6,404 cititori

Parentingul pe stil vechi

Am crescut în spiritul economiei centralizate de partid și de stat. Așa că știam foarte bine ce înseamnă să faci baie, cu apă caldă, o dată pe săptămâna. Și ăsta era cazul cel mai fericit, că se putea și mai rar.

Partea şi mai proastă era că, pentru propășirea patriei noastre către o societate multilateral dezvoltată, începuseră să o oprească şi pe cea rece măcar câteva ore pe zi. Motiv pentru care educatoarele de la grădiniţa unde mă formam ca viitor stâlp de nădejde al patriei mele aveau grijă să existe în permanenţă o găleată plină cu apă de băut. Şi pentru ele şi pentru noi, copiii.

Într-una din după-amiezele când toţi ne făceam obișnuitul somn de frumusețe, m-am trezit cu un acut sentiment că voi face un drăguț pipi pe mine. Am cerut voie să merg la toaletă, ca să nu mai păţesc precum în tabără la Navodari, unde ignorasem cu desăvârşire semnalele dinspre vezică şi le-am udat ălora salteaua în formă de inimă, de s-au crăcănat de râs câteva sute de copii şi intructorii aferenţi.

Primesc încuviinţarea şi pornesc să rezolv presanta nevoie fiziologică, însoţit de un coleg aflat în aceeași situație. Și cum mergeam noi doi pe hol spre budă, la un moment dat drăcușorul ăla pe care îl purtăm toți în noi mă face atent că trecem pe lângă găleata cu apă proaspătă, pentru băut. Dacă tot m-a făcut atent, tot el mi-a dat și ideea (pe care am considerat-o absolut genială) să fac pipi în ea.

N-aș putea să vă mint și să vă spun că aş fi avut vreo motivație reală, gen gânduri de răzbunare la adresa educatoarelor. Nici pomeneală, totul era just for fun. Aşa că am dat curs imboldului venit de la micul diavol lăuntric şi, cu un zâmbet serafic pe faţă, am dat drumul liniştit la “treaba mică”. Tipul care mă însoţea s-a dovedit a fi total lipsit de cojones, n-a avut curaj să mă imite şi s-a dus la toaletă ca o găină lașă. Fucking pussy.

Când ne-am trezit, după ce ne-au pus la masă pentru ceva haleală, una dintre educatoare se duce la găleata recent transformată de subsemnatul în “pişoar” să-şi ia nişte apă. Sete mare, bea cu înghiţituri adânci, dar la final se pare că ceva nu i-a picat bine, așa că a chestionat-o pe colega într-ale pedagogiei infantile:

-Tu ai văzut ce gust sălciu are apa asta?

Moment în care s-a produs dezastrul. Trădătorul, nemernicul, laşul care mă însoţise şi asistase la isprava mea, se ridica în picioare și mă pârăște:

-Tovarășa educatoare, Vasilescu Mihai a făcut pipi în găleata cu apă!

Ce-aș vrea să fi văzut și voi fața educatoarei. Jur că nu-mi dau seama cum de n-a făcut pe loc icter mecanic.

Pe de altă parte, să fi văzut fața maica-mii când a venit să mă recupereze și m-au turnat alea. M-a bătut tot drumul până acasă. Râdea și mă bătea. Taică-meu a făcut și el pe supăratul când i s-au adus la cunoștință cele petrecute. Aşa că au hotărât să mă pedepsească și m-au exilat la mine în cameră, până hotărăsc ei care va fi modalitatea prin care voi plăti pentru fapta comisă.

A fost total de neînțeles, pentru copilul care eram, să-i aud hohotind minute bune la bucătărie. De ce râdeau? Plus că n-a mai venit nicio pedeapsă. Hmm, foarte ciudat, nu?

mihai_vasilescu_pissing

sursa foto

41 de păreri la “Parentingul pe stil vechi

 1. baaaai, mama o numea baia de duminica, baie GENERALA, cand era apa calda sa ma spele si pe cap!

  Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 0

 2. …desi eram in top 10-nul societatii mondene buzoiene care avea in dotare video AKAI, totusi putzeam ca porcu!

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 3. In ziua de azi daca educatoarea era o adepta a cultului lansat de Bivolaru se ducea si se si imbaia in apa aia pe care o sfintisei

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 4. +10(zece) cu felicitari

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 5. Deschidem cutia Pandorei ??? Hai !!! Denis pericol public era copil pe langa mine. Eram cosmarul parintilor mei, le era teama cand se intorceau de servici…oare ce mi-a mai trecut prin cap ? Si daca suntem la capitolul pipi sa va povestesc ! Toata copilaria mea a fost marcata de intrebarea DE CE? Orice imi spunea maicamea, eu ..DE CE ? Pentru ca maicamea m-a avertizat , cunoscandu-ma, sa nu cumva sa “gust” din pipi din olita. Bineinteles ca a venit si intrebarea DE CE? Asa …a fost raspunsul ei. Pentru mine , atunci ca si acum, ASA nu este un raspuns!!! Astfel am purces la descoperirea adevarului!! La acea vreme nu am inteles rostul aparitiei fratelui meu dupa doi ani in care EU faceam legea in casa, astfel ca m-am gandit sa se faca si el util cu ceva. M-am dus la el cu olita si i-am spus hotarat ca TREBUIE sa bea din olita, la care el bineinteles a refuzat , primind aceleasi instructiuni ca si mine. Cum argumentele mele, cum ca de aia sunt mai mare decat el pentru ca am fost adapata de parinti cu astfel de licoare, l-au convins, asa ca s-a apucat fratele meu sa bea cu mici retineri continutul olitei ( pentru ca maicamea ne-a spus sa nu bem pipi nostru, deci al surorii era permis). Eu stateam atenta la el , cu ochii iesind din orbite de curiozitate, sa vad ce i se intampla. I s-a facut putin greata dar asta nu m-a impiedicat sa raman cu convingerea ca maicamea nu imi spune intotdeauna adevarul si pe mai departe trebuie sa ma conving eu cu ochii mei cand mi se mai da o explicatie. Meteahna avuta si in ziua de azi !!! Alte povesti cu bagatul cuielor in priza, urcatul pe balustrada balconului de la etajul 5(experimentate tot prin fratele meu, bineinteles ) le las pe alta data.

  Comentariu beton! Thumb up 5 Thumb down 0

  • @cristina, cred că nu există copil care să stea la bloc şi să nu se fi urcat pe balustradă. Iar băgatul cuiuli în priză, ştiu şi acum când s-a întâmplat.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 6. Nu cred !!!!!!!! ???

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 7. Ce drăcușor ai mai fost!!! Am râs tare di tăt!!!

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Iulian, adevărul este că nu era săptămână fără să nu mănâc nişte bătaie de la vreo chestie din asta childish. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 8. Asta-i una din cele mai tari chestii pe care le-am citit.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Gabi I, mno, atunci e bine. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 9. Pe fata cea maica am pus-o sa faca la olita in patut ( ca pe jos era rece) , m-am luat cu treaba prin casa si am uitat de ea, cand am gasit-o facea pictura abstracta, tot peretele, patutul,erau pline de caca cremos, isi intinsese pe toata fata,…. mi-a trebuit jumate de zi sa spal totul …. si in gura avea caca…..se zice ca va avea noroc…si da, e o norocoasa in toate,… acum e medic stomatolog…..

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

 10. Alta data le-am prins pe amandoua fetele spalandu-se cu sapun si clatindu-se in wc, ca la chuveta nu ajungeau….le placea balaceala….mai toti copii fac boacane.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 11. Bai eu nu inteleg treaba asta cu amintiri frumoase legate si de-o bataie. Eu imi amintesc bataia din copilarie – si mai tarziu – cu oroare. Fiecare palma pe care ai mei mi-au dat-o m-au trimis mai departe de ei, emotional vorbind.
  Deci nu, “parenting-ul” vechi era orice, numai parenting nu. Credeau ca daca ne dau de mancare si acoperis deasupra capului este suficient, atat are nevoie un copil. Si ii vad pe astia la varsta mea (pe la 30 de ani), toti au probleme si angoase de rezolvat. Unii reusesc, altii repeta comportamentul parintilor. Unde mergea o palma si la copil, si la nevasta, ca na… bataia e rupta din rai, nu?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 4

 12. Îmi amintesc ca și când s-ar fi întâmplat ieri, ai meu lucrau la casă, am găsit un mareee cui, l-am înfipt în prima priză găsită și ce-mi amintesc e o mare zdruncinatura care m-a aruncat cât colo. Cred că, ne atrag cuiele precum pe fluturi flacără.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @lectorarumana, nu cuiele, ci prizele. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 13. Hai, bine, recunosc: si eu la gradi am facut o data caca pe mine. Am crezut ca e o basina si cand colo…surprizaaaa.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 14. Aveam un baietel la gradinita caruia ii spuneam “cap de bomba” pentru ca avea capul foarte mare. Impreuna cu prietena mea cream tot felul de “joculete” menite sa ne alunge plictiseala si sa dea sangele pe nas educatoatelor. Intr-o zi, la ora de somn, am hotarat sa ne urcam peste “cap de bomba”, sa-l gadilam si cand el rade cu gura mare sa-l scuipam in gura. Regula era ca dupa ce-l scuipam noi el trebuia sa-nghita. Era de treaba baiatul asta, se supuneam mereu la ce-i propuneam noi doua. ??Harmalaia din dormitor a facut-o pe educatoare sa vina sa vada ce se intampla. Mai bine manca de pe jos sau din gunoaie ca mai avea o sansa sa scape de icter.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 3

  • @Elena, doamne ferește! NU cred așa ceva! :)))))))))))))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Mihai, e..nu. Ba sa crezi.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 15. Ai mei munceau, aşa că bunica era cea care avea grijă de noi. Eram în total 5 copii, trei fraţi şi doi verişori. Cam de aceeaşi vârstă. Bunica ne certa, bunica era cea care plângea dacă eram certaţi de părinţi. La un moment dat hârjoneala noastră, a fost întreruptă brusc de o palmă dată la întâmplare de bunica. A fost încasată de cel pe care l-a nimerit primul. Taică-meu urmărise amuzat gălăgia pe care o făceam şi i-a spus bunicii:
  – Dar n-a fost el de vină, referindu-se la cel care încasase palma, pe nedrept.
  – Las’ c-a fost altă dată, a venit răspunsul prompt al bunicii mele. .)
  Asta, apropo de parentingul pe stil vechi.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

  • @9, ahahahahaaaaaaaaa… Pot să zic că dezavuez acest gen de comportament inhibator.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • A crescut 7 copii şi a avut grijă de încă 5 nepoţi, zi de zi. Ar da clasă oricărui …coach de parenting 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 16. Hahaha! Made my evening :))

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Adina, asta-i tot ce contează.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 17. Bai faza cu spălatul e bestiala.Si acum îmi aduc aminte ce zarvă era când ne dădea apa calda.Pana venea ea caldă se găseau multe tanti obosite de la serviciu care ramasesera înțepenite în fața blocului,sa tipe la copilul din casa:A venit apa calda Gheorghiță?
  -A venit dar e rece.Ma jur ca am fost martoră ,adică era vecin cu mine,la răspuns.Prostii…m.Batai…fara număr.Cred ca cea mai mare prostie am facut-o în clasa a doua:Eram cu sormea acasă singure,intre schimbul părinților și mi-a venit magnifica idee de a mă urca pe geam,etajul 4,am escaladat,am tras-o si pe sora după mine si urcate acolo ne balanganeam picioarele grațios printre atele scripetilor.Bai si îmi aduc aminte ce vânt bătea de îndoia plopii de la jumate.Tocmai începuse lumea să vină de la Sv si toate privirile erau atintite asupra noastră.Moama ce vedetă eram.Va dati seama toată lumea crispată iar mama era intr-un colt de strada alba ca varul.A intrat în casă val vârtej,intre timp ne-am dat jos,si dai…Da’ numai pe mine…cu strigături a fost.Tin minte decât atât:mureai si tu si aia mica…Acu’ înțeleg dar atunci…plângeam si sormea,care nu lua bătaie,plingea lângă mine de milă mea.Ce să zic…Am luat bătaie pt trei generații.Am un flăcău de 17 ani si nu stie ce e o palmă.Eu am înțeles că ,,bătaia nu e ruptă din rai,, ci din iad dacă o exista pt ca e rău…Amintirile dor…

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Dana, pfff… mi s-a cam făcut pielea de găină.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 18. Mihai,stii cumva de unde se alimenteaza chiuvetele parlamentului?

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @florin, păi nu mai e nevoie, man. Ăia oricum halesc căcat toată ziua.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 19. Drac împielițat! Eu îți dădeam o ceșcuță, să te rehidratez. (bine, nu te lăsam să o și înghiți, dar …cât să îți dau emoții).

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 20. Sunteți copii. Eu nu luam bătaie doar când eram bolnav sau aveam musafiri. În rest, nu era zi lăsată sa nu fac vreo tâmpenie. În clasa, cel puțin, la întrebarea vreunui profesor “cine a spart?” “Cine a făcut boacăne? ” toate privirile se întorceau spre ultima banca unde stăteam eu exilat…☺

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @SorinB, ce voiam să întreb… de mic erai așa de mare? 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 21. Comentez la urmă pentru că stau rău cu managementul timpului :))
  Parenting-ul de tip nou spune că trebuia să te ia în brațe, să te pupe pe creștet, să-ți explice că nu ai procedat corect fără să folosească negația “NU” (ex. Aș fi preferat să urinezi la toaletă…) și să-ți caute scuze (e obosit, nemâncat, nu petrec suficient timp cu el, e frustrat că simte că-l părăsesc atunci când îl las la grădi) și să te lase să alegi să procedezi corect data viitoare :))))))
  În realitate, oricâte tipuri de parenting vin și trec exact ca moda, toate ignoră una și aceeași concluzie: copiii au chef de trăznăi și nu anticipează consecințele. Trăiesc momentul. Ceea ce ca adult uiți să mai faci 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Anca, păi cam așa ceva au făcut ai mei, nu? 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Da. Dar presărat cu bătaie :))
   Săptămâna trecută, băiatul meu a dat cu ojă roșie pe mochetă și pe cei mai comozi și moi papuci de casă ai mei. Albi, desigur. Just for fun 🙂 Nu l-am bătut (nu de alta, dar nu vreau să citesc vreodată teama de mine, în ochii lui) dar nici nu mi-a ars de râs. Poate o să râd la anu’, dacă mai dă și cu altă culoare :))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.