Știrea asta conține o grămadă din tarele societății românești. Este aproape un clișeu. Și o să vi le înșir acum pe toate:

Un bemveu negru. Pentru că, nu-i așa, dacă n-ai bmw, de unde mai știe lumea ce valoare ai? Bineînțeles, cu scuzele de rigoare pentru producătorul german și pentru cei care-și cumpără marca pentru calitățile ei, nu e vina lor că în România mașina asta a ajuns să fie un fel de simbol al meltenismului.

Un părinte care habar nu are ce face și cu ce se ocupă fiu-său, ajuns adolescent în vârstă de 16 ani. Omului i s-a făcut rău la interogatoriu, când a văzut ce măgăreață a căzut pe capul moștenitorului. Ori juca teatru (posibilitate deloc de neglijat), ori chiar a fost luat ca din oală. Ceea ce este atât de tipic pentru părinții din țara asta care au impresia că dacă au asigurat crăpelnița cea de toate zilele, bani de buzunar și un aifon șase, și-au făcut datoria față de progenituri. Mi se pare de domeniul fantasticului să nu știi în ce anturaje se învârte fiu-tău sau că mai fumează câte un jointuleț din când în când, la o bere. Din punctul meu de vedere, în cazuri de genul ăsta, părinții ar trebui să fie și ei trași la răspundere de lege. Poate așa ar învăta să fie mai atenți pe unde-și lasă cheile de la mașini și în ce cercuri dubioase li se dau în stambă copiii.

Un adolescent care nu are curajul să-și asume faptele. Sau se bazează pe „lasă că rezolvă tata”. Ceea ce este atât de tipic pentru România anilor ăștia. A procedat așa pentru că numai asta vede în jur, șmecheri care se „descurcă”. Încerc cât pot de tare să nu fiu ipocrit. Pentru că toți mai facem tâmpenii, doar că unii dintre noi, când suntem prinși, lăsăm capul în jos și ne luăm pe cocoașă cele cuvenite. Ei bine, dacă faci asta nu poți decât să fii cataloga drept prost sau fraier, adică unul care nu poate să se fofileze și n-are relații.

Ah, și nu în ultimul rând, toate s-au întâmplat din cauza alergatului după pi*dă. Replica „adolescentului miop” (sâc) din final spune tot: „mă duceam să iau o fată”. Păi da, normal, și cum plm să te duci cu taxiul sau cu ratb-ul? O mai iei undeva pe duduie dacă știe că nu-și pune curu’ în bemeveul cel negru? Aproape că-ți vine să-i dai dreptate puștiului. Ia încercați voi să agățati o botoxată, fără mașină din asta, și mai vorbim pe urmă.

Mă întreb cum s-ar fi desfășurat lucrurile dacă polițiștii nu reușeau să-l prindă după urmărire. Îi povestea lu’ tac-su ce șmecher a fost și ăla zicea: „bravo, coae, știam eu că n-am un fraier acasă”? Așa? Ca să nu mai zic că era erou printre pretenari: „ai văzut, frate, ce-am făcut cu garcea? M-am pișat pă ei dă-i în morții lor”. Știu, am exagerat „umpic”, dar ziceți voi cu mâna pe inimă că n-am dreptate și nu vă sună cunoscut replicile de genul ăsta!

Singurul lucru care mi-a plăcut la toată povestea a fost că polițiștii n-au stat pe gânduri și au deschis focul când au văzut că se îngroașă gluma. Chiar dacă bemveu, chiar dacă nu știau cine e la volan, chiar dacă instinctul le spunea că poate supără vreun șmecher. S-au tras în total 17 focuri, unsprezece dintre ele direct spre autoturism și două au trecut prin parbriz. Doar o doză imensă de bulan a făcut să nu-l atingă niciunul. De, știți cum e cu vrabia chioară. Foarte bine, frate. După primul glonț în cap, pentru o șmecherie de genul ăsta, poate învățăm și noi că polițiștii nu sunt fraierii ăia pe care-i ia orice mucos la perpulis. Mai e de lucrat, dar parcă simt în ficați ca suntem pe drumul ăl bun.

Acu’, poate îmi ziceți și mie cum ati fi reacționat dacă puștiul ăsta inconștient era copilul vostru. Era noapte, zăceați liniștiți pe canapea la un film și deodată sună telefonul:

-Alo, tata/mama…

mihai_vasilescu_bmw_negru