Știți care e problema cu țara asta? Că nici măcar după ce ni se întâmpă ceva nasol, nu tragem concluziile de rigoare și nu acționăm în consecință. Mai grav este că facem asta în deplină cunoștință de cauză. Mă gândeam că după cazul „Vrăbioru” nu va mai exista niciodată vreun deces pe terenul de fotbal. Cel puțin nu vreunul despre care să ni se spună că „jucătorul ar fi putut fi slavat dacă se intervenea la timp și cu mijloacele specifice”.

Ce progres s-a făcut în 16 ani dacă de la „ambulanța era dotata corespunzător cu targă” (așa a apărut scris în raportul decesului lui Ștefan Vrăbioru, jucător al Astrei mort pe un teren de fotbal din România anului 1999), am trecut la „ambulanța nu era dotată cu defibrilator” (un fapt de domeniul incredibilului din cauza căruia a decedat Patrick Ekeng, fotbalist al lui Dinamo, pe un teren de fotbal din România anului 2016)? Din punctul meu de vedere moartea primului ar fi trebuit să ducă la măsuri care să nu mai permită un al doilea eveniment de același fel. Nu numai că nu s-a întâmplat asta, dar vineri seara o țară întreagă a urmărit supefiată cum se poate muri în câteva minute pe un teren de fotbal. De ce? Pentru că noi suntem „șmecheri” și ori facem legile prost, ori le încălcăm cu bună știință.

Pun pariu pe absolut orice că dacă ar fi să se mai întâmple mâine o nenorocire precum cea din Colectiv, ar muri la fel de mulți oameni, numai că de data asta clubul respectiv ar avea avizele de la pompieri și ISU la zi. În schimb, s-ar descoperi multe alte nereguli, fără îndoială. Pentru că noi nu umblăm aproape niciodată la „cauze”, ci mai tot timpul la „efecte”. Cu alte cuvinte, ambulanțele au fost dotate corespunzător, cu targă, în schimb n-au defibrilatoare. Parcă mai are importanță ce scrie pe certificatele de deces, nu?

P.S. Aud că în ambulanță ar fi existat defibrilator, dar n-ar fi avut nu știu ce baterie pentru el. Well, asta sună chiar și mai prost, dacă e posibil. Sună a „ne doare în pulă, câinii latră caravana trece”.

mihai_vasilescu_targa

sursa foto