5,757 cititori

Copiii ar trebui să ştie expresiile licenţioase?

Mă amuză teribil cum prezenţa unui copil într-o cameră plină de adulţi impune automat reguli de folosire a limbajului. Şi mi se pare atât de eronat, cum nu vă puteţi imagina. Eu, personal, nu mi-am controlat niciodată cuvintele în prezenţa fie-mii. Şi să vezi ce, nu s-a întâmplat nimic, dar absolut nimic. Nu am auzit-o niciodată folosind vreun cuvânt nelalocul lui. Oi fi fost eu mai norocos sau cum?

Chiar nu înţeleg motivaţia părinţilor care-şi feresc copiii să audă cuvinte “urâte”. Personal, mi se pare mult mai corect şi mai important să-i înveţi că nu au voie să le folosească. Dar să te uiţi reprobator la mine pentru că am zis un “să-mi bag p*la” sau “f*tu-l în bot” şi să te strâmbi tot, pe motiv că “aude copilul”, mi se pare absolut inutil.

Ce-i mână în lupta asta disperată? Vor să amâne cât mai mult momentul în care întreabă: tati/mami, ce înseamnă “pula” sau de ce? Pentru că de învăţat expresii licenţioase, cei mici vor învăţa din prima zi în care au ajuns la capacitatea de a înţelege cuvinte şi au ieşit din casă.  Păi nu mai bine iei tu copilul de-o aripă şi-i explici că “pula” (sau oricare altul de acelaşi gen) este un cuvânt pe care îl pot folosi doar oamenii mari? Şi faci asta cu prima ocazie când l-ai auzit folosindu-l. Indiferent că are doi, trei sau cinci ani.

Ok, ok, îmi veţi spune că le intră pe o ureche şi le iese pe alta. De folosit le vor folosi tot când vor vrea ei. Păi abia atunci părintele nu şi-a făcut treaba. Dar să admitem că, în ciuda explicaţiilor, tot îi scapă lu’ ăla micu o înjurătură la un moment dat. Şi? S-a făcut gaură în cer? Poate că exact atunci va fi momentul oportun să-i explici încă o data că nu se face aşa ceva şi va înţelege.

Uite, chiar ieri vorbeam cu un prieten despre chestia asta. Omul are doi copii şi este exact ca mine. Nu şi-a cenzurat vreodată limbajul în prezenţa lor. Cu toate astea, eu nu i-am auzit vreodată înjurând sau ceva. Zice că nici el. Şi-mi povesteşte o fază, chiar pe subiectul ăsta. Nevastă-sa era în maşină cu fie-sa (trei ani avea aia mică) şi la un moment dat face unul o porcărie în trafic, de-i scapă femeii un “morţii mă-tii” scurt. Ghici ce se aude în secunda doi de pe bancheta din spate? Exact. “Molţii mă-tii”.

Trage nevastă-sa pe dreapta că, na, trebuia să rezolve problema. Se întoarce la copil si-i spune că “morţii mă-tii” este ceva foarte, foarte urât. Că oamenii mari mai greşesc şi-l folosesc, dar copiii nu au voie. Şi gata, asta a fost tot. Au trecut trei ani de-atunci şi aia mică n-a mai zis vreodată vreun “molţii mă-tii”. Atât de simplu.

Iar dacă o aud pe aia cu “lasă, mai bine să nu ştie, că poate îl scapă gura când suntem în public şi mă face de ruşine”, mă voi căca pe mine de râs. Te face de ruşine? În ce fel şi în faţa cui? O să bârfească lumea că fiu-tău/fie-ta a folsit cuvinte al căror înţeles nu-l ştie? Ok, şi? De ce te-ar interesa asta? Serios, dacă nu eşti în mijlocul unei recepţii la Ateneu, unde fie-ta scăpată la microfon urează un dulce “futu-vă în gulă” tuturor invitaţilor, eu zic că n-ai de ce să-ţi faci probleme. Copiii sunt inteligenţi şi vor înţelge întotdeauna ce vrei de  la ei. Cu condiţia să le explici. Altfel…

Deci, ce e mai important? Că ăla micu ştie toate cuvintele licenţioase din limba română (şi practic ar putea să înjure patruşcinci de minute fără să se repete) sau că, deşi le cunoaşte, nu le foloseşte? Aş vrea sa vă ştiu părerea, indiferent dacă sunteţi parinţi sau nu (la un moment dat tot veţi fi).

mihai_vasilescu_copil

sursa foto

153 de păreri la “Copiii ar trebui să ştie expresiile licenţioase?

 1. Dap. Tre sa le stie pe toate 🙂 nici noi nu ne cenzuram deloc. vom vedea rezultatele pentru ca abia acum incepe sa stalceasca cuvintele 🙂

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 6

  • @shutzu, rezultatele vor fi în funcţie de ce-i explicaţi voi. 😉

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 4

  • oh well.. o sa`i explicam ce trebuie, just e ca niciodata n`o sa`mi fie rusine ca a injurat in public, cred chiar ca voi fi mandru de ea 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 6

  • @shutzu, dacă s-ar întâmpla la trei cuvinte odată, cred că ţi-ar fi. Dar bănuiesc că nu e cazul.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Chiar nu, ii voi explica ce nu e bine, dar nu, nu imi va fi rusine. Si nu pentru ca oi fi un nesimtit, ci fix pentru motivele expuse de tine mai sus, pana la o varsta sunt cuvinte pe care le scoate pe gura, fara a le da vreo insemnatate. La fel cum vor fi si gesturi

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 3

  • @shutzu, exact. Sunt imitatori şi atât. Dacă-i faci să înţeleagă ce nu au voie să imite, e perfect.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • Cred ca este foarte corect ca si copii sa stie injuraturi dar sa nu le foloseasca, pana la urma o sa le invete

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 2. Bai, eu mi-am facut copilaria pe vremea lu Ciuruitu si pe vremea aia, la pula-i zicea cocosel. Pana prin clasa a sasea asa am trait pan’ ce l-am auzit pe tata ca’si baga de zor…mia explicat ca atunci cand creste, cocoselul se transforma in pula. O alta chestie ce mi-a gadilat creierul in copilarie, era o intrebare ce mi’o punea un prieten de-al lui tata
  …mai jupoaie ma tac’tu oaia in pod?

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 3

  • @Redoo, mi-ai adus aminte de bancul ăla cu Bulă care o vede pe soră-sa la duş şi aleargă urlând ca din gură de şarpe: “tatăăă, lu’ soră-mea i-a taiat cineva pula”. 😉

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

 3. Mi-am amintit o faza: Al micu avea vreo 4 ani si l-a luat soru-mea intr-o zi la scoala cu ea ca nush’ce treburi aveam. Tre’ sa va zic ca sora-mea preda romana si era extrem de exigenta. L-a dus pe cel mic in ultima banca, i-a dat o cutie cu creioane si o foaie de hartie si l-a pus sa faca niste liniute, ceva acolo. Clasei i-a dat un extemporal fulger. Si deodata , in linistea intrerupta doar de fasaitul creioanelor pe hartie s-a auzit un limpede si clar :”Pinda ma-ti”. A urmat un moment de tacere absoluta iar apoi un urias si nestavilit hohot de ras.

  Comentariu beton! Thumb up 27 Thumb down 2

  • @zazania, mi se pare normal. Ar fi fost culmea ca fiul unei profesoare de limba română să nu cunoască un cuvânt atât de uzitat precum “pizdă”. Perfect. Şi? A murit cineva după faza asta?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 4

  • Era sa ne ucidem intre noi :”Care a fost nesimtitul care a vorbit urat in preajma copilului?” Pana la urma saracu’ bunicu”
   , Dumnezeu sa-l odihneasca, a zis ca el a comis-o. Cred ca a zis-o doar ca sa nu ne mai auda.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 3

  • @zazania, mare om. Şi-a asumat-o ca să încetaţi naibii odată. :)))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

 4. Copiii , prin nu stiu ce vraji anume , stiu toate cuvintele licentioase . Inclusiv alea pe care tu nu le folosesti de obicei . Nici noi acasa nu prea ne-am ferit . Copilul le stie , dar nu le foloseste . Si stiu ca nu le foloseste , pentru ca este fata si e timida . Acum nu stiu care este limita de sus sau de jos a unui limbaj liber cu copilul . Fiecare stie ce are acasa . Sunt convinsa ca si daca ne-am filtra cuvintele obscene , nu cred ca i-am narui copilului viitorul. Parerea mea !

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 4

  • @stela, nu cred că expresiile licenţioase au vreo legătură cu viitorul copilului şi nici n-am zis asta.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 3

  • Vraja e simpla: le aude la altii. In patc la joaca, pe strada, la gradinita. Daca nu e izolat in folie de plastic tot le aude. Si copiii sunt isteti, se prind repede ca e ceva interesant acolo, mai ales daca lui mami ii vine cu lesin de la inima atunci cand ii aude rostindu-le.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Mai frumos ca pişpirică a lu’ vară-mea n-am auzit. Se juca de-a soldatul cu puştimea când a aruncat bomba în stilul lui Răzvan Vasilescu “Sunt capitanul Burcea, am o p… de un metru şi o să vă cam f.. pe toți”.
  Cică dacă e din film are voie. :))

  Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 2

  • @skogentrollet, eu, pentru replica asta, îl premiam. 😀

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 3

 6. Avea vreo 5 ani fiica-mea si in aglomeratia de la ora 17, in autobuzul 385, exact in statie la Marriott, ma intreaba asa dezinvolt si sincer cu glas de clopotel : mami ce-i aia curva? pam pam..asta asa pt ca deja auzise toate injuraturile din lume ( am lucrat intr-un garaj vreo 10 ani si mititica isi facea veacul printre vehiculele din dotare )..dar avea o nelamurire..si astepta raspuns..
  A si mai am una…cu fii-miu de data asta ..eram in Cora la casa.si vede micutul meu niste cutiute dragute cu capsunele ..si pene imprimate si ma intreaba ce-i aia durex..aaa?!
  Chiar daca aud expresii licentioase si nu le folosesc, copiii tot au grija sa te puna in incurcatura crede-ma.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 3

  • Eu am stabilit cu barbatul din dotare sa fim autentici… drept pt care mai scapam un fuking shit, o ma-ta… copilului i-am explicat ca in casa e o zona safe, in care daca e suparat tare tare, se accepta sa scape si el un “faca şit” insa cu alti oameni nu e ok sa vorbim asa, pentru ca se pot supara.
   Foarte rar spune acasa faca şit daca nu ii iese ceva si asta doar acasa.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 4

  • @Georgiana, sper doar să cunoască şi el la un moment dat satisfacţia unei înjurături în română. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Vai de dickul vostru…

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @renegata, aşa, şi ce e rău în asta? Le explici şi cu asta, basta.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 7. De acord. Nu stiam ca fiul meu autist stie sa injure pana intr.o zi cand noi mergeam pe trotuar, iar pe strada doua masini s.au tamponat . claxoane, peste claxoane. Iar fiul meu, cu tot cu intonatie : mortii ma-tii! Mi s.au inmuiat picioarele. Am crezut ca lesin. De uimire! De groaza! A fost un moment bun sa.i explic ca nu e ok. La noi e mai greu cu explicatiile eficiente. A fost si perioada “p.la mea” si inca o expresie oribila pe care a auzit.o in ratb de la un inaripat :))
  Una -peste alta, sunt 100% de acord. Poate copilu’ ala sa auda numai imnuri patriotice si slujbe bisericesti, ca tot va injura pana la urma. Nu e ca atunci cand iese afara, ii pui dop la gura oricarui spurcat si gata, copilu’ isi va trai inocenta pana la batraneti.
  Depinde de ce permit parintii, care e limita lor si regulile impuse fara ocolisuri.
  Cunosc oameni simpli din familii spurcateeee, de mi se increteste mie pielea cand ii aud vorbind. Dar copiii lor nu zic nici “da-te mai incolo”. In schimb, copii de corporatisti, intelectuali etc care jignesc si vorbesc foarte urat. Pt ca parintii nu intervin. Si daca o fac nu.s fermi, perseverenti.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 3

  • @Ligia, exact, problema este la cum păstrează părinţii un echilibru şi cum ştiu să explice.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 2

 8. Of, ma abat trei randuri de la subiect.Acu ceva timp, cred ca tot in secolul asta, in grupa, la scoala, aterizeaza o tanti, la vreo 26/27 de ani, noi, restul, avand 18/19 ani. Boon, indiferent ce povesteai, tanti aia avea o experienta de viata de ne batea pe toti la cur, ea avea o poveste si mai dihai. Asa si eu, am ajuns sa pot povesti si eu orice, toate mi se intampla numai mie. Revenim in zilele noastre, acu ceva ani. Ca o doamna ce sunt, imbracata si coafata, ma duc cu puradelu ala mic la analize de singe, adica, pe limba noastra, sa ii ia singe.Tot drumul i-am povestit ce tare e sa iti ia singe(bine, nu credeam o iota, dar era musai luatul singelui). Ajungem, puradelu cam pe la trei ani juma, tot un zimbet. De subliniat, un puradel deosebit, un par cret si o mecla idilica, ziceai ca e coborata din icoane, ce mai, toate asistentele se bucurara cand vazura ce ingeras a venit. Continuam, strecor lu a batrana de avea sa ii ia singe lu a mica cam 10 lei(echivalentul azi) ca sa fie blinda cu ingerasul. E, numa pune mina pe asta a mea si din ingerasul ala frumos, s-a dus dracu toata poezia :”baga- ti-as pula pe git de curva batrina”. Mi-a stat ficatul in loc. Era si mama cu noi, femeie batrana, oloaga, nu stiu cum s-a facut nevazuta, n-a mai vrut sa aiba de-a face cu noi, s-a volatizat.

  Comentariu beton! Thumb up 43 Thumb down 2

  • @Miki, copiii sunt sinceri şi uneori văd lucruri pe care noi nu le vedem. Ştia el ce ştia. 😀

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 1

  • Nu mai pot de ras. :)))) Mi-ai facut seara frumoasa!

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • :)))))))Mor! Super tare! :)))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 9. Si lui taica-miu, Dumnezeu sa-l ierte, ii mai scapa o perla, mai ales cand se uita la meciurile Stelei…”Tuchi, te faci ca nu ai auzit, astea sunt cuvinte de oameni mari, iar cand vei creste, m-as mira sa nu le intelegi sensul si cu atat mai putin sa nu le folosesti, mai ca nu m-ar surprinde peste ani sa ma inveti tu altele noi”… si cam asa a fost :))
  Pe de alta parte, nici sa injuri non-stop, am mai intalnit cazuri de-astea, dar ca din cand in cand zboara porumbeii, chiar nu vad care ar fi problema! Si daca nu le auzi in casa, le auzi pe strada, fac parte din campul lexical! 😀

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • @Scorpya Cristina, să înjuri non-stop deja dă dovadă de altceva. Nu, eu am zis doar să te poţi purta natural. Iar dacă asta înseamnă să scapi câte o perlă, să nu se ofuscheze nimeni.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

 10. Nu e vorba nici o secunda de a-i invata niste cuvinte, ci de a-i invata cum sa se comporte. Copiii sunt niste oglinzi ale persoanelor pe care le respecta cel mai mult (ei, aici e o problema), deci daca tata-zmeu injura ca un birjar, lu’ ala micu asta o sa i se para cool. Si, oricum, cred ca strica ceva acolo, in mintea copilului, sa te vada spurcat la gura, dar lui sa ii spui ca nu are voie. Ca atunci cand vrei sa il inveti sa fie cinstit, dar te vede pe tine mintind. Oricum o sa faca si el ce faci tu, nu ce zici tu.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 3

  • @Cricri, păi şi eu n-am spus acelaşi lucru?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 2

 11. Nu mi-am cenzurat limbajul aproape deloc. Mai ales ca primul sot era destul de violent, iar certurile si vorbele urate erau oarecum la ordinea zilei. Nici prietenilor care veneau in vizita, nu le aruncam priviri gen sageti daca le mai scapau ceva cuvinte aiurea. Si ghici ce ? Nici atunci , si nici acum baietii mei nu sunt genul care sa injure, sau sa vorbesca urat. Totul tine exact, de ceea ce spuneai in articol. Sa stii ce, cum, si cand sa le explici. Imi dai voie sa pun virgula si spatiu unde vreau eu , fara sa te stresez prea tare :))))

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

 12. Am zis ieri cam care e parerea mea: conteaza sa stie ca nu e frumos sa le foloseasca, sunt cuvinte urate pe care le mai folosesc din cand in cand oamenii mari cand sunt suparati. Repet, nu e frumos. Nu ca nu are voie, pentru ca atunci le va folosi cu siguranta.
  Ca un contra-exemplu: cand eram mic, nu mi-am auzit niciodata parintii injurand. Mama nu cred ca stie, iar tata mai scapa cate un “pastele ma-sii” sau altele din aceeasi categorie…religioasa.??Dar asta se intampla extrem de rar. Mai mult, daca ne auzeau injurand riscam sa ne-o luam. Mama imi face observatie si acum cand scap cate o “da-o dracu’ de treaba”, care numai injuratura nu e.? Cu toate acestea, prin clasa a 4-a aveam un limbaj colorat de invidiat (deh, cartierul, anturajul etc.), desi, cum am zis tot ieri, nu se injura si nu exista atat vulgaritate ca in prezent.
  Asa ca nu am sa-i feresc pe piticii mei de asemenea limbaj, o sa-l auda oricum. O sa incerc, in schimb, sa-i invat ca a injura ca la usa cortului nu reprezinta un atu nici pentru copii, nici pentru adulti, iar un limbaj elevat e mult mai folositor si lasa o alta impresie interlocutorului decat “pula mea” din 3 in 3 cuvinte. Eu cand ii ascult pe unii care fac exces de asemenea expresii, nu reusesc sa ma concentrez si sa fiu atent la ceea ce incearca sa-mi comunice.

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 2

  • @Ionut, aha, deci aveai un limbaj colorat şi totuşi nu s-a întâmplat nimic nasol cu dezvoltarea ta ulterioară. Păi asta zic şi eu.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 1 Thumb down 4

  • @Mihai, exact. Bine, cu mentiunea ca nu foloseam limbajul colorat in fata alor mei sau in fata altora care ar fi putut sa ma spuna. Nu sunt naiv: sunt convins ca stiau ce-mi poate pielea, ca doar de la 13 ani merg pe stadion.?? Dar eu evitam…tensiunile. ??Acu’, recunosc, sunt momente, rare ce-i drept, cand depasesc limita si ma admonesteaza nevasta-mea ca aud cei mici si reproduc prin alte parti. Dar, spre surprinderea mea, cel mare face fix invers, am explicat in postarea de ieri cum. Si nu a folosit pana acum injuraturi la gradinita fiindca educatoarea da raportul in fiecare seara. Singura expresie mai….interesanta pe care a folosit-o o perioada: cap de peste, auzita, surpriza!!, in desene animate.?
   Am in schimb un nepotel care, pe la varsta de 2 ani, reusea sa articuleze perfect un singur cuvant: muie! Si stia si cand sa-l foloseasca. Ne abtineam cu greu sa ne pastram fete serioase cand ii auzeam pronuntia perfecta. Il auzise in alta parte, fiindca parintii se fereau sa injure de fata cu el.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

  • @Ionut, precoce ăla micu’, nepotul. :)))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 3

 13. Draga Mihai, din pacate nu am copii dar va pot spune ca nepoata-mea de trei ani este ferita cat se poate de cuvinte nasoale pe motiv de “se duce la gradinita si spune p-acolo”. Bine, cand se enerveaza cumnata-miu nu mai tine cont de nimic si baga cu morti, pidze, “ma omori nevasta, futu-ti gura ma-tii” si altele. Si desi cea mica este extraordinar de inteligenta, isi vede in continuare de jucariile ei ca si cum nimic nu se intampla. Sper sa nu “se arunce” in neamul nevesti-mii…cand am cunoscut-o injura mai rau decat microbistii…Odata insa nu m-am abtinut in preajma celei mici si, uitandu-ne la niste poze de la gradinita, le-am vazut pe cele 2 educatoare…ca 2 bivolite, imenseeee, adica mari rau! Si i-am spus nepoata-mii: “Maia, educatoarele mai mananca si cate un copil din cand in cand?” Sunt sigur ca aia mica nu a inteles ce am intrebat dart cumnata-mea a sarit imediat: “Taci, ca se duce la gradinita si spune p-acolo!”.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 2

  • Cred ca subiectul de astazi este legat de cel de ieri…tine tot de pudibonderie, adica daca copilul tau vorbeste urat lumea va crede ca esti un parinte depravat. Pana la urma se rezuma tot la ceea ce crede lumea despre noi. Daca as avea copil nu cred ca m-ar deranja daca ar arunca cate o injuratura din cand in cand dar in acelasi timp sa stie sa spuna “buna ziua, ma scuzati, multumesc”.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • @Gerorgian, evident că este legat. De la unul dintre comentariile de ieri mi-a venit ideea.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 14. Dacă sunt total de acord se pune că am o părere? ?Eu am făcut o criză de nervi când mi s-a atras atenția că fie-mea folosește cuvinte licențioase și eu habar n-am (avea vreo 3-4 ani) Cred c-am și înjurat, dar am avut grijă să nu mă audă ea…nu voiam să -și vadă mama nervoasă ?Acum am încredere că va găsi metode mai deștepte de a mă face de râs, dacă vrea ?Sper să nu vrea, totuși ?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

 15. Nici eu nu am ferit urechile copiilor de cuvinte “urâte”, e drept că nici nu am înjurat decât rar, cred că oricui îi mai scapă un “futu-i”. Când mergeau cu copiii de la bloc la joacă veneau cu o colecţie întreagă, dar le explicam că nu e frumos să le folosim şi că nici adulţii nu le folosesc decât la nervi şi nu e ok. Au înţeles şi nici nu îi aud înjurând. Ce spun în cercul lor de prieteni nu ştiu, dar asta e altceva, sunt amândoi adulţi.

  PS Aştept dislike-urile de rigoare, văd că de câteva articole încoace unii sunt foarte deranjaţi. Foarte bine, Mihai, dă-i înainte!

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • @Gabi, astia cu dislikeurile sunt deranjati la cap…si cred ca sunt de la concurenta…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 2

 16. Amuzant 🙂 Dar ce te faci cu oamenii calmi care nu injura niciodata, asa ca mine? Eu nici acum nu injur, poate, hai de 3 ori pe an in cazuri extreme… Nici sotia nu injura. Si chiar aud destule la munca sau la bar… Consider ca lumea ar fi mai frumoasa fara injuraturi…

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 3

  • @petreceredepietoni, eu nu am zis că TREBUIE să înjuri. Ci să te porţi natural. Dacă voi aşa sunteţi, cu atât mai bine.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

 17. Nu cred sa aibă efect explicația “voi sunteți mici, noi suntem mari, deci voi NU noi DA”.
  Aah…ca nu îi auziți folosind cuvintele învățate așa. ..Ăsta nu e argument ca nu le folosesc. Dar părinții speră! Sau nu și atunci face parte din educația de zi cu zi.
  Eu una nu as face-o…

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 3

  • @Dorina, aha, deci tu zici că ăla micu’ iese pe uşă şi începe să înjure? Unde? La grădiniţă? Îţi dai seama că în secunda doi ai afla de la educatoare? Şi în rest e însoţit în permanenţă de unul dintre părinţi, care nu-l aude înjurând. Deci?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

  • @Dorina, pai si atunci ce facem cu sexul, alcoolul etc.? Nu intra tot in categoria “voi NU, noi DA”? Nu e tot chestie de crestere si educatie? Daca fi-miu imi cere un pahar de tuica sau baga un “gatu’ ma-tii”, nu e acelasi lucru? Ii explic chestia cu “voi nu, noi da” sau ma feresc vreo 15 ani de-acu’ incolo sa fumez, beau, injur de fata cu el? (sper sa nu ma vada facand sex, dar mai stii????)

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 1

 18. Sincer, cred că cei care se agită atît de tare să ferească urechile copiilor de chestii licențioase, nu știu altă metodă de a-și educa copiii. Și nici nu realizează că nu poți face asta la nesfîrșit. Mai devreme, ori mai tîrziu, nu numai că vor auzi dar le vor și folosi. Cred că nu există copil, oricît de bine educat, care să nu treacă prin faza asta. Doar că, unul educat o face din amuzament, frondă, dorință de a se integra într-un grup, și pînă la urmă, ajunge să controleze limbajul știind precis ce zice, cînd și de ce.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 1

  • @Akafix, exact. Pentru că suntem atât de proşti şi nu ştim ce şi cum să-i explicăm, mai bine îl ferim. Ooook.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 19. Eu am problema asta cu copii altora. Mai exact, nu stiu cum vorbesc oamenii aia dar nu vreau sa ma trezesc cu un “dupa ce te-a auzit copilu ieri nu se mai opreste din, e vina ta”… Daca ar fi sa ma gandesc la un ipotetic copil al meu, as aplica exact ce ai prezentat mai sus. De injurat va injura oricum, da mai bine il invat ce si cum si de ce nu e ok. Oricum eu mi-am promis ca daca voi avea un copil eu voi fi omu explicatie. Fara tipete, injurii, etc. Inca nu stiu cum voi reusi performanta asta da voi face si pe dracu-n patru sa reusesc.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • @Ana Maria, asta cu “nu se mai opreşte după ce te-a auzit ieri” este fix dovada incompetenţei lor. Eu le-aş râde în nas.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Eu le-as zice: Ete pula…

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Ana Maria Francesca Iti doresc multa bafta! Exact asa ziceam si eu pana sa am copilul. Nu mi-a iesit mereu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 20. Mihai, tu aici discuţi cu o comunitate în care acest aspect al înjurăturilor poate fi trecut la accidente în faţa copiilor. Care sunt explicate firesc şi peste care se trece de multe ori rîzînd.
  Dar ce te faci cu acei copii ce trăiesc în familii care încep orice propoziţie cu “Băga-mi-aş…”?

  https://www.youtube.com/watch?v=TjBbCttSZQ8

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @krantz, nimic. Nu mă interesează, nu sunt din bula mea. Să fie la ei acolo. Selecţia naturală trebuie să funcţioneze cumva in toate domeniile.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 21. Corect! Nici eu nu m-am ferit. Pe principiul de ce ti-e frica nu scapi, cu cat m-as fi ferit mai mult cu atat as fi dat-o de gard mai tare. Ca na, pana la urma tot iti scapa una. Asa ca am mers pe acelasi principiu mai bine ii explic decat sa ma fac ca nu exista. Nici eu n-am auzit de la fii-mea vreo expresie nelalocul ei vreodata cat a fost mica. Acum stie exact cand sa le foloseasca 😉
  Deci nu esti norocos 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @LillysBoutique, pfff… si eu care mă credeam unic. :))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 22. Pe vremuri, cand erau copiii mici, trei si cinci ani, il aude sotul pe cel mic indicandu-i exact lui frate-su directia: te bag in pula ma-tii, nu stiu cum si-a imaginat ca si ma-sa e purtatoare! :)))

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • @Mardra, nu şi-a imaginat. Este aş acum zic eu, le folosesc fără să ştie clar ce înseamnă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

 23. Misu, eu nu am copii, dar o sti pe Alex, nepoata-mea….e un copil extrem de linistit, nu auzi o prostie din gura ei, desi le stie pe toate de cand era mica. Si probabil tu iti amintesti intamplarea pe care v-am povestit-o la birou. Prima zi de scoala, 6 ani si o luna. O iau de la scoala, venim acasa, nu a fost prea impresionata, ii dau sa manance si ne asezam la tv, la o caseta cu Tom si Jerry, preferatii ei. Si cu ochii in ecran ma intreaba senin: cum se scrie corect? MUIE sau MUE? Eu am intepenit….ce sa ii zic, gandindu-ma ca urmeaza cealalta intrebare, ce inseamna? Cum sa ii explic sa inteleaga?…..ii zic: pai tu cum ai vazut scris? Zice, muie! Zic, unde ai vazut? Zice, pe poarta scolii cu litere cat mine de mari! Zic, atunci e corect scris, daca ai vazut la scoala……si gata! Asta a fost discutia! Eu, asteptam cu inima cat un purice continuarea, ea se distra si radea cu ochii la Tom si Jerry! Am stat, am stat si nu am mai rezistat! Zic, da’ tu sti ce inseamna cuvantul asta? Mai, nu am sa ii uit privirea niciodata! S-a intors spre mine si mi-a zis cu ton: ete, na! COCOSELUL IN GURA LA FETITE! Iar tonul ei spunea: esti si proasta si ma intrerupi si de la desene!?????
  Nu va amagiti! Copii stiu si inteleg tot! De noi depinde doar cum folosesc ce stiu….

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 3

  • @Angela, uitasem povestea. 🙂 Da, da, da, exact.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • De fapt nu asta inseamna. Povestea ta dovedeste ca nu doar copiii folosesc injuraturi pe care nu le inteleg :))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 24. Părinții mei nu vorbesc urât (nu că nu injură, dar nu vorbesc urât nicicum, nu se enervează, nu țipă, nimic de genul ăsta). Pentru mine sunt ireali din acest punct de vedere. Dacă nu aș fi trăit cu ei și mi-ar fi povestit cineva nu cred că aș fi crezut că e posibil. Să mai spun cât mi-a dăunat asta când am ieșit din casă și am intrat în real world şi am descoperit că oamenii ţipă şi vorbesc urăt? Să vă spun că îmi este frică în prezența unor oameni care înjură foarte mult?
  Acum sunt mamă. Logic că mă bântuie trecutul și am o atitudine gen ”nu vorbi urât de față cu copilul”. Eu injur foarte rar dar soțul le mai scapă. Sper să mă mai relaxez pe parcurs.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • @Mira, da, un exemplu perfect.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 25. Est modus in rebus. cum spunea un curvar batran… (eu am tinut minte dupa rebus). abia dupa ce a aparut kinder-ul mi-am dat seama ca injur destul de mult. insa cand vreau sa imi exprim eu-l ii dau drumu’. evit sa injur persoane in mod direct. cel mai des se intampla in masina. tovarasu’ aude si se bucura de cate un “da-te-n pula mea”, mortii ma-tii”. nu aveam cum sa ii explic ca imi exprim esecul intr-o situatie. i-am spus doar ca e un lucru rau si nu ar trebui sa il faca nimeni si totusi il face toata lumea. in masina si in casa e zona sigura de injurat. ma simt ciudat cand o facea si el pe la 3 ani jumate pana spre 4 ani, dupa s-a oprit, aparent a inteles. pana cand a relatat in public (parat) cu extrem de multe detalii cum injura nu stiu ce coleg de gradinita. am fugit de responsabilitate, am iesit din camera. cum era sa ma vada lumea ca rad cand fii-miu spune “sugi pula”?

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @Cristian, cred ca mă întindeam pe jos de râs. :))))))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 26. La noi in familie, eu sunt cea care injur ? desi destul de light. Copiii mei cred ca stiu toate cuvintele injurioase. Dar au inteles ca nu e frumos si cu asta-basta.
  Nu poti creste copiii intr-un glob de sticla si pe urma sa le dai drumul pe strada! Ar fi macel in urechile lor!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 3

  • @k, şi exact ca o dovadă că asta cu “globul” nu funcţionează, vezi ce a scris @Mira aici.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 27. Vasilescule, probabil ca a ta are 5-6 ani, dar sa vezi copiii cind ajung la 14-15 ani, si incep sa de mari cu ce stiu ei, sa vezi atunci festival lingvistico-pornografic fara punct, virgula cratima sau repetir! Eheee, atunci sa vezi distractie ! De o sa zici ca Paunescu, Vadim si Piersic la un loc sint mici copii in pantaloni scurti ! Traite pe pielea mea. Mi-am bagat o data p**a in mofetul unui taximetrist si doua zile unde mergeam numai p**a, p**a, p**a. Geaba am incercat sa o dau de gard. N-a mers ! Altadata, am zis unui taximetrist ca este deosebit de prost. M-a auzit, si cind m-am urcat cu copilul intr-un taxi, ce crezi ca zice – aveti grija cum mergeti ca parintii mei spun despre taximetristi ca sint niste prosti. Noroc ca am avut prezenta de spirit si la ultimele 2-3 cuvinte i-am acoperit gura. Deci, intr-adevar sa stie, pentru ca le vor auzi cu siguranta, dar trebuie gestionata situatia. Daca-i pui in colivie de aur, cind vor scapa, cuvintele alea urite probabil ca ti le vor spune tie, pentru ca nu le-ai spus totul despre viata! Vorba versurilor lui Dinica – Ca n-am luat totul de la viata, si nu i-am dat cit as fi vrut !

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

  • @Georgwes, da, da, a mea are 5 ani de când a împlinit 14. Omule, fie-mea are 19 ani. Pe lângă asta, sunt înconjurat de prieteni cu copii de cele mai variate vârste. ŞTIU despre ce vorbesc.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 28. Ptr noi n-a fost o grija speciala acest aspect, cu-atat mai mult cu cat suntem o familie normala, eu rar zic ceva urat, iar omu’ le mai scapa ocazional. Cu toate astea l-am gasit pe fiu-meu stand pe scarile din fata blocului, impreuna cu fetita unei vecine, ambii vreo 5 ani aveau, cantand pula, pula, pe diferite tonalitati. Erau f veseli. Cred ca le-am zis ceva atunci, dar eram mai mult amuzata decat suparata. Ambii s-au dezvoltat normal, au facut scoli si n-au fost probleme pe partea asta.
  Iar o colega ne mai povesteste de baietii ei, clasa a II-a si a IV-a, teroristi copiii. Al mic, intreaba la masa, cand erau toti: mama, eu o sa am coaie ca tata cand o sa fiu mare? Ma-sa i-a raspuns calm ca nu, tu vei fi si mai coios , ca esti mai destept, si-au trecut la felul doi.

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 3

 29. am si io o virgina din asta in preajma si vine cu fii-sa la mine…fii-sa 15 ani…asaaaa, o delicata fiinta superioara si ingrozitor de matzaita…din aia cu preocupari celeste, gen..azi nu poate veni ca are chitara, maine canto….poimaine pe dracu’ fript…oook…si de fiecare data cand scapam cate una minunatat sarea ma-sa in sus si-mi facea semne….Anaaaa, controleaza-te….in fine, acuma nu ma controlez nici de-al naibii, ba chiar o fac intentionat 😀 …ei cica nu vorbesc urat in prezenta fie-sii :).zic lasa ca oricum le va auzi, ce dracu’ o tot protejezi atata…sincer…nush de ce o protejeaza ca n-am auzit sa vii cu burta la gura daca injuri sau vorbesti cum iti vine la gura 😀

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • @nagaq, aia are 15 ani şi ei cred că o protejează? Le poate da lecţii despre sex amândurora. De orice fel. Sexul. 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • n-as crede ca face sex…e din aia ca daca vede o pula, lesina…:))))) asta vara a intrat la liceu si a facut un scandal mostru, da’ stii cum? monstru rau, cu plansete interminabile….pentru ca un coleg a dat fuga sa-i spuna rezultatele si n-a vazut ea cu ochisorii ei pe tabelul din curtea scolii rezultatul…..pentru asta a plans si s-a dat cu curul de pamant incat am crezut c-o bate ma-sa….ma-sa era la mine si circul la telefon…dar se auzea din telefon maxim :))))…da, inca o protejeaza la 15 ani…dar presimt ca va fi una din aia care si-o va lua maxim de urat de la viata, pt ca viata, in general, nu-ti cauta-n coarne si figuri…te cam da cu capu’ de pereti 😀 si mai ales pe printesele astea

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • @nagaq, apele liniştite sunt adânci. Atât. 😉

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 2

 30. Si in cazul meu parintii nu si-au licentiat limbajul. Se pare ca repetam dupa tata, in masina, “moasta pe gheata!” intr-un mod foarte amuzant. De folosit nu l-am folosit… Habar n-aveam ce e aia. Tot ce cred ca a facut acest lucru, a fost ca atunci cand am ajuns un adult tanar nu am simtit rusine sa le folosesc. Plus aveam automat un vocabular creativ din ziua unu.. Nu injur oamenii dar inteleg nevoia de a te exprima intr-un mod negativ abstract. Si nici nu ma licentiez in fata copiilor. Stiu ca vor auzi mult mai rau la scoala.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • @irina, tot ce gândeşte un părinte ca ar fi nociv pentru copilul lui (la nivel auditiv) trebuie să înmulţeşti cu zece, ca să ai o mică idee despre ce aude ăla la şcoală.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 31. Si daca nu le aude in prezenta parintilor ,le aude la coltul blocului,in parc,la scoala ….

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

  • @Cloe, un pic de spam n-a făcut rău nimănui, nu?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 32. Mama cu băiețelul ieșind de la stomatolog:
  – Ce trebuie să-i spui acum lu’ nenea doctor?
  – Ce?
  – Mu…
  Băiețelul cu lacrimi în ochi:
  – Muistule!

  Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 1

  • @dede cati, ahahahahahaha. 😀

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • 🙂 Doamnă, respectele mele!!! 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

 33. Delicat subiect. Cand eram copil tata nu cenzura nimic dar dupa ce ii treceau nervii imi explica faptul ca nu e ok sa vb asa si sa ma fac ca nu am auzit. Am inteles destul de bine lectia, pana intr-o zi cand nu vroia tata sa imi faca pe plac si mi-a iesit un “ba esti bulangiu?” Expresie pe care nu o auzisem la el, ci la scoala, nu aveam habar ce inseamna. Raspunsul lui a fost “stii ce inseamna cuvantul asta?” Razand apoi mi-a explicat cum se “freaca in cur barbatii” si m-am facut rosie albastra verde. Acum injur rar si de obicei in masina. Cand voi avea copii le voi explica ce inseamna si de ce nu trebuiesc folosite de catre ei asemenea cuvinte. Consider ca daca nu folosesti extrem de des cuvinte licentioase, copilul pricepe, daca tu din 5 cuvinte spui de 3 ori pula, copilul va prelua sigur acelasi limbaj deoarece observa ca este folosit des ca orice alt cuvant acceptat.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 1

  • @pisicutta, evident, nu vorbim despre familiile unde “pula” este la loc de cinste.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 1

 34. Ia puneţi-vă juniorii să vă explice ce e ăla “viol”! 🙂 Cam asta e singura gogomănie comisă (şi ştiută de mine) de juniorul meu acum vreo 10-11 ani (el avea atunci vreo 6 ani), când îi explica lu văr-su mai mic cu 2 ani cum a văzut el un film în care unu` o “viola” pe una! În rest, s-auzim numai de bine!
  Lucrurile totuşi – vrem/nu vrem – s-au schimbat…cu limbaj cu tot. Chiar şi eu înjur (la 45 de veri târzii 🙂 ) în prezenţa mamei. Şi, săraca, mă tolerează! 😛

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @VictorR, nu te mai întreabă de unde ai auzit aşa ceva? 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • Da` ce? Are curaju`? Poate vrea s-o-njur! 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 1

  • @VictorR, nu ştie cu cine se pune. :)))))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

 35. Io injur de cand ma stiu si fiica-mea (14 ani recent impliniti) desi n-am auzit-o niciodata sa injure in romaneste ( in spaniola si ungureste mai scapa cate un “joder” sau “baszdmeg”). mi-o zis ” mama, nici nu stii ce bine mi-o prins mie cursul de sudalme invatat acasa, ca la scoala azi m-o insultat un coleg si i-am zis ” da-te-n mortii ma-tii de complexat cu pula mica”!
  Amin!

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 2

  • @Anca Vlase, mi-e groază de ziua când o va supăra unul pe bune. :))))))))))))))))))))))

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • Vai mama aluia:))) Garantat:)) Si mortii mamii lui deasemenea :))

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • @Anca, aşa ziceam şi eu. :)))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 36. Absolut fara restrisctii…azi maine face 7 ani si inca nu a scapat vreo perla nici macar acasa, desi ii sare tandara iute (e leoaica) si tati e slobod rau la gura…si nu am de gand sa schimb nimic urmeaza doar explicatiile de rigoare cand va deveni curioasa…pana atunci ma mai ciondanesc cu mami legat de a vorbi sau nu ”prostii” de fata cu ea si alti copii.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • @Florian, exact ce zic şi eu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 37. Soră-mea aia mijlocie înjură precum un birjar, dar nu l-am auzit pe nepotă-miu niciodată să-și bage sau să-și scoată. De altminteri, nici unul din cei 4 (mai am încă 3) nu vorbesc urât în familie. Le mai scăpa “jope” (mai îndulcit), echivalentul verbului “joder” în spaniola=a fute, folosit la greu și în societatea lor.
  În schimb, în parc, la joacă am auzit expresii care ar face și adulții să se înroșească până în vârful urechilor.

  Am încercat să le explicăm în ce momente le folosesc ăi mari și de ce ei nu au voie să le reproducă. Și să vezi ce? Unul din ei o critică pe soră-mea când îi iese câte un porumbel pe gură. Sunt perfect de acord că nu trebuie să-i subestimam pe ăștia mici, de pe la 5-6 ani să li se vorbească ca unor adulți.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • @lectorarumana, mai devreme. De la trei ani poţi să-i tratezi ca pe egali, dacă ştii cum s-o faci.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 38. Unora nu le șade bine când insistă cu înjurături la metru, cum la alții semnalizează de departe pudibonderia răsuflată…totul ține de naturalețe. Dacă pe-acasă se înjură sănătos, natural, la momentul oportun, pe copii nu-i paște pericolul exagerărilor. Și sunt scuzabile la copii înjurăturile, că și ei au nervii lor care se cer răzbunați, fix ca și la adulți. Că doar n-om vrea acum să vorbească pe limba Margaretei Nistor…”La naiba!”
  Dialog: ”Du-te-n pizda mă-tii!” ”Aoleu, vorbește frumos!! Cum ai putut să spui așa ceva?” ”Vai, mă scuzați…Doamnă, vă rog, duceți-vă în pizda mamei dumneavoastră!”

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 1

  • @Paula, având în vedere cu ce te ocupi, nu pot decât să zic “mulţumesc”.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • E tare amuzant când copiii altora spun lucruri trăznite.

   E şi mai amuzant pentru spectatorii bărbaţi, relativ tineri, fără copii sau care au copii mai liniştiţi, când copiii altora spun lucruri trăznite.

   😀

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 2

 39. Un prieten, a carui sotie este genul:”Nu vorbi urat de fata cu copilul!”, se duce sa ia fetita de la gradinita.Dupa ce a iesit pe poarta gradinitei, incepe copilul sa fredoneze, pe o melodie oarecare, “Pula, pula, …” din ce in ce mai tare.Noroc ca statea destul de aproape de gradinita.Cand mi-a povestit intamplarea zicea:”Ba!Imi venea sa intru in pamant de rusine dar nu ma puteam abtine sa nu rad gandindu-ma la fata ma-sii cand o sa-i povestesc!”

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @valangjed, o fi fost melodia aia portugheză.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 40. Eu cred foarte tare in puterea exemplului. Si consider ca ptr fiecare copil parintii sunt un exemplu. Acum ca mai scapam cate o înjurătură cine stie cum, nu e o problema. Dar o fac cu responsabilitate, nu o sa mă supăr când o aud si pe fie-mea, ba chiar o sa îmi pare normal. Dar daca ar fi un obicei sa injuram noi, clar ar face si ea la fel. Si nu pot eu sa ii zic ei ca eu am voie si ea nu. Cat despre altui care înjură in fata ei nu îmi fac griji. Ii explic frumos ca ala asa este el educat sa vorbească si ca este fix problema lui cum vorbeste, iar noi folosim in continuare limbajul nostru, ptr ca asa ne place si nu altfel. Si vad ca pana acum a tinut. O sa vedem când o mai creste ce-o mai fi. Dar ideea este ca exact cum ziceai si tu problema la un copil este cum il inveti sa vorbească, nu ce aude, ca de auzit tot aude peste tot de toate.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 2

  • @Cristinica, da. Şi, evident, nu mă refeream la situatiile când într-o casă mai mult se înjură decât se vorbeşte normal.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 41. Nu ma pot abtine. O sa intru in subiect..putin pe langa subiect. Acum sunt 2 cu dislike\unlike :)))))..se aduna gasca mare Mihai :))). Acum, ca sa raspund la subiect: sunt de acord cu tine. Noi ne alintam copilul in casa cu expresii de genul “tu-ti Dumnezeu’ ma-tii de copil frumos si destept”. Si ne place sa fim in relatia cu el exact asa cum suntem in realitate.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • @elena, asta ziceam şi eu. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Eu

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Scuze,am apăsat greșit. Eu înțeleg sa dai dislike la un comentariu cu care nu ești de acord, dar astea mi se par date aiurea, la fiecare comentariu. Cred că e pe principiul “dați la tot cartierul”.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • Dati cate unu’…sa ajunga la toata lumea :)))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

 42. Constat ca ai o gramada de cititori carora nu le place ce scrii, nu le place ce zici, nu le place ce scriem si zicem. Bine. Cacu-m-as pa ei masochisti!

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 2

  • Cred ca mai degraba sunt dementi frustrati. Nu poti sa-ti pierzi timpul in modul asta decat daca esti minim nebun

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • @Anca, o grămadă? Mie imi par unu-doi hateri rătăciţi care tot apasă la dislike-uri. :)))

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Si am observat ca nu mai intra dupa 17 …deci …job naspa …plictiseala…

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @Mary, ca la job, de. :))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • E. amu vad si io ca-s numa´ doi.=)) Avand in vedere insa ce si cum scrii, crede-ma ca 2 is foarte multi:))) Nici n-ar trebui zdruncinatii aia sa stie ca exista blogul tau. Ca sa nu-mi deranjeze mie neuronu´ pasnic:))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

  • @Anca, eu îi simpatizez. :)))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 1

 43. Fiica-mea era in clasa a IV a cind m-a intrebat de injuraturi in limba engleza. Si eu, mama ciudata si total deschisa, n-am ce face si o invat. A doua zi se duce la scoala si se lauda colegei de banca cu ce stie ea.
  -Te spun lu’ mama ta!
  La care fiica-mea, calma:
  -Da’ cine crezi ca m-a invatat?

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

 44. Nu te abtii si discuti despre subiecte hot, ca sa zic asa :)))

  Eu sunt mai colerica din fire si imi mai scapa cate o prostie, atenuata cu pui, pene in loc de p*le, pi*de. Incerc sa nu le scap acasa oricum. Pana acum baiatul meu nu a inregistrat nici o prostie. Este mai degraba intersat de ce nu am si eu cuc ca el si tati.
  Nu traiesc sub impresia ca nu o sa injure niciodata, sigur cand va fi mai mare si in cercul lui de prieteni “cool” o sa invete toate prostiile. Consider ca este mai grav daca se apuca de fumat de la 14 ani decat daca scapa un mortii ma-tii.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Ana, auzi? Dar de unde ştie ca tu nu ai cuc? :))))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • E curios ca ma-sa si intra in baie peste ea 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • primul reply s-a pierdut in neant…..
   Baiatul meu este la varsta cand nu are limite (nu ca asa vreau ci pt ca asa a decretat el) si intra in ce camera vrea el indiferent ca in acel moment e ma-sa goala si camera este baia.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Ana, nu mă înfiezi şi pe mine? :))))

   Comentariu beton! Thumb up 5 Thumb down 0

  • Cum ar fi? :)))))))))) La fii-miu este o scuza: are 3 ani.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Ana, păi şi eu par tot cam de vârsta asta. 😀

   Comentariu beton! Thumb up 5 Thumb down 0

  • Hahaha! Problema cucului meu e și la fi-miu!

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Al meu cand vedea pasari spunea gaga si cand i-am zis ca el are cuc si mami pasarica, a decretat ca mami are goaga 😂😂😂 Problema e ca vrea sa isi cumpere o goaga ca mami.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 45. Eu una injur de fata cu ei, dar copilul meu a invatat exact ceea ce eu nu stiu a scuipa…. :-)))

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 46. În week.end.ul ăsta, am avut.o la mine pe fină.mea de 3 ani jumate. Băi, blondă, creață, cu ochii albaștri și rușinoasăăăă. Și m.am dus să o iau de la mă.sa de acasă. Iau copila, o pun în scaun, pornesc mașina. Muzică în surdină, trafic ioc, ce să mai…lux! Și aud o voce mică din spate „Cătă, ce e aia floci?“ Jur că am zâmbit răutăcios și m.am gândit că intră și copilul ăsta în normalitate. Am rugat.o să aștepte până acasă, și să.l întrebe pe iubitul meu. Ăsta, la întrebările copiilor, dă niște răspunsuri spumoase. Logic că l.a întrebat cum a intrat pe ușă. La care al meu…„păi, măi gândac, e ceva ce Cătă n.are.“ :)) și apoi dă.i și explică.i cum e cu părul ăla și pe unde crește el. Foarte uimită, a concluzionat „adică n.are păr pe pi*dă.“
  Am adormit chicotind ca doi tâmpiți. Abia așteptăm propriile odrasle. :)))

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • @Cătălina, frate, sunt la bere şi râdem toţi de ne întindem pe jos. :)))

   Comentariu beton! Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Drakiula, ai naiba tibetani.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 47. Mi se pare normal ca regulile de folosire a limbajului să fie urmate în camera plină de adulți. Punct. Să nu necesite nicio schimbare la apariția picilor. Nu îmi place să aud înjurături. Nu înțeleg de ce trebuie să îmi “polueze” cineva urechile…

  Partea cu ce aud copiii… Cred că e clară. Aud tot. Iar situații jenante ptr părinți sunt mereu. E în fișa postului. De la “Mami, fetița aia e grasă?”, strigat pur și simplu, când trecem pe lângă fetiță și mama (era enormă săraca fată) – asta în condițiile în care de cele mai multe ori abia șoptește… – la întrebări de detaliu despre țigani, când trecem pe lângă 4 blocuri vechi de nefamiliști pline de, guess what? Exact…

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 48. Pingback: Tati, vecina e cretină | Vulpescu

 49. Numai idiotii judeca copiii dupa limbaj, pe la 10 ani ii spui ca sunt consecinte pe care el o sa le suporte daca vorbeste buruienos, asta ii da un sentiment de maturitate si realizare. De asemenea daca vorbesti necenzurat in preajma lui si ii spui direct orice il pregatesti pentru viata reala, altfel ar putea sa se simta ciudat, o fiinta inferioara in familia lui.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @radu, da, dar trebuie să ai creier ca să înţelegi şi să faci asta.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 50. Îi o tâmpenie, eu am învăţat aproape toate înjurăturile de la mama. Am o plăcere deosebită să folosesc 2-3 înjurături la fiecare 5 minute, bine, uneori mai des, dar o fac doar cu cei apropiaţi, o numesc descărcare controlată a emoţiilor negative :))) Nepotul meu cel mai mic, la doi ani, ştie deja vreo două înjurături, le-a învăţat rapid, îi precoce, nu glumă. În fine, să le înveţe pe-afară, pe unde mai merg ei şi să le folosească când, cum nu trebuie, nu-i o soluţie. Zic şi eu. 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Din Cartea Evei, păi îl înveti. Simplu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 51. Hahaaa, asa ziceam si eu pana cand totul se termina in “p..a”, canta prin casa, la doctor cat am asteptat alerga si striga din toti rarunchii “p..a” si avea 2 ani. L-a durut fix la bascheti de explicatiile mele. Deci nu e chiar asa.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 52. eu exact la fel ca tine. Niciodata nu mi-am modificat limbajul in prezenta ei. In mai mult limbi pe deasupra :)))) Bineinteles ca nu vorbesc injurand ci doar la nevoie. Care nevoie e cam deasa, tre sa zic :))))))
  Tot la fel i-am zis cand era mica si tenta sa ma copieze ca astea sunt chestii de oamnei mari si nu are voie sa le foloseasca. Sa astepte sa cresca si le va putea folosi.
  O singura data s-a intamplat, avea vreo 3 ani. La semafor, in masina paralela cu noi, un mos se holba la ea. Ea fiind pe scaunul din spate, o vad ca deschide geamul si ii striga mosului “ce pula mea te uiti la mine? du-te si te arunca in mare” :))))))
  Am ras de m-am cracanat.
  Alte cazuri nu au fost. Acum are aprape 12 ani, si inclusiv cand imi reda discutiile altor copii, din clasa de ex, care vorbesc cu injuraturi, in locul “cuvintelo urate” face ..hmmm.. si continua.
  deci si io zic ca functioneaza modul asa al nostru. Acum, ca e mai mare, zice ca atat de mult injur eu, ca i-am produs reactie inversa :))))

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 53. Depinde cat si cum. O injuratura gratuita si data doar de dragul de-a injura suna ca o nota falsa, discordanta. Cred ca orice om trebuie sa stie sa injure in limba lui, dar atunci cand e cazul. Si da, copiii sunt suficient de inteligenti incat sa inceapa sa se prinda ca nu merge dubla masura de io am voie sa injur da´ tu nu. Discernamant si disciplina first, si de la o varsta incolo inveti sa apreciezi lingvistic si etimologic injuratura. Pe langa pre-adolescenti, da, incerc sa ma abtin, mai apoi, dumnyezo cu mila

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 54. Ai mei înjură ca birjarii (bine, nu stiu daca birjarii chiar injura ca birjarii, sau de unde li se trage renumele asta:-))! Doar acasa! Cand i-am intrebat daca la fel vorbesc si pe la scoala, desi nu primisem reclamatii, mi-au spus ca doar nu sunt fraieri, sa se faca de ras la scoala, si ca altfel stau lucrurile acasa, ca eu sunt mami si nu ma supar si nu se fac de ras in fata mea:-)) Si mi-am vazut de treaba mea:-)) Baieti, două bucăți, 13 si 11!

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 55. Sunt mama unei fetițe de 7ani iar soțul meu asculta ‘Parazitii’ de când cea mică era in fașa,deci fiică-mea a crescut ascultând cuvinte ‘urate’ si ne-a mai auzit si pe noi înjurând din când in când,dar de mică i-am explicat ca sunt cuvinte pe care nu e voie sa le repete si nu am auzit-o odată înjurând.Si apropo de acești părinți ce ei știu tot,acum vreo 4ani un coleg de serviciu de-al soțului sa contrazis ca daca fiică-mea asculta si aude așa limbaj injura si acasă si in public si s-au întâlnit in oraș întâmplator si soțul i-a zis micuței sa il înjure pe nenea respectiv ca ii da el voie si nu la înjurat,deci toate poveștile astea ca ce aude repeta nu țin la noi😋,daca știi cum sa ii educi înțeleg pentru ca sunt intelingenti si plus ca noi am fost tot timpul pe principiul ca daca aude la noi si ii explicam pe întelesul ei ca nu e bine nu mai este curioasa si nu i se mai pare interesant sa repete😉O seara frumoasa!!!

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 56. Motivul pt care manca și dormea copilul meu pe la 2 ani jumătate, era sa crească mare ca sa poată spune “pula mea”.Acum are 3 ani și 10 luni și nu prezintă nici un interes pt înjurături,pt ca la momentul când le spunea pt prima data ii explicam ce înseamnă și ca nu ii frumos sa vorbească asa la vârsta lui.I-am spus ca atunci când va creste mare,va vorbi cum vrea el…Așadar,scopul lui în viata e sa fie bărbat ca și tati și sa poată spune “pula mea” :))

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *