Stirea asta iti ridica parul de pe maini si te face sa te iei cu mainile de cap (un copil de unspe ani, care traieste de doi ani, singur in padure, intr-un fel de cocioaba). Da’ daca-ti mai pui si niste intrebari, dupa ce o vezi, incepi sa te enervezi grav de tot. Cum ar fi:

-Din ce inteleg eu, baietelul asta (Andrei) mai avea si niste surori. Nu stiu cate sunt, dar e clar ca minim doua. Prin urmare oamenii care-i sunt parinti au gasit ca ar fi fun sa toarne macar trei copii. Doar ce pula mea, fututul nu costa nimic. Dupa care ma-sa a plecat unde a vazut cu ochii (doar nu era sa stea sa-i creasca), iar taica-sau i-a construit baiatului o coliba in mijlocul padurii. Nu inteleg de ce doar lui. Poate pe considerentul ca e barbat si se descurca el, traieste din ce vaneaza. Pe fete le-a dat scurt la orfelinat. Sa se ocupe statul de ele si sa le faca mari. Si-atunci cum cacat sa nu-mi amintesc de controlul natalitatii, pe care l-am mai cerut pe aici.

-Zic astia in stire (da, stiu ca nu dati click pe ea) ca baietelul maraia precum cainii, ca sa alunge eventualii hoti. Si, de cand am vazut imaginile cu interiorul cociabei, tot stau sa ma intreb: in ce dracului de tara traim daca ti-e frica de raufacatori si atunci cand nu ai nimic ce sa poat fi furat? Dar nimic, nimic. Si cu toate astea, sunt convins, ca niste tigani pusi pe treaba ar fi gasit ce sa ia. Il lasau pe ala mic in curu’ gol si tot nu plecau de acolo. Auzi tu, sa maraie bietul copil cand auzea zgomte pe afara, ca sa nu se apropie nimeni. Incredibil!

-Oare nu era mai bine sa ramana in coliba lui? Inteleg ca l-au recuperat si l-au dat tot in ingrijirea statului. Si nu cred ca este o formula castigatoare. O sa-l mute intr-o institutie pe langa care nu poti trece fara sa nu-i simti duhoarea, impreuna cu alti vitregiti ai sortii carora, prin prisma tratamentelor aplicate, li s-a insuflat un singur crez in viata: cel mai puternic castiga (a se citi „are ce manca”). Nu mai bine ramanea el in cascioara din mijlocul luminisului si-l rezolvau cu mancarea si apa? Sunt convins ca ar fi fost mult mai fericit. Dealtfel, ultimile imagini ale reportajului imi dau dreptate. L-au filmat cand isi deschide dulapul ce i-a fost alocat in cadrul centrului de plasament. Iar reporterita, pe un ton vesel-optimist il intreaba „esti incantat de noua ta casa”? Copilul sa uita in jos si raspunde cat se poate de sincer: „NU”! Dupa care, vocea din off, trage cea mai trista concluzie posibila: „dupa ce a invatat sa traiasca in padure, Andrei este invatat acum sa traiasca printre oameni”. Ceea ce nu este neaparat de bine. 🙁

mihai_vasilescu_copil_padure

sursa foto