Da, ştiu, pare că are unele ca de struţ. De-aia l-a şi votat lumea în Grecia. Pe motiv că „uite, fraţicule, ţe ouă mari si frumoase are Kir Tsipras, ia hai să alegem partidul Syryza la putere”. Ei bine, doar părea. Între timp cred că s-au dizolvat în ţaţichi şi s-au făcut mici-mici cât cele de prepeliţă.

Şi spun asta pentru că eu găsesc de mare porc chestia cu referendumul. Practic s-a apucat să scoată castanele din foc cu mâinile altora. Nu aşa sună? Ia ziceţi voi popor grec dacă sunteti de acord cu ce ne cere nouă Comunitatea Europeană. Adică, ştiti voi, fraierii ăia care ne-au creditat şi acum îşi vor banii înapoi. Ce facem, îi mai rambursăm sau le dăm mumu? Hai, treceţi la vot!

Păi de-aia eşti prim ministru, măi Nea Tsipras, ca să hotărască alţii în locul matale? Ca să nu mai zic că oricare ar fi rezultatele referendumului, poţi să le râzi în nas. Dacă grecii votează pentru adoptarea măsurilor, după ce-o să le tai matale tot-tot şi-or muri de foame, le-o dai pe-aia cu „păi n-aţi vrut voi aşa?”. Iar dacă lumea se opune măsurilor cerute de creditori şi Grecia intră în faliment, n-ai fost tu de vină, ci tot tăntălăii care au votat. Auzi, da’ când s-au luat banii de ce nu le-a cerut nimeni părerea? Nu ştiu cum să zic, dar mie asta îmi sună ca şi cum şoferul autocarului care mă duce în Halkidiki ar opri în intersecţii şi ar întreba lumea dacă s-o ia la stânga sau la dreapta, că el nu prea ştie drumul.

Între timp, dacă dacă vrei să afli de la cineva, recent întors din Grecia, cum se simte criza pe acolo, ridică din umeri. Care criză? La plajă, pe malul mării nu e nicio criză. Poate de la toamnă încolo, dar cât e soare şi cald afară merge un ouzo mic la tavernă. Şi-un gyros cu de toate. Vă sună cunoscut?

Hai, Kalimera, la toată lumea!

Ăla mic pare să fie al lui Tsipras

sursa foto