Știți voi fimele alea de acțiune în care apare câte o epidemie ce amenință să se răspândească pe tot globul și să extermine toată omenirea? Aveți în fața ochilor ecranele uriașe cu harta Pământului care se înroșește amenințător, în din ce în ce mai multe zone, pe măsură ce virusul ucigaș avansează? După care, când totul părea pierdut și omenirea mai avea doar un pas și jumătate până la extincție, apare eroul salvator care rezolvă virusul în doi-timpi și trei mișcări.

Well, filme sau nefilme, la ele mă gândesc de fiecare dată când văd la tv reportaje sau imagini despre cum autoritățile din România iau măsuri drastice împotriva pestei porcine care amenință să decimeze toată populația de suine din spațiul carpato-danubiano-pontic.

Știți despre ce vorbesc, da? Începe reportajul, tonul e unul de panică, suntem informați că pesta vine implacabil peste noi și autoritățile luptă din răsputeri să nu se întâmple una ca asta. Iar în timpul ăsta îți arată doi neni, cu un vermorel în spate, care stropesc roțile masinilor. Nu bag mâna în foc, dar există șanse să fie o soluție bună. În sensul că există șanse ca pesta porcină să moară de râs când îi vede. Sau îți arată cetățeni îmbrăcați în niște salopete, ce par recuperate din magaziile imgb-ului, cum umblă din poartă în poartă și stau de vorbă cu proprietarii gospodăriilor în care s-a confirmat prezența pestei. Scopul acțiunii lor nu e extrem de bine definit, dar îmi imaginez că au după ei nisțe arme de ultimă generație cu care împușcă direct în inimă virusul pestei porcine pe unde-l găsesc. Și, desigur, pe lângă toate aceste măsuri extrem de eficiente, multe conferințe și vorbărie despre cum o să facem și-o să dregem. Timp în care mai avem extrem de puțin și ceafa de porc o să fie o dulce amintire pe aceste meleaguri.

Până și poporul frate și prieten bulgar s-a prins cam ce ne poate pielea și-a aplicat soluția de avarie: oamenii au construit un gard de sârmă ghimpată, lung de vreo 80 de km, care să-i salveze de măsurile luate de autoritățile române. No joke.

Și-acum serios, voi realizați cam cât de pregătite sunt autoritățile din această minunată țară dacă ar fi să se confrunte cu o situație care să amenințe real populația (aia de oameni, nu cea de porci, deși în unele cazuri se cam confundă)? Cam care ar fi șansele să scape cineva cu viață dacă ar începe să-și facă de cap pe-aici un virus cu efecte mortale pentru oameni? Virus care s-ar răspândi la fel de ușor ca ăsta al pestei porcine. Mhm. Exact.

Iar în cazul fericit în care s-ar descoperi rapid un antidot, să fiți siguri că ni l-am putea administra dintr-un singur loc: spitalul privat al fiului lui Dragnea. Pentru că și noi avem eroii noștri, nu? Și le-am mai și mulțumi că ne salvează.