Probabil deja ştiţi cu toţii despre isprava celor doi puşcaşi marini americani care au snopit în bătaie un marocan ce se pregatea să deschidă foc de voie, la întâmplare, într-un tren de mare viteză de pe ruta Paris la Amsterdam. Cei doi soldaţi, aflaţi la faţa locului ca pasageri în concediu, n-au stat nicio clipă pe gânduri şi au sărit pe jegul ăla uman care avea în cap să declanşeze un carnagiu. Jur că m-au uns pe inimă, cinste lor!

Când vezi scene din astea prin filme, singurul gând care-ţi vine în minte este: „hai, frate, ca prea exagerează şi ăstia”. Ei bine, uite că din când în când clişeul ăla făcut celebru de protv, până la demonetizare, „viaţa bate filmul”, se aplică literă cu literă. Şi tot ce poţi să faci este să te ridici în picioare şi să aplauzi.

Acum aş vrea să transpuneti scena acţiunii, aici la noi. Aş vrea să vă imaginaţi ca jegosul ăla s-ar fi pregătit să tragă, aflat într-un tren sau într-um metrou din România. Şi să-mi spuneti şi mie cine ar fi intervenit? Cine ar fi mişcat măcar un deget în ţara asta în care nimeni nu dă o ceapă degerată pe cei din jur? Cine ar fi scos măcar un sunet aici, unde poţi să iei bataie intr-un metrou plin ochi, iar cei din jur doar se dau la o parte, ca să nu cumva să încurce.

Cine credeţi că şi-ar fi riscat măcar un fir de păr în lumea măruntă dimprejur, în care poliţiştii se întorc cu spatele ca să nu fie nevoiţi să vadă, controlorii au tupeu doar cu bătrânii, femeile şi copiii, iar oamenii obişnuiţi trăiesc după principul „dacă nu mă afectează pe mine, nu mă interesează”.

Dacă aţi fost măcar o dată în viaţă în situaţia în care să aveţi nevoie de ajutorul spontan şi necondiţionat al celor din jur, este imposibil să nu ştiţi despre ce vorbesc. Este imposibil sa nu cunoaşteţi senzatia de gol în stomac pe care o ai atunci când vezi că toată lumea se uită în altă parte, se face că plouă sau pleacă de acolo. Este imposibil să nu vă fi încercat amărăciunea dezamăgirii pe care o lasă în urmă laşitatea semenilor tăi.

Eu am fost. Şi ştiu.

mihai_vasilescu_realitate sursa foto