Dacă n-ar fi trist, ar fi aproape distractiv ce se întâmplă zilele astea. La faza cu fiscalizarea bacşişului mă refer. Totuși, mi se pare o chestie lucrată exemplar. Cam așa se procedează dacă vrei să nu mai cârâie nimeni.

Prin iarnă guvernanţii au început să anunţe, cu surle şi trâmbiţe, că se schimbă legea fiscală. Că de la 1 Martie, cine nu eliberează bon fiscal pentru produsele sau serviciile vândute o să păţească nasoale.

Comercianţii au reacţionat prompt. Hai, bă, ne lăsaţi? Facem treaba asta de atâţia ani şi veniţi voi acum să ne frecaţi la cap cu regulile voastre stupide. ‘Re-aţi ai dreacu! Şi şi-au văzut în continuare de ale lor. N-a durat mult şi a urmat circul cu ANAF-ul si suspendarea activităţii societăţilor şi pentru câţiva leuţi nebătuţi pe casă. Toate mediatizate intens. Că aşa se face, ca să vază toată lumea ce pățești când nu respecţi legea. Şi ce mânie sfântă i-a mai cuprins pe români când auzeau despre activităţi suspendate pentru sume derizorii. Ce mai vânzoleală pe toate canalele de informare. De la bloguri, la ziare și emisiuni tv, absolut toată lumea avea câte ceva de spus.

Nu s-au domolit bine valurile de indignare şi a venit următorul anunţ. De pe 8 Mai tot ce este bacşiş, trebuie bătut separat pe casă. Dacă ești prins cu mâța în sac, amendă peste 1000 de lei. Oaaa, ce mai vaiet, ce mai zbucium. Din nou s-a auzit corul protestatarilor. Dar parcă nu mai erau așa zgomotoși și în aer se simţea o schimbare de atitudine. Nu sunt foarte sigur, dar cred că n-a mai zis nimeni „mă piş pe voi şi pe legile voastre”.

Rezultatul? Se poate observa în poza de mai jos. Bon fiscal pentru bacşiş în valoare de trei lei, pe care mi l-au adus fără să-l cer, într-un loc pe care-l frecventez în mod curent şi ospătarul ar fi putut să bage liniştit banii în buzunar. Ştia clar că este exclus ca eu să fiu vreun comisar ANAF sub acoperire. Dar dacă era cel de la masa de lângă?

Frica păzeşte pepenii.

mihai_vasilescu_bon_bacsis