Vă spun foarte sincer ca habar n-am avut, până ieri, că Oana Pellea este un soi de influensăr de Facebook, pe model Tony Poptămaș. După care, am văzut postarea asta și m-am îngrozit:

Pokemon Go. Ce fuga inspaimantatoare de realitate. Ce schimbare de atentie…ce manipulare.Cata energie consumata intr un joc virtual si cat timp risipit. Cate ar putea rezolva Omenirea intre timp…in loc sa si investeasca capacitatea de imaginatie si energia intr un joc virtual. Mi se pare un experiment la scara mondiala. Un experiment ce testeaza capacitatea de manipulare a rasei umane.
Suntem ocupati cu prinderea de monstri virtuali si …intre timp… monstrii cat se poate de reali ne hotarasc soarta si viitorul, la masa negocierilor politice internationale…
Adendda: Comentariul meu se refera la adultii ce-si petrec timpul jucand Pokemon Go. (de aici)

Am citit, mi-am dat seama că mi-era cunoscută chestia asta și nu știam de unde. Până mi-am adus aminte: de aici. Am scris același lucru acum câteva zile, doar că la mișto:

Cel mai târziu săptămâna viitoare vor apărea primele articole pe efemeride și cocoon: “Puterile oculte și reptilenii vor să ne conducă prin intermediul pokemonilor. Ei (acei “ei”) au mai inventat o metodă prin care vor să ne conducă spre supunerea oarbă, absolută”.

Well, dacă n-au fost să fie efemeride și cocoon, s-a trezit să ne „deschidă ochii” Oana Pellea.

Eu aș vrea să știu un singur lucru: dacă femeia chiar crede în ce-a scris sau o face doar pentru show-off, pentru că like-uri, pentru că Poptămaș și pentru că influensăr?

În primul caz e simplu, dacă este convinsă că așa stau lucrurile, e trist. E trist ca oamenii să ajungă să nu mai aibă discernământ. E trist să nu se mai poată bucura de bucuria altora. E un joc, frate, un simplu joc ca atâtea altele, cum au mai fost, sunt și vor mai fi. Angry Birds (remember?) a fost descărcat și jucat de jumătate de Planetă (including me) și nu ne-a mai controlat nicio masonerie reptiliană. Pur și simplu a prins conceptul ăla, s-au jucat cu toții în disperare, apoi s-au plictisit și-au trecut la altceva. Numai că Oana Pellea nu știa asta, pentru că oamenii jucau de la ei de acasă, din fotolii, pe când după pokemoni sunt nevoiți să iasă pe stradă. Pe aceeași idee, găsiți aici cea mai pertinentă explicație pe acest subiect pe care am citit-o.

În cel de-al doilea caz, dacă a făcut asta pentru like-uri și show off, ce-ar mai fi de spus? Modelul Tony Poptămaș funcționează din plin. Dar, ar fi putut să aibă bunul simț să scrie măcar corect din punct de vedere gramatical. Oricum, mi se pare funny de tot să te revolți pe motiv de „experiment ce testeaza capacitatea de manipulare a rasei umane” pe o rețea de socializare cu peste un miliard de utilizatori, rețea care știe aproape tot despre tine.

Mno, ca să închei, ce poți să ceri de la un om care postează, pe profilul propriu de Facebook, citate motivaționale din ea însăși, însoțite de poze în care apare… tot ea? Serios, dacă nu mă credeți, am luat eu una de acolo și am pus-o mai jos. Dar puteți verifica și singuri, că e plin, aveți de unde alege. Oare chestia asta nu e ceva ce ține de probleme de sănătate la căpuț? Numa’-ntreb.

mihai_vasilescu_oana_pellea