4,369 cititori

Toate informaţiile pentru cei care vor să doneze piele

Văd în jur că există foarte mulţi oameni care ar vrea să doneze piele, ca să-i ajute pe cei ce se luptă pentru viaţă şi refacere în urma tragediei de vineri noapte. Pentru că lucrurile nu sunt la fel de simple ca în cazul donării de sânge, am căutat informaţii despre ce presupune această procedură. Înainte şi după.

Dar pe net am găsit chestii contradictorii, de nu mai ştiai ce să crezi. Aşa că m-am hotărât să sun la cei care se ocupă exact cu asta şi să aflu despre ce este vorba, ca să le adun pe toate la un loc. Aş fi crezut că e simplu şi rezolv tot cu un telefon. Ei bine, nu a fost deloc aşa. A trebuit să fac muncă de investigaţie. Mă rog, nu mai stau să vă explic ce şi cum, vă voi scrie aici doar rezultatele finale.

S-a vehiculat faptul că nu este nevoie de donatori umani pentru că există suficiente rezerve de piele artificială. Mi s-a explicat că este doar parţial adevărat. Achiziţionarea de piele artificială presupune un efort financiar, aşa că de multe ori se preferă donaţiile. Oricum, ca să fie clar, atât pielea artificială, cât şi cea recoltată de la donatori, se folosesc provizoriu, pentru epitalizare şi pentru regenerarea ţesuturilor. Dar pentru cei răniţi prin arsuri grave, finalul procedurii va fi întotdeauna autogrefa (grefă cu propria piele a celui afectat), pentru că este singura pe care organismul n-o va respinge.

Aşadar, dacă la momentul acesta încă nu este nevoie de piele, în două-trei săptămâni fără îndoială că va fi. Eu m-am înscris pe lista de aşteptare. Puteţi s-o faceţi şi voi. Mai ales că v-am scris mai jos tot ce trebuie să ştiţi despre asta.

Bun, ce aveţi de făcut. Vă las aici trei numere de telefon. Sunt de la Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă. Vă vor prelua şi înregistra datele personale (nume, prenume, vârstă, adresă, număr de telefon) şi vă vor introduce în baza lor. O sa fiţi contactaţi în momentul când au nevoie de piele de la donatori umani. Iată numerele:

021.307. 26.14

021.264.85.29

0725.720.890

Acum să vă lămuresc în ce constă procedura propriu-zisă.

În primul rând va fi nevoie de internare. Din câte am înţeles nu este mai lungă de 24 de ore, dar cu siguranţă procedura prevede aşa ceva. Neoficial, vă pot spune că de obicei se pleacă acasă în aceeaşi zi, pentru că nu prea există posibiliatea să apară complicaţii sau cine ştie ce reacţii adverse. Dar asta este concluzia trasă de mine, medicul cu care am stat de vorbă nu mi-a confirmat că ar fi aşa.

Vi se vor efectua analize de sânge, pentru a se stabili că nu aveţi boli infecto-contagioase. Mi s-a explicat că nu se fac analize de piele, tocmai pentru că ţesutul prelevat va fi folosit provizoriu, deci nu ar avea relevanţă.

Una dintre condiţiile de bază pentru a putea dona este să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, stomatologice sau transfuzii (pe asta o ştiaţi, aşa e şi la donarea de sânge).

Porţiunile de corp, preferate pentru recoltare, sunt coapsele. Mai precis în zona lor anterioară.

Suprafaţa standard de piele recoltată va fi în jur de 20 de centimetri pătraţi. În total, de pe ambele coapse. Doar la cererea donatorului se poate preleva mai mult.

Procedura va avea loc în urma unei anestezii locale, la nivelul suprafeţei care urmează să fie recoltată. Adică o injecţie cu Xilină în locul de unde vă vor lua piele.

Rămân semne şi cicatrici. În funcţie de organismul fiecăruia, procesul de refacere este mai mult sau mai puţin complet. Prin urmare mi s-a atras atenţia că sunt şanse ridicate de urme vizbile. Şi precizez asta mai ales pentru sexul frumos, pe bărbaţi nu cred că-i interesează prea mult două semne rămase pe coapse.

Pentru procesul de tratament al zonelor de unde s-a efectuat prelevarea se vor folsi cicatrizante, antiseptice şi antibiotice, în dozele recomandate de către medicii care au recoltat.

Exită dureri după, dar sunt insignifiante. Sunt asemănătoare cu cele pe care le provoacă o julitură. Deci nu trebuie să vă faceţi probleme.

Atenţie! Nu se recomandă expunerea la soare în primul an după intervenţie. Iar din anul următor, dacă mergeţi la plajă, ideal ar fi ca locul cicatricilor să fie protejat cu cremă fotoprotetoare 50+, aplicată din două în două ore.

Cam atât.

Pentru toate informaţiile prezente în acest text, vreau să mulţumesc doamnei doctor dermatolog Cornelia Georgescu care a avut răbdarea deosebită să-mi răspundă la întrebări.

Dacă am uitat ceva, dacă vreţi să donaţi piele şi credeţi că mai vreţi să ştiţi chestii care mie nu mi-au trecut prin cap, lăsaţi-le în comentarii. Le voi strânge şi voi îndrăzni s-o apelez din nou pe doamna doctor pentru lămuriri suplimentare.

mihai_vasilescu_donatori_piele

35 de păreri la “Toate informaţiile pentru cei care vor să doneze piele

 1. unde se poate dona?
  presupun ca nu la orice spital

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Gabriela, evident, nu. Când vă vor contacta cei de la Centrul Operativ pentru Situații de Urgență vă vor îndruma şi catre spitalul care face prelevari.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • multumesc
   acum nu pot dona nici sange pentru ca am racit dar de saptamana viitoare sar pe telefoane sa vad daca au nevoie de ceva de la mine – orice
   pentru ca vreau sa cred ca daca as fi eu sau copiii mei acolo sigur s-ar gasi cineva care sa ne ajute

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Gabriela, te poţi înscrie de pe acum la unul dintre numerele pe care le-am lăsat. Până te vor suna, îţi trece sigur răceala.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 2. Multumim pentru info.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 3. Ma voi duce sa donez si piele, in fond curu’ meu nu e chiar atat de pretios si cicatricile pot fi chiar sexi la un moment dat…
  Donez sange in mod normal. Nu ritmic da’ minim de 2 ori pe an sunt acolo. Regret ca trebuie sa se ajunga la o tragedie de acest gen ca centrele de donare sa se umple.

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • @Nicoleta, păi sună la numerele alea şi lasă-ţi datele. Eu am sunat la primul.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Salut, Mihai.
  E frustrant pentru mine sa nu pot dona sange (48kg, anemie), mai ales ca am grupa A cu RH negativ si tot vad apeluri pentru AB-.
  Drept urmare, am zis ca as vrea sa donez piele. Ar fi cele mai frumoase cicatrici vreodata. Dar m-am oprit la interventii stomatologice de care am tot avut parte de doi ani incoace. Ne referim la interventii chirurgicale stomatologice sau si la cele banale, gen o obturatie cu anestezie injectata? Ai mai multe informatii?
  Multumesc.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @E, uite o întrebare bună. Vedem ce mai întreabă lumea şi o să apelez din nou la doamna doctor să ne răspundă. Mai verifici tu aici mai pe seară sau mâine, ok?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • A răspuns cineva mai jos că nu se poate 🙁 Mai întreab-o, te rog, pe dna doctor, dacă ai posibilitatea. Mulțumesc mult.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • E vorba de orice interventie stomatologica cu anestezie efectuata in ultimele 3 luni.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • 🙁 la naiba…

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 5. M-am inscris. Asa emotii am avut..nici nu m-am concentrat sa mai intreb daca pentru cei alergici la xilina se foloseste alt anestezic

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 6. E clar ca pe mine m-ai pierdut pe aici. Gestul mi se pare cam teatral si inutil , daca tot e provizoriu pentru ce sa te expui inutil?Sunteti tineri si habar n-aveti cat de pretioasa e sanatatea.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 9

  • @Tara Luipapuravoda, ar fi culmea să-ţi explic eu ce şi cum să gândeşti. E fix problema ta.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 1 Thumb down 7

  • @Tara Luipapuravoda, îţi doresc doar să nu ajungi să ai nevoie vreodată de “tineri” care să se gândească ce preţioasă este sănătatea lor.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

 7. E ca la donarea de sânge în ceea ce privește vârsta? 18-60 ani? De asemenea, trebuie să ai o anumită greutate? Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Cristina, bune întrebări. Aflăm.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 8. Vârsta minimă este la fel ca în cazul donării de sânge, 18 ani?

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Cristina, nu ştiu. Trebuie să întrebăm.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Cristina, da, trebuie să fii major ca să ai voie să donezi.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 9. Multumesc ca ai adunat info. Am citit in mai multe locuri ca anestezie totala se foloseste. De asemenea, din multe surse, atat din RO, cat si alte locuri, am inteles ca se recolteaza 20cm2 de pe o coapsa si ca cel mai des se doneaza de pe una singura, doar la cererea donatorului de pe amandoua. Oricum, cert e ca lungimea grefei e de 7cm (latimea nu am gasit-o, dar e cam jumatate din lungime, dupa cate vad). Asta e o info pe care am gasit-o in vreo 30 de surse… Putem clarifica, please? M-am inscris azi prin tel, zici ca dureaza mult pana te suna? Oh, inca ceva: stii daca se face procedura si in alte orase? Cum ar fi Sibiu sau in zona? In plus, exista doua tipuri de grefa: superficiala si… adanca sau profunda sau asa ceva. In cea superficiala se ia doar epiderma, in cealalta – toate straturile de piele. Ai nostri din Colectiv oare ce au nevoie?

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Iulia, anestezie locala. Se ia un strat foarte subtire din derm. Ca si cum te-ai juli. Nu ştiu să-ţi zic de alte oraşe.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Mai am una :)) Am inteles ca pielea se poate conserva oricat timp e nevoie. Oare de ce trebuie sa stam la coada ca sa donam? E incomod pentru cei din alte orase sa fim chemati de pe o zi pe alta, gata de operatie, cand am putea merge sa ne lasam organul si sa il transplanteze cand au nevoie… O fi vorba de locurile disponibile acum pt internari?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Iulia, cine ţi-a zis că trebuie să stai la coadă?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 10. De par pubian n-aveti nevoie?

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 3

  • @Sulea Spataru, cum să nu. Dar pentru că se recoltează numai de la posesori de creier, tu nu eşti eligibil.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 1 Thumb down 6

  • @SuleaSpataru, vezi că ai mâncat un “i” de la “hipsterii”. Când eu zic că nu esti eligibil, ştiu ce vorbesc.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 1

  • E articolul nehotarat, pretenash, dar ce sa zici si tu intre doua beri in centrala vechi

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 2

  • @SuleaSpataru, te bagi în lucruri care te depăşesc. “Hipsteri” este nearticulat.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 11. Am sunat, m-am inscris. Persoana cu care am vorbit m-a intrebat doar numele, varsta, orasul, nr de tel, deoarece deocamdata se fac inscrierile, urmand sa contacteze persoanele cand incep operatiile (nu avea o data aproximativa).
  Presupun ca toate verificarile de eligibilitate se vor face cand voi fi contactata..

  @Tara Luipapuravoda: referitor la aprecierea sanatatii: asta e unul din motive! Ca apreciem sanatatea si viata! Dar si pe a celor din jur, nu doar pe a noastra, intr-un mod egoist! Tu ce ai face daca ai fi in locul celor din Colectiv si ai intalni oameni care gandesc la fel ca tine, acum?

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.