Frate, vreau să mă conving dacă sunt eu nebun sau nu.

Alatăieri seară, într-un metrou mega-aglomerat şi ultra-încins, tocmai mă pregăteam să-i spun uneia că ar fi de un mare bun-simţ să-si dea jos rucsacul din spate. Da, ştiu, e mai comod să-l ţii aşa. Şi mie mi-ar plăcea să mă doară în p*lă de toată lumea şi să butonez liniştit, cu ambele mâini, la telefon. Dar când oamenii se calcă pe amigdale din cauza aglomeraţiei, fac un efort şi ţin rucascul în mână. Voi aveţi idee ce nasol este să scrii şi să scrolezi doar cu cealaltă?

Ei bine, domnişoara în cauză, deşi n-avea p*lă, o durea din plin fix acolo. Chat-uia de zor în timp ce sechestra două persoane: pe mine şi pe încă o tipă. Am dat să scot şi eu telefonul din buzunar, ca să-i ard o poză, dar ghici ce? Nu aveam suficient spaţiu de mişcare ca să fac asta. Prin urmare, mă pregăteam să-i aduc aminte prin viu grai că nu este singură în compartiment, când am observat că în barbă avea nişte fire de păr pe genul tuleie de licean în an terminal.

Dezorientat, m-am uitat mai bine, să nu cumva să fac vreo confuzie si domnişoara să fie un domnişor. Cu greu m-am extras din spatele ei şi am reuşit să arunc o privire din lateral. Dap, era femeie toată ziua. Numai că acum, pe jumătatea de obraz care mi se expunea, am văzut şi cum se iţeau timid nişte fire de mustaţă. Nu ceva nasol, pe genul Ion Ţiriac la tinereţe, mai mult spre un Trăistariu lumbersexual se ducea treaba. Dar, fără doar şi poate, acolo era o mustăcioară în toată regula.

N-am mai menţionat şi dimensiunile duduii, că iar îmi sare lumea în cap că am ceva cu supraponderalii. Dar era grasă, ca să fim bine înţeleşi.

Acu’, spuneţi şi voi, cum puteam să am inima haină să-i mai zic şi de rucsac în condiţiile astea? Am lăsat-o în plata domnului, considerând că m-a răzbunat natura. Doar că, oleacă amuzat, uşor nervos şi cert intrigat de toată faza, am dat-o pe Facebook.

mihai_vasilescu_facebook

Şi, printre alte comentarii, îmi zice cineva (o tipă) că ea nu crede că am putut să scriu aşa ceva. După ce îmi manifest nedumerirea, primesc răspunsul de mai jos:

mihai_vasilescu_comentariu

Despre „fat shaming” şi „judecare a ce face cineva cu corpul lui” nu vreau să mai vorbesc încă o dată. Cred că mi-am expus suficient punctul de vedere pe aici. Dar restul mi se par citate din cărţi motivaţionale, uitate pe rafturi de librărie.

Băbăiatule, să ne înţelegem, în plin secol 21 fata aia avea barbă şi mustaţă, fără să fie vreun radicalist islamic. Părea mai degrabă o corporatistă, de până în 30 de ani, ieşită de la job. Hai s-o lăsăm în plm de şmecherie şi să ne uităm în jur. Că nici bunică-mea, tatăl tâmplarului s-o ierte, nu umbla cu tuleie de adolescent pe faţă. Aici nu mai este vorba nici despre karma, nici despre nimic.

În opinia mea, pentru situaţia asta, cuvântul definitoriu este „nesimţire”. Ok, nu mai zic nimic despre faptul că era grasă, poate avea una dintre vestitele „probleme” cu glanda. Dar nu găsesc nicio explicatie plauzibilă, în afara lipsei bunului simţ, pentru care o femeie de până în 30 de ani are păr crescut pe faţă ca haiducii lui Baba Novac. Iar rucascul ăla purtat pe spate, în plină aglomeraţie, cred că spune din plin acelaşi lucru. De ce să cred eu că, dacă o doare în cur de toţi cei din jur, nu este valabil acelaşi lucru şi pentru ea însaşi?

Da, înţeleg şi mesajul comentariului care îmi transmite că fiecare face ce vrea şi nu avem voie să punem etichete. Dar să vezi ce, eu sunt un tip slab, supus greşelii, care când vede o maimuţă pe stradă se minunează şi se întreabă ce-o căuta săracul animal acolo. Tot aşa mi se întămplă şi când privesc la femeile care uită să mai fie femei. Mai ales când sunt tinere. Ba chiar şi la bărbaţii care uită să mai fie bărbaţi.

E posibil să fiu eu dus cu pluta şi să nu mai văd lucrurile limpede? De-aia am zis să mă luminaţi voi dacă sunt în eroare.

P.S. Informaţiile pe care nu le aveţi sunt următoarele: tipa care mi-a comentat arată bine, „raportat la stereotipurile de frumuseţe”, ca s-o citez; din pozele de profil nu pare să aibă nici barbă, nici mustaţă şi, mai mult de atât, pare că face o grămadă de mişcare (altfel nu-mi explic fotografiile cu ea la diverse concursuri sportive). Deci?

mihai_vasilescu_femeie_barba

sursa foto