Zilele acestea am ajuns la concluzia că băieţii ăştia, care ne-au condus sau ne conduc vremelnic ţara, au o relatie specială cu ăl de sus. Sau, cel puţin, aşa cred ei. Am avut revelaţia când l-am auzit pe domn’ primar arestat al Capitalei, Sorin Oprescu, jurând că „el n-a cerut nimănui, niciodată, şpagă”. Desigur, el a luat, dar doar pentru simplul motiv că i s-a oferit, deci a putut să jure liniştit că n-a cerut nimănui.

Când l-am auzit, mi-am adus aminte de Băsescu, cel care a făcut exact acelaşi lucru. După ce imaginile în care se vedea limpede ca lumina zilei cum îl pocneşte pe copilul ăla au făcut ocolul ţării, a jurat cu mâna pe biblie (în timpul confruntării televizate cu Geoană), spunând: „jur că nu am lovit niciodată cu pumnul un copil”. Bineînţeles că se vedea clar cum îl loveşte cu palma, nicidecum cu pumnul, aşa că şi nea Traian a răsuflat uşurat după micul artificiu lingvistic.

Pe ăştia doi, îi am clar în minte, dar de-a lungul timpului am auzit nenumăraţi politicieni care schimbau sensul cuvintelor ca să poată jura liniştiţi şi pe mă-sa şi pe tac-so. Ba că „să moară Gibilan dacă am băgat io tablourile alea în pereţi”, ori un „pe copiii mei că nu am pus mâna stângă pe milionul de doari”, tot felul de îmbârligături ciudate, spuse cu gura plină şi speranţa că nu mai sună a minciuni.

Şi mă întreb ce-o fi în capul lor? Eu cred că băieţii ăştia sunt convinşi că dacă o întorc aşa, schimbând sensul cuvintelor, îl păcălesc pe Dumnezeu. Bine, eu personal nu înţeleg conceptul, pune-mi o biblie în mână şi roagă-mă să jur că o am de 25 de centimetri şi n-am să am nici cea mai mică problemă. Prefer să mint decât să-mi tai 5. 😛

Dar ei, spre deosebire de mine, cred în ăl de sus şi se tem de pedepsa lui. Păi bine, băieţi, şi aveţi impresia că pentru jurământul mincinos pe biblie o să ardeţi în focul iadului? Aşa credeti voi? Că toate măgăriile pe care le-aţi făcut în rest, nu contează şi se enervează Demiurgul doar pentru că minţiţi cu cartea aia în mână?

S-ar putea să vă fi făcut socoteala prost. Dacă Dumnezeu există, eu cred că vede cu ochiu’ liber că furaţi, înşelaţi, mituiţi şi, în general, faceţi cam toate jegoşeniile posibile. Aşa că sfatul meu ar fi să minţiţi liniştiţi cu mâna pe biblie. Am eu o banuială că va fi păcatul cu ponderea cea mai mică atunci când o fi să vi se întocmească bilanţul. Parol!

mihai_vasilescu_degete_incrucisate

sursa foto