Guest post by Ana R.

 

Daca ar exista un campionat mondial de improscat cu rahat, romanii l-ar castiga la fiecare editie. Aratati-mi va rog frumos un singur roman despre care sa spuna toata lumea, la unison, ca este un om exceptional. Unul caruia sa nu ii gaseasca romanasii lui vreun defect. As, ti-ai gasit!

Mai nou ne luam de cracii Primei Doamne, ca sunt prea despuiati, ca tinuta, ca eticheta, ca stilistii… bla, bla. Ziceti mai merci ca-i are misto si-i mai si arata. M-am saturat de neveste de presedinti inexistente, decorative precum batul pe care sta steagul, pe care nu le-a admirat nimeni niciodata, nici macar pentru craci, daca nu pentru intelect, precum in cazul doamnei Johannis. Sper din tot sufletul sa fie prima care va arata cu adevarat cum trebuie sa fie o Prima Doamna in secolul asta.

In rest daca o luam cronologic, de la Burebista incoace absolut toate figurile marcante ale tarii noastre au avut o parte din personalitate manjita de noroi. Doar, cum ziceam,  noi suntem campionii mondiali la gasit defecte.

Dacii aia, niste tampiti, cica nu aveau frica de moarte si radeau atunci cand erau ucisi. Pai va dati seama ce tulburari psihice aveau?

Decebal, un incompetent fara strategie, care ne-a aruncat fix in bratele macaronarilor, care erau fascinati inca de pe atunci de nurii femeilor dace.

Vlad Tepes, altul cu tulburari psihice, ucigas feroce, manca pateu de turci pe paine la micul dejun. L-a vazut vreun cronicar dupa o lupta, manjit pe fata de sange turcesc si fix manuscrisul ala a ajuns la nea Stoker, de l-a creat pe Dracula.

Mihai Viteazul, cat de tantalau sa fii ca sa te lasi ucis de unii din gaşca ta?

Stefan cel Mare, un pitic obsedat sexual. Ce conteaza ca l-a decorat Papa insusi? De aia l-au sanctificat astia, ca a avut pile. Oricum demonstreaza si asta ca era bipolar. Pai hotaraste-te domnule! Ori curvasareala, ori biserica?

Din lumea culturala la fel. Brancusi, Eliade, Ionesco, toti niste tradatori de tara. De ce nu au stat domnule sa manance paine romaneasca? Eminescu, alt zdrunghilau indragostit, cu efuziuni patriotice. Cica nici nu era prea destept, creierul ala de un kil jumate era un fake sau ceva, l-au injectat cu apa sa atârne la cantar. Si oricum, de la panarama de Veronica Micle i s-a tras, care si aia avea probleme cu capuţul, ca dovada ca si ea a ajuns la cele sfinte cam repejor si provocat.

Adrian Paunescu? A facut cenaclul ala in care toata lumea se simtea libera pe vremea lui Nea Nicu, dar tot a dedicat si el cateva poezele regimului. In concluzie a fost un comunist nenorocit.

Nichita nu ati vazut ce ochi albastri scaldati in votca avea? Normal ca pupa numai talpile gagicilor, la cat era de beat numai acolo ajungea.

Iorga era si ala simpatizant al legionarilor. Oricum, personalitatile politice daca nu erau legionare erau precis masoni. Asta cu masoneria e o boala ceva, toti au fost afectati de masonerie sau cel putin spera sa fi fost. Ca nu stie lumea cam ce e cu masoneria asta, nu conteaza. Toti vorbesc despre ea si viseaza (sau se viseaza) noaptea cavaleri.

In sport asisderea. Nadia le avea ea cu barna aia si cu paralelele, dar ce a apucat-o sa faca reclama la margarina, a dat foamea in ea sau ce? Se mai si tavaleste pe saltelele alea Dormeo de zici ca face exercitii la sol.

Hagi, o fi fost el mare fotbalist, dar nu stie sa lege doua vorbe. A dat el bine in mingiuca, dar e varza ca antrenor. Sa ne mai lase.

Patzaichin, a vaslit destoinic, dar se vede pe fata lui ca trage intens si la sticle, asta e lipovean deci automat carmolist.

Orice personalitate de la noi trebuie demitizată prin toate mijloacele. Daca nu are defecte, de ce nu are? Precis sunt ascunse strasnic, dar noi le banuim. Le simtim ca un caine lup care caută supravietuitori printre darmaturi. Despre oricare dintre personalitatile date de tara asta stim si partea de cancan, ii stim si cele mai ascunse taine si ne doare in cot de maretia personajului atunci cand vorbim cu altii despre el. Pe noi ne intereseaza mai mult scamele lui din buric, chilotii din cosul cu rufe si cam cat drojdea cu prietenii. Nu exista piedestaluri. De aia am si uitat cum e sa admiri pe cineva, cum e sa ai modele si sa le evidentiezi.

Hai sa facem un exercitiu de imaginatie si sa ne inchipuim o serbare scolara pe model american (care fac inca din clasele primare piese de teatru despre presedintii lor). Cum ar fi sa faca si copiii nostri o piesa cu si despre personalitati de la noi. Este ca trei sferturi dintre parinti vor considera asta o tampenie?

Gasiti-mi voi o personalitate despre care nimeni, niciodata, nu a zis ceva de rau in tarisoara noastra.

mihai_vasilescu_statuie