Nu știu cum e la voi, dar mie ziua de 1 Mai îmi place cel mai mult dintre toate pe care le sărbătoresc românii. Și nu de azi, de ieri. Dintodeauna mi s-a părut cea mai tare. Mai șmecheră și ca Revelionul. Mă oftic mai tare când pică 1 Mai muncitoresc în weekend, decât atunci când se întâmplă să fie 31 decembrie la sfârșit de săptămână.

Stăteam să mă întreb, oare de ce? Pentru că avem sărbători considerate mai mari sau mai importante și cu mai multe zile libere, care teoretic sunt mai mișto. Păi paștele și craciunul ar trebui să-i dea clasă, nu? Teoretic, da. Practic, tot prima zi a lui Mai mi se pare mai cool.

Și cred că am aflat. Pentru că e cald, fraților. Eu urăsc frigul și detest iarna. Iar 1 Mai este prima sărbătoare din an când nu-ți mai clănțăne dinții în gură dacă ieși din casă. Poți să stai la o terasă, poti să te plimbi pe străzi, poți s-o întinzi la mare, poți să faci o grămadă de chestii doar datorită faptului că nu mai sunt minus cinșpe grade afară.

Da, știu, nici paștele nu pică iarna. Și ce dacă? În ultimii ani a fost un frig de paște de te căcai pe tine. Anul ăsta a fost prima înviere a tâmplarului, după multă vreme, cu soare și căldură. Păi îmi amintesc eu că a nins într-un an de paște, de n-am mai putut să plec cu ai mei la Brașov. Erau nămeți în toată regula. Ei bine, de 1 Mai  nu ai să vezi vreodată așa ceva. Sau cel puțin așa sper, pen’că de când cu „încălzirea” asta a climei am ajuns să avem aproape opt luni de iarnă pe an.

Pe vremuri, mai era liber și pe 23 August, când chiar era căldură cu adevărat. Dar, pentru că pica întodeauna în vacanță, nu am perceput-o niciodată ca pe o cine știe ce șmecherie. Ba, chiar te lua capul, că abia atunci realizai că se termină vara și se apropie 15 Septembrie. Horror, numai sărbătoare nu era aia.

Gata, am lămurit-o și pe asta.

Acum, valea! Întindeți-o la distracție, tovarăși! Că trec astea trei zile cu viteza luminii și parcă vă aud cum jeliți că s-a făcut iar luni. Care pe unde sunteți, să beți o bere și să mâncați doi mici și pentru fratele vostru, da?

mihai_vasilescu_bere

sursa foto

P.S. În plus, pe vremea „ailaltă”, de 1 Mai se dădeau crenvurști cu muștar la defilare, na!