Până de curând, în fiecare duminică seara mă întrebam unul şi acelaşi lucru: eu despre ce naiba mai scriu pe blog săptămâna viitoare? Mda, ştiu, nu e ca şi cum m-aş fi întrebat „oare ce-o să mănânc în zilele care urmează”, dar tot mă neliniştea uşor posibilitatea de a rămâne fără subiecte.

Recent, m-am liniştit total în privinţa asta. Mai precis, după ce am găsit soluţia salvatoare. E foarte simplu. Dacă nu am despre ce scrie, nu am de făcut decât un singur lucru: deschid uşa casei, ies afară în stradă şi mă plimb liniştit prin Bucureşti, în următoarele treizeci de minute. Practic este imposibil să nu apară vreun subiect. Teoretic, în Romania secolului douăşunu, există şanse mai mari să aterizeze o navă spaţială pe maşina administratorului (doamne, de când o aştept) decât să nu dai măcar peste un beţiv care se pişă fix pe gardul viu din faţa blocului.

Dacă dai greş cu plimbarea de jumătate de oră şi chiar nu apare nimic despre care ai putea scrie, însemnă că o molimă, despre care habar nu aveai, a decimat subit toată populaţia Capitalei şi ai rămas singurul supravieţuitor. Abia atunci ai putea să începi să te îngrijorezi. Dar tot mai ai o şansă: te întorci în casă şi dai drumul la televizor. Şi, hop, o să dai peste Oana Zăvoranu care o târăşte pe mă-sa, moartă şi împaiată, pe la toate posturile tv. Sau, dacă nu te pasionează Zăvoranca (ceea ce este exclus, dar zic şi eu aşa de dragul discuţiei) găseşti măcar niste declaraţii nesimţite ale unei jegoase care, întâmplător, este reprezentanta acestui popor în Senat.

Am citit cândva o chestie care mi-a rămas în creier. Un român, aflat în vizită la un prieten care locuia într-un orăşel obscur din Canada, citea în fiecare dimineaţa ziarul local, la care amicul lui era abonat. După vreo trei zile, n-a mai răbdat şi a întrebat:

-Auzi, tu de ce mai cumperi fiţuica asta? Eu îl citesc de când am venit la tine şi nu am reuşit să găsesc nimic interesant în el.

-Frate, tocmai de-aia îl cumpăr. Faptul că nu am ce să citesc în ziar, înseamnă un singur lucru: e linişte si asta e bine. O să-mi fac probleme abia când o să am ce citi.

Acestea fiind zise, aştept ziua în care ştirile de la ora cinci vor prezenta „divergenţe de opinii între reprezentanţii curentelor filozofice” şi „Libertatea” se va rebrand-ui în „Gazeta Matematică de Sud”, ca să mă pot plânge în voie de lipsa subiectelor. Dar tare mi-e teamă că până atunci or să se apuce porcii de zburat.

mihai_vasilescu_porcul_zburator

sursa foto