Nu sunt un tip tocmai calm. Aș putea chiar să afirm contrariul, sunt un individ coleric. Dar tocmai pentru că știu prea bine asta, pentru că o conștientizez, și pentru că vreau de la mine să devin un om mai bun și-un cetățean european de nădejde, de fiecare dată când ies din casă și mă avânt în traficul bucureștean, indiferent că plec cu mașina sau îmi flutur pletele de pe trotinetă, îmi propun să fiu calm, relaxat, să nu pun la inimă, să mă abțin, să las de la mine, indiferent la ce măgării sau cocalarisme aș asista pe parcursul deplasării mele din punctul A în punctul B.

Exact cu aceste gânduri am plecat și marți de la muncă. N-am ajuns decât până la Victoriei. Traversam regulamentar, pe trecerea de pietoni, cu un picior pe trotinetă, iar cu celălat împingeam conștiincios în asfalt. Și făceam asta tocmai pentru că, în scurtul răstimp de când trotinetez pe străzile preafrumoasei noastre capitale, am înțeles că șoferii consideră un fel de afront personal dacă traversezi FĂRĂ să te dai jos de pe trotinetă, folosindu-te de motorul ei. Nu știu de ce, dar le citești în ochi că în momentele alea le vine să ia piciorul de pe frână și sa te facă afiș trecând peste tine și-au mai dat și-n marșarier.

Well, după cum spuneam, tocmai ca să nu-i mai sfidez în acest mod plin de tupeu, mă deplasam pe trecerea de pietoni împingând conștiincios cu un picior în caldarâm. Dar abia efectuasem dificila traversare și ajunsesem pe trotuar, când un Audi gri coboară geamul din dreapta și din interior un cetățean, ale cărui pungi de sun ochi îmi spuneau că a cunoscut și vremuri mai bune, îmi aruncă plin de scârbă:

– Dă-te jos de pe ea, ochelaristule!

M-am oprit. M-am uitat în ochii lui de pește retras din activitate pe motiv de concurență neloială și-am pronunțat, calm, liniștit și relaxat, cu o dicție impecabilă:

– Sugi pwla, umflatule!

Evident, imediat am simțit cum mă încearcă toate regretele pentru aceste vorbe nepotrivite, a început să-mi pară rău de cum mi-au ieșit pe gură. Omu’ nu era chiar așa de umflat. Părea mai mult pe genul chubby.