De fiecare dată când spun că „Miorița” ar trebui interzisă în școli pentru că este o mizerie care promovează lașitatea și românescul „csf, n-ai csf”, se găsește cel puțin câte un erudit care să-mi transimită că sunt un imbecil care nu pricepe mesajul adânc și profund al acestei neasemuite balade populare. Bă, să vezi ce, îl înțeleg, doar că mi se rupe pula de fatalitate și de puterea absolută a destinului. Din punctul meu de vedere, astea-s argumente pentru incapabili, resemnați și lași. Punct.

De ce vă zic toate astea? Păi după textul de ieri mi s-au au adus justificări de genul: „Ce dacă nu m-am dus la vot? E dreptul meu, democratic, sa pot alege dacă o fac sau nu”. Da, boss, ai dreptate, e dreptul tău, profund democratic. Numai că, să vezi ce chestie, fix alegerea asta o avea de făcut și tăntălaul ăla de cioban din „Miorița”: să pună mâna să facă ceva sau să aștepte să-l căsăpească ăilalți doi. Dar mândrul nostru baci, posesor de destin implacabil, nu numai că n-a făcut nimic, dar a stat ca idiotul să-și plângă de milă, împreună cu oaia aia cu clanța mare, în timp ce aștepta să-și ia ciomagul promis în moalele capului. Fatalitate mioritică, csf, ncsf.

Well, din punctul meu de vedere, exact același lucru s-a întâmplat duminică asta cu cei care n-au votat pentru că „n-au avut chef” și pentru că „de ce să mă mai obosesc, și-așa nu se schimbă nimic”. Au stat și-au așteptat liniștiți să vină ăilalți doi ciobani să le ia oile și să le fută câte un par în creștetul capului. Iar când le-ai mai și atras atenția, au ridicat fatalist din umeri: csf, ncsf.

Și cu asta am terminat subiectul „politică” și-mi propun să nu mai aduc vorba prea curând despre el. Asta dacă n-o mierlește nen-tu Ilici, desigur.

P.S. Mi-e extrem de lene să caut, dar sunt tare curios dacă alte popoare mai studiază „opere” de genul „Miorița” și „Meșterul Manole„, cele două mizerii absolute ale folclorului acestei nații. Pun pariu că, dacă mai există pe undeva ceva asemănător, tot în Balcani se petrece acțiunea. Am așa o bănuială că dacă aveau și nemții „Miorița” lor, pe cioban îl chema „Hans” și era de origine din Bavaria de Jos, ăia doi care voiau să mi ți-l căsăpească se mai tăvăleau în chinuri și-acum.

mihai_vasilescu_miorita