15,096 cititori

Iete că nu e legendă

LATER EDIT-URI

1) A apărut și știrea asta conform căreia, un comisar de la Protecția Consumatorului s-a dus în această dimineață la Odorheiu Secuiesc unde a solicitat în limba română să fie servit și povestea s-a întâmplat identic! A fost refuzat!

2) Mîndruță zice niște chestii despre ce nu apare pe filmare. 

3) Comunicatul Kaufland.

…………………………………………..

Pentru azi, am zis să-mi aduc și eu umila contribuție la popularizarea nesimțirii ăsteia. Nu de alta, dar eram convins că aia cu “am cerut pâine în română și n-au vrut să-mi dea” e o legendă. Uite că nu e.

A, absolut demențiale și reacțiile analfabeților funcționali din jur, dintre care unul este chiar părintele (în sensul de “tată”, nu de duhovnic, cred). În special replica absolut halucinantă “dar măcar dumneavoastră de ce nu vorbiți ungurește?”. Pentru că nu vreau, în plm, de-aia nu vorbesc ungurește. 

Gata, nu mai dau spoilere, luați de vă uitați, dacă nu l-ați văzut încă. 

Via Cetin. Care a cerut și explicații pe pagina oficială Kaufland

P.S. Mi se pare foarte amuzant că a apărut și o teorie conform căreia suntem manipulaţi, ăsta care a filmat e un provocator ordinar și de fapt el e de vină pentru toată situația. Așa o fi, dar nu înțeleg cu ce-o provoacă pe-aia. Cu faptul că cere mici în limba română sau cu ce?

 

mihai_vasilescu_kaufland

169 de păreri la “Iete că nu e legendă

 1. E fix același lucru ca atunci când te duci la o instituție a statului și deși ai tot ce ar trebui să ai funcționara îți mai cere o hîrtiuță or un dosar cu șină că așa vrea mușchiul ei. Lipsa celor 7 ani de acasă, lipsa educației ,lipsa instruirii se vede la tot pasul…
  Oameni capabili si oameni incapabili să facă ceea ce ar trebui să facă.
  In fine … dezamăgitor… ca multe ale lucruri in domeniul privat sau instituțional…
  Emigrați draq… sau educați-vă! ?

  Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 19

  • @HabaRnaM, să mor dacă mă prind.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 1

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 3 Thumb down 11

  • @habarnam așa-i că ești femeie? Ce treabă are incompetența, prostia și rea voința unor funcționari cu resentimente anti-românești ale unor frustrați, primitivi în gandire și purtare?

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 6

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 6 Thumb down 16

  • Ce ganduri șovine visezi tu?
   Atitudinea este aceiași, motivele sunt cu totul altele iar urmările la fel. Pricepi? Vrei desen? După cum scrii cam așa se pare.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 6

 2. Prin 2000 sau 2001 am plecat cu galeria Stelei la un meci la Bistrița. Vreo 3 autocare închiriate, toți 3 șoferii turci pripășiți p-aici. Vorbeau română, dar prost de tot. La intrare în Miercurea-Ciuc ne oprește un echipaj de poliție. Polițiștii ne iau direct pe maghiară. Noi nu înțelegeam nimic din ce ziceau, ei nu înțelegeau sau se făceau că nu înțeleg ce zicem noi, șoferii erau confuzi, dar se băgau și ei în discuție amestecând cele 3 limbi pe care le cunoșteau, din care nici una nu era maghiară, era o babilonie acolo de mai mare râsul. Vreo oră ne-am chinuit, cu dat de telefoane, cu amenințări de ambele părți, dar n-am reușit să facem “organele” să vorbească pe limba oficială a țării în care activau. Mă rog, până la urmă ne-au lăsat să ne continuăm călătoria.
  Credeam că astea sunt de domeniul trecutului, dar uite că nu este așa. Merg destul de des în zonele unde se vorbește preponderent maghiară (n-aș avea cum altfel, doar am cetățeni maghiari în familie?), dar niciodată nu mi s-a întâmplat să refuze careva să vorbească cu mine în română, indiferent de loc sau persoană.
  Nu sunt naționalist, n-am coșmaruri cu ungurii care ar vrea să ne ia Ardealul (ce dracu’ să facă cu el?), dar când văd asemenea cazuri mi se ridică părul în cap. Chestiile astea sunt exact ce ne mai trebuie, de parcă n-am avea destule.

  Comentariu beton! Thumb up 64 Thumb down 1

  • @Ionut, pe mine mă depășește ce-a vrut să facă vânzătoarea aia. Pur și simplu nu pricep.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 0

  • @Mihai, tot citind și răscitind ce se scrie și ce se comentează despre acest caz, ajung la concluzia că ni se dă iar ceva cu care să ne ocupăm timpul, în timp ce conducătorii noștri duc țara în prăpastie. Cred că, în loc să ne batem capul cu niște idioți care s-au nimerit într-un hypermarket, mai bine am începe să ne interesăm care e treaba cu noul ghișeu pentru pașapoarte deschis, parcă, într-un mall sau ceva de genul. Numa’ zic!

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

 3. 7Și ce crezi că va pierde fata asta? Un salariu de 1000 lei?! Hai, c-am râs! În replică câștigul va fi mult mai mare: poziția de “erou local”. Asta dacă o dă afară board-ul Kaufland. Dar să nu uităm că acolo va rămâne în continuare o echipă de angajați unguri. Și am sentimentul că vor proceda identic.

  Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 0

 4. Ce treabă au frate secuii cu ungurii ?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 7

  • @Colonele, niciuna. L-au întrebat p-âla de ce nu vorbește secuiește.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • Boss
   Faptul că vorbesc limba maghiară nu-i face unguri

   Stii bancul ăla cu cuplul.de.francezi in vacanță in Italia ?
   El ii povestea unui prieten cum s-au suit intrun autobuz s-au asezat pe scaun și nu s-au ridicat nici măcar cand niste babete le-au spus nustiuce și au inceput.sa-i arate cu degetul ,sa-i facă de căcat adica
   -Da v-ați sculat in picioare până la urmă, de jena ? A intrebat prietenul
   -Da de unde, am inceput.să vorbim in germană ca să creadă italienii că suntem nemți

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 7

  • @Colonele, m-ai făcut să recitesc textul. Unde am zis eu ceva despre unguri?

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

 5. Fata asta e o incultă care nu cred că știe dacă o iei la bani mărunți nici ceea ce ține de cultura maghiară. Nu judecați o naționalitate după un cazuri singulare.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 7

  • @9, corect. Dar n-am judecat pe nimeni.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • @ Mihai, atunci nu era cazul să existe acea afirmație ,, Nu de alta, dar eram convins că aia cu “am cerut pâine în română și n-au vrut să-mi dea” e o legendă. Uite că nu e..,,
   Oameni limitați există oriunde te duci. La fel sunt înjurați și ungurii de români, pentru că atâta pot și nici nu-și doresc mai mult.
   Înțeleg perfect de ce există ura asta reciprocă, ea există tocmai datorită prostiei.
   E perfect adevărat că trebuie să vorbești limba țării tale, iar acei părinți nu-și dau seama câtă nedreptate fac copiilor lor privându-i de acest drept.
   Ideea e că nu toți sunt așa. Dar arătând cazurile acestea singulare și mediatizându-le, legenda ia viață. Și nu e bine crede-mă pentru nimeni să poarte acea ură asupra unui neam întreg.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 6

  • @9, este evident că nu toţi sunt așa. Dar să vezi ce, la chioșcul ăla Kaufland, TOŢI erau așa. Uuuppps.

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 2

  • @Mihai, ce să-i faci? 🙂 ,,Cine se aseamănă se adună,, , zice un proverb- o fi unguresc sau românesc? 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 1 Thumb down 4

  • Lasand la o parte cazul ,,, cel putin pe la Kaufland in Bucuresti toate tanticile (in mai multe locuri, cel putin 3 magazine Kaufland) la standul ala de afara de mici. pui, etc au un sictir si o nesimtire in ele de iti vine sa le crapi capul. Fara sa spun ca majoritatea se chiunuie efectiv sa duca la bun sfrasit treaba tinand cont ca au 6 produse mari si late la vanzare si oricum sunt listate pe ecranul POS-ului ….. Exemplu: intr-o zi trec pe la unul sa iau un pui rotisat (nu mai exista nici unul in rotisor sau expus gata facut) si intreb – Nu mai aveti pui ? (poate nu cea mai buna formulare din partea mea, dar totusi sunt clientul) la care tanti aprozar urla la mine: Da’ ce nu se vede ? ….. si mai am enorm de multe exemple. Si cei care sariti ca are salariul mic: nu eu o pun sa lucreze acolo iar daca poate si vrea mai mult e libera sa plece in alta parte. Cat sta acolo trebuie sa-si faca treaba (e valabil si pt aia din institutiile de stat).

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 3

 6. De mult timp “romanul este strain in ROMANIA” nu de ieri de azi.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 4

 7. Mă, eu am pățit-o.Firma la care eram prinsese vreo douajde săli de sport din programu bombonel.In loc sa ajung la Rosu m-au trimis la Gheorgheni.Eram cu 4 tiruri cu panouri tristrat si baraci,una echipa fierari si una pe confectii metalice.Cand am ajuns am întrebat cine e sefu de echipa de la aia.A venit un mustacios si am început cu elan :unde facem organizarea de santier,cum alimentam cu curent,sa ne uitam pe planuri.Dupa vreo 10 minute cand deja dădeam semne de deshidratare de atâta vorba am observat ca mustaciosu se uita ca curca-n crăci.Inainte să-l intreb daca mama lui e tigan,a venit unu si într-o româna ca vai pl ei mi-a zis că ală nu stie o boaba de româna.Ala cu par sub nas era de la primăria lor.Spiritu lu Mihai Viteazu mi-a soptit ca singura cale dreapta este sa îmi bag pl in mamele lor.Asa ca am pornit asaltu sexual pe linie materna.Cat am stat acolo multe probleme de comunicare cu muiele alea au fost rezolvate elegant prin etalarea levierelor de la tiruri,prelungitoarelor de la cheile pentru fasonat fierul,bucati de striat,totul sub auspiciul unor co.aie romanesti marite.Mamele lor pot depune mărturie ca au avut parte de atentie zilnica.

  Comentariu beton! Thumb up 65 Thumb down 2

  • @edelweiss, well… legende.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • @edelweiss, drum bun mâine! Și….poate ocolești ținutul secuiesc la plecare. Nu de alta, dar să nu te enervezi din prima zi.

   Comentariu beton! Thumb up 5 Thumb down 0

  • Anouk,multumesc.Maine pe seară am plecat.Drum liber,bozgorii dorm.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

  • @edelweiss, să nu uiți de poze, da?
   Drum bun, boss!

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @floaredecolț, sa nu uiți sa-ți iei 2-3 pite cu tine si o tabla de slanina. Si sa nu uiți, doamne feri, brişca, ca altfel mori de foame.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 1 Thumb down 7

 8. Noa futuisăifutdefutdeMargit din marele ținut odorheiul p….i. dacă nu trăiți printre ei habar nu aveți ce visează ăștia noaptea ca să aplice ziua.Uni-l consideră pe cel de sus ungur și că-l cheamă Ioșca. Piroșca aia cu * nem tudomul ei * geme pe ungurește * sub Ianoș baci. Mă opresc până nu dau drumul la toate bălăriile din mine, ăștia-l *inervează* și pe sfântul Peter când bat la ușa raiului unguresc.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • @francisca: E mai sintactic corect şi elegant să te exprimi ceva gen: “No, fu-tă-i tata lu’ Dumniezo, cu p.u.l.a lui aia lungă!” ?

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 3

 9. În cazul ăsta eu nu cred că-i vorba de educație – aia primită acasă. Ci de instruire pentru postul public în care activezi.

  Pe mine nu mă interesează ce educație au funcționarii/lucrătorii din domeniul public în care apelez la ei (câte limbi străine știu, dacă au făcut pian, sau dacă mănâncă cu gura deschisă). Mă interesează cum sunt instruiți să servească publicul – amabilitate, politețe, bunavoință, promptitudine.

  Iar astea se impun (și se învață) la angajare. Pe angajata aia atât o duce capul și mentalitatea îngustă. Dar Kaufland? Ori n-o angajează, ori o obligă să-și facă meseria corect. Și corect e în limba oficială a țării.

  Comentariu beton! Thumb up 40 Thumb down 3

  • @Laura G., Kaufland e interesat să-și vândă marfa, nu cred că e interesat în ce limbă se vinde.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

  • Eu cred ca e interesat! Si-a cerut scuze si cam atat. Populatia in zona e preponderent de limba maghiara si daca sanctioneaza vanzatoarea risca sa-i scada vanzarile. Cred ca si conducerea Kaufland de acolo, tot cu radacini din zona este, sau asa ar fi normal.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • @9, ok, dar iată că în acest caz n-o vinde.
   Iar marfa se vinde de către vânzător, deci are și el un rol, nu?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • @Laura G, o vinde, pentru că după cum spunea și Gabriel, cei mai mulți sunt unguri în acea zonă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @Laura, Kaufland fiind o firmă privată face cum crede. Dar eu mă întreb, dacă fata aia nu știe românește, cum dracu a terminat școala?!
   Asta mi se pare de-a dreptul inadmisibil!

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • Scoala exclusiv in limba maghiara. Sunt pana la nivel universitar.

   Comentariu beton! Thumb up 5 Thumb down 0

  • Dacă a făcut școala în România mi se pare inadmisibil să nu știe să vorbească limba română.
   Dacă a emigrat din altă țară și a venit în România e treaba ei cum se descurcă, dar dacă are drept de muncă iarăși mi se pare obligatoriu să știe limba română.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • @Ady: Prima şi cea mai importantă probă la bacalaureat e LIMBA ROMÂNĂ! No offence! ?

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • @Victor, poate nici n-a ajuns la bacalaureat și are doar opt clase, dar tot în limba română se face (sau ar trebui) școala.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • Nu mai sunt la curent cu politica, dar știam ca și Ady, acolo școala (inclusiv liceul) se poate face în maghiară. Iar la bac se dă limba română sau limba maternă.
   La un moment dat se zvârcoleau udemeriștii să obțină facultăți în maghiară, parcă n-au reușit.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • Cine a zis că nu ştie limba? N-a vrut fofoloanca ei să-l servească pe rumân. Ce, dacă vinzi mici şi cârnaţi nu poţi învăţa cum le zice în toate limbile pământului? Cum, câţi? Arăţi pe degete.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • @Anouk, firma funcționează în România. Limba oficială e româna. Ce ar fi dacă mâine ar angaja doar vorbitori de limba germană și nu te-ar servi doar pe simplu motiv că nu vorbești germana?
   Du-te în altă țară și începe o afacere sa vedem dacă te lasă ăia doar cu româna…

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • @ardei gras, firma funcționează în România, dar e firmă privată și e treaba lor dacă vor să-și restrângă clienții doar la cei vorbitori de maghiară. Eu mă îndoiesc că asta e politica lor.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @laura Să mor de înțeleg de ce vă denigrați propria țară și căutați nod în papură românilor dar la alții (țigani, unguri, migranți) le găsiți scuze. V-a intrat în sânge slugărnicia?
   Ce instruire sora mea când treci prin sate și se fac că nu te înțeleg dar dacă îi înjuri își aduc aminte limba română? Dar Cosmin, băiatul ăla fugărit de unguri pt că își declară cu mândrie apartenența românească?
   Faptul că ponderea românilor scade continuu în ultimii 25-30 de ani ce îți spune?
   Strabunicii mei plecați din secuime deoarece nu voiau să își schimbe religia, numele și limba nu mi-au spus de nimic de vreo proastă instruire ba din contră, știau bine ce aveau de făcut bestiile alea.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

  • am fost in vacanta si in acest an in Bulgaria…sunt super nervos….in toate carciumile la nord de Varna ospatarii vorbesc Romaneste….exista meniu in limba romana…..oh nu nu o sa am pretentii de la co-nationalii nostrii de pe litoral sa invete bulgara si/sau rusa …oricum bulgarii/rusii nu vin la noi pe litoral.ca si alte natii..so….suntem tara membra UE..statele unite ale Europei…..daca friptureasa de mici unguroaica ii vb astuia in engleza…era diamant…cine ar fii avut curaj sa o injure oficial….?…..hai ca glumeam….de unde sa gaseasca managerul de la Kaufland-ul din maghiarime o vorbitoare de “limbi straine”…care sa accepte salariul minim pe economie sa “intoarca mici”….vezi Laura G. ca noi miticii limbii romane de la sud inca intelegem cand vrei sa comanzi mici….si nu iti servim vre-un mitica caragiale la masa

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 10. Nu mor de grija ungurilor, dar când văd atâta prostie, aroganţă şi, mai ales, reavoinţă, fac bulbuci. Mi se pare normal ca un grup să-şi păstreze tradiţiile, limba, steag arborat în vârfu’ casei etc. în interiorul comunităţii lor, dar când ai aşa un tupeu bolnav, deja avem o problemă. Problemă pe care autorităţile române nu ştiu şi nu vor să o gestioneze.
  P.S. am o nedumerire: taică-su ce căuta la ea la serviciu?

  Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 1

  • Vera,o păzea sa nu o spurce vreo pl de român spurcat.

   Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 0

  • @edelweiss Scuză-mă dacă par arogantă, dar la corpul şi mufa ei, tăticu’ putea sta liniştit acas’.

   Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 2

  • Vera,poate românu spurcat si nationalist sovin dupa 4,3 sticle de vin rosu,un pumn de viagra si 8 liniute,mânat de spiritul răzbunător al inaintasilor sovini o tinea de fălci si urla extatic:pentru tine Horea.

   Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 0

  • @edelweiss oaleoo, dar cu ce ţi-am greşit să-mi provoci aşa imagine mentală?! Prefer filme porno cu pitici şi babe ştirbe!

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

  • Vera,nici o problema.Bagam im scena “falci interetnice”si un pitic,ungur si asta,care se chinuie sa culeaga o para dintr-un,normal,păr romanesc.Injura cu ura printre dinti romanii cu părul lor prea înalt pentru piticii maghiari asupriti.Pe fundal o baba,unguroaica si asta si stirba,curata un știulete de porumb,simbolul falic al agriculturii.Injura si asta apăsat,nu,nu pe români ca ea stia ca pl nu are nationalitate.Pe Ianoș al ei il injura,ca de-a lungi vietii de câte ori auzea imnu spurcat al romanilor ii scotea cate un dinte.De abia așteaptă sa ii vina acasă mândrețea de băiat,să-l strângă in brate si sa ii șoptească in taina numele,Vasile.

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 0

  • @edelweiss Nu.mai.pot! :))))))))))))))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 1

  • Sunteti amandoi cremenali de razboi …. am cazut de ras

   Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 0

  • @Vera, era pe post de relatii cu publicul, in caz ca vine un francez, englez, chinez, roman, sa le ceara la astia socoteala ca de ce nu stiu ungureste…

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 0

  • Tatal ei avea si el acuson agatat la bracinar, o fi paznic acolo sau debarasator de carucioare, maturator, etc.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • @gabriel hmdaaa, aşa e când tupeul e invers proporţional cu funcţia

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Vera, făcea traduceri. Probabil verifica dacă e înjurată în românește 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 2

  • @Vera, am avut aceeasi nedumerire. Ce cauta tac-so s-o pazeasca la serviciu. Pe mine nu m-a mai pazit tata de cand ma jucam cu papusile (bine, cam de pe la finalul gradinitei, inceput de scoala primara, ca eu ma jucam cu papusile si in clasa a v-a 🙂 ). Pe tine?

   Comentariu beton! Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Ady ai mei au avut noroc cu mine, n-a fost nevoie să mă apere de nimeni pe motiv că eram răţuşca cea cuminte şi urâtă 😀
   Şi nici la şcoală nu veneau, tata mi-a dat voie să îmi semnez singură tezele de 3 la mate 😛

   Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 0

  • Ăla era ta-su cum sunt eu popă!

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 11. In prima mea delegatie am nimerit la Sf Gheorghe. Eram la o masa cu localnici se radea si era o voie buna de nedescris. Totul in ungureste. Eu stateam si ma uitam ca vitelul la poarta noua. La un moment dat, se ridica unul dintre meseni si zice in romana: Imi cer scuze, o sa-i traduc si ei in romaneste! Am crezut ca-mi explodeaza capul de nervi.

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

 12. Prin ’95 eram la liceu si am fost intr-o tabara in Homorod (Harghita). Am facut o drumetie cu colegii iar la un moment dat am ajuns prin Vlăhița. Acolo, un localnic pe la 60-70 ani o întreabă ceva in limba maghiara pe cea mai nebună colegă. Fata i-a răspuns respectuos că nu vorbește limba maghiară și l-a rugat să-i vorbească in limba româna. Reacția moșului: „în pizda mă-tii, nu ți-e rușine să nu ști maghiara?”
  Reacția fetei: o palmă aplicată cu dreapta in așa fel încat i-a zburat ăluia pălaria de pe cap iar el s-a mutat instantaneu spre stânga vreo doi metri.
  A fost o imagine priceless. Pentru restul există Mastercard….

  Comentariu beton! Thumb up 43 Thumb down 2

 13. Nu e lipsa de educatie, din contra, e un tip de educatie cladita pe spirit sovin in familie! Nu stiu cata implicare are scoala in zona pentru a starpi fenomenul acesta, dar intreb si eu, daca cozile de topor apartinand conducerii udemereu nu ar mesteca atata cacatul, ca din asta le ies privilegiile si banii multi, nu cumva ar fi ca inainte de 89 si o perioada dupa, adica oamenii s-ar intelege intre ei si eventual la vreo betie s-ar mai bate si s-ar gratula cu epitete gen “bozgor” si “roman imputit”?
  Am umblat si eu prin zona, cel putin de 2 ori pe luna, acum vreo 15 ani, Sf Gheorghe, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, chiar si pe drumuri de tara, ca asa imi cerea firma, dar nu am intalnit asa ceva! Intotdeauna m-am inteles in romana cu ceui de acolo, ba chiar am si ras cu ei de cuvintele mai pocite ce ne ieseau din gura. Am si stat la unii peste noapte, am baut cu ei la masa, pot spune ca sunt oameni adevarati. Prapaditii astia de sus poarta o mare parte din vina de a-i fi separat asa de restul tarii.

  Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 1

 14. Trei citate cu același subiect:
  Dacă ești gras, poți să slăbești, dacă ești prost….
  Dacă ai murit, cei de lângă tine sunt îndurerați dar dacă trăiești și ești prost…..
  Cancerul te omoară, prostia însă te lasă să trăiești…
  Bottom line, duamna este cam proastă. Nu că ar fi singura sau că nu ar avea confrați printre vorbitorii de limbă română dar pe toți îi unește același fir roșu de prostie.

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

 15. Noi eram la Sf Gheorghe si-am parcat masina pe-o straduta intre blocuri, n-avea marcaje de parcare, automate de parcare nici atat.
  La vreo 2 luni am primit amenda ptr parcare neregulamentara 100lei/50 in 48 de ore.
  Ce naiba sa contesti dupa 2 luni, ce dovezi? Eram singura masina de pe strada inmatriculata in alt judet, am platit si gata! Ar fi fost mai mare deranjul.
  Dar sa fim refuzati la vreun magazin, nu ni s-a intamplat, au vorbit romaneste cu noi, e-adevarat, nu ne-am pupat.
  Asta din clip chiar pare limitata rau, la fel si audienta, sper sa fi fost o intamplare nefericita.

  Coane, mie nu-mi suna bine asta cu adusul aportului, fie el si umil 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

 16. Elnézést, hogy nem értem, hogy mit értesz…..

  no ioi te Mihaly baci scuzați che nu înțele la tine…nagy probléma….

  ioiiii te @Ildiko P milyen szép vagy te Ildiko…ioi szeretlek..ioi …ioi

  ps: n-am găsit inimioare în ungurește dar nu-i bai!

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • @ardei gras, még csak nem is szép 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • @ardei gras, Ildiko P eu îs? Dacă da, te iubesc şi io????.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

  • Io n-am inteles mai mult de seretlek din ce , dar tare mi-as dori o traducere a ceea ce spune duamna angajata – pare ca m-ai putea ajuta. Multam anticipat. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Elena P, igen te Ildiko P, en is szeretlek….iubește și eu la tine, tu nebuna care este la tine :)))

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @ardei gras, aoleuuu, “nebuna care este la mine”??? Nu mai e nicio nebuna la mine. A plecat. Nu suporta competiția?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 17. Nu putem generaliza.Eu am făcut un concediu in zonă si nu am întâmpinat nicio problemă. Am fost si în magazinul acesta, dar si la magazine prin sate. După ce vorbeam românește, îmi răspundeau la fel, chiar dacă mai poticnit.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  Comentariu beton! Thumb up 5 Thumb down 0

  • Nimeni nu generalizeaza. Chiar in vara asta am fost in concediu in Covasna. N-am avut nicio problema de genul asta. Nici in alte dati in care am fost in zone locuite si de etnici maghiari.
   Nu generalizam, dar nici sa ne face ca situatii d-astea nu exista.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 18. Am intrat doar sa va salut si pentru trafic. Nu am nimic de comentat la tema de azi. Sunt cu tema nefacuta .

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • @GMT, ce temă nefăcută, că furaşi startul ieri cu micii ăia. :))

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 1

  • Vera, am citit pe diagonala textuletul de azi si nu am inteles despre ce este vorba exact…:)…

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 19. O flegmă în față vacii cu cabină și un joc de directă stănga și croșeu de dreapta în mustața boanghinei și erai servit.Bine,nu bag mâna în foc că primeai mici,dar cu un gulaș tot erai servit.Și băgai la final un kosonom sipet,să îi bagi definitiv în ceață.

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

 20. Acum o luna,la intrarea in Sighisoara,pe dreapta OMV.Servit si vorbit in romana.Intre ei angajatii vorbeau numai ungureste.Exista cazuri izolate unde sunt oameni care considera ca zona in care locuiesc face parte din Ungaria…

  Comentariu beton! Thumb up 5 Thumb down 0

 21. Prin 2016 parca, vrura japonezii sa-l ia pe Putin la bani marunti cam in acelasi stil, nitel intepat, in chestiunea Kurilelor. La care asta “Bine, dom’le ! Daca vreti sa rediscutam granitele stabilite dupa WW2 io n-am nimic impotriva.”. S-au dezumflat aia imediat. Si are dreptate ! Nici io nu le-am inteles prea bine asteptarile. Ce se asteptau sa zica ? “Ma’, stiti, io n-as prea vrea, da’ daca ma rugati asa frumos, uite, hai, treaca de la mine, luati-le.” ?! Cum de-si pot imagina unii ca cineva e dispus sa cedeze la prima bruftuluire verbala ceva transat printr-un razboi ? Ca atare, “Ma’, daca voi vreti sa-ntoarcem inca o data lumea pe dos pentru niste rahaturi de insulite, io n-am nimic impotriva, da’ va spun ca dati ocazie sa-nceapa si ala, si ala, si ala, cu pretentii.” Si aici i-a pomenit pe unguri. Acuma ma-ntreb si eu care-s asteptarile ungurilor ? Sa cedem noi sau eventual sa ne mai razboim inca o data pe aceeasi tema ? Hai sa fim seriosi ! Nimeni nu face mare razbel pentru doua ****turi de judete si trei satuce, fie ele si electrificate !

  De ce introducerea asta ? Prin atitudinea asta ostila, ea, ei, isi inchipuie ca ne vor determina sa nu mai trecem pe acolo. Ca n-o sa ne mancare, nici cazare, ca totul e a lor s.a.m.d. si n-avem ce le face. Avem, daca-i izolam ! Si ceea ce tie, Mihaie, ti se pare ciudat printr-o anumita logica si doar prin ea, sa stii ca nu e. “Invatati voi ungureste” insemna ca ei deja se considera o tara straina, pe care tu, noi, doar o vizitam, si de aici datoria de a-i cunoaste limba, ca intre state egale.

  Se strofoaca degeaba ! Europa n-o sa-i recunoasca niciodata si mi-e greu sa cred ca SUA.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • @Faianțaru’, la faza cu recunoașterea aș avea dubii, vezi Kosovo.
   Ideea e că ungurii din Ungaria n-au nicio treabă cu amărâtele astea de județe, nici prin gând nu le trece să se mai complice cu alte câteva zeci sau sute de mii de amărășteni. Ba, mai mult, din câte știu, limba vorbită în secuime este destul de greu de înțeles de restul ungurilor de peste graniță sau de cei din celelalte județe. E ceva dialect oleacă mai arhaic, ca un fel de moldovenească de peste Prut, dar d-aia stricată cu destule chestii rusești. Mă rog, așa mi s-a spus și n-am nici un motiv să nu cred asta.
   De asemenea, tot din ce știu, majoritatea oamenilor de acolo din zonă n-au nici o problemă, se înțeleg perfect chiar dacă sunt români sau cetățeni de origine maghiară. Și cam așa e în tot Ardealul. Sigur, ca peste tot, există și cretini. Atât de partea lor, cât și de partea românilor. Am cunoscuți care urăsc ungurii, deși neam de neamul lor n-a călcat dincolo de Carpați. Dar spălarea pe creier și îndoctrinarea au făcut întotdeauna minuni pe plaiurile mioritice.
   Dacă tratăm aceste cazuri izolate la modul serios și pătimaș, le dăm apă la moară acestor cretini care au impresie că război, autonomie sau naționalism fanatic sunt chestii mișto. Nu sunt.
   Cum am zis și mai sus: asta e tot ce ne mai lipsea.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

 22. Iti zic sincer, am vazut titlul si m-am gandit “Hai, Mihai, ca la asta n-ai ce sa obiectezi, sa zici de naspa”. E de cacat faza…

  Am cunoscut un francez vara asta, care vizitase toata Romania, mai fusese si in anii trecuti, si invatase ceva romana. Nu multa, doar cat sa se descurce, pentru ca asa i se parea de bun simt, mi-a spus.

  Imi povestea omu, foarte frustrat, ca ajunsese la un moment dat, in secuime, sau cum a zis el: “In centrul acestei tari!”, si nu s-a descurcat cu romana.

  Dar ba, stii ce mi se pare naspa in situatii/filmari de genul asta? Dramatizarea inutila, in special a partii vatamate, in cazul nostru a celui care filmeaza. Filmezi un incident din asta, iei atitudine, foarte bine, dar daca nu i-ai pus un titlu scandalos, precum “Strain in tara mea”, care sa faca si mai multe valuri, atunci parca nu dormi bine noaptea.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 4

  • Cel care a filmat e cunoscut ca fiind instigator. Cei de pe comunitatea trafictube.ro il cunosc. A se vedea si celelalte clipuri ale sale.

   A avut un clip in care se lua de Politia Romana ca l-au amendat pentru ca avea 2 becuri arse (frana) pe spate si nu i se parea corect ca l-au penalizat pentru ‘atata lucru’.

   E o idee sociopat si badaran.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 4

  • @Big T, pot să accept asta. Dar filmarea asta ar fi fost redusă la zero dacă femeia aia îi dădea micii. Atât de simplu.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

  • Nu sa.i dea mici, ci doar sa.i raspunda in romana: nu am deschis inca, nu e incins uleiul inca ,bla bla. Am mai citit ca individul asta ar mai fi fost de 2 ori sa ceara mici intre 09.30 si 10.00 ( ora la care se deschide Grill.ul la K)

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Nu ia nimeni apararea femeii. A avut o atitudine de toata jena.

   Mai zicea cineva ca era inaintea orei de deschidere (aparent taraba deschide la 10) si femeia nu putea sa incaseze, casa fiind inchisa.

   Nu stiu daca e asa, insa din aceasta cauza zic ca poate nu avem exact cadrul general. Mai ales stiind ca nu este filmat de un cetatean oarecare ci de cineva care ‘cauta scandal/material’.

   Insa daca ghereta chiar nu era oficial deschisa, lucrurile se transoforma din: “Un cetatean de etnie maghiara refuza sa serveasca un cetatean roman” in “Un cetatean de etnie maghiara nu stie limba romana si e prost crescut”

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • @Big T, pot să accept și că era închis. Dar, la fel, incidentul n-ar mai fi existat dacă femeia aia zice “no, iaște închis, revino la tine dupe ora zece”. Dar n-a zis. A tăcut ca idioata. În plus, nici ăia din jur nu zic “alooo, domnu’, e închis”, ci îl întreabă de ce nu știe ungurește. Well, ce să mai înțelegi?

   Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 0

  • @mihai eh..calma, discutia a inceput de la ‘dramatizarea’ situatiei si exagerarea acesteia 🙂

   @shoric poti fi instigator si prin atitdudinea pe care o prezinti, nu doar prin vorbe. E o parte unde nu intelege ce spune domnisoara si autorul incepe “m-ai injurat?”.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 3

  • @Big T, instigator ? Nu am auzit ca vloggeru’ ala sa fi strigat ceva de genul “muriți bai ungurilor” şi dupa aia sa comande niste mici.și chiar daca ar fi fost asa, grataragista aia trebuia sa-i zambeasca frumos si sa-i zica : doriți cu muştar picant sau dulce? In maghiara, romăna sau klingoniana.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • @Shoric, nu înțeleg ce spune fata, dar dacă nu dorea să-l servească pe respectivul pe motiv că e român, o făcea de de la început. Dar i-a luat banii și a încercat. Probabil înjurătura era pentru că era casa închisă. Dar vina ei e că ea nu știe să explice acest lucru.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Oricum tanticile de la Kaufland de la chosicul ala de afara si cele din Bucuresti sunt de toata jena ,,,,, si nu sunt Unguroaice

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 3

  • Eh… cum ziceam, lucrurile nu sunt intotdeauna alb sau negru.
   https://www.facebook.com/lucian.mindruta/posts/10210493672400071

   Ati gasit pretextul perfect pentru a va putea manifesta ‘patriotismul’ brusc rasarit ce masca ura pentru ceilalti si nu ati stat nici un minut sa va ganditi ca poate nu este 100% asa cum pare.

   Va lasati influentati de o filmare fara a avea toate detaliile si face presupuneri imediate si va mira cum de cred oamenii povestile cu Soros, cand fix aceeasi situatie e si acolo.

   Nu caut sa gasesc scuze vanzatoarei. Ar fi trebuit sa cunoasca limba romana. Atitudinea ei a lasat de dorit, merita sa fie penalizata. De aici pana la faptul ca a refuzat sa serveasca un client doar pentru ca e roman, e cale lunga. Daca se intampla in Bucuresti nu ar fi bagat nimeni de seama.

   Doream sa atrag atentia ca este o exagerare a celor intamplate, insa toti ati sarit sa denigrati vanzatoarea de parca v-ar fi luat banii din banca.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 6

 23. Nationalism amestecat cu prostie dus la extrem. Da’ de ce veniți la noi aici sa cereți mici in romana ? Mereți la voi.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 3

 24. Va salut! Marturisesc ca vizionarea filmului mi-a reactivat ceva sechele, dupa cum urmeaza:
  1. Copil fiind (6 ani), am incercat sa cumpar, impreuna cu fratele meu(11 ani) cate o gogoasa de la un vanzator ambulant din Brasov. Oricat am incercat sa-i explicam ce ne dorim, ne-a ignorat. A venit o alta persoana, a cerut in maghiara si a primit.
  2. Pe vremea cand lucram la o institutie de stat, a trebuit sa particip la o investigatie intr-un liceu in Sf Gheorghe. Dupa ce a trebuit sa intreb un politist cum se ajunge acolo (nimeni altcineva din Sf Gheorghe nu m-a bagat in seama), am descoperit cu stupoare ca legitimatia mea de serviciu avea puteri magice, in sensul in care interlocutorii invatau subit limba romana si devenea brusc foarte amabili si atenti.
  P.S. Am ajuns si in biroul primarului din Sf. Gheorghe care avea intins pe perete steagul maghiar.
  Speram ca lucrurile au mai evoluat intre timp, dar se pare ca nu.

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

 25. Si eu am patit asa in Miercurea Ciuc, acum multi ani. Am cerut o apa plata si domnisoara nu a vrut sa ma serveasca pe motiv ca nu intelege ce spun. Iar vara trecuta ne-am oprit undeva pe langa Targu Secuiesc, la un restaurant, iar chelneritele nu vorbeau boaba de romana. Nu am reusit sa ne intelegem cu ele, asa ca am plecat. Deci da, se intampla…

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

 26. Mi se pare ireal ce se întâmplă în filmulețul ăla!
  Am umblat mult prin zonă și n-am pățit niciodată așa ceva. Nu credeam să văd vreodată o situație ca asta!
  Fata aia e nesimțită în primul rând și din punctul meu de vedere Kaufland ar trebui s-o penalizeze pentru felul în care tratează clienții.
  Despre comentariile celorlalți și ideea că ar trebui să știm toți să vorbim maghiara, atâta timp cât pe cartea ta de identitate scrie că ești cetățean al României și că aici ti-e domiciliul, mi se pare obligatoriu să știi să vorbești limba oficială a țării.

  Comentariu beton! Thumb up 5 Thumb down 0

  • Mai mult sau mai puțin.
   Naționalismul în general este o afacere proastă. Dacă nu vrea să vorbească românește, ducă-se.
   Dar dobitocii am fost noi, cei care am acceptat bacalaureat în limba maternă, dualismul lingvistic din instituțiile publice, plăcuțele bilingve, ideile preconcepute de primus inter pares, termenii precum „fruncea țării, sudiști, mitici, etc.“ și ne-am lăsat atrași în dezbaterea asta falsă fără a identifica realele probleme.
   Nu vrei să mai fii (cu doi de i ?) român, renunță la cetățenie, ia un alt sistem de taxare (mai scump) în bot, plătește electricitatea, apa și infrastructura existentă diferit față de restul românilor și dacă nu-ți place, du-te unde vrea mătărânga ta vorbind în ce limbă vrei.
   Prea ținem cu dinții ca ei să accepte că sunt români iar ei prea țin cu dinții ca noi să acceptăm că ei nu sunt români.
   Unde p.u.l.a calului ajungem în stilul ăsta?
   P.s: am întâlnit și unguri care vorbeau românește mai bine sau mai prost precum și unguri care nu vorbeau deloc românește. Totuși ei nu pleacă în Hungaria pentru că vor fi tratați tot ca cetățeni de mâna a doua. Howgh.

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 0

 27. Fazele de genul asta nu fac nimic altceva decat sa creeze nervi, scandal si stres gratis, fara sa rezolve nicio problema. Deci, te uiti la o prostie de-asta, te enervezi si iti manaci neuroni degeaba.

  E o problema care se va rezolva cu timpul, trebuie sa mai treaca una, doua generatii pana sa se prinda si ei ca trebuie sa se integreze ca sa nu mai moara de foame. Nu stiu daca bagati de seama, dar zona aia nu e tocmai cea mai dezvoltata din tara.

  Oricum o iei, n-o sa prindem noi rezolvarea acestei probleme. Si nu va fie teama, ca nu or sa devina ei stat independent, doar fac tam-tam din nationalism. Pana una, alta, daca se dezlipesc de Romania, mor de foame. Pwla UE, pwla NATO, pwla orice, ar sta la coada pt viza, ca sa poate merge la Brasov sa-si ia o paine, pentru ca industria fabuloasa din cele doua judete n-ar face fata la nimic.

  Eu zic sa nu mai bagam in seama chestiile astea, ca nu le putem rezolva noi oricat am incerca. Cand te nimeresti prin zona, te descurci cum poti si asta e.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 5

  • Nu te supara, dar mi s-au aburit ochelarii la la afirmatia ca trebuie sa mai treaca una, doua generatii pana se integreaza. Mi-a luat-o mie calendarul inainte? Nu suntem in 2017, la 99 de ani de cand Ardealul face parte din Romania? Sau domniile lor (sa nu zic astia) sunt prima generatie care traieste in Romania? Adica nu au facut scoala aici? Zicea cineva mai sus ca e si vina noastra ca am acceptat scoala in limba maghiara, inclusiv nivel universitar. Adevar grait-a. Acum vreo doi ani fiica-mea a vrut sa cumpere niste pere de la un magazinel din Covasana. Evident: nem tudo romano,sau asemanator. Am inghetat instantaneu cand am auzit-o zicand suav: dar daca te injur de ma-ta, aia care nu te-a invatat limba tarii al carei aer il respiri de cand te-a fatat, intelegi? Trebuie sa spun ca fie-mea are 1.55m si 40kg cu paltonul ud pe ea si se termina cam pe la al doilea nasture de jos al camasii vanzatorului. Spre totala mea uimire am auzit imediat o romanesca chiar buna: Alegeti-va pe care la vreti! Mi-am adus aminte sa-i fac morala ca a vorbit urat cam 50km mai tarziu.

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 0

  • Pai normal ca mai tre sa treaca niste generatii. Prima generatie clar nu o pui, ca aia a fost cea mai indignata si recalcitranta. A doua, nu foarte foarte, ca tara avea alte probleme la vremea aia. Acuma abia suntem la a3-a, a4-a generatie, inca e aprinsa treaba. In special pentru ca noi avem UDMR, a carei existenta nu am inteles-o niciodata. Nu am ceva cu UDMR in special, as avea cu orice organizatie politica bazata pe criterii etnice… care, ultima data cand am verificat eu, nu ar trebui sa aiba voie sa existe, conform legii.

   Deci, chiar cred ca mai avem de asteptat.

   Bine, nu mi se pare ok nici sa iei la p**a pe cineva doar pt ca se intampla sa nu vorbeasca romana. Inteleg ca e jignitor daca il vezi ca stie si doar face pe prostul, dar n-ai cum sa stii asta la primul “nem tudom”… Adica vreau sa spun ca sunt si oameni care nu vorbesc romana pentru ca asa au crescut, in comunitatea aia, neavand contact cu limba. Asta nu inseamna ca automat sunt nationalisti si ca au ceva cu tine. Din nou, nu le iau apararea nesimtitilor, zic doar ca ar trebui sa existe si “prezumtia de nevinovatie”, pe care nu o prea vad prin preajma…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

  • Intreb iar: comunitatea aia in care zici ca au crescut nu era pe teritoriul statului Romania, al carui limba oficiala, aia in care au facut scoala obligatorie, este limba romana? Pe bune, ala nu voia analiza literara la Oul dogmatic al lui Ion Barbu, Voia mici. Zice cineva ca nu era deschis magazinul. Pai si cum a intrat cumparatorul? A spart usa, i-a amenintat? Pe bune acum: cat de ca gasca prin apa ai trece 8 ani printr-o scoala, fie ea si in chineza, tot ramai cu ceva cat sa te intelegi la nivel minim cu cineva. Si te mai intreb iar: genaratia aia de la 1918, aia indignata, nu traise tot in tara aia unde se vorbea romana? Istvan nu era vecin cu Stefan si atunci? S-au trezit brusc din somnul in limba maghiara direct in limba romana? Te rog sa nu te superi ca te sacai:nu sunt nici nationalista si nici nu am ceva cu ungurii, secuii, martienii si alti ne-romani. Am clienti din Harghita, Covasna si de aiurea care raspund la telefon ighen (asa suna, nu cred ca am scris corect), si apoi vorbesc o romana de-mi vine sa-mi scot palaria in fata lor. Am ajuns la concluzia ca tine doar de educatie.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • Problema mea cu indivizii din zona(nu toti) e ca sfideaza si instiga cu buna stiinta(afiseaza simboluri, organizeaza intalniri) ca si cum ar fi pe tarlaua proprie! O si mai mare PROBLEMA e, ca nimeni nu ia masuri.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 28. Acum câțiva ani am trecut prin Harghita și aveam nevoie de o vulcanizare. Am oprit mașina lângă unu și am întrebat în românește, bineînțeles, unde găsesc una. Răspunsul a fost “nem tu dom”, atunci cumnatul meu i-a zis ” dacă îmi bag plua în mă-ta tu dom?”. E să vedeți atunci ce ” tu dom” bozgorul că nu se mai oprea să ne înjure în românește. Eu nu înțeleg dacă sunt așa patrioți și dacă își doresc așa mult să se vorbească limba lor, să fie arborat steagul lor, să se cânte imnul lor, de ce nu se duc în țara lor? Granițele sunt deschise

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • @Vali, pentru că dincolo n-ar mai fi unguri, ar fi români. 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • Corect

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @9, exact. Și nu orice fel de români, fiindcă românii sunt tratati ok în Ungaria. Ar fi imigranți români, și știm cam ce politică încep să aibă cei din Vest, în special Ungaria, față de această categorie de oameni.?

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Apropo de granite, am un coleg maghiar, din Satu Mare, si tot glumim, pe seama accentului sau. In fine, suntem prieteni, nu avem nicio problema.

   Imi zice odata, ‘Bai Mihai, tu, crescut la Oradea, asa aproape de granita si nu vorbesti maghiara?!”… zic catre el: “Bai, si tu esti crescut la fel de aproape de granita si tot nu vorbesti romana bine!” :))) A fost misto faza…

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

 29. Acum nici o luna, in Gheorgheni… Intru in farmacie, sunt salutat (cred, ca la fel de bine putea sa fie si înjurătură) in ungurește; răspund cu romana din dotare si imediat sunt servit cu ce aveam nevoie, intr-o romana stricata, dar romana!!! Juma’ de ora mai târziu, intru cu sotia intr-o banca, aceeași poveste – toți vorbeau ungurește, numai noi “henț”, dar tot s-a rezolvat intr-o romana cat de cat acceptabila. 5 minute mai târziu, in fața băncii, trăgeam cu pofta dintr-o țigară (românească) si vine unul la mine probabil înjurând sau cerând o țigară intr-o unguriană pura. Nici nu-mi trecea prin cap sa ii dau, dar îmi trece prin cap să-i spun: ” Română?”. La care omul realizează ca e minoritar si reușește sa ma facă de-o țigară, cerând într-o romana ok si chiar mulțumind frumos. Deci se poate! Doar sa se vrea…

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

 30. Ce mi se pare mie grav aici este mentalitatea celor de acolo şi anume că trebuie să ştii limba maghiară deşi ţara este România ; când de fapt ei sunt cei obligaţi să ştie limba oficială a ţării în care trăiesc, şi anume să ştie limba română. Este un comportament clar plin de ură, la modul – ‘noi suntem maghiari, nu vrem să facem parte din România’. Şi ura denotă şi din faptul că reacţia lor este doar faţă de români, pun pariu că dacă vin acolo turişti englezi, francezi, etc, nu au nicio problemă cu ei că nu ştiu maghiară.
  Replica la ‘du-te în Bucureşti de unde ai venit’ ar fi – ‘du-te tu în Ungaria, aici e Romania’.
  Am păţit şi eu o fază de genul când eram elevă şi am mers în excursie la Lacul Roşu. Am intrat cu câteva colege într-o farmacie şi vânzătoarea nu a vrut să ne servească, doar ne făcea semn cu mâna să ieşim, de parcă zburătăcea nişte păsări ce îi invadaseră încăperea.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

 31. Este o manevra politica la mijloc.

  Conspiratie:
  1. Cine stie ungureste a vazut ca nu a fost injurat deloc. Cel care filmeaza repeta injuratura si introduce in capul celui care vizioneaza. ( o sa repet si mai incolo, cel care filmeaza stie ungureste o sa vezi mai incolo, insa totusi o intreaba ” tradu ce a zis, a injurat?” eu unul nu am auzit nici o injuratura in ungureste )
  2. Cine stie ungureste a inteles ca tipa blonda ii zice ca esti “un marsav” cu un ton de parca il stiu toti pe individ ( vezi ca si el vorbeste ungureste la un moment dat )
  3. Inainte sa primeasca banii inapoi lipseste ceva, a fost taiat din filmare. DE ce? Posibil sa fi primit banii inapoi pentru alte insulte ori alte jigniri care lipsesc din filmulet.
  4. Cei care vorbesc romaneste si se da “tata” ori alt secui care zice ca de ce nu vorbeste ungureste vorbesc romaneste destul de bine si nu au deloc accent de ungur care vorbeste romaneste. Oare sunt cumva impreuna pentru a face aceasta filmare?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 8

  • Aha, este manevra politica, pixelu’ albastru , conspirație. Hai sictir.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

 32. Anu trecut. Veneam de la Oradea, am trecut prin Sovata. Am vrut sa.mi cumpar chiorteș colac(nu stiu cum se scrie). Am oprit masina la un nene si am cerut. A pus bot cand m.a auzit in romana. Era amarat rau,desi inițial imi zambise politicos. Frate m.a servit intr.o sila si.o greata ce n.am mai vazut. Da nu stiu de ce. Ca doar tot cu bani plateam si eu. Plus ca pe mine ma scot din sarite indicatoarele uneori bilingve,alteori nu. Nu stiu care.i legislația,dar cred ca ei si.au insușit o autonomie regionala nepermisa. Vorbesc de unguri. C.ar fi sa fie asa si.n SUA? In zonele cu arabi sa fie indicatoare in araba engleza. Nu stiu, nu.i normal acest monopol.

  Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 1

 33. “Aduc umila contributie”, ca sa nu facem pleonasm:-)
  Si vita aia de vanzatoare trebuia data afara imediat! Mi e teama insa ca are “spate” acolo in magazin, ceea ce e si mai grav, altfel nu mi explic tupeul la functia pe care o are…

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • @Cristiana , ce căcat de funcție? Vinde mici la gratar. De unde pla mea aveți impresia ca grataragii sunt piloşi si sunt cei mai inteligenți?. Are spate… este grav pfff ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 3

  • @shoric, era ironica @cristina, cred, cand a zis, fucntia. Adica tocmai ca ce “fucntie” si ce tupeu. Si cu “spatele” cred ca a vrut sa zica alti unguri care considera normal sa nu vb romaneste.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 34. Confirm.Acum doua saptamani,langa Miercurea Ciuc ,daca nu ma insel restaurantul se numea ceva de genul Cicki Panorama.Asezat la masa,venit una bucata fatuca pe post de ospatar sa ia comanda.Cand am inceput sa ii spunem ce vrem se uita ca broasca la pepene .Ne a facut un semn de genul ,,,hooooo” si a plecat sa aduca intariri.Adica inca una bucata fatuca care stia cateva cuvinte si cu care ne am inteles aratandu i cu degetul in meniu ce vrem.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Eu vad o diferenta, fatuca care se uita ca broasca la pepene s-a dus sa aduca intariri, cineva care stia macar un pic romaneste. Apoi ti-au luat comanda, indiferent cum si ti-au adus ce-ai comandat. Ala din clip n-a primit nimic.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • Da,nu am simtit ca nu vreau sa ne serveasca sau ca se uita urat la noi, ba chiar le vedeam jenate de situatie.Chestia e ca nici una nu avea mai mult de 25 de ani si cred ca daca le ceream o portie de sex oral zambeau si cereau sa le arat in meniu care-i ala.La varsta aia sa nu stii romana macar la nivel conversational e o tampenie,ce fac daca sunt nevoite sa mearga in alt judet,cum se descurca?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 35. Acuma, sincer să fiu, nu cred că ne putem face o idee corectă din filmulețul de pe net. Sunt o mulțime de lucruri care nu se leagă acolo, începând cu faptul că orașul e altul decât cel în care susține nenea că a filmat.
  Nu contest, sunt multe uscături și acolo. Dovadă că dialogul cel mai aprig pe tema “dacă nu vorbești maghiara” nu l-a avut cu vânzătoarea ci cu ceilalți clienți, e la fel de bine posibil ca în timpul care nu apare în imaginile lipsă (suntem sper cu toții de acord că filmulețul este un montaj din bucăți, nu e o înregistrare cursivă), să fi avut parte de alte dialoguri.
  Mi se pare pe de altă parte venit foarte bine în timpul postărilor cu “lamulțean lu limba roman”.
  Pe mine unu’ mă duce mult cu gândul la o făcătură, o fentă pentru a muta cumva discuțiile din online de la alte subiecte care ar fi fost eventual, mai importante…. dar bineînțeles, este doar părerea mea și poate să nu fie corectă.

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 2

  • Aia nu vorbește românește, spune și ta-su pe filmare. E foarte grav și așa ce mai contează restul?

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Comisaru Moldovan, e grav pentru ea. Însă cel care a filmat a făcut-o cu rea voință.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 5

  • @9,@alex, wtf? rea vointa? pai si cum trebuia sa fie, ia uite mandria nationala ca la tine in tara nu reusesti sa ai parte de un serviciu public, pe banii tai, din cauza ca vanzatoarea nu intelege limba tarii? Adica nici macar alea 2 cuvinte necesare in cazul asta? again, WTF? Cum trebuia facut filmul asta, sub titlul “mandria nationala, ungurii”? Si nu, nu e grav doar pt ea ci pt toti cei care intra in contact cu ea si nu reusesc sa comunice. Daca nu stii frate romana nu poti lucra ca vanzatoare in romania. Mars la lucru campului sau animale ca la alea le poti vb in ce limba vrei. Oi fi avand eu sechele cu ungurii din copilarie, dar pe ici pe colo vad niste chestii exgerate.
   n-am vazut pana acum in nici o tara un vanzator care sa nu vb limba tarii respective. Indiferent de ce etnie/provenienta ar fi.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 4

  • @mamăsingură, uite că mândria mea nu mă lasă să-ţi spun altfel. 🙂 Kaufland, fiind din sector privat, poate să angajeze şi vorbitor de japoneză în centrul Bucureştiului, dacă aşa vrea.
   În altă ordine de idei, ia priveşte un pic filmuleţul. Fata îi ia banii, deci vrea să-i vândă mici, cu toate că personajul îi cere micii în limba română. Deci nu reaua voinţă o face pe fată să nu-i vândă micii, ci casa care se pare că e închisă. Că nu ştie limba română e spre ghinionul ei, dar reaua voinţă e din partea celui care filmează. Dacă e acuzată pe nedrept ce ne facem? 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 3

  • @9, de ce o acuzam? de nesimtire. Indiferent ca avea casa inchisa sau nu, putea sa ii raspunda omului cand o intreaba repetat de ce nu il serveste. Si nici “provocatorul” nu mai avea ce comenta. Agree?

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @mamăsingură, câţi ai îi dai fetei? Eu cred că are vreo 20 de ani. Pune-te în situaţia ei,să nu cunoşti limba şi să ţi să ceară să explici de ce ai înjurat. În fine…Nu doresc ceartă, doar încerc să vă fac să priviţi atenţi din ambele perspective. Ea are de piedut slujba dacă se dovedeşte că e vinovată. El primeşte în schimb o mulţime de vizualizări. Cine are de câştigat şi cine are de piedut?
   Păcat că ne lăsăm prostiţi. Aşa văd eu situaţia.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 4

  • @9, eu am crescut cu o comunitate maghiara in jur. Au fost oameni cu care nu doar ca nu am avut probleme ci chiar avem relatii stranse, fix asa cum am avut de-a face cu etnici maghiari atat de inversunati contra romanilor, Romaniei si tot ce tine de ea, ca isi cresteau copiii sa vb exculsiv in limba maghiara. Dupa mine, asta e un caz din ala. Ca aia are “doar” 20 de ani nu o scuza cu nimic. Fuck, altii la 20 tin familii intregi din munca lor. Nu are fata 10 ani sa o poti scuza. Are de munca deci e in totalitatea facultatilor mintale. Nu prea e loc de intors aici. Aia e, n-a vrut sa vb romaneste. Pace.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Sincer, că nu vorbește românește nu mă deranjează foarte tare… 45% din populația din MIami nu vorbește engleza… e o problemă asta? cel mai probabil, nu. Personal nu mă deranjează asta, am avut perioade în care am tranzitat zonele astea. Sunt, ne place să recunoaștem, sau nu, o enclavă maghiară în România. Populația majoritară este maghiară. Ceea ce am constatat în mai mult de 90% din cazurile în care am interacționat cu ei, fie că știau sau nu românește, sunt oameni ok, te ajută când ai nevoie și nu au nimic cu tine atâta timp cât tu nu ai nimic cu ei. Aveam un amic în copilărie care reușea în maxim 10 minute după ce ajungeam în zona MIercurea Ciuc să-și ia câte un pumn în gură. Aproape de fiecare dată. Dar asta nu-l împiedica să urle de când oprea trenul în gară, sau opream în prima benzinărie, să urle că am ajuns în bozgorodia, să se ia de oricine vorbea maghiară pe la vreun ghișeu, etc. Am avut parte și de reacții asemănătoare din partea cealaltă, cu unii care ș-au așezat la masa noastră în cârciumă și și-au pus cuțitele pe masă, îndreptate spre noi, explicându-ne cu priviri galeșe că nu suntem bineveniți acolo. Crede-mă, după două rânduri de bere și/sau alte lichide, am plecat cu ei cântând „Iancule mare”, și în anul următor am dormit la cabana unuia dintre ei fără a ne accepta vreun ban. Dar, ei erau hotărâți să omoare toți românii…
   BTW, de câte ori ai mers la un magazin și a apărut tatăl vânzătoarei să se ia în gură cu tine?

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 5

  • USA: si tu cand mergi sa cumperi ceva intr.un magazin vanzatorul vb cu tine in mexicana, cubaneza si mai stiu eu ce limba in afara de engleza!!!

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 36. Acu vreo trei-patru ani am ajuns cu un grup vesel la Tusnad
  Din intimplare era și un festival,sau zilele orasului, sau nustiuce sărbătoare de-a lor
  Nu mi-a spus nimeni nici da-te mai incolo . In centrul orasuluie erau ceaoane cu mâncare tradițională, chioșcuri cu bautura traditionala etc.
  M-am dus la un idiot sa-i cer zece porții de gulas și se uita asta la mine ca la un chinez .Nu intelegea .
  Pur și simplu m-a auzit altul 3 ceaoane mai incolo, m-a chemat la el și i-am facut vânzare
  La o taraba cu băutura am aratat degetele de la mâini și el a luat pe rand sticlele din galantar,bere, pălincă ,suc .Ce trebuia să fac, sa-l iau de guler și să-l intreb de ce mortii ma-tii nu stii romaneste bă?
  Oamenii veniseră să vândă și nu conta că esti roman, ungur, francez sau pesedist.
  Am făcut poze cu tipi in costume populare secuiesti, era și un tip imbracat in husar ,și nimeni n-a cerut un ban pentru asta

  Singurul conflict romano-maghiar l-am auzit in ultima zi inainte de plecare in bucatarie, intre conducatoarea grupului si propritara pensiunii care se plangea că i-au dispărut prosoape, linguri, furculite, că e stricata instalatia sanitară.de la baile din cameră, că un televizor nustiuce a pățit
  Chestii normale,românești
  Atât

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • Să înteleg că e normal sa nu știe românește și să ne obișnuim cu asta?
   Ori e țară ori ce pușca mea? Românii din Ungaria cum pot să învețe maghiara și ăștia nu? Nu mai țineți fraților cu alții că nu vă dau ei de mâncare

   Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 0

 37. Pingback: Care-ai pus muștar pe kurtos? – Krantzblog

 38. alt subiect “sensibil”. Mihai, numa’ d-astea in utlima vreme :))))))
  eu sunt nascuta si crescuta in Arad unde comunitatea ungureasca e destul de mare. Nu ca in Harghita, dar nici foarte departe. Am avut vesnic de-a face cu unguri, de la copiii din bloc la aia de la scoala si mai apoi pe la locurile de munca etc. N-am avut nicodata probleme cu aia care erau crescuti ca cetateni romani de etnie maghiara, care vorbeau deci perfect romaneste in societate si ungureste la ei acasa. Am avut in schimb “confruntari 1 la 1” cu aia crescuti in spiritul de cetateni maghiari pe teritoriul “provizoriu” al Romaniei.Si astia sunt aia care vb foarte prost romana sau refuzau sa o vb atunci cand nu erau la scoala. Cu toate ca primii ani de scoala erau in epoca comunista, si se stie cum era cu separatismul sau idei ciudate pe atunci, erau totusi unguri care isi cresteau copiii asa, si nu voiau aia dom’le s vb romaneste in pauze cu noi pe motiv ca ei sunt specie superioara, unguri. Cata bataie a mancat pielea lor, n-aveti idee. Si tot nimic. Se considerau cu doua perechi de cwaie si refuzau sa vb romana. Asta din filmulet e d’asta, se vede. Si tac-su sau cine o fi ala si aia din jur.
  Auzisem pe vremuri ca si la Salonta de ex, daca intri in magazin si ceri in romana nu te serveste nimeni.Am avut ocazia sa “facem probe” si sa zicem ca nu a fost usor sa ne intelegem dar vanzatoarele si-au dat silinta sa ne inteleaga si serveasca. Ceea ce mie oricum nu mi s-a parut ok, ca sa-mi bag, daca ai un servici in “public” intr-o tara, oricare ar fi ea, limba tarii tre o sa vb indiferent de unde vine ma-ta. Cateva blagosloviri in dulcele grai aradean ne-au scapat deci, oricum. Dar vita d’asta ca in fimlulet nu am intalnit. Inspre binele tuturor.

  Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 0

 39. De regulă, cam așa încep conflictele. De la un simplu: ”Huo! Ba p-a mamii dumitale!”

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • Conflictul ăsta e vechi, acum doar se mai amestecă puţin în mămăliga care fierbe la foc mic cu bulbuci.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 40. Eu când am comentat la o postare că limba română cam e limbă străină în zona respectivă mi s-a spus că exagerez. Din păcate, îi vezi cum traduc în gând ce le spui pe românește. Și vorbesc limba română in a funny way, ca să zic așa, cu dezacorduri și cu formulări scrântite. Iar când am întrebat gazda cum se numește un copac care îi creștea în curte a răspuns: știu pe ungurește, pe românește nu știu. Deci….

  Comentariu beton! Thumb up 5 Thumb down 0

  • @simona, las că vom constata curând că tinerii români, români-români, nu vor ști să spună în română: distribuie,răspunde, mă întorc imediat și îmi place. Vor ști doar în engleză. 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

  • Păi…pe englezește măcar mai înțelegem cât de cât. Aa, să vă mai povestesc ca un coleg de serviciu s-a dus la un târg de ăla cu de toate, inclusiv colaci tubulari. (Na, scriu și eu funny, de ciudă.) Întâmplarea e veche de mai bine de 10 ani. Omul fiind de loc de la Miercurea Ciuc știe ungurește. S-a adresat vânzătoarei în dulcele ei grai, doamna foarte încântată a conversat puțin cu omul și chiar i-a făcut o reducere substanțială la prețul produsului. A plecat colegul încântat că și-a mai exersat vocabularul și a făcut și un târg bun. La doi metri s-a întâlnit cu doi amici care voiau să cumpere tuburi de la alt furnizor. Le spune: “aaa, nu, mergeți acolo că e și mai ieftin”. Să vă mai zic că doamna s-a supărat și i-a zis ca i-ai făcut reducerea doar pentru că i-a vorbit pe limba ei?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • @simona, si care ar fi problema ? reducerea o face vanzatorul privat pentru ca asa vrea el. eu ca si client daca vad asa ceva pot sa cumpar de la ala sau nu. este atat de simplu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Nu e nicio problemă. Sigur că omul își vinde marfa cu cât vrea. Modul în care a reacționat a fost cam ciudat. Părerea mea.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 41. ,,2015, pentru că toate reclamele şi pliantele erau realitate exclusiv în limba maghiară, lucru discriminatoriu pentru consumatorii români.,, dacă ne place să fim păstrătorii limbii române, măcar să scriem corect. 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 42. Eu sunt un ungur nascut si crescut in Cluj, iar ceea ce am vazut in clipul asta mi se pare inadmisibil. Cei de acolo sunt niste primitivi, dau dovada de cretinism in stare pura. Probabil din cauza orgoliilor acestea prostesti ii gasim tot timpul la coada topurilor cu privire la nivelul de trai.

  Ma deranjeaza insa atunci cand se generalizeaza (nu neaparat aici). Nu toti ungurii sunt sovini, nu toti sunt udmristi, pe unii ii intereseaza putin spre deloc autonomia, etc. Nici eu nu ma astept sa fiu primit cu bratele deschise atunci cand ma duc intr-un sat tiganesc (care tot cetateni romani sunt), asta nu inseamna ca voi avea parte de acelasi tratement in toata tara.

  Revenind la fata din clip… trebuia data afara in secunda doi, angajatorul amendat iar procedeul repetat ori de cate ori se mai intampla asta.

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 0

  • @howard beale, sunt de acord 100% cu tine. diferenta este ca tu te-ai nascut si ai crescut in Cluj . fata aia care vindea mici este nascuta si crescuta in Odorheiu Secuiesc . acolo este o enclava unde au amestecat mandria cu prostia. fara suparare fatza de etnia ta dar maghiarii din harcov sunt sovini .

   Comentariu beton! Thumb up 6 Thumb down 0

  • @ Shoric

   Howard ar trebui sa ne fie cumva recunoscator, eventual si dator sa ne castige gratiile, ca nici noi nu i-am votat pe Vadim si Funar ? Sau uite, lasand ocolisurile deoparte, ar trebui cumva sa-i venereze pe romani pentru simplul fapt ca sunt mai echilibrati ?
   Vezi tu, noi, romanii, incet-incet ne gasim calea in toate cele care framanta societatea, ne mai moderam unii pe altii pana dam de calea de mijloc, n-ar trebui cumva si ei ?
   Nu, Howard, nu ne spune noua ca fatuca aia e la nelalocul ei, strecurand pe alocuri cate un repros romanilor, ia-ne exemplul, spune-i direct ei, si poate asa candva n-o sa mai puna stampila de vot pe toti instigatorii, cum si noi i-am trimis pe “patriotii nostri” sub pragul electoral.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 43. Am cerut o data în Polonia și o data în Slovenia, vânzătorilor de la un magazin sa vorbească în engleza, pe motiv ca fac parte din Uniunea Europeană! Am procedat corect?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 6

 44. Nu înţeleg de ce Mândruţă spune că amenda dată de comisarul OPC este fakenews din moment ce Comisarul şef regional Sorin Susanu a distribuit articolul despre amendă pe pagina sa de Facebook.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 45. Eu am ramas socata: eu pentru prima data in jud. Harghita comuna Carta la un turneu de hochei pentru copii de 8 si 10 ani cu echipe din Galati, Braila, Bucuresti, Ploiesti, Brasov si bineinteles echipe de la ei. Toate bune si frumoase se termina competitia, urmeaza festivitatea de premiere, toate echipele aliniate frumos si incep sa vorbeasca in ungureste. Nu au scos un cuvant in romana in conditiile in care jum din copii erau romani. Nu mi’a venit sa cred, am si comentat si ne-au spus .ca daca nu ne convine sa nu mai participam.

  Comentariu beton! Thumb up 5 Thumb down 0

 46. Cum putem explica idioților care o freacă în chec și care o țin pe a lor că ceea ce în clip nu este normal ,că e trunchiat ,că instigare,că pixel albastru că instigare?Cu exemple.Deci idioților ,luati un pix și notați:
  1.Inainte de ruperea Republicii Federative Yugoslavia pe tot teritoriul tării se vorbea limba sârba.Acum se vorbește croată,slovenă,sârbă,muntenegreană.In toate tările amintintite anterior pivo înseamnă bere.Dacă ceri pivo vei primi..bere.
  2. În Germania ,Austria și Elveția dacă spui bier,vei primii ..bere.
  3.In Spania,se vorbește castellana(dialectul oficial în Spania )valenciană,catalană,euskadi plus regionalismele gen andaluză sau bască.
  Oriunde mergi dacă ceri o cerveza vei primi …o bere.
  Și acum idioții pot lăsa pixul jos și atenție mărită:Dacă în Romănia merg în Banat,Transilvania,Maramureș,Dobrogea,Oltenia și voi cere o bere voi primii …o bere.In Harghita&Covasna voi primii,în majoritatea cazurilor un ,,nem tudom”.În România unde limba oficială e ROMÂNA.Dacă eu ca și turist am bunul simț să fac un efort să îți cer pe limba ta(am vizitat toate tările mai sus menționate)tu în paștele mătii la tine în țară ca și cetățean ROMÂN de etnie maghiară ,NU VREI să vorbești în limba țării unde trăiești???Adică eu cănd merg la tine în țară îți cer,,ket Soproni sor,”așa mai pocit ,deși eu știu că tu știi românește că ești la 50 de km de graniță dar nu vorbești de-al dracului??Iar tu în țara unde trăiești ,muncești și respiri,uiți brusc să vorbești românește???Păi să nu îți ia tot neamul în organul de sub pelvis și să te fac pachet și să te trimit în pusta mătii?

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 4

 47. Prin 2000 am avut un concediu in care am colindat trei sferturi din tara. Am ajuns si in cele doua minunate judete. Va jur ca acolo am fost tratata cu cea mai mare politete si amabilitate din toate locurile pe unde colindasem .
  E adevarat ca se vorbea maghiara peste tot in jurul meu, dar asa cum a spus cineva mai devreme se chemau “intariri” atunci cand nu eram intelesi.
  Om fi noi mai intelegatori pentru ca venim din Dobrogea …?
  La fel de bine cunosc si reversul medaliei dar din povesti, povestiri, amintiri.

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 2

  • @Mihaela M,și ție ți se pare extrem de normal ca în Romănia să fie chemate ,,întăriri ” care știu să vorbească românește în ROMÂNIA???Deci tu dacă ești grec și mergi în concediu în Grecia ,ospătarul vorbește numai cipriotă și cheamă un coleg care vorbește grecește ca să îi traducă colegului cipriot ce vrei tu să mănânci???Pe bune??Deci la restaurant în Spania sunt ospătari români care nu vorbesc spaniola și își cheamă colegi spanioli care vorbesc engleză să le traducă comenzile din engleză în română și după aia dau comanda la bucătărie în română la fetele din bucătarie care sunt românce !!!!Tu ai impresia că o bucătarie funcționeză ca un birou de traduceri?Și că că bucătarul șef așteaptă pâna faci tu traducerea comenzii!?Îți garantez eu că nu .Doamna mea e bucătar șef,anul trecut a zburat doi ospătari români care deabia
   bangheau două cuvinte în engleză și spaniolă.Citez,,În CV ați pus spaniola și engleză fluent,voi habar nu aveți,îmi dați fluxul peste cap,habar nu aveți să cereți o comandă. Și dacă o cereți ,eu trebuie să presupun ce vrea clientul ,pentru că sunteți praf și pulbere.Muncesc dublu doar pentru voi.La revedere ,drum bun!Scuze ,dar după logica ta ca să mănânc o ciorbă de burtă în Secuime,mă duc cu un prieten ungur sau aștept pe cineva care vorbește românește în ROMÂNIA?????

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

  • Ba, Paco, esti mai prost decat permite legea 😀

   Canta la alta masa!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 8

  • @Adi,adu argumente că sunt prost.Că dacă nu ,mă sui pe masa ta și mă micționez direct în farfuria ta de guyas sau bogracs,sau ce bagi tu sub mustață.Te-ai băgat ca musca în kurtos colac făcut cu ingriediente turcești .Hai boss curaj, demonstrează cu argumente că eu sunt prost și tu ai un IQ din trei cifre.Că altfel singurul care ar fi bine să cânte la altă masă ești tu ,nu eu.Acest comentariu a fost scris sub o formă elegantă din respect pentru proprietariul blogului și pentru cititorii lui.In alt context,te asigur că sughițai trei zile ,cu gândul la origine,rude,neamuri ,indiferent de starea lor de sănătate,vi sau morți.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 1

  • Dragul meu, tu imi vorbesti aici de “bucataria interna” a unui magazin sau restaurant si de cum asiguri ca patron fluxul de servire si implicit maximizezi vanzarile. Eu vorbesc despre faptul ca am fost tratata cu maxim de politete si despre faptul ca nimeni nu mi-a refuzat cererile. Sunt doua lucruri diferite.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 48. Ca unul care a trait vreo 30 de ani printre unguri, va spun doar atat: sunt sanse foarte mari ca persoana respectiva chiar sa nu stie limba romana. Nu are nimic de a face cu vreo provocare sau ca vezi doamne nu ar vrea sa serveasca clientii romani. Acum puteti intreba de ce nu a invatat limba tarii in care traieste. Din punctul meu de vedere singura care pierde este ea. Sa va si argumentez: in cazul in care singura limba pe care o vorbesti este maghiara, sansele de a iti gasi de lucru prin Romania se reduc considerabil. La vreo 3 zone: Harghita, Covasna si poate Mures. Asta ca sa fie clar. Sa presupunem ca ea insa doreste sa emigreze in Ungaria. O poate face evident. Ghinionul ei insa (ca si a altor vorbitori de maghiara din Transilvania) este ca acolo nu prea ii vor ungurii. Am avut colegi de scoala, maghiari evident, care imediat dupa absolvire s-au dus in Ungaria la munca. Iar acolo din “tigani romani” nu ii scotea nimeni. Evident ca majoritatea s-au intors acasa.
  Asa ca nu are sens sa va agitati atat de tare pentru un lucru marunt. Acum povestile astea cu “mi s-a intamplat si mie boss etc, etc” pot fi reale dar nu trebuie trasa concluzia ca toti sunt rauvoitori, nationalisti, etc. Mi s-a intamplat si mie sa fiu in zona Lacului Rosu iar tipa care servea sa nu stie o boaba romaneste. Si avea vreo 20 de ani. Ne-am chinuit un pic in romana, in engleza, facusem febra musculara la maini explicandu-i ce vreau dar in cele din urma fata a inteles si m-a lamurit.
  Si inca ceva. Tipul care solicita micii zicea ca e din Bucuresti. Eu sunt ardelean si cred ca si el este tot ardelean. Dupa accent.
  Asa ca e mai bine sa nu ne lasam tarati intr-un scandal aiurea si sa incepem sa ne injuram aiurea doar pentru ca avem nationalitati diferite.

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • @Alesd,am vrut să zic că ai o logică de fier.După care m-am razgândit.Logica ta e de wolfram.Deci la mine în țară ,faptul că o persoană nu vorbește românește e un motiv de milă.Ia pune tu o întrebare la toți trădătorii de țară care comentează aici pe blog și sunt plecați prin toate zările,Anglia,Italia ,Spania,Germania ei în ce limbă cer pâine când merg la magazin??Ha?În română evident!!Pentru că noi nu ne adaptăm ,noi mai bine murim de foame decăt să ne adaptăm ,să învătăm o limbă străină .Dar astea sunt lucruri mărunte,nu-i așa?Dar nu știu cum se face că peste tot și prin toate țările pe unde am umblat nu am dat de picior de ungure sfânt??Am avut colegi și prieteni din toate națiile pământului,dar unguri ,,nem”.Am stat în destule tări,dar niciodată nu mi s-a spus ,,țigan român”.Poate să fie de la faptul că am încercat să ma integrez ,să învăț limba,să fiu un om de caracter și cu bun simț??Poate la unguri le pute gura a naționalism,nu știu ,poate de aia îi tratează lumea cu scârbă..Zic și io…nu dau cu parul..

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 6

  • Paco, nu vreau sa polemizez cu tine. Argumentele tale le accept, cu doua exceptii:
   – asta e si tara maghiarilor, fie ca iti place sau nu. Ei sunt nascuti aici si nu emigranti. Deci argumentele de tipul “tara mea”, nu isi au rostul
   – nu are legatura cu mila faptul ca ei nu vorbesc limba romana. Are legatura cu niste alegeri pe care ei (si familie lor) le fac. Cu ce te afecteaza pe tine ca ei vorbesc sau nu limba romana? Poti foarte simplu sa cumperi produse din alte magazine din acelasi oras, daca cei de acolo nu pot (nu vor/ nu stiu) limba romana.
   Si nu are nimic de a face cu sfidarea, ci cu toleranta.
   Ei ca si natie trebuie sa creeze conflicte artificiale, cu majoritatea, pentru a-si justifica multele derapaje pe care politicienii lor le au.
   Dar inca o data, asta e parerea mea si nu incerc deloc sa ti-o schimb.
   PS- am trait si eu intr-o tara straina si crede-ma de multe ori nu aveai motive sa fii mandru de conationalii nostrii (indiferent de etnie…)

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • @Alesd,nu polemizăm ci doar emitem păreri.Care pot fi complementare sau diferite.Trăim vremuri care încă ne permit să ne contrăm scriptic sau verbal fără vărsare de sânge.Poate comentariul meu a fost un pic ambigu și a lăsat loc de interpretări.Ideea în sine e următoarea: mie personal mi se rupe dacă un cetățean romăn nu știe sau nu vrea să vorbească românește în România .Eu în zona repectivă te asigur că nu voi ajunge.Doar că astfel de manifestări xenofobe în general nu au o finalitate foarte plăcută.Vezi războiul din Serbia,citește despre românii care trăiesc în enclava din Valea Timocului,vezi propaganda rusă din Moldova de peste Prut.Da,poate exemplele mele au fost puerile,dar am încercat să fiu căt mai explicit.Am stat în patru țări,mă descursc în patru limbi.Părinții mei vorbesc doar limba română.Nu am fost sub nici o formă influențat de famile sau derapaje politice.Foamea si constrângerile m-au obligat să fac un efort și să învăț limba țarii adoptive.Acolo, barem căteva cuvinte să pot cere o pită și un pahar cu apă.Consider ca sî o chestiune de bun simț.ICum ar fi ,spre exemplu ca restaurantele chinezești din Europa să aibă meniul doar în chineză iar ospătarii să vorbească doar chineză?Da în China ar fi ceva Ok ,dar în Europa mă îndoiesc.Dacă facem strict referire la clipul devenit viral deja,eu cred că un răspuns de genul:,,Domnul,incă nu am deschis ,reveniți rugăm frumos în doizeci de minuturi”era suficient.Iar răspunsul oficial al brandului este absolut jenant.
   Cam atât pentru azi.În rest toate cele bune.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

 49. De câte ori am fost pe acolo, nu am.avut absolut nicio problemă. E aparatul în public II. Țara e furată ca niciodată, iar băieții deștepți tin prim.planul știrilor cu nimicuri. Lasă să fure ei tot, dar noi să facem din cazuri izolate isterie națională. Și merge întotdeauna la acest popor.
  Jos ungurii!

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

 50. Începe al III-lea război mondial, cum altfel, dacă nu de la micii româneşti, de origine turcă.
  Subiectul zilei trecute a fost umilirea neamului dac, lăsat fără chifle şi muştar, de către hunii de la Odorheiu Secuiesc.
  Gigelul care se trage din Burebista se autointitulează “Miliţianul” – vlogherizator de fel – în consecinţă, are un comportament ca atare. Având veleităţi de Mama Omida, începe filmarea înainte să ajungă la fătuca speriată de bombe (gura satului, confirmată de camerele de luat vederi, zice că mai fusese acolo cu puţină vreme înainte, ca să bage băţul prin gard) şi-i propune să nu-l servească, pentru că el se trage din Decebal şi ungurii mănâncă daci pe pâine. Are noroc să dea şi de Pista bacs, care-i propune să vorbească limba maghiară, de unde tevatura-i clară: ungurii vor Ţinutul Secuiesc, cu tot cu mici, muştar, chifle şi scobitori.
  Stimaţi telespectatori, în zona respectivă sunt persoane care nu cunosc limba română, asta neînsemnând că povestea din filmuleţul tendenţios are ceva iredentist. În comunităţile maghiare din secuime există şi cetăţeni care trăiesc în captivitatea propriei naţionalităţi datorită politicii zonale, a lipsei de interes pentru problemele reale ale populaţiei din partea politicienilor, fie români fie maghiari.
  Cei care nu ştiu bine româneşte sunt mai degrabă stânjeniţi decât agresivi, aşa că lăsaţi problema hunilor şi mai degrabă verificaţi dacă mai aveţi izmene, sau vi le-a luat guvernul, înainte ca ungurii să ia Ardealul.
  Uitasem să le spun celor care nu primesc kenyér, dacă vorbesc româneşte, că pâinea maghiară este mult mai bună, pentru că ungurii nu-şi bat joc de munca lor.
  Cât despre oamenii de rând, ca şi dumneavoastră, nu toţi pot kívánok.
  Alminteri, cred că de ambele părţi există nişte cetăţeni care verifică starea tehnică a utilajelor înainte de centenarul unirii, la fel ca cei din Satu Mare în ’90, care au făcut repetiţie pentru evenimentul din martie, de la Târgu Mureş.

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 2

 51. Bomboana de pe coliva: am vazut personal CV.ul a 2- 3 cetateni de etnie si ghici ce era completat prima la limbi straine !!!!!!

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 52. “După apariţia în mediul online a respectivului filmuleţ, comisarii OPC au fost în control şi au avut parte de acelaşi tratament. Au cerut produse în limba română şi nu au fost serviţi. Pentru această abatere, agentul economic a fost sancţionat astăzi (vineri – n.r.) cu suma de 10.000 de lei. Din păcate, nu este un caz singular şi au fost constatate astfel de abateri la mai mulţi agenţi economici din această zonă”, a spus comisarul-şef Sorin Susanu.”…….multa muie kk auf land (auf land = pe uscat) din Romania…

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 53. Vrajala ieftina. Ala daca se comporta asa in Bucuresti isi lua si-un mustar in cap. Ok, ungurii bla-bla, dar daca nu stii sa ceri un mic macar prin semne stai acasa. Da na, militian, ce vrei. Oricum, ungurii si secuii sunt peste romani, fie ca ne place sau nu. Si sa fim seriosi, de ce ar trebui sa stie un ungur romaneste? Ca e cetatean roman? Invata romaneste daca vrea si atat. Nu il poate obliga nimeni!

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 54. Mi-a crescut pulsul de nervi si asta pentru ca m-am mutat aproape de Targu Mures de ceva vreme si da, asa ceva se intampla !
  Sunt sate aici in care oamenii nu numai ca nu vorbesc romaneste, dar unii licuitori nici nu au auzit vorbindu-se vreodata in limba oficiala a tarii in care traiesc, care este ROMANA !
  Mai nasol cand trebuie sa nasti si nimeresti pe tura doctorului si asistentelor romance care nu inteleg nimic din ce spui.
  Dar a fost la fel de nasol si de mine cand am nascut si am nimerit in cealalta tura, unde cu mine vorbeau romaneste insa intre ei maghiara. Cand mi-a venit sorocul era o vanzoleala in jurul meu cu oameni care vorbeau o limba imposibila din care rasarea din cand in cand un “impinge” cu accent, pe care oricum il intelegeam cu o usiara intarziere. Eh, noi sa fim sanatosi! Si astia mici!
  Si mai sunt altii, care iti arata si iti spu direct ce isi doresc in viata asta, si care poarta steagul secuies pe tricou pentru ca nu au voie sa-l arboreze.
  Bai nene, om fi noi un popor pacifist si tolerant dar eu as face ceva pe toata ideea de politically correct ! Pe buletinul tau scrie ca esti cetatean roman, pai atunci asa sa fie! Vorbesti romaneste si apreciezi tara in care traiesti! Daca nu, exista o tara, deloc departe, unde poti vorbi numai ungureste linistit!

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 55. E o chestiune de educație și bun simț. Am avut ocazia sã cunosc o femeie unguroaicã…ei, aceastã femeie vorbește corect 100% limba românã, nu-ți dai seama cã n-ar fi româncã. Fiul ei a fracventat grãdinița la secția maghiarã, iar când a crescut, când a fost sã-l dea la școalã, l-a înscris la clasã de Limba Românã. Îmi zicea ca a facut asta, pentru ca în viitor, fiului ei sã îi fie mai ușor, și sã nu aibe de suferit. Apreciez astfel de persoane, apreciez ungurii care mãcar se chinuie sã vorbeascã limba țãrii în care locuiesc.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.