticenței la orice, nesiguranței. Trenduri au fost și vor mai fi, iar copiii de astăzi sunt adulții de mâine. Pe vremuri era o vorbă:”las-s că știu eu mai bine”. Cam așa a acționat și această…mamă. De ce face tam tam? Fiindcă vrea să fie si ea un trendsetăr. Nu știe că e cu vreo câțiva zeci de ani prea târziu? Și Dnul Goe era “houmsculd”…și-a rezultat un personaj de Caragiale. Săracul dnul Goe?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 9

  • @kya, repet, din partea mea poate s-o țină numai în casă și să-i dea voie afară după 18 ani. Doar să nu facă paradă din asta.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 7

 4. Intr-o duminica , eram cu familia la pastravaria Albota , unde sotia recunoaste o persoana celebra ( nu as putea spune cine , ca nu mai tin minte ) pe internet ,tot asa cu sfaturi de raw vegan , healthy food and stuff. Nu mica a fost mirarea cand , raw-vegana noastra ( cu ochelari de soare stategici pusi , +gluga de hanorac peste cap) a balotat o portie de papanasi plini de smantana si dulceata , portie pe care eu fac eforturi sa o termin , asa de mare e.
  Cea mai dezamagita a fost nevasta-mea , ea urmarind cu oarecare interes postarile acesteia , dar….. viata bate filmul/blogul …:D

  Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 4

  • @Danie, ahahahahahahaaaaaaaaa… ce-aș mai putea să spun? Ipocriți!

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 3

 5. E cea mai mare tortura aia cu homeschoolingu’. Daca vrei sa fii sigur ca fii-ta/fii-tu o sa-si ia bataie zilnic dupa ce-l dai la scoala (eventual trebuie sa faci si asta, nu cred ca merge pana-n liceu), tine-l acasa si invata-l tu ce-i trebuie. Prietena mea cea mai buna e mama, nu am secrete fata de ea! Jap-jap! Ia Gigele, sari la castana, gheiule. Cheam-o si pe ma-ta sa te vada, sa fie mandra! Copiii nu sunt cunoscuti pentru bun simt si diplomatie. Da’ in fine, ce stiu eu? N-am haine scumpe si nici aifon, sunt taran cu Android si conduc un Ford 1 data pe luna, ca n-am bani de motorina…

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 8

  • @Pamfil, așă cum ziceam, mi se rupe-n paișpe de ce face fiecare cu copilul lui. Dar de ce era nevoie să declare public?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 8

 6. Am mai auzit de vreo cateva mii de rromi care si-au retras copiii din invatamantul de stat, si nu se mai lauda atat… oameni cu caracter…

  Comentariu beton! Thumb up 79 Thumb down 3

  • Ionut, m-am inecat de ras, m-a batut o colega pe spate…..haaaa

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 2

 7. :))) m-a uns pe suflet! E tare nociv vedetismul la noi (nu ca-n alte tari ar fi mai breji) si, din pacate, milti merg pe ideea ca daca apar la tv (nu conteaza ce canal) e o somitate in orice domeniu. ORICARE! In cazul Oliviei Știr, ma-ntreb: andi Moisescu ce dracu păzește?!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • Andi Moisescu e de acord cu ea in totalitate.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 3

  • @Elena, normal, doar e nevastă-sa.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 3

  • @danzaika, păzește el ceva, dar nu știm ce.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 3

 8. Mihai, toată gălăgia din jurul homeschoolingului ar trebui transformată în discuție despre învățământul public.

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 4

  • Exact!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 3

  • @upprann, păi despre învățământul public de tot vorbește de vreo 20 de ani…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 3

  • @Mihai, una e să vorbeşti despre ceva şi alta e sa ai o discuție într-un cadru larg. Situația învățământului e gravă dacă te uiți la promovabilitatea din ultimii ani. Avem tineri cu şcoală dar fără perspective, iar expresia brânză bună în burduf de câine nu mai are sens, cand unii dascăli nu îşi dau interesul să-şi facă treaba. Una e să înveți pe cineva să gândească, alta e sa înveți cum să gândească.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 3

  • @upprann, suntem într-un cerc vicios părinți, copii. școală…

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 9. Am mai auzit de vreo cateva mii de rromi care si-au retras copiii din invatamantul de stat, si nu se mai lauda atat… oameni cu caracter…

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 3

  • @Catalin, ăia sunt în sistem noschooling, nu homeschooling. 😉

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 3

 10. asa as fi vrut sa scriu si eu:) plux fix subiectele astea …..

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

 11. :)) Bine spus, Mihai. Eu numesc genul asta de persoane piti intelectuale (pt ca, in general, mai mult tipele vor sa iasa in evidenta). Sincer nu prea vad mare diferenta intre una de genul descris de tine si si o piti din Bamboo, Loft sau ce mai e celebru in ziua de azi. Ba chiar alea din Bamboo mi se par mai sincere, stie toata lumea ce cauta si nici ele nu se feresc sa o recunoasca, pe cand o piti intelectuala se ascunde in spatele unor sofisme si platitudini cu iz intelectual din care nici ea nu cred ca intelege mare lucru.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

 12. Faza cu “sa pastreze pentru familia ei” e intr-un fel periculoasa. Eu n-am inteles niciodata de ce o decizie a mea de a-mi trai viata trebuie sa-mi afecteze copilul. Bun, am ales sa nu mananc carne. Perfect! Dar, ma duc inainte la un medic si intreb cat de afectata va fi sanatatatea si dezvoltarea copilului meu daca-l supun la ideile mele. Il intreb si pe el daca vrea sa faca asta. Nu i-o trantesc direct: bai, de azi nu mai mancam carne. Ca facem cancer si murim. Aaaa, nu vrei??? Pai, cine esti tu sa decizi? …
  Ca va vrea sa iasa mai tarziu cu prietenii la un mic si-o bere. Iar el va bea apa din baltile de la ploaie si plantele din decorul terasei. Si va fi tinta unor ironii pe care le va simti ca un ciocan peste unghii.
  Vrei sa-ti tratezi copilul cu mamaliga impotriva recelii? Fa-o! Mie mi-e mai la indemana sa-i dau Nurofen. Ii trece imediat iar timpul alocat este de 30 secunde?.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 7

  • @Elena, nici măcar nu mă refert la asta. Ai luat o decizie în ceea ce privește copilul tău, ține-o naibii pentru tine. Atât de simplu.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

  • @Mihai, atunci, ma scuzi. Am fost pe langa subiect.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

  • @Elena, n-ai fost pe lângă, am vrut eu să subliniez că nu mă interesează ce fac ei cu viețile și copiii lor. Doar să nu mai facă paradă cu asta.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

 13. Snobii astia sunt cei care mananca kkatul cu furculita si cutit??? Doar intreb :)))

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 5

  • @Cari, nu, cu gura plină. 😉

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 4

  • Si probabil apoi se scobesc între dinti cu scobitori de argint.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @Dana, argint? Argintul e pentru săraci.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 14. Homeschooling-ul se face de ani de zile. Ma rog, un fel de….Meditatii, teme facute de/cu parintii fiindca la clasa nu e timp sau interes. Deci nu e o chestie nemaipomenita. Dar, intr-adevar, laudatul cu chestia asta este super-snobism. Nu o inteleg nici pe Nalbaru, nici pe aia care i-au sarit in cap. Zicea cineva mai sus de tigani. Corect, alora de ce nu le “sare” lumea in cap ca plozii lor ingroasa randurile analfabetilor?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 4

 15. Mda. Mie după ce mi-a explicat o deșteaptă cât de raw-vegană e ea și cum tot hidratează și dezhidratează semințele pe care le mănâncă, mi-a zis că nu se atinge de carbohidraNți. Muaahaahaa!

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 4

  • @Anca, tu știi ce periculoși sunt carbohidraNții?

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 4

  • Cum naiba să nu știu?!
   Apropos! există pagini pe net cu diete sărace în carbohidraNți. Cine se ia după sfaturile lor agramate? Ăia care confundă mâncarea cu mâncărimea?

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • @Anca, uneori e bine să confunzi mâncarea cu mâncărimea. În loc să bagi în tine, te scarpini. 😀

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 3

  • Da. În creștetul capului, gândindu-te ce să mai bagi în tine. Eu când vreau să mănânc, mănânc, indiferent ce mă mănâncă…so to say ?

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 3

  • @Anca, păi tu nu le confunzi, ca să zic așa. 😛

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • Sunt murdară de engleză pe tastatură :))) Îmi ieșea o cacofonie dacă ziceam “ca să zic așa”. Și atunci am zis să fac pe deșteapta :))
   Eu nu le confund. Dar am vorbit la persoana întâi singular ca să fiu una cu impulsurile altora (de a mânca). Nu de alta, dar știu cum e să vrei să mănânci 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @Anca, ăăă… MIE-mi povestești? 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • Mai ești la dietă??

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • @Anca, păi tu crezi că eu mă joc cu vorbele? Până pe 30 septembrie, când voi intra în cămașa aia blestemată.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 2

  • Mi-a scăpat termenul limită. Și? Ai mai luat-o pe tine? O închei? Sare vreun nasture când respiri? Sau pe 30 septembrie faci un live pe facebook cu îmbrăcarea cămășii :))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 2

  • @Anca, pe 30 o iau. Am dat jos 7 kile până acu’.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 2

  • Să nu uiți să te oprești, ca să nu ajungi “de-o kilă”. Nu e târziu să-ți spun două diete care mistuiesc grăsimea rapid: 1. Te îndrăgostești rău, da’ rău de tot. Doar că asta nu merge “de luni”. 2. Stresul provocat de datorii :))) Ajungi băț, parol!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • @Anca, auzi? Io te-am înjurat pe tine? 😀

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • Mno! Așa rău a sunat? Eu nici cu astea nu mai slăbesc :))))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 2

  • @Anca, ei, nu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Cu dragostea m-am lămurit. Iar datoriile mă duc în extreme. Ba îmi piere apetitul, ba mănânc ciocolată cu castraveți murați. Oi fi defecta.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • @Anca, io n-am reușit nici când mă târam de foame să mănânc ciocolată cu castraveți murați. 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • Înseamnă că nu ai ajuns deocamdată ACOLO :))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 3

  • @Anca, aiurea, am ajuns DE MAI MULTE ORI.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 3

  • Înseamnă că mănânci alte combinații ciudate, atâta tot 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 3

  • @Anca, ai să râzi dar mănânc chiar bine. Am renunțat la salate, am trecut pe altceva. Dar nu zic decât pe 30. 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

  • Nu e nimic de râs. Eu iau foamea în serios 🙂
   Ai să râzi, dar n-am ținut dietă niciodată, în sensul salatelor cât e ziua de lungă. Nici nu-mi plac prea tare salatele. Mi se strepezesc dinții numai când aud de ele. Așa că înțeleg perfect dacă mănânci normal dar puțin.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

  • @Anca, urăsc salatele din ficați. Și pieptul de pui.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

  • Salate din ficați? Gizăs! Brusc prefer salata verde :))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

  • @Anca, las’că ai înțeles tu ce-am vrut să zic. 😉

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

  • Da. Aceleași alimente “permise” mâncate până la saturație. Ba nu! Până la scârbă. Bleah!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

  • @Anca, exact. De-aia mă bucur că acum mănânc alte chestii. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 16. Ntz, ntz, ntz,ntz… Se vede ca nu stii cum functioneaza presa de la noi. Pariu ca nu ei s-au dus la presa sa vorbeasca. Presa a prins pontu’ de la scoala, prieteni, etc si s-a dus peste ei.
  Tot timpul au fost chestii “la moda”. Foarte penibile unele sau mai putin penibile altele. Evoluam, Mihai, Evoluam continuu. Celor care devin generatia mai batrana li se pare o evolutie proasta, nu pot fi de acord cu ce aleg generatiile mai tinere versus ce faceau ei.
  Ce sa zic, urmaresc si eu toate nebuniile astea si ma crucesc de multe ori. Si ce pot sa fac mai mult?!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • @DOINA, a scris Dana Nălbaru pe blogul ei, nu a pândit presa nimic.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

 17. hai ca suna bine.
  sa stai 360 de zile plecat in lume ….

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 3

  • @Cosmin, cum naiba. Mi-ar plăcea și mie.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 3

 18. Anul sabatic este importat,la fel ca multe altele,din US.
  Diferenta e ca acolo sunt cateva regului bine stabilite ca sa beneficiezi de el:un job de varf,sef de catedra de ceva,sau ceva similar(exemplu partener la firma de avocatura).
  In acel an sabatic,care apropo este platit.ai 2 optiuni mari si late:sau “te regasesti” dar cand te intorci publici ceva referitor la asta(gen descoperi si publici o alta modalitate de reolvare a teoremei lui Pitagora),Sau in acel an faci munca voluntara,sau pro-bono.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • @chris, detalii…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

  • https://dexonline.ro/definitie/sabatic
   asta am gasit acum rapid la indemana……mai poti afla din diverse carti/lucrari din State
   Daca citesti(beletristica) cu subiect judiciar sau universitar gasesti referinte despre anul sabatic si cum se prezinta el in diverse institutii.(John Grisham,John Lescroart,Dan Brown,etc)
   Si,daca nu am inseala memoria,anul sabatic apare mentionat si intr-un film din seria Indiana Jones

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • @chris, da, da, dar tot detalii sunt. La noi se foloseste pentru altceva. 😉

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • Exact.Este importata ideea,si “balcanizata”,folosita ca un rahat.(ca si halloween de exemplu)
   Eu zic doar ca “conceptul” de an sabatic exista si la altii

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 19. Fix aşa, Se orientează după stele şi muşchi, se spală numai cu rouă sau zăpadă topită, se demachiază cu lapte de pârş de stepă, comunică prin semne şi învaţă de la magul tribului despre proprietăţile rădăcinoaselor şi ale plantelor. Apoi se întorc şi îşi fac adepţi.

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 3

  • @Marisa, păi doar n-au fost degeaba să se redescopere.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

  • true, trebuie să mă lipesc şi eu de un înţelept de-ăsta, simt că ceva lipseşte din viaţa mea deşi îmi clătesc părul cu extract de ginseng. O fi de la vaccin.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 3

  • @Marisa, de la vaccin e sigur. O să mergi și-n iad de la el.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • Locul ăla plin de motociclişti tatuaţi, vedete rock, bărboşi goi şi musculoşi daţi cu uleiuri? Nu, nu, nu! Nu vreau! Eu vreau în rai, unde-s călugari nespălaţi şi nebuni, alahu akbari şi ioghini cu laţe şi păduchi introduşi fraudulos. 🙁 Crezi că sunt şi femei în rai?

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

  • @Marisa, am o veste pentru tine, dar nu mai zici nimănui, da? Nu există niciunul dintre ele. 😀

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • La naiba! Şi tocmai mă pregăteam să păcătuiesc oribil dar neintenţionat, înţelegi tu paradigma.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

  • @Marisa, păi și cin-te ține? 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

  • Cum să fiu banală? Parcă nu mai pare aşa de interesant când e doar ceva normal. Poate doar dacă povestesc la tv sau la cancan mai am ceva şanse să storc niste endorfine. Ce viaţă! Dramatic. Nimeni nu aruncă cu bani în mine, sunt tristă.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 4

  • @Marisa, vrei să risc eu un cinci lei? :)))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Ar conta mult, să ştii. Aş simţi şi eu că exist chiar dacă încep de jos. E altceva, ai un viitor. Aş pune în ramă cincileiul ăla şi când aş ajunge o rădulească aş scrie o carte. Înţelegi?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

  • @Marisa, gata, am mutat cinci lei dintr-un buzunar în altul. Practic, sunt ai tăi.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 3

  • Ştiu şi cum o să se cheme : “De la cinci lei, la stratosferă”. Şi ai ajunge şi tu în anale.
   Yeeey! M-am realizat, săracilor! Prin muncă!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 4

  • @Marisa, exaaaaact. Ce? Să comentezi aici nu e tot muncă?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 4

  • Păi e. Aşa cum celebritatea, religia, etica şi raw veganismul sunt virtuale. Dar tu m-ai atestat, ce contează e banul. Valoare! Abia acum pot munci liniştită, să ai o zi bună 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 4

  • @Marisa, aha, bagă la greu acolo ca să ai din ce-ți întreține celebritatea. :))))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

  • bun sfat. 5 cu 5, suta pe oră :)))))
   Esti guru-ul meu.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

  • @Marisa, bine că nu ți-a scăpat degetul pe “c”. 😀

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 4

 20. Ce să spun? Le doresc multă răbdare și înțelepciune. Cât despre faptul că viața lor nu mai e privată ci publică, e tot alegere lor. Sincer mie puțin îmi pasă și nu citesc sau ascult ceea ce ține de vedete și viețile lor.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

  • @9, tu ești cazul fericit.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

 21. @Mihai din partea ta, dar nu și din partea ei? ce nu ințelegi din lupta pentru celebritate??? De fapt o doare-n pix de necesitățile copilului, ea vrea să fie trendsetăr, CU ORICE PREȚ! Copilul e doar un “mijloc” ce o ajută să ajungă mai aproape de scopul ei: Să fie cineva! S-o păstreze pentru ea decizia? Ești nebun!!! Păi pentru ce-a mai făcut ce-a făcut? De florile mărului?Trebuia să urle peste tot despre asta, n-ai zis tu că “dacă nu află toată lumea, la ce-mi folosește”? “bad publicity is good publicity”! Nu are de-a face cu copilul, este vorba de “ea”, Dana Nălbaru! Astea nu-s decizii, sunt “vorbește gura când creierul e-n vacanță”! Sau cum zicea Vadim când a câștigat primul tur in alegeri și-au venit jurnaliștii să-l tragă de mânecă(spusese că dacă va reuși, ii va inchide pe toți marii corupți):” Hai măăă, nu mai știți de glumă?”

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 6

  • @kya, păi i-a reușit, e trendseter. 😉

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

 22. Asa cum si nouazecilasuta dintre parinti, cand termina plodul anul scolar, umplu paginile de FB cu poze cu coronite, cu carnet de note, cu ce copil dastept am eu. Am blocat juma de lista, mi se rupe de cat de dastept e fi-tu. Daca nu ne dam mari cu ceva, n-avem valoare se pare.
  Asa si vedetele. Pin la coada, jaba ai de toate, daca nu roade pe careva pizma

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 4

  • @Mizdis, sau când îl începe, în “prima zi de școală”.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 3

 23. “Dar să-mi explice și mie cineva, logic, de ce Dana Nălbaru a anunțat public că și-a retras fetița din sistemul de învățământ de stat?”

  Ți-aș explica eu așa, științific, care pot fi motivațiile (posibile) pentru care a făcut asta, dar aș scrie cel puțin 1-2 pagini și mi-e teamă că nu e tocmai locul potrivit pentru așa ceva. [a se citi: “nimeni nu ar avea răbdarea necesară să citească o pledoarie științifică cu trimiteri bibliografice pe această temă”].

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 3

  • @Sabina, ai putea, totuși, măcar să rămână scrisă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @Mihai, ideea comentariului meu de mai sus era că problema asta ar trebui privită puțin mai complex, dacă pot zice așa. Și că pot exista motivații (științifice chiar) dincolo de mult-prea-uzatele (dar distractivele): “a făcut-o pentru celebritate”, “publicitate”, “uite și proasta/dobitoaca/snoaba”, “blogul este casa mea virtuală, pot spune orice aici”, etc.
   Există o mulțime de articole publicate de mari reviste de psihologie/cyberpsihologie/comportament/social networking care s-au ocupat, in extenso, de aspectul (și motivațiile psihologice ale) publicării informațiilor private în online/pe bloguri (pentru cine doreste explicatii logice).
   Ăsta e unul dintre articolele acelea (dacă chiar te interesează problema): http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mar.20232/abstract

   Și nu, nu scriu pentru “ca măcar să rămână scris”. Înțelegi tu…
   Și îmi cer iertare că, de data asta, comentariul meu e unul mult-prea-serios.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

  • @Sabina, o să-l citesc diseară. 😉

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • @Sabina, eu nu văd nimic rău în faptul că a anunțat public asta. Poate chiar voia să audă opinii ale celor care au apelat la varianta asta. Cu siguranță nu s-a așteptat la reacțiile astea belicoase.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

  • @Marisa, nici eu nu vad nimic rau in asta, pentru ca nici nu ma intereseaza ce face unul sau altul. Fatuca a postat pe blog, presa a preluat. Daca presa nu prelua, nu mai era agitatie pe subiectul asta. Simple as that.
   Au mai existat opinii in virtual despre homeschooling. Multe. Le stiu pentru ca eu insami am vrut sa adopt acest sistem pentru Juniorul meu.
   Si mai stiu ca decizia asta de a posta in virtual poate ajuta si alti parinti in decizia lor de a opta sau nu pentru homeschooling. In sensul ca da, uite ca e posibil homeschooling si in Ro.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

 24. Dincolo de mişto, nu te poți abține să nu te gândești cât de goală şi tristă e viața acestor specimene. Sau poate nu, poate reușesc să se simtă chiar autentici procedând aşa şi chiar sunt în elementul lor… Personal, mi-e chiar milă de ei ?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 6

 25. Nu reusesc sa inteleg de ce anume va deranjeaza ca impartaseste detaliile personale cu lumea? E si asta o optiune . Experientele personale ale celor care aleg sa le faca publice sunt si ele o sursa de dezbatere si informare pe marginea unor subiecte care alfel ar trece pe langa persoane ca mine, discrete referitor la viata lor. Expunerea la subiecte care ies din linia impusa de opinia majoritara duce la largirea orizonturilor si uneori schimbarea mentalitatilor. Personal nu cred ca as avea curajul sa adopt homeschooling, dar ma intriga subiectul, iar discutia pe marginea lui este binevenita.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • @Daniela, aha, vrei să scriu eu un articol despre cum ar trebui să se hrănească grasele? Să vezi atunci dicuții “binevenite” pe marginea lui.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

  • Scrie despre ce doresti, mai ales daca “hranirea graselor” face parte din experienta ta personala, asa cum ma refeream eu in comentariu.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • @Daniela, oooook.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

  • Daaa, fufa de sefa-mea se incadreaza perfect in caracterizare. Nici nu ma adaptasem bine la noul orar de dimineata, nu-mi inghitisem bine galusca, 8 dimineata si ea turuia de zor cat de mirobolant e stilul ei de viata sanatos; cat e seminte de dovleac baloteaza pe zi, ca e asa si pe dincolo cu zaharul, gradinile si fainoasele. Mi-e greu sa-mi mai schimb prima opinie.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 3

  • @lectorarumana, când eu zic. Dacă nu ți-a trăncănit in primele cinci minute despre ce chestii deosebite fac ei, raw-veganii, e degeaba.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 4

 26. Pingback: Alegerea Sofiei - Krantzblog

 27. Din pacate sunt multi cei care deschid gurita la tot ce spun si fac personajele astea publice.. si mai grav e ca inghit fara sa mestece un pic asa.. Daca e sa privesc un pic in urma, parca parca imi placea mai mult de Becali..ala era un snob mai cu umor

  PS. Ce mi-as dori sa pot sa fiu si eu o snoaba din aia cu an sabatic.. As pleca prin Maldive sa mangai delfinii pe burtica :))

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 3

  • @Oana, mă iei și pe mine? Îmi plac delfnii.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 3

  • @Mihai, cand si-o permite corporatista din mine, te iau sa-mi fii snob de companie :))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • @Oana, abia aștept.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

  • Draga and snob cu iaci – da oile noastre (viteze:) ce au? Sau patriotismul nu e la moda și ne ducem tocma in Tibet?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

 28. Dacă mi-am luat 6 luni de pauză de la corporație, pentru că m-au dat ei afară și nu m-am dus în Tibet nu se mai pune la snobi, nu? ???

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

  • @Oana, ăăă… cred că nu se pune. 😛

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 29. Nu, iubitule, nu trebuie sa-ti vinzi doua apartamente si masina….iti pot aranja un interviu extraordinar cu cineva ce-ti va da toate detaliile. Cauta-ma ?

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

 30. prostul nu-i prost destul, daca nu-i si fudul..

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 2

 31. Acu`… să nu dai cu piatra, dar observ că toate comentariile iți țin isonul. Le-ai şters pe restul sau? E uşor să judeci pe altul că işi face viața, sau crâmpeie din ea, publică pe blog… dar tu nu faci oare acelaşi lucru?!

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @Iisus, acum înţeleg de ce te-a părăsit ăl bătrân pe cruce. Nu erai cel mai ascuțit creion din penar, de-aia.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 32. Si aia care is prea amarati sa faca toate chestiile alea, aia isi fac blog. Si scriu despre ailalti snobi, nu isi tin pentru ei parerile identice cu ale tuturor. Cercul e vicios de numa.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

 33. Notă: Înțeleg ideea din articol dar ai cel puțin un exemplu foarte prost ales și unul care nu-i relevant pentru snobi de rit nou, deoarece e cuprins foarte bine de snobismul de rit vechi.

  Greșești un pic la partea cu de ce a făcut Dana Nalba decizia ei publică.

  Pe același principiu te-ar putea cineva de ce îți expui public părerea despre alegerile astea, sau în general orice.
  Măcar aia încerca să explice o decizie din viața ei, nu din a altora.
  Și cum eu nu-s un hater știu sigur ca nu e snobism nici în cazul ei nici într-al tău.
  Că presupun că nu distribui articolele și nu investești în campanii pe fb de snob.
  În afară de faptul că e vag cunoscută, nu știu dacă are un reach mai mare sau mai mic decât al tău, pune în lumină o problemă acută a sistemului de educație formală din cam toată lumea, după părerea mea, dar hai să ne limităm la România. Și e chiar util ce face într-o țară care a făcut altar fabricilor de diplome fără valoare și fără acoperire.
  Dacă astfel de lucruri rare sunt ținute de fiecare pentru el nu e de ajutor nimănui.

  Apoi e exemplul cu raw veganii, pe care eu îl știu așa de cel puțin 15 ani. Orice persoană pe care am cunoscut-o, uneori foarte-foarte vag, și a devenit brusc vegana a ținut să urle din toți rărunchii cât de sănătos trăiește ea ( brusc) și ce proști suntem noi ceilalți, chit că “ieri” eram împreună la coadă la saorma. Nu e nimic nou aici, am văzut d-astia de când eram în liceu. Acum foarte-foarte multă vreme, când România era a mai săracă decât acum și nici nu prea aveai ce să mănânci în afară de sandwich cu parizer, lapte și cartofi prăjiți cu ou ochi.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @catalinx, ai spus bine, TU îl știi așa. Eu nu scriu doar pentru TINE. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • Da, sunt de acord cu ce ai spus mai sus referitor la educatie, Daca bagam toti capul in nisip si ne prefacem ca nu vedem in ce hal s-a ajuns, nu o sa se schimbe niciodata nimic.

   Daca as trai in Romania si eu as alege sa-mi educ copilul in sistem homeschooling. Si mi s-ar rupe fix in paispe daca m-ar considera cineva snob sau nu. As spune tuturor prietenilor mei despre asta, si daca as avea un blog as scrie si acolo, fiindca blogul e ‘casa’ mea virtuala, si daca ai ales sa intri inseamna ca tu esti in vizita la mine. Daca as veni la tine pe blog sa scriu despre asta, atunci ar fi altceva…

   Asa, si cu scoala acasa… Parintii mei au platit meditatii pentru mine de s-au spetit, era greu pentru ei financiar vorbind, matematica, romana si limbi straine. Ce se facea la scoala era total insuficient. Pe langa asta fondul clasei, fondul scolii, fond pentru protocol, cadouri pentru doamna… wtf? Pana si orele de sport facute in sistemul public de invatamant sunt total depasite si aiurea, copii transpira, alearga, dupa care intra inapoi in clasa pentru inca cateva lectii. Daca vrei inot, balet, dansuri, tenis, rugby sau ceva sport de auto-aparare, trebuie sa scoti bani seriosi din buzunar.

   Pai si daca as ajunge sa zicem sa dau bani pt romana, mate, limbi straine, inot, plus inca vreun sport, atunci as mai pune inca ceva bani din buzunar si as acoperi si celelalte materii. Si as stii sigur ca baiatul meu invata ca lumea si progresele lui sunt atent monitorizate.
   Sistemul de educatie din Romania e varza, dar toti accepta asta, nimeni nu ia atitudine in mod serios, nimeni nu face nimic in mod serios, iar cand cineva decide ca pur si simplu nu vrea sa isi mai trimita copilul la scoala de stat e destul de aspru criticat…

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

 34. ???

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 2

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.