Dacă nu ţi-ai făcut un selfie sau nu ai pozat niciodată într-un lan de rapiță. Sau măcar printre maci. Lavanda este ultima găselniță, dar deocamdată doar premianții au acces la ea. Nu contează cum arăți, nu contează dacă ai un cur care face umbră peste jumătate din lanul ăla, nu contează dacă ești fotogenică sau nu. Ai văzut un câmp plin de plante galbene, roșii sau violet, ai oprit mașina și ai început să te tăvăleşti lasciv printre ele în timp ce zbieri: „iubi, mai fă-mi una ca să am de unde alege”.

Dacă nu ai postat poze cu pisici. Chiar exişti de pomană în reţea dacă nu ai executat măcar una. Că e mâța ta sau nu, musai trebuie să-i atașezi un textuleț funny și s-o arunci în meandrele feisbucului: „ghigi, ghigi, ghigi, cine e mică și pufoasă?”. Sau variațiuni pe aceeași temă. Numai amatorii pun fotografii cu câini. N-au nici măcar jumatate din impactul unei pisici dolofane.

Dacă nu ne-ai arătat că ai picioare. Le fotografiezi pe rând sau pe ambele dintr-un foc. De sus, de jos, dintr-o parte. De la genunchi spre gleznă, cu tot cu coapse sau doar labele. Dar dacă nu ți le-ai expus pe wall măcar o dată, se cheamă că poți să-ți ștergi profilul în clipa asta. L-ai făcut de pomană. O regulă nescrisă a Facebook-ului spune că reach-ul este cu atât mai mare cu cât degetele de la picioare aduc mai mult a cârnăciori de bere cu capetele vopsite în roșu. Glezenele groase vin imediat după aia. Pulpele cu porii dilatați de la epilatul proaspăt sunt abia pe locul trei, dar se țin tare și ele. La bărbaţi este decisiv părul de pe degetul mare.

Dacă n-ai adăugat un set de minim 43 de poze din concediu, în care apare unul și același obiectiv fotografiat din diverse unghiuri. Secretul este să le pui imediat cum te-ai cazat în resortul din Bulgaria/Grecia/Turcia în care îți vei petrece următoarele șapte zile băgând în tine de parcă ar fi ultimele mese din viața ta. În fiecare poză este recomandat să apară chiar hotelul cu pricina în diverse ipostaze. „Piscina”, „restaurantul”, „recepția”, „barul”, „a doua piscină”, „vedere de pe geam”, „al doilea restaurant”, „lounge-ul”, „al treilea restaurant” etc. Toate însoțite de exlamații de uimire, eventual scrise cu caps lock. „Minunat”, „Incredibil”, „Deja simt că mi se face foame” sau neprețuita: „Vacanța mea de vis”.

Pentru un efect maxim, a doua zi adaugi la set încă 28 de poze, toate de pe plajă. Cu marea, cu șezlongul, cu soarele la apus, cu paharul în care ți-ai luat o băutură roșie, cu orice crezi tu că i-ar face să se îngălbenească dă invidie pe săracii ăia de acasă care n-au mai văzut așa ceva până nu te-ai milostivit tu să le arăți.

Cam astea ar fi, sper să nu fi uitat ceva. Pregătiți-vă să le executați în concediile care bat la ușă, altfel vi se vor șterge automat conturile dă feisbuc.