Nu aveam de gând să mai scriu despre acest subiect, dacă nu-mi trimitea un cititor aseară articolul ăsta. Un text în care autoarea mănâncă mult rahat și apoi se uită mirată în jur, întrebându-se oare ce pute în halul ăsta.

Ia uitați aici ce delirează tânăra Mihaela Drăgan, creatoare dă texte la Adevărul:

Din video nu avem mai multe date despre cele două persoane atacate decât că ascultă muzică tare în transportul public, deranjând călătorii şi răspund provocator agresorilor, înjurând, însă reacţiile opiniei publice îi acuză de hoţie, violenţă, lipsă de educaţie şi inadaptare, crimă, de neplata taxelor şi impozitelor şi multe alte fapte. Aşa că, vă întreb pe voi, opinia publică: De unde ştiţi că cei doi se fac vinovaţi de toate aceste infracţiuni vizionând doar cele trei minute şi 43 de secunde ale video-ului cu pricina? Pe ce vă bazaţi când faceţi aceste afirmaţii? Care sunt dovezile pe care vă întemeiaţi acuzaţiile de furt, crimă, ş.a.m.d. către cei doi tineri care perturbau liniştea publică? Vreau dovezi concrete, nu generalizări şi clişee despre romi.

Fata tatii, cum să-ți explic eu ție ca să înțelegi? Un grup se judecă după majoritatea care îl compune. Și la o privire absolut superficială în jur, dacă nu trăiești într-o bulă a ta, în care caii sunt verzi și obișnuiesc să pască pe pereți, o să constați că majoritatea covârșitoare a țiganilor persoanelor de etnie nedefinită sunt exact așa cum te miri tu în text că ar fi: hoți, leneși, violenți, lipsiți de educație, inadaptați și inadaptabili, neplătitoride taxe și impozite. Înțelegi? Nu toți sunt așa. Doar majoritatea covârșitoare. Adică suficient ca să-i percepi pe toți la fel. Exact ca la Mega Image când întrebi “unde e pâinea” și ți se răspunde “după frigiderul cu Pepsi”. Deși în el sunt și sticle de Mirinda sau Seven Up. Ai prins-o? Nu știu dacă înțelegi că nu toți italienii mănâncă macaroane.

Cam pe asta se bazează reacțiile opiniei publice pe care te prefaci tu că nu le înțelegi. Iar dacă nu te prefaci, eu mă mir că supraviețuiești în condițiile în care nu umbli cu o scară după tine. Știi tu, pe care s-o folosești ca să ieși din gropi.

A, și mai voiam să-ți spun că cele două persoane n-au fost “atacate”, ci invitate să coboare din tramvai. Moment în care au mărit debitul înjurăturilor și “aroganțelor”. Și nici n-au “răspuns agresorilor”, ci chiar ele au fost agresorii verbali de la început până la momentul când chițăiau “aoleu, boss, mi-ai rupt mâna, mă doare, boss”. Lumea doar s-a uitat exasperată la ei si le-a cerut să dea muzica mai încet. Well, nu s-a putut. Știi de ce? Pentru că pe cei doi “tineri” îi doare în cur de toată lumea, sunt obișnuiți să fie “șmecheri”, hoți, leneși, inadaptați, inadaptabili și să se pișe cu jet pe orice nu le convine. De-aia mi-ar fi plăcut să-i văd cu dinții scoși, imagine care ar fi acționat într-un mod aproape profilactic pentru alții de teapa lor. Nici asta nu s-a putut. Păcat.

În încheiere, știi ce-ți doresc? Un singur lucru: să te întorci odată acasă noaptea târziu, singură, și să treci pe lângă un grup de tineri marginalizați, de etnia celor cărora le iei tu apărarea. Apoi să vii să ne povestești despre dovezi, generalizări și clișee, da? A, și neapărat să nu uiți să filmezi. O să fie fun. Bine, asta dacă nu vor filma și ei, ca să fie distracția completă.

Pula mea, ce ne mai place să mâncăm căcat când nu suntem noi cei implicați.

mihai_vasilescu_ssst

sursa foto