Unde naiba or fi vremurile alea când bărbatul asigura supravieţuirea speciei cu ghioaga, arcul şi săgeata? Pleca dimineaţa la vânătoare şi nu se mai întorcea decât cărând o pulpă de mamut, altfel nu-şi mai auzea ghiorăitul maţelor de gura tovarăşei de peşteră.

Sau unde or fi dispărut timpurile când femeile spălau la râu, găteau la foc şi la cuptor de lut, munceau pe câmp din greu de dimineaţă până seara?

Dar ce vorbesc eu despre preistorie? Frate, sunt mai puţin de douăzeci de ani de când munca presupunea şi un oarecare efort fizic, indiferent de ce natură ar fi fost. Chiar şi printr-un birou dacă lucrai, tot trebuia să scrii (pe bune, cu pixul sau creionul pe hârtie), să cari nişte dosare, să baţi la maşină şi, în general, să-ţi mişti curul dintr-un loc în altul. Dacă nu mă credeţi, întrebaţi pe cineva care lucrează la Poşta Română. Lacrimile care o să i se ivească instant în colţul ochilor vă vor convinge.

Iar azi se fac adevărate strategii de marketing sau de vânzări, pornind de la ideea că tot procesul de achiziţie trebuie să fie cuprins în mai puţin de „n” click-uri. Iar dacă apare cineva care inventează o şmecherie care se accesează cu „n-1” click-uri, poate să se mute deja în Bahamas. Urmează să se imbogăţească pentru faptul că nouă ne e lene să apăsam cu arătătorul pe butonul din stânga al mouse-ului. Orice chestie, dacă nu este cumva obligatorie prin natura job-ului, este sortită eşecului dacă gingaşul nostru deget trebuie să se mişte de mai mult de trei ori. Păi ce e asta, bătaie de joc?

Ştiţi cum o să ajungem? Vă spun eu cum o să ajungem. O să navigăm pe net direct cu creierul, pe cortex o să ne curgă informaţia şi  imaginile vor defila live pe retină. Vom accesa paginile prin fluturări de pleoape. Şi să vezi cum o să ne plângem sau vom face ca toate animalele, atunci când va trebui sa clipim o singură dată în plus, ca să putem accesa ceva ce ne interesează. Pe motiv că „băăă, ce căcat e porcăria asta, ăştia m-au câştigat la belciuge? Să fiu al dracului dacă mai intru pe site-ul ăsta vreodată!”.

P.S. Acesta de mai sus este un protest. Împotriva lenei. Ideea o aveam de mult, dar am cedat ieri când am văzut câtă lume mă întreabă „şi, ce-ai câştigat?”, deşi lăsasem link-ul cu premiul în text.

P.P.S. Nu mă întrebaţi ce-i cu poza. Am dat un search după „lene” şi asta mi-a apărut. Cine-s eu să mă pun cu google?

mihai_vasilescu_lene

sursa foto