Sunt la casă la Mega Image. Ca printr-un miracol nu e coadă (deși mereu mă rog să fie patru persoane în față, că să iau ăia 5 lei, dar al dracu’ de-am avut eu vreodată norocul asta). Îmi pun chestiile cumpărate pe bandă și răspund din reflex cu „da” la întrebarea dacă „punem și punguţă”. Fix înainte să înceapă scanarea, pe ușă intră o doamnă cetățeancă. E sărită bine de 50 de anișori. Vine glonț la casa unde așteptam eu, direct prin față, fără să mai între în magazin. Îi întinde niște bani casierei și rostește hotărât:

-Un pall mall albastru scurt.

Îmi las ochelarii în jos, pe nas (de, acum pot să fac asta) și mă uit la ea cu un aer întrebător, pe genul „în morții mă-tii, nu vezi că eram și eu pe aici?”. O doare fix în cur de privirea mea inchizitorie. Se uită pe sus și așteaptă țigările alea mai repede. Dacă am văzut că apropourile din priviri au efect zero, mi-am zis că trebuie să încep a grăi. Așa că am întrebat-o cu miere în glas:

-Dar de ce nu stați la rând, doamnă?

Se uită la mine pentru prima oară. E intens surprinsă și extraordinar de mirată. Îi poți cîți stupefacția pe față „ce vrea ăsta, mă?”. Apoi își ia un aer ultragiat-sictirit-superior și zice:

-Păi ce rost mai avea?

Mă rog, e de prisos să va mai spun că i-am explicat foarte pe scurt „ce rost avea”. După care i-am „sugerat” să stea la rând, nu înainte de a-i prezenta în două vorbe cam ce cred eu despre ea: „doamnă, sunteți nesimţită”. Vedeți, am fost foarte reverențios. Am constatat că doare mult mai tare când faci pe cineva de căcat folosind pronumele de politețe. Cu toate astea, sunt aproape convins că asupra lu’€™ tanti n-am avut niciun efect. M-a făcut să cred asta felul cum și-a dat ochii peste cap și a pufnit nemulțumită pe nas. Dar m-a interesat ce gândea ea, fix cum va interesează pe voi dacă plouă în Papua Noua Guinee. Marș la coadă!

Dar altceva voiam să subliniez, întrebarea ei „păi ce rost mai avea?” este chintesența societății românești. Cam la asta se reduce tot.

-Păi ce rost mai avea să stau la rând, când am putut intra direct în față?

-Păi ce rost mai avea să stau în coloană, când pot să o iau pe scuar prin dreapta sau direct pe linia de tramvai?

-Păi ce rost mai avea să nu fur, când am putut să-mi umplu conturile pentru trei vieți?

-Păi ce rost mai avea să-mi dau telefonul pe silent la film?

-Păi ce rost mai avea să învăț să scriu și să vorbesc corect?

-Păi ce rost mai avea să respect vreo regulă în țara asta, când ele sunt făcute doar pentru proști?

Chiar așa, are vreun rost?

mihai_vasilescu_rost