In primul tur votez cu sufletul si in al doilea cu cine cred eu ca este util. Replica aceasta apartine celui pe care voi il cunoasteti sub numele de Prietenul I. Si dupa ce am auzit-o, mi-a venit asa un gand. Mai ales ca in ultima vreme am tot citit articole despre candidatii la Presedintie. Ma rog, despre cei patru trei care conteaza (initial o numarasem si pe Nuti, dar mi-am dat seama ca e pierdere de vreme). Si am realizat ca in online exista trei pareri mari si late: mergeti la vot, nu mergeti la vot, puie Monta. Iar dupa ce le aprofundezi pe astea trei, gasesti si leit-motivul: trebuie votat Iohannis. Pentru ca face si drege. Pentru ca este destoinic. Pentru ca uite ce bine arata Sibiul. Pentru ca avem nevoie de un om care sa vorbeasca mai putin si sa faca mai mult. Pentru ca…

Toate-s niste motive plauzibile, care te indeamna sa iesi nabii din casa si sa te duci la vot. Eu sunt de acord cu ele, nu am de ce sa ma opun, dar am o problema. Si anume, ultima oara cand am verificat, in Romania puterea executiva o avea Guvernul, recte Primul Ministru. De-aia stau si ma intreb ca prostu’: cu ce ma ajuta daca am un Presedinte gospodar si destoinic, cand in tara asta, prin Constitutie, rolul lui este cu totul altul? Da, ce-i drept, ultimii zece ani cu marinelu’ mi-au demonstrat ca nu este asa. Doar ca nen-tu Base si-a depasit cu mult atributiile, cand si-a bagat coada peste tot pe unde a putut. Dar odata cu sfarsitul celui de-al doilea mandat, scapam de privirea incrucisata si as cam vrea sa intram in starea de normalitate. Ceea ce ar presupune ca Presedintele are cu totul alte griji, nu „gospodarirea” spatiului carpato-danubiano-pontic. Prin urmare eu mi l-as cam dori pe Iohannis in Piata Victoriei, nu la Cotroceni. E nasol ca zic asta, nu?

Prin urmare nu inteleg pe deplin miza acestor alegeri. Nu cred ca alegerea Presedintelui este cea care va influenta decisiv soarta acestei tari. Adevarata miza sunt cele pentru Parlament, din Primavara. Asa ca eu sunt oarecum nelamurit, neintelegand ce treaba au „destoinicia” si „bunul gospodar”, cu functia Prezidentiala. Uite, eu zic ca iese Iohannis Presedinte. Si? In primavara o sa inceapa iar circul. Castiga PSD-ul, dar nu poate sa faca majoritate. Si da-i cu aceleasi negocieri cu ungurii si cu cine o mai trece de pragul electoral. Iar aliante. Iar fa-te frate cu dracu’ pana treci puntea, iar toate cacaturile care invariabil vor urma. Pai nu mai bine il aveam noi pe nen-tu Klaus in stand-by pentru functia de Prim Ministru? Ca acolo poate sa-mi arate cu varf si indesat cat de destoinic este.

Ah, da, ce-i drept ma distreaza la maxim ca, din punctul de vedere al lui Victor Viorel, este ultima sansa. Daca nu se”alege”, o cam suge. Chiar daca in primvara PSD-ul si-ar castiga din nou dreptul de a forma Guvernul, pe el nu cred ca il mai numeste Prim Ministru nici Pulea Spataru’. S-au saturat pana si aia din partid de fata lui. In plus tata socru e la un pas de parnaie, iar tata Hrebe deja studiaza zidurile celulelor din interior. Deci mai are sustinere din parti. Cred ca si pe Daciana dac-o intrebi, stramba din nas si zice ceva ambiguu de genul Victor ar face bine sa stea mai mult pe acasa.

Radem, glumim, dar eu chiar traiesc cu dilema asta. Nu era Iohannis mai util ca Prim Ministru? Si daca da, cum facem sa scapam de „Michi Maus”?

Pentru ca maine tot e „Halouinu”, am facut rost de un dovleac, in ton cu alegerile care bat la usa. Nu mi-a venit mie ideea, e sutit de aici.

 

mihai_vasilescu_muie_ponta