N-aţi înţeles titlul? Nu e panică. La fel de bine am înţeles eu cum şi în ce fel o să funcţioneze Loteria Fiscală.

Poate nu ştiaţi că guvernanţii se pregătesc de găselniţa supremă. În sfârşit au soluţia pentru a stimula încasările la buget şi pentru ieşirea multor agenţi economici din zona gri a economiei. Iar pentru că toate astea trebuiau să poarte un nume, i-au zis „Loteria Fiscală”. Frate, ăştia care ne conduc, încă o dată reuşesc sa demonstreze cât de rupţi sunt de realitate. Eu trăiesc cu bănuiala că, după ce ajung pe posturi, ori le ia cineva minţile ori îi obligă sa trăiasca în vreo bulă. Sau poate-i transformă direct în Bulă. Alfel nu-mi explic cum pot să fie atât de tâmpiţi.

Chestia asta cu Loteria Fiscală mi se pare o porcărie. Încă de la modalităţile de informare a populaţiei au dat-o în bară. Eu nu am reuşit să mă lamuresc complet cum va funcţiona, desi am văzut prezentări la tv şi m-am mai documentat şi pe net. Degeaba. Poate-s eu mai prost.

Ah, staţi aşa că vă povestesc ca şi cum aţi fi aflat despre ce este vorba. Iar eu pot să pun pariu că din zece oameni, dacă sunt doi-trei care au auzit. Ca să înţlegeţi, va explic în două vorbe. De la 1 Martie toţi comercianţii ar trebui să elibereze clienţilor bonuri fiscale. Pe care le iei şi le pui bine acasă. Timp de vreo doua luni tot strângi la ele şi le păstrezi ca pe sfintele moaşte. După care onor ANAF-ul, în colaborare cu Loteria Română, vor face o tragere la sorţi. Zece norocoşi se vor alege cu nişte premii. Ca să afli dacă şi tu eşti unul dintre ei, trebuie să cauţi printre cele 183 de bonuri pe care le-ai strans între timp.

Dar staţi ca nu v-am zis bomba, cireaşa de pe tort, cea mai tare chestie gândită vreodată în spaţiul Carpato-Danubino-Pontic: dacă un comerciant nu vă eliberează bon fiscal, puteţi să luaţi marfa şi să plecaţi fară să platiţi. Ceea ce ar fi absolut sublim, daca n-ar fi neconstituţional (n-o zic eu ci alţii care se ocupă exact cu aşa ceva) sau daca s-ar putea aplica. Pentru că în inteligenţa lor, cei care au gândit legea, au uitat un mic amănunt: banii îi dai din mâna înainte să primeşti bonul. Deci cum fac să plec cu produsele dacă ăla se face că plouă? Îi spun vânzătorului să mi-i dea inapoi?

-Te rog, dă-mi banii înapoi, pentru că nu mi-ai dat bon fiscal!

Iar ăla, vânzătorul rău intenţionat, se uită uimit la un aşa destoinic cunoscător al legii şi mi-i întinde:

-Mă scuzaţi, pofţiţi!

Aşa îsi imaginează tâmpiţii că funcţionează lucrurile?

De-aia vă ziceam că sunt rupţi complet de realitate. Pentru că răspunsul vănzătorului ar fi mult mai aproape de un: „marş mă d-aici că te iau la omor”. Şi abia atunci ar începe cu adevărat scandalul. Dar nu-i problemă, cică poţi să suni la 112 sau la ANAF. Tare mult aş vrea să văd faţa celor din echipajul de poliţie chemat să rezolve un diferend pentru o pâine, două ouă şi 300 de grame de parizer.

Staţi că aş mai avea nişte nelămuriri. Ai sunat la 112, să anunţi că vânzatorul nu ţi-a dat bon şi nu te lasă nici să pleci cu marfa. Ce l-ar împiedica sa ţi-l elibereze când vede ca gluma totuşi se îngroaşă şi ai chemat poliţia? Absolut nimic. Iar poliţia când apare (şi dacă apare) va avea de ales între cuvântul clientului împotriva celui al vânzătorului. Deci vom avea un tablou cu poliţist nauc uitându-se când la unul, cănd la celălalt, cu chipiul tras pe ceafă, înjurand în gând de toti sfinţii şi dumnezeii, pe cel care a dat legea cu loteria curului.

Şi mai am cateva neclarităţi:

-Cum naiba se va întampla la ţară?  Unde jumătate de sat cumpără pe datorie şi cealaltă jumătate ia „pe caiet”.

-Dar dacă pică curentul la tine în magazin şi ţine minim juma’ de zi (nimic neobişnuit pentru ENEL). Ce faci, tragi obloanele şi aştepţi? Şi dacă avaria ţine trei zile? Că au fost cazuri.

-Nu mi-este foarte clar nici dacă legea se aplică si pentru ţaranii din piaţă (mă rog, ţiganii ăia deghizaţi in ţărani care vând pe acolo).

-Nu înţeleg cum se soluţionează un caz de genul: am intrat în magazinul din colţ, mi-am umplut coşul şi plec fără să platesc. Dacă cheamă ăia poliţia, declar că nu au vrut să-mi dea bon. Cum demonstrează ca mint? Din nou va fi cuvântul meu împotriva cuvântului lor. Poate credeţi ca exagerez sau că sunt nebun, dar nu uitaţi că există oameni care chiar se ocupă cu furatul. Din asta trăiesc. Cum dracu’ ar putea să rateze prilejul să fure legal???

-Sunt convins că mai sunt şi alte situaţii confuze, dar nu-mi mai dă nimic prin cap. Mai ziceţi şi voi, dacă vă vine ceva.

Până una-alta, tare mi-e teamă că proştii aştia ai lu’ Victor Viorel or să ne din zona gri, doar ca să ne bage într-o gaură neagră. Pe toţi!

Update: Ia uitaţi-vă aici cum face pipi Moise Guran pe loteria lor. În zece minute explică foarte clar, cum orice buticar poate sa ia premiul de 1 milion.  

mihai_vasilescu_loteria_fiscala

Foto by Flickr