Știrea spune așa: “Directoarea radioteleviziunii de stat egiptene a cerut unor prezentatoare sa slabeasca in decurs de o luna. Daca nu vor reusi sa piarda din greutate pana la jumatatea lunii septembrie, crainicele vor fi sanctionate”. (toată știrea).

Până aici totul mi se pare absolut normal. Problemele apar abia când citești asta:

Prezentatoarele vizate nu si-au ascuns nemultumirea. Khadija Khattab, de la postul public Channel 2, ar vrea sa stie in ce fel aspectul sau fizic poate pune probleme telespectatorilor.

Centrul de orientare si sensibilizare a femeilor a sarit in ajutorul crainicelor, solicitand ca radio-televiziunea sa revina asupra deciziei care “incalca drepturile femeilor, precum si Constitutia egipteana”.

Frate, am înțeles să sară lumea de cur în sus când scriu eu despre grase, că până la urmă nu e treaba mea cum vor ele să arate. Dar asta e deja prea mult. Aici nu mai vorbim despre “cine mă place mă place așa cum sunt”, ci despre niște femei pe care le-a durut în cur cum se prezintă, deși job-ul lor era să apară pe “sticlă”. Și tu ai tupeul să întrebi: “in ce fel aspectul fizic poate pune probleme telespectatorilor”? Nu serios, chiar ai tupeul să faci asta? Bun, înțelegeam dacă lucrai în “spate”, la producție sau pe radio. Dar când tu ești interfața între public și televiziunea care te plătește și ai avut bunăvoința să te îngrași ca un porc, cum poți să vii să întrebi nevinovată ca o floricică: “da’ ce-am facut, boss”?

Iar aia cu “centrul de orientare și sensibilizare a femeilor” care a cerut televiziunii să revină asupra deciziei (pentru ca încalcă drepturile femeii și Constituția) este genială. Nu a încălcat nimeni dreptul femeii de a se face cât un siloz. Dar să facă asta la ea acasă, nu la o televiziune unde treaba ei e să apară pe post. Și nici măcar nu le-a dat nimeni afară (așa cum aș fi făcut eu, de exemplu), ci doar li s-a spus să ia măsuri că așa nu se mai poate. Iar balenele în loc să zică “mulțumim pentru înțelegere și atenționare, așa o să facem”, au sărit cu gura pentru că discriminare și pentru că drepturi.

S-a ajuns mult prea departe cu political correctness-ul. Mult prea departe. În ritmul ăsta nu numai că nu vei mai putea să pronunți cuvântul “gras”, dar se va ajunge la sancțiuni drastice pentru cei slabi sau cei normo-ponderali. Ai tupeul să ieși din casă fără să fii obez? Pac, amendă! Ca să te înveți minte să mai jignești lumea prin aspectul tău fizic plăcut.

Și mi-e teamă că nu se vor opri doar la asta. Cea mai mare spaimă a mea este că ne vor obliga să futem grași și grase. Prin lege. Vor proceda exact cum se face acum la eliberarea condiționată. La intervale regulate de timp va trebui să te prezinți la circa de poliție, unde ești arondat, cu dovezi clare că ai făcut sex cu un gras sau cu o grasă. Doar nu credeați că legea o să fie doar pentru bărbați? Nici pomeneală, să simtă și fâțele alea slabe cum e să te joci de-a doctorul cu un munte de osânză de 183 de kilograme. Iar daca te împotrivești, în primă fază amendă, urmată de dosar penal și în cele din urmă vei înfunda pușcăria.

Râdem-glumim, dar chiar nu mi se pare normal spre ce ne îndreptăm.

mihai_vasilescu_egipt_televiziune
Crainicul tv Khadija Khattab, cea care nu înțelege în ce fel aspectul său fizic poate pune probleme telespectatorilor.