Eram la terasa, adancit intr-o discutie si savurand un radler (da, stiu, bere de gagici) cand, out of nowhere, ma trezesc cu o mana pe umar si o voce agresiva imi spune pe un ton imperios:

-Auzi, vrei sa faci ceva cu tigara aia, ca-mi vine tot fumul in nas!

Acu’ nu stiu cum sunteti voi, dar eu am un pitic undeva in fundul capului care reactioneaza prost de tot cand aude „recomandari” din astea fara sens, spuse si pe un ton agresiv. Si are tendinta sa faca fix pe dos, fata de indicatiile primite. Habar nu am de ce, asa e el. Nu bag mana in foc, dar sunt aproape convins ca, daca exprimarea ar fi sunat altfel, „piticul” ramanea pe fundul lui, adormit. Asa, doar s-a enervat si a inceput sa vorbeasca folosindu-se de vocea mea:

-N-am inteles prea bine, sa fac ce?

-Sa faci ceva cu tigara aia, ca-mi vine tot fumul in nas.

M-am uitat la masa lui. Tipul care-mi ordona sa fac treburi mai era cu inca doi, un barbat si o femeie. Ambii cu tigari aprinse!!! Frate, asta-si bate joc de mine? Aia doi ii fumeaza in fata si el are treaba cu tigara mea???!!! In secunda aia „piticul” de pe cortex-ul meu s-a carat si a lasat locul unui beculet rosu, care lumina intermitent.

-Prietene, zic, suntem la TERASA. Mai bate vantul, se mai plimba fumul. Nu e treaba mea ca-ti intra tie in raza de actiune. Nu inteleg ce vrei sa fac.

-Sa stingi tigara sau sa-ti schimbi locul la masa!

Ba esti nebun? Deci in spatiu deschis, cu terasa aia aproape goala, el avea o problema cu fumul si EU trebuia sa-mi schimb locul!!!? Ca sa nu mai zic ca la ei la masa mai era un al patrulea scaun LIBER, pe care se putea muta el si problema ar fi fost rezolvata fara macar sa mai deschidem vreun dialog. Si eu ce-ar fi trebuit sa fac? Sa zic „da, asa este, ma scuzati, nu mi-am dat seama ce faceam in inconstienta mea. Dar se rezolva imediat. Daca vreti, pot sa plec si acasa, doar sa stiu ca stati in conditii optime si nu va mai deranjeaza nimic. Sau, daca imi permiteti sa ma revansez complet, pot sa mai raman si sa va fac vant cu o frunza de palmier. Dar numai daca nu sunteti alergic si la curent”. Ei bine, oricat m-am fortat sa spun chestia asta draguta, m-am incurcat si a sunat un pic altfel:

-Ei bine, asta n-am s-o fac niciodata.

-De ce?

-Pentru ca suntem la o terasa, in spatiu deschis si daca tu ai o problema cu fumul de tigara, atunci TU trebuie sa faci ceva.

Dialogul s-a oprit aici, dar se simtea un pic de tensiune in aer. Eu mi-am fumat in continuare tigarile si el nu s-a miscat din locul ala (cred ca se ambitionase sau ceva). Eu traiesc cu impresia ca nu am gresit cu absolut nimic. Avea locuri cacalau unde se putea muta, daca il afecta chiar asa da tare fumul venit de la mine. Ca sa nu mai zic ca, ceva mai tarziu, am halit si niste mici. Pai ce ma faceam daca tipul nu suporta nici mirosul de carne la gratar? Il rugam pe ospatar sa-i ia de acolo si sa-mi aduca o supa de rucola?

In plus, de la bun inceput m-au enervat abordarea, tonul agresiv si faptul ca la el la masa se fuma din greu, dar omu’ avea o problema fix cu tigara mea. Daca ar fi vorbit altfel, poate lasam de la mine si faceam eu, efortul pe care ar fi trebuit sa-l faca el. Dar asa…

mihai_vasilescu_fuck_off

sursa foto